#travellisjepun

MOST RECENT

Pelancaran buku Travellis Jepun Tokyo di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017. .
.
Kenangan ke Pesta Buku dari hospital dan petang tu kami terus ke Korea! .
.
Dan rupanya Suraya can do it!
All praises is to Allah.
#SurayaAli #PBAKL #PestaBuku #TravellisTokyo #TravellisJepun

Demi Ramadhan Syawal yang bakal tiba, Cik Sue mempersiapkan diri untuk order makanan dalam Bahasa Jepun .
.
.
Ini video tau. Kuatkan untuk dengar bunyi handphone.
#SurayaAli #TravellisJepun
#watashiwaMalaysiajindesu #watashiwanihonjindewaarimasen

Kenangan depan Masjid Camii' Tokyo Yoyogi Uehara.
.
.
Waktu kami tiba pada 8 April 2018, majlis masuk Islam dua orang rakyat Jepun baru sahaja tamat. Tiada rezeki kami untuk bersama.

Namun sewaktu kami menaiki tangga masjid ketika tiba, seorang Japanese (Nihon jin) menegur kami dengan salam Assalamualaikum. .
.
Rupanya lelaki tersebut adalah insan yang baru memeluk agama Islam dimasjid ini! .
.
Saya pernah terdengar di radio yang ucapan Salam ini besar maknanya dan seakan akan ikrar.
Apabila kita menegur seseorang dengan Assalamualaikum ia bagaikan ikrar yang kita TIDAK AKAN menyakitinya samada secara fizikal, mahupun perkataan. .
.
Samada di hadapan dan dibelakang.
Astaghfirullahalazim banyak dosa dan kesalahan kita sesama insan yang perlukan penebusan kan.
.
.
Salam Jumaat everyone.
25 hingga 30 November adalah trip Osaka Japan yang seterusnya dan Cik Sue sudah mula membeli tiket.
.
Mesej ya di http://surayaali.wasap.my
#TravellisJepun
#TripOsaka #OsakaTravel #sejenistravelbuddy #seoranglahbukansejenis #Assalamualaikumialahikrar #Ameenuntuksemuadoakita

Thank you @najhajohari for having the Anello bag and the books -- Travellis Jepun Tokyo, buku Online Marketing and Pengurusan Masa Suraya Ali.
.
.
We love your vibe soooo much!
The coral pink Anello backpack suits you sangat!
#CikSuedahrindu
#rinduNajhabukanbeghaha
#TravellisJepun
#bukuJepun #bukubackpackers #bukutravel #anellobackpack #AnelloMalaysia #Anello

Bila mereka jumpa sakura sederet berbunga terus tak tentu hala semuanya 🎌

Eloklah sakura tak ada di Malaysia πŸ˜‹ nanti asyik berangan buat video aja.

#sakura #sakuratrip #cherryblossom #tripciksue #travellisjepun #lunajapan

If you want to conquer fear, don’t sit home and think about it. Go out and get busy. – Dale Carnegie

Shibuya Pedestrian Scramble: The Busiest Pedestrian Crossing In The World

#shibuyacrossing #shibuya #malaysiajapan #malaysiantraveller #travellisjepun

AYAM YA UENO
Ini trip sejenis 1km cari kedai makan halal dan selepas tu 1km balik tren semula πŸ˜‚

Makanan tadi tu terus dibakar jadi tenaga gamaknya.

Masa kami sampai kedai ni, sign depan kedai tulis Closed.
Bayangkan wajah wajah dan perasaan kami πŸ˜‚ mau memberontak semua ni.
.
.

Syukurlah rupanya sign tu terpusing closed tapi sebenarnya buka lagi.
Malamni makan dibelanja Tuan Wan Faizul dan Azlin bos besar @purpleprint_bangigateway kerana mereka terlambat jumpa di tempat sepatutnya jumpa 30 minit (je) tapi efeknya besar πŸ˜‹
.
.

