#resepiyatiekitchen

251 posts

TOP POSTS

Mac & Cheese Chicken for Lunch

Assalamualaikum semua! Maaf sebab dah lama tak open order disebabkan hal-hal yang tak dapat dielakkan...Dah boleh open order nanti kita update ya!

Haa..ni nak share sikit 10 akaun Instagram yang korang patut follow kalau yang:-
🍽 Nak belajar masak
🍽 Tengah cari idea nak masak apa balik kang

1. @kashkuisine - pemilik akaun IG ni juga menetap di Singapore. Banyak berkongsi resepi dessert yang boleh buat anda terasa nak jilat screen phone!
2. @danish.harraz - adik yang baru berusia 10 tahun tapi ligat beraksi di dapur. 'Abang' nama manja danish di kalangan netizen. Resepi nutella butterscotch breadpudding di ambil dari IG danish la.. siapa nak try cepat follow IG danish ya.

3. @masakwithpassion - IG favourite! Tutorial masakkannya sangatlah menarik dan nampak senang. Dikendalikan oleh founder kosmetik Tia Amelia yang berasal dari Kelantan so resepi ayam percik, laksam,nasi kerabu semua ada!

4. @salam3benua - pemilik akaun IG ni bernama Mynn dan menetap di London. Kak Mynn rajin share resepi western food dan tempat menarik kat London.

5. @edafata- Selain berkongsi resepi, ida juga ada share bento untuk anak-anaknya. Bolehlah dapat idea jugak untuk bekal anak-anak kan.
6. @adamdidam - pemilik akaun IG ni seorang engineer yang mempunyai bakat memasak. Tutorial simple yang dibuat untuk semua masakkannya sangat menarik dan membuatkan kita teruja untuk mencubanya. Maggi sup pun boleh nampak sedap!

7. @yatiekitchen - pemilik akaun IG ni ada membuka order untuk food delivery juga. Semua menu sangatlah mengiurkan especially Kerabu Thai Kerang. Yatie juga ada share resepi-resepi masakannya. Boleh refer #resepiyatiekitchen

8. @bakingdelights__ - pemilik akaun IG ni adalah stay at home mom yang tinggal di Singapore. Shekeen banyak berkongsi resepi roti,kek dan sebagainya. Jom follow IG shekeen!

9. @pandan_gula_melaka - pemilik akaun IG, inda menetap di scotland. Inda juga ada IG untuk bento @yumboxmelody untuk siapa nak idea untuk bekal anak-anak. Resepi cookies dan dessert banyak dikongsikan. So, dessert lovers,bakers sila follow Inda di IG!

10. @mamafami - siapa tak kenal dengan blogger masakan terkenal ni. Kalau google resepi mesti akan keluar blog mamafami

Done sambal sotong kembang🌶🌶🌶 thanx kakak @yatiekitchen for the tips cili kisar jd cantik n merah menyala n pecah minyak 😅😅#resepiyatiekitchen

@Regrann from @yatiekitchen - Resepi Laksa Johor Versi YatieKitchen Step by Step , sebelom korang nak masak, ikot mcm kita buat .. prepare semua bahan2 kat atas!! systematic.. hahhh🤣SOP
1 : Air Paste Udang ( rebus kulit& kepala, blend&tapis)
2 : daun Selasih, Daun Kesom, Serai Ketok, Bunga Kantan, Asam Keping, Kerisik
3: Santan
4: Serbuk Kari Ikan+ Daging Babas 5: Ikan Kurau Masin Blender
6: biji Ketumbar+ Jintan manis ( goreng dulu tanpa minyak and blender halus)
7: Bawang merah, bawang putih, halia, cili kering ( rebus buang biji) - kisar semua
8: udang fresh tumbuk/ udang kering tumbuk
9: isi ikan parang + ikan tenggiri - blender dgn air rebusan tadi ( air rebusan ikan simpan utk buat kuah )

