#kisah25filsufbarat

653 posts

TOP POSTS

Buku terbaru dari Mat Luthfi, Kisah 25 Filsuf Barat sudah boleh dibeli dari Projek Buku.
Stok akan masuk @kedaiprojekbuku hujung minggu ini.

Untuk pembelian online, sila WhatsApp ke 017-7525245.

#Kisah25FilsufBarat #PutehPress #MatLuthfi

Sokrates.
.
Beliau paling bijaksana bukan kerana beliau mengetahui segala, tapi beliau sedar bahawa beliau masih belum mengetahui segala
.
#kisah25filsufbarat
#matluthfi

Cuba hadam ideologi filsuf Barat sambil makan biskut buatan @okikies .

Untuk order cookies saiz kecil mahupun besar, boleh hubungi: .
๐Ÿ“ฑ0179692957 (mera)
๐Ÿ“ฑ0145221054(farhah)

#falsafah #tesis #kisah25filsufbarat #okikies #homemadecookies

Baru layan buku ni.. org yg nak baca tentang falsafah dalam cara paling sempoi nak faham.. 5 bintang #matluthfi #kisah25filsufbarat #putehpressbook #putehpress

BUKU BARU DARIPADA MAT LUTHFI!! ๐Ÿ“š Kisah 25 Filsuf Barat
๐Ÿ’ฒRM25.00 ๐Ÿ POS RM7/RM11

Filsuf bukan nabi. Mereka tidak menerima wahyu mahupun terpelihara daripada dosa dan salah silap. Kaedah dan sumber ilmu mereka sering dikritik kerana selalunya dihadkan kepada hanya akal fikiran, pancaindera, dan kombinasi antara kedua-duanya.
Pun begitu idea-idea masih relevan setelah ratusan dan ribuan tahun hingga ke hari ini bersebabkan satu hal- bahawa mereka telah cuba menjawab persoalan yang sama yang manusia sekarang masih fikirkan semasa mandi, dalam kenderaan, atau pada tengah malam semasa menangisi imsomnia dan kesepian hidup.
Buku ini memuatkan kisah 25 filsuf Barat beserta idea-idea utama merekayang diolah secara riang dan ringkas. Bukan semua cerita mereka serius. Filsuf juga manusia, mereka punya zaman kanak-kanak, pernah melaukan perkara bodoh, ditinggalkan kekasih, dan bangun tidur pukul 11 pagi.
Buku ini jangan diberi baca dan jangan dibacakan kepada kanak-kanak kerana ditakuti nanti terangkat hijab kewujudan pada usia yang terlalu awal. Eloklah ia diperhati oleh orang-orang yang sedang meningkat dewasa yang fikiran mereka sudah cukup bersedia untuk mengintai celahan tembok kefanaan dan dinding ilusi kehidupan.

#ibnnasrbookstore
#sayajualbuku
#matluthfi
#kisah25filsufbarat

๐ŸŽ’๐ŸŽ’ weekend..... #kisah25filsufbarat #matluthfi

#Repost @fdhly with @repostapp
ใƒปใƒปใƒป
Rugi hidup kalau kau malas baca buku. #putehpress #matluthfi #matluthfi90 #kisah25filsufbarat

Bergilirยฒ baca research paper & buku Kisah 25 Filsuf Barat.

Nak review kisah 25 filsuf barat? Tunggu admin habis bava dulu ya ๐Ÿ˜„

#Kisah25FilsufBarat

level 44.menikmati hidup. terima kasih mat lutfi buat buku yang menghalang aku tido lepas baca 1 page.. ๐Ÿ˜€ and lastly, its fridayeayy!
#masauntukbalikkg
#kisah25filsufbarat

MOST RECENT

Buku ini memuatkan 38 buah tulisan multigenre โ€“ cerpen, artikel,alegori, esei dan coretan pengalaman.

Kebanyakannya ditulis sepanjang tahun 2016 dan selebihnya pada tahun 2017.

Lukisan-lukisan kebanyakannya adalah hasil tangan isteri dan mak aku. Adalah juga beberapa yang aku (cuba) lukis. Senang sahaja nak tekaโ€“ yang mulus-mulus abstrak ala-ala Picasso itu akulah pelukisnya. Sebagai pelukis amatur, kami perlahan-lahan belajar melukis dengan memerhati dan merenung ilustrasi-ilustrasi dalam domain awam.

