[PR] Gain and Get More Likes and Followers on Instagram.

#suzasplate

162 posts

TOP POSTS

Hari Ni di #suzasplate . Saya buat kuah lodeh makan ngan Nasi himpit terlajakkk sedapp dato @aliffsyukriterlajaklaris πŸ˜ŽπŸ˜€ Kalau kawan2 tak tau nk Masak Apa esok, Boleh tengok menu lain di #suzasplate
#jommasak utk keluarga tercinta. Moga bertambah Kasih sayang di #ramadhan ini πŸ˜‰πŸ˜Š

Super spicy Assam laksa that make me less tired πŸ˜‰ #suzasplate #onepotmeal #foodnetwork #jommasak

Kenduri #meebandung seronok sepupu2 & Atuk dtg 😘😘 @sayitright123
#suzasplate #bonding #cutisekolah

Terasa nk makan #ayamkapitan hari ni..tapi ngan nasi yg maybe tak match bagi org lain 😎
Alah Kita buat dia kan πŸ›πŸ—πŸ˜… Here @ #suzasplate #peranakanfood #happinessishomemade

#nasiarab πŸ˜‰
#suzasplate
#foodstagram
#happinessishomemade

Masak dgn periuk #noxxa 8 min high pressure

This is magic! Tengok color pun dah buat hati gumbira πŸ˜€ #bonweekend !
#suzasplate #homemadeisthebest #mixveggies

#oglioolio with #blackjellymushroom + meat
@ #suzasplate πŸ˜€ ada budak kecik tu dah 2 hari menagih spaghetti.
#foodstagram #happinessishomemade

A feast for all 'stake holders' at home 🍴

#whatsfordinner #requestgranted #suzasplate

Lodeh in the house 😍 🍴🍲 #requestgranted #masakapa tuπŸ˜€ #lontong #anakjohor diperantauan #suzasplate

MOST RECENT

Hearty meals @ #suzasplate today. Lama x buat Pecal, puas hati sgt dpt makan hari ni. Yg penting Mak mertuaku pun berselera makan. Kesian dia tak selera makan lately. Then, lauk favorite Encik Cinta Hati @msaifulbahari_s betik Muda Tumis cili padi + cendawan telinga kera. Dari opis sudah request menu ni😊. Last sekali Mee Bandung utk hero2 Umi πŸ‘¦πŸ‘¦πŸ‘¦πŸ‘¦πŸœπŸœπŸ€πŸ€ Apapun #pecal di hatikuπŸ˜€
#fortheloveofmylife #masakapahariini #akuanakjohor #akuanakkampung #layankanaje #cutisekolah kan 😊

#suzasplate today! πŸ˜€ Masak Nasi yemendhi dari #arabiankitchen tapi lauk ikan tenggiri Masak merah πŸ˜€ Guna rempah Ayam Masak merah. Takde salad & sup pun lajuu anak2 makan. So mak2 yg nk sediakan masakan sedap tapi senang nk Masak boleh la cuba beli Pakej beras basmathi + rempah nasi ni. Bulan ni ada promo sempena cuti sekolah. Nanti saya upload promo Ye. Boleh order dgn saya & Nanti #arabiankitchen hantar ke rumah dengan Pos πŸ˜€

#jomtry #menurestoran di rumah

Mengisi permintaan King of my πŸ’ nak Makan #meegodok. Tak tau la kenapa namanya Mee godok, mungkin bila sup dah mendidih, Kita masukkan mee dlm sup & biarkan sekejab baru matikan api. Agaknya la 😎
Here @ #suzasplate for #dinner #noodlesoup

My rojak mee. Walau x puas hati sikit Sebab kurang pedas Tapi Boleh la nak makan sendiri. Yg bestnya bila dengar kruk2 bunyi kunyahan Timun, kangkung & tauge. Kalau ada sotong kembang ni uii tambah best. Nantilah next round pulak. Apapun..Rindunya rojak Mee #paritsulong ☺

Fav anak bujangku @naqiuddinss7 😎 🍝🍴 #foodpassion #happinessishomemade #rojakmee #malaysianfood #suzasplate #masakapahariini ?

