#resipi

MOST RECENT

Amacam? Cantek tak?!?! ๐Ÿ˜Ž wana eat something hearty and warm tonight. Made this in half an hour, pakai nasi yg dah masak je.
FISH CONGEE WITH OKRA
.
.
1ยฝ spoons of cooked rice
1 piece nile cut fish, got mine from huaho tg bunut from frozen section
3 okra
Gondola leaves
Ginger, sliced
ยฝ tbsp chicken stock powder
Salt
Water
Fried onion
.
.
1. Boil and then simmer cooked rice with ginger until the water reduced and congee thickens. Stir occasionally so that it wont stick to the bottom of saucepan
2. Then add okra, gondola, salt, chicken stock as well as the fish. Simmer til the fish is cooked. Add more hot water if needed
3. Garnish with fried onion and enjoyyy
#ayaridles #food #cook #cooking #recipes #recipe #resepi #resipi #congee #porridge #fish #fishing #barramundi #siakap #sea #healthy

kek sarang semut๐Ÿง€
tapi
.....tak bersemut pun ๐Ÿœ๐Ÿœ #keksarangsemutmoist #keksarangsemut #kekoldschool #kekkajang #kekoldschool #resipiwarisan #resipi #makanmakan #minumpetang

Too pretty cant help it.
Another version of AGLIO E OLIO ๐Ÿ˜‹ just wana use that parsley before it goes bad.

AGLIO E OLIO WITH BREAKFAST BEEF
.
Half or ยพ of a packet of angel hair spaghetti, place in boiling water for 5 min or til al dente, drained or keep 1 cup of the pasta water
.
Generous amount of olive oil
1 packet of breakfast beef pds, slice smaller
1 packet of parsley, chopped
10 garlic, thinly sliced
Black pepper
Chilli flakes
Salt
.
1. Place drained spaghetti in a bowl
2. On a pan with med low heat, add olive oil and the sliced garlic (eventhough the oil isnt hot yet), keep stirring to infuse the garlic flavor to the oil. Dont burn the garlic
3. Then add the cut beef, stir and when it is cooked add parsley, salt, chilli flakes and black pepper. Mix well. Off the heat
4. Then pour onto the bowl and mix well with the spaghetti. Done
.
๐ŸŒธUse the pasta water if you think the oil sauce is not enough for the pasta. Add at step 3 ๐ŸŒธmay add a handful of parmesan cheese and toss well with the pasta at the end
#pasta #spaghetti #ayaridles #food #recipes #recipe #resipi #resepi #cook #cooking #food #aglioeolio #pasta #pesto

KENAPA kita tak digalakkan amek ikan keli ketika dalam proses nk turun kan berat badan๐Ÿ˜Š
.
Senang nk faham mcm ni:
.
โœ…Ikan darat kita kena elakkan amek ketika kita nk lose weight sebab even dia tinggi protein, dia juga tinggi dengan omega 6 iaitu lemak jahat
โœ…Alternatif dia, amek ikan laut sbb ikan laut kaya dengan omega 3 dan omega 3 ni utk counter omega 6 tadi
โœ… Utk ikan laut pon kita harus ikan yg liar bukan ikan yg dibela. Sebab ikan yg dibela sumber pemakanan diorg bukan dr sumber alam jadi banyak yg diberi mkan bhan yg tak elok utk bg diorg cepat besar
.
#youcanloseweightfromhome
#teamdrnajlaahmad
#teamnickhinhussein
#teamuswahhasanah
Coach Dr Najla Ahmad +60182184536
.
#coachdiet
#gemukisawesome #fattofit
#testimonikurus
#tipsdiet #BHOnline
#resipi #tutorialtudung
#jakel #viralmalaysia
#turun5kgsebulan
#fitmama #bfmom
#GlamWedding #duckcosmetics #dalampantang #doorgiftbajet #pelaminnikah #wanitamuslimah #semerahcintahumairah #syantik #jomkurus1malaysia #sihatmalaysia

