tnkvrt tnkvrt

332 posts   6396 followers   99 followings

TNKVRT  TNKVRT (tänkvärt) har i syfte att synliggöra olika former av förtryck genom nyheter, berättelser och tänkvärda inlägg. Ett måste i din feed! 👑

https://www.facebook.com/events/475818056101912/?ti=cl

Hört talas om Shirtless Shamers?

Det är ett män(nisko)släkte som härstammar från Slutshamers: snubbar som kallar kvinnor för horor och andra sexistiska slurs för att en har på sig klädesplagg som visar liiiiite "för mycket" hud.

Shirtless Shamers är snubbar som menar att kvinnor som visar hud är 'non wife material' medan de själva postar halvnakna bilder. Hypocrisy at its finest.

Här har vi samlat bilder från främst Twitter och andra sociala medier som också äcklas av detta hycklerifenomenet från snubbar. Enjoy!

#TNKVRT

Syntolkning: Bilder samt tweets i kollage, där de flesta snubbar klagar på att kvinnor är patetiska för att de visar upp sig i lite kläder. #ShirtlessShamers

Jag älskar att representera.

Jag representerar när jag debatterar på sociala medier. Jag representerar när jag berättar om min barndom. Jag representerar när jag pratar om mina rötter, min etnicitet och min kultur.

Alla kan representera, och alla bör representera.

Modeindustrin bygger på just representationer; att efterlikna och/eller skapa samhällets idealer. Överallt visas ansikten och kroppar som samhället strävar efter att se så lik ut som möjligt. Modeller är en viktig komponent i detta system, och är någon slags uppgraderad representation av samhället. Vi ser dessa modeller representera produkterna vi konsumerar, parfymerna vi doftar och i kläderna vi bär. Vi ser upp till dem, och önskar undermedvetet att vi ser ut och doftar som dem.

Och vilka kroppar är det alltid som får synas?

Långa, smala vita kroppar.

Detta är farligt. Det skapar en norm i samhället att idealmänniskan är vit och smal. Rasism frodas och svarta modeller blir ständigt nekade jobb med anledningen: "vi har redan en svart modell". Modeller svälter för att följa den extrema smalhetsnormen, och fettförakt genomsyrar all reklam och media.

Detta måste få ett slut. Modeller ska representera dagens samhälle, INTE ett samhälle som osynliggör minoriteter och långsamt raderar våra identitet.

För att få andra kroppar (läs: rasifierade, tjocka osv) att börja synas mer tänker vi utnyttja TNKVRTs plattform för att visa upp fler av Sveriges minoriteter i en positiv miljö. Ser du nästan aldrig någon som liknar dig i modebranschen? Skicka ett PM med en bild/selfie på dig så kommer vi att börja publicera en bild varje måndag från och med i augusti.

Låter det som en bra idé?

Let's do this!

#TNKVRT

På Vogues Augusti-nummer har de en story med Zayn Malik och Gigi Hadid om hur de är den nya generationens ikoner för könsöverskrivande identitet. Anledning? De lånar varandras kläder.

Kära Vogue,
Gender Fluidity (som det kallas på engelska) har ingenting att göra med vad man bär för typ av kläder eller hur man ser ut. Det har att göra med ens könsidentitet.

Ena dagen kan en genderfluid person känna sig som en man, och andra dagen som en kvinna. Vissa dagar känner den kanske helt könlös och vissa dagar icke-binär. Personen har ett spektrum av olika kön som flyter mellan olika stadier beroende vilken känsla den har just den stunden.

Att kalla ett cispar för genderfluid bara för att Gigi lånar pojkvännens hoodietröja ibland är att förminska de som faktiskt ÄR genderfluid. Det är att osynliggöra och förminska de som utsätts för transfobi dagligen pga sin (eller brist på) könsidentitet.

Det är jättebra att Vogue visar hur man bryter mot könsnormer genom kläder, det ska de få eloge för. Men rätt ska vara rätt, och genderfluid har som sagt inget med kläder att göra, även om det är många som använder kläder för att indikera vilket kön den identifierar sig som just då.

Bonuspoäng till dem dock som faktiskt visar upp personer på framsidan med palestinsk ursprung samt en med pakistanska rötter.

