#umarfatiah

143 posts

TOP POSTS

Minggu pertama dok di Kelantan, suami aku demam teruk. Aku syak dia jetlag kot hahaha! Pastu aku pun suggest untuk balik Kedah pulak. So malam tu, kami bertolak ke Kedah naik bas.
.
Masya-Allah, kali terakhir aku berpisah dan terpaksa dok jauh dengan family masa gi PLKN. So bila nak ikut suami balik Kedah ni, boleh kata ni kali kedua aku terpaksa berjauhan daripada family terutama; parents aku.
.
Sebelum nak naik bas, Wallahi aku menangis sungguh-sungguh macam anak kecil sampai rasa...berat sungguh nafas ni! Sakit, pedih, perit sangat-sangat sebak dalam hati ni. Aku menangis sampai basah lencun lah purdah ni. Dan buat kali keduanya aku melihat abah aku juga menangis dengan sebaknya, setelah kali pertama beliau menangis time beliau tak nak lepaskan aku kahwin.
.
Demi Allah, aku sedih sangat-sangat. Dalam kepala ni tak fikir apa dah melainkan nak mak abah. Mak aku sangat susah nak menangis, tapi kali ni dia menangis sungguh-sungguh sampai peluk aku kuat-kuat sambil cakap, "Tiah dah jadi milik Umar dah". Seterusnya mak, abah dan kakak aku pesan kat Umar, "Tolong jaga Tiah elok-elok". Ringkas tapi sangat bermakna bagi aku.
.
Bas mula bertolak. Aku masih lagi tidak berhenti menangis. Kedengaran halus esakan tangisan aku. Suami masih tidak berhenti lagi memujuk aku, "Nanti kita balik Kelantan lagi eh?"
.
"I nak mak dan abah."
.
"Okay, okay, nak mak dan abah eh. Nanti kita jumpa mak abah Kedah pulak ye. Takmau nangis dah, habis basah lencun purdah awak ni." (Sambil usap-usap kepala aku)
.
"Nak mak dan abah..."
.
Hampir 3 jam lebih aku menangis tanpa henti. Payah gila nak move on. Rasa macam ditusuk-tusuk je dalam hati ni sebab tak pernah aku berjauhan dengan parents! I just takleh bayang...macam mana orang yang takde parents boleh move on? Masya-Allah kuat sungguh kamu semua... 😭 Moga sentiasa dalam jagaan Allah. ♥️
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#CopyrightbyNurulfatiahmohdhatta

"Bismillah, first thing first yang abang kena buat bila ada pesakit kena histeria adalah abang sendiri jangan gelabah. Kalau boleh, bagi masa kat hati sendiri dulu untuk 'connect' dengan Allah. Please, jangan sesekali fikir pasal masalah dunia. It's all about you and Allah, the only one."
.
"I repeat again okay, don't ever think about dunia. Hati bebetul fokus pada Allah. Segala pergantungan letak pada Allah. Kita nak ruqyah orang kerana Allah beserta dengan izin Allah. Semoga Allah permudahkan segala urusan.
.
Bila pesakit dok meraung, minta tolong sesiapa pegang kaki dan tangan pesakit. Masa ni dalam hati kita memang bebetul antara kita dengan Allah. Kita perlukan bantuan daripada Allah, tiada kuasa lain melainkan Allah. Abang baca Al-Fatihah, 3 Qul, ayat kursi dan kalau ingat ayat ruqyah (surah Al-baqarah) lebih afdhal, pastu pegang bahagian dahi dia, hembus dan tulis kalimah 'Allah'."
.
Suami tanya,
"Semua boleh buat ke?"
.
"Insya-Allah boleh sebab ni benda basic. Lain orang lain cara. Cuma kena berani terima risiko je. Lepas berubat badan kita lemah-selemahnya. Dan risiko yang paling takleh lari bilamana 'benda' tu akan ganggu life kita semula. Kalau pendinding diri kuat, Insya-Allah kita akan okay. Kalau tak, ada certain orang tu dia berubah jadi tak kuat dah, selalu kena ganggu dan memacam lah kalau hati tak kuat ingat Allah. Sebab tu lepas berubat kena backup diri kita dengan amalan-amalan sunat selalu."
.
"Seriau pula dengarnya. Habis kalau yang awak boleh tahu orang tu ada niat buruk dengan kita?"
.
"Hahaha. Hat tu benda sixth sense takleh ajar kalau orang tak nampak sendiri dengan izin Allah. Allah yang bagi keizinan kita boleh nampak dan rasa. Abang kena beware tau sebab saya 'nampak' ada orang terdekat dalam life abang yang akan tikam belakang abang sendiri."
.
"Ish mana ada. Insya-Allah abang yakin semua orang dalam life abang baik-baik belaka." (Serious said, my husband seorang yang positif gila kot tak macam aku haha)
.
"Okay then jangan kata saya tak cakap eh. Sampai masa, Allah akan buktikan mana kaca dan permata."
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#CopyrightbyNurulfatiahmohdhatta

