#drmahyuddin

294 posts

TOP POSTS

Selesai Kursus Bahasa Arab Harfiah Teknik Al-Furqan selama 10 bulan di Hotel Green Park, Temerloh.
Jazakallahu khairan kathiran Ustaz Safwan atas penyampaian ilmu. Halalkan ilmu yang diberi. Terima kasih juga buat Saudara Akmal yang menguruskan urusan yuran dan sebagainya. Ilalliqa'. #drmahyuddin

#Ligamen_ACL_yang_koyak_TIDAK_akan_sembuh_dengan_mengurut

Anterior Cruciate Ligamen atau ACL adalah antara urat lutut (ligamen) yang paling kerap koyak. Ia boleh berlaku akibat kemalangan jalanraya atau terjatuh. Di klinik saya, ia paling kerap disebabkan akibat permainan bola sepak dan futsal.
Sebagaimana Meniscus atau pelapik lutut, ACL yang koyak tidak akan sembuh dengan mengurut. Apatah lagi jika anda hanya sapu dengan pelbagai minyak sapu, gel atau spray yang banyak dipromosi di Facebook dan media sosial yang lain (saya tak perlu sebut nama produk2 tersebut di sini kerana saya pasti anda sedia maklum). Jika produk tersebut kata ia boleh menyembuhkan ACL yang putus, maka bersaksilah bahawa dia adalah seorang PENIPU!

Oleh kerana rakyat Malaysia sangat suka kepada testimoni, saya nak ceritakan testimoni terkini saya.
Ini Farizal. Beliau telah menjalani pembedahan ACL Reconstruction hampir setahun yang lalu di HOSHAS dan kini telah sembuh sepenuhnya. "Saya dah boleh berlari dah doktor, AlhamdulilLah. Dulu memang longgar sangat lutut saya ni. Syukur sangat saya buat operation saya dengan doktor dulu," ujar beliau. "Memang ramai yang promote macam-macam produk kat saya ni, yang sapu, yang spray. Tapi bila saya fikir logik sekali pun, mana boleh spray kat luar, urat kat dalam boleh bersambung balik. Betul tak doktor?" "Kalau semua rakyat kita ni cerdik dan berfikir macam awak ni kan bagus Farizal. Tapi kat luar sana tu ramai sangat yang takut nak jumpa doktor. Sanggup lagi dengar macam-macam 'kata orang', jumpa tukang urut sana, jumpa tukang ketuk sini. Penjual produk dan supplemen memang mudah ambil kesempatan." balas saya. "Kami doktor-doktor ni Farizal tidak rugi apa-apa pun. Bukan berkurang pun gaji kami. Kalau betul menjadi bagus la. Kami tumpang gembira, boleh la kurangkan pesakit di hospital." Ada yang kata kami takut kehilangan pesakit. Takut kepada perubatan tradisional dan alternatif. Hek eleehh... TAKDE MAKNANYA. Bagi yang suka sangat perubatan alternatif tu, dipersilakan!

Video: Anterior Drawer Test iaitu pemeriksaan lutut. Jika boleh ditarik melebihi 5mm berbanding lutut sebelah bermakna Ligamen ACL putus.
#drmahyuddin
#ACLtear

ACL reconstruction satu siapppp!! AlhamdulilLah dipermudahkan pembedahan pesakit kami pagi ini. Lega sangat.
Kami gunakan autograft dari otot Hamstring (gracilis & semitendinosus) dan Teknik Endobutton & Bioscrew daripada Smith & Nephew bagi pembedahan hari ini.
Terima kasih buat assistant-assitant saya yang soooo wonderful 😍

#drmahyuddin
#aclreconstruction
#hoshas

We had our lunch yesterday with Malaysia most famous cardiologist, Dr. Beni Isman.
We've known him since 1994, almost 23 years ago. We went to the same matriculation centre in Kuala Terengganu & Kuala Pilah, pursue our degree in New Zealand together, and to no suprise, we share mutual interest - writing!

May God bless you buddy!