Pengat Pisang Berangan โœจ
Mudah, cepat dan enak!
Buat mereka yang sukakan manisan. Jom cuba masak!
Lebih mudah dengan menggunakan lovely pots dari @kitchenhomeoutlet, ada penutup, pemegang dan tahan panas!
.
Lepas siap boleh hidang terus atas meja.
.
KENAPA BELI PERIUK NI?
* Boleh digunakan utk masak di atas stove akak-akak.
* Tak perlu sibuk cari atau tukar mangkuk lain nak hidang.
* Periuk dah siap cantik, dengan PENUTUP corak yang sangat MENARIK.
* SENANG di CUCI
* 3 SAIZ yang BERBEZA dan memudahkan.
* PERIUK dari bahan SPODUMENE Australia , STONEWARE LAIN dari yang LAIN.
* Tahan panas sehingga 250'C.
* Boleh digunakan di atas dapur gas, microwave, oven dan dishwasher.
* Kami menawarkan 2x bayaran dengan deposit rendah utk memesan.
* 8" x 2.8", 8" x 4.6" & 8"x 5.7"
.
HARGA BIASA :
.
1.5L - 1 unit = RM139
2.5L - 1 unit = RM159
3.5L - 1 unit = RM179
.
***************
TAWARAN ISTIMEWA + FREE SHIPPING (WM) utk pembelian lebih dari RM200
.
PAKEJ RIANG RAYA - 2.5L & 3.5L
๐Ÿ”ทRM299 (dari RM338, Jimat RM39)
Deposit hanya RM150
.
๐Ÿ”ทPAKEJ RENDANG BERASAP - 1.5L, 2.5L, & 3.5L
RM399 (dari RM477, Jimat RM78)
Deposit hanya RM200
.
***************
.
READY STOK SANGAT TERHAD!!
.
Utk pertanyaan atau memesan :
PM
Atau
Whatsapp kami disini
http://www.wasap.my/+601137505357/produkkho
.
#kitchenhomeoutlet
#pingganmangkuk
#pingganmangkukmalaysia
#dapur
#periukviral
#petalingjaya
#aradamansara
#mangkukcantik
#homedeco
#kitchendeco
#resipi
#pengatpisang

Buttermilk chicken versi #naddyfoody

Recipe:
Setengah biji bwg besar (hiris)
3 ulas bawang putih (ketuk)
Butter & minyak (utk menumis)
Susu cair/fresh milk
Cheese
Daun kari
Cili padi
Garam secukup rasa

Marinate ayam:
2 sudu tepung jagung
1 sudu tepung beras
Serbuk kari
White pepper
Garam

Steps:
Goreng ayam - asingkan
Masak buttermilk n tuangkan ayam yg sudah digoreng,kacau rata.

#sinfulfood #sayasukamasak #resipi #buttermilk #buttermilkchicken #homecookedmeal #homecooked #saujanautama #sungaibuloh

๐Ÿ‘ฆ Healthy Kids Drink Idea ๐Ÿ‘ง
.
SUSU COKLAT SEHAT
.
๐Ÿฅ 300 ml susu uht plain
๐Ÿฅ 1 sdm gula pasir
๐Ÿฅ 1/2 sdt bubuk coklat
.
Campurkan &aduk rata semua bahan, masak hanya hingga suam suam kuku.
.
๐Ÿƒ alternatif saat anak minta susu coklat dengan tujuan mengurangi asupan gula & bahan lain pada susu berasa
๐Ÿƒ jumlah gula & bubuk coklat menyesuaikan selera ya.
๐Ÿƒ bisa dibuat dalam jumlah lebih banyak, dan disimpan di tempat tertutup & dimasukkan kulkas (dengan lama penyimpanan sama seperti penyimpanan susu uht)
.
Semoga bermanfaat๐Ÿ˜Š
.
#ei_resep
#anaksehat #resepsehat #resep #menuanak #resepanak #bekalanak #makan #makananak #superhealthy #cookpad #cookpadindonesia #igfood #healthyfood #resipi #foodlover #foodie #resepmommies #susu

Plan to have this kind of breakfast tomorrow? Takdelah sedap mana..scramble egg with baked beans aje. Pernah try buat scramble egg dgn garlic? Sedap tau..tumis manja2 dlm 1/2 tea spoonful of garlic paste, potong bawang kecik2 tumis sekali..tumis with olive oil k. Masukkan 2 beaten eggs, black and white pepper..a pinch of salt. Baked beans pulak..CC normally masak dulu..tuang aje dlm kuali. If nak sedap tumis bwg and masukkan. As simple as that..try la..Agak tak cantik telur tu..sebab anak CC duk kacau2 sampai hancur kat pan tu..bagi can kacau terus hancur. ๐Ÿ™„๐Ÿ™„Hope you guys gonna have a beautiful Wednesday tomorrow. Happy mid week! Good nite!