Harapnya buku ini pun dapat perlahan-lahan melukiskan senyuman di muka para pembacanya. Kalau laju lagi bagus!
#SahabateNuur
#LegacyOfKnowledge
#TEAMSahabateNuur
#AlegoriRumahApi
#CatatanMatLuthfi
#MomenMatLuthfi
#Kisah25FilsufBarat
#MatLuthfi
#PutehPress

__

Buku KEDUA karya Matluthfi, Alegori Rumah Api. Finally... Dah restocked๐Ÿ˜‹

Sebelum habis, baik order cepat. Whatsapp admin +6017 541 9552

"Penyelesaian pertama yang sesuai dengan semua orang sama ada bertihan atau tidak, adalah dengan ketawa. Kierkegaard berkata ketawa ialah cara orang bijak menangani kegilaan dan kebodohan dunia." -MatLuthfi
Kisah 25 Filsuf Barat

untuk pemesanan buku, pm atau whatsapp
www.wasap.my/601116901962
.
.
#kisah25filsufbarat #MatLuthfi #rakbukuedel

ALEGORI RUMAH API ๐Ÿ“š๐Ÿ“š
.
.
Buku ini memuatkan 38 buah tulisan multigenre โ€“ cerpen, artikel,alegori, esei dan coretan pengalaman.

Kebanyakannya ditulis sepanjang tahun 2016 dan selebihnya pada tahun 2017.

Lukisan-lukisan kebanyakannya adalah hasil tangan isteri dan mak aku. Adalah juga beberapa yang aku (cuba) lukis. Senang sahaja nak tekaโ€“ yang mulus-mulus abstrak ala-ala Picasso itu akulah pelukisnya. Sebagai pelukis amatur, kami perlahan-lahan belajar melukis dengan memerhati dan merenung ilustrasi-ilustrasi dalam domain awam.

Harapnya buku ini pun dapat perlahan-lahan melukiskan senyuman di muka para pembacanya. Kalau laju lagi bagus!
.
.
Cara Tempahan :
Whatsapp 014-2510100 .
#SahabateNuur
#LegacyOfKnowledge
#TEAMSahabateNuur
#AlegoriRumahApi
#CatatanMatLuthfi
#MomenMatLuthfi
#Kisah25FilsufBarat
#MatLuthfi
#PutehPress

ALEGORI RUMAH API ๐Ÿ“š๐Ÿ“š
.
Buku ini memuatkan 38 buah tulisan multigenre โ€“ cerpen, artikel,alegori, esei dan coretan pengalaman.

Kebanyakannya ditulis sepanjang tahun 2016 dan selebihnya pada tahun 2017.

Lukisan-lukisan kebanyakannya adalah hasil tangan isteri dan mak aku. Adalah juga beberapa yang aku (cuba) lukis. Senang sahaja nak tekaโ€“ yang mulus-mulus abstrak ala-ala Picasso itu akulah pelukisnya. Sebagai pelukis amatur, kami perlahan-lahan belajar melukis dengan memerhati dan merenung ilustrasi-ilustrasi dalam domain awam.

Harapnya buku ini pun dapat perlahan-lahan melukiskan senyuman di muka para pembacanya. Kalau laju lagi bagus!
.
.
Cara Tempahan :

1. Whatsapp +601110809679

Atau

2. Comment "SAYA NAK Alegori Rumah Api" di ruangan comment nanti saya DM ๐Ÿ˜Š
.
#AlegoriRumahApi
#CatatanMatLuthfi
#MomenMatLuthfi
#Kisah25FilsufBarat
#MatLuthfi
#PutehPress

Sokrates.
.
Beliau paling bijaksana bukan kerana beliau mengetahui segala, tapi beliau sedar bahawa beliau masih belum mengetahui segala
.
#kisah25filsufbarat
#matluthfi

Aku jadi sasau baca buku ni. Teraba2 hp nak snap semua benda. Nak nunjuk2 kat kau. Nak feeling2 fynnjamal. Aku rasa akademik sekali pada masa yg sama mcm bangang pun ada. Tetiba2 filsuf yg sesat begitu subtle menyerap ke iman aku yg senipis kertas kedap minyak muka.

