[PR] Gain and Get More Likes and Followers on Instagram.

tnkvrt tnkvrt

450 posts   10192 followers   29 followings

TNKVRT  TNKVRT (tänkvärt) har syftet att synliggöra olika former av förtryck genom nyheter, berättelser och tänkvärda inlägg. Lär dig något nytt varje dag! 👑

http://www.facebook.com/TNKVRT

Var med och förändra utbudet av HBTQ+-filmer! För visste ni att karaktärer som är HBTQ+ har faktiskt minskat i Hollywood? Jag trodde också att det var tvärtom efter att jag nördat mig i serier som Orange is the New Black, Sense8, Orphan Black, Skins, How To Get Away With Murder etc där det innehåller rätt viktiga karaktärer som är HBTQ+. Men enligt en undersökning av GLAAD's 2016 Studio Responsibility Index, är det främst filmer (och inte serier) som antalet HBTQ+-personer minskat.

Undersökningen visar att endast 17,5% av de 126 största filmerna som hade premiär 2015 innehöll HBTQ+-karaktärer, och endast 8 av dessa 126 filmer klarade av en liknande test som Bechdel Test (ni vet, testet som avgör om filmen verkligen inkluderar kvinnor eller om kvinnor är med bara för att vara mannens älskarinna eller liknande), fast för HBTQ+. Resterande filmer med HBTQ+-personer använder alltså oss som någon slags token eller bara för att vinna lite "homovänliga" poäng.

Så, in och ansök hos @verketproduktion som referensperson and make a difference! #TNKVRT

För över 70 år sedan gjordes ett dockexperiment i syfte att granska barns förhållande till hudfärg och självupplevelse. Barn med olika etnicitet fick tillskriva vissa egenskaper genom att peka på antingen en vit eller en svart docka. Det visade sig att barnen, oavsett hudfärg, gav bra egenskaper till den vita dockan (fin, snäll), medan den svarta fick enbart dåliga egenskaper (ful, elak). Det är kanske inte så förvånande då detta var under en tid då afroamerikaner diskriminerades något ofantligt. Det var en tid där en svart president hade varit en omöjlighet.

Men 2006 gjordes experimentet på nytt. Som fick ett likadant resultat. I 70 år hade alltså inget förändrats. Detta är skrämmande, men samtidigt inte så förvånande om man kollar på representation i media och filmer. Av Walt Disneys nästan 100-åriga erfarenheter av tecknade filmer, var det inte förrän tre år efter det nya experimentet där de införde den första svarta prinsessan. Bristen på representation kan vara en stor anledning till att barn ser upp till vita personer och inga andra. Hur ofta görs inte "onda" karaktärer i tecknade filmer med mörkare hudfärg, jämfört med hjälten? Detta är en rasistisk trope i främst tecknade filmer och bör ändras om dessa bolag faktiskt vill förändra den rasistiska synen som många barn har. Rasism måste upphöras. Och det nu. #TNKVRT

"Jag är extremt mentalt sårbar. Jag är nämligen autistisk, och för mig har livet än så länge varit som att tvingas gå uppför trappor i rullstol.

För tre år sedan blev jag en ”hemmasittare”. Jag klarade inte av att gå till skolan längre. Kraven av den mycket smala sociala normen hade (har) många konsekvenser, vilket på mig började ta fysisk form. Jag blev så mentalt utmattad att jag slutade vakna, och var jag vaken kunde jag inte resa mig upp på egen hand. Mina föräldrar fick duscha och tvätta mig medan småsyskonen såg på. Det var fruktansvärt och kändes förnedrande, men jag kunde inte göra något åt det.

Efter att ha varit sängliggandes i ungefär sex veckor hade jag samlat tillräckligt mycket energi för att återvända. Jag ville ju tillbaka till skolan då jag älskar att dyka in i ämnen och lära mig nya saker. Jag såg fram emot dagen. När jag kom dit frågade några var jag höll hus; jag svarade "hemma" och de började fnittra. Jag förstod inte varför de gjorde det, så jag tänkte inte så mycket mer på händelsen. Alla gick sedan in i klassrummet och innan jag hann sätta mig ned hör jag läraren säga: ”Kolla vem som är här. Har du tröttnat på att skolka?”. Hela klassen brast ut i skratt och jag förstod fortfarande inte varför. Det tog dock inte lång tid innan jag insåg att jag är den enda som inte skrattar, och att läraren menade med mig.

Skolkare.
Detta ord blev mitt nya namn." - Anonym.
➖➖➖➖
Texten ovan är inskickad från en anonym följare med autism som vill dela med sig av en berättelse om ångest och svårigheten att tolka socialt samspel och information. Vill du också få din röst hörd? Skicka ett DM så hörs vi där! #TNKVRT

Speciellt nu när det delas #MeToo är det läge att sluta tänka att det händer dina systrar och döttrar och börja tänka att det är pga dina bröder och söner. #TNKVRT

#MeToo är en hashtag som under det senaste dygnet trendat på sociala medier. Taggen är till för att uppmärksamma de sexuella trakasserierna som majoriteten av alla kvinnor runtom i världen blivit utsatta för.

Taggen är dock ingen "trend". Sexuellt ofredande mot kvinnor är ett strukturellt problem som existerat i millennier. En av många anledningar till att taggen blivit så stor på så kort tid är att män börjar inse att till och med ens nära och kära har blivit utsatt för sexuella trakasserier. Ja, det är sorgligt att det ska kräva offren att öppna sig själva för att män, samma personer som är en del av problemet, ska förstå det systematiska förtrycket. Men det är oerhört bra att det uppmärksammas. Det är oerhört bra att många kvinnor (och män och icke-binära) inte längre känner sig ensamma via taggen.