After having a breakfast together buat pertama kali, suami dok main PES dengan khusyuk. Aku tetiba teringat salah satu tips nak buat suami jatuh cinta; buat benda kesukaan suami bersama-sama.
.
"Abang jom lawan PES dengan saya!"
.
"Tak nak lah. Awak kalah nanti."
.
"Oh please lah, Fatiah ni okay."
.
"Berlagak sangat eh hahaha!"
.
Kalau itu kali pertama aku main game PES dengan suami, maka itu juga lah kali terakhir aku main PES dengan dia. Stress gila kena belasah kalah 12-0! Serius aku memang mengamuk gila hahahahahahaha.
.
"Abang dulu dok main kat UIA, kalau kalah mesti mengamuk jugak. Haritu sampai gaduh dengan kekawan sebab abang kalah."
.
"Entah pape lah awak ni." (Masa ni masih tensen lagi okay haha)
.
"Terima kasih sebab sudi main PES dengan abang. Awak dah buat abang makin jatuh cinta dengan awak."
.
I was like... Ehmmm okay fine. Blushing gila okay! Hahahahahaha. Pandai pulak dia mengayat aku time dok moody kalah PES ni LOL. Ada bakat nak jadi sweet talker ke suami aku ni? Angau sungguh aku dibuatnya! 😂
.
"Abang percaya tak kat saya pasal pagi tadi yang saya nampak sorang 'pakcik'?"
.
"Once abang dah kahwin dengan awak, abang mesti percaya awak lah sayang."
.
"Habis kenapa abang nampak macam tak percaya je?"
.
"Habis takkan lah awak nak abang pi marah pakcik tu."
.
"Ok." 😑
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#CopyrightbyNurulfatiahmohdhatta

MOST RECENT

Minggu pertama dok di Kelantan, suami aku demam teruk. Aku syak dia jetlag kot hahaha! Pastu aku pun suggest untuk balik Kedah pulak. So malam tu, kami bertolak ke Kedah naik bas.
.
Masya-Allah, kali terakhir aku berpisah dan terpaksa dok jauh dengan family masa gi PLKN. So bila nak ikut suami balik Kedah ni, boleh kata ni kali kedua aku terpaksa berjauhan daripada family terutama; parents aku.
.
Sebelum nak naik bas, Wallahi aku menangis sungguh-sungguh macam anak kecil sampai rasa...berat sungguh nafas ni! Sakit, pedih, perit sangat-sangat sebak dalam hati ni. Aku menangis sampai basah lencun lah purdah ni. Dan buat kali keduanya aku melihat abah aku juga menangis dengan sebaknya, setelah kali pertama beliau menangis time beliau tak nak lepaskan aku kahwin.
.
Demi Allah, aku sedih sangat-sangat. Dalam kepala ni tak fikir apa dah melainkan nak mak abah. Mak aku sangat susah nak menangis, tapi kali ni dia menangis sungguh-sungguh sampai peluk aku kuat-kuat sambil cakap, "Tiah dah jadi milik Umar dah". Seterusnya mak, abah dan kakak aku pesan kat Umar, "Tolong jaga Tiah elok-elok". Ringkas tapi sangat bermakna bagi aku.
.
Bas mula bertolak. Aku masih lagi tidak berhenti menangis. Kedengaran halus esakan tangisan aku. Suami masih tidak berhenti lagi memujuk aku, "Nanti kita balik Kelantan lagi eh?"
.
"I nak mak dan abah."
.
"Okay, okay, nak mak dan abah eh. Nanti kita jumpa mak abah Kedah pulak ye. Takmau nangis dah, habis basah lencun purdah awak ni." (Sambil usap-usap kepala aku)
.
"Nak mak dan abah..."
.
Hampir 3 jam lebih aku menangis tanpa henti. Payah gila nak move on. Rasa macam ditusuk-tusuk je dalam hati ni sebab tak pernah aku berjauhan dengan parents! I just takleh bayang...macam mana orang yang takde parents boleh move on? Masya-Allah kuat sungguh kamu semua... 😭 Moga sentiasa dalam jagaan Allah. ♥️
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#CopyrightbyNurulfatiahmohdhatta

