[PR] Gain and Get More Likes and Followers on Instagram.

#umarfatiahlovenotes

41 posts

TOP POSTS

♥️
.
Tips nak cari pasangan; carilah seorang yang selalu berasa segan dengan kelemahan dan kesilapan diri.
.
Jangan cari yang suka bergosip dan suka memburukkan orang. Muka cantik, belajar tinggi-tinggi pun tapi kalau akhlak buruk tiada gunanya. Pasal muka cantik tu sementara je. Wallahualam.
.
(Credit Encik Yazid Zul)
.
#TheUmars
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahshortescape
#umarfatiahAnniversarymoon
#umarfatiahHappyAnniversary

♥️
.
Saat hati kata ingin,
Namun Allah kata tunggu.
Kita merancang, Allah juga merancang.
Tetapi perancangan Allah itu jauh lebih baik. ♥️
.
#TheUmars
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahshortescape
#umarfatiahAnniversarymoon
#umarfatiahHappyAnniversary

♥️
.
Yang paling menakjubkan dari sebuah pertemuan adalah pada suatu ketika di mana aku belum mengenalimu; namun kamu telah ada dan hidup sekian lama dariku.
.
Lalu, kamu datang membawakanku sebuah rasa yang cukup sukar untuk diungkapkan. Entah apa rasanya, membuatku menyesali setiap detik waktu yang telah kulalui tanpa mengenalimu.
.
Bahebbak awi-awi;
@umaryaakob ♥️
.
P/S : Bahebbak awi-awi means I love you. Dulu masa husband datang merisik sebelum beliau pergi Mesir, sekali je beliau ucap depan mak abah. "Bahebbak awi-awi Fatiah. Awak tunggu saya ye". Masa tu punyalah terpinga-pinga, apa benda lah Bahebbak awi-awi ni dah lah aku ni buta Bahasa Arab. Haha! Angguk-angguk je lah aku ni taktau apa. So siapa dapat ayat 'Bahebbak awi-awi', mohon janganlah jadi macam aku. Angguk taktau apa je. 😂
.
#TheUmars
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahshortescape
#umarfatiahAnniversarymoon
#umarfatiahHappyAnniversary

♥️
.
Setelah berhenti berharap kalau husband (aku rasa jenis makhluk lelaki kot 🤔) akan ingat tarikh hari anniversary, so hati ni takde lah memberontak nak marah sangat hahahaha! So hari ni saja test husband.
.
"Hari ni berapa hari bulan ye abang?"
.
"Jap eh. Okay harini 7 haribulan 8."
.
"Oh yekeee?"
.
"Yup." Jawab beliau dengan yakin. Yakin yakmat kot!
.
"Okay thanks."
.
Aku pandang mata beliau dengan pandangan yang tajam. Dalam hati ni dok tahan marah dah. 'Lagi 5 minit tak wish, siap lah awak.' Bentak hatiku.
.
Tak sampai 30 saat pun, and then he looked at me sambil cakap, "Happy anniversary sayang!"
.
Ermmm ermmm even takdan nak buat surprise pape for this time, tapi bila husband ingat tarikh anniversary ni Ya Rabbi why laaa feels so heaven haa! 😭
.
Paling touching bila husband cakap, "Terima kasih sebab tunggu abang. Abang harap semoga perkahwinan kita kekal sampai hari akhirat. Ameen."
.
#TheUmars
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahshortescape
#umarfatiahAnniversarymoon
#umarfatiahHappyAnniversary

♥️
.
Setiapkali jika ingin menyerah, muhasabah sejenak. Kenang kembali, sejauh mana langkah kita, sebesar apa usaha kita, dan sekuat apa hati kita sehingga mampu bertahan sehingga ke hari ini.
.
Untuk apapun ujian yang ada di depan hari, semoga kita mampu saling bertahan dan menguatkan antara satu sama lain.
.
Jangan pernah menyerah,
kerana Allah telahpun menjanjikan
ada kemudahan setelah ada kesulitan.
.
Terima kasih atas segala usaha
untuk menjadikanku sebagai isterimu;
@umaryaakob ♥️
.
#TheUmars
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahshortescape
#umarfatiahAnniversarymoon
#umarfatiahHappyAnniversary

