#travellisjepun

MOST RECENT

Trip Sakura Suraya 2019 dibuka.

Grup untuk details trip ni klik bit.ly/SakuraSuraya2019
Cik Sue update segera disana ya!

Baca cerita di #TravellisTokyo #TravellisJepun

Cik Sue apa yang paling Cik Sue rindu tentang Jepun.
Satu sahaja. Satu.

Ok satu ya.
Vending machine dia yang secara purata 4 buah rumah ada 1 machine dan setiap setin air berharga anggaran 100 Yen ke 150 Yen. Haha itu.

Selain dari rindu nak menulis dari sana.
Sambil berangan sakura 2019.
Ada lagi 2 kosong (wanita sahaja). Baca ajelah semula di #TravellisTokyo #TravellisOsaka #TravellisJepun #LunaJapan

Ada dua trip yang dibuka untuk ke Jepun tahun 2019 iaitu Trip Sakura Tokyo dan Hokkaido.

Sakura (25-30 Mac 2019)
Hokkaido (Ogos 2019)

Boleh klik untuk masuk dalam grup Telegram bit.ly/GrupTravellisJepun

Details saya masukkan disana ya.
#HokkaidoSummer #SakuraTokyo #Travellis #TravellisJepun

Dalam kehidupan ini doakan ada banyak orang sudi bantu dan tegur kita. Ada yang bantu ambilkan gambar, ada yang tolong betulkan tudung.
Seeeeeee betapa kita dikasihi.
Dari atas gunung Moiwa ini kita boleh lihat pemandangan malam antara 3 tercantik di Jepun iaitu Hokkaido, selain Kobe dan Nagasaki.
Kami menaiki dua cable car untuk ke atas.
Semasa sampai di satu perhentian tengah gunung ni dan kami masih dalam cable car pertama, Jasmiza beritahu "Eh ada bas parking disinilah"

Saya ketawa dan membalas "Jas, janganlah buat lawak ni atas gunung ni. Maghrib pula tu"
Dia blur "Eh pasaipa Cik Sue tak nampak bas hat depan tu. Ohhhh patutlah Cik Sue pendekkk kami tinggi nampak dulu bas"
Dan rupanya memang ada bas ditengah gunung tu sebab kenderaan boleh naik sampai separuh gunung. Cuma kami naik dari kaki gunung paling bawah.
Rupanya Jas tak berimaginasi!
Dan ketawa kami pecah lagi dalam cable car itu.

Bagaimanalah nak senyap macam orang Jepun bila semua yang datang kepala pening pening macam Cik Sue haha.

Teruskan bersikap positif dan mulakan dengan bantu orang lain juga ya Suraya!
Hari ini kakak masuk ofis meniaga di @lunatots
Hari minggu mengajar untuk @lunaworks.co
Bila perlu baru ke Jepun untuk #TravellisJepun
Gambar bersama Hidayah anakanda Tuan @jamalmydin di kaki gunung Moiwa, Hokkaido.

Sumpah beg LV ni cantik sangat didalamnya. Luar macam comot sikit ala sikittt je.

Grup Telegram bit.ly/GrupTravellisJepun untuk lihat barang lain yang cantik cantik!
#TravellisJepun

Saya sudah sampai mendarat di Chitose Airport Hokkaido.
Yokattaaaaa.

Tadaimaa! (Saya dah pulang). #Travellis10
#TravellisHokkaido #TravellisJepun #LunaStory #SurayaAli

Sajala nak baq ni. Kalau kawan kawan tak tau nak pilih mana satu hijau atau merah jambu -- ambillah Cik Sue dalam hatimu ehhhhh

Tiga warna available in stock, pink, hijau dan beige.

#AnelloBackpack #AnelloMalaysia #MyLunaBag #TravellisJepun #SurayaAli

Buku Travellis Jepun berkongsi 6 hari pengalaman untuk ke Tokyo.
Dapatkan dari link bit.ly/travellisjepuntokyo hari ini juga ya.
#TravellisJepun #TravellisTokyo

Sebagaimana ahli BNI Spektra yang baik, kami diwajibkan memakai pakaian berwarna hitam putih pada setiap kali mesyuarat.
Saya sangat berpuas hati dengan Majlis Raya Extravaganza BNI ini kerana selain dapat mempersembahkan lagu Warna Warni Aidilfitri dengan suara ala ala penyanyi tersingkir dari pertandingan, saya juga dapat membuktikan yang hitam putih itu cantik ditambah sedikit pink haha.