#DrMahyuddin

Doktor, jururawat, staf perubatan adalah manusia biasa. Kami lapar, kami makan, kami letih, kami tidur dan kami juga buang air seperti anda semua. Ada segelintir pesakit dan keluarga mereka yang seolah-olah gagal memahami. Hati mereka ada penyakit. Manusia sebegini mungkin hanya akan faham apabila anak mereka, atau cucu mereka sendiri bekerja dalam sektor ini nanti (Aamiin). Saya ada 2 kes kepatahan tulang peha di bilik bedah saya hari ni. Seorang kanak-kanak dan seorang wanita tua.
Selesai sudah kes pertama AlhamdulilLah. Sementara menunggu kes kedua ditolak masuk dan diberi bius oleh Doktor Bius (biasanya mengambil masa 20-30 minit), dapat juga curi-curi masa lelapkan mata seketika. Lebih refresh dan bertenaga untuk kes yang seterusnya nanti.
Saya selalu berpesan kepada houseman agar sentiasa ada bekalan makanan dalam poket, baik biskut, roti, cokelat dan sebagainya. Jangan bekerja sampai tidak sempat makan. Ia boleh memudaratkan diri mereka dan diri pesakit.
Sentiasa jaga diri anda supaya anda boleh jaga pesakit anda sebaiknya.
#DrMahyuddin
#TipsHouseman

Item extra dalam kereta saya masa berhari raya tahun ni. Saya bawak 10 buah buku bagi setiap judul buku: Diagnosis Fobia, Perang Melawan Mitos, Tribunal Cinta & Valet Cinta. Dah rasa macam mobile book stokis la pulak 😂

Kalau ada sedara mara yg berminat nanti bgtau la masa kita ziarah raya ye 😊

#diagnosisfobia
#perangmelawanmitos
#valetcinta
#tribunalcinta
#DrMahyuddin

19 tahun kami bersama.
Selagi ada sela masa untuk berdating, akan ku cari isteriku.
Selagi ada peluang mengusik, akan ku usik isteriku.
Aku sentiasa rindu untuk melihat senyuman di bibirnya. Hatiku sentiasa tercuit apabila isteriku tergelak dgn lawak yang aku sengaja buat.
Selagi waktu tidak mencemburui,
Usiklah isteri anda,
Datinglah isteri anda.
Kerana kita tidak akan selamanya bersama.
#drmahyuddin

Saya amat bertuah kerana terpilih menjadi peserta "The 2nd ASSA Knee and Shoulder Cadaveric Workshop" di Bandaraya Ho Chi Minh, Vietnam pada 23-24/5/17 anjuran ASSA (ASEAN Society of Sport Arthroscopy) dengan kerjasama Smith & Nephew.
Semasa bengkel ini berlangsung, saya berkesempatan beramah mesra dan menuntut ilmu dengan Pakar-pakar tersohor Asia Tenggara yang menjadi mentor kami:
1. Prof Bancha Chernchujit (Thailand)
2. Prof. Chanakarn Phornphutkul (Thailand) yang juga President ASSA
3. Dr. Antonio Juan (Philippine)
4. Dr. Rich Enriqe Paison (Philippine)
5. Dr. Dave Lee (Singapore)
6. Dr. Andre Pontoh (Indonesia)
7. Dr. Charanjeet Singh (Malaysia)
8. Dr. Nam Anh Tang Ha (Vietnam)

Bengkel ni terbahagi kepada 2 bahagian, iaitu Pembedahan Arthroscopy sendi Lutut pada hari pertama, dan Arthroscopy sendi Bahu pada hari ke-2.
Bengkel ini direka khas bagi membantu Pakar-pakar bedah arthroscopy pada peringkat beginner dan intermediate. Kami dipecahkan kepada 5 kumpulan dengan 5 mayat (kadaver). Setiap kumpulan mempunyai seorang faculty (trainer) antarabangsa, seorang local faculty dari Vietnam dan 2 ke 3 orang peserta. Seorang lagi peserta yang sepatutnya berada di stesen saya tidak dapat hadir jadi saya berseorangan dengan 2 mentor & 1 kadaver. Talking about luck & sustenance huh 😊

