#jagamakan

MOST RECENT

Pelanggan tanya apa beza sambal taucu ni... bezanya satu kasar dan yang satu lagi halus.. ada yang minat taucu kasar ada yg minat taucu halus... 🌢🌢🌢🌢🌢🌢🌢🌢🌢🌢🌢🌢sama la ....
ada orang minat perempuan yang halus ada yang minat perempuan kasar.. atuk saya kata kalau halus memang bagus tapi kalau halus sampai tak boleh buat apa2 rugi la... biar la kalau dapat perempuan ganas sikit sebab biasanya diaorang aktif dan kreatif ... kalau lembut sampai sempat anak jatuh longkang terkedek kedek...nak buat apa pun tak boleh harap susah la... sebab lembut tu bukan satu perhiasan tapi kebolehpasaran... eh apa yang hakak merapu ni... subhanallah... nak promote sambal tauchu je pun.. melalut ke laut la pulak...πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† #sambalsedap #serambiteruntum #kuantanfood #hujungminggu #jagamakan #sambalhitam #semestinyasedapdanpuas

Hai semua. Harini menu lunch akak ni je. Ikan kukus halia. Ni akak sharekan resepi.

Bahan-bahan yang diperlukan:

Seekor ikan (Semua jenis ikan boleh digunakan, dalam gambar ini saya gunakan ikan tebal pipi)
1 ulas halia
1 batang serai
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
4 biji cili padi
1 biji tomato
1 helai daun limau purut
1 dahan daun ketumbar (wajib ada untuk aroma)
Sayur brokoli dan kobis bunga (ini hanya pilihan, tak letak pun tak apa, kalau nak letak sayur lain pun boleh)
Setengah biji lemon
Sos ikan (Sebagai perasa)

Cara memasak:

Basuh ikan hingga bersih dan masukkan dalam alat pengukus.
Hiris semua bahan-bahan dan masukkan dalam pengukus bersama-sama dengan ikan.
Daun ketumbar dan daun limau purut boleh diletakkan di atas sekali.
Letak sayur di atas sekali.
Akhir sekali, perahkan lemon dan sos ikan
Kemudian, kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
Siap untuk dihidang!

Selamat mencuba.☺
.
P/s: Kalau tak ada alat pengukus, boleh guna kuali biasa dan letakkan air bersama-sama dengan bahan-bahan. Tapi air jangan banyak sangat sebab nanti air ikan akan keluar. 😊

#jomkurus #misiturunkanberatbadan #misikurus #misisihat #weightloss #weightlossjourney #jomsihat #deficitcalorie #jagamakan #realfood #dietkalori #dietmalaysia #diet #menusihat #menudiet #lunch #dinner #sukusukuseparuh #pinggansihat #dietseimbang #balanceddiet #izanmasakke #projekkurus #dinner #dietgram

Buah dan sayur yg bermanfaat untuk tubuh kita, konsumsilah buah dan sayur agar tubuh sehat dan bugar 😍😍😍😍😍
.
.
#healty #healthylifestyle #healtylife #hidupsehat #sayursegar #buahsegar #makananku #makanansehat #healhtyfood #fresfruit #freshfruit #freshfood #jagamakan

Hai assalamualaikum semua. Maaf menyepi 4 hari. Dari hari isnin sampai semalam akak diserang cirbir. Nak sebut penuh kang macam tak senonoh pulak. Hahaa πŸ˜‚.
.
Harini baru betol2 dah lega perut ni. Mungkin tak jaga timing makan atau makan pedas. Akak agak alergik makanan pedas. Cili kering ok lagi tapi tak boleh makan banyak. Cili padi memang tak boleh makan langsung. Kalau makan gak, kesudahannya seharian membuang mcm keracunan makananπŸ˜…πŸ˜…. Pasal tu susah nak nampak akak letak dalam pinggan sambal belacan ke walaupun sikit. πŸ˜…
.
Ni menu harini. Maaf lambat pulak update. InsyaAllah esok mula workout. Doakan akak eh. πŸ€—
.
Lunch:
.
Nasi basmathi 100g : 100kcal
Ikan talang masak singgang: 110kcal
Ulam: 12kcal
.
Jumlah: 222kcal 😊
.
#jomkurus #misiturunkanberatbadan #misikurus #misisihat #weightloss #weightlossjourney #jomsihat #deficitcalorie #jagamakan #realfood #dietkalori #dietmalaysia #diet #menusihat #menudiet #lunch #dinner #sukusukuseparuh #pinggansihat #dietseimbang #balanceddiet #izanmakanke #projekkurus #dinner

