#umarfatiahlovenotes

4 posts

TOP POSTS

♥️ Istikharah ♥️
.
Ramai betul yang bertanya tentang istikharah. Keliru kerana tidak mendapat mimpi yang diinginkan selepas solat istikharah atau kemunculan si dia dalam mimpi. Setakat yang aku tahu, tidak pernah ada dalam mana-mana hadis yang menyatakan bahawa selepas solat istikharah, kita akan mendapat petunjuk dalam bentuk mimpi.
.
Apatah lagi mimpi dalam bentuk lelaki atau wanita yang ingin dikahwini hadir dengan wajah yang berseri-seri atau kelihatan namanya terukir indah di awan nano yang tinggi. Entah dari mana agaknya datang pendapat yang sedemikian. Nak kata gedik sungguh boleh tak? Haha okay I'm kidding.
.
Please berhati-hatilah dengan petunjuk yang datang melalui mimpi selepas istikharah, walaupun yang datang itu mengaku sebagai nabi kerana dikhuatiri syaitan menguliti dan mempermainkan kita dengan mimpi yang 'kononnya' hadir selepas solat istikharah. Jangan terlalu taksub dan percaya dengan mimpi. Berfikirlah dengan rasional dan bijaksana.
.
Selepas istikharah atau sebelumnya, banyakkanlah berbincang dengan keluarga agar keputusan yang kita buat adalah keputusan yang bijaksana, bukan keputusan yang hanya berlandaskan kepada 'petunjuk' yang entah dari mana. Istikharah adalah satu ibadah yang kita lakukan untuk mendapat petunjuk Allah dalam pilihan-pilihan kehidupan, dan tentunya bukan dalam soal jodoh sahaja.
.
Jika ingin istikharah yang lebih berkesan dan diberkati, perbanyakkanlah amal-amal kebaikan dan yang sunat-sunat sebelum melaksanakannya, agar hati kita lebih lembut dan lebih mudah untuk diberi petunjuk. Berdoalah juga dengan doa yang diajarkan oleh nabi ketika solat istikharah, agar dengan menuruti sunnah, Allah akan melimpahkan rahmat dan kebaikan dalam setiap keputusan yang kita buat.
.
Bila petunjuk telah masuk ke dalam hati, kita akan lebih yakin dan teguh untuk membuat keputusan, kerana kita yakin keputusan yang kita buat adalah keputusan yang ada bersamanya panduan dari Allah, bukan panduan dari mimpi dari syaitan yang menipu.
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#doahatiumarfatiah
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart

♥️ Sakitnya broken heart, indahnya move on ♥️
.
Patah hati atau orang muda nowadays biasanya terjadi sebab 2 perkara;
-putus cinta
-lamaran ditolak
.
So here let me share 5 tips yang I buat bila kena reject by my husband dulu;
.
1. Takyah dengar lagu-lagu bergenre patah hati atau sedih. Takyah stalk! Kalau stalk jugak taktau nak kata apa. Tu sama je macam tabur garam atas luka.
.
2. Yakin pada Allah dengan sepenuh hati dan keep praying okay? Tiah selalu amalkan doa; "Ya Allah kalau Muhammad Umar Yaakob bukan jodohku, maka damaikanlah hati aku dengan ketentuan-Mu. Tapi aku tetap memohon dengan sepenuh pengharapan kepada-Mu, untuk menjadikan dia sebagai pasangan hidupku dunia dan akhirat." #doahatiumarfatiah
.
2. Always reminds diri sendiri, kalau berputus asa itu dosa! Kalau tak yakin dengan diri, boleh tepek hadis Rasulullah kat dalam bilik atau buat wallpaper hp; "Dosa besar itu adalah mempersekutukan Allah, putus asa dari kurniaan Allah dan putus harapan dari rahmat Allah." (HR. Al Bazzar dan Thabrani)
.
3. Please jangan menyendiri! Bergaul dengan kekawan yang boleh bagi semangat, bukan menjatuhkan kita. Takde kawan yang boleh bagi semangat? Jangan risau, Tiah ada je ni haaa boleh jadi kawan awak.
.
4. Perbanyakkan aktiviti positif. Kalau dulu Tiah selalu baca tafsir Al-Quran tiap kali sedih. Pastu join memana usrah dan selalu solat berjemaah. Yang penting, masa patah hati ni usaha dekatkan diri dengan Allah. Insya-Allah dapat melupakan sakitnya patah hati sebab Islam itu sendiri lebih indah dari apa yang kita sangka.
.
5. Tanam rasa bersyukur kalau kita kena reject/clash daripada ikatan couple yang tak halal. Sebab apa? Sebab Allah dah selamatkan hati kita daripada si dia yang belum tentu lagi halal untuk kita. Truth to be told, couple sebelum kahwin banyak membuat kita patah hati sebab hubungan tu tak diredhai oleh Allah pun.
.
Kalau betul dah bersedia untuk berkahwin, buktikan serius nak kahwin dengan jumpa ibu bapa. Jangan main tarik tali dalam hubungan yang tak halal dan belum pasti. Percayalah, banyak kemudharatan pada diri dan agama.
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#doahatiumarfatiah
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart

♥️Love when you're ready, not when you're lonely ♥️
.
Bercinta hanya bila betul-betul dah bersedia,
bukan hanya bila kesunyian.
.
Kalau belum bersedia,
kenapa memilih untuk bercinta?
.
Kenapa nak bercinta di saat kita
masih belum mampu jaga hati sendiri?
.
Kita sendiri yang buka peluang untuk hati kita disakiti. Kalau kita dok fikir setiap percintaan hanya penuh dengan kasih sayang, percayalah itu hanya cuma permainan. Untuk menarik sekeping hati yang kesunyian untuk jatuh cinta. After all, fake happiness is still the worst sadness.
.
Duduk, fikir balik,
renung kembali, muhasabah diri.
.
Betul ke aku dah betul-betul bersedia?
Atau aku hanya nak mengisi kesunyian hati?
Kalau sekarang aku belum bersedia, bila tiba saat untuk aku betul-betul dah bersedia?
.
Yakin dengan Allah. Insya-Allah Allah knows the best. Allah itu kan perancang terbaik untuk setiap hamba-Nya. Hanya Dia yang tahu bila saat dan ketika hati kita betul-betul dah bersedia untuk jatuh cinta. Serahkan hati kita pada-Nya dan Dia akan isi kekosongan serta kesunyian di hati kita, Insya-Allah. ☺️
.
"Ya Allah, bila ini bukan masanya dan saatnya, jarakkan kami dan pisahkan kami untuk kebaikan kami dan agama. Agar kami jauh dari dosa dan perkara sia-sia, agar kami tidak mengundang murka-Mu. Temukan kami dengan cinta yang diredhai-Mu, Ya Rabb." #doahatiumarfatiah
.
Setiap manusia diciptakan berpasangan. Jangan takut jika belum berpunya. Perbaiki diri dan Insya-Allah Allah akan hadirkan cinta yang sebenar, cinta yang tidak akan menyakitkan. Sikitpun takkan terlewat
.
Letakkan kepercayaan kepada Allah. Insya-Allah hati kita akan sentiasa redha. Bercinta bila betul-betul dah bersedia. Kita tak tahu bila waktunya; tapi Allah Maha Mengetahui.
.
Bercinta selepas nikah
kan lebih indah? ♥️
.
"Allah has already written the names of your spouses. What you need to work on is your relationship with Allah SWT. He will send her/him to you when you're ready. It is only matter of time." #umarfatiahlovenotes
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#doahatiumarfatiah
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart

