#rainbowchiffoncake

MOST RECENT

Kek rainbow yang tak cukup kaler .. hujan petang2 ni terasa nak makan kek yang light2 je .. 😋😋
.
#rainbowchiffoncake #foodies #foodlover #homebakedcake #homemadecake #happinessishomemade #foodpics #anakitchen78
.
Rainbow Chiffon Cake
Resepi : norazlitaaziz.blogspot.com
.
*sis buat separuh je dari resepi ni .. so kek dia rendah je *
.
.

Bahan (adunan kuning telor)
* 50 gm. gula kastor
* 20 gm susu tepung
* 20 gm tepung jagung
* 140 gm tepung
* 1 sk. baking powder
* 100 ml minyak sayur/minyak jagung
* 100 ml santan (sis guna santan kotak)
* 140 gm kuning telor (anggaran 8 biji gredA)
.
.

Bahan (adunan putih telor) .
300 gm putih telor (anggaran 9biji gredA)
150 gm gula kastor
1/2 sk. garam
1 sk. cream of tartar (optional)
.
.

Pes Warna Pelangi:- (sis buat 4 warna sahaja )
.
.

Cara Membuatnya:
.

Panaskan oven dahulu pada suhu 180C. Sediakan loyang chiffon 22/24 cm (loose pan). Tak perlu dilenser dan dialas.

Whisk gula dan kuning telor hingga sebati.
.

Dalam mangkuk lain, campurkan gula, tepung, susu tepung, tepung jagung dan baking powder yang telah diayak 3 kali.
.

Ruangkan ditengahnya dan tuang campuran kuning telor dan gula tadi, santan serta minyak. Kacau dari bahagian tengah ke tepi mangkuk hingga sebati dan mendapat adunan yang lembut. Ketepikan.
.

Kemudian dalam mangkuk lain, pukul putih telor hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan gula 3 peringkat dan pukul lagi hingga bertanduk (soft peak/diterbalikkan adunan tidak jatuh). Kemudian masukkan juga esen vanila kepada aduann , kacau sebati jugak.
.

Tuangkan adunan ke dalam loyang berselang seli dan bakar selama 45 minit atau hingga kek nampak "spongy" jika ditekan sikit.
.

Setelah masak, terus terbalikkan kek dan biarkan hingga betul-betul sejuk baru digunakan pisau dan lalukan di tepi dan dasar loyang agar kek tertanggal. Potong dan hidangkan.

Ok I am really into #decochiffoncake #susannedecochiffon nowadays😆😆, it is also just happened that alot of friends asked me for chiffon cakes, thank you all for giving me the chance to try!!.another of @susanne.decochiffon creations...love this one alot..it is so so cute..i asked Leann where is the panda and she went pointing to the panda and said sleep with putting her hand at her ear like the sleeping sign..so it is a sleeping panda then😂😂 #withluvbakes #susannedecochiffon #chiffoncake #sgchiffoncake #sgcake #sgcustomisedcake #sgcustomisedchiffon #customisedchiffoncake #customisedcake #rainbowchiffoncake

#Whatsforbreakfast for the girls earlier on 👧🏻👧🏻 Have a pastel 🌈 Sunday 💖 #ケーキ #朝食 #RainbowChiffonCake #ChiffonCake #pastelcolors #kqbakingtherapy #kqkitchenette

In a mood of colors. This time attempted @susanne.decochiffon ‘s double 🌈chiffon. Hehe but I did a little mistake of pouring too much plain batter over (and didn’t adjust the timing and temperature, abit 后知后觉) 😂 Overall still edible and looks pretty ok, 😜 shall cut it up nicely tomorrow. Let’s perfect it the next time! #kqkitchette #kqbakingtherapy #rainbowchiffoncake #Chiffoncake #eatrainbows

レインボーシフォンケーキ🌈
*
海外の方の美し~い✨✨レインボーシフォンケーキをみて、どうなってるの🤔やってみたーい😲と興味本意で焼いてみました😃
*
とはいえ、レシピも何もないので…🤔一度思うように焼いてみて、いまいちだったのでもう一度考えてみて、何となく色が出てくれました😅一番上のピンクもう少し出てほしかったなぁ🙄いかに焼き色をつけないかを考えて、お砂糖を減らして(その分バニラの甘い風味は効かせました)、低温で長めに焼きました🌈それでもその方のものとは程遠いです…😅
側は焼き面が取れた方がいいので手外しで👐
試食が楽しみ~✨✨
*
周りに散らしたお花の様なピック、以前 #フライングタイガー でかわいい💓と思って購入したものの、出番なく寝かされていたもの😅出番やって来たよ~😂
*
*
#シフォンケーキ #レインボーシフォンケーキ #レインボー #レインボーケーキ #クッキングラム #もぐもぐスプリング #コッタ #うきうきスプリング #デリスタグラマー #おうちごはんLover #パティシエカメラ部 #パティシエカメラ部レシピ課 #ママリクッキング #シフォン倶楽部 #焼き菓子の輪 #igersjp #wp_deli_japan #snapdish #chiffoncake #rainbowchiffoncake #instagramjapan

