#talam

MOST RECENT

Tadaa dah siap order untuk petang pulak
• Talam Cheese Oreo
• Talam Ubi Kayu
• Tepung Talam
.
Macam biasalah kuih talam ni memang feveret semua orang. Tak kira tua atau muda, hari perayaan atau majlis biasa je. Setiap hari mesti akan ada je "Kak nak order talam la" 😁
.
Kalau orang tanya talam apa yang paling best memang highly recommended Srimuka Durian, Raja segala kuih talam. But yang nak moden boleh cuba Talam Cheese Oreo. Yang paling best, ada yang order dedua je. Senang kerja hakak🤪 dah la buat senang jadi suka je ambik order. Kadang pernah order last minute pun terima je. Apalagi ada pengukus besar tu kan. Laju je la~ (sesiapa yang pernah tengok live Kek Buah cikgu mesti tahu)
.
Ok now nak prepare pula bahan untuk kelas esok, Nasi Arab Rempah Bikin Sendiri. Chow luu .
📲0196647769
Http://cikgugarang.wasap.my
.
#pembaristalam #pembaris #indonesianfood #malaysianfood #kuihtradisional #kuihmelayu #talamcheeseoreo #talam #srimuka #kuihtalam #redvelvet #ubikayu #talamubi

Late post
Snack box dibuat untuk acara workshop di Dinas PU Jogja
Rabu, 19 Agustus 2018

#pastelsayur
#putuayu
#tahutuna
#talam
#kacangbawang
#airmineral :D :D
Terima kasih banyak :* :* #snackbox #snackboxmurah #snackboxmurahjogja #cateringjogjamurah #cateringjogja #pesansnackbox

Tq Akak- Talam Serimuka Durian #220918 #talam #cengkihbakery #serimukadurian #foodporn #talamserimukadurian #kuehtradisionalmelayu
Untuk tempahan ☎ : WhatsApp +6018 243 2884

Siap kuih pagi ni...# Koci Labu#Talam Ubi#Apam gula merah# Kek Kukus Buah

Serimuka durian
#kuehpack
#talammawar
#talam

My sunshine 🌇talam box.
Thanks for your continued support Pn Yatie n Pn Bahya.

#kolehkacang #serimukapandan #talam #talamjb #malaydesert

Order untuk pagi ni
• Talam Cheese Oreo
• Talam Srimuka Durian
.
As you can see talam cikgu panas panas lagi & nampak berpeluh sebab customer nak urgent jadi cikgu pun usahakan juga. Tapi hasil tetap cantik. Talam pun dapat potong dengan senang. Apalagi ada pembaris talam tu zass zass je 😁
.
Kuih Talam — #openorder
Pembaris Talam — for order whatspp the number down below 👇🏻
📲0196647769
Http://cikgugarang.wasap.my
.
#pembaristalam #pembaris #indonesianfood #malaysianfood #kuihtradisional #kuihmelayu #talamcheeseoreo #talam #srimuka #kuihtalam #redvelvet

Assalamualaikum ... Terima kasih Hanana Catering untuk oder pagi ni😘😍
.
.

#serimukapandan
#talamkeladi
.
.
Kepada yang ingin menempah boleh pm/call/WhatsApp Ceq Lin Talam di no 0123749478
.
.
#sayajuakuihtalam #talam #talamlovers #ceqlintalam #malaykuih #kuihmelayu #homemade #bangi #bandar baru bangi #kajang #putrajaya #cyberjaya #nilai #bandarseriputra #puchong #kualalumpur #serdang #bandartunhusseinonn #alhamdulillah #foodporn #bazarpaknil

#talam keladi & seri muka pandan.
♥Tq.

Dari dulu pengen bikin talam daging baru kesampean Alhamdulillah.. Padahal paksu doyan syekali hehe.. Biasa beli tapi dagingnya dikit, bikin lebih mantep ya isi suka2 hehe.. Talam daging

Bahan talam:
550ml santan, didihkan dng daun Pandan sambil diaduk2 agar tidak pecah, angkat, dinginkan.
100gr tepung beras
20gr sagu
1sdt garam/sesuaikan

Campur semua bahan hingga rata, koreksi rasa.
Isian:
150gr daging giling
2bh bawang putih
2bh bwg merah
½sdt lada
Garam & gula sesuaikan
50ml santan

