zahahadidarchitects zahahadidarchitects

229 posts   291344 followers   85 followings

Zaha Hadid Architects 

http://www.zaha-hadid.com/

Mathematics: The Winton Gallery wins RIBA London Award.
The gallery is designed to bring together remarkable stories and historical artefacts, highlighting the central role of mathematical practice in all our lives. “This pioneering project has vastly increased visitor numbers to the Mathematics Gallery and is an exemplar project in how architecture can be central to successful curatorial development,” explained the RIBA awards jury.
The RIBA jury citation continues, “The project is finished to an exacting standard, whilst robust enough to handle the 3.5million visitors the Science Museum attracts each year. Walls are subtly modelled in gypsum; the floating pod structure is precisely engineered and the precast concrete benches and new floor surfaces are seamless and refined.” Positioned at the centre of the gallery is the Handley Page ‘Gugnunc’ aeroplane, built in 1929 for a competition to construct safe aircraft. Ground-breaking aerodynamic research influenced the wing design of this experimental aeroplane. The three-dimensional curved surfaces of the gallery represent the air that would have flowed around this historic aircraft in flight.
Curator David Rooney said, “Mathematical practice underpins so many aspects of our lives and work. Bringing together these remarkable stories, people and exhibits in this new gallery is inspiring visitors to think about the role of mathematics in a new light.” The #SundayTimes agreed, describing the new gallery as “an environment that fills you with wonder… I found myself uplifted by something pure, floaty and mysterious: the beauty of maths.” @ScienceMuseum @RIBALondon @RIBA #London #Architecture #ZahaHadid 📸 @lukehayes_uk

Cove Kitchen by @ZahaHadidDesign for @Boffi.SpA wins @nycxdesign award.
The NYCxDesign Awards, created by @interiordesignmag and @icff_nyc, honour the outstanding projects and products exhibited throughout the #NYCxDesign, with entries being judged by a jury of 30 members from across different design fields. Taking place across all five boroughs, NYCxDesign is a citywide celebration of design, bringing together varied disciplines such as design, culture and education, alongside a programme of exhibitions, installations, talks and open studios.
The evolutionary lineage of the Cove kitchen is discernible through a re-visitation of the studio's repertoire of acclaimed projects including the formal composition of @MuseoMAXXI in Rome and cultural centre in Baku, as well as the innovations explored within the practice’s experimental works that investigate materiality and structure.
Available in two sizes and a variety of materials including hand-finished natural stone, selected wood and high-performing Corian®, the kitchen can be wholly customized to the client’s precise specification and requirements. 📷 @tommaso.sartori

Construction of Sky Park, Bratislava has begun.
Located southeast of Bratislava’s city centre, Sky Park is integral to the redevelopment of this former industrial area of the city. The design converts an abandoned site into a new 20,000m² public park and community of more than 700 apartments together with 55,000m² of office and retail space connected to the city’s tram and bus networks.
At the centre of this new park is the decommissioned Jurkovičova Teplárne heating plant designed by architect Dušan Jurkovič. The plant dates from 1941 and is definitive of the Slovak architect’s later work. Threatened with demolition before being purchased by Penta, the plant is now listed as a national cultural monument and its façades will be repaired and reinstated as part of the Sky Park development.
Sky Park’s fluid architecture creates generous new living spaces and engaging communal areas where people can connect.
The design was selected by the jury in 2010 and opens the site to the public, allowing everyone to explore the Jurkovičova historical landmark—as opposed to the closed perimeter blocks of other proposals. The park will develop and grow with its new community and includes playgrounds, an amphitheater, picnic sites, running tracks, sports field, dog zone and orchard.
The first phase of Sky Park is planned for completion in late 2019.
@real_estate_by_penta #SkyPark #Bratislava #Slovakia

Alai, Mayan Riviera, Mexico. Designed in response to its natural surroundings, Alai marries ecological considerations, engaging design and a reinterpretation of local architectural tradition.

The number of visitors to the Mayan Riviera is increasing by over 10% each year—surpassing 20 million arrivals in 2016, while its residential population has almost doubled since the year 2000. Accommodating this continued growth in popularity while also curtailing its impact on the environment must be the principal driver for all new projects in the region.

Located on a site prepared by a previous owner for an unbuilt complex, Alai’s design is guided by these principles - reducing its environmental impact by limiting the combined footprint of all residential buildings to less than 7% of the site’s total area, enabling a majority of the site to be returned to its natural state through replanting.
The buildings share an elevated platform with perforations that allow natural light to flood the ground below - enabling tropical vegetation to grow upwards through the platform and local wildlife to cross the entire site on the woodland floor without barriers.
The apartments integrate generous living areas and bedrooms with glazed exterior walls that open onto large private balconies to maximise onshore trade winds for natural ventilation.
Echoing the texture and surface complexity within local Mayan masonry and architectural tradition derived from the repetition and variation of a small number of geometric components, the differing texture and patterning of each building’s façade within Alai is generated by assembling the balcony units and façade elements in varying sequences. These textured facade and balcony units provide solar shading to the apartments within.
Alai’s design is defined by its rich natural environment and reinterprets local Mayan heritage in a contemporary adaptation, responding directly to the challenges of the Yucatan Peninsula’s increasing popularity while at the same time fostering the conservation of its original natural woodland and coastal wetland.
Render @mir.no
#mexico #architecture #zahahadid #mayanriviera #yucatan

Congratulations to Forest Green Rovers - promoted to the Football League for the first time in the club's 128 year history!

