[PR] Gain and Get More Likes and Followers on Instagram.

#kuihlegend

445 posts

TOP POSTS

Sekali hadap je..
Raya kang tak pandang da..
#tatnenas #kuihraya #kuihlegend #gengkuatmakan #taksukapimainjauhjauh

kuih traditional.. lyn kuih raya ni la plop.. #kuihlegend

Today Activity di rumah Ayah 😘😘😘😘#lopez #kuihlegend #sedap #lopis

#kuihlegend πŸ˜„
#simplebutsedap πŸ‘

favourite kuih ni lepat pisang...time bulan posa la tingat kuih ni..😍
#kuihlegend #lepatpisang #hantulepat #resepimak #terengganu

KaLi ke 2 BaRu JaDi KuIh NiE
SiAp BoLeY GoYaNg2 LaGiπŸ˜‰πŸ˜‰
KuIh LeGeNd@KuIh OrNg2 TuE KiTe SeMuA..KuIh FeBeReT @aroladib85

#DarIDaPuRPaNaS
#KuIhLeGeNd
#KuIhRaRe
#KuIhKaSuWi

Lama dah tak makan kuih ni.
Tetiba teringin pulak.

#kuihkaswi
#kuihlegend
#kuihkampung

Tak raya la kalau takde kuih ni. Kuih mangkuk aka mini muffin. 😘 #kuihlegend

Kuih Lopes.. Bismillah 😍😍
#assalamualaikum
#salamzohor #kuihlegend

KUIH LOPES

BAHAN2:
3 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air
3 helai daun pandan
Sedikit garam
Sedikit air kapur.. Tak nak letak pun boleh
Pewarna hijau
Kelapa parut putih + sedikit garam.. Gaul

CARA2:
1) Cuci beras pulut.. Rendam 1 jam lebih.. Masukkan sekali sedikit pewarna hijau dan air kapur

2) Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air.. Tapiskan

3) Kemudian toskan beras pulut.. Masukkan dlm loyang..(boleh lapik daun pisang dlm loyang jika suka).. Tuang sekali dgn santan, air pandan dan sedikit garam.. Nak pulut nampak lagi cantik.. Tambah beberapa titis lagi pewarna hijau

4) Kukus pulut selama 40 - 50 minit.. Lepas kukus.. Akak terus tekan sedikit pulut bagi kemas (jangan tekan mampat sangat).. Biarkan sejuk

5) Atau boleh juga pulut tu kukus separuh masak.. Kemudian letak pulut agak2 dlm daun pisang.. Gulungkan..ikat kiri dan kanan daun pisang dgn tali yg sesuai.. Kemudian kukus semula sampai masak

6) Potonglah ikut bentuk yg disukai.. Golekkan dlm kelapa parut putih

AIR GULA MELAKA
1 1/2 ketul gula melaka
1 cawan air
3 helai daun pandan.. Simpulkan
Sedikit garam

CARA2:
1) Masak sampai larut gula melaka/likat.. Kemudian tapiskan

2) Sedia untuk dimakan bersama kuih lopes tadi

MOST RECENT

Kalau pepagi breakfast atau ptg2 pulak tu hujan. Pekene ni dgn kelapa n kopi O mmg ummmph! Bole lene balik silap2. πŸ˜‚
#kuihmuih ##kuihtradisional #kuihmalaysia #kuihlegend #kuihoranglama #kuihdolu2 #dessert #foodie #instafood #dessert #instafood #apamberasgebu

πŸ’–πŸ’–πŸ’– Sapa suka kuih ni angkat tanganπŸ™‹#kuihlapis #kuihmuih #kuihmalaysia #kuihlegend #kuihoranglama #kuihdolu2 #dessert #foodie #instafood #kuihsedap

Alhamdulillah selesai COD kuih peria + donut frozen + pau goreng.....sebahagian cust bg respon yg buat hati berbunga2 😍😍...kecik2 dulu senang je nk jumpe sekarang bkn main payah...
#kuihrare
#kuihlegend
Open order bila misi cuti yerr syg2 semua..