Dan pink itu mesti perlahan ya Tuan Puan.
Thank you @mrsnadiaazam ambilkan gambar kakak Malaysia-Jepun-Banjar-Jawa ni. Krisis identiti kakak memang ketara dan kawan kawan (tetap) bertabah melayannya.
Terima kasih Tuan @saharsahad , Tuan @jamilismail_official , Tuan Adil Shahrom, Tuan @eaddie2010 dan ramai lagi yang terlibat dalam membantu perkembangan (growth) Cik Sue didalam BNI.

Semoga (sedikit) warna pink lembut dapat ditambah didalam warna khas BNI Spektra πŸ˜‚ jadi emmmmmm Spinktra?

Eh eh kalau tak dapat pun tak apa. Nanti Cik Sue usaha lagi usulkan lain kali.
Donning @galeriariani for #theketupatrayajourney
#BNIMalaysia #BNISpektra #BNISuraya #SurayaAli #TravellisJepun #LunaJapan #MalaysiaJapan

RAYA EXTRAVAGANZA
Bersiaran dari Program Raya Extravaganza BNI πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡―πŸ‡΅ Tugas Cik Sue ialah makan dan berhari raya.
Muka tertekan tak hafal lirik.
Mujur dah praktis dengan kambing dan angsa tempohari.

Like tu tanda sokongan kepada Cik Sue - Jepun - Malaysia.
#BNIMalaysia #BNISpektra #BNISuraya #SurayaAli #TravellisJepun #LunaJapan

TRAVELLIS JEPUN 38
Bermula 2016 Cik Sue bawa trip kawan kawan yang mahu ke Jepun membantu @hanawahid yang sangat lincah dalam pengurusan trip ini.

Dan selepas itu, bila ada grup lebih dari 6 orang, saya boleh atur untuk ke Jepun mengikut bajet dan itinerari yang dimahukan samada Tokyo atau Osaka.

Perbelanjaan di Osaka lebih rendah berbanding Tokyo terutama untuk penginapan.

Dan pada setiap kali trip, Cik Sue merasakan tekanannya haha. Tekanan paling utama ialah memastikan semua yang menyertai trip ini gembira.

Apa yang menggembirakan saya bukan semestinya menggembirakan mereka πŸ˜‚ dan apa yang mereka suka pula, masa yang diperuntukkan tidak lama disana haha.

Mengatur waktu yang perlu dipatuhi dengan interest setiap individu juga adalah satu cabaran.
Jika kita lewat, tak banyak tempat kita dapat lawat.
Jika kita cepat, kasihan terkejar kejar.
Namun jika masa lama diluangkan di suatu tempat, mungkin bukan minat semua.

Trip Dato' Roslan dan Datin Ruzita sekeluarga, lebih cabarannya berikutan gempa bumi magnitud 6.1 di Osaka Kyoto.
Pertamanya syukur tak ada yang cedera. Timing 7.58 am (iaitu 6.58 am Malaysia) kami dah berada di tren stesen. Sangat stabil gegarannya berbanding jika kami masih di apartment. Dan tidak berada diruang terbuka seperti di jalan atau di jambatan.

Namun rezekinya semua tren berhenti perkhidmatan buat seharian (dan ada yang sehingga hari ketiga) terutama ke Kyoto.
Seluruh Jepun dalam keadaan berjaga jaga.

Namun kami dah bayar semuanya seperti pass dan entrance fee dari Malaysia.
Tak dapat claim semula dan dalam masa yang sama kasihan trip ini terperangkap dalam jem dan beberapa tempat tak sempat sampai.

