[PR] Gain and Get More Likes and Followers on Instagram.

unwomenbih unwomenbih

91 posts   182 followers   67 followings

UN Women BiH  UN Women is the UN agency for gender equality & women's empowerment. Posts are from our office in Bosnia and Herzegovina. Global account: @unwomen.

https://facebook.com/notes/un-women-bosnia-and-herzegovina/ekonomski-sna%C5%BEna-%C5%BEena-mo%C5%BEe-prebroditi-sve-krize-economically-empowered-woman-can/1567320779952999/

In #BosniaandHerzegovina we work with Asocijacija XY to engage young people in promoting human rights, gender equality and respectful relationships.
Photo: @unwomen/ Rena Effendi
#YouthDay #Youth4Peace

Adilina priča je zaista inspirativna - ona je u prirodi pronašla način da sačuva zdravlje i prevaziđe traumu.

Čitajte više na: http://eca.unwomen.org/en/news/stories/2017/08/from-where-i-stand--bih-nature-has-healed-me

#economicempowerment #fromwhereistand #BosniaandHerzegovina

We support @itgirls.bih in encouraging women&girls to learn computer coding.

#girlswhocode #itgirls

"Ekonomsko osnaživanje ima jak efekat – omogućava samostalnost, sigurnost u sebe i borbu sa traumom. Ekonomski snažna žena, sa svojim izvorima finansija, može prebroditi sve krize“, smatra koordinatorica ekonomske šeme u Goraždu. Više čitajte na linku u opisu profila.

Foto: UN Women/ S. Omerbašić

#TimeToAct #EndRapeInWar #19June

Nada Marković je aktivistkinja za ljudska prava i predsjednica udruženja „Maja“ iz Kravice koje za cilj ima osnaživanje žena iz ruralnih zajednica. Od 2015. godine, udruženje „Maja“ i UN Women rade zajednički na ekonomskom osnaživanju žena koje su pretrpjele seksualno nasilje tokom konflikta. ------------------------------
Nada Marković is a human rights activist from #BosniaandHerzegovina and works with the organization “Maja Kravica” that seeks to empower women from rural communities. Since 2015, @unwomen and Maja Kravica have partnered to empower women survivors of conflict-related sexual violence economically.

#19June #EndRapeinWar #timetoact #endStigma

„Vidim sebe kao velikog borca, ženu koja želi da živi. Kroz svoj rad poboljšala sam zdravlje, mom organizmu godi priroda, a novac koji zaradim svojim rukama me ispunjava“, kaže Adila, 52-godišnja poljoprivrednica iz Brčkog.

Sa ciljem ekonomskog osnaživanja, UN Women i UNDP su omogućili da Adila dobije obuku iz uzgoja dodatnih kultura, te je podržali u proširivanju poljoprivredne proizvodnje u sklopu zajedničkog programa UN agencija "Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH", koji finansira Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Fond Ujedinjenih nacija protiv seksualnog nasilja u ratu. Osim što uzgaja raznorazno povrće, voće i bilje, Adila pravi i prodaje đuveč, ajvar, pekmez, liker od lavande i raznorazne druge proizvode. ------------ "I see myself as a great fighter, a woman who wants to live. Through my work I have improved my health, I feel good in the nature, and the money I earn helps me feel fulfilled," says Adila, a 52-year-old farmer from Brčko.

With the aim of economic empowerment, @unwomen and @undp in #BiH have enabled Adila to receive training in the cultivation of additional cultures, and supported her in expanding agricultural production. This was done as part of a Joint UN Programme „Seeking Care, Support and Justice for Survivors of Conflict Related Sexual Violence in BiH”, financed by UK, Canada and UN Action Against Sexual Violence in Conflict. In addition to growing vegetables, fruits and herbs, Adila makes and sells djuvec, ajvar, jam, lavender liquor and a variety of other products.

Photo: UN Women/S. Omerbašić

#EndRapeinWar #19June #stoprapenow #takeactionnow

Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu. Seksualno nasilje u ratu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i ima trajne posljedice kako po osobu koja je preživjela ovu vrstu nasilja, tako i po društvo. U Bosni i Hercegovini, kroz zajednički program UN agencija "Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH", koji finansiraju Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Fond Ujedinjenih nacija protiv seksualnog nasilja u ratu, ukazujemo na probleme sa kojima se preživjeli suočavaju i radimo na njihovom rješavanju. -------------
Today we commemorate the International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict. Conflict-related sexual violence is a serious violation of human rights that has lasting consequences both on the person who survived the violence and on the society as a whole. In Bosnia and Herzegovina, through the Joint UN Programme „Seeking Care, Support and Justice for Survivors of Conflict Related Sexual Violence in BiH”, financed by the @BritishEmbassySarajevo, the @CanadaFP and the @UNAction, we draw attention to the problems survivors face every day and work to resolve them.

#EndRapeinWar #19June ‪‬‬‬‬‬#‎stoprapenow #timetoact

Forum teatar iz Istočnog Sarajeva danas je organizovao akciju s ciljem da mladi kroz muziku i performans promovišu zdrave stilove života, u prevenciji nasilјa u porodici i nasilјa nad ženama i djevojčicama.

Akcija je dio aktivnosti koje koordinira Asocijacija XY u okviru @unwomen projekta “Standardi i angažman za sprječavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini”, finansijski podržanog od Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida). #isključimonasilje #EVAW #budimuško

Zgrada Ujedinjenih nacija u Sarajevu večeras je bila obojena u dugine boje u znak obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. Nasilje nad #LGBTIQ osobama je u porastu, a 71 zemlja u svijetu kriminalizira istospolne veze. #IDAHOT je prilika da dignemo svoj glas protiv nasilja, za jednaka prava za sve.

Photo: UNDP BiH

#Planet5050 #equalrights

Danas je Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (#IDAHOT). Vjerujemo da svi, bez obzira na rod, spol i seksualnu orijentaciju, trebaju imati jednaka prava.

#ljubavčiniporodicu #Planet5050

Slobodanka Vitor iz Bratunca bila je nezaposlena i pohađala je radionice podržane od @unwomen za razvijanje vlastitog biznisa. Prepoznavši potencijal sporta, Slobodanka je opremila prostorije porodičnog karate kluba fitness opremom. Nakon što završi obuku za licenciranu trenericu, Slobodanka u svom klubu želi držati časove pilatesa, plesa i drugih formi fitnesa za žene.

Foto: @imranaka
#Planet5050 #sportfordevelopment #genderequality

Pozivajući na odgovornije izvještavanje, istraživanje čiju je izradu podržao @unwomen, poziva medije u Bosni i Hercegovini da ne izvještavaju senzacionalistički o slučajevima rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici.

Kao jedna od preporuka za poboljšanje medijskog izvještavanja navodi se proaktivniji i analitički pristup temi nasilja nad ženama, koji će, između ostalog, pozivati i nadležne institucije na djelovanje.

Istraživanje je dostupno na engleskom i B/H/S jezicima na eca.unwomen.org

#EVAW #genderequality

Most Popular Instagram Hashtags