Hari pertama sememangnya agak mudah bagiku kerana telah banyak melakukan knee arthroscopy, termasuk ACL reconstruction. Saya memanfaatkan sepenuhnya sesi itu bagi menambah kemahiran bagi melakukan PCL reconstruction yang sememangnya lebih teknikal dan sukar. Saya dibimbing secara langsung oleh Mentor saya daripada Filipina iaitu Dr. Antonio Juan (saya panggil dia Tony aje). Muka dia pun iras Antonio Banderas, betul tak? 😊
#DrMahyuddin
#ASSA

Dalam tempoh beberapa bulan yang lalu, di HOSHAS sahaja ada 1 kes Houseman yang meletak jawatan kerana tidak mampu menanggung tekanan kerja, 1 kes panic attack setiap kali melangkah masuk ke wad, dan hampir sepuluh kes yang perlu dirujuk ke Kaunselor & Jabatan Psikiatri atas pelbagai masalah.
Bilangan Houseman yang menghadapi masalah adaptasi sebenarnya adalah amat kecil (grossly kurang daripada 5 peratus) namun ia adalah sesuatu yang menyedihkan dan kami berpendapat, Houseman ini boleh dibantu bagi menghadapi tempoh latihan mereka dan menjadi doktor yang kompeten selepas 2 tahun tempoh Housemanship.
Kami telah menubuhkan Houseman Support Group yang dinamakan Kitnsukuroi HOSHAS dengan mengambil model Kintsukuroi HKL bagi membantu Houseman (Pegawai Perubatan Latihan Siswazah) di hospital kami. Di Malaysia, HOSHAS adalah hospital kedua selepas HKL yang ada unit ini.

Hari ini Houseman kami di HOSHAS telah mara setapak lagi dengan menubuhkan Persatuan Houseman HOSHAS yang bertanggungjawab sebagai Peer Support dan mengadakan aktiviti-aktiviti sosial dan sukan buat Houseman kami. Ia adalah antara cara-cara bagi menghilangkan tekanan kerja. Tahniah buat adik-adik Houseman yang saya sayangi!
Saya share kembali post yang saya tulis setahun yang lalu. Moga ia bermanfaat buat adik-adik yang baru bergelar doktor dan yang akan bergelar doktor.
Stay tough & never give up!

https://www.facebook.com/drmahyuddin/posts/10208417182740163

#DrMahyuddin
#Housemanship
#TipsForHouseman

MOST RECENT

Selesai Kursus Bahasa Arab Harfiah Teknik Al-Furqan selama 10 bulan di Hotel Green Park, Temerloh.
Jazakallahu khairan kathiran Ustaz Safwan atas penyampaian ilmu. Halalkan ilmu yang diberi. Terima kasih juga buat Saudara Akmal yang menguruskan urusan yuran dan sebagainya. Ilalliqa'. #drmahyuddin

Sahabat At Taqwa:
[ TERIMA KASIH #DRMAHYUDDIN SUDI BERMUAMALAH DENGAN #SAHABATATTAQWABERDAFTAR ]
.
.
Terima kasih #DrMahyuddin ( antara penulis buku BEST SELLER #Diagnosis2 ) yang sudi bermuamalah dengan #SahabatAtTaqwaBERDAFTAR .
.
Di doakan agar buku - buku Ini bermanfaat dan dapat sedikit sebanyak membantu Dr menghasilkan lebih banyak karya dalam memeriahkan lagi industri buku - buku Islamic.
.
.
Insya Allah 😁
.
.
👉 #FadilatAmal RM 35
.
.
👉 #FiqhDental RM 20.40
.
.
👉 #PelukisJalanan RM 25
.
.
👉 #MatJeninSebenarnyaHero Rm 25
.
.
👉 #Pemburu RM 30
.
.
👉 #HowToBecomeAGoodAndSuccesfulMedicalStudent Rm 20 ( #LimitedStock )
.
.
👉 #FiqhMedic Rm 18
.
.
👉 #AntaraSemalamDanHariIni RM 3.50
.
.