Matluthfi bijak mengawal audien. Pada masa pembaca sudah puas terbuai2 dgn falsafah yg melongokan, dia datang menyelamat dan menyentap, Sap! Sap! Dengan point2ย  islamik, dengan satira dak2 wecet, dengan contoh2 kontemporari dan real. Merumus dengan simple, menginferens dengan relevan. Pendek kata, memenuhi semua level kognitif piaget, melepasi taxonomy bloom๐Ÿ˜ฐ. Serius. Masterpiece sungguh benda Allah ni!

Day 16/25. 25 filsuf done!๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ฅ Done. Buku ke 19/40. Lewat 9 buku ๐Ÿ“š๐Ÿ“š๐Ÿ“š @suemuhamed @ekinthejetfuel @furaiah @4in.ch43n @makemalaysia.readagain @matluthfi90 @putehpress

#kisah25filsufbarat #matluthfi #linakamabaca2017 #jombaca #makemalaysiareadagain #goodreadsmalaysia #goodreads #filsuf #socrates #plato #hume #stoicisme

ALEGORI RUMAH API ๐Ÿ“š๐Ÿ“š
.
.
Buku ini memuatkan 38 buah tulisan multigenre โ€“ cerpen, artikel,alegori, esei dan coretan pengalaman.

Kebanyakannya ditulis sepanjang tahun 2016 dan selebihnya pada tahun 2017.

Lukisan-lukisan kebanyakannya adalah hasil tangan isteri dan mak aku. Adalah juga beberapa yang aku (cuba) lukis. Senang sahaja nak tekaโ€“ yang mulus-mulus abstrak ala-ala Picasso itu akulah pelukisnya. Sebagai pelukis amatur, kami perlahan-lahan belajar melukis dengan memerhati dan merenung ilustrasi-ilustrasi dalam domain awam.

Harapnya buku ini pun dapat perlahan-lahan melukiskan senyuman di muka para pembacanya. Kalau laju lagi bagus!
.
.
Cara Tempahan :

1. Whatsapp +60126314655

Atau

2. Comment "SAYA NAK ARA" di ruangan comment nanti saya DM ๐Ÿ˜Š
.
.
.
#SahabateNuur
#LegacyOfKnowledge
#TEAMSahabateNuur
#AlegoriRumahApi
#CatatanMatLuthfi
#MomenMatLuthfi
#Kisah25FilsufBarat
#MatLuthfi
#PutehPress

m/s 126/229 #kisah25filsufbarat #matluthfi
Day 13/25 filsuf ke 14 #hume

ALEGORI RUMAH API ๐Ÿ“š๐Ÿ“š
.
.
Buku ini memuatkan 38 buah tulisan multigenre โ€“ cerpen, artikel,alegori, esei dan coretan pengalaman.

Kebanyakannya ditulis sepanjang tahun 2016 dan selebihnya pada tahun 2017.

Lukisan-lukisan kebanyakannya adalah hasil tangan isteri dan mak aku. Adalah juga beberapa yang aku (cuba) lukis. Senang sahaja nak tekaโ€“ yang mulus-mulus abstrak ala-ala Picasso itu akulah pelukisnya. Sebagai pelukis amatur, kami perlahan-lahan belajar melukis dengan memerhati dan merenung ilustrasi-ilustrasi dalam domain awam.

Harapnya buku ini pun dapat perlahan-lahan melukiskan senyuman di muka para pembacanya. Kalau laju lagi bagus!
.
.
Cara Tempahan :

1. Whatsapp +6019 260 2652

Atau

2. Comment "SAYA NAK ARA" di ruangan comment nanti saya DM ๐Ÿ˜Š
.
.
.
#SahabateNuur
#LegacyOfKnowledge
#TEAMSahabateNuur
#AlegoriRumahApi
#CatatanMatLuthfi
#MomenMatLuthfi
#Kisah25FilsufBarat
#MatLuthfi
#PutehPress
#jiwabookstore
#readandheal
#TeamJiwa
#SahabatJiwa
#booklover
#lovebooks
#reading
#read

ALEGORI RUMAH API ๐Ÿ“š๐Ÿ“š
.
.
Buku ini memuatkan 38 buah tulisan multigenre โ€“ cerpen, artikel,alegori, esei dan coretan pengalaman.

Kebanyakannya ditulis sepanjang tahun 2016 dan selebihnya pada tahun 2017.