After having a breakfast together buat pertama kali, suami dok main PES dengan khusyuk. Aku tetiba teringat salah satu tips nak buat suami jatuh cinta; buat benda kesukaan suami bersama-sama.
.
"Abang jom lawan PES dengan saya!"
.
"Tak nak lah. Awak kalah nanti."
.
"Oh please lah, Fatiah ni okay."
.
"Berlagak sangat eh hahaha!"
.
Kalau itu kali pertama aku main game PES dengan suami, maka itu juga lah kali terakhir aku main PES dengan dia. Stress gila kena belasah kalah 12-0! Serius aku memang mengamuk gila hahahahahahaha.
.
"Abang dulu dok main kat UIA, kalau kalah mesti mengamuk jugak. Haritu sampai gaduh dengan kekawan sebab abang kalah."
.
"Entah pape lah awak ni." (Masa ni masih tensen lagi okay haha)
.
"Terima kasih sebab sudi main PES dengan abang. Awak dah buat abang makin jatuh cinta dengan awak."
.
I was like... Ehmmm okay fine. Blushing gila okay! Hahahahahaha. Pandai pulak dia mengayat aku time dok moody kalah PES ni LOL. Ada bakat nak jadi sweet talker ke suami aku ni? Angau sungguh aku dibuatnya! 😂
.
"Abang percaya tak kat saya pasal pagi tadi yang saya nampak sorang 'pakcik'?"
.
"Once abang dah kahwin dengan awak, abang mesti percaya awak lah sayang."
.
"Habis kenapa abang nampak macam tak percaya je?"
.
"Habis takkan lah awak nak abang pi marah pakcik tu."
.
"Ok." 😑
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#CopyrightbyNurulfatiahmohdhatta

Selesai akad nikah, kami terus pulang ke rumah untuk bersiap majlis kenduri pula. Sesampai je kat rumah,
aku terus tanya suami aku. "Kenapa awak tak cium dahi saya pun?"
.
Amboih advance sungguh aku ni hahahahaha! Suami aku rileks je senyum kat aku sambil jawab, "Sebenarnya first, abang segan. Kedua, abang tak suka awak pakai make up..."
.
Perghhhhh! Bergetar gila hati aku masa tu! Bergetar bukan sentap pasal make up, tapi sebab dia bahasakan dirinya 'abang' pada aku. Kahkahkah. Memang rasa gedik okay, tapi rasa kat dalam tu Masya-Allah!!! No wonder lah Allah tak suka hubungan sebelum kahwin sebab sebenarnya hubungan selepas kahwin lagi rasa nikmatnya! ♥️
.
"Awak dengar tak apa yang abang cakap?"
.
"Eh, apadia?" Aku tersentak dari khayalan cinta. Orang kata, dah hanyut dibuai cinta gitu.
.
"Okay takpe, awak cuci muka dulu boleh tak? Abang tak suka tengok muka awak yang ada make up ni."
.
Aku ni dalam hati rasa macam, 'Make up sikit je pun. Takde lah heavy sangat. Bedak tak pakai pun. Just touch up kening je kot?'. Tanpa membantah aku berlalu pergi mencuci muka aku.
.
Seusai saja membasuh muka, aku terus tanya suami, "Kenapa lepas akad tadi, awak macam nak tak nak je pandang muka saya?"
.
"Sebab bagi abang, tu bukan the original isteri abang. Abang tak suka isteri abang makeup segala bagai ni."
.
"Yeke tak suka? Bukan ke lelaki suka perempuan yang make up ni? Nampak cantik kot?"
.
"Cantik tapi fake apa gunanya sayang. Tak semua lelaki suka perempuan make up, kadang suka sebab nafsu je. Boleh nak cantik, tapi jangan sampai tabarruj. Nabi tak suka orang perempuan yang bertabarruj. Nak cantik senang je, utamakan kebersihan dan kesucian. Allah pun suka."
.
Masa ni rasa macam dah jadi ikan goreng yang nak rentung dalam kuali dah. Ya Allah apa ke pedih sangat semua ni. Tapi bila pikir balik, ye tak ye jugak apa yang suami aku cakap. Hari pertama jadi isteri kepada seorang ustaz, terus ditarbiah kaw-kaw kau tau tak. Nasib baik aku ni sejenis yang kalau nasihat elok kena cara, aku terima terus. Kalau tak kena cara, haaa orang tu lah makan nasihat aku balik kehkehkeh.
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgo
📷 @nurulfatiahmohdhatta