P/s : Dah REQUEST @eKatalogSahabatAtTaqwa UPDATED dalam bentuk PDF ?
.
.
Ianya penting sebagai panduan dalam MEMBORONG buku dengan #SahabatAtTaqwaBERDAFTAR 🙈🙈🙊
.
.
Powered by :
.
.
@eKatalogSahabatAtTaqwa
@eQuoteSahabatAtTaqwa
@SahabatAtTaqwaBUDDIES
.
.

#SahabatAtTaqwa
#BisnesKitaDakwahKita
#SahabatAtTaqwaBUDDIES
#ArkitekJalanan
#DIAgnosisFobia
#SemusimDiMahsyar
#SemusimDiMahsyarEdisiPremium
#Beli3Percuma10
#JomBorongBukuDenganDuitRaya
#TQSahabatAtTaqwaBUDDIES

Terima kasih buat Ketua Penerangan Wanita UMNO Malaysia, Dato' Hajjah Rosni Zahari atas jemputan berhari raya di kediaman beliau hari ini.
Kami merasa begitu bertuah atas layanan yang diberi. Makanan pula masyaAllah, sedap betul. Terima kasih banyak-banyak Dato dan tahniah juga buat Wanita UMNO Maran yang saya lihat, begitu sibuk memastikan kelancaran majlis tadi.
#DrMahyuddin

Hari ini saya menghadiri mesyuarat penyelarasan antara Medical Mythbusters Malaysia (M3) bersama Bahagian Pendidikan Kesihatan (HECC) Kementerian Kesihatan Malaysia di Putrajaya.
Mesyuarat dipengerusikan oleh En. Sri Tharan A/L Balakrishnan dari HECC. Pengerusi M3, Dr. Ahmad Firdaus telah membuat pembentangan mengenai M3 dan kejayaan yang telah kami capai sejak setahun penubuhan NGO kami ini.
Perbincangan yang berlangsung hampir 3 jam ini telah berjaya merangka pelbagai strategi bagi memperkasakan penyampaian info kesihatan yang sahih dan tepat kepada masyarakat. Nantikan 😊

#DrMahyuddin
#medicalmythbustersmalaysia

Hari ini, dalam menyantuni pesakit-pesakit di Klinik Ortopedik HOSHAS, saya sempat mencuri sedikit waktu bersua Encik Aizat, Setiausaha Sulit (SUS) kepada Datuk Seri Ismail Said, Ahli Parlimen Kuala Krau, merangkap Timbalan Speaker Dewan Rakyat dan juga Encik Mohamad Faiz Abdullah, Penghulu Ulu Cheka yang juga mantan SUS Datuk Seri Ismail Said.
Kami berbincang mengenai Program "Doktor Masuk Kampung" yang bakal dijalankan bulan depan. Ia akan melibatkan Saringan Kesihatan (Health Screening) dan juga Lawatan ke Rumah (Home Visit). Ia adalah susulan kejayaan Kem Perubatan Pakar HOSHAS yang melibatkan kerjasama antara Persatuan Pasca Siswazah HOSHAS yang dipengerusikan oleh saya, Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Parlimen Kuala Krau dan Majlis Ugama Islam & Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) pada tahun 2015.
Program kemasyarakatan sebegini sememangnya sinonim di Parlimen Kuala Krau, dimana YB DS Ismail Said merupakan tokoh yang amat prihatin terhadap kebajikan rakyat di Parlimen beliau.
Ia juga memberi peluang kepada doktor, jururawat dan staf hospital yang lain untuk menyumbang bakti secara tidak formal dan menyelami sendiri kehidupan masyarakat luar bandar.
Jika ada Pakar, Pegawai Perubatan, Houseman, nurse atau pelajar Perubatan yang berminat untuk berganding bahu bersama pasukan saya untuk program ini, bolehlah Email Pembantu Khas sy, Dr. Aimie di aimierazali@gmail.com. Terima kasih 😊

#drmahyuddin
#hoshas
#parlimenkualakrau
#doktormasukkampung

19 tahun kami bersama.
Selagi ada sela masa untuk berdating, akan ku cari isteriku.
Selagi ada peluang mengusik, akan ku usik isteriku.
Aku sentiasa rindu untuk melihat senyuman di bibirnya. Hatiku sentiasa tercuit apabila isteriku tergelak dgn lawak yang aku sengaja buat.
Selagi waktu tidak mencemburui,
Usiklah isteri anda,
Datinglah isteri anda.
Kerana kita tidak akan selamanya bersama.
#drmahyuddin

