[PR] Gain and Get More Likes and Followers on Instagram.

#budakpuisi

1563 posts

TOP POSTS

Aku lihat cuma kelemahan
Berlingkar dalam aku
Hingga kadang aku tertanya sendiri,
Apakah kekuatan
Yang heret aku ke tahap ini.

msb
Melaka
September 2015

#puisirosak #puisi #budakpuisi #berontakata

Jahil aku maknanya aku perlu diam
Aku sudah jahil pada mata sendiri
Jadi aku tidak mahu jahil di mata yang lain

Aku diam berdiri kaku melihat bayang
Biar orang bilang aku kera sumbang
Asalkan orang tidak melihat aku jijik tak berilmu

Biarkan aku terus diam--
Renung refleksi diri
Biar aku asyik menuding bayang
Dari aku sibuk menuding orang
Sekurangnya jahil aku tidak menjadi tontonan

Biarkan yang bodoh aku tetap jua aku yang lihat

#puisirosak #puisi #budakpuisi #berontakata

Morning guys!

Yang mendakwa dia mengasihi tetapi masih mengharapkan apa-apa sebagai ganti-- adakah dia benar-benar mengasihi?
.
Yang berkata dia sayang tetapi di hujung jalan masih tetap beralih hati-- adakah benar sayang itu boleh diubah-ubah?
.
#puisirosak
#budakpuisi
#berontakata

Ro Ya Nun Dal Wau

Foto yang dahulu tertangkap dek mataku terlayar semula dalam benak
Satu per satu,
Setiap satunya membuat aku rindu biar momen momen lalu mengundang sebak di dada

Tidakkan luput oleh apa apa
Manakan pula aku lupa,
Manusia pada masa dulu itu yang ajarkan aku segala erti; pahit manis
Jatuh bangun aku manusia manusia itu saksinya

Rindu di dada ini,
Rindu yang terlalu

Foto foto masih kekal menyapa minda
Aku pejam mata
Ah rindu!

msb
Seremban
Oktober 2015

#puisirosak #puisi #budakpuisi #berontakata

HARNANI [4/13]
.
Sebulan lebih berlalu, keadaan masih sama. Abang Izmeth yang dingin. Iskandar yang lebih banyak mendiamkan diri. Zulkarnain yang kelihatan takut takut dengan aku. Dan aku, yang jauh lebih dingin dari Abang Izmeth.

Sejak ditampar Abang Izmeth hari itu, dia tidak lagi bercakap dengan aku. Cuma jika dia punya apa-apa pesanan, akan dia sampaikan melalui aplikasi Whatsapp. Begitu sahaja. Namun sekeras-keras hati aku, kebajikan Iskandar dan Zulkarnain tetap kujaga. Tidak aku tergamak mahu mengabaikan mereka seperti apa yang aku lalui dahulu.

Bunyi pesanan Whatsapp kembalikan aku ke alam realiti. Smartphone aku gapai lalu nombor keselamatan aku taip. 'Siap. Kejap lagi abang ambil Nani. Kita celebrate birthday Iskandar di rumah emak.' Hari ini 8 Julai, hari ulang tahun Iskandar. Aku ingat. Masakan aku lupa. Sedang dahulu sewaktu aku masih seorang maksu untuk mereka, tiap ulang tahun akan kuberi hadiah. Cuma untuk tahun ini, aku tiada objek untuk diberikan kepadanya sebagai hadiah. Aku hanya siapkan diri aku untuk merendahkan ego dan menerima segalanya dengan hati yang reda. Itu hadiah untuk Iskandar, Zulkarnain dan juga Abang Izmeth.

Kali ini aku nekad untuk lembutkan hati. Batu, jika kian erat digenggam, maka kian sakit tangan yang menggenggam. Tangan aku sudah teramat perit, jadi aku pilih untuk lepaskan.

#puisirosak #cerpen #budakpuisi #HARNANI

Apa lagi kaupendam?
Hingga kosong bibirkau tanpa senyum dikoyakkan
Raut kusut -- belum mampu kisahkan segala cemberut
Apakah karna dia?
Atau jua karna engkau?
Lekas leraikan apa yang hampir mati tersimpul
Kelak tidak terurai kau dia aku terkujul

Apa kau dia pendam?
Luah sahaja
Tak mampu rasanya lagi aku telan kaca sama ulang kali

Apa dia kau pendam?
Lepaskan.
Pendam pendam-- aku rasakan seksanya
Karna apa yang bermukim di hati ini;
Apa kau dia tahu?