"Ni siapa nak amik wudhu dulu?"
.
"Awak dulu lah."
.
"Eh kenapa pulak, abang dulu lah sebab abang bangun awal." Aku cuba mencipta alasan kerana masih lagi dalam mamai.
.
"Makmum dulu lah sayang."
.
"Dak, lani kita osom dulu. Siapa kalah, dia amik wudhu dulu."
.
"Eh, amik wudhu pun nak osom? Abang ni kahwin dengan budak kecil ke?"
.
"K..."
.
My husband be like... "Haa sudah, matilah aku dia bawak keluar perkataan 'K'. Jangan merajuk eh. Okay jom jom kita osom."
.
Aku yang beriya-iya ajak osom, aku juga lah yang kalah! Arghhh tensen sungguh! Hahaha. Aku mula mengatur langkah menuju ke bilik mandi. Masa ni hati tercuit dengan kerelaan suami yang mengikut kehendakku untuk playing osom walaupun pada mulanya dia mengata aku macam budak kecil hihi.
.
Dalam perjalanan menuju ke bilik mandi, langkah aku mati serta-merta. Pandangan aku tertumpu ke tingkap dapur. Aku terpaku! Ada sekujur badan lelaki yang berjanggut putih, memakai serban putih, jubah putih berserta kain rida' hijau di atas bahu sambil memegang tasbih!
.
Aku agak speechless. Nak panggil suami, tapi tak terpanggil. Nak lari ke dalam bilik, tapi tak bergerak pula badan aku. Aku betul-betul terpacak disitu. Hati aku bergetar sungguh! Lain macam rasanya. Bukan rasa takut, bukan rasa berdiri bulu roma. Tapi rasa ada getaran di seluruh badan dan aku rasa 'tenang', bukan seperti kalau aku berjumpa dengan makhluk-makhluk halus sebelum ni.
.
Aku istighfar sebanyak mungkin dan membaca ayat kursi. Setelah aku mempunyai kekuatan untuk bergerak, aku berlari masuk ke dalam bilik.
.
"Abang! There's someone in the kitchen!"
.
"Siapa pula?"
.
"I just don't know. Wallahi I swear, I saw him! A man wearing a white jubah, pakai serban and there's kain rida hijau atas bahu!"
.
"Mengucap sayang, awak mamai kot? Mana ada sesiapa dah pagi buta ni."
.
Suami cuba menyedapkan hati aku supaya aku tidak takut. But still suami macam tak berapa nak percaya. I meant, dia kata aku mamai. Tapi sumpah aku nampak betul-betul kot!
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#CopyrightbyNurulfatiahmohdhatta

Pukul 4 pagi esoknya, suami kejutkan aku daripada tidur. Aku masih lagi mamai dari tidur. Suami cakap, "Jom kita nak tahajjud dan solat taubat."
.
Tahajjud rasanya boleh kata okay lagi lah kan? Tapi... hmmm. Aku terus tanya dia, "Solat taubat pun?"
.
"Ye sayang. Kita minta ampun dengan Allah tau sepanjang sebelum kita berkahwin, kita pernah contact. Abang malu dengan Allah kalau abang pernah contact awak sebelum kahwin. Sebab tu abang berdoa sangat dan berusaha semampu mungkin nak segerakan perkahwinan dengan awak. Abang nak bertanggungjawab sebab abang dah sentuh hati awak secara tak langsung; buat awak jatuh cinta dengan abang."
.
"Kenapa pula?"
.
"Sebab abang nak setiap masa yang abang rindukan seseorang tu, menjadi ibadah dan pahala yang berterusan. Awak tahu tak semua benda yang Allah larang sebelum kahwin, dan lepas kahwin kita buat semua tu jadi pahala berganda-ganda tau? Rindu sebelum kahwin kepada pasangan yang belum halal, boleh jadi titik hitam kepada hati. Bila dah kahwin, setiap masa jadi pahala. Baik kan Allah?"
.
Aku mengangguk perlahan. Masa ni Ya Rabbi bertalu-talu hati aku macam kena simbah dengan asid penangan dek ditarbiah oleh suami di pagi hari buta. Tapi perasaan nak bertanya lagi tu sentiasa ada okay, "Tapi kita dah kahwin kan?"
.
"Ye sayang, but still kita kena minta ampun baru lah hati kita sentiasa tenang. Jangan pandang remeh tau benda macam ni. Sir Azman abang pernah berpesan, 'Sifat manusia fitrahnya adalah kebaikan. Kejahatan itu hanyalah persinggahan'. Sebab tu bila lepas kita buat jahat, kita akan rasa menyesal sangat."
.
Masa ni rasa macam;
Ya Allah ampunilah aku.
Benda kecil kadang boleh kita tak perasan tau.
Contohnya, rindu kepada orang yang tak sepatutnya.
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#CopyrightbyNurulfatiahmohdhatta

