#resepiyatiekitchen

212 posts

TOP POSTS

Assalamualaikum semua! Maaf sebab dah lama tak open order disebabkan hal-hal yang tak dapat dielakkan...Dah boleh open order nanti kita update ya!

Haa..ni nak share sikit 10 akaun Instagram yang korang patut follow kalau yang:-
๐Ÿฝ Nak belajar masak
๐Ÿฝ Tengah cari idea nak masak apa balik kang

1. @kashkuisine - pemilik akaun IG ni juga menetap di Singapore. Banyak berkongsi resepi dessert yang boleh buat anda terasa nak jilat screen phone!
2. @danish.harraz - adik yang baru berusia 10 tahun tapi ligat beraksi di dapur. 'Abang' nama manja danish di kalangan netizen. Resepi nutella butterscotch breadpudding di ambil dari IG danish la.. siapa nak try cepat follow IG danish ya.

3. @masakwithpassion - IG favourite! Tutorial masakkannya sangatlah menarik dan nampak senang. Dikendalikan oleh founder kosmetik Tia Amelia yang berasal dari Kelantan so resepi ayam percik, laksam,nasi kerabu semua ada!

4. @salam3benua - pemilik akaun IG ni bernama Mynn dan menetap di London. Kak Mynn rajin share resepi western food dan tempat menarik kat London.

5. @edafata- Selain berkongsi resepi, ida juga ada share bento untuk anak-anaknya. Bolehlah dapat idea jugak untuk bekal anak-anak kan.
6. @adamdidam - pemilik akaun IG ni seorang engineer yang mempunyai bakat memasak. Tutorial simple yang dibuat untuk semua masakkannya sangat menarik dan membuatkan kita teruja untuk mencubanya. Maggi sup pun boleh nampak sedap!

7. @yatiekitchen - pemilik akaun IG ni ada membuka order untuk food delivery juga. Semua menu sangatlah mengiurkan especially Kerabu Thai Kerang. Yatie juga ada share resepi-resepi masakannya. Boleh refer #resepiyatiekitchen

8. @bakingdelights__ - pemilik akaun IG ni adalah stay at home mom yang tinggal di Singapore. Shekeen banyak berkongsi resepi roti,kek dan sebagainya. Jom follow IG shekeen!

9. @pandan_gula_melaka - pemilik akaun IG, inda menetap di scotland. Inda juga ada IG untuk bento @yumboxmelody untuk siapa nak idea untuk bekal anak-anak. Resepi cookies dan dessert banyak dikongsikan. So, dessert lovers,bakers sila follow Inda di IG!

10. @mamafami - siapa tak kenal dengan blogger masakan terkenal ni. Kalau google resepi mesti akan keluar blog mamafami

Done sambal sotong kembang๐ŸŒถ๐ŸŒถ๐ŸŒถ thanx kakak @yatiekitchen for the tips cili kisar jd cantik n merah menyala n pecah minyak ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…#resepiyatiekitchen

