#cutkalori

MOST RECENT

SYUKUR 2 MUSIM DAH TURUN 9.5kg.
.
PROGRAM WLC(Weight Loss Challenge)online adalah 1 aktiviti yg dilakukan 100% online dan drpd rumah saja.
Kenapa efektif? Sbb pelan pemakanan yg seimbang, dilengkapi dgn nutrisi serta teknik drpd coach. Kami akan pantau progres setiap coachee setiap hari.
.
Tak susah nak turun berat, perlukan ilmu yg betul saja. Kita tk leh hanya bergantung pd google, tips dr kawan atau follow² cara org lain.
Pasal tu nk turun 10kg pun kena 2thn.
.
Fokus pd turun lemak, bukan sekadar turun berat, kalo turun lemak, berat akan follow turun.
.
Pra-daftar WLC SEASON 35, edisi July masih dibuka.
SYARAT²
18thn ke atas,
BMI lebih 23
Overweight 5kg ke atas.
Beryuran.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #jantung #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive

OREO CICAH SUSU, ALA² IKLAN😅.
.
Student yg nak diet kena alert, mungkin sbb nak jimat atau tak nak makan maggi, sbb ramai duk viral maggi rosakkan usus.
Okay kalo makan ni sama ada sebgai sarapan, dinner, atau supper. Baik tukar roti wholemeal cicah soya atau makan dgn telur.
.
Sbbnya senang je, oreo bahan utamanya cuma gula dlm 6.75 sudu gula , dan protein tk sampai 1.5g, walaupun tambah dgn susu, dlm susu juga mengandungi gula secara semulajadi, tetap senang lapar. Lama kelamaan akn menyebabkan otot mengecut sbb tak cukup protein. Berat pun tetap naik.
.
Like, repost dan tag
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #jantung #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive #oreo

Kruk kruk kruk, crunchy mmg sedap kerak tepung.
.
Tpi sgt tinggi kalori dan lemak trans. Tpi tula, senang ketagih, lemak bertambah tanpa disedari.
.
Jaga² dgn lemak sel, sbb walaupun dh kurus lps diet, kalo kerap sgt makan lemak akan diserap oleh sel lemak, jdi membesar. Pasal tu kalo cara kurus yg tak betul biasanya lemak tak mengecut. Naik pun double.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #jantung #keyakinandiri #programkurusmudah

TURUN LEMAK BADAN AKAN SHAPE UP. HILANG TERUS PERUT.
.
Biasanya org ingt kita okay, tpi sebnrnya berat dh berlebihan cuma tk nampak besar atau ketara sgt.. tetap bole turunkan lemak.
.
PROGRAM WLC(Weight Loss Challenge)online adalah 1 aktiviti yg dilakukan 100% online dan drpd rumah saja.
Kenapa efektif? Sbb pelan pemakanan yg seimbang, dilengkapi dgn nutrisi serta teknik drpd coach. Kami akan pantau progres setiap coachee setiap hari.
.
Tak susah nak turun berat, perlukan ilmu yg betul saja. Kita tk leh hanya bergantung pd google, tips dr kawan atau follow² cara org lain.
Pasal tu nk turun 10kg pun kena 2thn.
.
Fokus pd turun lemak, bukan sekadar turun berat, kalo turun lemak, berat akan follow turun.
.
Pendaftaran WLC SEASON 34, edisi Jun masih dibuka.
SYARAT²
18thn ke atas,
BMI lebih 23
Overweight 5kg ke atas.
Beryuran.
Last 6slot.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #jantung #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive

SEBAB DAH TERBIASA MAKAN FAST FOOD DAN MAKANAN TAK SEIMBANG.
Kita kena latih semula minda kita utk terima makanan yg lebih seimbang.
.
Setiap kali kita beli makanan kt luar, peniaga nk jimat, bagi kita makan nasi byk2, atau karbo ringkas. Tk leh nk salahkan mereka, sbb mereka pun tk tau apa tu makanan seimbang 😅. Yg ramai tau cuma nasi dan mee tu adalah makanan utama. Ayam ikan tu cuma side dish utk tambah rasa. Pasal tu dlm mee goreng, ayam/udang tu sikit2 je.
.
Tpi disebaliknya yg utama ialah protein, karbo dan lemak sihat.
.
Badan tk mampu simpan protein spt simpan lemak. Jdi protein perlu dimakan setiap hari.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tv9 #astro #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife #naelofarhijab #tudungexclusive #miracleflawlessbymirafilzah