"Bismillah, first thing first yang abang kena buat bila ada pesakit kena histeria adalah abang sendiri jangan gelabah. Kalau boleh, bagi masa kat hati sendiri dulu untuk 'connect' dengan Allah. Please, jangan sesekali fikir pasal masalah dunia. It's all about you and Allah, the only one."
.
"I repeat again okay, don't ever think about dunia. Hati bebetul fokus pada Allah. Segala pergantungan letak pada Allah. Kita nak ruqyah orang kerana Allah beserta dengan izin Allah. Semoga Allah permudahkan segala urusan.
.
Bila pesakit dok meraung, minta tolong sesiapa pegang kaki dan tangan pesakit. Masa ni dalam hati kita memang bebetul antara kita dengan Allah. Kita perlukan bantuan daripada Allah, tiada kuasa lain melainkan Allah. Abang baca Al-Fatihah, 3 Qul, ayat kursi dan kalau ingat ayat ruqyah (surah Al-baqarah) lebih afdhal, pastu pegang bahagian dahi dia, hembus dan tulis kalimah 'Allah'."
.
Suami tanya,
"Semua boleh buat ke?"
.
"Insya-Allah boleh sebab ni benda basic. Lain orang lain cara. Cuma kena berani terima risiko je. Lepas berubat badan kita lemah-selemahnya. Dan risiko yang paling takleh lari bilamana 'benda' tu akan ganggu life kita semula. Kalau pendinding diri kuat, Insya-Allah kita akan okay. Kalau tak, ada certain orang tu dia berubah jadi tak kuat dah, selalu kena ganggu dan memacam lah kalau hati tak kuat ingat Allah. Sebab tu lepas berubat kena backup diri kita dengan amalan-amalan sunat selalu."
.
"Seriau pula dengarnya. Habis kalau yang awak boleh tahu orang tu ada niat buruk dengan kita?"
.
"Hahaha. Hat tu benda sixth sense takleh ajar kalau orang tak nampak sendiri dengan izin Allah. Allah yang bagi keizinan kita boleh nampak dan rasa. Abang kena beware tau sebab saya 'nampak' ada orang terdekat dalam life abang yang akan tikam belakang abang sendiri."
.
"Ish mana ada. Insya-Allah abang yakin semua orang dalam life abang baik-baik belaka." (Serious said, my husband seorang yang positif gila kot tak macam aku haha)
.
"Okay then jangan kata saya tak cakap eh. Sampai masa, Allah akan buktikan mana kaca dan permata."
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#CopyrightbyNurulfatiahmohdhatta