#thecurvychefkitchen #daridapurcck #homecooked #tastefromkajang #tastefromhome #igfood #instafoodย  #hijabista #bazarpaknil #alhamdulillah #hijabista #putrajaya #kajang #bandarbarubangi #instafood #foodie #foodporn #bakedbeans #simplebreakfast #homecooking #homemade #CCK #foodpornmalaysia #resipiCCK #tuesday #resipimudah #resipi #scrambleegg #breakfast #menusihat

Tauhu terbalik.

Menu ni saya ternampak dalam IG @sheilarusly_jspictures .
Dah berbulan baru dapat realisasikan bila ternampak tauhu kering ni tergantung kat pasar Nilai. .

Menyediakan bahan takde masalah tapi masalah start timbul bila nak gunting tauhu & terbalikkan. Punah beberapa keping tauhu kering yang digunting tak berapa jadi & diterbalikkan. Siap anak sedara kata, "kenapa tauhu ni maksu. Cam pelik aje..." ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ .

Ini resipinya. Boleh cuba... .

Bahan:
15 keping tauhu kering
2 keping isi dada ayam dicincang
1 batang lobak merah diparut
2 tangkai daun bawang & sup dihiris
2 biji telur
2 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
7 tangkai cili padi
1/2 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan:
1. Gunting tauhu kering, buat kelopak & terbalikkan. Keluarkan isi tauhu kering untuk dicampurkan dengan bahan lain.
2. Tumbuk lumat bawang putih, bawang besar & cili padi.
3. Dalam satu bekas besar, satukan isi tauhu, ayam, lobak merah, daun bawang, daun sup, telur, bahan tumbuk & garam. Gaul mesra.
4. Sumbat isi bahan campuran tadi dalam lubang tauhu & tekan agar ia sedikit mampat. Siapkan semuanya.
5. Panaskan minyak dengan api sederhana. Setelah panas, goreng tauhu mampat tadi mulakan dengan bahagian kelopak tauhu. Tekan sedikit dengan jari atau sudip agar isinya tidak keluar & kelopaknya cantik terkembang. Setelah agak masak, goreng bahagian belakangnya pula. Angkat & toskan. Enak dimakan dengan sos, sambal, cili kicap atau begitu sahaja.

#tauhuterbalik #menutauhu #resipitauhuterbalik #resipi #resepi #recipe #tofu #tofurecipe #menusedap #minumpetang #makanmalam #makeyourown #chefinthekitchen #dapurrinarudy

Kuih is such a huge part of the Malaysian culture but have you tasted some of the more rarely seen types of kuih, like bunga pudak and halwa maskad? Click to herinspirasi.com to learn how to make them.

#food #delicacies #malaysian #kuih #localsnacks #masakan #teatime #minum petang #recipe #resipi

Cara menyimpan daun bawang supaya tahan lebih lama..
.
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
.
Read more: https://ohsempoi.com/cara-simpan-daun-bawang-supaya-segar-lebih-lama/
.
#resipi #mahn #malaysianfood #vitdaily #igmakan #sedap #rojak #malaysianfoodie #mamasabagent #jualkek #sedapbakhang #resepi_ala_kampung #hantukaklimah #sayamakan #minumpetang #sambalbilis #semakin #makananmelayu

Nasi goreng kampung ikan bilis dengan petai.... Ms Hoola masak pagi ni untuk bawa ke office.. Requested by my sis.. .
Kampung Fried Rice with Anchovies and Bitter Bean..
Placemate by @scandihomedeco
.
#busylifekitchenbyhoola #resipimudah #recipes #resipi #nasigoreng #nasigorengkampung #sarapanpagi #masakansedap #masakankampung #homecooking #homemade #foodblog #foodmagazine #foodblogger #foodphotographer #foodnetwork #afc #foodporn #ilovecooking #malaysiancuisine

Most Popular Instagram Hashtags