Ade yg kenal kuih ni???time bln posa dia selalu muncul..kuih lejen yg simple tp sedaapp 😘😘😘 #tepungbunga
#kuihlegend

Kuih legend masih ade peminatnyer tersendri...kuih kaswi mkn ngn kelapa parut..dapnye rasa masin2 lemak...
#kuihkaswi #kuihlegend #kuihtradisional #homemade #jobdone #foodslover #syafieskitchen #syukurAlhamdulillah

Alhamdulillah,order pg td apam nasi...putih ijo arini...😊😊😊
#apamnasi #kuihlegend #homemade #jobdone #foodslover #syafieskitchen #syukurAlhamdulillah

Resepi Apam Nasi:

Bahan2:
2 cwn nasi
2 cwn air
1 1/2 cwn gula
2 cwn tpung gandum
2 cwn tpung beras
2 sb mauripan

Cara2:
- blend nasi,air n gula hingga hancur
- masukkn tepung2 n mauripan dlm besen..campurkn skali bhn yg diblend...kacau sebati
- perapkan dlm 2 jam
- lpas perap,lau nk warnakn blh bg pd bbrapa warna
- pnaskn kukusan...oleskn acuan dgn sikit myk..kukus dlm 15 ke 20 minit
- hidangkn dgn kelapa parut

KaLi ke 2 BaRu JaDi KuIh NiE
SiAp BoLeY GoYaNg2 LaGiπŸ˜‰πŸ˜‰
KuIh LeGeNd@KuIh OrNg2 TuE KiTe SeMuA..KuIh FeBeReT @aroladib85

#DarIDaPuRPaNaS
#KuIhLeGeNd
#KuIhRaRe
#KuIhKaSuWi

Puteri ayu..seindah nama
Syok2..esok buat lg
#kuihlegend
#zamandolu2

Itu diaaa kuih #getas....yg sadap klu ada campur kelapa parut..... Klu bahasa dusun gatas is susuibu....hahahahahaa... Bulum siap ni ah....karang touch up dia dgn gula... #kuihlegend
#getas

APam Baghdad utk minum petang..Alhamdulillah berjaya buat..ambik resepi dr org lama2..
#kuihlegend
#kuihtradisiorgpekan
#kiihOrglama

Kasui pandan πŸ˜‹ x sempat sejuk mlm td @azharkish da sruh bedahsiasat πŸ˜‚

#kuihlegend

Morningg..kasui gula merah buat sarapan pagi..
#kuihlegend
#homemade
#Alhamdulillah

[KUIH GELANG/KERIA ABAH]
KENANGAN MENGUSIK JIWA-PART 2]
Projek minggu lepas
Jom kita smbg kisah aku ank penjual kuih sblm bg tips buat kuih gelang ni ye.
Pkl 4 pg aku dah bgn. Kena tlg mak lap kuih tpg bungkus & kuih koci. Keluarkn kuih lompang dr acuan etc. Lepas tu kira kuih utk dihantar ke pakcik roti & ke kedai mkn. Abah pulak start grg, cucur badak & kuih gelang legendnya.
Pkl 6.15 aku & mak mula kayuh basikal pegi htr kuih kat pakcik Din roti & sahabatnya. Dorg ni alaΒ² benggali roti yg guna motor tulah. Dah siap susun kuih dlm bekas yg disediakan, kami smbg kayuhan ke kedai mkn Makcik Inah Boyan (klu aku xsilap namanya). Aku kena cepat sbb nk bersiap gi sekolah plak. Camtulah rutin aku setiap pagi. To be continued.
Jom kita buat kuih gelang plak.
Step semua sama mcm buat cucur badak. Senang citer adunan cucur badak blh buat kuih gelang. First korg tempelah mcm gelang nk beso tayar basikal ke tayar lori ke lantak komelah. Dh siap. Goreng kuih tu mcm grg cucur badak. Api sederhana supaya xde gelembung2 di permukaan kuih. Ada jerawat batu xcantik kuih tu.
Part plg mencabar nk sira gula. Baca betoi2 ye. Aku bg tips ni. Mskkn gula pasir dlm kuali. Agak2 le kuih kome byk mana. Jgn membazir. Mskkn air. Sikit je. Cth 1 cwn gula, lbh krg 1/3 cwn air. Msk smp mendidih & gula cair sepenuhnya. Tips dr mak perah skit limau nipis/kasturi dlm air gula utk bg gula xberlengas kat kuih & tahan lama. Jgn perah byk sgt kang msm pulak air gula kome. Aku xtau. Jgn lupa kacau air gula tu. Agak2 likat. Baru mskkn kuih. Kacau lg kuih tu. Bila tgk kuih dh bersalut dgn gula, tutup api & kome lambunglah kuih tu. Mcm kome tampi beras. Tau ke? Diselang seli dgn goyang kuali kiri kanan. Sesekali kome kacau kuih tu guna sudip xkan guna tgn lebor le jwbnya. Lambung lg smp kome nmpk gula tu dh cantik gebu bersalut kat kuih. Mcm kuih aku tulah. Kiranya jdlh prosesnya tu. Siaplah kuih gelang kome. Utk gula Melaka pn buatlh camtu. Video aku lambung tu dh terdelete. Xdpt nk demo kat kome. Harap2 tu paham le ye teknik yg aku ajor tu. Apa lagi ngaplah kuih gelang tu. Selamat mencuba.
#kuihgelang #kuihkeria #kuihlegend #kuihtradisi #tipsdrabah #tipsdrmak #zyannealli