Macam rindu la nak buat porridge kita nie๐Ÿ˜‹ this is my signature dish! Sapa mkn sekali nak 2 3 4 5 kali ! Betol .....tak caya tanya sapa yg dah penah makan ! ๐Ÿ˜œ
๐ŸŒฟ๐ŸŒฟ๐ŸŒฟ๐Ÿ‘€๐Ÿ‘€๐ŸŒฟ๐ŸŒฟ๐ŸŒฟ
Here goes the Resepi "Signature Chicken Porridge" .. resepi nie kita belajar dgn my dad .. my Abah -my sifu & my mentor ...harap2 dia tak masok insta kita ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ( dia ada insta ok!) Mmg renyah sgt buat ni tapi sedap!!! Step 1:
Tips:
Beras rendam semalaman.. 1 pot can make dlm 4-5 px bubur, kenapa kita rendam ? Sbb bubur masak lebih cepat nnt ๐Ÿ˜œ( ni kita pya method , sukati korang la janji buat plain bubur)
Next day dah lepas rendam, masok pot masak plain bubur dulu,tau buat tak plain bubur?? Hehheh letak je kat atas stove buh air, jgn cair sgt jgn pekat sgt.. klu rasa cair slow heat smpi pekat.. ingt: biar lambat asal tak hangus bawah periuk !!! Step 2:
The Soup
Rebus setengah ekor ayam ( belah 2) with buah pelaga, kayu manis, sup bunjut, kulit kayu manis, bunga lawang , cengkih... & halia hiris hiris bentuk 50 sen or ketuk2 pon ok.. masukkan kiub ayam 4 ketol...rebus smpi keluar paste ayam pekat.. Step 3:
Make sure kat stove sebelah menyebelah- satu sup ayam & sebelah is plain bubur, slowly pour the soup kat plain bubur tadi .. kacau pelan2 .. make sure jgn cair .. ayam tadi keluarkan and carik2 isinya.. masukkan balik dlm plain porridge tadi kacau pelan2.. tulang2 pon masok dlm porridge tu, kaki ayam pon .. yg suka..kacau slow heat.. smpi pekat likat mcm bubur dlm video kita..
Masukkan minyak bijan
White pepper
Black pepper course
Pati ayam
Garam

Kacau sebati all bahan pandai2 agak..smpi rasa sedap!

Dah siap!!!! Condiments : (1) Kangkong goreng belacan
Tumbuk cili padi , bawang, bawang putih & belacan
Tumis dgn minyak+ minyak bijan ( sikit je )
(2) lobak masin
(3) cili padi potong
(4) daun sup
(5) bawang goreng
(6) limau kasturi
(7) ikan bilis goreng
(8) telor masin

Yayyy! Dah siap ... halahhh penat kita taip , upah mana upah !!๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ Buat tau bulan puasa nnt ! Sebelom tu test dulu .. alah susah sikit jer .. jgn malas2 #resepiyatiekitchen
apa yg buat sedap : minyak bijan ! โค๏ธ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜

KERABU KERANG THAI
======================
.Kerang
.Cili padi
.Bawang putih (tak perlu buang kulit)
.Limau nipis *perah dan buang biji
.Air asam jawa
.Sos ikan
.Tomato - potong kecik atau guna je baby tomato
.Daun ketumbar - hiris halus
.Gula dan Garam
.
.
โžก๏ธRebus kerang sampai terbukak. Tips : Buang air dan masukkan ais dan air sejuk tak nak kerang tu kecut.
โžก๏ธTumbuk kasar cili padi dan bawang putih.
โžก๏ธPerah limau nipis dan masukkan gula dan garam
โžก๏ธCampurkan air asam jawa dan sos ikan. โžก๏ธMasukkan kerang, Kacau sebati & rasa ikut keinginan nak pedas ke masam masin manis semua ye.
โžก๏ธMasukkan tomato, daun ketumbar dan kacau sebati lagi. Siappp!
.
.
Resepi dari @yatiekitchen

#resepiyatiekitchen

Macam biasalah Chef Yatie, I share ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€...kelaparan tp nak masak dah lewat. ๐Ÿ˜‚
@Regrann from @yatiekitchen - Ish ish ๐Ÿคฆ๐Ÿปโ€โ™€๏ธ sapa tadi yang nak Resepi Kari Udang - senang giler !! Bahan2 tumis
Minyak + butter sikit ( satu sudu)
Bawang besar hiris
Bawang putih hiris
Halia hiris
Buah pelaga
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
Bunga lawang
Tumis sampai garing
Pas dah garing

Masuk rempah kari ikan babas
Serbuk cili babas

Korang agak2 byk mana udang, kita suka letak lebih, tapi jgnla melampau2

Kacau taruh air

Kering taruh air

Ulang smpi 4-5 kali betol2 rempah tu masak, ni tak , sekali kering korang dah boh santan ... mana nak sedap kari tu๐Ÿคฃ

Okay pas dah 4 kali boh air kering naik minyak... Barulah boh santan ...
Tgu mendidih, pecah minyak.. klu pekat boh air ...
Masokkan air asam jawa