Haluskan lada&duo bawang, tumis hingga harum, masukan daging giling beri garam&gula, koreksi rasa, masukan santan, masak hingga kering. Angkat. Dinginkan.
Penyelesaian:
Panaskan kukusan hingga mendidih, olesi cetakan kue mangkok dng minyak, tuang sepertiga adonan pd masing2 cetakan, kukus 10menit, buka kukusan beri isian, dan tuang sedikit adonan(agar isian tdk mengambang ke atas), kukus 10menit, buka kukusan, lalu tuang lagi adonan hingga penuh, kukus lg 15 menit, angkat, setelah hangat/dingin, baru keluarkan dr cetakan, beri hiasan irisan cabe & seledri. #kuetalam #talam #reseptalam #talamdaging #reseptalamdaging #food #foodie #Foods #foodporn #foodstagram #yummy #snack #snackbox #jajananpasar #kuetradisional #kuebasah #homemade #madebyme #doyanbaking #bisabikin #berbagiresep #shareresep #yukbelajarmasak #cakedankue #resepyummy #belajarbaking #reseproemah #resepkuebasah #resepmudah

3rd set w @valhallabaloo vibin in the back
-
IF YOU HAVEN'T CLICKED ON THAT BIO LINK YET, you should yo.
-
📸@julinfinity
-
#thero #monica #aldo #talam #baloo # hiphop #rap #musicvideo
#rapfrancais #homemade

KELAS TALAM pilihan.... atas permintaan jom pada yang berminat.. - Talam Sago Gula Merah
- Talam Kole Kacang
- Talam Pisang
Free resepi .. Murtabak Crecker

Tarikh : 30/9/2018 (Ahad)
Masa : 10am hingga selesai
Yuran : rm100
Tmpt : Bdr Mahkota CHERAS
wasap saya www.wasap.my/60172804378

#kelasmasak. #kelastalam #talam #bakingclass

#Repost @tipsdapursederhana (@get_repost)
・・・
TALAM PANDAN
Resep by @hellensalim

Bahan lapis Putih:
125 grm tepung beras
50 grm tepung tapioka
25 grm gulapasir
550 cc santan dari 1 butir kelapa
1 sdt garam

Bahan lapis Hijau:
250 grm tepung beras
75 grm tepung tapioka
250 grm gulapasir
1250 cc air jus pandan
1/2 sdt air alkaline water/ air abu / kicui (saya pakai 1/2 sdt kecil kapur sirih larutkan dengan sedikit air)
Sedikit garam saya tambahkan

Caranya:
Siapkan loyang 18cm oles dengan sedikit minyak, sisihkan.
Panaskan kukusan.

Campur bahan lapis putih, adukrata. Saring, sisihkan. (ndak perlu dimasak ya, cukup lapisan hijau yang dimasak)

Campur bahan lapis Hijau aduk rata, saring. Masak adonan dengan api kecil terus diaduk, awal akan bergerindil, terus diaduk sampai adonan licin, mengkilap dan mengental.

Tuang adonan hijau keloyang, ratakan. Kemudian tuang adonan putih (adonan di aduk dulu) kukus dengan api sedang sekitar 45 menit / sampai matang.
Dinginkan, potong kue dengan pisau yang dialasi plastik bening biar kue licin.
Siap sajikan 😊

#talam #jajananindonesia #demenmakan #jajanantradisional #doyanjajan #kulinernusantara #cemilankekinian #jajananenak #jajananhits #jengkol #makanyuk #cemilanenak #maknyus #sotoayam #jangkrikkuliner #reseproemahan #nasgor #makanpedas #makananindonesia #hobimakan #makanannusantara #kuliner #jajanpasar #sambalbawang #bakso

Benda yg paling penting sekali kalau nak turunkan berat badan adalah MINDSET kita. Kalau mindset masih di tahap lama, so tak lama mana pun diet kita tu. Silap2 tak turun tapi makin naik pulak berat.
.
So, apa-apa hal, betulkan dulu mindset kita. Cakap dgn diri sendiri depan cermin sambil tgk tubuh badan sendiri,
.
"Aku nak dapat berat ideal, aku nak lebih hargai tubuh badan sendiri, aku taknak rosakkan tubuh aku dengan makan benda-benda yg tak sihat dan akan datangkan penyakit."
.
Percaya atau tak, jika kita dah setting mindset kita untuk berubah. InsyaAllah kita akan lebih kuat hadapi cabaran-cabaran luar. 😊
.
.
.
Coach Yus +0173383140
.
.
#coachdiet #lunchboxkl #fattofit #testimonikurus #ootd #tipsdiet #BHOnline #duckscarf#misimengecil #tutorialtudung #jakel #viralmalaysia #turun5kgsebulan #fitmama #turunberatonline #GlamWedding #hijabstyle #lazada #kl2017 #sayanakkurus #dietatkins#nakdiet #dietseimbang #dietkalori #fitmama #unikl #uitm #talam #medifeetshoe

Most Popular Instagram Hashtags