#AkuTanyaHusband, "Kenapa masa kita tunang dulu, abang tak upload gambar kita?"
.
"Kenapa nak upload?"
.
"Lah tanya pulak kenapa. Sebab kita dah jadi tunang lah. Baru lah orang tak kacau."
.
"Tunang je pun, bukan kahwin lagi. Tu pun belum tentu jadi ke tidak. Pelik sungguh orang sekarang. Nabi kata tunang dok senyap-senyap, kita siap nak tayang. Sebab tayang lah orang makin galak nak kacau untuk peruntuhkan hubungan. Ikut nasihat Nabi, Insya-Allah lebih selamat. Tunang diam-diam, kahwin baru hebah-hebahkan."
.
Masa ni sentap piawwwwwwww kateko! 😒😣 Dulu time aku tunang memang gigih lah nak upload gambar kami tunang. Tapi husband tak bagi. Dia kata tak manis. Sejenis perempuan kot suka menayang. But for me, aku nak upload more tu simpan as a memories lah kan. Pastu end up, upload kat blog pastu buat private. Haha. But still yaaa, husband kata tu bukan syaratnya kalau tak sampai masanya lagi.
.
Sekarang bila aku tengok orang (more to niqabis lah) boh gambar boyfriend atau tunang, baru lah aku faham kenapa husband aku tak bagi aku upload gambar tunang suatu ketika dahulu. Bagi aku kalau boh gambar tunang pastu family boleh considered as a kategori umum lagi lah kan.
.
Tapi kalau yang upload gambar boyfriend sesaja tu cemana? Serious said, sangat tak manis. Kita pakai purdah elok bagai dah, tapi kita datangkan fitnah dengan boh gambar orang yang belum halal lagi untuk kita. Astaghfirullahal-azim... moga Allah ampunkan kita semua. 😭
.
Wanita; mahalkan hati agar menjadi muslimah exclusive untuk lelaki yang exclusive! Kita menjadi muslimah yang 'menjaga', Insya-Allah kita akan dapat pasangan yang juga 'menjaga'. Kalau tak percaya dan tak yakin dengan roda hidup, it's okay then. Tapi kena ingat, apa yang kita lakukan hari ini bakal mencorak rumahtangga apa yang akan kita miliki kelak. Wallahualam. Moga Allah lindungi kita semua dari perkara yang sia-sia. Ameen. ♥️
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart
#sederhanaituindahdalamsetiapperkara
#DressPrincessAuroraByThePrincesslicious #princess #theprincesses #princesspink #pink #belikeaprincess #because #imaprincess #princessoftheday #quote #quoteprincess

❤️
.
"Mengalahlah denganku;
kerana kadangkala aku
terlalu sensitif,
untuk perkara yang aku
sendiri tak pasti puncanya."
.
P/S : Terima kasih kerana selalu mengalah @umaryaakob hahaha. Bahebbak awi2 ❤️ (Harapnya terharu pastuuuuuu belanja makan romantik candle light dinner yeahuuuuu!) 🙏🏻
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#umarfatiahlovenotes
#my #relationshipgoals

♥️ Istikharah ♥️
.
Ramai betul yang bertanya tentang istikharah. Keliru kerana tidak mendapat mimpi yang diinginkan selepas solat istikharah atau kemunculan si dia dalam mimpi. Setakat yang aku tahu, tidak pernah ada dalam mana-mana hadis yang menyatakan bahawa selepas solat istikharah, kita akan mendapat petunjuk dalam bentuk mimpi.
.
Apatah lagi mimpi dalam bentuk lelaki atau wanita yang ingin dikahwini hadir dengan wajah yang berseri-seri atau kelihatan namanya terukir indah di awan nano yang tinggi. Entah dari mana agaknya datang pendapat yang sedemikian. Nak kata gedik sungguh boleh tak? Haha okay I'm kidding.
.
Please berhati-hatilah dengan petunjuk yang datang melalui mimpi selepas istikharah, walaupun yang datang itu mengaku sebagai nabi kerana dikhuatiri syaitan menguliti dan mempermainkan kita dengan mimpi yang 'kononnya' hadir selepas solat istikharah. Jangan terlalu taksub dan percaya dengan mimpi. Berfikirlah dengan rasional dan bijaksana.
.
Selepas istikharah atau sebelumnya, banyakkanlah berbincang dengan keluarga agar keputusan yang kita buat adalah keputusan yang bijaksana, bukan keputusan yang hanya berlandaskan kepada 'petunjuk' yang entah dari mana. Istikharah adalah satu ibadah yang kita lakukan untuk mendapat petunjuk Allah dalam pilihan-pilihan kehidupan, dan tentunya bukan dalam soal jodoh sahaja.
.
Jika ingin istikharah yang lebih berkesan dan diberkati, perbanyakkanlah amal-amal kebaikan dan yang sunat-sunat sebelum melaksanakannya, agar hati kita lebih lembut dan lebih mudah untuk diberi petunjuk. Berdoalah juga dengan doa yang diajarkan oleh nabi ketika solat istikharah, agar dengan menuruti sunnah, Allah akan melimpahkan rahmat dan kebaikan dalam setiap keputusan yang kita buat.
.
Bila petunjuk telah masuk ke dalam hati, kita akan lebih yakin dan teguh untuk membuat keputusan, kerana kita yakin keputusan yang kita buat adalah keputusan yang ada bersamanya panduan dari Allah, bukan panduan dari mimpi dari syaitan yang menipu.
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#doahatiumarfatiah
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart

#RandomQuotesPrincessOfTheDiary
.
1. Kita harus sedar bahawa tidak perlu ada penyesalan dalam pilihan, walau pilihan itu nanti menyebabkan kita terluka. Yang ada cuma hikmah dan pengajaran di atas pilihan yang telah dibuat, yang perlu kita cari apabila kecewa.
.
2. Apabila dilukai jangan berdendam. Mungkin punca kita terluka datang dari sifat diri kita sendiri. Jadi jangan berdendam, tak siapa sempurna.
.
3. Jangan terlalu sukar untuk memaafkan. Kadang dengan memaafkan akan menyembuhkan luka, walau kita yang dilukakan. Tak siapa sempurna.
.
4. Ketika melangkah untuk melupakan, jangan menoleh kembali kepada masa lalu dan kenangan dengan dendam dan kemarahan. Itu akan merosakkan hati, diri sendiri dan masa hadapan.
.
5. Apa pun yang membencikan di masa silam, jangan menoleh kepadanya dengan dendam. Senyum dan lapangkan hati. Terus melangkah. Menoleh dengan dendam dan kemarahan membuktikan kita masih belum terlepas dari masa silam. Jadi jangan ada dendam dan kemarahan.
.
6. Melangkahlah dengan hati yang redha dan pasrah. Di hadapan ada cinta lain yang perlu kita cari, hargai, dan perbaiki.
.
7. Terlalu banyak perkara di masa silam yang tak dapat dihapuskan waktu. Biarkan. Kerana kita sentiasa boleh berdoa dan berusaha untuk masa depan yang baik, selagi masa dan Tuhan mengizinkan.
.
8. Seiring masa, doa, dan usaha, insya-Allah semuanya akan menjadi baik-baik saja.
.
-------------------
Hijab : @mawaddahizzati
Balloons: @bloonsbykh
Photographer : syahmii92 X @tasweer.arts
Suits couple : maliquehakeem.my X @theprincesslicious
Halal couples : @umaryaakob X @nurulfatiahmohdhatta
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart
#sederhanaituindahdalamsetiapperkara
#DressPrincessAuroraByThePrincesslicious #princess #theprincesses #princesspink #pink #belikeaprincess #because #imaprincess #princessoftheday #quote #quoteprincess

MOST RECENT

❤️
.
"Mengalahlah denganku;
kerana kadangkala aku
terlalu sensitif,
untuk perkara yang aku
sendiri tak pasti puncanya."
.
P/S : Terima kasih kerana selalu mengalah @umaryaakob hahaha. Bahebbak awi2 ❤️ (Harapnya terharu pastuuuuuu belanja makan romantik candle light dinner yeahuuuuu!) 🙏🏻
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#umarfatiahlovenotes
#my #relationshipgoals

❤️
.
Terkadang
kita terlalu;
.
Berharap pada manusia,
melebihi berharapnya pada Allah.
.
Bergantung pada manusia,
melebihi bergantungnya pada Allah.
.
Terlalu percaya pada manusia
melebihi percayanya pada Allah.
.
Kerana itu
mudah saja hati untuk;
luka, terluka, meluka ,diluka.
.
Mulut kata tawakaltu'alallah,
tapi adakah hati benar-benar
bertawakal pada Allah?
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart
#sederhanaituindahdalamsetiapperkara