Bukan semua benda halal tu sihat.
.
Halal dr segi pembuatan, tapi isi kandungan dlm makanan tersebut tidak berkhasiat utk badan. Sebungkus samyang 530kcal, mengandungi 85g karbohidrat(7g tu gula tambahan) bersamaan dgn 21 sudu teh gula. Dah lebih drpd saranan KKM yg mana tidak melebihi 6sudu teh gula sehari. Dan kalo seorg perempuan kalori intake sehari hanya 1400, makan sebungkus dh tinggal 900kcal. Agak bazir kuota.
.
Makanan jenis refined carbs(karbo ditapis berkali2), hanyalah gula, dan tidak mengandungi serat, jdi mmg senang dan cepat gula masuk dlm salur darah dan disimpan jdi lemak.
.
Tak la murah sgt kalo makan samyang, tambah sikit lgi dh bole makan nasi dgn lauk. Kalo serius nk diet, pilih makanan yg membantu bukan mudah.
.
Like, repost dan tag.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #jantung #keyakinandiri #samyangnoodle #programkurusmudah #programdietexclusive

LIVE SHARING.
Rasanya pasni org mesti ingt Sis Nad ni student😂. Kehebatan turun lemak lebihan. Jom baca kisah Pn.Nad
.
Hari ni Nad nk kongsi pengalaman sendiri slpe menyertai program you can lose weight from home.
Gambar before:28thn
Gambar After:36thn

Kenapa Nad letak gambar 8thn lps? Sbb bermula drpd thn itulah Nad berusaha utk Kurus.

Pada 2010 berat Nad 55kg & cuba utk berdiet tpi GAGAL krn Nad disahkan mengandung anak sulung. Semasa mengandung Nad naik berat sehingga 74kg😥, krn "MINDSET" ketika mengandung bole makan apa sahaja sbb ingatkan kena "makan utk 2 Orang" kan😅. Makan mmg tk ingat dunia.. adoi!
Selps anak dilahirkan Nad berjaya turun sehingga 55kg kuga dan berat "stuck" dah tk nk turun2.

2014 mengandung anak kedua, masa ni mcm "cerdik" sikit, konon2 jaga makan tpi berat naik juga sampai 72kg!!. Lps bersalin berat turun 12kg dan slps pantang Nad bersungguh2 nak kurus. Pantang air manis, mkan caru, bersenam, MAKAN UBAT KURUS(Yg ni mmg byk brand Nad makan, lokal/oversea semua try) sbb rasa supplemen kurus tu bole jdi booster utk cepatkan turun berat. Berat turun smpai 52kg(sebulan je) lps tu naik smpai 61.3kg!! Fikir2 balik, berat naik turun ni sbb Nad tkda Ilmu/cara yg betul nk berdiet. Nad pun nekad cari personal trainer sbb mmg nk bersenam kaw2 sbb nk cuba mengandung anak ke-3. Banyak Nad jumpa tpi tk kena dgn Jiwa🤣, tpi bila nampak ig coach Nad, terus Nad sign up program mlm tu juga(Sesi bermula 6hb Dis 2017). Alhamdulillah, MasyaAllah Tabarakallah.. Nad berjaya turun 9.3kg dlm masa 3bulan sahaja!! Thanks Coach jasamu hanya Allah mampu membalasnya😄. Misi diteruskan lgi utk mendapat berat ideal 45kg dan jadi #fitmom #fitgirl to my family and set a good example for my kids.
.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tv9 #astro #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #naelofar #ctdk

SIMPLE SOLID MEAL PLAN,
.
Meal plan yg tinggi protein, dan kita mengantikan karbo ringkas kpd karbo kompleks brokoli. Brokoli dlm dunia diet dan fitness mmg terkenal, sbb tinggi protein, serat dan zat dlmnya. Meal plan begini simple disediakan, sedap dan sgt² membantu dlm proses turun berat badan.
.
Tak tau nk makan apa? Mula dgn yg plg simple, tpi tinggi zat.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia  #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive

ADA YG TAKUT SGT NAK MINUM AIR, SEDANGKAN KADANG² SELITER PUN TAK LEPAS.
.
Duk google sini sana cari bukti minum air byk ada masalah kidney😅, tpi lupa nk google apa side efek tak minum air, asyik minum air manis yg byk² bole pulak kan? Side efek smpai berat naik. Dan membebankan buah pinggang ada la..
.
Kita yg buah pinggang dan jantung sihat ni mmg perlu minum air yg byk, lgi² Malaysia ni panas. Dan kalo yg dh berat overweight tu lgi la perlu minum air. Bukan air manis dh.
.
Sya sendiri dh 8thn setiap hari maintain sekurang²nya 4-5L. Tkde pun di diagnos rosak buah pinggang, tpi kulit dan berat makin nice ada la.
.
Cuba tag kawan yg takut sgt nk minum air.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia  #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive

RAMAI SELAMA NI DALAM COMFORT ZONE. PASAL TU BERAT TAK TURUN, KEADAAN BADAN DAH STATIK SEBAB TABIAT SELAMA NI.
.
Ramai sanggup bayar makanan mahal² tpi bila time nk berubah, mula berkira, mula rasa mcm susah nk berubah. Sbnrnya anda dlm comfort zone. Dah terbiasa dgn tabiat makan dulu². Cuba bygkan kalo hari ni tak buat keputusan utk berubah, apa terjdi kalo setahun lgi? 2thn? 3thn?.
.
Awal² kalo nk berubah tu mmg akan rasa tk selesa, no problem, setiap org sama, buat smpai rasa selesa. Be in present moment, enjoy proses dia. Kalo hari ni tk buat, esok sama jugak sampai bila².
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia  #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive

SOMTUM MASIH SIHAT KALO NAK MAKAN SEKALI SEKALA.
.
Masakan Thai kt Malaysia ni mmg femes, antara menu yg sihat ni somtum. Bahan yg digunakan agak fresh dan solid, mengandungi protein drpd udang dan kacang, serta karbo kompleks drpd sayur. Cuma ada downside sikit ialah kandungan gulanya agak tinggi. Jdi jgn amik kuahnya sampai licin😅.
.
Makan kt luar kerap mmg senang naik berat bdn, sbb kita tk dpt nk kawal apa yg org campur dlm masakan, jadi kena bijak memilih. Sihat mana pun menu tu, tetap kena jaga dr segi porsi dan kalori.
.
Sape suka somtum kt sini? Meh komen sikit mana sedap yg korg pnh cuba kt area KL.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive

APABILA LRMAK BERLEBIHAN DLM BADAN BUKAN SAJA ADA MASALAH KESIHATAN, TAPI JUGA AKAN NAMPAK LEBIH TUA
.
Jom baca perkongsian team coach kami.
.
Assalamualaikum... Hai semua... Sy Coach Zainol dari Bandar Baru Bangi... Umur dalaman 33 tahun... Bermula sebagai coachee edisi 20 alhamdulillah masya Allah tabarakallah dpt ideal weight selepas musim ke tiga... Berat asal almost 100kg membuatkan bdn tidak selesa di samping tidak menjaga pemakanan dan gaya hidup... Isteri sy Coach Mai menjadi coachee season 14 dan ideal weight selepas empat musim telah menyedarkan sy tentang nikmat nya kurus dan sihat... Syukur sangat2 kami dpt ideal weight alhamdulillah... Kini niat nk bantu seramai mungkin org utk jd kurus dan sihat..
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #jantung #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive

Selesai Master class hari ni. Bersama team coach Fadzil trainer @abam_bocik .
.
Kami sentiasa upgrade dan keep learning ilmu yg betul supaya dpt beri hasil yg terbaik pd coachee kami semua.
.
Syukur hari ni mmg byk knowledge yg kami dpt dlm training.
.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #jantung #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive

MESTI RAMAI MINAT NI KAN?.
.
kt sini biasanya famous Chill chill. Tea mmg membantu tingkatkan metabolisma, tpi cuma 15% saja. Dan kelebihan tea mengandungi anti-oksida yg tinggi. Cuma masalahnya kalo tea dh dicampur dgn susu, atau gula tu yg kalori jdi tinggi sgt. Pd asalnya tea hanya dlm 5kcal. Bygkan keseluruhan kalori tu dtg drpd bahan yg dicampur.
.
Kalo pd mula, jika anda kerap minum minuman manis, gantikan dulu dgn yg tak manis, atau limitkan pd segelas seminggu.
.
Makanan dan minuman yg bergula tinggi tidak membantu dlm proses penurunan berat bdn.
.
Like, repost dan tag.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #jantung #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive

Coach, sya ada masalah paha besar, camne nk turunkan part tu?