Comfort food of the day. #meehailam
#sabarlahdiriku
#suzasplate

#meekari kering @ #suzasplate Harapnya mengubat keletihan hari ni.

Kita lunch Nasi lemak dulanglah hari ni.
#nasilemak basic @ #suzasplate 😊 #rapatkansaf anak2ku πŸ‘¦πŸ‘¦πŸ‘¦πŸ‘¦

Mee ladna sayur lebih 1! Susah nk Makan Kat kedai Kita buatlah Kat rumah 😊

#homeisbest #suzasplate #masakapahariini #noodles

Melayan request Si kecik hebat bercakap, Aminuddin, Mee Hitam letak Telur.
#suzasplate #menuanak we #lovenoodles 😊

#suzasplate Nasi Goreng for breakfast! Amiruddin kata Umi ni x habis2 petai. Apa Nk buat sedari kecik petailah antara Ulam yg selalu ada Kat Rumah selain pucuk Tenggek Burung, Kacang panjang, kobis & kacang botol. Semuanya ada di keliling rumah kecuali kobis.

Meat escape dinner!!! Cendawan telinga kera @ #blackjellymushrooms tumis cilipadi + lada merah + kailan + santan. Then bubuh gang dia, ikan kering+ikan bilis + petai + Telur dadar. Berjayakah mak encik tak tambah Nasi??πŸ˜Šβ˜ΊοΈπŸ˜‰ #masakapahariini #suzasplate #foodstagram #happinessissimple

Lama tak makan mee bandung & first time guna cili boh utk buat rencahnya coz cili kering yg beli Sebelum ni terlalu pedas. Alhamdulillah tak menghampakan cili boh Puteri.
#anakjohor di rantauan, maka masaklah sendiri menu kegemaran πŸ˜€ 2 paket mee sekejab je dilangsaikan 4 org hero ni.
#happinessishomemade #masakapahariini #favouritemenu anak2 @ #suzasplate πŸ˜‰

#petai is happiness πŸ˜…πŸ˜€πŸ˜€β˜ΊοΈ and the best partner must be ikan kering la kan. Terpengaruh dengan masakan retis @farahdhiya_fd siang tadi πŸ˜‰ so buat la jugak sambal hijau + petai
Hanya angkatan #petailover yg faham nikmatnya makan petai ni. Jangan tak tau petai mahal dah sekarang ni. Rasanya sesiapa yg ada Tanah terbiar eloklah buat ladang petai.
#masakapahariini #suzasplate #happinessishomemade πŸ˜‰

#angelhair pasta goreng dengan perencah Kari maggi 😊 kekonon maggi goreng, lempeng tebaran encik ayah & sambal tumis & bubur jagung untuk sidang sarapan pagi ni. Here @ #suzasplate #enjoyyourweekend #cutisekolah dahhhπŸ˜€πŸ˜€
#makanapa tu

#chicken #paprik with black jelly mushroom for dinner. Makan dalam dulang senang, x daya nk kutip pinggan hari ni. Love to see those hands. May Allah clings their heart forever, till Jannah insyaAllah.
#fortheloveofcooking #fortheloveofmylife our small #jamaah here @ #suzasplate

Salmon Goreng bite size! Super food ni, mmg berebut anak2. Sesekali tukar angin boleh la. Ni pun alhamdulillah dpt murah hari ni. Salmon Kaya omega, bagus utk anak2 terutama yg tengah belajar.
Here #suzasplate #salmon #bitesizefood #siscuba ye