Lepas siap solat Isyak, husband pun cakap, "Sayang, boleh tak abang tahu macam mana awak boleh ruqyah orang?"
.
Masa ni berdebar gila dah sebab aku pernah berniat once dah kahwin aku nak slow down dah dalam dunia perubatan Islam ni. Kebaikan tolong orang memang banyak but at the same time kemudharatan pun ada banyak juga pada diri sendiri tambahan pula aku dah ada keluarga sendiri kan.
.
Macam mana boleh berubat, bagi hint je kalau aku berdarah siam pastu faham-faham sendiri lah. Haha. Pastu cerita dari A to Z. (Hat ni takleh cerita sebarangan kat orang luar hehe).
.
"Abang nak tak kalau saya ajar abang ruqyah orang?"
.
"Buat apa?"
.
"Kot la saya masuk hantu nanti ke?"
.
"Hebatnya awak sayang!"
.
"Kenapa pula?"
.
"Selalunya hantu masuk dalam badan manusia. Ni awak pula yang masuk dalam hantu. Haha hebat sungguh noh!"
.
"Diam ah k."
.
Masa ni taktau nak kata apa. Boleh tahan buat lawak laki aku nih. Nak marah pun ada tapi okay lah tu dalam strict dia pun ada sense of humour hahahahaha.
.
"Sayang, senang je kan nak rawat orang?"
.
"Orang nampak senang, tapi lepas kita rawat orang tu, nanti 'benda' tu mai attack kita balik. Sebab tu saya selalu sakit. Okay now abang dah ready ke nak saya ajar?"
.
"Ada side effect pape ke belajar ni?"
.
"Insya-Allah small matter je haha. Cumanya, once abang dah jadi suami saya, banyak lah benda-benda 'halus' or something berkaitan sixth sense yang abang akan belajar dengan izin-Nya."
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#CopyrightbyNurulfatiahmohdhatta

Masa solat Maghrib tu, kami solat berjemaah. Dalam hati ni tak sabar gila lepas solat nak ta'aruf dengan suami sendiri hahaha! Actually more to nak confess dan 'mengungkit' KAU TAHU TAK LAMA GILA AKU PENDAM PERASAAN KAT KAU TAPI KAU TOLAK AKU MENTAH-MENTAH JE LIKE WHAT HAH?! Physco pulak aku jadinya haha.
.
Plannya nak confess lah kat dia lepas solat. Kau tahu tak apa yang terjadi? Perghhh sekali dia ajak aku mengaji sebab nak check tajwid. I was like, 'Hello, ni Fatiah lah. Aku kat sekolah dah macam-macam pertandingan tilawah, pidato agama bla bla bla and so...' Punyalah nak kata berlagak dan perasaan ego takmau kalah dengan suami sendiri kahkahkah.
.
Sekali masa mengaji; dari alif sampai yaa dia tegur aku! Gila lah! Mau tak meroyan aku dibuatnya, malu gila kot! Tak pepasal kena belajar tajwid semula, padahal hukum-hukum tajwid ni kat sekolah makanan aku kot! (Ego lagi lah ni hahaha). Pastu lepas habis mengaji, baru lah husband slow talk pula dengan aku.
.
"Abang suka dengar awak mengaji. Sedap, tajwid dah okay dah cuma abang nak bagi perkemaskan lagi. Dah menjadi tanggungjawab dan amanah abang untuk tegur yang mana boleh ditegur, yang mana boleh diperbaiki kita baiki. Kita kena ingat tau, Allah paling suka kalau kita baca Al-Quran dengan tajwid yang betul. Jangan sampai kita baca Al-Quran tapi memberi fitnah ke atas diri kita. Macam mana beri fitnah? Kita baca Al-Quran semberono dan tajwid tak betul. Orang kata, baca ala kadar je."
.
Masa ni rasa macam... Allah... Kau kabulkan sungguh lah doa yang aku minta nak suami yang soleh baik agamanya. Nak menangis pun ada bila kena tarbiyah kaw-kaw lagi hahahahahaha. Ye lah, fahaman kami lain-lain kot? Aku dari sekolah menengah biasa je, dia pula dari sekolah agama, so kalau orang panggil 'Umar syadid' pun no wonder lah kan?
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#CopyrightbyNurulfatiahmohdhatta