Tren yang dijangkakan pun tak tiba di waktu sepatutnya. Cik Sue dan encik suami yang bergantung (sepenuhnya) kepada Google Maps jadi blur tren yang kami naik ni remain on board atau berhenti sebab dalam Internet kata stay namun orang semua turun πŸ˜‚

Banyak gambar Cik Sue wajah berkerut disana πŸ‡―πŸ‡΅ yang menceriakan kami, ialah Datin dan Dato' yang tenang dan sabar menerima.

Terima kasih keluarga Dato' Roslan dan Datin Ruzita dari hati Cik Sue dan Shazwan.

#TravellisJepun100 #TravellisJepun #SurayaAli
#LunaJapan

TAK SEMUA UNTUK KITA
Sekarang Cik Sue tengah demam sakura sejak (betul betul) jumpa sakura April tempohari.

Walaupun sakura hanya 'ada' seminggu dalam setahun dan keluarnya pula tak dijangka namun 5 kuntum pertama keluarnya sakura bermakna musim bunga (atau Spring Season) telah bermula!

Pada masyarakat Jepun, biarpun sakura hanya sementara namun ianya lambang kebahagian dan berpanjangan (long lasting). Pada saya, ianya tanda kesetiaan. Rutin yang sama setiap tahun namun penuh dengan keterujaan (setiap kali ia hadir!) Hah itulah cinta kan?
Dress bunga bunga ni saya cuba sahaja namun tak kena dengan saya. Bajunya cantik tapi tak padan dengan saya haha.
Jadi peluang bersama dalam fitting room ni saya ambil untuk bergambar (sahaja). Banyak perkara cantik dalam dunia, namun bukan semuanya untuk kita.
Ia boleh jadi milik orang lain suatu hari nanti.
Yang penting, kita lalui hari hari demi hari dan nikmati sepenuhnya yang sementara ini πŸ’•

Buku Travellis Jepun Tokyo boleh didapati melalui link bit.ly/travellisjepuntokyo untuk kami poskan terus kepada Tuan/Puan.
#TravellisJepun #SurayaAli #Sakura #SakuraMalaysia #SemuaBungaNampakMacamSakura #BungaLalangPunHaha

Assalammualaikum Malaysia!
Cik Sue dah pulang dan terus ke Damansara kelas Online Marketing bersama BNI Primera.
Gosok gigi di Airport. Tidur sepanjang malam dalam 7 jam perjalanan Tokyo ke Malaysia. Alhamdulillah selamat sampai.
Gembira dapat luangkan masa bersama insan insan yang baik dan banyak menjaga Cik Sue dalam menjadikan dia manusia πŸ˜‚
Terima kasih Dato' Roslan dan Datin Ruzita sekeluarga.
Balik Malaysia, inshaAllah Cik Sue berhari raya bersama ya.
Untuk semua kawan kawan, Cik Sue doakan mudah rezeki semua dan apa sahaja yang diimpikan menjadi kenyataan dan paling penting ianya diberkati.

Dan sebagai balasan (haha, mengharap balasan rupanya!) -- doakan kesihatan dan semangat serta ilmu Cik Sue dan keluarga bertambah supaya dapat melunaskan bahagian setiap insan yang kami belum jelaskan ya.
Trip Sakura 2019 sudah dibuka.
Klik untuk join grup bit.ly/GrupTravellisJepun untuk dapatkan latest information ya.
#TravellisJepun #TripCikSue #TravelJepun #LunaJapan #SurayaAli

TRAVELLIS JEPUN 36
Kami dah tiba di KLIA2 selepas pengembaraan 10 hari di tanah Jepun.
Selepas ini, semua kita akan kembali kepada urusan seharian. Didoakan keluarga Dato' Roslan dan Datin Ruzita menikmati sepenuhnya perjalanan ke Jepun ini.
Balik Malaysia Cik Sue under construction kembali haha.
Jangan berjalan menganga sahaja Suraya haha. πŸ‡―πŸ‡΅β‡οΈπŸ‡―πŸ‡΅Marathon Tokyo 3 Mac 2018 πŸ‡―πŸ‡΅β‡οΈπŸ‡―πŸ‡΅ #TravellisJepun100 #TravellisJepun #SurayaAli #LunaJapan

TRAVELLIS JEPUN 35
Sayonara Jepun.
Till we meet again.