❤️
.
The most awkward moment when my husband asking me, "Dulu, time ayang suka abang kan, ayang buat apa je untuk menunjukkan kesungguhan yang ayang suka abang?"
.
"Doa lah."
.
"Doa je ke?"
.
"Kita kahwin nak dekat 10 tahun dah, tetiba je tanya kenapa?" (Tetiba je jadi 10 tahun haha!)
.
"Alaaaaa orang nak refresh cinta kita la hihi. Tu maknanya ayang dah berjaya buat abang jatuh cinta kaw-kaw dengan ayang!"
.
Eh, mengada pulak dia ni.
But I loikeee okay hahahahaha.
Yang penting ku berjaya tawan hatinya!
.
"Nak tau ke?"
.
"Nak la sayang!"
.
"Ayang stalk abeh seluruh keluarga abang! Dari A sampai Z! Kahkahkah."
.
"Serious la? Untuk apa?"
.
"Yes. Untuk apa lagi, dah namanya "bersungguh", maknanya saya cinta sungguh-sungguh la kat abang. So semua pasal abang, saya kena ambil tahu la."
.
"Ya Allah ayanggg! Abang terharu sangat dapat ayang!"
.
"Sebab tu abang kena hargai ayang. Penat kot stalk abang dulu. Pastu senang-senang je abang reject cemtu. Sedih ok."
.
"Yeeee sayang. Sebab tu Allah bagi kat abang perasaan cinta yang luar biasa terhadap ayang."
.
#akutetibarasaterharumacamnaksesaknafas
------------------
Aku ni dalam hati dok berasa, 'Rasanya semua perempuan cemtu kot. Kalau nak something tu, memang kita akan cari tahu about him and fight kaw-kaw lah kan untuk dapat something tu (unless bilamana Allah dah kata 'No', so No lah kan). Boleh jadi skill yang aku ada time tu mengalahkan para FBI sebab memang struggle gila stalk. Hahahaha. Ke aku sorang je yang jenis bersungguh stalk laki yang aku suka dulu ni? Hahaha!
.
#umarfatiah
#demiredhaNya
#umarfatiahlovenotes
#dianakthrowbackpulakdah
#masihdalamprosesmengenalieachother
#but #its #okay #then #because #itsbetterlatethannever

@Regrann from @nurulfatiahmohdhatta - ❤ Salah satu tanda Allah sayang pada kita... ❤
.
Salah satu tanda Allah sayang pada kita, DIA akan datangkan rasa kesal dan rasa bersalah tentang apa-apa yang pernah kita lakukan. DIA mahu kita kembali kepada-Nya dengan sebenar-benar cinta.
.
Kesedihan itu bukan untuk menghukum tetapi untuk menyedarkan. Kerana cara Tuhan jatuh cinta pada manusia berbeza dari apa yang manusia dapat bayangkan.
.
Sometimes Allah guided us
to become better through
tears and fears,
Insya-Allah.
.
P/S : Patut lah masa Mummy suruh posing pegang tangan, dia tepis takmau pegang. Rupanya nak ambil feel sebab nak bersin. Hahahahahahaha. Gerammmmm sungguh dengan muka dia ni hahaha.
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart
#sederhanaituindahdalamsetiapperkara
#DressPrincessAuroraByThePrincesslicious #princess #theprincesses #princesspink #pink #belikeaprincess #because #imaprincess #princessoftheday #quote #quoteprincess - #regrann

@Regrann from @nurulfatiahmohdhatta - ♥️ Diciptakan jarak... ♥️
.
Diciptakan jarak bukan supaya kita lelah menanti,
tetapi supaya kita tak putus berdoa.
.
J A R A K;
itu bukan hanya ruang, waktu dan perasaan saja. Bukan jua semata-mata cinta sesama manusia, atau jodoh antara manusia. Tetapi jarak antara hidup dan mati kita. Jarak antara hari ni dan akhirat. Jarak antara dosa dan pahala. Juga jarak antara kita dengan syurga dan neraka.
.
Semuanya diciptakan berjarak,
kerana DIA mahu menguji,
siapa hamba-Nya yang
tak berputus harap
pada DIA. 🤗
.
Have a faith;
Put your trust in Allah. ♥️
.
P/S : Awww #babyPAS #PuteriAnisSumayyah;
that face thooooo why so serious baby haha! 😂🤣
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart
#sederhanaituindahdalamsetiapperkara
#DressPrincessAuroraByThePrincesslicious #princess #theprincesses #princesspink #pink #belikeaprincess #because #imaprincess #princessoftheday #quote #quoteprincess - #regrann