I had Young Living Einkorn Flakes (got these 2 boxes in the recent Live Your Passion Rally πŸ˜‹πŸ˜‹) before off to the gym today
.
.
Enough to enegize & boost me to the gym 🀣. #jomexercise #jagamakan #jagakesihatan

Dari semasa qta sekolah dulu pasti udah pernah dapet materi mengenai komposisi makan yang benar & sehat bukan? Yakni harus ada kandungan karbohidrat, protein & sayuran.
Tetapi dalam praktek nya, saat qta makan apakah bisa selalu mengikuti aturan tsb? Dari hasil survei yg saya lakukan thp temen2 jawaban nya adl "ga selalu bisa laaa... kalo pas senggang byk waktu aja baru bisa bikin menu lengkap begitu, ato ribet lah.. makan seadanya aja yg penting kenyang! Upsss!! πŸ™ŠπŸ™Š
Sorry ya, dgn berat hati mesti sy blg kalo itu mind set yg perlu dirubah deh.. makan jgn hanya untuk kenyang aja, tp yg harus diperhatikan adl apa nutrisi yg didapat dari makanan qta tsb. Krn tubuh yg kenyang tp ga cukup asupan nutrisi lama2 bisa jd malnutrisi loh.. akhirnya metabolisme tubuh jd kacau, akhirnya timbul berbagai mcm keluhan2 tubuh, penyakit, termasuk kegemukan.
Yukss... belajar menyayangi tubuh dengan pola makan yg benar dgn nutrisi yg tepat.
Salam sehat...! ✌❀❀
.
.
.
#hidupsehat
#makansehat
#makanseimbang
#jagamakan

Siapa kat sini tiap kali kawan ajak lepak mesti cakap β€œaku diet” last2 kite kene ejek... sebab tak kurus2 pun😩
.
Korang, the best solution untuk yang selalu gagal nak kurus tu, baca kat bawah ni πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
.
Apa beza diet sendiri dengan join program #getfitnowonline ni?
.
Diet sendiri :
.
❌ Tak ada bimbingan Coach
❌ Tak tahu makanan apa yg sesuai
❌ Tak serius sebab tak ada orang monitor progress
❌ Tak tahu senaman yg sesuai
❌ Tak ada MOTIVASI
❌ Kebarangkalian naik berat badan semula lebih tinggi.
❌ Kalau turun berat banyak pun tak ada orang nak bagi Hadiah πŸ€—
.
---------------------------------
Apa kelebihan #getfitnowonline Coaching?
---------------------------------
.
βœ” MEMUDAHKAN hidup korang. Tak perlu runsing fikir apa nak makan untuk sarapan dan makan malam. Kami akan bekalkan makanan ni. Korang tinggal nak masuk mulut je.
.
βœ” MENGELAKKAN korang membazir duit bayar gym tapi tak pegi pun. SPECIAL UNTUK INTAKE AUGUST, ADA COMBO PACK EXERCISE LEAD BY CERTIFIED PERSONAL TRAINER! 😍
.
βœ” MEMAKSA korang turun berat badan dan boleh je nak makan nasi. Kalau korang tak nak makan nasi tu korang punya hal.. Yang penting saya hari hari makan nasi pun boleh turun 12kg.
.
βœ” MEMBANTU korang dapatkan balik keyakinan diri dengan dorongan dari Coach dan support group yang positif dan bersemangat!
.
βœ” MEMPUNYAI mentor atau Coach yang akan motivate korang selalu especially bila korang tengah down dan kena perli dengan orang sekeliling.
.
βœ” 100% ONLINE. Coaching dan monitoring melalui whatsapp group. Cepat, mudah dan berkesan!
.
β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”
πŸ“’πŸ“’πŸ“’ INFO PENTING! πŸ“’πŸ“’πŸ“’
β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”
.
Untuk FAST RESPONSE atau sebarang persoalan yang berkaitan dengan program, terus click link di bio ig ini untuk mendaftar ya πŸ‘†πŸΌ
.
BEST KE BEST? NAK FREE GIFT TAK? KLIK LINK CEPAT β™₯️
.
Coach Saraaa
+60192437704
#getfitnowonline
.