Dah pecah minyak baru masok udang last sekali n kacang panjang... Masok garam + pati ayam maggi secukup rasa
Jangan lama2 smpi udang kecut tak sedap, agak dah putih isi udang tu tutop api... Knp saya campor serbuk cili , sebab saya suka pedas2 sikit gulai/ kari ni๐Ÿ˜œ

P/s: every people has their own way of cooking method, this is my own wayโค๏ธ Love u โค๏ธ #resepiyatiekitchen - #regrann

mee goreng resepi from @yatiekitchen. sedapppp! kalau nak resepi mee goreng ni search #resepiyatiekitchen. tips dia kena rebus kulit udang and blend. laki ai makan 3 kali tambah, soraya and mateen 2 kali, kasih tak tambah sbb moody gadoh ngan soraya ๐Ÿ˜

Hari ni dapat order satu bekas from @yatiekitchen . Sebab tak cukup, sis terpaksa buat sendiri resepi kerabu kerang chef @yatiekitchen . Okay sumpah tak order last min lagi. Susahnya di situ. Nak kopek kerang tu. kecut2 jari kita wak.
Nak resepi #resepiyatiekitchen ada okay. Thanks yatie. Share resipi.
.
Thank u kakak ipar @maifiz83 , yg belikan kerang fresh from jeram. @atonsabjahan lepas ni kau buat sendiri. Rosak kuku akak. Tak pun kau order je from @yatiekitchen 10 bekas sekali.

Resepi Beef Lasagna Version Yatiekitchen

Sos Merah
Potong dadu:
Bawang Kuning Holland
Bawang Putih
Tumis dengan olive oil & butter

Masokkan mince beef

Masokkan prego mushroom & onion ( tin warna hijo)

Bay leaf

Cili sos- 2 sudu besar ( saya suka pedas & manis2 sikit๐Ÿคฃ) Tomato sos - 2 sudu besar
Smoke Paprika ( optional )

Masok mushroom button

Garam & secukop rasa

Saya suka bubuh white pepper sikit & black pepper coarse

White sauce:

Butter setengah
Melt in pan

Masokkan susu full cream
Prego carbonara 1 tin
Cream cheese
Parmesan cheese
White pepper
Black pepper coarse sikit jer
Kacau sampai likat ( x mou cair )

In a tray

Layer sos merah
Pastu sos putih
Then kulit lasagna

Buat smpi 3 lapis

Last On top letak parmesan cheese
And 3 cheese - cheddar, mozarella & kalau nak senang beli cheese brand emborg - pizza topping ( ada 3 type of cheese kt dlm tu )

Tabor je atas tu!

Bakar dlm oven smpi cheese tu melt and kekuningan๐Ÿ˜œ

Chop fresh parsley and taburkan !

Done

#resepiyatiekitchen

Slide gambar yer syg2 ku...
Pastu korang pya cara masak lasagna tak yah la compare2 dgn kita pya, ni cara kita eh...
Masing2 has their own way of cooking ๐Ÿ˜Š

Teringin nak makan ikan goreng kembong aja,,..Resepi from @t_p_pahang , Thank you Ku โค๏ธ๐Ÿ˜˜ #resepiyatiekitchen

