textielmuseum textielmuseum

386 posts   11,693 followers   709 followings

TextielMuseum | TextielLab  Makersmuseum | #Design 🛋 #Kunst 🎨 #Fashion👗#Techniek ⚙️

#throwback Door de sluiting van zoveel textielfabrieken, verschuift de aandacht binnen de museale presentatie van het pre-industriële tijdperk naar het industriële textielverleden. Ook wordt steeds meer de focus gelegd op moderne Nederlandse textielkunst. Net voor de millenniumwisseling introduceert het museum het concept ‘Museum in Bedrijf’. De machines dienen niet alleen meer een educatief doel, maar worden ook in gebruik genomen om producties te draaien. Uniek in zijn soort, want de machines staan niet stil, op een verhoging, maar worden door museummedewerkers in werking gezet. Vier dit weekend samen met ons het 60-jarige bestaan van het TextielMuseum! [for English see below]

#textielmuseum #anniversary #art #textile #factory #industrial #textiel #tilburg #feest #60 #sixty
Due to the closing of many textile factories, its focus shifts from the pre-industrial era to the industrial textile heritage. Also, the emphasis is placed more and more on modern textile art. Just before the arrival of the new millennium the TextielMuseum introduces the concept of a ‘Working Museum’. The machines inside the museum do not only have a eductional goal, but can now also be used for production. This is unique, because the machines are not placed on an elevated surface but really are up and running. Celebrate the TextielMuseum its 60th anniversary this weekend with us!

#throwback Op 25 mei 1958 wordt het TextielMuseum Tilburg officieel geopend in een fabrikantenwoning aan de Gasthuisstraat in Tilburg. Het blijkt al snel een succes want tussen 1962 en 1972 stijgt het bezoekersaantal naar 21.000 per jaar. In de jaren zeventig sluiten steeds meer textielfabrieken de deuren. De gemeente besluit om in ieder geval een complex te behouden en deels in te richten als TextielMuseum. De keuze valt op de fabriek van C. Mommers & CO aan de Goirkestraat. Niet geheel onlogisch want C. Mommers & Co heeft Tilburg grote welvaart gebracht toen zij als een van de eersten in Tilburg de buckskin stof produceerden. Dit weekend vieren we het 60-jarige bestaan van het TextielMuseum, kom ook langs! [For English see below]
#anniversary #sixty #bday #verjaardag #feest #textielmuseum #tilburg
On may 25th 1958 the TextielMuseum is officialy opened in a manufacturer house located at the Gasthuisstraat in Tilburg. It quickly turns out to be a succes, because between 1962 – 1972 the number of visitors grows to 21.000 visitors a year. In the seventies, more and more textile factories close their doors. The municipality desides to preserve at least one building and develops it (partly) into a museum. They decide to go for the factory of C. Mommers & Co, rather a logical choice because the company has brought Tilburg great prosperity. This weekend we celebrate the TextielMuseum its 60th anniversary!

HOERA! Dit weekend bestaat het TextielMuseum 60 jaar! En wie jarig is trakteert. Bezoek je vrijdag, zaterdag of zondag het museum dan krijg je bij binnenkomst een vilten label. Deze mag vervolgens zelf laten personaliseren op de borduur- of lasermachine. Daarnaast mogen alle bezoekers die geboren zijn in 1958 gratis naar binnen. [For English see below]
#anniversary #60years #sixty #treat #tilburg #freeentry #celebration
HOORAY! This weekend the TextielMuseum will celebrate its 60th anniversary. Come and celebrate with us. If you visit the museum this Friday, Saturday or Sunday you receive a felt label that you can personalise on the embroidery machine or the laser machine. Besides, all visitors born in 1958 will get free entrance.

De outfit is gemaakt van glow in the dark garens waardoor de patronen in een duistere setting oplichten. Barokke patronen, vanwege hun lijnenspel voor Taminiau een boeiend uitgangspunt, vormen het basisdessin. Dit dessin werd voor elk silhouet aangepast: vergroot, verkleind of doorlopend in de mouw. Het is uitgevoerd als dubbelweefsel, een plat vlak bestaande uit verschillende lagen, dat door open te klappen zijn driedimensionaliteit krijgt. Modemuze is te zien tot en met 2 september 2018. @modemuze.nl @jantaminiau
#jantaminiau #modemuze #internationalmuseumday #oba #outfit #glowinthedark

Het werk bestaat uit een jurk, een masker en hoge pumps en is onderdeel van de couture collectie ‘Irradiance’ voorjaar 2011. @jantaminiau maakte in februari, tijdens de opening van de @amsterdamfashionweek, furore met deze collectie waarbij alle stoffen in het TextielLab zijn geweven.
#modemuze #jantaminiau #irradiance #fashion #dress #mask #heels

Vandaag, op International Museum Day, opent de expositie modemuze@OBA. @modemuze.nl is het platform voor mode- en kostuumerfgoed in Nederland. De verrassende expositie met het thema innovatie, opent in de openbare bibliotheek in Amsterdam en toont een selectie van historische kleding tot hedendaagse outfits van jonge ontwerpers. Het Textielmuseum is een van de deelnemers en koos een collectiestuk van @jantaminiau.
#internationalmuseumday #modemuze #mode #kostuum #innavation

