#jelita78punyareview

MOST RECENT

Breakie.
At Malaya Kopitiam.
Roti tak sedap.
Sekian.
#jelita78goes2tokyo #pwinsesGoHikingMtFuji #jelita78punyareview

Tido dalam boat be like..
Make sure to wear the lifejacket especially if badan tu ringan melampung kot melayang bila speedboat hentak atas ombak.
Tapi untuk badan penuh isi mcm i ni, boleh lentok bagai pon tak gerak lah dari seat tu hahahaha.
Yer laa kaler oren.. takde laa in fashion sangat if u ask me but hey, safety first ok! Nasib laa kalu bukan Paris summer fashion style sekali pon.
.
Anyway, ini lah baju rasmi kat sini.
Simple je. Pakai je baju renang sepanjang masa.
Masa pergi mcm ni.
Masa kat pulau mcm ni.
Masa acah-acah yoga mcm ni.
Masa snorkelling mcm ni.
Masa balik pon mcm ni.
Wardrobe sikit giller ok.
Baju tdo sepersalinan.
Towel pon resort bagi.
Make life easy.

#jelita78traveltips ke pulau ni, tinggal baju salin and towel dalam keta je ok sbb naik speedboat mmg kena tempias air masin tu. Mana der ferry mcm penang island tu mekk.
Sila fahami konsep pulau tenggol ni yer.
Kalu harap nak vacay gaya marionkaunter tu, hok tu kat koh samui. Salah tempat yer kawan ku sekalian.
.
Anyway, am bidding farewell to Tenggol island
U can see it samar-samar tepi kepala i, tu lah pulau nya.. nak pi sini, naik speedboat turun ikut kuala Dungun. Interested kalu, please contact @Discovery.Divers.Tenggol En.Zul sbb dia ajen yg dipercayai oleh @tenggolresort56 for handling.
.
#tenggolisland #tenggolresort #jelita78RayaAtTenggolisland #teamRayaPulau #jelita78punyareview

Fish feeding.
Very up close and personal with the fishes and baby shark even. Tapi susah benau nak amik pic baby shark sbb dia swim so fast.
#jelita78traveltips bila mai sini, bawak diving shoes sbb byk dead corals menyakitkan kaki kat sini persisiran pantai ni. Maka, jagalah tapak kaki anda.
Bawak fish food too.
Takpon roti basi kat umah tu.
Or kuih raya tengik. Hahaha.
.
Snorkling mmg puas hati laaa sbb ikan cantik cantik belaka and you will not be dissappointed lah sbb ada je corals hidup, kena swim ke tengah sket.
Once again, if interested, please contact @Discovery.Divers.Tenggol En.Zul sbb dia ajen thorbaek for handling.
Sekian.
.
#tenggolisland #tenggolresort #jelita78RayaAtTenggolisland #jelita78punyareview #nashatadotcom

Found almost 20 ekor baby penyu.
And kumpulkan dalam baldi.
Take pics and bagi laporan to jabatan perikanan terengganu.
Tunggu reply depa esok.
Mmg nak kena lepaskan ke laut cepat.
Tapi sebab penyu ni category endangered species dah.. and jabatan ikan nak kena keep track progress penyu penyu ni semua.
Maklumlaa tak semua yg menetas ni akan selamat membesar due to predators.
Mari kita doakan semua idop.
Idoppp penyu!
.
#tenggolisland #tenggolresort #jelita78RayaAtTenggolisland
Fyi, mmg tenggol island ni tempat penyu naik bertelor pon.🤗
Maka sekiranya berminat utk ke sini, please contact @Discovery.Divers.Tenggol En.Zul sbb dia our trusted agent.
#jelita78punyareview #jelita78traveltips

Chalet ada aircond yer.
So tido korang mmg menggelatuk laa.
But please note that waktu genset pasang adalah antara 6.30pm hingga 8am dan 12.30pm hingga 2pm. Waktu lain, takde letrik.

