tnkvrt tnkvrt

366 posts   7644 followers   28 followings

TNKVRT  TNKVRT (tänkvärt) har syftet att synliggöra olika former av förtryck genom nyheter, berättelser och tänkvärda inlägg. Lär dig något nytt varje dag! 👑

Nyheter från Omni.se som menar att dådet i Åbo inte klassas som terrorbrott pga att gärningsmannen inte ropat något på arabiska.

EDIT: Fick DM om att det uppkommit ny information om dådet. Nu menar polisen att brottet ses som terrorism.

#TNKVRT

Syntolkning: "Två personer har dött och sex personer vårdas på sjukhus efter knivattacken i Åbo. Polisen uppger att händelsen i nuläget inte utreds som ett terrorbrott. De kan itne bekräfta att den gripne mannen ska ha ropat något på arabiska, såsom vittnesuppgifter gjort gällande."

"Det var så rysligt kallt, snön föll och det var isigt där kvinnan satt utanför affären. Snön blåste henne i ansiktet och de framsträckta händerna var blåa och darrade av köld. På sig hade hon endast en långärmad tröja och trasiga byxor, och den lilla filt hon hade var hennes mest värdefulla ägodel. Pappkoppen kvinnan sträckte fram var tom. Affären närmade sig stängningsdags. Det var dagen innan nyår och de förbipasserande människorna var stressade och oroade över allt som skulle fixas. Folket var så upptagna av sina egna små problem att de inte hade gett kvinnan med pappkoppen en endaste liten slant, så hungrig och frusen satt kvinnan där och såg ynklig ut.

En bit bort syntes lägenheter och hus - upplysta och med den ljuva doften av kvällsmat osande ut ur springorna från de vagt öppna fönstren. Den enda värme kvinnan kände var när dörrarna till affären öppnades och folk gick in eller ut. Kvinnan kände också en svag värme av att tänka på sina barn, men värmen övergick snabbt i rädsla när hon såg deras hungriga ansikten framför sig, plågade av att deras mamma inte lyckats få ihop pengar till mat. Hon vågade inte gå hem.

Kvinnan kved tyst där hon satt, kroppen var stel och avdomnad – hon led outhärdligt. Människor gick förbi med kassar fulla av mat och godis, på väg hem för att förbereda inför nyårsfesten dagen därpå. De såg inte henne, för de ville inte se. Kvinnan visste det. Problemet fanns ju inte om de inte ville se det.

Det var därför som ingen märkte att när affärens stängningstid passerat blev kvinnans kropp orörlig och ögonen tomma. Ingen reagerade när handen föll och koppen rullade tvärs över marken. För ingen ville se kvinnan levande och ingen ville se henne död. I sin sista levande stund hade hon sett sina barn som lyckliga, mätta, och varma. Ingen visste hur mycket vackert hon hade sett, i vilken glans hon med sina söner hade gått in i nyårsglädjen." — Emely A.

Detta är en novell vi fått in av en av våra följare. Novellen är en parafras på "Flickan med svavelstickorna" och är en tolkning av dagens tiggeri. Vill du också få din röst hörd? Hör av dig till oss via DM eller mejl.

#TNKVRT

Det finns ingen anledning att INTE neka nazistdemonstrationer. Nazistiska ideologier är inte vanliga åsikter som om man gillar ananas på pizzan eller ej. Det är åsikter om MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER. Och något säger mig att vi har konventioner och lagar om sånt?

För mer än 40 år sedan skrev Sverige på FN-konventionen mot rasdiskriminering. Där förbinder sig medlemsstaterna att förbjuda organisationer som främjar och uppmanar till rasdiskriminering.

Nazistiska Motståndsrörelsen är en nazistisk organisation som främjar och uppmanar till rasdiskriminering.

Låter oss upprepa vad polisen sa angående NMR i Göteborg: "Det finns ingen anledning att neka nazistdemonstrationer". LOL.

#TNKVRT

Det tog bara 45 minuter efter att det visade sig att terrorattacken i Barcelona var orsakad av en icke-vit för Donald Trump att fördöma händelsen och twittra om att USA skickar kärlek.

Hur lång tid tog det för honom att twittra efter terrorattacken i Charlottesville? Tveksamheter uppstod, var det verkligen endast den vita, nazistens fel att han körde över oskyldiga människor? Eller var det även motdemonstranternas fel? Han började med att skylla på båda parterna, för att sedan skylla på "vit makt-aktivisterna" för att slutligen återigen skylla på båda parterna.