#TNKVRT

Syntolkning: En bild på Gigi och Zayn på framsidan av nästkommande Vogue. En tweet beskriver bilden "straight cis couple shares clothes, Vogue declares them gender fluid. Teen Vogue is gonna have to clean this one up for Mama Vogue."

SAVAGE 🔥

#TNKVRT

Så, vi kallar män från Mellanöstern för äckliga terrorister för att sedan fetisherar dem och ser de som trender?

Nej, iranier är inte *plötsligt* heta för att en kändis dejtar en iranier.

Nej, saudi-araber är inte *plötsligt* trendiga denna sommar bara för att någon tycker att de är värda att lägga tid på.

Ska du ändå hålla på att fetishera muslimska män eller araber så kan du väl ändå försöka inkludera flyktingar, trans, homosexuella, tjocka, svarta etc. eller gäller det kanske bara män som uppfyller de västerländska normerna?

Vi. 👏 Är. 👏 Inte. 👏
Din. 👏 Exotiska. 👏
Accessoar. 👏

#TNKVRT

Syntolkning: Tweet på två män, med texten "Britney is dating an iranien and Rihanna is dating a Saudi. Middle Eastern men are in this Summer, I see". En annan kontrar med "Except when they come in the form of refugees apparentely".

"Breast ironing" är att trycka ett varmt objekt hårt mot brösten hos prepubertala flickor för att förhindra dem att utveckla bröst. Anledningen är främst för att skydda henne från sexuella trakasserier och våldtäkt, samt eliminera risken för henne att bli gravid då det kan förstöra familjens rykte. "Breast ironing" sker oftast i Kamerun, där pojkar och män tror att bröst hos flickor indikerar att de är redo för sex.

Detta är så jävla sorgligt och fel. Varför, VARFÖR lägger man skulden på flickorna och förstör deras kroppar när det OBVIOUSLY är männens okunskap och den avhumaniserande synen på kvinnor som är orsaken till problemet från första början?

Vi har privilegiet i Sverige att inte ens höra talas om "Breast ironing". Därför är det så oerhört viktigt att synliggöra olika förtryck runtom i världen, även om kvinnor i Sveriges också påverkas av sexism.

Sexism och diskriminering mot kvinnor och icke-binära femmes är ett strukturellt problem och vi måste jobba för att motverka dessq på olika fronter och perspektiv. Även om det är jävligt svårt att ens veta hur man ska gå tillväga, är åtminstone att synliggöra och prata om det en någorlunda god början.

#TNKVRT

Straight People™ be like... 🙃

#TNKVRT

Text orelaterad till bild:

Just nu är jag på semester i två veckor, vilket innebär att detta konto inte kommer att uppdateras lika frekvent. Speciellt med längre texter och analyser.

Med andra ord får ni nöja er med memes, klockrena citat och snabba nyheter - allt kopplat till jämlikhet såklart.

Följ gärna mitt privata konto om ni vill se hur Seoul och Tokyo ser ut. Kommer att ladda upp det mesta via Stories.

Höres! - Danny Lam, @dannylaam

#TNKVRT

Syntolkning: Talk show, där hosten frågar "You're a refugee from Somalia. You're also a muslim woman. You are everything President Trump seems to be against, and you're in government. What's the plan?". Hon svarar: "I am America's hope and the president's nightmare."

BBC: "It's about an alien". Oh, okay. Cool.

BBC: "It got two hearts". Wow, awesome.

BBC: "It time travels". Really? Nice.

BBC: "It also shape shifts". That's great.

BBC: "And it's a female." JESUS CHRIST?! F-cking hell, I'll never watch that show ever again!

Ungefär så.

Ni som sett Sci fi-serien Doctor Who vet att en "ny" doktor dyker upp efter (nästan) varje säsong. Hittills har det funnits 12 doktorer, och alla har varit män. Nyss gick producenterna ut med att den 13:e doktorn är kvinna, och heter Jodie Whittaker.

Och fans fick panik.

En... kvinna?! WHAT?! Har världen blivit galen?