Minum ptg dgn pulut sekaya πŸ˜‹disebabkn anak suka sgt pulut kita pun tumpng mkn sekali 😬😬😬#serimuka #anaksuka #secondtimebuat #kuihlegend #terengganu

Sapa suka kita geng.. #kuihlegend

#kuihlegend
rasa lbh kurgla.tp, texture nya lain skali jk.kenyal smcm.

Kasui gula merah yg kukus tadi..siapp.. Malam2 makan kuih..hehe
#assalamualaikumsemua
#selamatmalam
#kuihlegend

Bahan2
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3/4 cawan gula
1 cawan gula merah
5 cawan air
3/4 sudu teh kapur makan

Cara2 menyediakan:
1) Masukkan semua bahan2 ke dlm mangkuk besar kecuali kapur makan

2) Gaul sampai sebati dan gula larut.. tapis kan adunan ke dlm mangkuk lain

3) Campurkan kapur makan dengan 3 sudu makan air.. masukkan ke dlm adunan yg telah di tapis tadi.. Kacau hingga kapur sebati

4) Sapu loyang dengan minyak.. Tuangkan adunan ke dlm loyang tadi.. kukus selama 30 minit.. pastikan air kukusan mendidih baru kukus.. Balut penutup kukus dengan kain mengelakkan air menitik keatas kuih

5) Betul2 sejuk baru potong.. Tabur kelapa parut putih yg digaul dgn sedikit garam..πŸ‘πŸ˜‹

Tu dia..Yang ni memang pembangkit selera..Tapai pulut..Manihhh melecass..Lembut ja bila masuk dlm mulut..Secukup rasa..Pantang org2 dulu bila buat tapai ni kena diam,tak leh habaq kt orang..Nanti tapai ni tak jadi..Pastu badan kena bersih,kalau time buat ni ,badan tak bersih,tapai akan jdi warna merah..Pantang banyak btoi noh..Tapi org2 dulu sebab banyak pantang la,makanan depa semua sedap2 dan penuh kasih sayang..Hasil balutan tapai ni pon kena ada cara dia..Kalau balut tak betoi,nanti ayaq tapai keluaq,bau masam..Apapon dessert dulu2 paling hebat diabad ini sebabnya ayaq tangan org dulu2 penuh ikhlas dan kasih pada sesuatu yang akan depa lakukan...πŸ˜™
#tapai
#kuihlegend
#Sedappoooii
#maniskanmulut
#dessert
#nyumnyumnyum

#kuihlegend
lmk xmkn eh.

#kuihlegend πŸ˜„
#simplebutsedap πŸ‘

Most Popular Instagram Hashtags