[PR] Gain and Get More Likes and Followers on Instagram.

#tapauapaharini

9 posts

TOP POSTS

Saja nak show off 😝 #foodporn Btw, Aeon Shah Alam now selling 2 heads of broccoli at RM4 🌳🌳 #elcheapowins #tapauapaharini

#tapauapaharini
Breakfast:
¤ Green tea
¤ Tuna Sandwich (tuna in olive oil + 1 sdb lemon juice + bawang besar + garam + lada hitam) - no mayonaise needed! Then assemble dgn roti, tomato, kobis (hiris halus). If takde kobis boleh je guna iceberg lettuce atau daun salad.. Lunch: ¤ Vegegarlic Spaghetti (spaghetti + kacang buncis + bawang putih + carrot + telur + salt + pepper + italian herbs*) - nak sedap masukkan sedikit isi ayam atau stok ayam. Maveles! *optional. Tak ada pon takpeee.. so simple and quick kan?
Selamat mencuba!
#nonachantekkitchen

Morning! Morning! Morning!!! Setelah sekian lama tak bersiaran.. now i'm back!
The reason biha dah lama tak update IG is because ayah biha jatuh sakit dan biha pulak sedang bergelut dengan submission dan biha pun huru hara sgttt! So mmg tak dan lah nak update ig. Btw, since biha sdg bercooootiiii dan biha sedang jaga ayah, biha akan update menu2 sihat yg biha buatkan utk ayah. Next week biha akan start balik #tapauapaharini so, this week biha just nak buat #menusihatayah
Pagi ni ayah request nak makan kuey tiaw. So, takpe.. kita ikot je request dia.. but we do it healthy way. Kuey tiaw sup ni simple je.. campak2 je.. dan lebihkan sayur. Rencah dia cuma fishball, bawang putih bawang merah, carrot, brokoli dan telur. Renehkan semuanya kecuali brokoli dan telur. Sebab apa? Sebab brokoli tu biha just celur skjap je masa kuah tgh mendidih dan cepat2 angkat lepas 10 saat, n celur dalam air sejuk pulak. Biha buat sbb nk maintain the crunchiness of the broccoli. In the mean time, cuci kuey tiaw dan celur dgn air panas skjap. Oh ye.. kuah jgn lupa letak garam dan lada sulah. Kang tawar plak kang.. haha.. ok dah siap tu didihkan kuah sampai menggelegak, then pecahkan telur. Biarkan skjap then tutup api. Ok now dah boleh assemble kuey tiaw n brokoli dalam mangkuk utk hidang. After that cedokkan sup. Dan makannnn... tanya ayah td, masin tak? Dia kata tak.. fuhhh.. selamat. Dalam resepi ni biha mmg tak letak pak aji ke pasti sedap ke, cukup rasa ke.. takde.. garam dan natural flavour from ingredient je.. lantaklah cukup ke tak cukup rasa tu tp biha mmg tak suka. Kata nak sihat kan? Garam sudah memadai. Ok lah, till then. Any suggestion atau menu yg sihat utk #pesakitjantung , boleh drop ur comments below. Yes my father pesakit jantung. So pray the best for us..

Because I have NO TIME for the much dreaded and procrastinated upon subject #mealprep #nonesenseatitsfinest and mak still loves me 👧🏻 Like hello, mealprep doesn't just happen! This takes preparation and planning and I need this time for huddled around my people, over conversation and laughter 👈🏻 now that's my kind of good food. Oh. And also coz I'm an elcheapo. Okthanksbye! #gotohelldiet #tapauapaharini

I don't mean to brag but I finished my 2 hour meal-oh-what-to-have-prep in 3 minutes and 12 seconds. #stayhumble #wilderness #tapauapaharini Now who wants some green tea mcflurrry?? 🙋🏻

#tapauapaharini:

Breakfast:
¤ Peanutbutter and kaya sandwich ♥
¤ A cup of Japanese Green Tea

Lunch: ¤ Brown rice with cabbage soup and egg salad
¤ an orange

Simple because nak cepatttt!!! Haha.. anyway, korang #tapauapaharini?