We are proud to design the new home for Forest Green Rovers that will not only be a new stadium for the club but also an important addition for the community.
Forest Green Rovers has established a holistic vision for the site to retain its pastoral qualities whilst adding new facilities for the town.
Embodying low carbon construction methods and operational processes, it will be the first all wood football stadium with almost every element made of sustainably sourced timber.
As a building material, laminated timber is highly durable, safe, recyclable and beautiful.
The stadium’s roof is covered with a transparent membrane, which contributes to turf growth, minimizes stark shadows for players and fans and reduces the volumetric impact of the stadium from distant views in the surrounding countryside.
With the team’s community and supporters at its core, fans will be as close as five meters from the pitch and the position of every seat has been calculated to provide excellent, unrestricted views of the entire field of play. The stadium’s continuous spectator bowl surrounding the pitch will maximise matchday atmosphere.

The stadium’s design incorporates the club’s future growth. Initially for 5,000 spectators, increasing to 10,000 with the club’s success, expansion from phase 1 to phase 2 can be achieved without the costs of major construction works.

Forest Green Rovers’ new stadium aims to be carbon neutral or carbon negative, with the provision of on-site renewable energy generation - demonstrating sustainable architecture can be dynamic and beautiful.

@fgrfc_official #architecture #football #stadium #architecture #zahahadid Render by @MIR.No

The #Vitae Collection by @ZahaHadidDesign for #Noken @porcelanosa_grupo is both a Jury and Popular Choice winner at tonight's @Architizer A+Awards.
The largest awards programme celebrating both architecture and product design, the @Architizer A+Awards support meaningful architecture and its potential for positive impact on everyday life.
#Noken, a division of @porcelanosa_grupo Bathrooms, marries signature designs with unrivalled quality, craftsmanship and innovation. Shaped by functional and ergonomic considerations, Vitae's design is also dependent on the collection’s overriding formal language of fluidity. 📷 faucet detail by @lukehayes_uk

Salerno Maritime Terminal is a Jury Winner at tonight's @Architizer A+Awards.
The largest awards programme celebrating both architecture and product design, the @Architizer A+Awards support meaningful architecture and its potential for positive impact on everyday life.
The Salerno Maritime Terminal is integral to the city’s urban plan. Located on the public quay that extends into Salerno’s working harbour and marina, the terminal continues the city’s relationship with the sea and establishes new links, connecting Salerno’s maritime traditions with its historic urban fabric and beyond to the hills that frame the city.
Like an oyster, the terminal’s hard, asymmetric shell protects the softer elements within; sheltering passengers from the intense Mediterranean sun during the popular tourist season. The new terminal enables the port of Salerno to increase arrivals by 500,000 additional ferry and cruise ship passengers each year, creating up to 2,000 new jobs in the city. 📷 #HeleneBinet. #italy #italia #salerno #zahahadid #architecture

The Opus, Dubai: Structural shell & core to complete this summer.
Located within Burj Khalifa district of Dubai, the Opus by Zaha Hadid Architects (ZHA) for Omniyat will house the first ‘ME by Melia’ hotel in the Middle East. Operated by Melia Hotels International, one of the world’s leading hoteliers with more than 350 hotels in 39 countries, ‘ME by Melia’ hotels are located in cultural capitals across the globe with their progressive, design-driven approach.
The Opus is designed as two separate towers that coalesce into a singular whole—taking the form of a cube. The cube is then ‘carved’, creating a central void that is an important volume within the building in its own right—providing views to the exterior from the centre of the building. The free-formed fluidity of this eight-storey void contrasts with the precise orthogonal geometry of the surrounding cube.
The two towers are linked by a four-storey atrium at ground level with a bridge connecting 71 metres above the ground. This three-storey, asymmetric bridge is 38 metres wide. Together with the ME Dubai, the Opus will house 12 restaurants as well as a rooftop bar and 56,000 sq. ft. of office space. “The Opus will be aligned with Omniyat’s vision of treating each project as if it were a unique work of art,” said Mahdi Amjad, Executive Chairman and CEO of Omniyat. “The design conveys the remarkably inventive quality of ZHA’s work; expressing a sculptural sensibility that reinvents the balance between solid and void, opaque and transparent, interior and exterior." Gabriel Escarrer, Vice Chairman and CEO of Meliá Hotels International explained, "You always expect to be surprised by ZHA’s designs, but the Opus for ME Dubai goes beyond what we could ever have anticipated. We are proud to have this amazing project in our portfolio." Photo: Pawan Singh/The National
@omniyatofficial @meliahtlresorts #dubai #UAE #zahahadid #architecture