Selesai akad nikah, kami terus pulang ke rumah untuk bersiap majlis kenduri pula. Sesampai je kat rumah,
aku terus tanya suami aku. "Kenapa awak tak cium dahi saya pun?"
.
Amboih advance sungguh aku ni hahahahaha! Suami aku rileks je senyum kat aku sambil jawab, "Sebenarnya first, abang segan. Kedua, abang tak suka awak pakai make up..."
.
Perghhhhh! Bergetar gila hati aku masa tu! Bergetar bukan sentap pasal make up, tapi sebab dia bahasakan dirinya 'abang' pada aku. Kahkahkah. Memang rasa gedik okay, tapi rasa kat dalam tu Masya-Allah!!! No wonder lah Allah tak suka hubungan sebelum kahwin sebab sebenarnya hubungan selepas kahwin lagi rasa nikmatnya! ♥️
.
"Awak dengar tak apa yang abang cakap?"
.
"Eh, apadia?" Aku tersentak dari khayalan cinta. Orang kata, dah hanyut dibuai cinta gitu.
.
"Okay takpe, awak cuci muka dulu boleh tak? Abang tak suka tengok muka awak yang ada make up ni."
.
Aku ni dalam hati rasa macam, 'Make up sikit je pun. Takde lah heavy sangat. Bedak tak pakai pun. Just touch up kening je kot?'. Tanpa membantah aku berlalu pergi mencuci muka aku.
.
Seusai saja membasuh muka, aku terus tanya suami, "Kenapa lepas akad tadi, awak macam nak tak nak je pandang muka saya?"
.
"Sebab bagi abang, tu bukan the original isteri abang. Abang tak suka isteri abang makeup segala bagai ni."
.
"Yeke tak suka? Bukan ke lelaki suka perempuan yang make up ni? Nampak cantik kot?"
.
"Cantik tapi fake apa gunanya sayang. Tak semua lelaki suka perempuan make up, kadang suka sebab nafsu je. Boleh nak cantik, tapi jangan sampai tabarruj. Nabi tak suka orang perempuan yang bertabarruj. Nak cantik senang je, utamakan kebersihan dan kesucian. Allah pun suka."
.
Masa ni rasa macam dah jadi ikan goreng yang nak rentung dalam kuali dah. Ya Allah apa ke pedih sangat semua ni. Tapi bila pikir balik, ye tak ye jugak apa yang suami aku cakap. Hari pertama jadi isteri kepada seorang ustaz, terus ditarbiah kaw-kaw kau tau tak. Nasib baik aku ni sejenis yang kalau nasihat elok kena cara, aku terima terus. Kalau tak kena cara, haaa orang tu lah makan nasihat aku balik kehkehkeh.
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#CopyrightbyNurulfatiah

❤ Saat Lafaz Sakinah ❤
.
Seorang lelaki yang sudahpun bergelar seorang suami kepada aku sedang berjalan mendekati aku. Aku memegang erat tangan sahabat aku, Atika.
.
"Tika, I'm begging you please jangan lepaskan tangan Tiah. Please lah."
.
Atika menolak halus tangan aku sambil cakap; "Tak boleh dah Tiah. Sekarang Tiah dah jadi milik suami Tiah. Umar akan jaga Tiah pulak pasni."
.
Setibanya Umar didepan aku, dia meminta izin untuk memegang tangan aku. Rela tak rela, aku relakan jua hahaha. Terasa bagai terkena renjatan elektrik saat tanganku dipegang oleh dia. Elektrik ni bukan rasa sakit, tapi rasa sayang. Eh eh eh, gedik pulak rasanya haha.
.
Kami diminta mengambil kedudukan untuk sesi menyarungkan cincin pula. Aku duduk bertentangan dengan Umar. Masya-Allah, ketarnya aku! 😂 Umar memegang sebentuk cincin kahwin, kemudian meraih tanganku perlahan. Maka bermulalah arahan-arahan daripada para 'photographer';
.
"Fatiah, cepat cium tangan Umar semula!"
.
"Cepatnya bersalam! Slow-slow la sikit!"
.
I was like; 'Macam ni rupanya behind the scene gambar pengantin bersalaman dan sarung cincin, kena paksa semata-mata. Aku ingatkan tu semua candid.' LOL. .
Sesudahnya Umar menyarungkan cincin dan aku bersalam cium tangannya, aku menunggu pula turn untuk dia mencium dahiku. Aku rasa...bahagia sangat! Ya Allah, dia dah jadi yang halal untuk aku!
.
Lamaku tunggu, tapi sampai kesudah tak juga dia cium dahiku. Usah cium dahi, tatap mata aku pun tak. Tengok kejap, pastu toleh ke lain. Dah kenapa? .
Kemudian kami semua bersalaman antara dua buah keluarga kami; sesi berkenalan dengan keluarga dan bergambar.
.
Aku masih lagi kebingungan. Kenapa Umar tak cium dahi aku? Ke dia malu? Ke dia lupa? Aish, kenapa eh? .
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#roadtomarriageNFMU
#CopyrightByNurulFatiahMohdHatta