MOST RECENT

Macam rindu la nak buat porridge kita nie๐Ÿ˜‹ this is my signature dish! Sapa mkn sekali nak 2 3 4 5 kali ! Betol .....tak caya tanya sapa yg dah penah makan ! ๐Ÿ˜œ
๐ŸŒฟ๐ŸŒฟ๐ŸŒฟ๐Ÿ‘€๐Ÿ‘€๐ŸŒฟ๐ŸŒฟ๐ŸŒฟ
Here goes the Resepi "Signature Chicken Porridge" .. resepi nie kita belajar dgn my dad .. my Abah -my sifu & my mentor ...harap2 dia tak masok insta kita ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ( dia ada insta ok!) Mmg renyah sgt buat ni tapi sedap!!! Step 1:
Tips:
Beras rendam semalaman.. 1 pot can make dlm 4-5 px bubur, kenapa kita rendam ? Sbb bubur masak lebih cepat nnt ๐Ÿ˜œ( ni kita pya method , sukati korang la janji buat plain bubur)
Next day dah lepas rendam, masok pot masak plain bubur dulu,tau buat tak plain bubur?? Hehheh letak je kat atas stove buh air, jgn cair sgt jgn pekat sgt.. klu rasa cair slow heat smpi pekat.. ingt: biar lambat asal tak hangus bawah periuk !!! Step 2:
The Soup
Rebus setengah ekor ayam ( belah 2) with buah pelaga, kayu manis, sup bunjut, kulit kayu manis, bunga lawang , cengkih... & halia hiris hiris bentuk 50 sen or ketuk2 pon ok.. masukkan kiub ayam 4 ketol...rebus smpi keluar paste ayam pekat.. Step 3:
Make sure kat stove sebelah menyebelah- satu sup ayam & sebelah is plain bubur, slowly pour the soup kat plain bubur tadi .. kacau pelan2 .. make sure jgn cair .. ayam tadi keluarkan and carik2 isinya.. masukkan balik dlm plain porridge tadi kacau pelan2.. tulang2 pon masok dlm porridge tu, kaki ayam pon .. yg suka..kacau slow heat.. smpi pekat likat mcm bubur dlm video kita..
Masukkan minyak bijan
White pepper
Black pepper course
Pati ayam
Garam

Kacau sebati all bahan pandai2 agak..smpi rasa sedap!

Dah siap!!!! Condiments : (1) Kangkong goreng belacan
Tumbuk cili padi , bawang, bawang putih & belacan
Tumis dgn minyak+ minyak bijan ( sikit je )
(2) lobak masin
(3) cili padi potong
(4) daun sup
(5) bawang goreng
(6) limau kasturi
(7) ikan bilis goreng
(8) telor masin

Yayyy! Dah siap ... halahhh penat kita taip , upah mana upah !!๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ Buat tau bulan puasa nnt ! Sebelom tu test dulu .. alah susah sikit jer .. jgn malas2 #resepiyatiekitchen
apa yg buat sedap : minyak bijan ! โค๏ธ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜

Have you tried my Beef Mac & Cheese ๐Ÿง€ recipe?
Cubalah , mesti anak2 uolss suka

tgk kat sini hashtag #resepiyatiekitchen #resepiyatiekitchen resepiyatiekitchen

Mac& Cheese ni ada org punya pukol 11pm nak ambik...๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
#pengorbananseorangtukangmasak

Resepi Beef Mac & Cheese ๐Ÿง€
Chop/ Cincang

Bawang Holland
Bawang Putih

Tumis dgn butter+olive oil

Masokkan minced beef
Mushroom button

Preego Herb&Cheese - 2 Tin ( Tin Kuning )
Cooking Cream Kotak Kecik

Masokkan Macaroni yg dah rebus
Kacau rata bg likat, masokkan cheddar cheese, parmesan cheese
Daun Parsley- cincang
White pepper
Black pepper coarse

Kacau sebati! Siap๐Ÿ™„๐Ÿ˜‰โค๏ธ Bubuh dalam tray , taburkan parmesan cheese diikuti dengan cheddar cheese and bake dlm oven
dalam 15minutes 200'c , cheese dah kekuningan boleh angkat !๐Ÿ˜‰

Pastu ayam masak kicap tadi mkn dgn sambai nie cukop ๐Ÿ˜œni namanya
Sambal Cili Padi Gesek

Resepi dia sonang la ai... Tumbuk Cili Padi Hijau & Ikan Bilis Kopek ( rendam airpanas buang kotoran )