#CikSueBalikDulu #SambungUnderConstructionHaha
#SurayaAli #TravellisJepun100 #TravellisJepun

TRAVELLIS JEPUN 34

Hari ini sepanjang hari panas lit lit orang kampung Cik Sue kata haha.

Negara matahari terbit πŸ‡―πŸ‡΅ maksudnya Jepun lagi panas la kan?
Di dalam tren lagi panas dari di luar tren.
Entah kenapa, aircond tak rasa dan ada kipas lama lama macamni.
Jepun ni taklah maju seperti yang Cik Sue ceritakan.
Ada juga tandas tak ada air, rumah rumah lama dan peralatan lama.
Maju dalam diri mereka sendiri.
Lepas makan di restoren, semua angkat dan kemaskan meja mereka.
Jaga kebersihan, taknak susahkan orang.
Kerja kuat dan fokus.
Layanan terhadap customer di kelas pertama.
Sugoi!
Lepas ambil gambar ni kami keluar tren, tak tahan panas.
Maklumlah Malaysia kan sejukkkkk πŸ˜‚ πŸ‡²πŸ‡Ύ #SiapaKataJepunSentiasaSejuk
#TravellisJepun #TravellisJepun100

TRAVELLIS JEPUN 32

Memang dik, ada harinya kau dah habis ikhtiar dengan tudung kau jadi kau biarkan je apa orang nak kata haha.
Lagipun ni Jepun πŸ˜‹ mana orang perasan tudung kau senget pun.

Cik Sue ni baru belajar travel light -- selepas 9 kali ke Jepun?
Jadi tudung bawa 4 je. Yang nipis, ringan, ikut tema dannnnnn paling penting tak payah gosok.
Tapi tudung ni kakak gosok.
Sebab sebilik dengan @fatin_zahra yang pengemas dan bersiap dah takkan kita hari hari jalan pakai baju tidur ye dok haha.

Itulah pentingnya rakan sebaya sebab kita akan jadi orang πŸ˜‹
Tudung saya bawa 4 helai. Pin tudung bawa banyak 2 dengan 1 magnet Arianni tuuuu tapi laporan selepas 10 hari menyatakan pin yang tinggal hanya 1 sahaja.
Ya, satu sahaja.

Jarum peniti bawa 6 hasilnya harini 25 Jun tinggal 2 πŸ˜‚ sumpah tak tahu mana perginya.
Ada pin yang Cik Sue betulkan dan pegang di satu tren stesen tapi bila kami tiba ke stesen seterusnya, ianya tiada dah. Magik sungguh!
Ingatkan di Malaysia je ada magik kerongsang hilang ni.
Hari ni last day kami disini tengok Shibuya Crossing. Saya juga berlari eh berjalan laju untuk belikan handbag dan jam kawan kawan.
Waktu Malaysia pukul 4.30 pm Cik Sue dah balik homestay untuk ke Airport. Please jangan beritahu kawan kawan tak sempat order πŸ˜‚

Ianya sangat melukakan hati kedua duanya -- Apa tadi, berputus asa dengan tudung bukan pilihan. Rise up and shine ya kawan kawan!
#TravellisJepun100 #TravellisJepun #SurayaAli #ShibuyaCrossing #ShibuyaCrossingStreet

TRAVELLIS JEPUN 32
Hari Sabtu hari buang sampah burnable seperti sampah dapur dan kertas.
Ini lori buang sampah yang datang kutip dihadapan rumah tempat kami tinggal.
Tidaklah wangi haha lori sampah kutt tapi tidaklah busuk.
Bersungguh-sungguh mereka kerja dan disini kebanyakan atau hampir semua pekerjanya berbangsa Jepun.
Di Malaysia, kita ada Melayu, Cina dan India. Belum campur Sabah Sarawak kan. Berbilang bangsa didalam satu negara.

By the way, beg sampah tu cantikkkkk warna dia πŸ˜‚ mujur Cik Sue tak ikut naik lori!

#TravellisJepun #TravellisJepun100 #TripCikSue #TokyoTravel #MalaysianTraveller

Most Popular Instagram Hashtags