tnkvrt tnkvrt

246 posts   4832 followers   179 followings

TNKVRT  TNKVRT (tänkvärt) har syftet att synliggöra olika former av förtryck genom kunskap. Alla är välkomna att kommentera/repost. Kontot drivs av @dannylaam

http://www.facebook.com/TNKVRT

Vi alla har nog vänner som aldrig gillar ens inlägg men som antagligen läser dem i smyg. De är inte feminister, de är inte heller antifeminister. De tycker helt enkelt att valet resulterar till någon slags "vi-mot-dem"-situation och det är de starkt emot. De säger att de är emot alla former av extremism och väljer därför att vara neutral.

Here's the thing.

Det är inte två extrempoler när man pratar om feminism VS. antifeminism; ena kämpar för mänskliga rättigheter och den andra EMOT mänskliga rättigheter. Det är inte två extrempoler; det är en. Ni kan nog gissa ut vilken.

Feminism, antirasism, HBTQ+-rättigheter och andra jämlikhetskamper är våra sätt att visa att vi existerar och att vi vill bli behandlade som vilken människa som helst. Antifeminism och andra motpol existerar för att de med makt vill se till att de bibehåller makten och att alla andra är ett hot mot samhället. Ser ni den stora skillnaden? En kämpar för att få existera på samma villkor som alla andra, en annan kämpar för att andra inte ska få existera på samma villkor som sig själv. Det är inte två extrempoler. Det hade endast varit två extrempoler ifall den förstnämnda kämpar för att få mer makt än alla andra.

Att man är neutral i frågan ifall man tycker att andra ska få existera eller ej är fortfarande ett ställningstagande. Man förminskar de kamperna som så många kämpar för att få bli accepterad i samhället när man kallar den för extrem. Anledningen till att många tycker så är för att de tror att misandrister (läs: manshatare) och feminister är samma sak. Det finns t ex även de som tycker den antirasistiska rörelsen är extrem för att de tror att vi vill ta över världen och göra vita till våra slavar (ja, jag har fått flera som haft denna inställningen om antirasism). Det är helt bisarrt.

Alltså, det är helt okej att inte sätta etiketter på sig själv. Du behöver inte kalla dig för feminist om du är för jämställdhet, men snälla: ha en legit anledning om varför och basera inte enbart på vad några enstaka personer har sagt.

Din tro på att alla människor ska behandlas med lika respekt bör inte vara villkorliga utifrån huruvida enskilda personer är trevliga mot dig. – @dannylaam, #TNKVRT

MEN JAAAAAAAAA!

STOR SEGER FÖR TAIWAN OCH FÖRHOPPNINGSVIS EN ÖGONÖPPNARE FÖR ANDRA ÖSTASIATISKA LÄNDER.

Taiwan har idag beslutat att samkönade äktenskap ska vara lagligt – detta inkluderar samkönade bröllop!

När det går som det ska kommer detta resultera i att landet blir först i Asien med att tillåta samkönade par att gifta sig i landet. Detta kommer att ta max två år att slå igenom lagen.

Det närmsta Asien har kommit när det gäller HBTQ-rättigheter var när Kambodja och Vietnam bestämde sig för att det inte är "olagligt" att gifta sig med en person av samma kön samt att transpersoner skall ha rätt att korrigera könet i de nationella identitetshandlingarna. Det står dock ingenstans att det är _lagligt_ att gifta sig med en person av samma kön, vilket gör att båda länderna har en bit kvar att arbeta.

Varma gratulationer, Taiwan! #TNKVRT

Syntolkning: Rubrik "Taiwan becomes the first country in Asia to recognize same-sex marriage".

Kära vita och alla icke-svarta: SLUTA. ANVÄNDA. N-ORDET.

I skrift.
I tal.
När du sjunger med i din favorit-rap-låt.

Skriv aldrig ut hela ordet.

N-ordet har ALLTID använts som ett nedvärderande ord mot svarta. Att skriva ut hela ordet gör ont. Det skaver, det smärtar, det avhumaniserar svarta. Genom att censurera ordet i form av "n-ordet" eller med asterisk är att visa respekt för de som läser.

Igår lade "Inte rasist, men" ett inlägg där de problematiserar SDs senaste uttalande där de skall ha försvarat sitt användande av N-ordet. De lade upp en artikel, skriven från Vimmerbys nyhetssajt, som skrev ut hela N-ordet. I en text, samband med delningen, skriver IRM ut hela N-ordet. När IRM fick kritik, från både svarta och vita antirasister, valde de att avfärda kritiken med "det finns en poäng att återge citat som de är sagda". De frågar även kritikerna varför N-ordet är så mycket värre än "fitta"; ett ord som oftast används i nedsättande sammanhang om kvinnor.

Hold up, IRM.

