#umarfatiah

MOST RECENT


.
Taktau nak buat ayat macam mana kat awak sebab rasa terhutang budi sangat-sangat kat awak @umaryaakob. Terima kasih sebab sudi ambil cuti awal sebelum due saya bersalin. On due date pulak sampai ke habis cuti seminggu, masih lagi tak bersalin. Punyalah saya takut sesangat kalau bersalin sesorang tanpa awak, jenuh lah nak kena beranak lagi semata-mata nak ada pengalaman ditemani suami semasa bersalin haha.
.
Dalam bersiap awak nak packing barang bertolak balik ke Kedah untuk bekerja esoknya, baru lah saya dah dapat hint dari baby kalau baby dah nak keluar. Rupanya baby pun tak nak Daddy dia balik ke Kedah juga ya? (Nampak tak, bukan saya je yang fanatik dengan awak. Anak-anak pun fanatik dengan awak jugak. Itulah kelebihan awak menjadi suami saya, sentiasa dikelilingi oleh orang tersayang ahaks!)
.
Terima kasih sebab sanggup tidur semalaman beralaskan tikar di kaki lima sementara menunggu saya di wad kecemasan bersalin. Dari awal dalam labour room lagi, awak lah yang paling kuat bagi semangat. Walaupun saya selalu dok imagine awak akan tewas ke lantai sebab awak ni jenis takut darah. Tak sangka pulak awak lah paling bersemangat dengan doktor-doktor masa tu. Terima kasih sebab ucapkan terima kasih kepada saya setelah baby berjaya keluar. Rasa penat bertarung nyawa tu, hilang serta merta.
.
Terima kasih jugak sebab jaga saya dengan baik sepanjang minggu berpantang ni. Dari awal sampai rumah awaklah yang;
-urus anak, makan minum anak
-urus tempat tidur saya dan anak
-jadi doktor yang urus ubat untuk luka saya -jadi tok bidan yang urus bengkung saya, atur mandian herba, makan minum pantang saya.
.
Sepanjang perkahwinan kita, saya rasa ni lah pengorbanan yang paling bermakna yang saya akan ingat sampai bebila. Semoga setiap detik yang awak korbankan untuk saya ni, menjadi saksi dan pahala untuk awak di hari akhirat kelak.
.
P/S : Sorry lah post emo-emo ni. Esok dah nak start ber-PJJ dah for 3 next weeks. Sebab husband dah tak boleh apply cuti, so aku merayu ke menangis pun takde guna dah. Memang tak dapat nak nolong lah. So aku kena redha ok. Makanya terhasil lah post panjang ni sebagai curhat! Hahahaha.
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes


.
My friend of mine ada buat confession. So aku apa-apa akan refer husband dan musyawarah sekali kalau nak minta pendapat. Ye lah, husband lelaki kan so dia boleh bagi pendapat serba sedikit kalau bab lelaki.
.
Semalam aku nak minta pendapat husband pasal, "Perempuan kalau dah move on, means memang nak move on betul lah. Kenapa lelaki susah nak move on eh?"
.
Husband pun gelak. "Hak alahhh, awak tu pun sama. Dulu kata nak move on tak nak abang langsung. Last-last terima jugak. Pompuan ni kadang mulut je kata benci, tapi hati masih sayang. Macam awak lah, kata tak nak dipujuk tapi sebenarnya nak dipujuk. Ni kalau time awak merajuk pastu abang tak pujuk, nanti mood awak okay mahu 1001 kesalahan abang, awak boleh sebut."
.
"Aah memang pun."
.
"Haaa reti pulak mengaku. Tumbuk satgi kot."
.
"Hahahahahahaha. Hebat husband saya noh? Dah boleh faham hati perempuan. Hahahaha."
.
Pompuan memang gitu okay. Bergaduh sat, pastu berbaik pulak, it doesn't mean kitorang dah lupa segala-galanya HAHAHAHA. Lepas berbaik tu lah lelaki kena mengaku salah kalau tak kitorang masih tak puas hati. Tapi kalau lelaki rileks je depa dah tak ingat segalanya dah macam tadak pa je yang berlaku. LOL.
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity


.
Rasanya sepanjang kitorang jadi suami isteri ni, hari ni lah hari yang paling meriah cara husband kejutkan aku untuk bangkit Subuh.
.
"Ayang bangun cepat! Welcome to the new country! Meh la cepat nak hirup udara baru dibawah kerajaan baru."
.
"Siapa menang? 5 minit lagi boleh dak?"
.
"Bangun la sekarang yang. Pi teran bagi #babyPAS 2.0 keluaq sekarang pun takpa. Ada hikmah baby tak keluaq on due lagi kelmarin, so hari ni dia dah boleh keluaq dah."
.
I was like... "Lol. Suka hati je nak suruh orang beranak gitu je."
.
Pastu tetiba terpikiaq. Ni tetap nak kena letak nama anak #babyPAS jugak atau tukaq pi #babyPKR? Hahahahahahahaha. #bukanlalang #PASdiKelantanMenang #Alhamdulillah #syukur
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity


.
Bila mana husband jadi seorang yang super caring ni, boleh tahan menyabar gak nak melayan. Mana tak nya, SETIAP JAM dari semalam lagi dok tanya, "Yang, awak dah sakit ke belum? Bila nak beranak ni?"
.
Pastu tadi aku pun jawab lah, "Kita taktau lah rasa sakit nak bersalin normal tu macam mana. Kan sebelum ni kena induce so sakit dia tak sama lah."
.
"Okay abang tahu!
Jap abang nak google tanda-tanda kehamilan."
.
"Abang, tanda kehamilan tu cukuplah dengan tahu ada budak dalam perut. Tu dah hamil dah tu."
.
"Oh yeke.
Pastu nak google apa ni?"
.
"Tanda-tanda nak bersalin lah. Hahahahahahaha. Berapa kali nak hamil ni weh, tak larat nak bawak perut tau dak."
.
"Hahahaha."
.
P/S : Sampai sekarang takde tanda-tanda sakit lagi. Tiah pun taktau rasa nak bersalin normal tu macam mana. Rasa cuak tu ada, cuma rasa tak sabar nak jumpa #babyPAS 2.0 #babyPutihKorea ni lagi membuak-buak! Hopefully tak kena induce je kalau overdue lagi. Ameen. 😊
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity


.
Esok;
9 Mei 2018
due date tarikh
#babyPAS2.0 #babyPutihKorea
.
So macam mana kita ni? @umaryaakob
Nak buat apa selain menggelabah hahaha!
.
Hopefully esok, segala urusan kita dipermudahkan semua. Tak kira lah hat nak pi mengundi ka, nak pi bersalin ka. Andai kata baby nak keluar esok, kira wakilkan Mummy undi atas nama awak la noh #babyPAS. Ngeh!
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity


.
Ada orang tanya tak reti pujuk pasangan dengan perkataan, kalau dengan perbuatan bolehlah. Tapi kalau dengan perbuatan pun tak terpujuk jugak. Macam mana?
.
Bukan masalah pujukan dengan perkataan/perbuatan pun sebenarnya, tapi masalah apa kau buat tu tak kena gaya dengan dia. Yang penting tahu apa yang dia suka.
.
Aku adalah seorang kaki rajuk dan susah dipujuk. Dan aku paling tak suka dipujuk guna wang atau harta benda. Makin kau guna duit untuk pujuk, makin aku merajuk.
.
So, yeah.
Different people
different cara pujuk.
Jangan ingat cara pujuk
semua orang adalah sama.
.
"Macam mana entah awak nak hidup dengan saya selamanya kalau baru merajuk sekali dah give up tak nak pujuk?". Ayat ni sekali je aku cakap kat husband lepas lahirkan Puteri. (Kitorang mula saling mengenali semula selepas Puteri dilahirkan hahaha. Dalam marriage banyak proses try and error okay!) Sejak tu husband terus berubah menjadi lelaki yang suka memujuk aku, dan aku terus menjadi aku; suka merajuk kahkah.
.
Logiknya macam tu la. Kalau ada orang dalam hidup kau merajuk, if kau rasa dia penting, pujuklah sebelum rajuk lebih lama. Kerana manusia yang tak terpujuk, akan terbiak dalam hatinya rasa tersisih. Walaupun kau tak sisih dia pun sebenarnya. Rasa tu tetap wujud dalam hati.
.
"This is my first time seeing you merajuk. How to pujuk?" (My husband's first confession lepas kahwin suatu ketika dahulu LOL. Ingat lagi dak sayang? @umaryaakob)
.
Kalau betul kau dah takde idea nak pujuk dia, cakaplah yang kau dah cuba+usaha untuk dia, then you give em time. Dan sentiasalah untuk tanya orang tu apa nak dibuat kalau dia merajuk, before dia merajuk.
.
If orang tu taknak beritahu cara pujuk, biasanya orang tu akan bagi hint-hint cara dipujuk. So sentiasa aware dengan apa dia cakap, apa dia buat untuk tahu apa yang boleh kau buat untuk memujuk.
.
Tips paling penting:
Sentiasa bersabar. ❤
.
And apa aku cakap ni bukan semestinya untuk orang bercinta pun. Ada orang, mak dia merajuk. Ada orang, kawan dia merajuk.
.
So, pujuklah.
Sekian maceh!
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity
#demiredhaNya
#fatiahmantraoflife
#philosophylifeoffatiah
#nurulfatiahmohdhatta


.
Perempuan.
Sehebat mana pun
dia boleh berdikari, jaga diri sendiri,
tahu silat atau karate, dia tetap mahukan
lelaki jadi pelindung dia.
.
Lelaki.
Segagah mana pun dia
dalam kerjaya atau kehidupan,
kalau dia sakit, mesti dia nak perempuan
yang jaga dia.
.
Sebab tu lelaki dan perempuan
Allah ciptakan bukan untuk saling berlumba
jadi siapa yang paling bagus tetapi untuk saling melengkapi.
.
Melengkapi kekurangan
masing-masing.
Mari pulang
kepada;
fitrah.
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity
#demiredhaNya
#fatiahmantraoflife
#philosophylifeoffatiah
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart


.
So semalam setelah sekian lama dok craving nak makan sotong celup tepung, Alhamdulillah finally boleh makan gak yeay! 🙉🙈
.
Dari memula sampai kat tapak restoran tu sampai lah kitorang duduk kat meja makan, aku perasan ada 3 orang perempuan ni dok perhati je kat husband aku. Lepas perhati, depa dok sembang-sembang, pastu depa dok perhati balik.
.
Ada lah dalam setengah jam dorang dok sembang + perhati. So aku ni dah mula rasa insecure you know. Aku pun cakap kat husband, "Ni sekali lagi depa dok kalih kat abang, memang saya pergi kat depa."
.
"Pasaipa pulak? Awak nak buat apa?"
.
"Saya nak cucuk mata depa. Biaq dia tahu Fatiah ni macam mana. Jangan dok buat main."
.
"Hahaha. Biaq pi lah kat depa."
.
"Kalau nak biaq pi, abang kena buat muka hodoh dan tak senonoh sikit. Baru depa tak tengok dah."
.
"Haaa pulak dah. Abang pulak kena."
.
😂
Weh ku takleh. Hahahaha.
Insecure teruk time pregnant ni.
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity
#demiredhaNya
#fatiahmantraoflife
#philosophylifeoffatiah
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart


.
Sukar untuk
diri sendiri mengakuinya.
Tapi kebenarannya begitulah.
Seringkali ditanya suami, "Kenapa awak kuat cemburu?"
.
Kadang kadang kita bukanlah sengaja bertindak seperti tidak takut pada kehilangan, tapi kita tak mahu hal yang sama berulang. Iaitu kehilangan yang sebenar-benar kehilangan.
.
Aduhai wahai suamiku,
cukuplah sekali ku kehilanganmu
suatu ketika dahulu. Benarkan aku
mencintaimu dengan sesungguhnya kerana-Nya.
.
Sekuat apapun cemburu ku denganmu adalah kerana ku takut kehilanganmu buat kali keduanya. I won't show and tell you every part of my feelings. And only if you can feel me. Can you? @umaryaakob 💕
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity
#demiredhaNya
#fatiahmantraoflife
#philosophylifeoffatiah
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart


.
Orang boleh bercakap
apapun tentang kita sedangkan
yang telan pahit manisnya ialah kita,
-------dan Allah lebih tahu segalanya.
.
Kalaulah
hidup ini nak
bergantung pada
sangkaan dan kata-kata
orang semata, habislah kita.
.
Kerana seperit dan sepahit
apapun yang kita lalui, hanya
kita sahaja yang lebih mengerti.
Hanya Allah sahaja yang lebih
memahami bukan?
.
Sebab itu Allah kata,
"Berjalanlah kamu di atas bumi-Ku ini luas,
lihatlah kebesaran-Ku, kekuasaan-Ku yang jauh
lebih hebat dari segala ciptaan manusia..."
.
Takkan
---pernah terbanding.
.
Lalu,
kenapa harus kita khuatir
dengan kata-kata cela manusia?
Sedangkan Allah Maha Azim sudah
siap menilai segalanya.
.
Bukan kata-kata manusia
yang menakutkan, tapi takutlah kalau
sebetulnya Allah juga mengatakan
kita buruk sedemikian.
.
Kata-kata manusia paling berat
akan menikam segala rasa, tetapi sekali
Allah tidak redha pada kita maka habis
gelaplah seluruh jiwa raga.😔
.
Nauzubillahiminzalik.
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity
#demiredhaNya
#fatiahmantraoflife
#philosophylifeoffatiah
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart


.
Kita sama-sama tidak sempurna,
lalu itulah jawapannya Allah jadikan kita
berpasangan agar kelak saling melengkapi.
.
Kerana terdapatnya
kekurangan untuk diisi
dan kelebihan untuk dikongsi;
b e r s a m a - s a m a.
.
Beruntungnya aku;
dimiliki kamu ❤
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity
#demiredhaNya
#fatiahmantraoflife
#philosophylifeoffatiah
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart


.
"Kenapa ada orang lepas berpisah
tapi boleh get back together semula?"
.
"The matters of the heart are very complicated. Bila kau memang nak orang tu mesti akan ada satu soft spot untuk dia dalam hati kau walaupun dia dah pergi dari hidup kau. Kalau memang jodoh kau, tu namanya takdirlah."
.
"Kalau dia datang balik,
perlu ke aku terima dan maafkan dia?"
.
"Mungkin ya untuk peluang kedua tapi tidak untuk kesalahan yang sama. Think wisely, mintak doa, dan mintak pendapat dari orang yang boleh dipercayai. Macam orang cakap. Pilih pasangan ni ibarat satu kaki akan melangkah ke syurga atau neraka."
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity
#demiredhaNya
#fatiahmantraoflife
#philosophylifeoffatiah
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart


.
Teringat masa mula-mula consume Putih Korea botol yang pertama dan guna skincare Normal Set Pinkish White. Husband hari-hari dok puji muka aku ni flawless dan pinkish-pinkish. Walaupun rasa macam husband ni buang tabiat apa lah dok puji hari-hari, of course lah kita tetap suka okay. BOLEH HILANG PENAT JADI SURI RUMAH BILA HUSBAND PUJI TAU TAK!
.
Pantang bertentangan mata,
mesti husband akan puji haha.
Korang rasa? Tak hebat lagi ke penangan Putih Korea by @thejunnibeautylicious ni? 🙈🙉 Suami sendiri pulak tu selalu dok puji, lagi perghhh memang rasa kita dah berjaya buat husband jatuh cinta kat kita LAGI DAN LAGI!
.
Cuma tu lah, first pujian yang aku takkan lupa bila husband cakap, "Ayang ni makin putih lah. Sampai dark circle bawah mata pun hilang dah. Nampak urat hijau pulak kat mata."
.
"Aah tu baru consume tak sampai sebotol Putih Korea tau? Kita suka betul lah dengan Putih Korea ni."
.
"Oh yeke. Pastu consume lah banyak-banyak botol Putih Korea lagi, nanti putih lagi sampai hilang mata terus. Hahahahaha."
.
"Awak ingat awak Raja Lawak ke? Ingat kelakar keee? Hempuk jugak dia ni."
.
"Hahaha."
.
P/S : Dia buat lawak, dia gelak.
Itulah tipikal suami kita hahahaha.
.
-----------------------
.
Okay siapa nak
PUTIH KOREA FREE?
.
Syarat dia senang je!
Korang share kat komen,
apa masalah kulit korang. Nanti Tiah pilih.
Ada rezeki lebih, kita bagi Normal Set Pinkish White juga untuk mana-mana peng-komen yang bertuah! Selamat mencuba. ❤
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity
#mygoldenjourneywithPutihKorea