Anda dinasihatkan supaya menggunakan sepenuhnya masa anda di pantai.
Signal tepon juga mcm chipsmore.
Sekejap ada, sekejap takde.
Tapi banyak masa takde je.
Mmg sesuai utk getaway from work life, social media psychopaths and paparazzi gicewww.
Hence if you are coming here, sila bawak buku/ bahan bacaan, game boards, jengga, uno, card terup apa apa lah yg tak melibatkan letrik. Sesuai sangat bawak buku ulangkaji pelajaran anak-anak anda supaya depa buat! (#Makkaukejam.. Hahaha)
Kalau bawak nintendo ipad ke, boleh je tapi nnt kena standby power bank plak kot nak idop masa genset offline kan.
Mahal woo nak kena pakai minyak ok nak power up genset. Tu pasal ada timing on off ni.
Pulau Tenggol tak sama level kalu ko nak compare mcm Perhentian or Tioman tu yg memang ada community hidup di situ lengkap ngn genset TNB bagai. Tenggol punya genset kepunyaan resort owner itu sendiri.
This island mmg focus as divers paradise. And ditutup sepenuhnya during monsoon season. Maka kalau nak mai, haruslah plan timing tu jauh dari musim tengkujuh.
Sekali lagi, harap digest this information.
.
Having said all that, please contact @Discovery.Divers.Tenggol En.Zul sbb dia ajen yg dipercayai oleh @tenggolresort56 for handling.
.
#jelita78traveltips #jelita78punyareview
#tenggolisland #tenggolresort #jelita78RayaAtTenggolisland

Dinner!
BBQ Raya giteww.
Jgn kau sangka kat pulau tak cukup makanan yer saudari saudara sekalian. @tenggolresort56 ni akan make sure korang tdo mcm ular sawa kebonceh malam ni tau.
.
Ayam bakor.
Daging bakor.
Udang bakor.
Sotong goreng tepung.
Kentang bakor dlm foil.
Satay.
Ketupat.
Kuah kacang.
Rendang.
Lemang.
Nasi goreng.
Bihun goreng.
.
Harus makan.
Kang pengsan nak berenang lapan jam esok. Hahaha
.
#tenggolisland #tenggolresort #jelita78RayaAtTenggolisland #jelita78punyareview 📷 from #sistersewel

Fyi, ada 3 resort kat Tenggol Island ni.
Tapi, this is the only Muslim mgmt yer.
Lagi 2 tu owner cina.
Supplier dan chef pon cina.
Maka, wa takleh jamin halalantoyyiban.
Harap sila digest this information.
.
And this is the only budget resort juga.
What you pay is what you get.
The focus of this resort is for divers.
Maka fahamilah bahawa tiada entertainment seperti TV, astro, bar launge bagai yer.. hok tu semua ada di resort lagi 2 sana.
Harap sila digest this information juga.
.
Package 3D2N is RM500 per adult.
Separuh rega for kids 12yrs below (RM250).
Ni dah campur makan semua, dan transportation yer.
And speaking of transport, yer, agak melambung laaa boat rides nih. What do you expect, ombak laut dalam. Laut china selatan harap maklum. Ko kalu nak bawak kids and nak opt for more kids-friendly rides, takde masalah beb.. boleh je. Ko kena bgtau awal-awal. Supaya drebar boat boleh ready minyak lebih. Sebabnya, dia kena drive slow in curve route utk elak ombak kasar.  Perjalanan yg biasa nya 45minit tu akan jadik 2jam laa yer. Basic rules of physics.
Harap sila lahh digest this information.
.
Having said all that, please contact @Discovery.Divers.Tenggol En.Zul sbb dia ajen thorbaek for handling.
#jelita78punyareview #jelita78traveltips #tenggolisland #tenggolresort #jelita78RayaAtTenggolisland

me time
At sometime.
Gicewww. 😉
Pergi beraya namanya ni.
Hahahaha. Raya awal. Aci tak?
Ziarah kawasan jajahan laa katakan.
Lama dah tak melawat tapak semaian ni.
Dah alang alang, boleh buat review beg baru colab dgn Jason wu ni hah.
Adoiii. Stress ok.
Memang cantik sangat lah.
You know darn well that i am feminat tegar #sometimebag kan
Tapi kali ni i have to be honest, that i feel #sometimebyasiandesigners has completely gone over priced with this collection.
I may not be an expert on material and bag construction, but seriously RM429 for the #EdieMini and RM569 for the large Edie.. haiyooo.. i DIE lorrr.
Takde laa over pon penggunaan hardware nya dan tiada stitching yg luar biasa juga kelihatan untuk meng-justify-kan harga itu, pada pandangan mata kasar tuan hamba ini.
Untuk yang bertanya material tu, stated as "premium synthetic leather" .. sila google sbb wa tarak tau lah.
It's structured mcm nikoniko tetapi tidak sekejung material niko. It's soft but structured.
Ianya lembut tapi bukan lembik macam ribag dan takde pebbled look dan tidaklah tebal berat juga, macam ribag tu.
Korang paham tak? Pendek kata, material ni lain sket dari sometimebag lelain.
Size mini tu, kecik nau mcm niko wee.
Size large tu plak, large bebenau mcm oversized sgt.
.
Nevertheless, like i mention earlier, ini adalah pendapat saya yg tersendiri. Saya bukan pakar beg. Mahupon pakar fesyen, proven as kelihatan, #gengBajuKurungKasutSukan hahaha 😂
.
Tapi kann.. yg mini ni mcm celine nano plak.
And large mcm celine phantom. Don cha think so? Boleh laaa celine wannabe, cheaper version though. 😍 kalau yg nano ni rega 200, dah ku rembat sekelip mata ok!
.
Sekian. Harap maklum.
Layannn
.
#JomBajuKurungChallenge #jelita78punyareview