Orang perempuan kena hati-hati memilih suami, begitu juga dengan orang lelaki kena hati-hati memilih isteri. Buatlah pilihan bersandarkan agama. Tersilap pilih kelak buruk padahnya.
.
Jangan pilih dia semata-mata kerana sahabat lain dah bernikah,
jadi kita tergesa-gesa nak nikah juga.
.
Jangan dipilih dia kerana pekerjaannya hebat dan gajinya lumayan semata-mata, kerana wang belum tentu dapat membeli dan menjamin kebahagiaan.
.
Jangan sesekali memilih rupa semata-mata kerana wajah yang cantik atau kacak, jika curang akan menyakitkan hati kita dengan parah.
.
Maka,
pilihlah mereka yang
mendahulukan Allah SWT tak kira
dalam apa jua keadaan yang dilakukannya.
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart
#sederhanaituindahdalamsetiapperkara
#DressPrincessAuroraByThePrincesslicious #princess #theprincesses #princesspink #pink #belikeaprincess #because #imaprincess #princessoftheday #quote #quoteprincess

@Regrann from @nurulfatiahmohdhatta - ♥️ Menolak cinta, perkara sukar tetapi sebenarnya mudah. ♥️
.
Jika dia ingin ta’aruf, suruhlah dia datang terus ke rumah ibu bapa kita. Janganlah sampai kita tertipu ta’aruf kosong, iaitu menghalalkan percintaan sebelum nikah dalam bungkusan ta’aruf.
.
Jangan salahkan takdir,
andai perpisahan berlaku.
.
Kita sepatutnya bersyukur kerana Allah dah peliharakan diri kita dari kedukaan yang lebih dalam dan maha dahsyat. Sebab Allah sayang kita lah, Allah sedarkan kita dari mimpi dan impian palsu itu lebih awal.
.
Berdamai dengan takdir Allah akan membawa ketenangan dan kebahagiaan dalam hati yang kita tak pernah rasakan selama ni. Insya-Allah! ♥️
.
"La haula wala quwwata illa billah"
(Tiada daya upaya dan tiada kekuatan
kecuali dengan pertolongan Allah SWT)
.
Percayalah, setiap yang hadir mengajar tentang sesuatu. Jatuh bangun dan luka itu beri pengajaran, menjadi manusia yang berpengalaman dan lebih matang tentang kehidupan.
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#doahatiumarfatiah
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart - #regrann

@Regrann from @nurulfatiahmohdhatta - ♥️Love when you're ready, not when you're lonely ♥️
.
Bercinta hanya bila betul-betul dah bersedia,
bukan hanya bila kesunyian.
.
Kalau belum bersedia,
kenapa memilih untuk bercinta?
.
Kenapa nak bercinta di saat kita
masih belum mampu jaga hati sendiri?
.
Kita sendiri yang buka peluang untuk hati kita disakiti. Kalau kita dok fikir setiap percintaan hanya penuh dengan kasih sayang, percayalah itu hanya cuma permainan. Untuk menarik sekeping hati yang kesunyian untuk jatuh cinta. After all, fake happiness is still the worst sadness.
.
Duduk, fikir balik,
renung kembali, muhasabah diri.
.
Betul ke aku dah betul-betul bersedia?
Atau aku hanya nak mengisi kesunyian hati?
Kalau sekarang aku belum bersedia, bila tiba saat untuk aku betul-betul dah bersedia?
.
Yakin dengan Allah. Insya-Allah Allah knows the best. Allah itu kan perancang terbaik untuk setiap hamba-Nya. Hanya Dia yang tahu bila saat dan ketika hati kita betul-betul dah bersedia untuk jatuh cinta. Serahkan hati kita pada-Nya dan Dia akan isi kekosongan serta kesunyian di hati kita, Insya-Allah. ☺️
.
"Ya Allah, bila ini bukan masanya dan saatnya, jarakkan kami dan pisahkan kami untuk kebaikan kami dan agama. Agar kami jauh dari dosa dan perkara sia-sia, agar kami tidak mengundang murka-Mu. Temukan kami dengan cinta yang diredhai-Mu, Ya Rabb." #doahatiumarfatiah
.
Setiap manusia diciptakan berpasangan. Jangan takut jika belum berpunya. Perbaiki diri dan Insya-Allah Allah akan hadirkan cinta yang sebenar, cinta yang tidak akan menyakitkan. Sikitpun takkan terlewat
.
Letakkan kepercayaan kepada Allah. Insya-Allah hati kita akan sentiasa redha. Bercinta bila betul-betul dah bersedia. Kita tak tahu bila waktunya; tapi Allah Maha Mengetahui.
.
Bercinta selepas nikah
kan lebih indah? ♥️
.
"Allah has already written the names of your spouses. What you need to work on is your relationship with Allah SWT. He will send her/him to you when you're ready. It is only matter of time." #umarfatiahlovenotes
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#doahatiumarfatiah
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart - #regrann