.
Ramai pulak tanya pasal previous post, kenapa Tiah tak minta duit parents? Rasanya dedulu dah pernah cerita (tapi ada certain posts Tiah archieved kan).
.
Masa 1st time husband & his family mai nak tetapkan tarikh, Abah Tiah bantah tak bagi kahwin. Sebabnya macam biasalah parents mana sesenang je nak lepas kita kahwin dengan orang tak pernah kenal in real life. Parents ni kekadang bantahan dorang bukan sesaja tau. Dorang nak kita abis study dulu, dapat kerja, ada duit boleh beli rumah etc pun bersebab.
.
Truth to be told, lepas kitorang dah kahwin baru kitorang mula sedar kenapa parents nak sangat anak-anak ada kewangan yang kukuh, rumah, kereta, kerja etc. Bukan dorang nak mengongkong sebenarnya, tapi untuk kesenangan kita juga di depan hari. Parents mana tak nak buat yang terbaik untuk anak-anak kan?
.
Kali ke-2 husband mai bawak abah dan atoknya sekali. Masa ni takde sentuh langsung pun pasal nak kahwin. Abah punya emosi dan bantahan kahwin awal tu, perghhh takde siapa boleh halang so jangan lah usulkan isu yang dia dok panas haha.
.
Sampai lah kali ke-3, husband mai sesorang jumpa parents aku. Masa ni kekakak aku pun dah mula perasan dan kata kat mak kalau Umar ni bebetul serius dengan aku. Mak masa tu pesan kat aku (sampai sekarang aku masih ingat), "Kalau niat nak kahwin korang betul, Allah akan permudahkan."
.
So dari situlah rasa... Okay aku akan terus berdoa & nak jaga niat leklok. Janganlah tanya ku ada amalkan doa khusus lagi ke? Senang kata apa yang korang nak, korang mintak je kat Allah. Kot-kot manapun Allah akan bagi lambat atau cepat. Yang pastinya, kena selari dengan amal ibadah kita kepada-Nya. Kuasa doa jangan memain tau. Power sangat pada siapa yang yakin dengan-Nya!
.
A month sebelum kahwin tetiba abah gtau mak, "Kalau Tiah nak kahwin boleh. Dengan syarat, seluruh majlis kahwin guna duit sendiri even pas kahwin pun guna duit sendiri gak. Jangan mintak duit parents satu sen pun sebab Abah nak tengok dorang boleh survive ke tak kalau kahwin atas nama cinta semata-mata."
.
So yeah,
Alhamdulillah until now we did it!
(Walaupun pernah berlapar teruk sebab ikat perut haha)
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes


.
Baru-baru ni ada sorang kawan husband yang baru kahwin tahun lepas ni diuji bertalu-talu. Besar ujiannya. Insya-Allah besar juga hikmahnya nanti. 💕
.
Husband selalu cakap, "Besarnya ujian dia. Baru kahwin, Allah hadiahkan anak syurga (miscarriage), pastu hard disk yang ada gambar-gambar client pulak rosak. Abang sedih lah bila member ada masalah macam ni..."
.
Kita tanya husband kita,
"Dorang baru kahwin kan?"
.
"Aah."
.
"Kita jangan lupa untuk doakan mereka. Suatu hari nanti mereka akan berterima kasih dengan Allah atas ujian-ujian ni. Ujian untuk orang baru kahwin, tak pernah tak ada. Abang tak ingat ke kita dulu? Pas kahwin mana ada duit langsung? Duit hantaran RM3000, kita bagi half untuk bayar duit kenduri mak abah kita. RM400 kita bayar duit homestay untuk rombongan family abang. RM1100 lagi preparation untuk abang masuk UIA semula. Abang nak balik UIA dulu pun abang hulur RM50 kat saya, dalam dompet pulak ada RM30. Apatah lagi dalam bank, RM160 je. Nak makan pun ikat perut. Dulu mana boleh layan semua benda yang kita mengidam nak makan."
.
"Eh macam mana awak boleh ingat semua tu?"
.
"Abang jangan kata tak ingat pulak, nanti saya hempuk kang. Kahwin awal orang nampak best sebab boleh pegang-sentuh dan sweet-sweet dengan pasangan padahal tu semua tak boleh bawa kemana pun kalau niat nak kahwin hanya semata-mata nak pegang-sentuh-sweet. The struggle is real la Abang. Kan sebelum kita kahwin, saya dah janji tak nak mintak duit parents. Yang asal kaya takpelah boleh sembang pungpang kahwin awal is best so bla bla. Yang tak kaya ni, kais pagi makan pagi jugak tau? Orang mana nak nampak the truth of KAHWIN MUDA melainkan nampak yang sweet-sweet lelaki isteri gituh. Hakikat perkahwinan is more than that.
.
"Wowww pabila Ustakjah Fatiah berbicara..."
.
"Haa ustakjah la ustakjah. Awak jangan dok buat lupa lah saya ni lah satu-satunya isteri awak yang dok setia dengan awak dari awak zero sampai ke hero lani. Dari saya kurus, sampai lah saya gemuk. Kang saya jadi hantu meroyan cekik tokak abeh orang ataih muka bumi ni. Nak?"
.
"HAHAHAHA sebab tu saya sayang awak sorang je "
.
😂
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity


.
Let put it this way.
Kau pernah kejar orang, dan kau kecewa.
Kau pernah mengharap dan sakitnya terasa.
Kau pernah menunggu dan akhirnya sia-sia belaka.
.
Allah tahu apa dalam hati kau.
Selagi kau tak nak terima jawapan dari Allah,
selagi tu hati kau takkan tenang.
.
Yakinlah,
akan ada sesuatu
yang menantimu selepas
banyak kesabaran yang kau jalani,
yang akan membuatmu terpana hingga
kau lupa betapa pedihnya rasa sakit.
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity
#demiredhaNya
#fatiahmantraoflife
#philosophylifeoffatiah
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart


.
Usah bersedih jika masih bersendirian.
Kerana kau yakin dengan takdir Tuhan.
.
Barangkali ada yang
dalam diam-diam sedang
berusaha untuk meminang kau.
Barangkali ada yang dalam sembunyi-sembunyi
berdoa dan tak pernah lupa menyelit nama kau.
.
Jodoh ni kan rahsia Allah.
Semakin kuat dan sabar kau menunggu
dan bertahan, semakin manis kejutan yang akan kau dapat.
.
Marriage is a commitment.
Commitment means staying loyal
to what you said you were going to do
long after the mood you said it in, has left you.
.
Mungkin pada awalnya semua orang akan berbangga dengan apa yang mereka pilih. Tapi akhirnya mungkin sedikit sahaja yang akan setia. Kerana cabaran dalam hidup bukanlah untuk memilih, Tapi setia dengan pilihan yang sudah dibuat. Dan beruntunglah orang-orang yang selalu mendahulukan Tuhan dalam segala urusan.
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#umarfatiahlovematernity
#demiredhaNya
#fatiahmantraoflife
#philosophylifeoffatiah
#nurulfatiahmohdhatta
#frommyheartforyourheart


