[PR] Gain and Get More Likes and Followers on Instagram.

tnkvrt tnkvrt

284 posts   5676 followers   177 followings

TNKVRT  TNKVRT (tänkvärt) har i syfte att synliggöra olika former av förtryck genom nyheter, berättelser och tänkvärda inlägg. Ett måste i din feed! 👑

https://facebook.com/TNKVRT

Påminnelse till alla vita som försvarar Jeffree och förlåter honom för sina rasistiska utbrott: well, it ain't your time to give an opinion.

Jeffree nådde ut till sina fans istället för de han mobbat och diskriminerat. Han har haft tio år på sig att be om ursäkt, men det var först nyligen när folk började bojkotta hans sminkkollektion som han bad om ursäkt. Kan det kanske vara för hans egen skull och inte för de svarta kvinnorna han hatat och hotat?

Det är lätt för dig som vit att förlåta honom; det var ju inte du eller dina syskon han attackerade. Jeffrees rasism hände inte en gång, utan upprepades flera gånger, även i år. Tro inte att vi ska blunda för all skit han gjort bara för att han haft en svår uppväxt eller bett om ursäkt till sina fans.

Det är inte ni vita som avgör om hans ursäkt är legit eller ej; det är alla de som han spottat rasistiska kommentarer på som avgör det. #TNKVRT

Vi önskar alla muslimska vänner Eid Mubarak!

Kul’am wantum bikhair! 🌙 ✨

SEGER!

Från och med idag kan pakistanier välja ett "tredje" kön eller "icke-binär" på sitt pass. Ordförande för organisationen TransAction Alliance, Farzana Jan, var den första transpersonen som fick det nya passet. Farzana, som är icke-binär, har ansökt om det juridiska könet utanför det binära spektrumet sedan 6 månader tillbaka. På Farzanas pass står det numera X istället för man/kvinna.

Farzana kommenterar vidare “It is a good sign at international level as the country is now among very few countries with third gender category on passports. Still countries like Saudi Arabia don’t consider our identity nor allow us entry in the country for Umrah or Hajj" på en intervju.

Pakistan är numera femte landet efter Indien, Nepal, Tyskland och Nya Zeeland som erbjuder könsneutrala pass. När tror ni Sverige inför detta? #TNKVRT

"När jag var 15 år gammal insåg jag att jag var bisexuell. Alltid haft ett intresse för sex och samlevnad men var först då jag förstod att sexualitet var ett spektrum. Inte lådor man var tvungen att passa i på millimetern.

Jag fortsatte att vara lika öppen med min läggning som jag hade varit innan fast jag insåg att den inte tillhörde normen längre. Jag visste att jag skulle få kommentarer men jag är en svart kvinna i ett vitt land, jag var van.

Den vanligaste kommentaren från "äldre" personer (30+) var alltid att det är en fas och att jag kommer växa ur det (vill påpeka att min familj var inte en av dem då de har alltid accepterat mig för den jag är). Alla dessa kommentarer flöt ihop till en stor lerpöl som jag hoppade över. Alla förutom en. En kvinna som var granne med min bästa vän vid tillfället. Hon la samma kommentar om att det är en fas som alla andra. Fast med en skillnad. Hon sa "Jag var också bisexuell i din ålder. Den fasen växte jag ur när jag var runt 20. Det kommer du också." Den kommentaren sitter fortfarande fast.

Och jag undrar än idag om hon känner mig bättre än vad jag känner mig själv.

Är det bara en fas?" — Josephine K. #TNKVRT

Berättelse ovan är inskickad av en av våra följare. Vill du också dela med dig av en berättelse i egenskap av HBTQIA+-person? Skicka DM så ska vi se till att du får din röst hörd.

Syntolkning: En tecknad bild på två svarta kvinnor som kramar om varandra med citat tagen ur berättelsen.

Oh, Lord.

