yadim yadim

2,927 posts   5,687 followers   163 followings

Yadim Official  Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) official instagram account

SALAM MAAL HIJRAH, 1440 HIJRAH "Menyantuni Umat Membawa Rahmat"

#dakwah #yadimMy #sayangiYadim #rahmatanlilalamin #sayangiMalaysia #SalamMaalHijrah

SALAM MAAL HIJRAH, 1440 HIJRAH "Menyantuni Umat Membawa Rahmat"

#dakwah #yadimMy #sayangiYadim #rahmatanlilalamin #sayangiMalaysia #SalamMaalHijrah

SALAM MAAL HIJRAH, 1440 HIJRAH "Menyantuni Umat Membawa Rahmat"

#dakwah #yadimMy #sayangiYadim #rahmatanlilalamin #sayangiMalaysia #SalamMaalHijrah

YADIM DAN MAYBANK BERHAD BAKAL LANCARKAN "PROJEK DANA WAVE DAN BARCODE" PERKUKUHKAN KEDUA-DUA PIHAK
.
PUTRAJAYA : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) dan Maybank Berhad mengadakan perbincangan awal mengenai "Projek Dana Paywave Dan Barcode" sebentar tadi.

Projek ini bakal memberikan kekuatan tambahan kepada YADIM untuk melaksanakan usaha perluasan dakwah dengan lebih banyak dan berkesan. .
.
Kekuatan yang bakal dibina melalui peluang sumbangan dana bersama YADIM supaya lebih banyak pihak merasai impak program yang disusun oleh YADIM.

Perbincangan ini dihadiri oleh Ustaz Mohd Zaidi Ramli, Timbalan Yang Dipertua YADIM dan Tuan Nor Fazlee dari Maybank Berhad.

Walaupun hanya perbincangan awal, YADIM sangat komited untuk membina kekuatan organisasinya disamping mengekalkan kekuatan yang diterima sebelum ini.

Ustaz Mohd Zaidi Ramli berkata, "YADIM sentiasa merancang dan melaksanakan apa yang dirancang, biarpun ada cabarannya, ia akan ditempuhi juga". .
.
"Projek Dana Paywave dan Barcode ini akan memudahkan pihak yang mahu bersama YADIM memperluaskan dakwah melalui aktiviti yang meliputi semua pihak", tambahnya lagi.

Hasil perbincangan ini juga bakal membuka lebaran baru dengan berinfaq atau membuat sumbangan menggunakan "Barcode". Inilah antara alternatif untuk memudahkan orang ramai supaya sentiasa bersama YADIM.

Turut hadir sama ialah Ustaz Mohd Firdaus Rusli, Pegawai Khas TYDP YADIM.

Hakikatnya mungkin ada yang kurang tahu bahawa YADIM sentiasa membuka peluang kepada semua untuk berkolaborasi samada dari segi membina program atau menyumbangkan dana program.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #tabunginfaqyadim

YADIM SEBAR "RAHMATAN LIL ALAMIN" SECARA KOLABORASI MENERUSI "SEMBANG HARMONI" SEMPENA MINGGU MAHASISWA UTM

JOHOR : Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mencipta sejarah dan mengorak langkah kehadapan dengan menggalas cabaran menyebarkan "Rahmatan Lil Alamin" dalam masyarakat. .
.
Bersempena dengan Minggu Mahasiswa UTM Johor, YADIM secara kolaborasi dengan pihak UTM Johor dan Hidayah Centre mengenengahkan "Rahmatan lilalamin" dicetuskan oleh YB Dato' Dr. Mujahid Yusof Rawa, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) demi mengharmonikan masyarakat dengan nilai kebersamaan.

Tuan Redhauddin Kamaruzaman Pengurus Besar Pengurusan Dan Kewangan YADIM berkata, "YADIM sebagai agen peneraju dakwah massa menyahut seruan pengamalan konsep ini dan bersedia menghadapi cabaran pelaksanaannya". .
.
Demi mencapai hasrat ini, satu program "Inter Faith" telah dicetuskan oleh YADIM Zon Selatan yang dinamakan "Sembang Harmoni". .
.
"Program ini tidak akan berjaya tanpa sokongan dan penglibatan pihak UTM Johor dan Hidayah Centre", ujar Tuan Redhauddin Kamaruzaman.