Vi får bara hoppas att männen även tar ansvar för problemet. För är det egentligen inte jävligt konstigt att vi alla känner någon som blivit utsatt för sexuellt ofredande, men ingen känner någon som begått sexualbrott? #TNKVRT

Vill även tillägga att många män också faller offer för sexuellt ofredande och trakasserier, speciellt HBTQ-personer som rasifieras. Oftast är det i kombination med homofobi (straighta som hotar att våldta), transfobi (sexuella övergrepp) och rasism (fetischism och verbala trakasserier). Det betyder dock inte att det inte finns en gemensam nämnare. Det finns ett väldigt tydligt mönster på vilka som utsätter andra för sexuella trakasserier, och det är tyvärr män. #MeToo #TNKVRT

🚨 AKUT! 🚨
Hundratals mördade och hundratals skadade i ett terrorattentat i Mogadishu. Det är flera liv som är i nöd och vi kan tillsammans underlätta hjälpen i Somalia ekonomiskt genom att bidra med en slant. Beställ ett #Pray4Somalia-armband hos @tjugaraddarlivarmband och all vinst går oavkortat till de drabbade i Mogadishu. Har du inte råd, får du jättegärna sprida detta vidare.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! #TNKVRT

Hallå alla tänkisar! Vi måste ju fira, eftersom #TNKVRT har äntligen nått 10.000 följare! Jag kan fortfarande inte förstå hur fort detta konto växt sedan jag i december 2016 bestämde mig för att skriva inlägg nästan dagligen. Det har varit oerhört tidskrävande, men jag hade en vision om att ha en stor plattform där minoriteter ska kunna bidra med sin kunskap och erfarenheter, och få sina röster hörda på sina villkor. Jag brinner för mänskliga rättigheter och vill gärna tro att alla kan förändra sina beteenden till det bättre genom att bredda sitt perspektiv och lyssna på de som faktiskt utsätts för förtryck.

Nästa steg med detta konto är att låta fler komma till tals. Jag tänker mig att vi inför temaveckor, där de som har livserfarenheter inom just detta specifika ämne kan dela med sig av berättelser. Min roll blir då att söka upp dessa personer och se om de vill dela med sig av sin kunskap. Vad tycker ni om det?

Återigen, tack så mycket för ert stöd och engagemang. Min kärlek till er är obeskrivlig! 👊 //Danny Lam, @dannylaam

Okej, detta var typ det klockrenaste jag läst på länge. Två personer använder sina vithetsprivilegier till att stå upp för icke-vita genom att starta en volontärgrupp för de som vill agera på nätet mot rasistiska trolls. Detta är verkligen ett sjukt bra exempel på vad du kan göra som en antirasistisk allierad; läs bara deras förklaring till initiativet:

If a white person is filling your social media with white nonsense ― anything from overt racism to well-intentioned problematic statements, tag us and a white person will come roundup our own.

It’s the responsibility of us white folks to do the emotional labor that’s required to educate other white folks ― and it shouldn’t be required of people of color again and again. #TNKVRT

Tips till er som tycker att man inte längre kan klä ut sig under Halloween utan att folk blir kränkta. #TNKVRT

Nu när det börjar närma sig Halloweentider kommer jobbiga känslor upp igen för många som mår och har mått psykiskt dåligt. Det är ganska vanligt tyvärr att många har självskadat, haft självmordstankar och/eller gjort suicidförsök.

En av TNKVRTs följare berättar att hen personligen älskar Halloween och läskiga saker, men inte allt. Inte när det anspelar sig på psykisk ohälsa/självmord/självskada och saker kopplat till det. Personer som kan relatera till detta mår otroligt illa till mods, även om kostymen inte är menat att vara det, exempelvis Fantas senaste reklam där personer hade rep runt halsen samt hopsydda sår på handleder.

Dessa kostymer ökar stigmat kring psykisk ohälsa då det är obehagligt att se sina egna självmordsförsök porträtterar som en maskeraddräkt. Det är inte obehag som "mår lite illamående" utan det kan trigga igång liknande tankar igen. Suicid, att avsiktligt ta sitt liv, är ett globalt folkhälsoproblem, där fler än 1000 fall av suicid inträffar i Sverige varje år. Dessa suicidtal är två till tre gånger högre bland män än bland kvinnor. Bland unga personer i åldern 15–29 år utgör suicid den vanligaste dödsorsaken. Det är därför värt att tänka på när du tänkt ta på dig en rep runt halsen på halloweenfesten. #TNKVRT

Mina tankar går till människorna som drabbats i Mogadishu. Över 300 somalier dog när en enorm lastbilsbomb detonerades i ett shoppingdistrikt. Ytterligare 300 människor sägs ha skadats i attacken. Många av offren var så sönderbrända så att de inte gått att identifiera. Regeringen säger att räddningsarbetet fortfarande pågår och har utlyst tre dagar av landssorg.

Ingen grupp har tagit på sig attentatet, men den terrorstämplade gruppen al-Shabaab har tidigare genomfört flera stora attacker mot mål i Mogadishu. Det är synd att media inte skriver lika mycket om detta jämfört med attacken i Las Vegas, då detta även ses som den dödligaste i sitt slag i Somalias historia. #PrayForSomalia #TNKVRT

Most Popular Instagram Hashtags