♥️
.
Percayalah; tanpa kepercayaan kau tidak akan pernah melalui hubungan yang indah. Asas kepada sebuah perhubungan adalah kepercayaan. Bila sudah hilang kepercayaan, maka runtuhlah sebuah kasih sayang biarpun dikaburi dengan lakonan tanpa keikhlasan.
.
Islam itu Indah. Sebab itu Islam menganjurkan kita untuk sentiasa bersangka baik dengan semua orang, tak kira agama mahupun bangsa, apatah lagi dengan orang yang kita sayang. 😊
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart
#sederhanaituindahdalamsetiapperkara
#DressPrincessAuroraByThePrincesslicious #princess #theprincesses #princesspink #pink #belikeaprincess #because #imaprincess #princessoftheday #quote #quoteprincess

#RandomQuotesPrincessOfTheDiary
.
1. Kita harus sedar bahawa tidak perlu ada penyesalan dalam pilihan, walau pilihan itu nanti menyebabkan kita terluka. Yang ada cuma hikmah dan pengajaran di atas pilihan yang telah dibuat, yang perlu kita cari apabila kecewa.
.
2. Apabila dilukai jangan berdendam. Mungkin punca kita terluka datang dari sifat diri kita sendiri. Jadi jangan berdendam, tak siapa sempurna.
.
3. Jangan terlalu sukar untuk memaafkan. Kadang dengan memaafkan akan menyembuhkan luka, walau kita yang dilukakan. Tak siapa sempurna.
.
4. Ketika melangkah untuk melupakan, jangan menoleh kembali kepada masa lalu dan kenangan dengan dendam dan kemarahan. Itu akan merosakkan hati, diri sendiri dan masa hadapan.
.
5. Apa pun yang membencikan di masa silam, jangan menoleh kepadanya dengan dendam. Senyum dan lapangkan hati. Terus melangkah. Menoleh dengan dendam dan kemarahan membuktikan kita masih belum terlepas dari masa silam. Jadi jangan ada dendam dan kemarahan.
.
6. Melangkahlah dengan hati yang redha dan pasrah. Di hadapan ada cinta lain yang perlu kita cari, hargai, dan perbaiki.
.
7. Terlalu banyak perkara di masa silam yang tak dapat dihapuskan waktu. Biarkan. Kerana kita sentiasa boleh berdoa dan berusaha untuk masa depan yang baik, selagi masa dan Tuhan mengizinkan.
.
8. Seiring masa, doa, dan usaha, insya-Allah semuanya akan menjadi baik-baik saja.
.
-------------------
Hijab : @mawaddahizzati
Balloons: @bloonsbykh
Photographer : syahmii92 X @tasweer.arts
Suits couple : maliquehakeem.my X @theprincesslicious
Halal couples : @umaryaakob X @nurulfatiahmohdhatta
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart
#sederhanaituindahdalamsetiapperkara
#DressPrincessAuroraByThePrincesslicious #princess #theprincesses #princesspink #pink #belikeaprincess #because #imaprincess #princessoftheday #quote #quoteprincess