TEA-TIME. Geplooide jurken met ruches en sierlijke bloemenborduursels zijn in de jaren ’20 perfect voor een theekransje bij de Ritz. Het theedrinken neemt enorm toe en de overvloed aan suiker doet de vraag naar cake stijgen. ‘Afternoon tea’ wordt een begrip en met het ritueel komt ook de nodige sociale etiquette. Dof jij je ook helemaal op als je thee gaat drinken of draag je het liefste je joggingpak? De tentoontstelling Jazz Age is nog t/m 27 mei te zien.
#jazzage #teatime #dress #textielmuseum #tilburg #afternoontea

JAZZ AGE TIMELINE | In reactie op de stoffenrantsoen tijdens de oorlog, zakken de zomen in 1920 van kuit naar enkellengte. Kleding neemt in 1921 steeds rechtere vormen aan. 1922 betekent het begin van een versimpelde garderobe voor de vrouw en is zowel in dagelijkse kleding als avondkleding terug te zien. In 1923 verdwijnen tailles volledig omdat riemen op de heupen worden gedragen, daardoor ontstaan slanke silhouetten. In 1924 worden rokken opnieuw korter en komen de zomen zelfs tot halverwege de kuit. Het driedelig pak – symbool voor Gabrielle Chanel’s jongenslook – ontwikkelt zich in 1925 tot een belangrijk item in de dagelijkse kleding en wordt een basisstuk in de moderne mode. In 1926 wordt deze jongenslook versierd met plooien, befjes, strikken en hoekige motieven. Losse patroondelen op de heup worden in 1927 een terugkerend element in de avondkleding. Avondjurken worden in 1928 steeds vaker voorzien van lagen ruches en klokkende inzetstukken waardoor asymmetrische vormen ontstaan. In 1929 keert in de dagelijkse mode de taille terug naar haar natuurlijke plaats. Jazz Age is nog tot en met 27 mei te zien.
#jazzage #dress #timeline #fashion #textielmuseum #tilburg

WOMAN OF THE JAZZ AGE | We hebben het over Gordon Conway (1894). Tijdens haar opleiding in Amerika en Zwitserland wordt haar tekentalent zichtbaar. Ze komt via schrijver Rufus Gilmore zelfs in contact met de directeur van Vanity Fair die haar voor het blad laat werken. In 1921 reist ze met haar man naar Europa en ontwerpt in Londen en Parijs theaterposters en programmaboekjes en tekent voor een aantal bekende coutiers. Ze blinkt uit in het ontwerpen van kostuums voor cabaret en theater en kleedt onder andere The Dolly Sisters en Gladys Cooper. Je kunt de tekeningen van Conway nog t/m 27 mei zien in de tentoonstelling Jazz Age.

#textielmuseum #gordonconway #drawings #artdaily #tilburg #jazzage

De nieuwe tentoonstelling is vormgegeven door studio Scholten & Baijings. De studio kreeg van het TextielMuseum tevens de opdracht om een zitmeubel te maken (andere dan op de foto) die deels in het TextielLab werd geproduceerd. In de nieuwe tentoonstelling die op 9 juni opent, is een overzicht te zien van het meest iconische, Scandinavisch design.
Flag Halyard Chair (1950) door Hans J. Wegner, geproduceerd door PP Møbler - foto: Bureau Rooze/Richard Rooze #scandinavie #denmark #zweden #finland

Bij Scandinavisch design denken we aan praktische, stijlvolle interieurs. Vakmanschap, eenvoud en de nauwe relatie met de natuur zijn kenmerkende eigenschappen. Na de Stockholm tentoonstelling uit 1930 krijgt vormgeving uit Scandinavische landen internationale bekendheid. Vandaag de dag zijn Scandinavische klassiekers uit de jaren ‘50 begeerde vintage objecten en velen worden nog steeds geproduceerd, met name door meubelhuis Fritz Hansen. De tentoonstelling omvat ontwerpen van o.a Arne Jacobsen, Alvar Aalto en bijvoorbeeld deze Flag Halyard Chair (1950) van Hans J. Wegner.
Flag Halyard Chair (1950) door Hans J. Wegner, geproduceerd door PP Møbler - foto: Bureau Rooze/Richard Rooze #scandinavie #denmark #zweden #finland

Op 9 juni opent de nieuwe tentoonstelling Simply Scandinavian – Nordic Design 1945-2018. In deze tentoonstelling is een overzicht te zien van het meest iconische, Scandinavisch design. Aan de hand van 5 thema’s worden meubels, textiel en interieurproducten uit Zweden, Denemarken en Finland van 1945 tot nu gepresenteerd. De populariteit van Scandinavische vormgeving uit de jaren jaren ’50-’70, maar ook van hedendaagse makelij is de afgelopen jaren flink gestegen.
Flag Halyard Chair (1950) door Hans J. Wegner, geproduceerd door PP Møbler - foto: Bureau Rooze/Richard Rooze #simplyscandinavian #scandinavischdesign #scandinavie #denmark #zweden #finland

Most Popular Instagram Hashtags