Det är fullt rimligt att skriva "n***r". Speciellt när ni kallar er själva för antirasister. Alla fattar vad ni menar ändå. Citatet "förstörs" inte, och alla förstår precis vad ni och SD diskuterar om. Skillnaden mellan att skriva ut hela ordet eller censurerar bitar av ordet är att visa decent f-cking respekt mot era svarta följare. N-ordet är jävligt vidrigt, oavsett om ni citerar det från någon annan eller ej.

Angående ordet "fitta": det är en sexistisk slur beroende på sammanhang. Ibland är det ett skällsord och ibland är det ett ord som betyder "vagina". Tyvärr används det ofta för att trycka ner kvinnor, men det betyder inte att det är mer okej att skriva ut hela N-ordet bara för att folk ej censurerar "fitta" i sexistiska sammanhang.

And FYI; det finns faktiskt svarta kvinnor. Ganska onödigt att likställa "fitta" med N-ordet när det existerar svarta fittbärare som menar att N-ordet aldrig ska användas av non black people.

Så, white allies (eller IRM som består av typ 90% vita). Ni får gärna lajva antirasister och granska SD, men glöm för guds skull inte att lyssna på de som ordet faktiskt berör. //@adawee, @dannylaam #TNKVRT

YES. YES. YEEESSSS!

Har vi några ARMY här?

Igår var det den årliga musikgalan Billboard Music Awards där de allra bästa artisterna och grupperna får priser för sina insatser under föregående år. Det är oftast flera artister som får flera priser; i år var det Drake som kammade hem 13 (!) priser. Några andra som fått många priser under de senaste åren är The Weeknd, Taylor Swift, Justin Timberlake och Eminem.

Något speciellt hände dock igår. För första gången NÅGONSIN fick en asiatisk grupp ett pris. Det blev den sydkoreanske gruppen Bangtan Sonyeondan (BTS) som kammade hem "Top Social Award". De besegrade med andra ord Justin Bieber, Selena Gomez, Ariana Grande och Shawn Mendes som också var nominerade.

Detta är en stor seger. Inte enbart för BTS men för östasiater specifikt. De som oftast vinner priser är vita och afroamerikaner, vilket gör det speciellt kul att det äntligen är några sydkoreaner som får synas.

Tyvärr slutade historien inte där utan på Twitter började arga människor twittra att dessa killar bör "go back to Korea", samt reducerar hela gruppen till "the asian one direction". Representation är oerhört viktigt. Att folk ens twittrar "these asian fucks" påminner oss hur lite just asiater får synas inom film- och musikbranschen. Speciellt bruna syd- och sydostasiater.

Vi får hoppas att detta är början till en bredare representation i musikgalor. Because representations matter. #TNKVRT #bts #kpop #btsbbma #bbma

Syntolkning: Rubrik där det står "K-pop group BTS makes history at Billboard Music Awards"

"Alltså, det här med kulturell apprporpr-aprop-approporopering... skitsamma, CA är så jävla löjligt. Låt folk ta del av andra kulturer. Se det som en uppskattning istället! Ni intersektal-intersektiva-inter-interseoktineall fem... alltså ni femenatister ser fan problem i allting!" - Random Vit Snubbe På Internet™

Detta ständiga tjat om CA är problematiskt eller ej. För femtioelfte gången: det är skillnad på kulturell appropriering och kulturell uppskattning. Gränsen på huruvida skillnaden är må vara suddig men det handlar i grund och botten om respekt.

Miley Cyrus är ett väldigt bra exempel på en vit, privilegierad person som utnyttjar svart kultur alltifrån musik, dans och språk till kläder och hårstil. Hen utnyttjar även afroamerikaner i sina musikvideor. Hen skall ha sagt (citerat enligt sångskrivaren Timothy Thomas): "I want urban, I just want something that just feels Black" när de höll på att skriva låten "We Can't Stop" som blev ett stort hit för några år sen.

Under denna tid gick hen all-in med den afroamerikanske kulturen. Hen twerkade på konserter, körde hip-hop, hade på sig locks och bar mängder av smycken. Hen blev prisad och skapade trender. Saker som svarta alltid haft, som då sågs som ghetto och smutsigt, men nu blev prisad av media.

Miljoner kronor senare visar det sig att Miley är trött på svart kultur. Det är sexistiskt och för mycket “Come sit on my dick, suck on my c-ck". Enligt hen är det även för mycket Lamborghini och Rolex. Nu återgår hon till country - genren som både hennes far (Billy Ray Cyrus) och gudmor (Dolly Parton) ligger varmt om hjärtat.

See? That's white f-cking privilege. Hen använder svart kultur som kostym och blev hyllad för det. När hen sedan tröttnade på det kunde hen bara glömma sitt förflutna och gå vidare till annan genre. Inte nog med det - hen pratar även SKIT om hens förflutna som om det var en dålig period. Som om svart kultur är dålig.