Pudding Caramel Che' Da
Bahan A
10 biji eggs
1 tin susu cair
1 tin air (pakai tin susu tu)
Setengah tin susu pekat
2 sudu besar tepung custard (larutkan dalam air from 1 tin air tadi)
1 sudu besar vanilla essence

Bahan B
5 sudu besar gula pasir

Cara-caranya
1. Buat gula hangus dulu pakai bahan B. Cara nak buat nya ialah panaskan the sugar in a pan until you see it starts to turn brown then quickly off the heat and keep stirring till all become caramelized.
2. As soon as it becomes brown liquid, transfer it into the loyang or bekas that you nak guna untuk masuk dalam pengukus nanti. Leave it as is.
3. Mix well semua bahan A, pakai senduk je. Takyah gatai pakai mixer. Ko bukan nak kepuk sampai kembang telur tu. Pudding je kot. Jangan nak excited master chef sangat.
4. Then transfer it into your loyang/ bekas bahan B tadi tu. Transfer je. No kacau kacau. Yg Bahan B tadi tu kita bukan nak larutkan ok. Kita nak dia maintain as the top layer bila kita terbalikkan nnt.
5. Kukus lah for 20 minutes. Kira 20 minutes tu bila water dah mendidih and ko masukkan loyang ok. Bukan sebelum air mendidih tu. Ok. Set timer kat henpon sendiri, henpon mak, henpon bapak and kat ipad anak sekali. Be reminded not to berangan and over kukus sbb nanti keras!
6. Habis kukus keluarkan loyang tu daripada bekas kukus and kasik rilek kejap for 10 to 20 minutes atas counter top sebelum performing the ultimate back flip pan, gicewww.

Dah itu je.
Hope this helps.
Selamat mencuba!
.
#bilajelita78memasak #jelita78punyareview

Digoda
Tergoda
Menggoda
Because i just lurveee bold colours.
And #Cakenis #MothCake wins big time!
.
Material sama mcm Lilycake edition.
Incase ada yg tak tau, material mcm matte satin tapi taklaa licin so i would call it mix matte satin.
The brand name slightly smaller than before and slightly samar kelihatan against the backdrop printing compared to the obviously large and seen Lilycake edition dulu.
Yeah still laa besaq tulisan tu kan tapi mcm yg pernah i demo dulu, boleh je sorok the printing tu sebab it is only at one end of the shawl.
Very the not kisah lah.
If u get what i mean.😉 Swipe left ⬅ to hear my ramblings
Hope this helps those yg wonder about the design.. sebab takde tunjuk pon kat iG cakenis nor kat fv website yg menjualnya.
So, layannn 😅
#jelita78punyareview #sayahantushawl

Special for @oohwana
Outdoor photoshoot of my Inaya
Hope this helps to those yang wonder about the shades of #tudungpeople under natural light and bright sunlight.
Mcm sama laa plak jamoca ngn groovy baby ku ini.. hmm.. what do u think?
And yhe banana is actually more like gold yg minum susu. Air bandung tapi gold. Paham tak?
Ok i am hungry.
Bye.😅
.
#jelita78punyareview

Naya sudah.
Bila terjebak dengan Inaya ni.
Memang no turning back, i tell ya.
Material is super gorgeous
Super cantik gillers.
Super sedap.
Sampai rasa kenyang buka poser tadi😅
Hehehe
.
Anyway it's silk blend.
Tapi quality like pure silk but even better sbb slightly kasar belah terbalik so tak licin bila nak belit hijabberbisa tu.
And the best part of silk blend is that kita tak payah nak kontrol ayu risau tang takut kena terpercik kuah mee kari tu sbb #tudungpeople ni memang boleh basuh mcm biasa!
Tak perlu dry cleaning RM12!! Yahooo!! This is my first time buying Inaya.
Walaupun product ni dah lama yer by #tudungpeople
And seriously, i am impressed lah.
Inaya price range differs according to the kelebatan swarovski nya yer kawan kawan sekalian.
Tanpa swarovski is RM89.
And paling hujan lebat is RM189.
The rests are priced in between that.
Go checkout tudungpeople.com for info.

