villaksen villaksen

967 posts   2,364 followers   1,125 followings

HÅVARD  En slags villmann Lykkelig er den mann uten asfalt! Wildlife ~ flyfishing ~ flytying

ROTENON – variant .
En utmerket allroundflue – som også er spesiell!
- du finner den i nettbutikken .
http://kvalitetsfluer.no/
.
Rotenon er et mønster jeg har et litt merkelig, nesten ambivalent, forhold til. Jeg har sett på den som en god allroundflue, og det har resultert i at den sjelden er et topp 5-valg for meg, men er likevel en flue jeg ofte vurderer, uten å knyte den på fortomspissen. Jeg bruker som oftest fluer jeg tenker er spesielle for de gitte forholdene, eller eksperimenterer med nye mønstre eller fiskestrategier. Så har jeg likevel ofte anbefalt og gitt Rotenon til andre fiskere, da jeg nettopp anser den som en god flue under de fleste forhold. Og hva har skjedd neste litt for mange ganger? Jo jeg har stått å sett på fiskere kjøre laks på en flue jeg just anbefalte, mens jeg står der med en helt annen flue montert på min rigg.

Da jeg ble introdusert for Rotenon, mulig det var rett før årtusenskiftet, var det rosa butt som gjaldt. Den rosa butten har jeg fortsatt benytta, i ulike varianter, men ulike rødfarger fungerer også godt. På større fluer binder jeg inn to hackle, en under og en som krage over vingen. På mindre fluer binder jeg inn et hackle, rett før øverste og siste vingelag. Jeg har litt magenta flash – som for meg er prikken over i-en på Rotenon.
Dobbel og tripler er på gullfarga kroker mens enkelkroker leveres på black/black nickle #kvalitetsfluer #rotenon #pink #goldendoodle

CASCADE
En legendarisk flue av en legende – med en spesiell twist eller to!

Skotten Ally Gowan har konstruert noen av de aller beste fluene for atlanterhavslaksen - Ally's Shrimp, og altså Cascade. Personlig har Ally´s ikke levert varene, mens Cascade er en av mine absolutte favoritter.

Det er ikke bare jeg som setter Cascade høyt, og det finnes uhorvelig mange varianter blant laksefiskere og fluebindere. At Cascade er effektiv er skrevet i stein, men for meg har den noe mer. Den har nærmest personlighet, den er en fryd for øyet – ja den er riktig så delikat og hver gang jeg lar den svømme i elvestrømmen sammen med laksen står jeg der med gåsehud og ståpels ut i hvert hårstrå og skavank på kroppen – ja da er det moillkosing av beste sort.
Varianten min skiller seg noe fra originalen, blant annet er bakkroppen av Mirage Opal, som gir et helt fantastisk skimmer, og hodet er av sølv. Sølv er best. Sølv er ikke nederlag! I tillegg er det krydret med litt lady amherst i halen sammen med bucktail og isbjørn.

Cascade bindes selvsagt på gullkrok på gulkrok dobbel Partridge Patriot, trippel Esmond Drury eller enkelkrok!
#cascade #kvalitetstid #kvalitetsfluer #highlighter #silver #gold #golddigger

KORBINNIVA

Denne flua har i mange sesonger vært helt spesiell, og gitt meg så mye glede. Jeg har til og med tenkt at den må ha sterk kontakt med svært høye makter. Muligens de aller største. Og det er vel troen?

Den er nok også den våtflua jeg har fått mest laks på de siste 10-12 sesongene, både stort og smått.