#AkuTanyaHusband, "Kenapa masa kita tunang dulu, abang tak upload gambar kita?"
.
"Kenapa nak upload?"
.
"Lah tanya pulak kenapa. Sebab kita dah jadi tunang lah. Baru lah orang tak kacau."
.
"Tunang je pun, bukan kahwin lagi. Tu pun belum tentu jadi ke tidak. Pelik sungguh orang sekarang. Nabi kata tunang dok senyap-senyap, kita siap nak tayang. Sebab tayang lah orang makin galak nak kacau untuk peruntuhkan hubungan. Ikut nasihat Nabi, Insya-Allah lebih selamat. Tunang diam-diam, kahwin baru hebah-hebahkan."
.
Masa ni sentap piawwwwwwww kateko! 😒😣 Dulu time aku tunang memang gigih lah nak upload gambar kami tunang. Tapi husband tak bagi. Dia kata tak manis. Sejenis perempuan kot suka menayang. But for me, aku nak upload more tu simpan as a memories lah kan. Pastu end up, upload kat blog pastu buat private. Haha. But still yaaa, husband kata tu bukan syaratnya kalau tak sampai masanya lagi.
.
Sekarang bila aku tengok orang (more to niqabis lah) boh gambar boyfriend atau tunang, baru lah aku faham kenapa husband aku tak bagi aku upload gambar tunang suatu ketika dahulu. Bagi aku kalau boh gambar tunang pastu family boleh considered as a kategori umum lagi lah kan.
.
Tapi kalau yang upload gambar boyfriend sesaja tu cemana? Serious said, sangat tak manis. Kita pakai purdah elok bagai dah, tapi kita datangkan fitnah dengan boh gambar orang yang belum halal lagi untuk kita. Astaghfirullahal-azim... moga Allah ampunkan kita semua. 😭
.
Wanita; mahalkan hati agar menjadi muslimah exclusive untuk lelaki yang exclusive! Kita menjadi muslimah yang 'menjaga', Insya-Allah kita akan dapat pasangan yang juga 'menjaga'. Kalau tak percaya dan tak yakin dengan roda hidup, it's okay then. Tapi kena ingat, apa yang kita lakukan hari ini bakal mencorak rumahtangga apa yang akan kita miliki kelak. Wallahualam. Moga Allah lindungi kita semua dari perkara yang sia-sia. Ameen. ♥️
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart
#sederhanaituindahdalamsetiapperkara
#DressPrincessAuroraByThePrincesslicious #princess #theprincesses #princesspink #pink #belikeaprincess #because #imaprincess #princessoftheday #quote #quoteprincess

#AkuTanyaHusband, "Kenapa eh kalau saya makeup sikit jeee pun, abang mesti tak pandang saya. Padahal pakai bedak dan blusher je kot?"
.
"Sebab abang tak biasa tengok awak makeup. So kalau tengok awak makeup, abang rasa awak fake sangat."
.
"Tapi saya tak conteng mata dengan eyeliner atau pakai contact lens okay."
.
"Takyah banyak tanya. Abang hanya suka natural beauty awak. Awak dah sangat beauty di hati abang."
.
"Ni nak chia chia chia ke cemana?"
.
"Nak chia chia chia pun boleh. Tapi serious la abang cakap, based on experience abang, kalau orang belajar agama tinggi mereka tak suka wife yang tabarruj. Mereka tahu hukum tabarruj. Tapi kalau orang lain-lain tak tau lah taste macam mana."
.
"Tapi makeup nampak cantik kot bang. Saya nak cantik macam orang lain jugak."
.
"Selamanya awak takkan cantik sayang kalau awak ikut apa yang orang buat. Kalau awak ikut apa yang Allah suruh, selamanya awak akan cantik. Tutup aurat, jaga solat, jaga kebersihan, antara perkara utama yang Allah suka. Tak makeup tak berdosa pun sayang."
.
Masa ni rasa macam hmmm okay. Aku makin confident dengan diri aku yang tanpa makeup ni. Selalu tengok je niqabis pakai contact lens ni cantik, mesti rasa nak pakai jugak. Nasib baik kena tarbiah selalu dengan husband. Jaga niat nak pakai purdah kalau tak nak Allah murka. 😭 Takpelah, lain orang lain pegangan masing-masing yaaa. Moga Allah ampuni dan lindungi kita semua dari niat-niat yang tidak baik. Ameen.
.
Hijab : @mawaddahizzati
Dress : @theprincesslicious
Kurta : @maliquehakeem.my
Photographer : tasweer.arts
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart
#sederhanaituindahdalamsetiapperkara
#DressPrincessAuroraByThePrincesslicious #princess #theprincesses #princesspink #pink #belikeaprincess #because #imaprincess #princessoftheday #quote #quoteprincess