Simple lunch today @ #suzasplate #fusilli with #beefsoup 😊

#masakapayangada makan dgn #sambalkicap barulah umphhh

Fabulous #combo πŸ˜‰ antara menu semalam. Masak lemak labu + bayam, ikan pekasam & petai @ #suzasplate lagi win bila makan dengan ikan kerisi Goreng & sambal hijau

Mode syawal lagi. #lontong #kuahkacang dinner Hari ni @ #suzasplate Allah..Allah leganya esok cuti. Moga weekend Yg penuh barakah Dan kebaikkan utk semua ☺️ #masakapahariini #happinessishomemade 😎

Back to basic. #lempeng by Mr Boss @msaifulbahari_s & sambal Ijo. Inilah Antara staple food masa membesar di kampung dulu. Masih teringat2 lagi sedapnya cicah sambal Hijau dgn lempeng atau Ubi rebus. Kadang2 siap dgn ikan kering lagi. Alhamdulillah mmg seronok mengimbau kenangan zaman dibesarkan kerana semua tu membentuk karakter dan peribadi kedewasaan.
Here @ #suzasplate #masakapa tu πŸ˜‰ #bangsajohor

Salah Satu lauk Iftar hari ni menu kegemaran En Suami @msaifulbahari_s πŸ˜‰ Betik yg dah nk Masak tapi masih keras, disagat & Ditumis dengan cili padi,ikan bilis, bawang putih, bawang merah & belacan. Tambah umpph bila masukkan juga cendawan telinga kera (black jelly mushroom). Jangan lupa imbangkan rasanya dengan garam, gula & sikit bancuhan air Asam jawa & serbuk perasa. Selamat mencuba ☺️ Here @ #suzasplate #ramadhan2017

A simple iftar @ #suzasplate today, alhamdulillah😊
#ramadhan2017

Santapan berbuka tadi, ayam goreng atau kekononnya chicken chopped. Utk sos Saya tumbuk lada hitam & 3 ulas bawang Putih & Tumis dgn 2 sudu olive oil. Lepas tu Masukkan fresh button mushroom & Tumis lagi sekejab. Then, masukkan demi glaze/ brown sauce Yg dah bancuh air panas dlm periuk tadi. Kalau ada bay leaf boleh masukkan dlm sos ni. Xde pun xpe. Tunggu sampai mendidih & tengok tekstur sos. Kalau dah ok matikan api. Ok dah siap! Selamat mencuba.
#ramadhan2017 #suzasplate #foodoftheday #chickenchop

My simple version of #meebandung for Muiz, Amin & Amir. Telur je yg ada tapi seronoknya Depa Ni bila nampak Telur mcm ni.
#masakapahariini here @ #suzasplate

#laksapenang org #johor 😊 boleh la setakat nk makan sendiri
Here @ #suzasplate #masakapahariini

La la la la la πŸ˜€ first time kenalkan lala pd anak2. Amir kata ok. Amin kata Wahh Boleh tahan rasanya, Naqiuddin kata lebih sedap dari kupang. Muiz pulak kata edapnya πŸ˜€
Masak simple Je ni, x sampai 10 minit siap. Hiris bawang putih, bawang merah, halia, 3 biji cili padi & 1 batang serai. Panaskan minyak, Tumis bahan hiris & Masukkan 2 sudu sos tiram, secubit garam. Gaul, potong kan 3 helai daun limau, masukkan air dlm setengah gelas. Tutup kuali/ periuk. Kalau lala dah terbukak tu dah Masak la tu. #siscuba Ye πŸ˜€ Moga bermanfaat.
Here @ #suzasplate #jommasak #seafood #masakapahariini
Yg duduk #payajaras #subangbestari #mutiarasubang boleh la beli Lala fresh Di pasar mini Haziq kepunyaan @hamdannoraini πŸ‘πŸ‘

Lauk simple Tapi akan buat Kita jeling Nasi tambah πŸ˜…πŸ˜… ikan terubuk masin (Tq to kak @aina.musa πŸ˜€ bagi ole2 dr sarawak hari tu) Betik Muda Tumis cili padi & sambal Tumis cili padi. Mmg al khusyuk makan. Alhamdulillah
Here #dinner @ #suzasplate #masakapahariini πŸ˜‰