MOST RECENT

♥️ Istikharah ♥️
.
Ramai betul yang bertanya tentang istikharah. Keliru kerana tidak mendapat mimpi yang diinginkan selepas solat istikharah atau kemunculan si dia dalam mimpi. Setakat yang aku tahu, tidak pernah ada dalam mana-mana hadis yang menyatakan bahawa selepas solat istikharah, kita akan mendapat petunjuk dalam bentuk mimpi.
.
Apatah lagi mimpi dalam bentuk lelaki atau wanita yang ingin dikahwini hadir dengan wajah yang berseri-seri atau kelihatan namanya terukir indah di awan nano yang tinggi. Entah dari mana agaknya datang pendapat yang sedemikian. Nak kata gedik sungguh boleh tak? Haha okay I'm kidding.
.
Please berhati-hatilah dengan petunjuk yang datang melalui mimpi selepas istikharah, walaupun yang datang itu mengaku sebagai nabi kerana dikhuatiri syaitan menguliti dan mempermainkan kita dengan mimpi yang 'kononnya' hadir selepas solat istikharah. Jangan terlalu taksub dan percaya dengan mimpi. Berfikirlah dengan rasional dan bijaksana.
.
Selepas istikharah atau sebelumnya, banyakkanlah berbincang dengan keluarga agar keputusan yang kita buat adalah keputusan yang bijaksana, bukan keputusan yang hanya berlandaskan kepada 'petunjuk' yang entah dari mana. Istikharah adalah satu ibadah yang kita lakukan untuk mendapat petunjuk Allah dalam pilihan-pilihan kehidupan, dan tentunya bukan dalam soal jodoh sahaja.
.
Jika ingin istikharah yang lebih berkesan dan diberkati, perbanyakkanlah amal-amal kebaikan dan yang sunat-sunat sebelum melaksanakannya, agar hati kita lebih lembut dan lebih mudah untuk diberi petunjuk. Berdoalah juga dengan doa yang diajarkan oleh nabi ketika solat istikharah, agar dengan menuruti sunnah, Allah akan melimpahkan rahmat dan kebaikan dalam setiap keputusan yang kita buat.
.
Bila petunjuk telah masuk ke dalam hati, kita akan lebih yakin dan teguh untuk membuat keputusan, kerana kita yakin keputusan yang kita buat adalah keputusan yang ada bersamanya panduan dari Allah, bukan panduan dari mimpi dari syaitan yang menipu.
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#doahatiumarfatiah
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart

♥️ Menolak cinta, perkara sukar tetapi sebenarnya mudah. ♥️
.
Jika dia ingin ta’aruf, suruhlah dia datang terus ke rumah ibu bapa kita. Janganlah sampai kita tertipu ta’aruf kosong, iaitu menghalalkan percintaan sebelum nikah dalam bungkusan ta’aruf.
.
Jangan salahkan takdir,
andai perpisahan berlaku.
.
Kita sepatutnya bersyukur kerana Allah dah peliharakan diri kita dari kedukaan yang lebih dalam dan maha dahsyat. Sebab Allah sayang kita lah, Allah sedarkan kita dari mimpi dan impian palsu itu lebih awal.
.
Berdamai dengan takdir Allah akan membawa ketenangan dan kebahagiaan dalam hati yang kita tak pernah rasakan selama ni. Insya-Allah! ♥️
.
"La haula wala quwwata illa billah"
(Tiada daya upaya dan tiada kekuatan
kecuali dengan pertolongan Allah SWT)
.
Percayalah, setiap yang hadir mengajar tentang sesuatu. Jatuh bangun dan luka itu beri pengajaran, menjadi manusia yang berpengalaman dan lebih matang tentang kehidupan.
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#doahatiumarfatiah
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart

♥️ Sakitnya broken heart, indahnya move on ♥️
.
Patah hati atau orang muda nowadays biasanya terjadi sebab 2 perkara;
-putus cinta
-lamaran ditolak
.
So here let me share 5 tips yang I buat bila kena reject by my husband dulu;
.
1. Takyah dengar lagu-lagu bergenre patah hati atau sedih. Takyah stalk! Kalau stalk jugak taktau nak kata apa. Tu sama je macam tabur garam atas luka.
.
2. Yakin pada Allah dengan sepenuh hati dan keep praying okay? Tiah selalu amalkan doa; "Ya Allah kalau Muhammad Umar Yaakob bukan jodohku, maka damaikanlah hati aku dengan ketentuan-Mu. Tapi aku tetap memohon dengan sepenuh pengharapan kepada-Mu, untuk menjadikan dia sebagai pasangan hidupku dunia dan akhirat." #doahatiumarfatiah
.
2. Always reminds diri sendiri, kalau berputus asa itu dosa! Kalau tak yakin dengan diri, boleh tepek hadis Rasulullah kat dalam bilik atau buat wallpaper hp; "Dosa besar itu adalah mempersekutukan Allah, putus asa dari kurniaan Allah dan putus harapan dari rahmat Allah." (HR. Al Bazzar dan Thabrani)
.
3. Please jangan menyendiri! Bergaul dengan kekawan yang boleh bagi semangat, bukan menjatuhkan kita. Takde kawan yang boleh bagi semangat? Jangan risau, Tiah ada je ni haaa boleh jadi kawan awak.
.
4. Perbanyakkan aktiviti positif. Kalau dulu Tiah selalu baca tafsir Al-Quran tiap kali sedih. Pastu join memana usrah dan selalu solat berjemaah. Yang penting, masa patah hati ni usaha dekatkan diri dengan Allah. Insya-Allah dapat melupakan sakitnya patah hati sebab Islam itu sendiri lebih indah dari apa yang kita sangka.
.
5. Tanam rasa bersyukur kalau kita kena reject/clash daripada ikatan couple yang tak halal. Sebab apa? Sebab Allah dah selamatkan hati kita daripada si dia yang belum tentu lagi halal untuk kita. Truth to be told, couple sebelum kahwin banyak membuat kita patah hati sebab hubungan tu tak diredhai oleh Allah pun.
.
Kalau betul dah bersedia untuk berkahwin, buktikan serius nak kahwin dengan jumpa ibu bapa. Jangan main tarik tali dalam hubungan yang tak halal dan belum pasti. Percayalah, banyak kemudharatan pada diri dan agama.
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#doahatiumarfatiah
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart

♥️Love when you're ready, not when you're lonely ♥️
.
Bercinta hanya bila betul-betul dah bersedia,
bukan hanya bila kesunyian.
.
Kalau belum bersedia,
kenapa memilih untuk bercinta?
.
Kenapa nak bercinta di saat kita
masih belum mampu jaga hati sendiri?
.
Kita sendiri yang buka peluang untuk hati kita disakiti. Kalau kita dok fikir setiap percintaan hanya penuh dengan kasih sayang, percayalah itu hanya cuma permainan. Untuk menarik sekeping hati yang kesunyian untuk jatuh cinta. After all, fake happiness is still the worst sadness.
.
Duduk, fikir balik,
renung kembali, muhasabah diri.
.
Betul ke aku dah betul-betul bersedia?
Atau aku hanya nak mengisi kesunyian hati?
Kalau sekarang aku belum bersedia, bila tiba saat untuk aku betul-betul dah bersedia?
.
Yakin dengan Allah. Insya-Allah Allah knows the best. Allah itu kan perancang terbaik untuk setiap hamba-Nya. Hanya Dia yang tahu bila saat dan ketika hati kita betul-betul dah bersedia untuk jatuh cinta. Serahkan hati kita pada-Nya dan Dia akan isi kekosongan serta kesunyian di hati kita, Insya-Allah. ☺️
.
"Ya Allah, bila ini bukan masanya dan saatnya, jarakkan kami dan pisahkan kami untuk kebaikan kami dan agama. Agar kami jauh dari dosa dan perkara sia-sia, agar kami tidak mengundang murka-Mu. Temukan kami dengan cinta yang diredhai-Mu, Ya Rabb." #doahatiumarfatiah
.
Setiap manusia diciptakan berpasangan. Jangan takut jika belum berpunya. Perbaiki diri dan Insya-Allah Allah akan hadirkan cinta yang sebenar, cinta yang tidak akan menyakitkan. Sikitpun takkan terlewat
.
Letakkan kepercayaan kepada Allah. Insya-Allah hati kita akan sentiasa redha. Bercinta bila betul-betul dah bersedia. Kita tak tahu bila waktunya; tapi Allah Maha Mengetahui.
.
Bercinta selepas nikah
kan lebih indah? ♥️
.
"Allah has already written the names of your spouses. What you need to work on is your relationship with Allah SWT. He will send her/him to you when you're ready. It is only matter of time." #umarfatiahlovenotes
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#doahatiumarfatiah
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart

Most Popular Instagram Hashtags