Ännu en vit man som försöker rentvå sitt rasistiska förflutna efter att folk hittat videoklipp på när han förföljer en svart kvinna och ropar n-ordet.

Let me introduce you: Jeffree Star.

Jeffree har varit en internetkändis sedan MySpace-epoken. Han var först känd för sin musik, men nu är han en makeupartist på YouTube.

Så, ett gammalt videoklipp på honom (för ca tio år sen) började spridas på internet förra året. Man ser honom göra narr av mexikaner och kallar de för fattiga. Han kallar även kvinnor för "fat ugly bitch", "cunts" och "ape" och pratar om att kasta batterisyra på svart kvinnor för att ljusna deras hy. Hans sminkmodeller har till och med använt black face.

En av Youtubes mest kända svarta vlogger, Jackie Aina, gick sedan ut med att hon ej stöder Jeffree Star Cosmetics. Hon gjorde ett videoklipp om det, vilket Jeffree såg och valde att blocka henne på Instagram. När Jackie senare rant:ar om Jeffrees omogna beteende på Twitter, började han kalla henne för "irrelevant rat" och "broke"; slurs som många kvinnliga afroamerikaner brukar bli kallade.

Tillbaka till videoklippet där han ber om ursäkt för hans rasistiska historia. Så basically är det ett 15-minuters klipp som heter RACISM. Han förklarar att han varit deprimerad, arg på världen och kände att han ej blev accepterad av samhället pga sin sexualitet.

But seriously, varför be om ursäkt NU efter att Jackie kritiserat dig? Du har blivit kritiserad av Kat von D. och Shayla, två kvinnliga makeupartist, men ändå har du inte agerat förrän nu? Är det kanske för att Jackie har tillräckligt med stor plattform som fått folk att inse att du egentligen inte bryr dig ett skit om svarta kvinnor?

Kritik bör alla offentliga personer tåla. Men att börja attackera och mobba folk på Twitter är inte okej. Jeffree må ha bett om ursäkt för sitt rasistiska förflutna, men det verkar bara vara tomma ord för att få bort r-stämpeln.

Din jobbiga uppväxt är ingen ursäkt för att få bete sig som en skitstövel. Din ursäkt betyder heller inget om din handling inte går i linje med dina vackra ord.

Jeffree Star är fake af och ni bör bojkotta hans sminkkollektion tills han faktiskt ber om ursäkt på riktigt. #TNKVRT

Att inkludera utan att markera.

Har ni hört talas om det?

Reklam och media är väldigt dåliga på just detta. De försöker få in representation genom att t ex hyra in skådespelare eller modell som bryter sig från normen. Det är en god tanke men alltför ofta syns de enbart i sammanhang där just avvikelsen blir i fokus. Ett exempel är att hyra in gaypersoner i reklam om Pride. Ett annat exempel är att hyra in en svart modell som ska agera reklam för "Bästa invandrarskolan i Göteborg". Varför hyrs inte de in i andra sammanhang där just normbrytandet inte är i fokus?

Det är här inkludering utan markering kommer in. För att få någonting att bli en norm eller åtminstone mindre främmande måste vi börja inkludera utan att markera. Vi måste börja inkludera transpersoner i filmer utan att ens behöva ha en tiominuters dialog om hur personen genomgick en könskorrigering. Vi måste börja inkludera kvinnor i hijab i helt vanliga sammanhang utan att behöva ha med islamofobiska inslag.

Detta är jättebra att tänka på när ni ska göra reklamfilmer eller skriva ett manus till en tv-serie. Försök inkludera minoriteter utan att markera att de är just det - minoriteter. Då och endast då kan vi börja normalisera allt som inte är manligt, vitt, heterosexuellt och cis. #TNKVRT

Syntolkning: Ett väldigt bra exempel på inkludering utan markering. Det är en reklam på Amazon Kindle, där en man säger till en kvinna att de borde fira. Kvinnan svarar "My husband's bringing me a drink right now". Mannen säger då "So is mine!". Nästa scen ser man två män stå vid sina drinkar, och utan att markera (dvs gör gaymannen stereotypiskt gay) ser man inte ens vem som är mannens eller kvinnans man.