Istimewanya program ini menampilkan perbincangan mengenai pandangan kepelbagaian agama dalam Ilmu vs Agama.

Panelis terdiri daripada penganut Islam, Buddha, Kristian dan Hindu dalam mengupas isu berilmu dan beragama dalam konteks masyarakat berbilang kaum.

Kehadiran peserta seramai 3944 orang adalah luar biasa, mungkin kerana YADIM membawa konsep "Rahmatan lilalamin" dan kesemuanya mahu mengetahui bentuk pengisiannya. .
.
Ia sememangnya luar biasa kerana berjaya mengumpulkan Wakil Islam, Wakil Kristian Budda dan Hindu duduk dalam satu pentas yang mengetengahkan kemahuan dan pandangan mereka.

Tuan Ammar Abdullah, Pengarah YADIM Zon Selatan menzahirkan ucapan terima kasihnya kepada rakan strategik YADIM iaitu UTM dan Hidayah Centre dalam penganjuran program julung kali ini.

#yadimMy #dakwah #sayangiMalaysia #sayangiYadim #rahmatanlilalamin #yadimzon
selatan

DATUK YAZID OTHMAN DAN ISTERI INFAK TANAH "SEDEKAH JARIAH"

SELANGOR : Majlis penyerahan secara rasmi oleh YBhg. Yazid Bin Othman dan isteri Datin Norbaya Musa pemilik sebidang tanah di kawasan Mukim Telong, Bachok Kelantan yang memberikan Sedekah Jariah tanah kepada Pertubuhan Pondok Perdana yang telah diinisiatifkan penubuhannya oleh Majlis Dakwah Negara (MDN), YADIM. .
.
MDN di wakili oleh Kapt. Shamsuddin Moner selaku Pengarah Kanan Sekretariat Majlis Dakwah Negara bagi menerima dokumen tanah tersebut.
.
MDN amat bersyukur dan merakamkan jutaan terima kasih kepada YBhg. Datuk Yazid Othman dan Datin Hajjah Norbaya Musa. Semoga ianya diterima oleh Allah sebagai amal jariah yang pahalanya berkekalan sampai ke akhirat.
#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #majlisdakwahnegara

TERIMA KASIH MEDIA SINAR HARIAN ATAS LIPUTAN BERITA "RUSYDI TERENGGANU"

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) mengucapkan setinggi terima kasih kepada akhbar Sinar Harian kerana liputan dan hebahan program "REHLAH UKHUWAH SAHABAT YADIM" atau RUSYDI yang telah dijalankan oleh Bahagian Kepimpinan Muda (KEMUDA). Hebahan ini memberikan kesan yang sangat baik kepada YADIM untuk memperluaskan dakwahnya ke semua peringkat.

@sinarharian #yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #RUSYDI #KEMUDA

JABATAN PENDIDIKAN NEGERI KELANTAN BERSETUJU DAN BAKAL BERKOLABORASI DENGAN YADIM MENGANJURKAN "KARNIVAL TOM"

KELANTAN : Yayasan Dakwah Islamiah (Malaysia) melalui cawangannya di Kelantan telah melakukan kunjungan hormat kepada Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan di Kompleks Tunjong.

Yadim Kelantan yang sebelum ini pernah menganjurkan program khas untuk pelajar sekolah yang kritikal iaitu "Transformasi Orang Muda" atau "TOM" sememangnya telah mendapat penghargaan Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan.

Delegasi Yadim yang diketuai oleh Puan Yusnita Yusoff, Eksekutif Kanan Yadim Kelantan telah disambut baik oleh pihak Pengarah JPN Tuan Muhamad Zahari Othman, Pengarah Pendidikan Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan dan Che Hanuni Che Ali, Ketua Unit Perhubungan Dan Pendaftaran Sektor Pengurusan Sekolah Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan.

Kunjungan ini hakikatnya membawa satu tujuan yang murni untuk mempertingkatkan program TOM menjadi program yang lebih besar. .
.
Puan Yusnita berkata, "Lawatan ini untuk membincangkan lanjutan penganjuran program TRANSFORMASI ORANG MUDA: KARNIVAL REMAJA PERINGKAT NEGERI KELANTAN 2018 yang bakal dilaksanakan pada 27 September ini". .
.
"Karnival ini boleh dianggap kemuncak Siri TOM Kelantan kerana bakal melibatkan pelajar tingkatan 4 berjumlah 700 orang dan berlokasi di Pejabat Pendidikan Daerah Kota Bharu", tambahnya lagi.