Perah limau kasturi sebiji ! Siap๐Ÿ˜… tu jer

#resepiyatiekitchen #SambalGesek

Mee Bandung in da house ๐Ÿœ

Betoinya nk buat mee goreng, skali paste udang terbanyak terus buat mee bandung. ๐Ÿ™„Walaupun rupa mee ni tak semenggah ๐Ÿ˜† tp rasa dia perghh.. sedapp oii ๐Ÿ™ˆ.. @yatiekitchen .. tq so much for the recipe.๐Ÿ˜˜ resepi blh tgk kat #resepiyatiekitchen
Sedap2 tgk masakan Cef ni. Thanks again kak yatie ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜ . Semoga Allah merahmati mu ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ Sis yatie.. saya copy resepinya kt sini ekk ๐Ÿ˜Š

Resepi Mee Goreng version Yatiekitchen
Bawang besar dan bawang putih
Blend- kurangkan air
Cili kering- rebus dan blend
Tumis bawang yg dikisar tadi sampai pecah minyak
Masuk kan cili blender
Make sure garing sampai pecah minyak
Dah pecah minyak masuk
sos tiram, sos cili, sos tomato
agak2 la, jgn banyak sangat dan jgn sikit sangat
Dah garing masuk
sotong, udang, fish cake, fish ball
Tips- kulit udang rebus and blend for the paste (saya buat banyak tu sebab jadi mee bandung tak jadi mee goreng ๐Ÿ˜‚)
Masuk kan paste air udang tadi
Masuk mee
Pecah telur
Masuk tauhu goreng
Masuk tomato
Last sekali masuk sayur sawi
Taugeh
Tuang kicap manis, bukan kicap masin
Saya pakai kicap kipas udang
Kacau api besar cepat2, jgn lama nanti taugeh layu
u/p- NO GARAM please!!! pati ayam boleh masuk skit cos dah ada kicap, sos cili dan sos tiram.
Secret yg sedap tu adalah paste air udang tu

Resepi Mee Hoon Goreng Saya yg campak2 aja, tak de yg istimewa pon ... Bahan2 kisar
Bawang merah
Bawang putih
Udang kering
Tumis dgn minyak

Pecah minyak masokkan cili blend , goreng garing

Masokkan udang kecik, fish ball, fish cake, air paste udang ( mcm mee goreng) , cili sos, tomato sos, oyster sos, sos ikan, secukop rasa & garam
Garing & pecah minyak masokkan mee hoon , kacau rata , pecahkan telor and masokkan sayur sawi or taugeh , sukati uolss !

Kacau sebati ! And done ๐Ÿ˜‰
My way .. is my way... #resepiyatiekitchen โค๏ธ Hope this help , alaaa kita tak terrer pon...๐Ÿ˜œ

Repost from @yatiekitchen @TopRankRepost #TopRankRepost ramai tanya saya goreng pakai mee hoon cap apa, saya pakai mee hoon cap 2 nie aja
A1 & Jasmine, dua2 kalau goreng tak hancur๐Ÿ˜Š

#resepiyatiekitchen

Repost from @yatiekitchen @TopRankRepost #TopRankRepost ramai tanya saya goreng pakai mee hoon cap apa, saya pakai mee hoon cap 2 nie aja
A1 & Jasmine, dua2 kalau goreng tak hancur๐Ÿ˜Š

#resepiyatiekitchen

Nasi lemak pandan..kita guna jus pandan ori dr daun pandan..pastu makan dengan sambal ikan bilis resepi dr sis #resepiyatiekitchen ..pastu sambal sotong,telur rebus dan kacang..simple dan complete...
#MenuAnkDara
#lunch
#syukur
#AtKampung

Morning..mee goreng resepi by #resepiyatiekitchen sedap..paste kulit udg yg da rebus tu jdkn sdp..@noornasirjb tunggu ye i dtg bwk mee..๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š#homecookisthebest #weekendcooking #breakfastumahparentstoday

Ayam Masak Merah inspired by @yatiekitchen
Terima kasih share resepi sodap2. ๐Ÿ˜Š
Nak resepi cari dekat sini #resepiyatiekitchen

Esok nak cari kerang pulak. Kecur dah. Grrrr... #moodmasakdahmai #LRgocooking

Most Popular Instagram Hashtags