Bersemangat nak mulakan Hari Pembedahan kami 💪💪💪 Moga dipermudahkan pembedahan & diberi kesembuhan kepada pesakit-pesakit kami, Aamiin 😊

#drmahyuddin
#hoshas
#ortopedikhoshas

Ulasan buku "Tribunal Cinta" dimuatkan dalam Mingguan Malaysia hari ini, Ahad, 9/7/2017. Saya menyumbangkan sebuah cerpen bagi antologi cerpen ini.
Terima kasih buat Cikgu Samiron, penyelaras projek ini, atas peluang yang diberi. Bersyukur dapat berkolaborasi bersama penulis-penulis tersohor dalam naskah yang hebat ini 😊

#drmahyuddin
#tribunalcinta

"Antologi ini memuatkan 20 buah cerpen bertemakan cinta Islamik yang manis-manis dan menyentuh sanubari." 📌Valet Cinta – Berapa saya kena bayar untuk parkir di hati awak?
Barisan penulis:
Yana Arissa, Afifah Razak, Ally L, M.S. Rindu,
Farah Hamirdin, Iskandar Zulfaqar, Syahida Hassan, Saodah Lasim,
Maizura Muhammad, Amir Roza, Roha Muda,
Theya Nur, Dia Farhana, Dr. Mahyuddin, Nadz Zumierah, Nidra, Nur Nizam Muara,
Deana April, Norillah Abdullah Hassim, Dhodhenn Rasa. 📌RM20 Berminat? Tekan link pada Bio untuk menempah

#sayajualbuku #sayajualbukubaru #sayajualbukuonline #bookstoreyayamar #ValetCinta #Berapasayakenabayaruntukparkirdihatiawak #YanaArissa #AfifahRazak #AllyL #MSRindu
#FarahHamirdin #IskandarZulfaqar #SyahidaHassan #SaodahLasim MaizuraMuhammad #AmirRoza #RohaMuda #TheyaNur #DiaFarhana #DrMahyuddin #NadzZumierah #Nidra #NurNizamMuara #DeanaApril #NorillahAbdullahHassim #DhodhennRasa

Really, it's a night to remember.
After a long day at work and school, we had a family-night-out yesterday. We satisfy our hunger with our favourite steamboat at "The Fish Village" & followed by watching the latest, newly released, "Spiderman Homecoming" movie at Starmall Mentakab 😊. A night well spent with my beloved wife & kids.
#spidermanhomecoming
#drmahyuddin

"Bos, nanti saya nak beli buku terkini Bos tu satu yer" saya disapa oleh Dr. Alma petang semalam ketika melihat pesakit yang saya bedah pada pagi hari. "Buku yang mana satu Alma?" Saya mahu kepastian kerana tidak mahu tersilap andaian. "Yang cover warna pink tu Bos, apa tajuknya, Valet Cinta kan?" "Ooo, Valet Cinta ke? Boleh2..." Hari ini, Valet Cinta bertukar tangan. Alma mengunjungi kami di Klinik Ortopedik. Klinik kami selesai agak lewat, sekitar 2:30 petang.
Boleh tahan juga permintaan untuk buku Valet Cinta ni. Jangan ada yang panggil saya Abe Valet nanti dah ler 😂

Rupa2nya hari ini adalah antara hari terakhir Alma sebelum berangkat ke Sarawak sebagai Pegawai Perubatan. Bangga saya sebagai seorang Pakar melihatkan seorang lagi Houseman saya melangkah kompeten sebagai seorang Pegawai Perubatan 😊

Saya tidak pernah ragu2 atas kemampuan Dr. Alma kerana semasa bertugas sebagai Houseman saya 4 bulan yang lalu, beliau adalah antara Houseman yang paling saya percayai, amat bertanggungjawab serta mampu melaksanakan setiap tugasan yang diberi dengan jayanya.
Saya doakan beliau dipermudahkan segala urusan, dapat menimba ilmu & pengalaman di sana, lantas menjadi Doktor yang terbaik buat rakyat Malaysia, Aamiin.
#drmahyuddin
#valetcinta