Well done @tudungpeople on the material quality and stitching. Kemas yg amat.
And the luxurious packaging look, memang surprises me the most.👍🏼
Swipe left ⬅ to hear me ramblings
#jelita78punyareview #TPkitties

Bagaimana Vibe bermula? Ianya inspirasi kisah kehidupan seharian dari ANDA semua! 😉

Satu lagi kisah menarik dari #dramalaundrybersiri pengguna #sabunVibe yang dah jatuh cinta pandang pertama.. #vibereview #vibetestimonial #livelovevibe #spreadthegoodvibes #vibedetergent

#Repost @jelita78 with @get_repost
・・・
Kalau baik, kita bagitau kawan.
Kalau tak baik, kita bagitau tuan dia balik.
That's my motto in life.
No pretentious.

Unexpectedly my recent #VIBEtestimonial ni telah mencetuskan permintaan ramai, yg nak "hire" watak utama #dramaLaundrybersiri i ni, gicewww.

So here are some facts for ahli-ahli #laundrysupportgroup 😉
1. Harga 2kg @vibecare hanyalah RM19.90
2. Detergent and softener, both inside this liquid!
3. #VIBEcare is formulated by local scientists which specialized in detergent maufacturing industry. Jom laa kita #SupportLocalBrand that we can be proud of.
4. It comes in two types of smell - Voila and Love. Apa beza nya? Voila mcm flower smell, whilst Love mcm sweet gula smell.. but please take note that lobang idong kita ni tak sama kombang yer.. so, my smell interpretation may not be the same as yours.
5. The everlasting smell is caused by the microencapsulated fragrance, making it the first ever detergent with this formula. (*another proud moment🤗)
6. Can be purchased via Shopee, or simply WhatsApp 60137995694 and it will be delivered to you via easyparcel dalam kotak mcm i dapat tu hah, which hampir kemek sbb aku dirikan botol 4kg atas kotak kosong!! Hahaha
7. Have i mentioned the super cheap price of just RM19.90 for the whole 2kg bottle? Tak caya kalu pi kacau @bayahness for more info. #malaysiaMemilih2018 #inikalilah
.
Sila follow
@vibecare
@vibecare
@vibecare

Sekian.
#jelita78punyareview #VIBEreview

Pantang nampak.
Satu masalah pulak bila kain semua jadik lembut dan wangi nih.
Habih di"landing"nya atas ni.
This is true story ok.
Walaupun mommy yg choreographed shot ni tapi asalnya memang dia suka baring atas kain longgok ni hah.
Lebih-lebih lagi bila such a beautiful weather today, all washed towels gone crisp and wonderfully scented.
Saje pakai @vibecare LOVE scent hari ni.
Arif kata bau manis macam cake.
Ahh sudah. Jangan kau tetiba komplen lapar plak pukul 5pm ni bangcik weeii..
.
#VIBEtestimoni #VIBEreview #jelita78punyareview #dramaLaundrybersiri

Kalau baik, kita bagitau kawan.
Kalau tak baik, kita bagitau tuan dia balik.
That's my motto in life.
No pretentious.

Unexpectedly my recent #VIBEtestimonial ni telah mencetuskan permintaan ramai, yg nak "hire" watak utama #dramaLaundrybersiri i ni, gicewww.

So here are some facts for ahli-ahli #laundrysupportgroup 😉
1. Harga 2kg @vibecare hanyalah RM19.90
2. Detergent and softener, both inside this liquid!
3. #VIBEcare is formulated by UTM engineering lecturers and granted by SIRIM. Jom laa kita #SupportLocalBrand that we can be proud of.
4. It comes in two types of smell - Voila and Love. Apa beza nya? Voila mcm flower smell, whilst Love mcm sweet gula smell.. but please take note that lobang idong kita ni tak sama kombang yer.. so, my smell interpretation may not be the same as yours.
5. The everlasting smell is caused by the microencapsulated fragrance, making it the first ever detergent with this formula. (*another proud moment🤗)
6. Can be purchased via Shopee, or simply WhatsApp 60137995694 and it will be delivered to you via easyparcel dalam kotak mcm i dapat tu hah, which hampir kemek sbb aku dirikan botol 4kg atas kotak kosong!! Hahaha
7. Have i mentioned the super cheap price of just RM19.90 for the whole 2kg bottle? Tak caya kalu pi kacau @bayahness for more info. #malaysiaMemilih2018 #inikalilah
.
Sila follow
@vibecare
@vibecare
@vibecare

Sekian.
#jelita78punyareview #VIBEreview

Nothing makes us happier when customer is 💯 satisfied with #vibedetergent .
.
.
You can click #vibereview #vibetestimonial for more Vibe™️ testimonials.🧡💜
.
.
#Repost @jelita78 with @get_repost
・・・
Macam syampoo 2in1 laa!!
That's what i said to my maderr bila dia dok gaduh with me. She asked kenapa i pakai whole cap of this "softener" jer dalam washing machine.
"Makkkk, sabun ni ada dua-dua laaa. Ini laaa sabun basuh nya. Ini laa jugak softener nya. Macam syampoo 2in1 mak tu laa"

Thanks to @bayahness for introducing me to this @vibecare detergent.