Rainbow chiffon cake.
Super soft n fluffy.
😋😋😋
#chiffoncake #rainbowchiffoncake #soft #fluffy #lowcarbscake

Happy Birthday to Mr Kai, together with his lovely girlfriend. Hope you had a great one this year 🎉🎊 Thank you for ordering with us 🎀
🦄 Simple Unicorn Cake - Rainbow Chiffon Cake with Oreo filling on the inside 🎂
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#unicorncake #birthdaycake #homebake #homemake #madeinmalaysia #thebakingroommy #rainbowchiffoncake

Keesokan harinya terbalut penasaran dan semangat menggebu, membuatlah lagi saya sebuah chiffon cake
Walaupun dari segi colouring masih acak adut hihi, tapi atleast dari bentuk alhamdulillah sampai besokpun tak kempis itu si sipon kek *sundanis aksen*

Colourful chiffon cake
Bahan A
7 kuning telur
120 ml susu UHT
80 gr minyak
140 gr tepung
1 sdt vanilla essence

Bahan B
7 putih telur
160gr gula pasir
1 sdm air jeruk nipis
1 sdt garam
Pewarna makanan

Carmem :
Panaskan oven 170˚C.
Kocok kuning telur menggunakan whisk, lalu masukan susu, minyak, tepung dan vanila secara bertahap aduk sampai tercampur rata.
Kocok putih telur dengan cream of tartar dan garam sampai agak kaku, lalu masukan gula secara bertahap, kocok terus sampai adonan menjadi soft peaks.
Masukan bahan 1/3 B ke bahan A dengan metode lipat balik dengan spatula, lalu bertahap masukan kembali sisanya sampai tercampur rata. Bagi menjadi beberapa bagian sesuai warna yg mau dipakai. Tuangkan adonan sesendok2 bergantian setiap warna pada loyang sampai habis. Iya emang pegel lama booo abisnya hihi...
Gapapalah sekalian belajar sabar ihiks 😄 Panggang di suhu 160 dercel kurleb sekitar 50 menit atau sesuai keyakinan oven masing2. Setelah matang keluarkan segera dari loyangnya, dinginkan sebelum di konsumsi.
Bon appetit !
Disclaimer : mengaduk adonan dengan 1 tangan sementara tangan lain pegang hape itu susah yaa 😄😄
.
.
.
#chiffoncake #colourfulchiffoncake #rainbowchiffoncake #bakinglife #homemade #foodpotography #cakegram #foodporn

Is rainbow fever..... Another Rainbow chiffon birthday cake decorated with hand paint rainbow royal icing cookies, meringue cookies and marshmallow❣
#chiffoncake #rainbowchiffoncake #meringuecookies #marshmallow #birthdaycake #pastelcolor

Rainbow chiffon cake decorated with meringue cookies and marshmallow❣ Please ignore the missing meringue cookies right in front. This pictures took after sing a birthday song :-D

#chiffoncake #rainbowchiffoncake #meringuecookies #marshmallow #birthdaycake

My 1st rainbow chiffon cake
Recipe by ci @tintinrayner
#chiffoncake #rainbowchiffoncake

What can be more than perfect than double rainbows❣❣❣ #rainbowchiffoncake #doublerainbow #nicenfluffy #birthdaycake

食後にシフォンケーキが食べたくてサビオカフェへ。
看板ネコのトンちゃん。今日はなでなでさせてくれました!嬉しいー!

#サビオカフェ #sabiocafe
#レインボーシフォンケーキ
#rainbowchiffoncake #cake #sweets
#肉球チョコ #ビスコッティ
#紅茶 #tea #teatime

Punya putih telor bingung mau buat apa, cus dulu inget mbak @mbaiyya pernah posting chiffon cake putih telur, meski hasilku masih jauh cantik dari mbak 😀 thanks resepnya mbak @mbaiyya ijin share resep 😘

Rainbow chiffon White egg cake
Resep by @mbaiyya
Rebake by @yunmikomilanisti
Bahan A
180gr tepung terigu
1sdt vanilla bubuk
Bahan B
180ml susu cair / santan
120ml minyak sayur
Bahan C
350gr putih telur
1sdm air jeruk nipis
1/4sdt garam
160gr gula pasir
Pewarna makanan ( sesuai selera)
Langkah
1. Ayak bahan A sisihkan
2. Campur bahan B tuang ke bahan A aduk perlahan dgn wisk
3. Campur putih telur, garam, air jeruk nipis kocok hingga berbusa masukkan gula pasir secara bertahap mix hingga soft peak ( permukaan putih telur kaku dan mengkilap)
4. Tuang adonan putih telur ke campuran bhn A+B secara bertahap aduk balik dengan spatula
5. Bagi adonan sesuai warna, beri pewarna aduk perlahan
Lalu tuang selang seling ke loyang chiffon ukuran 22cm
6. Panggang suhu 160 - 170° selama 55-60 menit
7. Keluarkan dari oven tangkupkan loyang hingga suhu ruang baru keluarkan dari loyang
#chiffoncake #rainbowchiffoncake #doyanbaking #doyancooking #sukabaking #sukacooking #kreasiyuyun #dapuraqilah #shareresep #berbagiresep

Most Popular Instagram Hashtags