Allt DETTA medan svarta fortfarande kämpar för att få sin kultur accepterad i samhället. #TNKVRT

Det är alltför ofta man hör kvinnor som önskar att de hade en homosexuell manlig vän. Anledningarna är många; vissa tycker det är skönt att ha någon som inte ser en som ett sexobjekt men fortfarande är av det manliga könet, vissa tycker att det är nice att ha någon som också attraheras av män men inte samma typer av män (i know, det sistnämnda osynliggör bisexuella män). Oavsett anledning är önskan efter en bästa vän som är gay problematiskt. Oftast till och med homofobiskt.

Nu kanske några av er tycker det är motsägande att det är homofobiskt när det istället borde vara en komplimang att vilja ha en bästa vän som är gay. Problemet ligger inte i själva vänskapen, utan i själva "önskan". Fråga dig själv varför du vill ha en homosexuell vän.

Är det för att det är populärt just nu att ha en bög som vän?

Eller för att bögar älskar shopping?

Eller för att bögar är grymma på smink?

Homosexuella män objektifieras. Man har stereotypiska föreställningar om hur gay-män är; enkla, ärliga, roliga att umgås med och har sinne för stil och kläder etc. Du vill endast vara vän med personen baserad på dess sexualitet snarare än på personen som individ. Vännen blir även en slags medalj för dig för att visa upp för andra att "hey, vilken bra HBTQ-allierad jag är eftersom min bästa vän är gay!". Det är DET som är problematiskt.

Etiketter på sexualitet, hudfärg eller religion är aldrig en bra anledning att endast basera en människa på. Vi människor är komplexa och är alltid mer än bara en "grej". Det är lika problematiskt att leta efter en bögkompis som att leta efter en svart vän. Enda gången det är okej är ifall du själv är t ex homosexuell och vill ha vänner som du kan relatera med. Då och endast då är det okej.

Jag förstår att det är för många kvinnor skönt att ha en icke-heterosexuell manlig vän eftersom bögar inte sexualiserar en på det sättet vissa heterosexuella män gör. Men det gör inte hela grejen mer okej för det.

Bögar är inga accessoarer som du kan använda när det väl passar dig. #TNKVRT

När rasisterna ba: "BEHÅLL SVERIGE SVENSKT! UT MED ALLA SOM INTE ÄR VITA ELLER BLONDA!" och så visar man denna forskning.

Ojdå.

Syntolkning: En artikel om en ny DNA-forskning som visar att de allra första svenskarna var mörkhyade och blåögda jägare.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/de-var-de-forsta-svenskarna  #TNKVRT

Vänligen svara på dessa tre frågor innan ni läser vidare:

1) Hur många delar består nya testamentet av?

2) Vad är skillnaden mellan den ortodoxa och protestantiska kyrkan?

3) Vilka är sakramenten?

Hade ni svårt för att svara på frågorna trots att ni är födda i Sverige, haft religionskunskap inom Kristendomen både på högstadiet och gymnasiet?

Om ni inte kan svaren på frågorna bör ni lämna Sverige.

Det kanske lät som ett dåligt skämt, men det är faktiskt en verklighet för många asylsökande som vill konvertera till kristendomen. Anledningarna till att asylsökande konverterar till kristendomen är många; t ex har vissa redan blivit kristna i sina hemländer och flytt för att de riskerar livet på grund av det. Andra har gjort det för att de vill lämna islam. Migrationsverket vill nämligen se ifall de ljuger eller ej, genom dessa kunskapsproven. Om de har fel eller att Migrationsverket misstänker att de enbart konverterar för att kunna få asyl lättare skickas de tillbaka till sina hemländer.

Detta är rätt absurt. Jag har varit buddhist så länge jag kan minnas (skulle dock säga att jag på senaste tiden blivit ateist), men det betyder inte att jag kan faktafrågor om buddhismen. Jag vet hur man ber, har varit i olika tempel och tänt rökelser. Jag vet hur jag ska följa min tro. Att veta vilket årtionde Buddha uppnådde nirvana är mindre viktigt för mig.

Alla människor är intresserade av olika saker. Alla människor har även olika sätt att hantera faktafrågor som dessa; vissa väljer att spara dem, andra anser att det inte är så viktigt att kunna.

Sättet Migrationsverket testar asylsökande anser jag alltså är helt fel. Vad tycker ni?

Syntolkning: Migrationsverket håller "kristendomsprov" med asylsökande.

Såg nyss en diskussion där vita diskuterade om "jävla svenne" är lika illa som "jävla blatte". Kan ni gissa vad de kom fram till?

Rasism är rasism, punkt.