HELLO KANGAROO!!! HELLO AUSSIE!!! HELLO SYDNEY!!! πŸ‡¦πŸ‡ΊπŸ‡¦πŸ‡ΊπŸ‡¦πŸ‡ΊπŸ‡¦πŸ‡ΊπŸ‡¦πŸ‡ΊπŸ‡¦πŸ‡ΊπŸ‡¦πŸ‡ΊπŸ‡¦πŸ‡ΊπŸ‡¦πŸ‡Ί JOM KITA MENGEMBARA KE SALAH SATU BANDARAYA METROPOLITAN AUSTRALIA... APA LAGI KALAU BUKAN SYDNEY!!!!!!!!!!!!πŸ‡¦πŸ‡ΊπŸ‡¦πŸ‡ΊπŸ‡¦πŸ‡Ί
APA YANG MENARIK MENGENAI SYDNEY ADALAH LOKASI OLIMPIK 2000... OPERA HOUSE DAN HARBOUR BRIDGE JUGAK YANG MENJADI TARIKAN PELANCONG SELURUH DUNIA
MENGUNJUNGI BANDARAYA METROPOLITAN SYDNEY.....πŸ‡¦πŸ‡ΊπŸ‡¦πŸ‡ΊπŸ‡¦πŸ‡Ί ANTARA PAKEJ TERBARU DARI SMART IQ TRAVEL......
JIKA BERMINAT INGIN JOIN TRIP KE SYDNEY, JOMLAH SERTAI TRIP KAMI PADA 14 - 19 DEC 2018
KITA PERGI 6 HARI 4 MALAM! 😍😍 Pakej Halfboard
Harga Pakej Anggaran RM4,870/Seorang
Tarikh trip ✈✈✈pada 13 - 18 DEC 2018

DI SMART IQ TRAVEL, KALIAN SEMUA BOLEH BUAT BAYARAN ANSUR2 TAU SETIAP BULAN... Pakej kami termasuk:
Tiket Flight PERGI BALIK
Makan Sarapan Pagi
Penginapan
Pengangkutan
Tour Guide
Entrance Fee
Travel Insurance

Jika Berminat, Sila tinggalkan email anda di ruangan komen atau hubungi kami di talian seperti di bawah :
> 03 - 3325 2780 / 2781
Whatsapp : +6012-2998846 (Farhan)
Facebook : Smart IQ Travel Travel Agency Sdn Bhd
100% MILIK BUMIPUTRA
#JAGASOLAT #JAGAMAKAN

.
Uolls prnah x sakit perut kembung..selalu baby2 je kan? Klu di ketuk bunyi pong2 giteww 😁😁 Ni xtau la nape tido mlm x pakai selimut kott 😴..siap sapu minyak Yu Yee ni..😭😭
.
Mak akak kata buang angin minum air halia tp akak lg suka teh halia. Tp cmne punn akak msti cmpur susu kolostrum Coloskim sbb lg cepat buang angin atas bwh besar2 kluar..πŸ˜…πŸ˜…..
.
Baby 1 thn atas /knk2/remaja/dewasa blh minum yea..susu ni sihat & selamat. M'beri efek kenyang & mnguatkan sistem imun ❀❀
.
www.wasap.my/0196063804
.
#coloskimzhulian
#susukolostrum
#produksusu
#nakcantikdansihatkenausaha
#sakitperut #perutkembung
#jagasihat #jagamakan
#jagausus
#kontrolmakan
#zhulianagent
#zhuliandistributor
#zhulianshahalam #trustedseller
#zhulianonline

'Health is like money, we never have a true idea of its value until we lose it'

#sehatitupenting
#sarapanpagi #maukurus #pengenlangsing #langsingsehat #makanenak #diet #dietalami #turunberatbadan #jagamakan

Shopping brg kesihatan plak. Kasi pantau itu dara tinggi atau rendah. Dlm shopee rm35 sajaa..banyaa muraa

#sakitnya tu disini
#jagamakan

Siapa nk makan simple tp penuh dgn khasiat.. N benar2 nk jaga mkn blh pm mama.. Kwn mama ada stok tuk produk makanan kesihatan ini...
.
.
Wasap 01117550883
.
.
#jagamakan
#jagakesihtanitupenting
#makananberkualitas

Semangat ku...hr awal ku ngantor kembali, setelah hbs cuti skt... #alhamdulillah#sehat#jagamakan#

.
Bagus soalan adik ni, muda2 sudah concern pasal pemakanan dia. Jadi Ibu Bapa Take Note Ye!
.
Makan Nasi atau Roti dan seharian Minum Air Mineral saja tanpa Air Manis tak pe ke?
.
Both ada carbo simple yang tak beri apa2 sekadar quick energy saja. Dan Minum air sahaja berpanjangan akan membuatkan badan menjadi lemah dan susah nak focus pada pembelajaran
.
Jadi Nasihat Saya yang masih di asrama... Since sumber adalah limited, jangan skip makan Pagi, Tengah hari dan Malam.Dan sediakan snacking mcm oat, kacang2 elakkan biskut atau roti sentiasa. Ambil buah-buahan. Belajar minum air 3 liter 1 hari.
.
#Teamhannahzfit
#HannahzFit
Coach Hannah 0192126414

Most Popular Instagram Hashtags