[PR] Gain and Get More Likes and Followers on Instagram.

#kuihlegend

404 posts

TOP POSTS

Baru siap..dapatla sepiring.. Kuih legend.. Tau?
#kuihlegend
#eynahaneynahomemade
#carasaya

Tart nenas buncit..
Berbaloi baloi
Inti homemade
Berminat utk order ...
0162624086
#moodraya
#kuihlegend
#wajibada

Minum ptg dgn pulut sekaya πŸ˜‹disebabkn anak suka sgt pulut kita pun tumpng mkn sekali 😬😬😬#serimuka #anaksuka #secondtimebuat #kuihlegend #terengganu

#kuihlegend πŸ˜„
#simplebutsedap πŸ‘

Kasui gula merah yg kukus tadi..siapp.. Malam2 makan kuih..hehe
#assalamualaikumsemua
#selamatmalam
#kuihlegend

Bahan2
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3/4 cawan gula
1 cawan gula merah
5 cawan air
3/4 sudu teh kapur makan

Cara2 menyediakan:
1) Masukkan semua bahan2 ke dlm mangkuk besar kecuali kapur makan

2) Gaul sampai sebati dan gula larut.. tapis kan adunan ke dlm mangkuk lain

3) Campurkan kapur makan dengan 3 sudu makan air.. masukkan ke dlm adunan yg telah di tapis tadi.. Kacau hingga kapur sebati

4) Sapu loyang dengan minyak.. Tuangkan adunan ke dlm loyang tadi.. kukus selama 30 minit.. pastikan air kukusan mendidih baru kukus.. Balut penutup kukus dengan kain mengelakkan air menitik keatas kuih

5) Betul2 sejuk baru potong.. Tabur kelapa parut putih yg digaul dgn sedikit garam..πŸ‘πŸ˜‹

Kuih favourite turun temurun..kmk org gelar kuih Saput sempena Nama mendiang uncle kmk org yg Ada buka kilang dolok polah kuih tok Kat kampung..nektok xda gik Dah ..dolok masa gik kecik mesti limpas kilang keciknya then beli sekeping dua..πŸ€—RM1 sekeping dolok ya tahun 90'an.:#kuihlegend

Sapa suka kita geng.. #kuihlegend

Nok dekatt sebuley doh duk dumoh ari ni baruu jupe lopak tikey πŸ˜‹ manihh tingg tingg
#kuihlegend

roti khamat homemade done πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻. banyak jugak dapat tp ini je akak goreng utk try. yang lain akak frozen senang buat bekal #qaedqeesya nanti.😊😊😊 tq @cknuraini for d recipe. #rotikeramat #masakdgnkasihsayang #terengganustyle #kuihlegend #rotigoreng

MOST RECENT

Minum ptg dgn pulut sekaya πŸ˜‹disebabkn anak suka sgt pulut kita pun tumpng mkn sekali 😬😬😬#serimuka #anaksuka #secondtimebuat #kuihlegend #terengganu

Sapa suka kita geng.. #kuihlegend

#kuihlegend
rasa lbh kurgla.tp, texture nya lain skali jk.kenyal smcm.

Kasui gula merah yg kukus tadi..siapp.. Malam2 makan kuih..hehe
#assalamualaikumsemua
#selamatmalam
#kuihlegend

Bahan2
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3/4 cawan gula
1 cawan gula merah
5 cawan air
3/4 sudu teh kapur makan

Cara2 menyediakan:
1) Masukkan semua bahan2 ke dlm mangkuk besar kecuali kapur makan

2) Gaul sampai sebati dan gula larut.. tapis kan adunan ke dlm mangkuk lain

3) Campurkan kapur makan dengan 3 sudu makan air.. masukkan ke dlm adunan yg telah di tapis tadi.. Kacau hingga kapur sebati

4) Sapu loyang dengan minyak.. Tuangkan adunan ke dlm loyang tadi.. kukus selama 30 minit.. pastikan air kukusan mendidih baru kukus.. Balut penutup kukus dengan kain mengelakkan air menitik keatas kuih

5) Betul2 sejuk baru potong.. Tabur kelapa parut putih yg digaul dgn sedikit garam..πŸ‘πŸ˜‹

Tu dia..Yang ni memang pembangkit selera..Tapai pulut..Manihhh melecass..Lembut ja bila masuk dlm mulut..Secukup rasa..Pantang org2 dulu bila buat tapai ni kena diam,tak leh habaq kt orang..Nanti tapai ni tak jadi..Pastu badan kena bersih,kalau time buat ni ,badan tak bersih,tapai akan jdi warna merah..Pantang banyak btoi noh..Tapi org2 dulu sebab banyak pantang la,makanan depa semua sedap2 dan penuh kasih sayang..Hasil balutan tapai ni pon kena ada cara dia..Kalau balut tak betoi,nanti ayaq tapai keluaq,bau masam..Apapon dessert dulu2 paling hebat diabad ini sebabnya ayaq tangan org dulu2 penuh ikhlas dan kasih pada sesuatu yang akan depa lakukan...πŸ˜™
#tapai
#kuihlegend
#Sedappoooii
#maniskanmulut
#dessert
#nyumnyumnyum

#kuihlegend
lmk xmkn eh.

#kuihlegend πŸ˜„
#simplebutsedap πŸ‘

Most Popular Instagram Hashtags