Caranya ... to be continue😅😅😭sediakan bahan2 ni dulu !!! #resepiyatiekitchen

Korang cakap korang rajin tak buat? Kalau malas kita tak nak bagi resepi🤣

Cara2 Buat Kuah Laksa Johor

Tumis Bahan no 7
Masokkan Serai - Tumis sampai terbit bau & pecah minyak
Pastu masokkan bahan no 6
Disusuli bahan no 4
Dah naik bau and rempah dah garing masok bahan no 1 and air rebusan ikan.. biarkan mendidih
Masok bahan no 3
Pastu dah didih masok bahan no 8, no 9 and no 5
Last sekali masokkan bahan no 2 !!!
Mendidih sampai pecah minyak!!!
Siap ❤️
Conpirm korang tak buat🤣 #resepiyatiekitchen - #regrann

mee goreng resepi from @yatiekitchen. sedapppp! kalau nak resepi mee goreng ni search #resepiyatiekitchen. tips dia kena rebus kulit udang and blend. laki ai makan 3 kali tambah, soraya and mateen 2 kali, kasih tak tambah sbb moody gadoh ngan soraya 😝

KERABU KERANG THAI
======================
.Kerang
.Cili padi
.Bawang putih (tak perlu buang kulit)
.Limau nipis *perah dan buang biji
.Air asam jawa
.Sos ikan
.Tomato - potong kecik atau guna je baby tomato
.Daun ketumbar - hiris halus
.Gula dan Garam
.
.
➡️Rebus kerang sampai terbukak. Tips : Buang air dan masukkan ais dan air sejuk tak nak kerang tu kecut.
➡️Tumbuk kasar cili padi dan bawang putih.
➡️Perah limau nipis dan masukkan gula dan garam
➡️Campurkan air asam jawa dan sos ikan. ➡️Masukkan kerang, Kacau sebati & rasa ikut keinginan nak pedas ke masam masin manis semua ye.
➡️Masukkan tomato, daun ketumbar dan kacau sebati lagi. Siappp!
.
.
Resepi dari @yatiekitchen

#resepiyatiekitchen

Hari ni dapat order satu bekas from @yatiekitchen . Sebab tak cukup, sis terpaksa buat sendiri resepi kerabu kerang chef @yatiekitchen . Okay sumpah tak order last min lagi. Susahnya di situ. Nak kopek kerang tu. kecut2 jari kita wak.
Nak resepi #resepiyatiekitchen ada okay. Thanks yatie. Share resipi.
.
Thank u kakak ipar @maifiz83 , yg belikan kerang fresh from jeram. @atonsabjahan lepas ni kau buat sendiri. Rosak kuku akak. Tak pun kau order je from @yatiekitchen 10 bekas sekali.

Teringin nak makan ikan goreng kembong aja,,..Resepi from @t_p_pahang , Thank you Ku ❤️😘 #resepiyatiekitchen

Macam biasalah Chef Yatie, I share 😀😀...kelaparan tp nak masak dah lewat. 😂
@Regrann from @yatiekitchen - Ish ish 🤦🏻‍♀️ sapa tadi yang nak Resepi Kari Udang - senang giler !! Bahan2 tumis
Minyak + butter sikit ( satu sudu)
Bawang besar hiris
Bawang putih hiris
Halia hiris
Buah pelaga
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
Bunga lawang
Tumis sampai garing
Pas dah garing

Masuk rempah kari ikan babas
Serbuk cili babas

Korang agak2 byk mana udang, kita suka letak lebih, tapi jgnla melampau2

Kacau taruh air

Kering taruh air

Ulang smpi 4-5 kali betol2 rempah tu masak, ni tak , sekali kering korang dah boh santan ... mana nak sedap kari tu🤣

Okay pas dah 4 kali boh air kering naik minyak... Barulah boh santan ...
Tgu mendidih, pecah minyak.. klu pekat boh air ...
Masokkan air asam jawa

Dah pecah minyak baru masok udang last sekali n kacang panjang... Masok garam + pati ayam maggi secukup rasa
Jangan lama2 smpi udang kecut tak sedap, agak dah putih isi udang tu tutop api... Knp saya campor serbuk cili , sebab saya suka pedas2 sikit gulai/ kari ni😜

P/s: every people has their own way of cooking method, this is my own way❤️ Love u ❤️ #resepiyatiekitchen - #regrann

MOST RECENT

Tara dh siap minum petang kuih kasui @ kaswi. First time bt alhamdulillah menjadi wlaupun x taruh air kapur sbb xda kt umh ni. i terliur tgk "kuih kaswi tok sidang" dr #resepiyatiekitchen terus bt.
#kuihkasui
#kuihkaswi
#airtanganJMI
#sayasukamasak
#memasakituindah
#resepiyatiekitchen

Jeng jeng jeng utk minum ptg plak. Biarkn sejuk dulu. Jom layan final bola jaring M'sia vs S'pore dlu.