Bukan mereka sengaja lewat, namun pencarian kimono di Harajuku yang bukannya mudah.
Cik Sue fahammmmm dan kami semua kekenyangan gembira!
.
.
Malam malamni mulalah rindu jalan kaki sampai sakit sakit lutut, belakang dan tapak kaki.
#persiapanolimpik2020
#tripciksue
#travellisjepun #lunajapan

Travel ialah sejenis kebolehan membetulkan tudung yang memerlukan satu kerongsang dan tiga pin dimana mana sahaja. .
.
Contohnya semasa menunggu beg di airport selepas penerbangan 7 jam yang rambut kau semua duduk kat luar tapi lima toilet di airport penuh dengan manusia. .
.
Pertama sekali, eloklah ianya penuh manusia. Kalau penuh bendasing macamana pula πŸ˜‚ dah jadi entry seram kali ini.

Dan yang kedua, ha a betul tiga pin diperlukan dan biasanya masa betulkan tu tinggal satu atau dua sahajaaaaaa πŸ˜‚

Dan ketiga, masa ni kau akan perasan ya Tuhannnn teruknya keadaan kau dengan kali terakhir kau mandi ialah malam sebelum malam semalam πŸ˜‚ haha

#jepunsejuk
#malasmandi #ehbukanmalastapijimatmasa tapi bukan semua yang bersama #tripciksue ialah begitu haha
#travellisjepun #lunajapan

Tidur malam tadi di Jepun dan bangun pagi di Malaysia -- maksudnya tiada apa yang mustahil didunia ini kan 😍

Gambar di Ameyoko Street, Ueno Park.
Untuk mendapatkan buku Travellis Jepun mesej http://surayaali.wasap.my hari ini ya.
#ameyokomarket #travellisjepun #banyaklagigambartakupload #amboitakkannakuploadsemua

Cik Sue di Malaysia! Dan sedang berjalan keluar untuk ambil beg lalu merasakan perjalanannya saaaaaangat jauh jadi kita ambillah gambar selfie sekeping dua.
Inilah paling tak ada beauty mode yang lain tu macam lawa sangat pula haha.
Nanti dekat Malaysia Cik Sue nak #ootd dimana niiiii πŸ˜‚ haha mengada!
Kembali kepada tugasan dan kehidupan yang ceria dan mengujakan sentiasa serta keluarga tercomel!
Cermin mata ni untuk cover eyebag tidur dari masuk kapal sampailah kapal sampaiiiiiiii
Selamat pagi dan salam subuh kawan kawan yang dikasihi.
Next trip ialahhhh Osaka
25-30 November 2018 pula.

Mesej http://surayaali.wasap.my untuk menyertainya ya!
#malaysiatanahairku
#ohmalaysia
#travellisjepun #lunajapan

Sis tengah fikir ni nak bawa kemana beg ni. Jalan jalan pun pakai baju dan seluar tidur aje.
Sis bergambar sahajalah manalah tahu nanti ada kawan kawan yang mencari preloved handbag di Japan, bolehlah sis merasa pergi belikan.
Sebelum pegang beg beg ni sis dah basuh tangan dah tadi πŸ˜‚

Harini kami ronda kawasan sekitar Shinjuku -- punyalah banyak kedai handbag.
Bayangkan, rakyat Jepun ni separuh rakyat US tapi hakmilik handbag berjenama dan kedainya dua kali ganda dari US!

Dan mereka sejenis kena upgrade handbag baru kalau dah comot atau ada keluaran baru.
Handbag lama?
Dia letgo di preloved shop dan (banyak) yang masih dalam keadaan yang sangat baik lagi!
#perjalananmemburuimpian #kataimpiannakkurusje
#travellisjepun #lunajapan

Nak travel pakai seluar tidur dan baju tidur (ticked as done) haha.

Baju sis (semuanya) masih di ampaian dan kawan kawan membebel tazkirah tentang betapa membazirnya tidur diatas katil sahaja semasa di Jepun jadi diapun beranikan diri keluar rumah pakai baju dan seluar malamtadi haha.