Ja, det kanske känns lite ovant att the Time Lord inte enbart byter skepnad utan även kön. Samtidigt tycker samma människor att det är helt rimligt att doktorn har två hjärtan och kan förflytta sig i tiden, eller reser runt i universum i en blå poliskiosk. Det ÄR science fiction, med betoning på fiction. Du är inget riktigt fan om du inte klarar av förändringar. Ett riktigt fan respekterar de valen producenterna gör.

Now, go out and kick some ass, Jodie! #TNKVRT

Syntolkning: Lot of folks who have never cared about Dr. Who before are suddenly very concerned. Maybe we should announce that climate change is a woman.

Och ni undrar varför representation är så viktigt? Varför vi bryr oss så mycket om vem som spelar vad i filmer?

För vad händer egentligen när vi ser personer som vi kan relatera till? Personer som får ta plats och ha stora, häftiga huvudroller. Vi ser upp till dem, vilket resulterar i att vi börjar älska oss själva. Våra tjocka, svarta hår. Vår bruna hud. Melanin. Formen på våra ögon. Formen på våra kroppar.

För en sak är säker: ju mer TV vi tittar på, ju mer media konsumerar vi. Detta får oss att tro att allt vi ser på media är det som är normalt; är det som vi bör sträva efter. Det vi konsumerar blir en del av vårt minne, och därför en del av vårt liv. Ser man aldrig sig själv i filmer, media eller tja... till och med dockorna vi leker med, tror vi undermedvetet att vi inte är värd att få synas; att vi inte är viktiga eller bara är statister i bakgrunden av vitas liv.

Representation spelar roll. Representation är oerhört viktigt. Representation matters. You matter.

#RepresentationsMatter #TNKVRT

Syntolkning: Hair relaxer sales has decreased by 26% since 2008. More and more black women finally starting to accept and embrace our natural hair.

No caption needed.

#TNKVRT

Syntolkning: If you claim to be a feminist and you shame girls for wanting to do traditional things like take their husband's last name or be a house wife then you are doing it all completely wrong. Feminism isn't an elite group who defeats gender norms, it's a group who accepts ALL women's choices.

Nu har Disney äntligen valt skådespelarna som ska spela Aladdin, Jasmine och Anden.

Mena Massoud är kanadensare med egyptiska rötter. Han har haft några roller i ganska okända filmer, men vi kommer antagligen att få se honom mycket mer efter hans debut som Aladdin.

Naomi Scott är britt med gujarati-indisk bakgrund från Uganda. Hon är mest känd från Power Rangers, som den rosa Rangern, samt karaktären Maddy Shannon i serien Terra Nova. Hon har alltså valt som nya Jasmine.

Will Smith känner nog alla igen. Han är en hollywoodstjärna och blev mest känd genom tv-serien Fresh Prince in Bel Air. Han passar nog perfekt som Anden i lampan.

Nu till diskussionen som uppstått den senaste månaden: är det rätt val av Aladdin/Jasmine?

Vi alla kan nog hålla med om att originalet är en orientalisk röra. Det är rätt uppenbart att Disney hade Mellanöstern i åtanke, men att de antagligen antog att Sydostasien är same shit (och därav blandade in influenser av indisk kultur). För alla bruna människor är ju densamma, right?

Det är därför högst problematiskt att blanda ihop arabisk och sydostasiatisk kultur eftersom de egentligen inte har någonting med varandra att göra. I vitas ögon kanske de är densamma, men genom att sammanfoga dessa kulturer suddar det bort våra särskilda identiteter. Denna remake bör radera de sydostasiatiska influenserna som de hade i originalet och enbart ha element från Mellanöstern.

Många argumenterar med att det bara är en påhittad historia och därför är det okej att blanda kulturer hur som helst. Det må vara sant, men problemet här är snarare okunskap om kulturer på andra sidan jorden; Disney och Hollywood klumpar ständigt ihop alla bruna människor och det är inte okej.

Nu har de valt ut dessa skådisar och de är antagligen jättebra på att sjunga, dansa och agera. Det är bara det att det är synd att Disney faktiskt inte hittade någon från Mellanöstern. En verklig representation är vad som hade behövts då arabiska skådespelare oftast enbart få spela "the bad guys" eller taxichaufförer. Vad tycker ni? #RepresentationsMatter

#TNKVRT

Syntolkning: Bild på de tre skådespelarna som ska vara med i Aladdin.

Most Popular Instagram Hashtags