#g6pd

2121 posts

TOP POSTS

Alhamdulilah. Masa umur 21 tahun Allah dah bagi rezeki rumah pertama sebagai batu loncatan. Pada umur 23 tahun Allah bagi sekali rezeki rumah kedua aku. Pada umur 25 Allah bagi kereta pertama aku dan in shaa allah pada 26/27 tahun Allah bagi aku rumah tangga amin. kuikuikui #g6pd #sentiasalapar

#أنميا_الفول
هو مرض وراثي شائع يحدث نتيجة نقص إنزايم
Glucose-6-phosphate dehydrogenase (#G6PD)
وهو إنزايم يساعد على حماية كريات الدم الحمراء من التأكسد و في حال نقصها إذا تعرض المريض للمواد المؤكسدة فسوف يتم تكسير خلايا الدم الحمراء عنده
يصيب الأطفال الذكور أكثر من الإناث
ويصنف إلى درجات تبعاً لدرجة نقصان الإنزايم
المواد المؤكسدة مثل
١-الفول بكافة أنواعه
٢-بعض أنواع البقوليات كالحمص والفاصوليا
٣- الأدوية التي لها تأثير على تحلل الدم مثل الأسبرين
٤- بعض المنظفات التي تحتوي على مادة الكبريت مثل كرات النفثلين
الأعراض
لا تظهر الأعراض إلا بعد تعرض الطفل للمواد المؤكسدة
١-فقر الدم
٢-ضعف عام
٣-شحوب وأصفرار الجلد
٤-تغير لون البول إلى البرتقالي مع وجود دم
٥-سرعة ضربات القلب

Tahun ni raya saya special hehe... raya di hospital weee✌

Doakan adik Hannah cepat sembuh ya😊😊😊 Ameen... #G6PD
#Jaundice
#MommysJourney

Hoje o José Eduardo foi na dentista, ficou quietinho, adorei 😍😍😍 Dra @gabrielamarquesr. Obrigada pela atenção e pelo carinho com o meu pequeno ❤️❤️#dentinhossaudaveis #g6pd #tudosemcorantes #odontopediatra

G6PD Deficiency-er cannot eat this kind of nuts.Terlepas satu nikmat😅..tp xpe, masih bnyk lg jenis kuih dan kacang untuk dihabiskan licin di rumah sedara2.heheh😎
#G6PD #KacangParang

เมทัลคอร์เชียงใหม่ #g6pd

آزمایش تشخیص فاویسم G6PD
آنزیم G6PD فعال بصورت یک دایمر است که هر منومر آن حاوی ۵۱۵ اسید آمینه است. تجمع منومرها به سمت اشکال فعال (دایمرهای بزرگ)، وابسته به NADP است G6PD . یک آنزیم housekeeping است که مرحله اول مسیر هگزوز منوفسفات را کاتالیز می‏کند و وظیفه آن برداشتن پراکسید و در نتیجه محافظت گلبول قرمز از آسیب اکسیداتیو است. این آنزیم قدرت احیاء‏کنندگی را به شکل NADPH تأمین می‏کند که همراه با گلوتاتیون برای سم‏زدایی (detoxification) H2O2 مورد نیاز است. فقدان کامل آنزیم به نظر می‏رسد مغایر با حیات باشد. نقص G6PD شایع­ترین نقص همراه با همولیز در گلبول قرمز است و همچنین شایع­ترین اختلال متابولیک گلبول­های قرمز می‏باشد.

نام اختصاری: G6PD

سایر نام ها:  گلوکز- ۶-فسفات دهیدروژناز، G6DP Erythrocytes ,Red blood cell enzyme deficiency

نوع نمونه قابل اندازه گیری: همولیزات گلبول های قرمز شسته شده، خون تام (همراه با EDTA یا هپارین یا ACD)

حجم نمونه مورد نیاز: ml 2

شرایط نمونه گیری:

نیاز به ناشتایی نمی باشد.از لخته شدن یا همولیز در زمان نمونه گیری جلوگیری شود.

ملاحظات نمونه گیری:

از اگزالات یا فلوئور به عنوان ضد انعقاد استفاده نشود.نمونهنباید فریز گردد.  به دلیل اینکه لکوسیت ها فعالیت آنزیمی بیشتری نسبت به اریتروسیتها دارند، آزمایش بر روی گلبول های شسته شده انجام گردد.  سنو جنس بیمار را در برگه آزمایش یادداشت کنید.در صورتی که نمونه به آزمایشگاه مرجع فرستاده می‏شود بر روی یخ مرطوب ارسال شده و منجمد نشود.
موارد عدم پذیرش نمونه:
همولیز شدید یا لخته خوناستفاده از نمونه هایی با ضد انعقادهای اگزالات یا فلوردار.نمونه هایی که بیشتر از یک هفته در یخچال یا بیش از ۲۴ ساعت در ۲۵ درجه نگهداری شده باشند.