Dalam pertemuan tersebut pihak JPN Kelantan sangat berbesar hati mengadakan kesinambungan program ini secara kolaborasi bersama Yadim Kelantan serta memastikan kerjasama sepenuhnya melalui penyertaan daripada pihak sekolah yang bakal terlibat.

YADIM mengucapkan terima kasih kepada JPN Kelantan kerana sentiasa berkerjasama dengan pihak YADIM sepanjang siri program TOM dijalankan.

Tahniah kepada Yadim Kelantan atas inisiatif luar biasa ini untuk menjadikan TOM sebagai teras pembentukan kecemerlangan pelajar dalam Jabatan Pendidikan Negeri.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #transformasiorangmuda #yadimkelantan

PERLUASAN RAKAN STRATEGIK YADIM KELANTAN DAN JABATAN BELIA DAN SUKAN NEGERI KELANTAN

KELANTAN: Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia terus memperluaskan dakwahnya melalui kerjasama antara agensi-agensi kerajaan.

Pendekatan Dakwah Bil Hal antara tunjang utama YADIM dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat di seluruh pelusuk Malaysia. Bertepatan dengan firman Allah swt di dalam surah An-Nahl ayat 125 yang bermaksud "Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik." .
.
Untuk merealisasikan hasrat itu, YADIM Cawangan Kelantan melakukan kunjungan hormat kepada Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Kelantan bagi membincangkan satu pelan strategik untuk menfokuskan Mad'u dari golongan belia.

Kita sedia maklum golongan belia adalah aset utama dan amat bernilai untuk Negara. Saidina Ali berkata : “Jika kamu mahu melihat masa depan sesebuah negara, maka lihatlah pemuda-pemudinya pada hari ini.”
.
Ustaz Muhamad Amir Mat Ghani, Eksekutif Kanan Yadim Kelantan berkata, "Disamping pengisian fizikal dan mental, kita perlu juga isikan kepada golongan belia ilmu dan kefahaman agama agar setiap langkah mereka tidak lari atau tersasar dari garis panduan Islam". .
.
"Mungkin ramai yang masih tidak tahu bahawa golongan muda adalah sasaran dakwah YADIM. Selaras dengan pembinaan masa hadapan negara yang gemilang" tambahnya lagi.

Semoga gandingan usahasama antara YADIM dan Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Kelantan memapu memberikan impak yang luar biasa dalam usaha membina masyarakat "Khoiro Ummah". .
.
#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #yadimkelantan

USTAZ KHAIRULL FUAD MULAKAN TUGAS PENGURUS BESAR OPERASI YADIM
.
PUTRAJAYA : Ustaz Khairull Fuad Bin Samsudin hari ini memulakan tugas sebagai Pengurus Besar Operasi Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM). Semalam telah diadakan Majlis Serah Tugas antara Tuan Redhauddin Kamaruzaman Mantan Pengurus Besar Operasi dan Ustaz Khairull Fuad Samsudin sebagai Pengurus Besar Operasi yang baru.

YADIM mengucapkan selamat maju jaya kepada Ustaz Khairull Fuad dalam memikul tanggungjawab barunya.

#yadimMy #sayangiYadim #sayangiMalaysia #dakwah #PBO #PBPK

#UPDATE

JOM MUAMALAH YADIM & MATIC BERSELAWAT PENGISIAN RAIKAN KEMERDEKAAN MALAYSIA

Alunan Selawat oleh MURSYHID MALAYSIA.
.
📅 : 30 OGOS 2018
🕑 : 9.00 pagi hingga 12.00 Malam
🏬 : Malaysian Tourism Centre (MATIC), Jalan Ampang

YADIM, MATIC dan RABBANI PRODUCTIONS mempelawa kepada semua khususnya masyarakat kota dan agamawan untuk hadir menyertai program ini bersama-sama kami. .
.
JOM!! SEMUA HADIR BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN SAMBUTAN AMBANG MERDEKA DI MATIC JALAN AMPANG, KUALA LUMPUR.

#yadimMy #dakwah #sayangiYadim #sayangiMalaysia #kemerdekaanUPDATE

Most Popular Instagram Hashtags