#kuihkasui
#kuihkaswi
#airtanganJMI
#sayasukamasak
#memasakituindah
#resepiyatiekitchen

😍😍😍 favourite sgt..asyik terliur tgk yatiekitchen ni..so masak ler arini #sotongmasakitam #tauhuberlado #resepiyatiekitchen #homecookisthebest

Mac & Cheese Chicken for Lunch

Kerabu kerang thai..😍
#resepiyatiekitchen

@Regrann from @yatiekitchen - Kerabu Seafood Soo Hoon

Bahan2
Soo Hoon rendam air panas & toskan
Rebus sotong & udang

Bawang putih + cili padi tumbuk halus
Perahan air limau nipis
Daun limau purut hiris
Sos ikan
Serai hiris
Daun ketumbar hiris halus
Tomato hiris
Garam
Secukop rasa

Gaul kan semua sekali & siap 😜

#resepiyatiekitchen

walaupon hanyalah "resepi mee hoon goreng" , aiii risau kalau mak mertua nak dtg makan... aiii paham adik nie pya perasaan... 😰😰😰
syukur alhamdullillah... Love to see her happy! #idontknowher #kadang2rajinreplywhatsapp #tolongjanganwhatsappmintakresepiplease
If you want resepi , please look at hashtag #resepiyatiekitchen #resepiyatiekitchen #resepiyatiekitchen #resepiyatiekitchen 💖💝💞💕💗💓

Tips Sambal Sedap! Tumbuk halia sikit masok kat sambal masa menumis😜 #myway #resepiyatiekitchen

omg nak try! padu dia punya 🌶🌶🌶 #Repost @yatiekitchen (@get_repost)
・・・
Tauhu Goreng ala sayang cinta hati ...kita pya resepi campak2 aja, sungguh 😜

Bahan Kisar Kasar tak mou bubuh air! Kalau tak de mesin pengisar, tumbuk eh jgn malas😜

Cili Merah🌶
Cili Hijau
Cili Padi ( sapa nak pedas, owh saya kaki pedas! )
Bawang Besar
Bawang Putih
Kunyit Hidup sikit aja

Tumis semua bahan2 kisar kat atas.. smpi pecah minyak

Masuk cili kering yg dah blender dlm 1-2 sudu besar , tak mou banyak nnt jadi sambal kang..
Boh oyster sauce sikit jugak
Cili sauce
Gula merah
Plum sauce sikit jugak

Klau tak de plum sauce,boleh boh air asam jawa sikit
Garam
secukup rasa
Masukkan tauhu goreng tu.. dah siapp!

Owh ya boleh ganti dgn apa2 ikan, ayam pon boleh tau!

Tadaaaa , klu masak apapun make sure pecah minyak tau!! Nak tau pecah minyak mcmna, minyak tu timbul kat atas😂😂😂 kalau cili timbul maknanya lom lagi eh ... ❤️😘😍 #resepiyatiekitchen

Cili padi lime garlic! makan dgn porridge 😋

Cara2 buat:

Tumbuk cili padi hijau+ bawang putih, perah limau kasturi, minyak bijan 1/2 sudu kecik , garam !
Terangkat!! 4kali tambah makan dgn buboq aiii 😋😋 #resepiyatiekitchen

Tq Chef Yatie😘😘
@Regrann from @yatiekitchen - Kerabu Seafood Soo Hoon

Bahan2
Soo Hoon rendam air panas & toskan
Rebus sotong & udang

Bawang putih + cili padi tumbuk halus
Perahan air limau nipis
Daun limau purut hiris
Sos ikan
Serai hiris
Daun ketumbar hiris halus
Tomato hiris
Garam
Secukop rasa

Gaul kan semua sekali & siap 😜

#resepiyatiekitchen - #regrann
#seafood #seafoodsalad #asiansalad

Kerabu Seafood Soo Hoon

Bahan2
Soo Hoon rendam air panas & toskan
Rebus sotong & udang

Bawang putih + cili padi tumbuk halus
Perahan air limau nipis
Daun limau purut hiris
Sos ikan
Serai hiris
Daun ketumbar hiris halus
Tomato hiris
Garam
Secukop rasa

Gaul kan semua sekali & siap 😜

#resepiyatiekitchen

Most Popular Instagram Hashtags