@hahimas ni baju untuk lari nanti πŸ˜‚ kalau tak laju lagi larinya entahlah πŸ˜‚

Selagi Cik Sue tak keluar toilet selagi tulah @fza_anwar panggil tanya tengah buat apa tu sebab pagi ni kitorang belum ambil gambar #ootd haha Feezaaaaaaaaaaaa Cik Sue akan merindui kenangan rombongan-cari-jodohmu.
Mission failed. Tapi siapa yang tahu masa hadapan kan?
Next ialah Osaka haha.

#pakaibajutidurpunokjeootd
#travellisjepun #lunajapan

Terima kasih kepada yang terlibat sepanjang penggambaran video "Kucampak sakura ke mukamu" terutama kepada krew asal videographer @mrsnadiaazam dan tim membaling sakura @fza_anwar
Tim menyakat Wan Faizul dan @norulazlinhanafi yang turut membantu merenjis renjiskan sakura macam renjis pengantin atas pelamin πŸ˜‚

Tim geleng kepala sambil beri idea bernas haha @anizahariri

Dan krew tambahan Anuar yang rekod behind the scene. Ini video behind the scene kalau ada kawan kawan nak video asal baru Cik Sue letak πŸ˜‚
Orang asal Jepun tengah kalut nak pergi kerja kut haha masa tu lah kita nak rekod video campak campak sakura.

Mungkin video ni boleh membuatkan kawan kawan nak ke Jepun πŸ‡―πŸ‡΅ sekarang juga eh sekarang tak bolehlah.

Trip seterusnya 25- 30 November 2018.
Daftar yang itu ya.
Mesej ya Cik Sakura --> http://surayaali.wasap.my
#lunajapan #travellisjepun #ciksakura #cherryblossom #gotanda #japantrip #tokyolife #tokyostreetstyle #tokyotraveller

Waktu keluar rumah pagi bedak dia masih ditempat asal.
Malam sampai tren station dekat rumah dah macam Goblin πŸ˜‚

Hari kelima disini dan hampir semua orang dalam #tripciksue dah pandai naik tren hihi alhamdulillah.
Daripada 7 orang, malamni kami bertiga je balik rumah. Lagi 4 orang nak semak berapa keluasan sebenar Tokyo πŸ˜‚
Nak balik sendiri dah wehhhhhh

Dan Goblin pun baliklah sendiri πŸ˜‚πŸ‡―πŸ‡΅πŸŽŒπŸ‡―πŸ‡΅ #travellisjepun #lunajapan #goblinwanita #keiseitakasago
#japanmalaysia #japantravel #japantraveller

θ΅·ζ­»ε›žη”Ÿ β€œWake from death and return to life.” Meaning β€œto turn a bad or desperate situation into a success,” #shibuyacrossing #shibuyacrossingstreet #tokyolife #tokyo #japantravel #travellisjepun #lunajapan

Video ini untuk penggambaran couple-jalan-bawah-sakura-berterbangan tapi sewaktu recording, angin tukar arah alaaa macam kita juga lah ada angin nya kejap suka Jepun kejap suka Korea.

Dan petals Sakura yang kau nak campak kat orang tu termasuk dalam mulut dan lubang hidung kau πŸ˜‚

Kata sakura trip kan πŸ˜‚

#sakuratrip #tripciksue #travellisjepun #lunajapan #katanakmakansakurahaha #malaysiajapan