#SKAM är inne på sina sista episoder nu, och det har varit fantastiskt att få följa Sana Bakkoushs liv som ung, muslimsk tjej i ett islamofobiskt samhälle.

Det finns en scen jag vill problematisera. Den hyllas av bland annat SVT men också av fans, speciellt de som kan relatera till Isak - en homosexuell, vit ciskille. Vi får nämligen höra ett tal av Isak om hur fel det är av Sana att leta efter hat och rasism när det egentligen handlar om okunskap hos människor. Han menar att Sana måste svara på alla dumma frågor - annars kommer människor att finna egna svar och det är då det blir farligt.

Alright, Isak. Take a seat.

Sana måste ingenting. Det är hon som blir utsatt för islamofobi och rasism - inte rasisterna. Det är därför rätt obvious att fokus bör ligga på rasisterna; att det är de som är felet. Varför är det Sanas ansvar att tillfredsställa och utbilda dem? Det finns oändligt med artiklar, berättelser och böcker som svarar på rasisternas ignoranta frågor. Det är ej Sanas ansvar att agera guru.

Isak lägger även till "jeg har ikke vokst opp som muslimsk jente, men tro meg - jeg har vært der". Han, som vit, säger alltså att han vet hur det är att bli utsatt för rasism. Han likställer homofobi med rasism.

Alltså, nej. Ibland går det att jämföra olika strukturella förtryck med varandra, men i det här fallet är det helt skevt. Det är två stora skillnader mellan era förtryck:

1. Man kan inte se att du är homse, men man kan se att Sana är muslim.

2. Du är vit och man, två privilegier som måste tas i åtanke.

Sana är en rasifierad kvinna med hijab. Hon utsätts av hat när främlingar går förbi henne. Det blir inte Isak, om han inte går hand i hand med Even, eller ropar att han är gay. Isak har ingen som helst tolkningsföreträde gällande rasism och bör inte tala för Sana vad hon måste göra eller hur hon ska känna sig. That's whitesplaining.

Sana måste känna sig jävligt förminskad. Han sätter henne i en obekväm situation där det tydligen är hennes fel om rasister beter sig som de gör ifall hon inte tillfredsställer dem. Sana letar inte efter rasism, tro mig. Det är rasisterna som letar efter henne.

Big difference. — Danny Lam (@dannylaam), #TNKVRT

Är det någonting som både heterosexuella och icke-heterosexuella är förvirrade över så är det skillnaden mellan bisexualitet och pansexualitet.

För att förstå dessa två sexualitet måste vi först förstå vad bi och pan betyder. Bi kommer från det latinska ordet “bis” som betyder “dubbelt” eller “två”. Det är det bisexualitet refererar till: att vara romantisk eller sexuellt attraherad av två kön; män och kvinnor. Iallafall enligt definitionen, även om den osynliggör icke-binära människor. Pan däremot betyder “allt” eller “alla” och kommer från grekiskan. I det här fallet refererar pansexualitet till att ha romantisk eller sexuell attraktion till alla eller inga kön.

Så, vad är egentligen skillnaden då? Är inte bisexualitet isåfall bara en “undergrupp” av pansexualitet?

Nja, både ja och nej. It’s complicated. Det är nämligen många som tror att bisexuella personer enbart blir attraherade av cismän och ciskvinnor, och inte icke-binära (eller ens transpersoner). Detta är fel. Bi handlar egentligen om två grupper, snarare än om två kön, det vill säga gruppen “samma kön” samt gruppen “andra kön”. Bi och pan går oftast hand i hand, är väldigt lika varandra och har fokus på könsidentitet.  Det är bara det att pansexuella ej bryr sig vilket kön eller könsidentitet personen den dejtar eller har sex med identifierar sig som.