#myfooddiary #foodidea #mealprepmalaysia
#cabbagesouplovers #nonachantekkitchen

MOST RECENT

Saja nak show off 😝 #foodporn Btw, Aeon Shah Alam now selling 2 heads of broccoli at RM4 🌳🌳 #elcheapowins #tapauapaharini

Morning! Morning! Morning!!! Setelah sekian lama tak bersiaran.. now i'm back!
The reason biha dah lama tak update IG is because ayah biha jatuh sakit dan biha pulak sedang bergelut dengan submission dan biha pun huru hara sgttt! So mmg tak dan lah nak update ig. Btw, since biha sdg bercooootiiii dan biha sedang jaga ayah, biha akan update menu2 sihat yg biha buatkan utk ayah. Next week biha akan start balik #tapauapaharini so, this week biha just nak buat #menusihatayah
Pagi ni ayah request nak makan kuey tiaw. So, takpe.. kita ikot je request dia.. but we do it healthy way. Kuey tiaw sup ni simple je.. campak2 je.. dan lebihkan sayur. Rencah dia cuma fishball, bawang putih bawang merah, carrot, brokoli dan telur. Renehkan semuanya kecuali brokoli dan telur. Sebab apa? Sebab brokoli tu biha just celur skjap je masa kuah tgh mendidih dan cepat2 angkat lepas 10 saat, n celur dalam air sejuk pulak. Biha buat sbb nk maintain the crunchiness of the broccoli. In the mean time, cuci kuey tiaw dan celur dgn air panas skjap. Oh ye.. kuah jgn lupa letak garam dan lada sulah. Kang tawar plak kang.. haha.. ok dah siap tu didihkan kuah sampai menggelegak, then pecahkan telur. Biarkan skjap then tutup api. Ok now dah boleh assemble kuey tiaw n brokoli dalam mangkuk utk hidang. After that cedokkan sup. Dan makannnn... tanya ayah td, masin tak? Dia kata tak.. fuhhh.. selamat. Dalam resepi ni biha mmg tak letak pak aji ke pasti sedap ke, cukup rasa ke.. takde.. garam dan natural flavour from ingredient je.. lantaklah cukup ke tak cukup rasa tu tp biha mmg tak suka. Kata nak sihat kan? Garam sudah memadai. Ok lah, till then. Any suggestion atau menu yg sihat utk #pesakitjantung , boleh drop ur comments below. Yes my father pesakit jantung. So pray the best for us..

I don't mean to brag but I finished my 2 hour meal-oh-what-to-have-prep in 3 minutes and 12 seconds. #stayhumble #wilderness #tapauapaharini Now who wants some green tea mcflurrry?? 🙋🏻

Because I have NO TIME for the much dreaded and procrastinated upon subject #mealprep #nonesenseatitsfinest and mak still loves me 👧🏻 Like hello, mealprep doesn't just happen! This takes preparation and planning and I need this time for huddled around my people, over conversation and laughter 👈🏻 now that's my kind of good food. Oh. And also coz I'm an elcheapo. Okthanksbye! #gotohelldiet #tapauapaharini

Morning jejaka dan gegadis sekalian ♥

#tapauapaharini
Pepagi ai'olls dah bangun nak buat mihun sayur ni.. hehe.. kali ni lebih kepada kategori #budgetmeal version lah. Apa yang ada kat dapur tu korek2, campak2 maka terhasil lah veggies rice noodle.. haha! Biasa lah.. time tgh menunggu gaji ni kan.. berjimat lah apa ada nya.. So, for breakfast: ¤ simple peanut butter sandwich
¤ green tea

Lunch & Dinner
¤ Mihun sayur/Veggies Rice Noodles - (tumis bawang putih + merah + ikan bilis yg dah di blend sekali. Then masukkan air dalam 2 cawan ikut brp bnyk mihun yg nak digoreng. Didihkan.. sementara tu hiriskan carrot + kacang buncis dan tauhu goreng. Dah mendidih, masukkan taucu, jgn bebanyak. Kang masin. Then masukkan veggies biarkan masak dlm seminit dua, then last skali masukkan mihun. After that kacau rata dan biarkan mihun tu kembang serap air. Bila dah kembang, tutup api dan hidang dengan telur mata, daun bawang dan bawang goreng)
Snack:
¤ Apple hijau sebiji gaul dengan secubit garam to prevent from oxidised (brtukar warna). Hah.. amacam? Bajet ke tidak? Sayur tu tak semestinya kena guna kacang buncis. Boleh jugak guna sayur lain. Optional. Apa yg ada kat dlm peti ais tu boleh guna. Hehe.. orite bebeyh?
#budgetmealmalaysia #nonachantekkitchen #veggiesricenoodle #mihunsayur
#makananbajet