Lukisan-lukisan kebanyakannya adalah hasil tangan isteri dan mak aku. Adalah juga beberapa yang aku (cuba) lukis. Senang sahaja nak tekaโ€“ yang mulus-mulus abstrak ala-ala Picasso itu akulah pelukisnya. Sebagai pelukis amatur, kami perlahan-lahan belajar melukis dengan memerhati dan merenung ilustrasi-ilustrasi dalam domain awam.

Harapnya buku ini pun dapat perlahan-lahan melukiskan senyuman di muka para pembacanya. Kalau laju lagi bagus!
.
.
Cara Tempahan :

1. Whatsapp +60193391538

Atau

2. Comment "SAYA NAK ARA" di ruangan comment nanti saya DM ๐Ÿ˜Š
.
.
.
#SahabateNuur
#LegacyOfKnowledge
#TEAMSahabateNuur
#AlegoriRumahApi
#CatatanMatLuthfi
#MomenMatLuthfi
#Kisah25FilsufBarat
#MatLuthfi
#PutehPress
#jiwabookstore
#readandheal
#TeamJiwa
#AuraInsta
#aurainstabatch11
#sayajualnovel
#pinggantakretaknasitakdingin

Ms 108/229 #kisah25filsufbarat #matluthfi
Day 9/25 filsuf ke 12 #pascal

ALEGORI RUMAH API ๐ŸŽ†
by MatLuthfi .
.
Buku ini memuatkan 38 buah tulisan multigenre โ€“ cerpen, artikel,alegori, esei dan coretan pengalaman.

Kebanyakannya ditulis sepanjang tahun 2016 dan selebihnya pada tahun 2017.

Lukisan-lukisan kebanyakannya adalah hasil tangan isteri dan mak aku. Adalah juga beberapa yang aku (cuba) lukis. Senang sahaja nak tekaโ€“ yang mulus-mulus abstrak ala-ala Picasso itu akulah pelukisnya. Sebagai pelukis amatur, kami perlahan-lahan belajar melukis dengan memerhati dan merenung ilustrasi-ilustrasi dalam domain awam.

Harapnya buku ini pun dapat perlahan-lahan melukiskan senyuman di muka para pembacanya. Kalau laju lagi bagus!
.
.
Tempahan :

1. Whatsapp +6013 432 8325 ๐Ÿ“ฑ

Atau

2. Comment "SAYA NAK (tajuk buku)" di ruangan comment nanti saya DM ๐Ÿ˜Š
.
.
.
#bukuonline89
#spreadknowledge
#SahabateNuur #LegacyOfKnowledge #AlegoriRumahApi #bukualegorirumahapi #CatatanMatLuthfi #MomenMatLuthfi #Kisah25FilsufBarat.#MatLuthfi #PutehPress #bukumatluthfi

KISAH 25 FILSUF BARAT๐Ÿ““
๐Ÿ“„MatLuthfi .
.
Filsuf bukan nabi. Mereka tidak menerima wahyu mahupun terpelihara daripada dosa dan salah silap. Kaedah dan sumber ilmu mereka sering dikritik kerana selalunya dihadkan kepada hanya akal fikiran, pancaindera, dan kombinasi antara kedua-duanya.
.
.
Pun begitu idea-idea masih relevan setelah ratusan dan ribuan tahun hingga ke hari ini bersebabkan satu hal- bahawa mereka telah cuba menjawab persoalan yang sama yang manusia sekarang masih fikirkan semasa mandi, dalam kenderaan, atau pada tengah malam semasa menangisi imsomnia dan kesepian hidup.
.
.
Buku ini memuatkan kisah 25 filsuf Barat beserta idea-idea utama merekayang diolah secara riang dan ringkas. Bukan semua cerita mereka serius. Filsuf juga manusia, mereka punya zaman kanak-kanak, pernah melaukan perkara bodoh, ditinggalkan kekasih, dan bangun tidur pukul 11 pagi.
.
.
Buku ini jangan diberi baca dan jangan dibacakan kepada kanak-kanak kerana ditakuti nanti terangkat hijab kewujudan pada usia yang terlalu awal. Eloklah ia diperhati oleh orang-orang yang sedang meningkat dewasa yang fikiran mereka sudah cukup bersedia untuk mengintai celahan tembok kefanaan dan dinding ilusi kehidupan.
.
.
Tempahan :