❤ Saat Lafaz Sakinah ❤
.
Rombongan pengantin perempuan terlebih dahulu tiba di masjid. Aku menanti kehadiran bakal suami aku tiba dengan penuh debaran bagai nak pecah dada! 😣
.
Setelah rombongan pihak lelaki, tok imam serta tok kadi tiba, kami semua mula mengambil tempat duduk memasing. Yang dibenarkan berada di dalam masjid ketika itu ialah hanya orang lelaki. Orang perempuan berada di luar masjid. Selagi tak kahwin, tak boleh jumpa atau tengok even nak kahwin dah pun. Tok imam kami benar-benar 'menjaga' batasan. Syukurlah. 😊
.
Aku menanti dengan penuh debaran. Wallahi, debaran yang tak pernah aku rasakan sepanjang hidup. Debaran yang luar biasa!
.
Dalam beberapa minit kemudian, sesi akad nikah berlangsung lancar dengan izin-Nya. Aku berbaur rasa ketika itu.
.
Nervous,
tapi eksaited!
.
Malu,
tapi mahu!
(Gituhhh! Haha!)
.
Dalam tenggelamnya aku dengan rasa debaran, selang beberapa puluh minit kemudian aku disapa kegembiraan oleh kawanku, Aqilah; "Alhamdulillah Tiah dah jadi isteri! Tahniah, tahniah!"
.
Aku terkejut! Doa yang ku tadah, ku raupkan di wajah. Dan dari situ lah aku rasa macam... Satu spirit baru! Masya-Allah, rasa yang sangat luar biasa! Aku rasa nak menangis, tapi aku hati aku kata, 'Please don't cry, Fatiah. Inilah apa yang kau doa selama ni. Allah dah kabulkan dah. Bersyukur dan hargailah dengan apa yang kau minta!'
.
Demi Allah,
aku percaya dengan kuasa doa! ❤
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#roadtomarriageNFMU
#CopyrightByNurulFatiahMohdHatta

❤ Saat Lafaz Sakinah ❤
.
Semalaman sebelum hari pernikahan, aku ditemani oleh sahabat baik ku; @atiqbahar. Tak lupa juga Aisyah dan Anis. Pada pagi hari pernikahan aku, semua berusaha keras untuk mendandan dan menjadikan aku seorang pengantin yang akan kelihatan cantik dan berseri pada hari bersejarah aku nanti.
.
Setelah bersiap buat pertama kali, aku agak tidak berpuas hati dengan persiapan aku lepas aku melihat niqabis-niqabis lain yang memakai; contact lens, eye shadow, mascara dan sebagainya.
.
"Kenapa Tiah tak cantik macam dalam gambar ni eh, Tika? Kenapa tengok orang lain, cantik je?"
.
"Makeup tebal, semua boleh jadi cantik la Tiah. Tiah tak perlu makeup. Tiah dah cantik semulajadi." ujar Tika.
.
"Tapi Tiah teringin nak makeup hari ni sekali jeee. Please?"
.
"But no heavy makeup okay?"
.
Aku mengangguk laju.
.
Atika hanya mencalit senipis-nipis bedak dan juga hanya melukis halus bentuk kening + eyeliner di mata aku. Aku agak berpuas hati walaupun rasa macam, eh, nak pakai contact lens! Tapi masalahnya, aku tak reti nak pakai sebab takut haha. Bila aku kata nak pakai contact lens, of course Atika dan Aisyah membangkang sekeras-kerasnya. Katanya, aku dah lupa diri nak makeup itu ini. Lol. 😑 Masa ni aku dah lupa dah erti tabarruj. Pandang sebelah mata je kononnya demi hari bahagia aku ni. Halal haram tolak tepi, ikut nafsu semata-mata nak nampak cantik.
.
Seusai bersiap, aku mula bertolak ke masjid dengan menaiki kereta @n1naaliah. Kebetulan jalan yang aku lalu tu melalui homestay yang Umar sekeluarga menginap. Jelas tampak sosok badan seorang lelaki yang bakal jadi suami aku ketika itu.
.
Debaran dalam hati masa tu;
Masya-Allah, ajaib sungguh rasa ini!
.
"Amalina, aku takut lah ngok!"
.
"Ye kau mengucap lah. Istighfar. Aku pun tak percaya kau nak kahwin even perangai macam budak lagi."
.
"Stress nya! Kenapa rasa macam nak tak nak kahwin ni?"
.
"Tapi aku pulak yang rasa macam nak kahwin, boleh tak! Haha!"
.
#umarfatiah
#husbandwife
#Alhamdulillah
#relationshipgoals
#umarfatiahlovestory
#roadtomarriageNFMU
#CopyrightByNurulFatiahMohdHatta

Most Popular Instagram Hashtags