Jeg har bundet Korbinniva i flere ulike varianter siden den første så dagens lys i 2006. Det var i en elv øst i landet jeg en sommerdag i juli bivånet to finlendere som nærmest hepset laks på land. Ingen andre jeg hadde snakka med fikk laks, og lokale fiskere sa det var bare ræva. Jeg var ikke kjent i elva, så jeg måtte bare finne ut hva de to karene holdte på med. De fiska på et rolig elveparti med flyteline og gjorde korte inntrekk og fanget altså laks mens andre gikk tomhendte. Flua var den beste (?) varianten av den kjente finske Sarvijaakko, i dobbel 10 eller 12 med nedoverbøyd øye. På den tiden var slike ørretkroker noe jeg ikke besudlet mitt laksefiskeri med… Med kropp av mørk glinsende oliven eller nærmest Peacock, med ribb av gull og fluor grønn floss eller lignende, og med nutria som hale.
Alle materialene til flua hadde jeg ikke tilgjengelig der og da, og i alle fall ikke nutria, men jeg fikk nå surra sammen noen egne varianter til meg og en kompis. Suksessen var rask og stor – og første versjon av Korbinnva hadde sett dagens lys.

Siden har jeg som nevnt bundet ulike varianter, men alltid samme kropp og hale. Det jeg i hovedsak har endret på er hodefargen, men det virker som det ikke er så nøye – flua fisker uansett om det er golden oliven, rød, gull eller glitter grønt hode. Jeg har også brukt kroppshackle på enkelte utgaver.
Jeg har selv brukt den på enkelkroker, enten Partridge Bartleet Supreme, eller diverse kortskafta shrimpkroker. På dobbel nedadbøyd Kamasan B270 eller Mustad 3582Br, eller gullkrok med oppadbøyd øye. Bundet på trippel Esmond Drury tyder også å være suksessformel.

Du finner dem i nettbutikken på @kvalitetsfluer
#korbinniva #kvalitetsfluer #autumn🍁 #highlighter #high

På tide å gå i hi igjen ~ men det e vel lov å gløtte ut i ny å ne me en rykanes kopp kaffe.
#hijakt #hi #highlighter #mountainlife

B Å L

Når en venn fryser; «tenn et bål, kok opp kaffen, fyr på med humoristiske skrønehistorier ~ og med ett er varmen der» (gammelt jungelord/som en vis mann sa)

Ka du ser i bålet?
.
(Detta bålet e slokna førrlengst der oppe i fjelle på andre sida av fjorden, men e spikra i minnet for evigheten).
.
#kaffebål #bålkaffe #kvalitetstid #friend #mystyle #autumn🍁 #mylife

HØSTTANKER
Skyene, der oppe over fjellenes nakne tinder, de tømmer seg og regnet høljer ned over oss, plaskende på taket, og ned gjennom takrenner ut i lyngen og til havs. Bjørka svaier i vinden og greinene pisker mot villmarkspanelet så en innimellom lurer på om det er en grevlingkoloni i veggen.
Vinden uler videre om kapp med ulven,
Og mørket er helsvart, bare skjemmet av noen blinkende trailerlys i det fjerne.
Tankene får vinger og flyger tilbake til sthanstider der natta og dagen var omtrent like lyse og vidunderlige, bare at sola av og til var mot nord og av og til mot sør, og innimellom litt mer oransje enn gul.
Iallefall bet laksen oftere og hardere enn mygga sugde, og den skinnende, glatte sølvfargede fisken som hvert år kommer fra havet, opp i elva jagende mot gyteplassen, stopper forunderlig nok for å gnafse i seg en fargerik flue som ikke ligna grisen. Jovisst, livet kan være så hærlig og fullt av lykke og gledesrus og det er nettopp sånn det er! #myhappiness #autumn🍁 #summer #kvalitetsfluer #mylife #imapoetandididntknowit #newborn #tbt

Her er en liten smakebit av noen av årets våtfluer som gav stor bøy, brede glis stoppet og en glede som minnes livet ut ~ her er det en god kombo av nye varianter og gamle schlagere med nye vrier.
Det er bare å starte fluebinderiet igjen ~ neste sesong er allerede til neste år! #wetfly #kvalitetsfluer #joy #momentsofjoy #salmonfly #learning #newborn #oldfashion #oldies

«Jazzy Sunrays»
Enkle tuber montert med svart vinge, bla inspirert av sunray shadow, har i årevis fanga laks på laks på laks på laks...
Jeg har oftest brukt slike med vinge fra ca 4 til 8 cm lengde, og omlag 1,75-2,5 cm tubelengde - og gjerne med ulike farger i undervinge og/eller kropp som avviker fra den nevnte legendariske sunrayen.
Her er et knippe med ulike varianter.
Selv har jeg de seneste sesongene kappet av tuben i bakkant og fiska med løsthengende enkelkrok, istedenfor fastmontert dobbel- eller trippelkrok.