Den stora skillnaden här är att attacken i Charlottesville var orsakad av en vit man. Hade det varit en muslim, en rasifierad or whatevs, hade Trump med största sannolikhet fördömt hela händelsen och hängt ut muslimen.

Samma mönster om och om igen. Inte bara hos Trump, utan hos människor världen över. Gång på gång önskar vi som rasifieras, speciellt muslimer från Mellanöstern och svarta, att förövaren eller terroristen inte är rasifierad. För vi vet att då, och endast då, smygrasisterna hörs som mest och fördömer en hel folkgrupp för attentatet. Och det är fel. Så jävla fel.

#TNKVRT

Syntolkning: En tweet av USAs president som lyder "The U.S condems the terrorattack in Barcelona, Spain, and will do whatever is necessary to help. Be tough and strong, we love you!"

lmao, i'm done.

#TNKVRT

Och sluta säg: "Vad hade Martin Luther King gjort?". Han blev fan MÖRDAD av rasister.

Fina slagord som "Våld löser inga problem", "Kärlek övervinner hat" eller "Hat föder hat" är meningar som oftast dyker upp när de som förtrycks säger ifrån. Om man är naiv så är dessa slagord väldigt vackra och jättefina, men i verkligheten är det problematiskt af.

Problemet är att man skyller på de förtryckta för förtryckarnas handlingar. Förtryck existerar för att det finns privilegier och trångsynthet - inte för att de som förtrycks är elaka or whatever.

Dessa slagord skiftar även fokus för diskussionen från det faktiska problemet, t ex att vi diskuterar om hur nazister mördar svarta och hur vi kan slåss tillbaka, men får istället "app app app, hat föder hat!". Som om vårt hat är lika hemskt som nazisternas hat.

Varför fokuserar man inte på de som förtrycker istället? På nazisterna? Varför är det aldrig någon som säger "hmm, om dessa nazister slutade hata så hade folk inte hatat dessa personer". Att be oss sluta bli förtryckta har aldrig löst någonting.

Cut the tone policing and keep punch these nazis.

#TNKVRT

Syntolkning: White "allies", stop telling Black people & PoC to be kind in the face of danger. Kindness isn't going to stop it.

GO TELL 'EM, SHOP OWNER.

#TNKVRT

Ni som ropar "yttrandefrihet!" så fort det talas om att förbjuda organiserad rasism/nazism... ni vet väl att ni redan tagit ställning hos nazisterna?

Yttrandefrihet innebär inte att en får säga EXAKT vad som helst utan några konsekvenser. Vi har någonting som kallas för diskrimineringsgrunder i Sverige och det innebär helt enkelt att du inte får diskriminera någon utifrån dessa sju principer: Kön, Könsidentitet, Religion, Ålder, Etnicitet, Sexualitet, Funktionsvariationer

Självklart får du ropa "alla bögar borde dö", men kom inte och klaga sen varför du sitter inne i fängelset för hets mot folkgrupp.

På tal om hets mot folkgrupp: det finns även LAGAR som säger att det är FÖRBJUDET att göra vissa saker, exempelvis hota någon, lägga ut personuppgifter offentligt om någon osv.

Så, nu har ni även lärt er detta, så chilla med "vi har faktiskt yttrandefrihet i Sverige!!!" så fort vi kritiserar nazister.

#TNKVRT

Vita allierade, snälla lyssna på oss. Nazisterna i #Charlottesville, nazisterna i #Hampshire, nazisterna i #Stockholm... ja, nazisterna världen över hatar oss. De ser oss som smuts, parasiter och omänskliga primater som förstör den vita maktordningen. Enligt dem finns det inget som kallas för mänskliga rättigheter eller jämlikhet. Våld, antidemokrati och förtryck är deras ledord.

Vita allierade, snälla lyssna på oss. Vi som rasifieras. Vi som är svarta, asiater, latinx, araber, muslimer, judar, trans, lesbiska, bögar, queera, med funktionsvariationer, med hijab, niqab eller sikhisk turban. Vi som inte följer normer. Vithetsnormen. Heteronormen. Cisnormen. Funktionsnormen. Vi som ständigt ses som främlingar.