Napoli-Afragola TAV station -construction nearing completion. Great film by @smikefeola. #Napoli #Italia #Italy #architecture #zahahadid

Bee’ah Headquarters #Sharjah #UAE
The new headquarters continues Bee’ah’s on-going investment to transform attitudes and behaviours in communities and cities by providing the infrastructure, tools and support to achieve their environmental goals. Working towards zero waste to landfill, cleaner air and water, renewable energy and sustainable future targets, Bee’ah is developing and providing environmental solutions; converting waste from being something that is a consumptive by-product of society to something that can be core to society’s future.
The design embodies these principles by providing the company with an administrative centre of sustainable construction with ultra-low carbon and minimal water consumption in operation and minimised material consumption in construction.
Developed in conjunction with Atelier Ten, environmental considerations are woven into every aspect of the new HQ design by using a hierarchical approach that first limits the need to consume resources; where resources are required - to minimise their consumption; and finally to offset consumption of resources through the harvesting of renewable systems.
Designed in response to its natural environment to provide comfort for visitors and staff alongside minimising energy and resource consumption, the composition of the new building has been informed by its desert context as a series of intersecting dunes orientated to optimize the prevailing winds.
The building’s structure has been designed with @BuroHappoldEngineering to minimise material consumption through architectural and structural integration, enabling significant use of materials recovered from the local construction and demolition waste streams managed by Bee’ah.

Bee’ah’s expertise of recovered water recycling for non-potable use has enabled the design to include exceptionally low potable water consumption.

The new Bee’ah Headquarters building is defined by the same principles that are the foundation of the company’s mission to provide integrated environmental and waste management services to meet the future challenges of its community.
Render by @MIR.No @beeahuae #beeah #zahahadid #architecture

Bee’ah Headquarters #Sharjah #UAE
The new headquarters continues Bee’ah’s on-going investment to transform attitudes and behaviours in communities and cities by providing the infrastructure, tools and support to achieve their environmental goals. Working towards zero waste to landfill, cleaner air and water, renewable energy and sustainable future targets, Bee’ah is developing and providing environmental solutions; converting waste from being something that is a consumptive by-product of society to something that can be core to society’s future.
The design embodies these principles by providing the company with an administrative centre of sustainable construction with ultra-low carbon and minimal water consumption in operation - as well as minimised material consumption in construction.
Developed in conjunction with Atelier Ten, environmental considerations are woven into every aspect of the new HQ design by using a hierarchical approach that first limits the need to consume resources; where resources are required - to minimise their consumption; and finally to offset consumption of resources through the harvesting of renewable systems.
Designed in response to its natural environment to provide comfort for visitors and staff alongside minimising energy and resource consumption, the composition of the new building has been informed by its desert context as a series of intersecting dunes orientated to optimize the prevailing winds.
The building’s structure has been developed with @BuroHappoldEngineering to minimise material consumption through architectural and structural integration, enabling significant use of materials recovered from the local construction and demolition waste streams managed by Bee’ah.

Bee’ah’s expertise of recovered water recycling for non-potable use has enabled the design to include exceptionally low potable water consumption.

The new Bee’ah Headquarters building is defined by the same principles that are the foundation of the company’s mission to provide integrated environmental and waste management services to meet the future challenges of its community.
@beeahuae #beeah @NatGeo @natgeoabudhabi #zahahadid #architecture

@CincyCAC - one of Zaha Hadid Architects’ six buildings that can now be toured on @Google Earth
The Contemporary Arts Center (2003) in Cincinnati is a forum for the exchange of ideas and a gathering place for people of all cultures and ages. It presents an ever-changing menu of visual and performing arts that feeds the cultural vitality of the city. The center is not defined by a collection and a set approach to art. Rather, it is a changeable site that is open and receptive to the creative diversity of artists from around the globe.
The Contemporary Arts Center is an important civic space–like a public living room–inserted in the heart of downtown, acting as a socializing force in Cincinnati. The building engages with the community, helping to broaden the audience for contemporary art and has developed local art enthusiasts into an involved community. The floor surface at street level bends upwards at the back of the building to direct visitors to the galleries stacked above. This surface is the “urban carpet” that articulates the public accessibility of the building.
With a system of ramps throughout the building, visitors can see each other moving through the space and interacting with the art. In this way, the architecture facilitates the viewing of art as a collective experience.
Rather than presuming that flexibility depends on blandness, the building offers a wide diversity galleries, each with a particular character, creating an engaging experience. The Contemporary Arts Center presents architecture as a catalyst for instigating the process of making, as well as viewing, art.
Photo: #HeleneBinet Exhibited Artwork: 'Cloud’ (2003) by Iñigo and Douglas Garofalo Manglano-Ovalle
#ZahaHadid #architecture #Cincinnati #googleearth

Most Popular Instagram Hashtags