❤ Salah satu tanda Allah sayang pada kita... ❤
.
Salah satu tanda Allah sayang pada kita, DIA akan datangkan rasa kesal dan rasa bersalah tentang apa-apa yang pernah kita lakukan. DIA mahu kita kembali kepada-Nya dengan sebenar-benar cinta.
.
Kesedihan itu bukan untuk menghukum tetapi untuk menyedarkan. Kerana cara Tuhan jatuh cinta pada manusia berbeza dari apa yang manusia dapat bayangkan.
.
Sometimes Allah guided us
to become better through
tears and fears,
Insya-Allah.
.
P/S : Patut lah masa Mummy suruh posing pegang tangan, dia tepis takmau pegang. Rupanya nak ambil feel sebab nak bersin. Hahahahahahaha. Gerammmmm sungguh dengan muka dia ni hahaha.
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart
#sederhanaituindahdalamsetiapperkara
#DressPrincessAuroraByThePrincesslicious #princess #theprincesses #princesspink #pink #belikeaprincess #because #imaprincess #princessoftheday #quote #quoteprincess

♥️
.
Setiapkali jika ingin menyerah, muhasabah sejenak. Kenang kembali, sejauh mana langkah kita, sebesar apa usaha kita, dan sekuat apa hati kita sehingga mampu bertahan sehingga ke hari ini.
.
Untuk apapun ujian yang ada di depan hari, semoga kita mampu saling bertahan dan menguatkan antara satu sama lain.
.
Jangan pernah menyerah,
kerana Allah telahpun menjanjikan
ada kemudahan setelah ada kesulitan.
.
Terima kasih atas segala usaha
untuk menjadikanku sebagai isterimu;
@umaryaakob ♥️
.
#TheUmars
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahshortescape
#umarfatiahAnniversarymoon
#umarfatiahHappyAnniversary

#Repost @nurulfatiahmohdhatta (@get_repost)
・・・
♥️ Istikharah ♥️
.
Ramai betul yang bertanya tentang istikharah. Keliru kerana tidak mendapat mimpi yang diinginkan selepas solat istikharah atau kemunculan si dia dalam mimpi. Setakat yang aku tahu, tidak pernah ada dalam mana-mana hadis yang menyatakan bahawa selepas solat istikharah, kita akan mendapat petunjuk dalam bentuk mimpi.
.
Apatah lagi mimpi dalam bentuk lelaki atau wanita yang ingin dikahwini hadir dengan wajah yang berseri-seri atau kelihatan namanya terukir indah di awan nano yang tinggi. Entah dari mana agaknya datang pendapat yang sedemikian. Nak kata gedik sungguh boleh tak? Haha okay I'm kidding.
.
Please berhati-hatilah dengan petunjuk yang datang melalui mimpi selepas istikharah, walaupun yang datang itu mengaku sebagai nabi kerana dikhuatiri syaitan menguliti dan mempermainkan kita dengan mimpi yang 'kononnya' hadir selepas solat istikharah. Jangan terlalu taksub dan percaya dengan mimpi. Berfikirlah dengan rasional dan bijaksana.
.
Selepas istikharah atau sebelumnya, banyakkanlah berbincang dengan keluarga agar keputusan yang kita buat adalah keputusan yang bijaksana, bukan keputusan yang hanya berlandaskan kepada 'petunjuk' yang entah dari mana. Istikharah adalah satu ibadah yang kita lakukan untuk mendapat petunjuk Allah dalam pilihan-pilihan kehidupan, dan tentunya bukan dalam soal jodoh sahaja.
.
Jika ingin istikharah yang lebih berkesan dan diberkati, perbanyakkanlah amal-amal kebaikan dan yang sunat-sunat sebelum melaksanakannya, agar hati kita lebih lembut dan lebih mudah untuk diberi petunjuk. Berdoalah juga dengan doa yang diajarkan oleh nabi ketika solat istikharah, agar dengan menuruti sunnah, Allah akan melimpahkan rahmat dan kebaikan dalam setiap keputusan yang kita buat.
.
Bila petunjuk telah masuk ke dalam hati, kita akan lebih yakin dan teguh untuk membuat keputusan, kerana kita yakin keputusan yang kita buat adalah keputusan yang ada bersamanya panduan dari Allah, bukan panduan dari mimpi dari syaitan yang menipu.
.
#demiredhaNya
#FAQforFATIAH
#doahatiumarfatiah
#umarfatiahlovenotes
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart

Most Popular Instagram Hashtags