Skillnaden mellan bi och pan är med andra ord att bisexuella kan vara attraherad av samma och andra kön - men det behöver inte vara ALLA kön, t ex män och icke-binära, men inte kvinnor och icke-binära. Eller bara män och kvinnor. Eller bara icke-binära. Det är liksom totally cool, precis som att homosexuella endast tänder på det könet som den själv identifierar sig som.

En stor skillnad är också att bisexualitet har en mycket längre historia än pansexualitet. Med det sagt är det värt att nämna att det är helt upp till dig om du vill sätta etikett på dig själv eller ej. Du kanske faller in i ramen på pansexualitet men vill kalla dig för bisexuell, och det är okej. #TNKVRT

Till alla er som ropar att det bara är en fas homo-, bi- eller panpersoner går igenom:

SHUT THE F-CK UP.

Syntolkning: En tweet på två bilder av det gifta paret Kurt English och Nick Cardello. Vänstra bilden är på paret för 24 år sedan, högra bilden är på de idag. #TNKVRT

Tänk dig att du du kollar på en tv-serie. Det är en typisk ungdomsserie; enbart vita, normsmala tjejer som pratar om killar. Du är så pass van vid sådana serier att du inte längre bryr dig. Plötsligt dyker det upp en karaktär som är lesbisk. En episod kretsar runt henne och hur hon kommer ut inför sina vänner. Du höjer volymen på tv:n och tittar ivrigt. WOW, äntligen lite representation!

I resterande avsnitt handlar det inte längre om henne. Hon dyker visserligen upp då och då, men när hon väl får synas är det alltid fokus på hennes sexualitet. Hon får frågor om när hon insåg att hon var lesbisk, om vilka tjejer i skolan som hon tycker är attraktiva eller om homofobin hon fått uppleva. Medan du vet exakt vilka intressen och personligheter hennes vänner har, är det enda du vet om denna tjej - hennes sexualitet.

Let's talk about tokenism.

tokenism ˈtəʊk(ə)nɪz(ə)m/ (noun) "the practice of making only a perfunctory or symbolic effort to do a particular thing, especially by recruiting a small number of people from under-represented groups in order to give the appearance of sexual or racial equality within a workforce." - Wikipedia

Det som hände i tv-serien du såg var alltså tokenism. Begreppet används flitigt inom tv- och spelvärlden, där skaparna lägger till minoritetsgrupper enbart för att kunna få stämpeln på hur "diverse" de är.

Detta händer ofta. Det kan vara en svart person bland femtiotals vita personer, eller en tjock person bland hundratals smala ungdomar (ja jag kollar på dig, SKAM). Dessa karaktärer blir en slags token, som enbart placeras där för sin icke-normativa egenskap eller utseende. Man lär aldrig känna karaktären på riktigt, och den ses alltid som "den lesbiska karaktären" eller "den svarta killen". Det är liksom den enda egenskapen som folk minns.

Representation är inte att ha med en svart person bara för att göra det mindre vitt. Representation är inte att ha med en gaykaraktär bara för att få en regnbågsmedalj på sin IMDB-profil (om det nu gick att få). Tokenism är en ful genväg för representation och måste problematiseras.

Tokenism är inte representation. #TNKVRT

Det är inte helt lätt att hänga med i svängningarna när dessa förkortningar och ord ständigt utvecklas, speciellt om en inte tillhör minoriteten inom HBTQIA-gruppen.

Vänta lite, HBT-vad-för-grupp?

HBTQIA är ett paraplybegrepp för olika sexualitet och könsidentiteter utanför normen: homosexualitet, bisexualitet, trans, queera, intersex samt asexuell. De två förstnämnda handlar om ens sexuella läggning, medan trans och intersex handlar om könsidentitet/könsuttryck. Intersexpersoner går ej att kategoriseras som man eller kvinna utifrån könsorgan, kromosomer eller hormoner. Queer däremot är ett brett begrepp som kan betyda olika saker, men att den i grund och botten är ett ifrågasättande av heteronormen. Asexuell innebär att en ej har något sexuellt behov, lust eller attraktion.