‪AlhamdulilLah syukur 😇

Diberitakan bahawa buku2 kami tulisan kami kini berada di tangga teratas carta MPH. ‬

Perang Melawan Mitos bagi kategori Non-Fiction dan Diagnosis Fobia dalam kategori Fiction. ‪Terima kasih atas sokongan semua pembaca. Kami tidak akan berada di sini tanpa anda semua 😊‬ #drmahyuddin
#whitecoatenterprise
#perangmelawanmitos
#diagnosisfobia

29 tahun. Itu tempoh saya tidak ketemu guruku ini, Cikgu Samiron. Beliau merupakan guru ketika aku bersekolah rendah di Sekolah Rendah Sultan Ismail, Kemaman.
Kini, dunia penulisan menemukan kami kembali. Aku menzirahi beliau sempena Aidilfitri dan pada masa yang sama sempat bertukar fikiran dan memohon tunjukajar berkenaan penulisan kreatif.
Penulisan kreatif beliau telah dipaparkan dengan banyak sekali di akhbar & majalah dengan nama pena Nurimas SN.
Sebelum pamit kami bertukar karya masing-masing. Aku menghadiahkan Diagnosis Fobia buat beliau dan sebagai balasan, Soulmate menjadi milik diriku.
Terima kasih cikgu atas segala ilmu yang dicurahkan.
#drmahyuddin
#diagnosisfobia

‪Semalam pertama kali saya berkenalan dgn Najwan, dua pupu saya dari Losong, Kuala Terengganu. Rupa-rupanya beliau adalah pelajar tahun pertama Perubatan di India.
Ini adalah antara kelebihan ziarah, menyambung silaturahim‬ antara kita.
#aidilfitri2017
#drmahyuddin

Saya sempat singgah ke Unit Rawatan Harian (Daycare Unit) untuk menyerahkan Buku Valet Cinta & Diagnosis Apokalips kepada Kak Ruziah Asbulah petang tadi. 2 minggu yang lalu beliau membeli novel No. 1 Bestseller Carta MPH ketika ini iaitu Diagnosis Fobia.

Saya kenal SN Ruziah sebelum bergelar pakar lagi. Banyak pengalaman beliau yang dikongsikan dan menjadi iktibar buat diri saya (dan boleh dibuat cerita novel juga sebenarnya 🤔). Terima kasih atas sokongan Akak.
Salam buat anak-anak Kak Ruziah yang begitu rajin membaca. Saya doakan mereka juga menjadi seorang penulis satu hari nanti, aamiin.
#DrMahyuddin
#ValetCinta
#DiagnosisApokalips
#diagnosisfobia

AlhamdulilLah. Semalam novel kecil ini tiba di rumah saya. Ia adalah penulisan ke-4 saya yang diterbitkan pada tahun ini selepas Diagnosis Fobia, Perang Melawan Mitos & Tribunal Cinta. "Valet Cinta" ini adalah novel yang mengandungi antologi 20 cerpen terbaik yang disaring melalui peraduan yang dibuat pada April yang lalu.
Ia adalah peraduan menulis cerpen pertama yang saya sertai dan alhamdulilLah cerpen saya yang bertajuk "Setulis Kasih Patin Tempoyak" terpilih.
Jika anda berminat untuk memilikinya, anda boleh PM saya. Member2 kat HOSHAS boleh tegur2 saya masa saya buat round nanti ye 😊

#DrMahyuddin
#ValetCinta

AlhamdulilLah Buku Diagnosis Fobia kini berada di Tempat PERTAMA Bestsellers MPH buat minggu ke-13 dalam Kategori Fiction.
Tahniah buat barisan sahabatku, ahli keluarga Diagnosis Fobia: Dr Beni Isman, Dr Mafeitzeral Mamat, Dr. Anwar Fazal Abu Bakar, Dr. Fatin Liyana Asri, Dr. Aizzat Muhammad & isteriku Dr. Nazatul Shahnaz.
Tahniah juga buat sahabat2ku dalam #MedTweetMY kerana buku sulung kita, Perang Melawan Mitos berjaya menembusi Carta 10 Bestsellers MPH dalam
Kategori Non-Fiction.
Terima kasih buat pembaca semua atas sokongan anda semua. We love all of you 😘
#DrMahyuddin
#DiagnosisFobia
#PerangMelawanMitos