Happy Sunday Morning Lovelies ♥

Since Ai'olls dah 2 hari tak hapdet psl #tapauapaharini (pasal tak sempat, bz kejar dateline nk submit assignment), so harini ai'olls nak kongsi ngan u'olls semua pasal GREEN TEA!! Tbh, biha mengalami masalah gastrik yang sangat teruk sampaikan biha tak boleh minum kopi, teh dan susu langsung!! Ye! Tidak boleh.. sedihkan bila tuhan dah tarik nikmat tu. Ni semua berpunca dari tabiat biha dulu masa diploma yg SUKAAA sgt skip breakfast, consume nescafe dan maggi tgh2 malam sbb nk study punya pasal. So as time goes by, things has become worst! Tu yg asal makan atau minum yg berkafein atau berasid akan menyebabkan perut biha pedih sampai rasa perit tau! So basically, green tea pon antara yg biha tak boleh minum. Kecuali 2 jenama yg dalam gambar ni. Ni biha totally recommend kat sesiapa yang punya masalah sama macam biha.. yg cameron green tea tu Lecturer bagi, yg Japanese Green tu u'olls boleh dapatkan di speedmart berdekatan. Hehe.. So, anyway biha nk share skit kebaikan green tea ni (cedok dpd website #abangbrian) : ¤ Membakar kalori dengan cepat
¤ Merendahkan kadar kolestrol yang bagus untuk penyakit jantung
¤ Mencantikkan dan menjaga kulit
¤ Dapat menghidarkan kita dari penyakit kanser kerana antioxidant nya
¤ Elok untuk penyakit diabetes kerana ia membantu mengawal gula dalam darah

Tips buat mereka yang ingin kurus dengan Green tea ♥ Pastikan menjaga permakanan, tidak semestinya bila dah minum Green tea ni kita boleh makan lebih.
Seelok-eloknya makan kurang dari 2000 kalori sehari untuk diet bersama Green tea
♥ Keep in mind that you want to get healthy, dan lama-lama anda akan selesa minum dan gemar minum. Jangan berhenti sekerat jalan, make it as your basic drinks for daily.
♥ Minum selepas bangun dan sebelum tidur kerana process pembakaran kalori lebih senang terjadi ketika badan kita sedang tidur. !!! Peringatan, Green tea ini tidak boleh diambil lebih dari 2 atau 3 cawan sehari kerana Green tea mempunyai kafein yang tersendiri.

That's it! Let me know what do u think abt green tea in the comment sections. Till then ♥
#malaysianhealthyfood #greentea #loseweightremedy

#tapauapaharini
Breakfast:
¤ Green tea
¤ Tuna Sandwich (tuna in olive oil + 1 sdb lemon juice + bawang besar + garam + lada hitam) - no mayonaise needed! Then assemble dgn roti, tomato, kobis (hiris halus). If takde kobis boleh je guna iceberg lettuce atau daun salad.. Lunch: ¤ Vegegarlic Spaghetti (spaghetti + kacang buncis + bawang putih + carrot + telur + salt + pepper + italian herbs*) - nak sedap masukkan sedikit isi ayam atau stok ayam. Maveles! *optional. Tak ada pon takpeee.. so simple and quick kan?
Selamat mencuba!
#nonachantekkitchen

Happy Morning ♥♥♥ #tapauapaharini
Breakfast:
¤ Peanut butter sandwich

Lunch:
Since harini terasa nak makan ala melayu, jd main course kita lauk ikan kembung masak asam rebus letak nenas. Emmm... harum sungguh bau dia.. haha! Ok makan dengan beras perang dan kacang buncis rebus. Pergh! Menganch.. Yelah selama arini asyik2 makan ala matsalih je kan? La ni kita spin sket menu ala #local

Resepi nanti biha update k.
Till then. Harini ada presentation. Wish me luck darling! ♥

#bekal
#tapauapaharini #makanansihatmalaysia #ikankembung #masak #asamrebus #nonachantekkitchen

#tapauapaharini:

Breakfast:
¤ Peanutbutter and kaya sandwich ♥
¤ A cup of Japanese Green Tea

Lunch: ¤ Brown rice with cabbage soup and egg salad
¤ an orange

Simple because nak cepatttt!!! Haha.. anyway, korang #tapauapaharini?

#myfooddiary #foodidea #mealprepmalaysia
#cabbagesouplovers #nonachantekkitchen

Most Popular Instagram Hashtags