#sekadarperkongsianbersama

1080 posts

TOP POSTS

Kepada mereka yang sudah bertunang atau sudah cop wanita itu untuk menghalalkannya... Kata seorang guru

Apabila kamu bertunang dengan istisyarah atau istiqarah,kemudian kamu diuji dengan wanita lain yang lebih dilihat lebih baik,itu tandanya tunangan kamu itu yang terbaik
Ini kerana syaitan sedang mengada-adakan keburukkannya agar pernikahan kamu terbatal.Maka tatkala akad nikah sempurna,hilanglah fitnah syaitan,bahagialah rumahtanggamu.. Manakala kebiasaan pada perhubungan secara tidak baik,pasangan akan sentiasa dihias oleh syaitan.Lantas dia tidak dapat melihat keburukkan pasangannya.Maka tatkala lafaz akad nikah sempurna,hilanglah hiasan syaitan,maka terdedahlah satu persatu aib,lalu berlakulah penceraian dan sebagainya.

Jika sudah mempunyai calon jangan terlalu melayan yang lain.Bimbang dalam senyap ada yang menyimpan perasaan dan harapan walau sekadar sahabat baik.

Bila dah memilih bakal pasangan,hentikanlah pencarian,tundukkanlah pandangan dan lakukan istiqarah berterusan.Apapun manusia merancang,Allah merancang,sebaik-baik perancang itu Allah SWT

Jadi janganlah bertunang terlalu lama..Percepatkanlah kepada perkahwinan.In Sha Allah moga diredhai Allah selalu.Sepanjang menuju ke alam perkahwinan.

Dan

Jika sudah cop wanita itu untuk menghalalkannya dan kedua-dua setuju beserta seorang saksi dikira tunang secara Islam,cumanya adat melayu menyarungkan cincin buat pihak perempuan itu yang menampakan ia lebih jelas dan lebih hormat dan status.Jika dia sudah menjadi tunangan orang tidak boleh digangu.Hukumnya berdosa..
.
#sekadarperkongsianbersama
#salammaghrib

Bila engkau berbicara lain dibibir💋 lain dihati❤ dan bila engkau berjanji✊selalu engkau ingkari👎 jikalau kau dipercaya lalu kau mengkhianatinya👇
-itu munafik namanya👊
#sekadarperkongsianbersama

"Kita tidak akan dpt memutarkan jarum waktu ke belakang. Masa umpama air sungai yg mengalir. Apabila kita memijak air kali pertama, maka kita tidak akan dapat memijak air yang sama pada pijakan kedua. Masa ibarat nyawa kita. Mengurus masa samalah dgn mengurus nyawa kita!!!" #demimasa
#dimanaDIAdihatikita
#silafhmknbtulbtulayatdiatas
#jgncpatmelatah
#sekadarperkongsianbersama

Tahun 2k16, nak create memories dengan orang-orang tersayang dan berambus dari hidup orang yang tak reti hargai kita 💁🏻💁🏻💁🏻 #sekadarperkongsianbersama #diatasawan #loveofmylife #2016

🌸 Someone was asking me about ‘Love’. And to be honest, saya bukanlah doktor pakar cinta. ^^
-
-
Namun, bila disebut tentang cinta. Definasi yang saya pegang hanya satu. “Iaitu dengan cinta, saya ingin ke syurga bersama-sama insan yang disayangi. Dan apa-apa yang membawa ke neraka, itu bukanlah cinta.” Jika awak tanya saya, “Patut ke aku tunggu dia? Takut-takut yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran~~~. ”
-
-

Dan di bawah ini, jawapan saya. 😊
Jika awak rasa perkenalan awak dengannya semakin mendekatkan diri kamu dengan Allah, maka teruskan. Namun, jika perkenalan itu membuatkan kamu semakin jauh dari Allah, sedarilah bahawa itu bukanlah jalan yang terbaik untuk kamu pilih.
Kamu ada KUASA untuk MEMILIH. Dan pastikan ia adalah yang terbaik buat dunia & akhirat awak. DUNIA & AKHIRAT. Bukan hanya DUNIA.
-
-
Berbaloi di bawah bukan bermaksud berbaloi dengan kekayaan harta, pangkat, darjat atau kecantikan/kehenseman yang dia miliki. Tetapi, kaya dengan iman dan cintanya kepada Al-Khaliq serta Rasulnya. <3 Dan mudah-mudahan dengan ‘kekayaan’ itu menjadi asbab untuk kamu dan dia berpimpin tangan, kembali pulang ke syurga bersama-sama. 🍃
-
-
“Wahai jiwa-jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang reda dan diredaiNya. Maka, masuklah ke dalam golongan hamba-hambaKu. Dan masuklah ke dalam syurgaKu’’.
(Surah Al-Fajr: 27-30)

#SekadarPerkongsianBersama
#MogaAllahRedha

"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?" — (Surah Ar-Rahman, Ayat 13)
-
Salam Jumaat, semua. Moga amalan kita bertambah di hari yang mulia ini ✨Jangan lupa baca 10 ayat terawal & 10 ayat terakhir Surah Al-Kahfi 🌸 #sekadarperkongsianbersama #withloveily

🌼BERNIAGA lah walaupun untung sekadar RM1 - RM5 sehari.. 👍 Memang nampak sedikit🍃, tapi rasa puas sebab hasil dari usaha kita sendiri..😊
.
Tapi kalau ada terdengar suara2 sumbang anak kera 🐒🐒 atau biawak 🐉🐉 beriya² nak kondem jualan tanpa membeli😍, tu memang biasa sangat² terjadi😂... Usah sedih.. 🙅Esok lusa kita berjaya 💲💰 Dialah org pertama suruh kita belanja 🍕🍟Open table katanya 🙊🙊
.
Mungkin itu rezeki kita😃 .. Rezeki utk berdepan dengan pelbagai ragam 😉 Be positive ❗❗ Usah layan..💪 Teruskan berniaga..💓
.
Niatkan dalam hati 💟 SAHAJA AKU BENIAGA KERANA ALLAH 😊 Rezeki dari Allah pasti ada💝 Kipidap 💪 💪😘😘
.
#copypaste #sekadarperkongsianbersama

MOST RECENT

Semalam mandi air terjun, Harini mandi air ais 💪🏃👍
Dah all out masa race kn, sekarang kene recovery balik supaya boleh all out race akan datang 😀😀
Banyak kelebihan mandi air sejuk atau mandi ais ni :

1 - membantu melawan jangkitan kuman.
2 - melancarkan aliran darah.
3 - meningkatkan metabolisma badan.
4 - mengawal suhu badan.
5 - mengurangkan stress.
6 - menguatkan penafasan.
7 - membuatkan kulit dan rambut menjadi sihat.
8 - membantu proses sistem limpa
9 - meningkatkan penghasilan hormon
10 - badan lebih bertenaga dan segar
11 - membantu melegakan otot2 badan

Mandi air sejuk atau ais juga dapat membakar lemak, iaitu brown fat akan aktif untuk menghangatkan tubuh seterusnya membakar lebih kalori dengan meningkatkan kadar metabolisma badan. 😀😀 #recovery #mandiaisdanairterjun #sekadarperkongsianbersama #afterB3B #runners #centrotowerrun2017 #fitmalaysiaperingkatnegeriselangor #rakyatrun2017

Most Popular Instagram Hashtags