Ikan apapun Kalau digoreng mmg sedap kan. Dari mula lumur siakap ni dengan garam kunyit dah terasa nk Makan dengan air asam. Anak kampung mcm diriku ni dah cukup dah dgn lauk mcm ni.
Dari #dapur #suzasplate #ikanpancing

Nasi arab + ayam ungkep for my small clan at home. Arab campur Jawa pun boleh daaa.. Makan aje daaaa πŸ˜…

Here @ #suzasplate #masakapa tuu #foodstagram nasi tu Masak dengan rempah nasi kabsah #chefammar ikut je panduan Masak di botolnya

Throwback Semalam punya juadah berbuka..Di mana? Di rumah aje le #suzasplate teringin Mee ladna, so masak la dgn Apa yg ada. Selamat berbuka kpd yg berpuasa hari ni. Bestnya Ramadhan dah Nk tiba Ni Kan
#ilovenoodles #noodlelover

Heavy breakfast..just like the saying, breakfast like a king @ #suzasplate πŸ˜„ tengah syok makan, nasi x cukup πŸ˜… Nasib baik ada periuk ajaib #noxxa haa tunggu la kejab 8 minit.
#sarapan apa tuuu

Sebahagian portion nasi impit dgn lauk semalam, Ayam kampung Masak kicap bersantan

#masakapa tuu #foodstagram #suzasplate

Nasi impit goreng pun sodap! #bangsajohor panggil #lontonggoreng
Here @ #suzasplate πŸ˜€ dah dua tiga hari menu ni bermain di fikiran. Menganggu perasaan Betui tapi x daya nk lalui proses nk buat nasi impit tu. So, breakfast pagi tadi belilah 2 bungkus nasi impit yg gemok Kat kedai tu. Mujur dia nk jual kan. Ginilah strategi ibu berkerja..😊 shortcut to tame e craving! Alhamdulillah πŸ˜€πŸ˜‰ #masakapa tuuu #ricecake #anakjawa mcm ni lah 😊

Layan craving diri sendiri jugak πŸ˜‰πŸ˜Š entah lah #meeladna ke #meehailam Yang penting sayur lebih & pedassss sambil meraikan weekend. Alhamdulillah leganya bila cuti kan!

#alhamdulillah #itstimetobreak #suzasplate #masakapa tu😊 #noodles

Layan request Aminuddin Nk makan #kwetiaugoreng Then, dia baru tau Udang tu sedap, so apa2 dish yg ada udang muka dia berseri2 sambil bgtau awal2 udang tu dia punya πŸ˜€
#masakapa tu #welovenoodles #suzasplate

#ikanpari tuka masak pecel Atau bahasa senang Masak lemak cili api dengan kencur. Alhamdulillah terbaikk. Mula2 Naqiuddin mcm frust Sebab dia ingat Umi Masak Asam pedas ikan pari ni. So, ckp Kat dia, masak Pecel ni pun sedap. Explore new taste la. Bila dia dah makan..haa x cukup pulak πŸ˜…
Bila makan lauk ni akan teringat zaman dolu2 coz ini Antara lauk yg selalu mak & arwah nenek Masak dulu. Kalau x ada ikan pari, ikan jaket Atau ikan Keli pun sodap.
#terkenangsemasadulu #suzasplate #akuanakjawa #anakjohor #jomcuba

Lodeh in the house 😍 🍴🍲 #requestgranted #masakapa tuπŸ˜€ #lontong #anakjohor diperantauan #suzasplate

A feast for all 'stake holders' at home 🍴

#whatsfordinner #requestgranted #suzasplate

Life x always sweet
Sometimes it could be sour 😎

#lifequotes #sweetsourfish #requestgranted for my kids #whatsfordinner #suzasplate