Sebagai seorang pengarah, jurukamera, pelakon utama, pelakon tambahan dan juga krew kuli batak kepada #dramaLaundrybersiri, saya rasa memang ohhsemm sangat weii pakai detergent ni sbb the smell lasts forever and walaupun cuaca agak sendu sejak kelmarin, kain baju yg malu nak rangup tu, tak berbau kepam lansung ok. I am so impressed.

Dan sebagai presiden #laundrysupportgroup juga, saya rasa sangat menjimatkan sangatlah bila pakai Vibe ni. I don't have to invest in buying softener anymore! Pakai ni jer dah cukup ok.

Nope, ini bukan iklan berbayar.
I am just honestly happy with the product, hence this #jelita78punyareview
One wish from me to #vibecare that in future it will improve its cap design. Sebab setiap kali bila nak tutup cap tu balik, mesti ada sabun leleh keluar from the nozzle. Sayang weeeiii!! These are my precious liquids! 😅

Macam syampoo 2in1 laa!!
That's what i said to my maderr bila dia dok gaduh with me. She asked kenapa i pakai whole cap of this "softener" jer dalam washing machine, sebab wangi semerbak bau mesin basuh kat dapur tu.
"Makkkk, sabun ni ada dua-dua laaa. Ini laaa sabun basuh nya. Ini laa jugak softener nya. Macam syampoo 2in1 mak tu laa"

Thanks to @bayahness for introducing me to this @vibecare detergent.

Sebagai seorang pengarah, jurukamera, pelakon utama, pelakon tambahan dan juga krew kuli batak kepada #dramaLaundrybersiri, saya rasa memang ohhsemm sangat weii pakai detergent ni sbb the smell lasts forever and walaupun cuaca agak sendu sejak kelmarin, kain baju yg malu nak rangup tu, tak berbau kepam lansung ok. I am so impressed.

Dan sebagai presiden #laundrysupportgroup juga, saya rasa sangat menjimatkan sangatlah bila pakai Vibe ni. I don't have to invest in buying softener anymore! Pakai ni jer dah cukup ok.

Nope, ini bukan iklan berbayar.
I am just honestly happy with the product, hence this #jelita78punyareview
One wish from me to #vibecare that in future it will improve its cap design. Sebab setiap kali bila nak tutup cap tu balik, mesti ada sabun leleh keluar from the nozzle. Sayang weeeiii!! These are my precious liquids! 😅
#VIBEtestimonial #VIBEreview

How much chicken can u eat?
Me 7 ketuls
Nad 8 ketuls
Yuyu 6 ketuls
Dayah 6 ketuls
Dida wins - 9 !!
Apa-apa pon, aku sorang pakai gloves.
And #jelita78punyareview is that gloves ni tipu jer sebab end up my fingers still berminyak.
So i am a bit blurr with the functions of the plastic gloves given.
Oh well.

Lunch done
Kyo chon, checked ✔
#countdowntoRamadhan

Post iG khas utk @ian_ian_37
Dan mereka yg sepolitik dengan nya yg tak habis dgn drama nak sental toilet tu.
I have never sental my toilet.
Sejak pakai 2 bende ni.

Sebelum tdo, ko spray je kat lantai dan dinding, atas bawah sink, belakang pintu, luar dalam belakang celah bedah toilet bowl tu.
Tutup pintu toilet.
Pi tido.
Bangun subuh, ko simbah je air paip kat semua tempat ko sembur tadi.
Wallaaahh!
Like brand new kalah toilet hotel.

And yg satu lagi tu, ko letak dalam tangki air flush toilet bowl tu. Konpem takkan kuning oren lansung dalam lobang jamban tu selama sebulan.

Sekian.
You're welcome.
.
#bilajelita78menyinga #jelita78punyareview

Review time!!
Since i just gotten my long awaited #tpEden from #tudungpeople recent collection, haruslaaa buat #jelita78punyareview kan
Swipe left ⬅ to hear my soothing voice
Hahahaha
Layannn

Most Popular Instagram Hashtags