Vingene er bygd opp av Nutria, ekorn, TD og SR.
#kvalitetsfluer #salmontubes #jazzy #sunrays #mystyle #colors

Fyldige trøndere
Jeg måtte stålsette meg for å binde noen feite dyr på tunge tuber ~ alt for en god sak; Konvertere delvise feitmarshkfeskera over til fluefiskere!
#tungstenfly #kvalitetsfluer #salmontubes #trønderbunad #trøndelag #gaula

En dårlig fantastisk ide!
.

Flua vender det andre kinnet til ~ og så smeller det!
.

Nattefredning kan føre til så mangt. Rundt bålet etter endt fiske for kvelden blir det gjerne god stemning. Etterhvert som noe flytende helles innpå, forsvinner muligens noe av vettet, mens kreativiteten vokser til nye uendelige høyder.
.

En flue med to ulike sider må jo være gull verdt å teste på lite bitevillig laks. Tanken er at laksen blir så interessert, irritert og forvirra når flua svømmer forbi, og den så svinger og har plutselig skifta farge! .

Her har laksen bare et å gjøre - bite på! . (Særdeles ujevn ribbing på tubevarianten, også det er utspekulert for å irritere laksen)

PS! Må presisere at det ikke var min ide opprinnelig :)
@sommerlaks @theeeah @stijoha
#doubles #friends #kvalitetstid #kvalitetsfluer #salmonfly

LYKKELIG DEBUTSESONG FOR @kvalitetsfluer
Høsten har for alvor gjort sitt inntog og de aller fleste av oss har for lengst lagret stenger, sneller og fluer – i vente på ny sesong. .

Vi i kvalitetsfluer.no @stig_skogeng @bjornaarland @ketilfre @erlinghorn @villaksen , kan se tilbake på en sesong full av inntrykk og nye erfaringer, fra fluer som funket og fluer som ikke var fullt så bra, fra tørketid og regn som omsider kom, om laks som lugget og som til slutt hekta seg på.
.

Det er tid for tilbakeblikk, sette seg ved bindestikka, ta nye og gamle erfaringer i bruk - og i høyeste grad å rette blikket fremover. .

Alle vi i kvalitetsfluer.no vil først og fremst takke alle våre kunder og alle tilbakemeldingene vi har fått. Både fra glade fiskere med fangst både sent og tidlig, men også fra de som ble mer eller mindre fri - erfaringer er gull verdt. - Selv om sesongen i mange elver både var utfordrende, tidvis frustrerende og helt spesiell mht vannføring og temperatur, har tilbakemeldingene gjennomgående vært overveldende. Lite gleder oss mer enn fornøyde kunder – og venner. Vi har hatt gleden av å møte flere av våre kunder ved elvebredden, med bålkos, latter og hygge, med solvarm pils eller gedigne rødvinsglass med skrukork på, med 18 år gammel whisky fra høylandet eller kildevann fra vidda – der gamle og nye historier er delt og erfaringer er debattert. Å sitte ved elvebredden å diskutere materialvalg, om myke og stive vinger, om hårenes spenst eller mangel på det, om vingelengde, fylde og tapering, om hackle skal være fra høne eller hane, om falskt hackle burde forbys, om fluas størrelse, om Red Frances er en flue eller noe helt annet og ufyselig, om man kan kalle en tubeflue med hackle for Sunray og hvor kjapt den i såfall skal fiskes, om hitch med en eller to vinger er best og mest etisk, om hvor hullet skal være og om en sunray med hull på midten er like bra som noen, om kvoter og fangs&slipp, om etikk og moral, eller fravær av det, om forvaltning og om villaksen og dens framtid eller mangel på det, om flaks og uflaks og mere til..
#kvalitetsfluer #friends #happy #successful
@stijoha @bjorkmo49 @misabellnature

Most Popular Instagram Hashtags