#oglio olio for #breakfast @ #suzasplate β˜•οΈπŸ΄ Sahabat semua make gapo tu πŸ˜‰ xde idea boleh la try masak Oglio olio ni. Tak tahu x jd masalah, mak cik youtube kan ada πŸ˜€
Moga kita Jadi hamba Allah Yg lebih baik hari ni. Mari Kita doa byk2 moga Allah tetapkan hati kita, bersangka baik, fikir baik, cakap baik2, menyantuni insan sekeliling Kita dgn baik..moga yg dtg balik pd diri Dan keluarga Kita pun baik2. Kita manusia biasa, terkadang mudahnya hati tergeliat, fikiran pun menerawang yg bukan2. Allah Allah..byknya kelemahan diri yg bercita2 nak mendiami Syurga teratas 😭
#jomjadibaik #islamisfirstclass #jommuhasabahdiri #masakdarihati

#pindangserani #ikantongkol isi putih dinner tadi. Kalau Masak lauk ni mesti teringat Mak. Moga2 nanti setiap masakan yg Kita sajikan utk anak2 akan menjadi salah satu pengikat kasih yg berpanjangan antara Kita & anak2. So ibu2 sekalian, moga terus bersemangat memasak utk keluarga tercinta πŸ˜€

#jommasak #suzasplate #homecooking is love & happiness πŸ˜€ #foodstagram

Lunch Mee bandung dulang πŸ˜… Hanya Di #suzasplate

Sambal Tumis lada besar + cili padi Atau #sambalijo Kalau makan dgn nasi memang Tak cukup 1 senduk.
@ #suzasplate #sayaanakjawa #jommasak #darihati

Paling best #ungkep ayam kampung. Hari ni Masak ungkep sebab Semalam menu hospital lauk ni makan Ngan bubur nasi. So, ni request dr intan payung yg demam ni, nak makan ngan bubur.
Ok @henna_farhana @rosnanibtmohdnor @isnajwa07 @nursaadahngah hopefully puas hati dgn cara nk Masak lauk ni ye. πŸ˜˜πŸ˜€ #suzasplate #masakanjawa #ungkep

#jommasak Ungkep / rendang Hijau
langkah demi langkah ☺️ Ketumbar, Jintan halus & Jintan kasar disangan ( alamak Bahasa melayu Ke jawa ni πŸ˜…) sekejab. Lepas tu blend kering. Then, Blend bawang merah + 2 batang serai+ kunyit + halia+ bawang putih.
Ketuk 2 batang serai + lengkuas, panaskan minyak Dan Tumis semua bahan kisar basah sampai kering. Lepas tu baru Masukkan ketumbar+ Jintan yg dikisar kering tadi. Tumis lagi.
Then, masukkan ayam, gaul rata. Tak perlu letak air. Kecikkan api & tutup periuk. Tunggu sekejab, gaul dr masa ke semasa. Masukkan air ( Kalau xnak berkuah, Jgn letak byk air)
Masukkan cili merah & daun limau Kalau suka. Biarkan mendidih, Masukkan garam/gula/ sikit serbuk perasa. Gaul lagi sampai semua sebati & Boleh rasa ok x masakan ni.
Lauk ni Boleh dimasak sampai kering airnya, Atau Boleh letak santan Kalau nk berkuah. Jgn risau Kalau minyak byk lps mendidih, tu minyak dr hasil tumisan & ayam tu sendiri. So, di Akhir memasak, buangkan minyak yg lebih tu. **boleh juga Masukkan kentang Kalau ada.
Selain ayam, Boleh juga basic rempah yg sama utk Masak daging, paru Atau kerang. Selamat mencuba, moga bermanfaat. Jgn give up Kalau 1st time cuba rasanya ada yg x kena. Cuba & cuba lagi. InsyaAllah lama2 dpt rasa yg Kita nak.
#suzasplate silakan #siscuba #masakanjawa