Pagi tadi masa sarapan kami menonton Malaysia Hari Ini ada topik "Penderitaan Isteri, Pengorbanan Suami"
Masa saya sampai depan TV sambil bawa kain kotor, tak bagi salam ke apa terus beri komen juri "Eh kesiannya anak dia" bila melihat seorang perempuan bertudung -- kecil badannya dan tiroid dalam mulutnya membengkak.
Beliau duduk diatas kerusi roda.
.
.
Macam sakittttt sahaja dari air mukanya.
.
Kawan Cik Sue memotong "Isteri dia lah"
Oh ye juga, tengok lah tajuk dulu sebelum komen ada nampak Mummy happy ke kan. Takpun beri salam.
.
.
Sekejap sahaja saya tengok sewaktu sesi isteri bercerita "Suami saya buat semuanya, mandikan saya, suap makan, kemas rumah.
Waktu saya marah marah, dia tetap buat macam macam untuk saya."
.
.
Sang suami memegang perlahan bahu isteri. .
. "Tapi takpalah, ini bahagian kami di dunia. Di akhirat nanti kami hidup bahagia dan tak sakit macamni dah"
Sambung isteri dan suaminya pun menyeka air mata yang mula mengalir. .
.
Hidung Cik Sue pun sebak.
Macam tengah potong bawang.
.
.
Begitulah kehidupan, kesusahan, kepayahan, kesakitan orang tu sembunyikan sebab nak beri inspirasi pada orang lain dan diri sendiri.
.
.
Semua orang ada ceritanya kan.
Hanya kerana kita tak publish post atau siar artikel tidak bermakna kita tidak ada apa apa untuk dicerita.
Dan jika dia seorang yang semua-benda-nak-post tak bermakna dia tak ada luka.
.
.
Lepas lompat tinggi kadang kau jatuh terjelepok, gelak ajalah bangkit semula.
Paling paling kau minta kawan snapkan gambar jatuh kau dan be confident aje ok!
#harinipakaibajuputih #senangnakootd
Hashtag #ootd
#travellisjepun #lunajapan #tokyostreetstyle #tokyotravel #malaysiajapan #tokyotraveller

Sahabat hampir 4 hari di negara ini.
Macam macam perangai comel.

Ada yang (hari pertama je) bangun awal masak sarapan, ada yang selalu minta orang ambilkan gambar haha dan perangai membawang tu dibawa kemana mana walaupun Jepun jauh beribu batu dari Malaysia.
Bawang Jepun manissss tapi mana boleh lawan bawang Malaysia, disana lah ada hati dan cinta gitewwww haa melekit tak skrin phone kawan kawan πŸ˜‹

Dah balik Malaysia nanti mesti rindu 3 bulan setengah pada semua πŸ˜‚ #clingyfriend I am.

Untuk sekali trip, seorang Cik Sue boleh bawa 7 ke 10 orang.
Lebih dari itu kena ada orang tolong jagakan anak anak yang dewasa ini.

Trip terhampir ialah November 25-30 -- Osaka.
WhatsApp http://surayaali.wasap.my untuk details ya. Jika Cik Sue tak reply sekarang, nanti tenang tenang di Malaysia makcik kimono eh Cik Sakura reply ya!

#travellisjepun #lunajapan #japantrip #japantravel #mountfuji #mtfuji

NEGARA MATAHARI TERBIT

Mina-san, ohaiyo and happy sunrise-ing!
Subuh berakhir pukul 5 am disini sewaktu dia selalunya rasa bangga dengan diri sendiri dapat bangun awal, rupanya Subuh tinggal 5 minit lagi.
Lepas solat, saya bersiap pakai jaket dan solat. Sebiji dressing nak pergi tengok sakura haha rupanya nak naik verandah ambil gambar sunrise sahaja.
.
.
Sejuk mak aiiiii apa kau buat ni Suraya.
Tahu kan sebuah invention bernama selimut? Haha πŸ˜‚
Perasaan bila tengok matahari naik di Tokyo dalam suhu 7 darjah celcius di negara matahari terbit -- Inilah kut yang orang muda muda cakap bergetar tulang rusuk tu kan? .
.
Kan?
.

#hazanihomestay
#travellisjepun #lunajapan #japansunrise #sunrise #morningsunrise #tokyosunrise #tokyotrip #tokyotravel #japanmalaysia #japanmalaysia #traveller

Most Popular Instagram Hashtags