.
Soalan yang paling menusuk kalbu yang Tiah pernah dapat dari husband Tiah sendiri sepanjang pregnancy adalah, "Orang pregnant memang ada stretchmark teruk ke?"
.
Sentap dia masa kena tuju soalan tu, memang buat self confidence down teruk kot. Terobek hati sungguh masa tu. Takkan nak marah balik kan? Nama lagi lelaki, mana dia nak paham sangat kita perempuan ni sensitif soalan gitu. Masa 1st pregnancy, semua tips Tiah dah buat untuk hilangkan stretch mark ni tau. Punyalah kita nak jaga bila husband tegur. But still tak hilang-hilang. Sampai lah kita jumpa ketua bidan di klinik kesihatan masa tu. Ketua bidan tu cakap, "Normal lah perempuan mengandung ada stretchmark. Lepas pregnant nanti hilang lah sikit-sikit".
.
Balik rumah je kita cakap gitulah kat husband. Dan sejak daripada tu husband tak tanya dah pasal stretchmark dan memang aku berharap sangat supaya husband takkan tanya dah soalan cemtu for the next pregnancy. 😂
.
Tapi bulan lepas kan, husband tetiba tanya, "Bila pregnant anak kedua memang dah takde stretchmark ke?"
.
"Eh kenapa tanya?"
.
"Takde lah sebab abang hairan tengok awak dihujung pregnant kali ni takde stretchmark pulak. Ke hilang gi mana dah?"
.
Truth to be told, masa 1st and 2nd trimester, Tiah ada stretchmark lagi. 3rd trimester Alhamdulillah dah takde sebab awal 3rd trimester lah Tiah mula consume Putih Korea by @thejunnibeautylicious) ❤
.
Tiah tak terlalu mengagungkan + overpraising produk ni tau. Tapi produk ni benar-benar berkesan dengan Tiah dan atas izin-Nya menjadi asbab stretchmark pregnant Tiah hilang. Serious talk, Tiah puas hati sangat dengan Putih Korea ni sebab memang berkesan tau. For the time being, Tiah dah consume botol yang ke-3 dah pun. Alhamdulillah. 💕
.
Tiah sangat suggestkan untuk preggy mummies consume Putih Korea incase kalau nak cuba hilangkan stretchmark. Insya-Allah takde kandungan yang terlarang, takde side effect untuk buah pinggang (ada glutathione which is akan bertindak untuk putihkan kulit at the same time protect badan kita). Takde paksaan pun tau. Kalau tak nak cuba pun takpe, tapi nanti korang lah rugi. Hihi.
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes
#mygoldenjourneywithPutihKorea


.
Jika mahu mendapatkan yang soleh,
kurangkan agenda MENCARI si soleh,
tetapi berusahalah MENJADI yang solehah.
.
Jika inginkan yang solehah,
janganlah memilih untuk MENCARI yang solehah,
tetapi berusahalah MENJADI yang soleh.
.
Bertemu yang solehah,
solehahnya belum tentu kekal.
.
Bertemu yang soleh,
solehnya kadangkala boleh berubah.
.
Kerana si soleh dan si solehah adalah insan biasa di mana imannya sentiasa naik dan turun melainkan kekuatan iman mereka sentiasa berusaha untuk MENJADI yang terbaik dalam agamanya.
.
Ingatlah, PERKAHWINAN adalah sebahagian daripada
proses untuk MENJADI yang terbaik,
bukan MENCARI yang terbaik.
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes


.
Aku saja je nak mengada-ngada dengan husband. Since bukan selalu dia nak melayan kan. Lepas makan, aku cakap kat husband; "Lapar..." (baca dengan nada manja awek cendol)
.
"Lapar eh?" (Suami aku usap kepala aku)
.
"Aah lapar. Hmm..."
.
"Mengada. Meh cium ketiak aku ni. Hang baru je lepas makan weh. Nak mentekedarah apa lagi."
.
"Kuang asam...grr..."
.
Masa ni mak mentua dan kakak ipar aku tergelak terkekek-kekek tak ingat dunia sambil cakap, "Sabor je lah Tiah layan Umar ni."
.
Ya ya. Aku lah manusia paling penyabar sejak kahwin dengan makhluk asing bernama LELAKI ni atau lebih spesifikasi lagi; @umaryaakob HAHAHAHA.
.
#umarfatiah
#umarfatiahlovestory
#umarfatiahlovenotes

Most Popular Instagram Hashtags