Dalam tempoh beberapa bulan yang lalu, di HOSHAS sahaja ada 1 kes Houseman yang meletak jawatan kerana tidak mampu menanggung tekanan kerja, 1 kes panic attack setiap kali melangkah masuk ke wad, dan hampir sepuluh kes yang perlu dirujuk ke Kaunselor & Jabatan Psikiatri atas pelbagai masalah.
Bilangan Houseman yang menghadapi masalah adaptasi sebenarnya adalah amat kecil (grossly kurang daripada 5 peratus) namun ia adalah sesuatu yang menyedihkan dan kami berpendapat, Houseman ini boleh dibantu bagi menghadapi tempoh latihan mereka dan menjadi doktor yang kompeten selepas 2 tahun tempoh Housemanship.
Kami telah menubuhkan Houseman Support Group yang dinamakan Kitnsukuroi HOSHAS dengan mengambil model Kintsukuroi HKL bagi membantu Houseman (Pegawai Perubatan Latihan Siswazah) di hospital kami. Di Malaysia, HOSHAS adalah hospital kedua selepas HKL yang ada unit ini.

Hari ini Houseman kami di HOSHAS telah mara setapak lagi dengan menubuhkan Persatuan Houseman HOSHAS yang bertanggungjawab sebagai Peer Support dan mengadakan aktiviti-aktiviti sosial dan sukan buat Houseman kami. Ia adalah antara cara-cara bagi menghilangkan tekanan kerja. Tahniah buat adik-adik Houseman yang saya sayangi!
Saya share kembali post yang saya tulis setahun yang lalu. Moga ia bermanfaat buat adik-adik yang baru bergelar doktor dan yang akan bergelar doktor.
Stay tough & never give up!

https://www.facebook.com/drmahyuddin/posts/10208417182740163

#DrMahyuddin
#Housemanship
#TipsForHouseman

DIAGNOSIS APOKALIPS
RM25
Postage RM7(SM)/RM11(SS)

Dm/Whatsapp 0186320561 ********
Kilat sabung-menyabung dan guruh berdentum bersahut-sahutan penyentak lamunan. Luruan hujan yang turun persis tujahan peluru mortar yang kebingungan tidak ketahuan mana awalan atau akhiran. Halus sapaan Tuhan mahu bertanya khabar iman.

Kata environmentalis, ini kesan rumah hijau, walhal dari fakta-fakta yang dihurai itu hanya sedikit yang ambil hirau. Selagi bukan empunya diri ditimpa bencana, mengapa perlu galau?

Itu kita. Penghuni zon selesa yang akan terjaga hanya bila kita sendiri yang terbenam dalam air bah yang menggila.

Cerita Nuh, Luth, Syuaib, Kaum Tsammud, Fir'aun & Qarun, kita lupa dan menganggap hanya dongengan semata-mata.

Sebelum dibaca tinta ini, baca dulu tintaNya ini. "Patutkah penduduk negeri-negeri itu merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada malam hari, semasa mereka sedang tidur? Atau patutkah penduduk negeri itu merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada siang hari, semasa mereka leka bermain-main? (7: 97-98)

Jadi, ke mana mahu lari?

Moga saat kamu tamat membaca buku ini, kamu bisa menjawab dengan tenang hati, "Pada Ilahi." #UsrahTCBS
#aurainsta
#diagnosisapokalips
#whitecoatenterprise
#drazah
#draizzat
#drbenirusani
#dranwarfazal
#drmafeitz
#drfatinliyana
#drmahyuddin
#drlutfi
#drzymasri
#drkhairulhafidz
#drsyamirulah
#drdhesi
#aurainsta
#aurainstabatch10

Most Popular Instagram Hashtags