Okej, så nu har vi ett rätt bra begrepp som inkluderar alla sorters människor med olika läggningar och identitet. Eller?

När man hör begrepp som Pride eller pratar om gay- och transpersoner tänker många på homosexuella cismän. För att bryta loss detta tänket vänder man på HBTQ till QTBH för att rangordna Q:et som många ofta glömmer bort, T:et och sedan B:t. Plus:et är en indikation på att det finns mer bortom HBTQ-spektrumet.

Alright, så nu har vi både synliggjort samt inkluderat alla spektrum av QTBHIA+-personer, what's more?

Trans*personer är den mest förtryckta gruppen inom HBTQ+-rörelsen. Enligt undersökning av NTDS har 41% av alla transpersoner någon gång övervägt eller försökt begå självmord. Det är 25 gånger mer än den gemene man. För att ytterligare visa att en transperson är mer än trans, lägger man till en asterisk bredvid "trans" för att markera att den kan vara: genderqueer, genderfluid, icke-binär, agender, transkvinna eller transman. Det är dock inte helt oproblematiskt.

Det är mycket att ta in, och kanske svårt att greppa i början. Men inget uttryck är "bäst" eller "sämst", det är helt enkelt upp till dig hur inkluderande ordförråd du vill ha. #TNVKRT

Se kommentarer nedan för diskussion om "trans*".

Blir så ledsen när jag läser hur kontroversiellt det blev när Philadelphia avslöjade sin nya prideflagga för någon vecka sen.

Philadephia, den femte folkrikaste staden i USA, avslöjade flaggan som de designat för att synliggöra icke-vita HBTQ-personer. Flaggan ser ut som den vanliga, förutom att den fått två extra ränder i brun och svart. Dessa ränder symboliserar alltså rasifierade och svarta HBTQ-personer.

Innan ni också blir frustrerade och kommenterar "rör inte våra flaggor!" så vill jag bara påpeka att detta är en "addition" eller en komplement för att inkludera vi som rasifieras. Det är inte meningen att den ska ta över den gamla prideflaggan. Precis som att det finns en flagga för bisexualitet, transpersoner eller till och med en flagga för leather pride (har ej hört någon klaga trots att läder inte är någon sexualitet eller könsidentitet) så finns det nu en flagga för icke-vita gay- och transpersoner. Varför blev då så många vita HBTQ-personer arga över Philadelphias nya flagga?

Många menar att Pride-flaggan inte har någonting med hudfärg eller etnicitet alls att göra. Och det stämmer; färgerna representerar (från röd till lila): life, healing, sunlight, nature, serenity och spirit. Tillsammans symboliserar de stoltheten av att vara HBTQIA+. Enda problemet är att det alltid är första bokstaven som alltid syns, nämligen vita, homosexuella cismän. Det är ett stort problem och har länge kritiserats av de som inte faller under bokstaven H.

Det är därför det finns andra flaggor som kompletterar Pride-flaggan; det är därför det nu finns en flagga för rasifierade HBTQ-personer. Icke-vita gay- och transpersoner upplever nämligen inte alls samma förtryck som vita gay- och transpersoner. Bara det faktumet att 87% av alla hatbrott mot HBTQ-personer var icke-vita, år 2011 i USA enligt NCAVP, är värt att nämnas. Åttiosju procent! Det är på tiden att vi visar en annan sida av denna rörelsen och synliggör de som länge blivit tystade.

Denna flagga kommer inte behövas när vi väl välkomnar icke-vita HBTQ-personer i kampen för jämlikhet. Tills dess är jag bara glad att få se en flagga där man faktiskt känner sig mer hemma hos. #TNKVRT

Most Popular Instagram Hashtags