Vita allierade, snälla lyssna på oss. Vi behöver er. Vi vill att ni använder era privilegier till att visa motstånd mot dessa hatiska grupper. Vi behöver er längst fram; era röster, era slagord, era megafoner. Vi behöver ert stöd, ert mod och er närvaro. För vi är trötta, vi är rädda och vi kan inte längre fortsätta bemöta hatet. Hatet som hotar vår existens.

Vita allierade, snälla lyssna på oss. Det är nu ni ska agera, utbilda er, säga emot. Det är ni ni ska visa att ni är - just det - våra allierade.

#TNKVRT

Visste ni att många av dessa nazister hatar att bli kallade för "neo-nazis" av oss?

Visste ni att en nyhetssida ändrade sin rubrik från “Neo-Nazi Leader Baked Alaska is Sad No One Will Rent Him an Airbnb” till “Alt-Right Troll Named ‘Baked Alaska’ is Sad No One Will Rent Him an Airbnb” eftersom nazisten klagade över att han inte identifierade sig som nazist?

Visste ni att nazisten Richard Spencer myntade begreppet "Alt-Right" (alternativ höger) för att avdramatisera sin ideologi om att vita är mer värda än människor som rasifieras?

Visste ni att nazister är nazister?

För det visste inte media. Och det visste inte många av er. Snälla, kalla nazister för vad de är. Börjar vi använda snälla ord som Alt-Right och Vit Makt-aktivister så medger vi att vi är redo för nazistiska ideologier i vår samtid. Vi medger att vi har glömt vår egen historia. Vi medger att det är okej att upprepa den. Säg efter oss: nazister är nazister. Glöm aldrig det.

#TNKVRT

Kära @SVT,
vänligen kalla dessa såkallade "vit makt-aktivister" för vad de verkligen är, nämligen terrorister och nazister.

Vänligen sluta använda fina ord för att beskriva en hatisk grupp som senast igår körde över oskyldiga människor. Ni använder gärna hemska ord som "terrorattentat" och "terrorism" när förövaren rasifieras, men inte när förövarna är vita.

När ni väljer att sätta etiketter som "terrorist" på människor som rasifieras och etiketter som "vit makt-aktivister" på vita nazister så skapar ni synonymer mellan dessa ord och grupper.

För vad skapar mest rädsla? En terrorist eller en aktivist? Ni når ut till miljontals svenskar och att välja nivån på hemska ord beroende på vilken nyans förövarens hudfärg har är, indeed, rasistisk.

Så kära, SVT. Vänligen sluta dalta med den militanta extremhögern och Ku Klux Klan. Dessa personer hatar och mördar. De är nazister. De är terrorister. Inga jävla vit makt-aktivister.

Med vänliga hälsningar,
#TNKVRT

Syntolkning: "Tre döda och minst 35 döda i våldsamma vit makt-protest" tillsammans med en bild på beväpnade nazister.

My life.
My body.
My choice.
My hijab is none of your business.

Över 8% av alla rapporterade hatbrott var islamofobisk motiverade år 2015, enligt BRÅ. Mycket av detta hat handlade om slöjan; att kvinnor i slöjor är förtryckta och rasister försöker göra en poäng genom att slita av hijaben från kvinnliga muslimer.

Lamyaa, en 17-årig hijabi från Pennsylvania, får ständigt rasistiska påhopp av män som menar att hon måste ta av sig slöjan för att bevisa att hon har ett val. De är säkra på att hennes far hade mördat henne ifall hon tog av den.

Lamyaa är trött på dessa skadliga fördomar att hon ville bevisa för dessa rasister att hon visst det hade ett val; att slöjan är en del av hennes identitet och att hon självmant valt att bära slöjan. Hon sms:ade sin far och svaret ser ni på bilden.

Detta svar har nu spridit på Twitter och är en "in your face" för alla rasister och sexister som tro sig ha någon talan om vad kvinnor får eller ej får bära för slags kläder.

Det är dock viktigt att komma ihåg att ja, det finns muslimska kvinnor som tvingas att bära olika typer av slöjor och att de inte kan ta av sig den utan att riskera att bli skadad. Det finns och det är lika viktigt att synliggöra de kvinnorna. Men det är inte det Lamyaas meddelande går ut på, utan hon ville bara bevisa att i slutändan är det inte den som bär slöjan som är problemet utan alla andra som väljer att bestämma över kvinnans kropp som är det.

#TNKVRT

Most Popular Instagram Hashtags