شرایط نگهداری: با استفاده از ضد انعقادهای فوق، آنزیم‏های گلبول قرمز در ۴°C به مدت ۷ روز و در ۲۵°C  تا ۲۴ ساعت پایدار خواهند بود.

اطلاعات تکمیلی فاویسم

حدود ۴۰۰ میلیون نفر در سرتاسر دنیا مبتلا به این نقص آنزیمی هستند. بیشتر از ۴۴۰ واریانت آنزیم توسط WHO و عمدتاً براساس شدت بالینی به زیرگروه‏های زیر تقسیم شده‏اند:
■ کلاس I: فقدان شدید آنزیم همراه با کم خونی همولیتیک مزمن (کمتر از ۱۰% فعالیت طبیعی(
■ کلاس II: فقدان شدید آنزیم همراه با همولیز متناوب
■ کلاس III: فقدان متوسط آنزیم همراه با همولیز متناوب که معمولاً به دنبال عفونت یا مصرف داروها رخ می‏دهد (۱۰ تا ۶۰% فعالیت طبیعی(

ادامه پست بعدی...
#g6pd #anzyme #blood #خون#آنزیم

Vc conhece as restrições?

#restricoes #g6pd #deficienciadeg6pd #MãesG6PD

MOST RECENT

Alhamdulilah. Masa umur 21 tahun Allah dah bagi rezeki rumah pertama sebagai batu loncatan. Pada umur 23 tahun Allah bagi sekali rezeki rumah kedua aku. Pada umur 25 Allah bagi kereta pertama aku dan in shaa allah pada 26/27 tahun Allah bagi aku rumah tangga amin. kuikuikui #g6pd #sentiasalapar

เมทัลคอร์เชียงใหม่ #g6pd

Anak kerap selsema, batuk dan alahan kulit TETAPI G6PD? .
Iv Kids dapat membantu masalah seperti ini... kanak2 G6PD sesuai gunakan Iv kids
.
Iv Kids
RM23
PROMOSI RM20 .

Whatsapp utk info lanjut.

Klik link dibwh utk direct wassap akk, lebih mudah.. https://api.whatsapp.com/send?phone=60192950014&text=Boleh+bagi+details+ivkids
.
#ivmist #ivkids #bayi #kanak2 #g6pd #alahan #selsema #batuk #firstaid #whatssap 0192950014 ayu

Anak kerap selsema, batuk dan alahan kulit TETAPI G6PD? .
Iv Kids dapat membantu masalah seperti ini... kanak2 G6PD sesuai gunakan Iv kids
.
Iv Kids
RM23
PROMOSI RM20 .

Whatsapp utk info lanjut.

Klik link dibwh utk direct wassap akk, lebih mudah.. https://api.whatsapp.com/send?phone=60172812484&text=Boleh+bagi+details+ivkids
.
#ivmist #ivkids #bayi #kanak2 #g6pd #alahan #selsema #batuk #firstaid #haida0172812484

- Anak kerap selsema, batuk dan alahan kulit TETAPI G6PD? .
Iv Kids dapat membantu masalah seperti ini... kanak2 G6PD sesuai gunakan Iv kids
.
Iv Kids
RM23
PROMOSI RM20 .
Info lanjut WHATSAPP 011-26425882
.
#ivmist #ivkids #bayi #kanak2 #g6pd #alahan #selsema #batuk #firstaid
#AnaUmairah01126425882

Anak kerap selsema, batuk dan alahan kulit TETAPI G6PD? .
Iv Kids dapat membantu masalah seperti ini... kanak2 G6PD sesuai gunakan Iv kids
.
Iv Kids
RM23
PROMOSI RM20 .
Info lanjut WHATSAPP 0196470953
.
#ivmist #ivkids #bayi #kanak2 #g6pd #alahan #selsema #batuk

Anak kerap selsema, batuk dan alahan kulit TETAPI G6PD? .
Iv Kids dapat membantu masalah seperti ini... kanak2 G6PD sesuai gunakan Iv kids
.
Iv Kids
RM23
PROMOSI RM20 .
Info lanjut WHATSAPP 0123779759
.
#ivmist #ivkids #bayi #kanak2 #g6pd #alahan #selsema #batuk #firstaid #shimayusuf0123779759

Anak kerap selsema, batuk dan alahan kulit TETAPI G6PD? .
Iv Kids dapat membantu masalah seperti ini.Baby & kanak2 G6PD sesuai sangt2 gunakan Iv kids
.
Iv Kids
RM23
PROMOSI RM20 .
Info lanjut WHATSAPP 0133801718
.
#ivmist #ivkids #bayi #kanak2 #g6pd #alahan #selsema #batuk #firstaid #ivkidskl #ivkidspantaidalam #ivkidsbangsar #ivkidskerinchi #SueHilmi0133801718