Coach, sya perut buncit, nk kempiskan perut.

Coach, sya pipipao, camne eh nk nmpk slim?
.
Okay, kita tk leh pilih mana lemak tu nk pergi dulu, ada yg sbb hormon, jdi ada yg besar kt paha je, tpi kebykkan disbbkan oleh tabiat.
.
Apa yg kita bole buat cuma jaga diet kita, fokus turun lemak keseluruhan, sbb kita tak tau berapa peratus lemak dlm badan.
.
Tambah sedikit senaman kaki, dan pinggul.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #jantung #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive

Ketakutan. Sbrnya perasaan takut tu cuma ilusi kita saja. Tak real.
.
Otak kita suka sgt buat drama, dramanya drpd pengalaman kita yg lps, atau benda yg belum terjdi, tu yg create FEAR. Sbb ramai takut gagal, takut tak leh move on.
.
Hanya 1 cara saya utk break the fear, ialah kena lakukan. Sbb drpd kita tk buat langsung, mmg tkde hasil la. Pasang niat yg betul, do whatever it takes SAMPAI berjaya kurus. Fokus pd 7hari yg pertama dan seterusnya 21hari utk bina tabiat pemakanan yg seimbang.
.
Jgn risau, tiada org yg dilahirkan gemuk smpai mati, tak leh turun tu cuma takde tunjukajar dan cara tak betul saja. Ramai jumpa cara yg betul, laju je berat tu turun.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #jantung #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive

OTOT TAK BOLE JADI LEMAK, LEMAK TAK BOLE JADI OTOT.
.
Kedua²nya adalah tisu berbeza, otot bole bakar kalori 5kali ganda lebih byk drpd lemak.
Otot sekilo bakar 30kcal
Lemak sekilo hanya bakar 6kcal.
.
Sekiranya kita turun lemak, sel tisu lemak hanya mengecut bukan hilang atau bakar habis, cuma saiz jdi kecik, jdi dlm hukum kalori, sekiranya apa yg kita makan terlebih 7700kcal yg terkumpul, maka akan naik semula berat. Sentiasa makan makanan yg berlemak tinggi juga lebih senang utk sel lemak tu serap dan saiznya membesar.
.
Perlu berlaku defisit kalori yg betul, baru bdn dpt menggunakan lebihan lemak dlm bdn tu sbgi tenaga.
.
Like, repost dan tag.
.
Pendaftaran akhir season 33, edisi Ramadhan. 18thn ke atas, beryuran, bole klik link utk penerangan lanjut. Slot terhad pd 2org saja.

#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #jantung #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive

Perhatian peminat Red velvet cheese cake.😅
.
Sepotong biasanya dlm 300-630kcal bergantung pd brand dan jumlah cheese atau krim yg diletak.
.
Agak tinggi lemak tepu dan gula. Sepotong ada dlm 6 sudu ke 10 sudu teh gula.
.
Nak bakar 630kcal perlu lari 1jam 15min sekurang²nya, bergantung pd kelajuan.
.
Bole makan jika kuota cukup, atau simpan utk cheat day.
.
Like, repost dan tag.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #jantung #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive #redvelvetcafe #redvelvetcheesecake

Special season bakal bermula, bersedia coachee² season 33
.
Bulan yg sgt Special, dgn meal plan dan teknik yg betul. Bdn akan jdi tk stress..amik keberkatan ni utk turun dgn betul, sbb bdn akan menjalani proses Autolisis, sgt² membantu.
.
Setakat ni @abam_bocik pun dh turun 16.6kg. Jika dia bole, anda juga boleh.
.
Tinggal lgi last 3slot terakhir dan sya akan tutup pendaftaran esok.
6hb yg dh dpt kit, kita official mula.
.
#teamsayadave
Coach Dave+60163227430
.
#coachkurusmalaysia #tipsenaman #jalanjalancarimakan #kirakalori #cutkalori #jomsihat #jomkurus #tipdiet #tipsihat #nakkurus #bakarlemak #turunlemak #nutrisimakro #nutritionforabetterlife  #coachkurus #coachdiet #dietmalaysia #jubahmuslimah #komunitisihatmalaysia #jantung #keyakinandiri #programkurusmudah #programdietexclusive

Most Popular Instagram Hashtags