Mängder av likes, folk höll med. Ibland dök det upp en som rasifieras och skrev att "omvänd rasism inte alls existerar". Då fick denna person mothugg och kommentar som "Det är sant, omvänd rasism existerar ej. Rasism är rasism, oavsett hudfärg". Nu ville min hjärna nästan explodera.

Det som gjorde mig extremt irriterad var att denna diskussion uppkom i ett feministiskt forum på Facebook. Är det verkligen så många som tror att rasism mot vita existerar? Tror ni det?

Tror ni isåfall att heterofobi också existerar? Cisfobi? Sexism mot män? Funkofobi mot någon som inte har några funktionsvariationer alls?

Rasism, och andra förtryck, är strukturella. Enskilda händelser - visst, det gör ont att bli kallad för "svennejävel" eller "vitlök" (tror ärligt talat ingen tar illa upp av det sistnämnda, men ändå är vita tvungna att likställa det med n-boll), men de resulterar inget mer än att man blir kränkt. Inga skadliga fördomar eller stereotyper uppstår, speciellt inte när vita söker jobb eller blir stoppad av polisen.

Det är lätt att förstå att förtryck mot heterosexuella inte existerar, eller att cismän är normen, alltid ses upp till och har politisk och socioekonomisk makt jämfört med kvinnor och icke-binära. Varför är det då så svårt att förstå att rasism mot vita ej existerar? #TNKVRT

Syntolkning: En post om en person som söker på "rasism mot vita" men finner ingenting om vita slavar, kamp för vitas rättigheter, systematiskt bias mot vita osv.

What's up med YouTube-klipp där främst vita försöker synliggöra rasism genom att utföra sociala experiment? Någon som testar ha på sig hijab för en dag. Någon som klär sig "trashigt" och låtsas vara hemlös för att se om någon ger pengar. Någon som låtsas tappa en hundralapp och ser hur vita kontra svarta reagerar när de upptäcker den.

Det finns oändligt många sociala experiment, där majoriteten av dem är att chocka tittarna. "Shit, så här ser verkligheten ut för vissa! Vi har beviset!". Detta är ett slags "white saviour complex", där dessa vita personer använder sina privilegier för att hjälpa en utsatt grupp - på ett helt fel sätt. "White saviour complex" innebär att vita tror att de är några riddare i skinande rustning som tittarna kan identifiera sig med. Det ger en känsla av att rasifierade inte kan lösa egna problem utan vitas hjälp.

Det är det som är problematiskt med alla dessa experiment. Istället för att för en dag klä ut sig till olika marginaliserade grupper kan man låta kvinnor i hijab berätta själva hur det är att bära slöja. Gå ut och lär känna tiggaren som sitter utanför ditt ICA. Det finns mängder av kunskap, och dessutom korrekt kunskap, att hämta. Sociala experiment är oftast under några få timmar och ger ett resultat som är baserad på dessa timmar, medan en simpel fråga till oss som har genomgått dessa såkallade experiment i princip hela vårt liv ger antagligen ett mycket mer rimligt svar.

Låt oss sluta anta att vita människor kan rädda alla. Börja istället lyssna på de saker som faktiskt berör oss. Vita kan hjälpa till, men ni behöver inte vara i centrum för det. #TNKVRT

Den omtalade Netflix-serien 13 Reasons Why ska få en säsong 2. Detta trots att boken varken hade presequels eller sequels.

På ett sätt kan jag se det positivt att få se hur andra karaktärer påverkas av Hannah Bakers berättelse och kanske få höra diskussioner om depression, mental ohälsa och konsekvenserna när man inte får den hjälpen man behöver. Serien har intressanta karaktärer, med olika bakgrund och erfarenheter. Samtidigt är det lite obehagligt att dra ut på det ännu längre och mjölka pengar från ett så pass viktigt ämne som självmord. Är det fler cliff hangers nu? Är det andra kassettband som är involverade? Vi får bara hoppas att de inte gör självmord till något trendigt eller spännande.

Det verkar dock som att 99% är positiva till andra säsongen (baserad på kommentarsfältet hos @selenagomez, exekutiv producent), men vad tycker ni som har sett första delen? #TNKVRT

Syntolkning: En trailer på andra säsongen av 13 Reasons Why. Klippet visar olika visuella scener från första säsongen (skolan, biografen, caféet, Bryces pool, Bakers apotek samt skolkorridoren).

Något som heteros aldrig varit med om 101: sitta vid middagsbordet och försöker lugna sitt sinne med mental yoga så att en inte råkar komma ut när släkten pratar skit om HBTQ-personer. #TNKVRT

Syntolkning: "When you're closeted and your family members start to gossip & talk shit about LGBT acquaintances like some kind of straight bonding ritual".

Most Popular Instagram Hashtags