Deficiência de g6pd... Já ouviu falar? Eu nunca tinha ouvido até ligarem do hospital pra dizerem que o teste do pezinho do Davi tinha dado essa alteração. A deficiência de G6PD é um tipo de Anemia Hemolítica Hereditária, um grupo de distúrbios que provocam a ruptura das hemácias, desencadeando um quadro anêmico, a deficiência tem transmissão genética. Quando há essa deficiência, os glóbulos vermelhos ficam “desprotegidos” e, consequentemente, tornam-se suscetíveis à oxidação, o que pode afetar estruturas vitais como a hemoglobina. Não há tratamento ou cura. Não se trata de uma alergia ou alteração de imunidade, mas uma condição genética. Isso foi o que os médicos nos falaram, o que a ciência diz.  Mas nós conhecíamos o caminho da cura, o DEUS do impossível. O Dono de toda ciência. Nós fomos para o altar, nós buscamos Deus, nossa fé foi provada. E a resposta veio em um resultado de exame todo normal. No laboratório, na hora de pegar o resultado, a moça disse que em todo tempo que ela trabalha só viu isso acontecer 3 vzs. Que não entendia! rsrsrs É fácil entender: é o poder da fé. É DEUS! Meu filho é perfeito, meu filho é saudável. Não há limites pra Deus! 🎤🎶 “Dono de toda ciência, sabedoria e poder
Oh, dá-me de beber da água da fonte da vida
Antes que o haja houvesse
Ele já era Deus
Se revelou ao seus
Do crente ao ateu
Do gentio ao Judeu
Ninguém explica Deus
Se duvida ou se acredita
Ninguém explica Deus….”🎶
#ninguemexplicaDeus #Davivencendogolias #prasempretestemunhareiopoderdeDeus #fé #Deusdoimpossivel  #pretonobranco #donodetodaciencia #g6pd #maedemenino #maededois #maedecasal

MINYAK TENANG ANAKANDA

Dirumus khas dengan pati herba terpilih menjadikan ia sesuai untuk kegunaan semua termasuklah bayi baru lahir. Minyak ini bersifat tidak panas dan berbau lembut bukan seperti minyak angin biasa. Disamping itu, kelebihan minyak tenang anakanda ini adalah ia mampu merawat masalah kembung, angin, sakit kepala, dan sebarang ketidakselesaan dengan beberapa titisan sahaja!
.
Untuk dapatkannya boleh hubungi Nadia terus
🆔 A042
🍟 RM53 (100ml)
🆓 Baby Bib + Travel Bottle
.
❤AGENT/DROPSHIP WANTED
>>> 0195664525
>>> 0195664525
>>> 0195664525
.
🍔🍔Atau, bole klik link di bawah untuk terus direct ke whatsapp Nadia, mudah kan berurusan dengan Nadia 😙😙😙 (bg facebook app sahaja)
.
http://www.wasap.my/60195664525
.
#minyaktenanganakanda #minyaktenang #ningsalmah #anaktenangibusenang #g6pdsafe #g6pdbaby #g6pd #kulit #teammarvelous #calmingbabyoil #babyoil

@Regrann from @sierraintan - Testimoni untuk bayi yang ada penyakit #G6PD .anda bila lagi.jom dapatkan ivkids sekarang!

Kandungan:
✔ekstrak jerangau ✔ekstrak cekur ✔limau purut ✔habbatussauda ✔saffron ✔minyak kayu putih ✔minyak kelapa dara *MENDAPAT KELULUSAN DARI KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA (KMM)
*MENDAPAT SIJIL PENGIKTIRAFAN AMALAN PERKILANGAN BAIK KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA (GMP)

Anda pasti cuba IV KIDS!

Nak order!
Whatsapp sy!
0193069412

#g6pd #sayajual #sayajualmurah #murah #murah2 #ivkids #ivmist #penawar #selsema #batuk #kahak #sakitkepala #sakitsendi #asma #ivmistterbaik👍🏼👍🏼👍🏼 #sayajualonline #sazlina0193069412 - #regrann

#APA_ITU_G6PD?

#G6PD adalah sejenis enzim dalam sel darah merah iaitu Glucose-6-Phosphate-Dehydrogenase. Ia adalah penyakit genetik dan kebiasannya berlaku pada lelaki. Ia bertanggungjawab untuk mengekalkan kestabilan sel darah merah daripada pecah dan penting dalam proses oksidasi. Sel darah merah yang membawa oksigen dari paru-paru ke tisu di seluruh badan.
.
.
Jika sel darah merah tak cukup enzim G6PD, ia takkan mampu menahan keadaan stress seperti dalam kes jangkitan teruk atau bila terdedah kepada sesuatu makanan seperti kacang parang, ubat gegat dan ubat-ubatan tertentu yang diambil sekaligus menyebabkan sel darah merah pecah atau dipanggil hemolisis. Pesakit mungkin menghidap hemolitic anemia jika sel darah merah musnah berterusan dan lebih cepat daripada badan boleh menggantikannya.
.
#int3tree
#g6pd

Acima de tudo, porém, revistam-se do AMOR, que é o elo perfeito
Colossenses 3:14
#gratidão #Deus #fé #boanoite #filho #beh #bebedelicia #guerreiro #g6pd#amores #amomuito #branquelos #carecas

Most Popular Instagram Hashtags