1. Whatsapp +6013 432 8325 ๐Ÿ“ฑ

Atau

2. Comment "SAYA NAK BUKU NI" di ruangan comment nanti saya DM ๐Ÿ˜Š
.
.
.
#SahabateNuur
#LegacyOfKnowledge
#bukuonline89
#spreadknowledge #Kisah25FilsufBarat
#CatatanMatLuthfi
#MomenMatLuthfi
#MatLuthfi. #PTSBook

๐Ÿ“šMOMEN-MOMEN MATLUTHFI
๐Ÿ’ฐRM25
๐Ÿ“MATLUTHFI
.
.
Tulisan-tulisan kali ini lebih panjang, lebih serius, lebih dewasa nadanya. Humornya ada, tetapi banyak inside jokes yang memerlukan pengetahuan asas dalam agama, politik, sosial, hiburan, dan isu-isu seputar keempat-empatnya.
.
.
Kalau hang tak dak background knowledge, sebab hang memang tak kesah apa benda yang jadi dalam dunia ni, hang memang terok. Aku sediakan footnote untuk orang-orang yang terok macam hang, sebab kalau aku tulih sorang-sorang tanpa ada pembaca, baik aku cakap dengan dinding - dan itu lebih terok.
.
.
Aku rasa Matluthfi belasan tahun pun tidak akan faham apa yang Matluthfi 24 tahun ni tulis. Sebenarnya aku malu dengan Matluthfi 5 tahun dulu sebab dia duk tulih benda-benda bodo. Sekarang ni aku tengah tumbok diri sendiri seminggu sekali untuk puaskan hati Matluthfi 5 tahun akan datang.
.
.
Tapi Alhamdulillah, ketidakpuasan hati ini satu petanda bahawa aku telah belajaq banyak benda baru, menginjak pemikiran ini ke tahap yang lebih dekat dengan generasi pembaca yang lebih berumur seperti mak hang.
.
.
Yaa mak hang juga akan membaca buku ini. Dia akan mempengaruhi ayah hang supaya turut meminati aku sehingga ayah hang sanggup bawak balik buku ni pi beraya di kampong, hanya untuk terkejut apabila disambut nenek hang.
.
. โ€œEh, mak pun ade yang ni!โ€
.
.
Tanjat ayah hang bukan sahaja kerana mak dia layan Matluthfi, tetapi jugak kerana nenek hang itu sebenarnya sudah lama pergi...
.
.
Tempahan boleh dibuat melalui whatsapp di no
013 432 8325 ๐Ÿ“ฑ
.
.
#bukuonline89
#spreadknowledge
#momenmomenmatluthfi #momenmatluthfi #matluthfi #bukumatluthfi #kisah25filsufbarat #alegorirumahapi

"Filsuf bukan nabi. Mereka tidak menerima wahyu mahupun terpelihara daripada dosa dan salah silap. Kaedah dan sumber ilmu mereka sering dikritik kerana selalunya dihadkan kepada hanya akal fikiran, pancaindera, dan kombinasi antara kedua-duanya.
Pun begitu idea-idea masih relevan setelah ratusan dan ribuan tahun hingga ke hari ini bersebabkan satu hal- bahawa mereka telah cuba menjawab persoalan yang sama yang manusia sekarang masih fikirkan semasa mandi, dalam kenderaan, atau pada tengah malam semasa menangisi imsomnia dan kesepian hidup.
Buku ini memuatkan kisah 25 filsuf Barat beserta idea-idea utama merekayang diolah secara riang dan ringkas. Bukan semua cerita mereka serius. Filsuf juga manusia, mereka punya zaman kanak-kanak, pernah melaukan perkara bodoh, ditinggalkan kekasih, dan bangun tidur pukul 11 pagi.
Buku ini jangan diberi baca dan jangan dibacakan kepada kanak-kanak kerana ditakuti nanti terangkat hijab kewujudan pada usia yang terlalu awal. Eloklah ia diperhati oleh orang-orang yang sedang meningkat dewasa yang fikiran mereka sudah cukup bersedia untuk mengintai celahan tembok kefanaan dan dinding ilusi kehidupan." ๐Ÿ“ŒKisah 25 Filsuf Barat
-Mat Luthfi ๐Ÿ“ŒRM25.
Tidak termasuk kos penghantaran.

Berminat? Tekan link pada Bio untuk menempah.

#sayajualbuku #sayajualbukubaru #sayajualbukuonline #bookstoreyayamar #kisah25filsufbarat #matluthfi

Most Popular Instagram Hashtags