Bahan yg diperlukan utk Masak #ungkep Atau ada juga org panggil rendang hijau. Bahan2 utk 1 ekor ayam. Anda Boleh adjust semua bahan2 ni berapa Byk yg diperlukan bergantung kepada size bahan atau portion ayam/daging contohnya Kalau bawang Putih tu kecik, so lebihkan. Kalau byk portion ayamnya lebihkan rencah nk masaknya. Kalau nk pedas Boleh letak lebih cili padi.
Then, Kalau rasa susah nk blend ketumbar Jintan tu, beli yg serbuk pun ada jual. Ada org x Suka makan bila tergigit serpihan ketumbar.
#jommasaksendiri #suzasplate

Ayam goreng + mash potato + coleslaw. Moga bermanfaat, dapat bagi idea ️utk anda pelbagaikan menu di rumah. Tengok dlm fridge kobis biasa tu ada sikit je, yg belum usik kobis purple, so tambah dgn dia je le. Tu yg rupa coleslaw ada color purple. But it turn out good πŸ‘Œ x worry Kita buat dia. Memang byk sikit kerjanya Nk prepare menu ni tapi puas hati bila anak2 suka. Nanti Saya share tepung goreng rangup yg Saya guna ni, elok tepung ni x masin.
#jommasaksendiri #suzasplate #happinessishomemade #menuanak

Mash potato / kentang lenyek. Kpd yg Nk try buat Kat Rumah, makan ngan ayam goreng Atau mkn mcm tu je pun boleh.
Rebus kentang. Tak payah susah2 kupas kulitnya. Just basuh & rebus. Nanti dah Masak, senang je Nk buang kulitnya. Dah Masak, buang kulit n lenyek2 dlm periuk. Masukkan butter & susu. Masukkan juga secubit garam & lada hitam. Gaul atas api sederhana. Last sekali masukkan hirisan daun English parsley Atau Kalau xde parsley jenis ni, daun sup biasa pun ok. Gaul sekejab, Nampak dah sebati. Matikan api. Boleh makan dahhβ˜ΊοΈπŸ˜€ Moga bermanfaat

#siscuba #jommasaksendiri #suzasplate

Dinner awal hari ni. Semua dah lapaq bila bau Ayam Masak ungkep ni. Anak Jawa la katakan πŸ˜‰
@ #suzasplate makanlah duhai anak2 πŸ‘¦πŸ‘¦πŸ‘¦πŸ‘¦ #foodstagram

#ungkep Ayam kampung. Amir kata lebih sedap dari Masak kurma πŸ˜€
#suzasplate #homemadeishappiness

Mee bandung ayam + Telur. A light gravy..but yet satisfying. Yg penting ada bomb yg merah tu πŸ˜‰
#suzasplate #noodlelover #homemadeishappiness

#oglioolio with #blackjellymushroom + meat
@ #suzasplate πŸ˜€ ada budak kecik tu dah 2 hari menagih spaghetti.
#foodstagram #happinessishomemade

This is magic! Tengok color pun dah buat hati gumbira πŸ˜€ #bonweekend !
#suzasplate #homemadeisthebest #mixveggies

Black jelly mushroom @ Cendawan telinga kera masak cilipadi dgn tempe. Cara masaknya sama mcm nk Masak sambal hijau, cuma tambah santan. Nak kering Atau berkuah terpulang pd citarasa masing2. Kalau tambah dgn sotong & tahu potong dadu lagi syiok πŸ˜€
Dulu2 senang Sgt nk dapat cendawan ni masa Kat kampung. Skrg ni susah juga nk dapat. Ni pun terjumpa di #villagegrocer #cittamall terus capai. Tak mcm cendawan tiram yg byk dijual Kat mana2.
#suzasplate #ilovemushrooms #happinessishomemade #foodstagram

Most Popular Instagram Hashtags