Senyumkau diragut dia kaupedulikan
Lalu senyum aku diragut engkau, bagaimana ceritanya?

msb
230116
Seghomban

#puisirosak #budakpuisi #berontakata #skuadalqalb

Ada yang sudah 30 hari menanti pada Februarinya
Terabai segala harta 25 jam sehari suntuknya
Namun masih sepinggan kuih beku tidak terusik

Ada yang sudah koyak camping baju kainnya
Terabai segala tanggungan tak diurusinya
Namun masih seutas benang yang tercarik

Ada yang sudah berminyakkan wajahnya
Terabai segala wangian pada tubuhnya
Namun masih syiling di jalanan

Ada yang sudah berhabiskan simpanannya
Terabai segala cita-citanya
Namun masih seketul terakhir di atas piring

Ada yang sudah, terabai segala, namun masih
Ada juga lidah-lidah tidak mengerti-- yang berhabis berpulas itu belum mendapat hasil
Tetap disoal-soal
Mengapa begini mengapa begitu

Tidak satu antara kita terlahir di muka bumi bagi melunaskan apa mahunya masyarakat
Tiada antara kita terwujud di atas tanah untuk memuaskan hati manusia

Jika lidahmu belum boleh menjilati penuh gemalai,
Simpan sahaja lidahnya
Kelak mampu menghiris meluka

Msb, Sbn | 290716

#puisirosak #budakpuisi #puisi #berontakata

ADINDA - part 1

Telefon pintar di atas meja makan dijeling bersahaja lalu helaian mee Maggie yang terakhir disedut laju ke dalam mulut. Memang dia tidak mahu angkat panggilan itu. Dia bosan!
.
"Kau boleh tak angkat call tu?" Tegur si Atiq yang muncul dari dapur bersama semangkuk mi goreng segera. Punggung dilabuhkan di kerusi sebelah Aazad.
.
"Malas." Jawab Aazad selamba. "Okay kalau tak nak angkat, aku rasa kau dah boleh silentkan phone tu. Memekak dari tadi."
.
"Kalau aku silent, aku tak dengar orang call."
.
"Masalahnya orang call pun kau tak angkat."
.
"Aku tak nak Dinda yang call."
.
"Dah tu? Kau ada chick lain eh?"
.
Aazad geleng menjawab soalan Atiq. "Aku tak bela ayam."
.
Atiq menjulingkan mata ke atas. Loyar buruk.
.
"Then kau tunggu bunda yang call?"
Aazad geleng lagi. Dan pada waktu itu telefon pintarnya bernyanyi lagi.
Dinda. Tertulis Dinda di atas skrin.
.
"Angkat jelah. Emergency agaknya."
.
"Perempuan tu tak adanya emergency. Clingy nak mampus asyik nak call, nak message. Sumpah annoying." Bebel Aazad dalam tidak sedar. Bahasa Aazad yang kasar sedikit menyentak Atiq. Mana tidaknya, Adinda itu kawan rapat dia dan dia juga yang memperkenalkan Adinda pada Aazad.
.
"Do not mess up..."
.
Tidak sempat Atiq menghabiskan amarannya, telefon bimbit Aazad bernyanyi nyaring lagi tetapi kali ini dengan nada dering yang berbeza. Terus Aazad menjawab panggilan itu tanpa menghiraukan Atiq.
.
Aazad melekapkan telefon di telinga dengan sengihan di bibir. Dia bangkit memasuki dapur-- ingin menjauhi Atiq.
"Hello, baby. Dah makan?"
.
Sayup-sayup kedengaran di telinga Atiq suara Aazad yang kian menghilang. Atiq mengeluh.

#puisirosak #budakpuisi #cerpen

MOST RECENT

Senyummu terlihat manis.
Terkadang bersikap sinis.
Walau tak pernah romantis.
Kuharap tetaplah harmonis.
.
.
.
Mungkin perjalanan ini kan memakan waktu.
Membuat kita Tak sabar menunggu.
Harapanku padamu hanya satu.
Bersamaku hingga akhir waktu. .
.
.
Hanya cinta yang redamkan emosi.
Hanya cinta yang hancurkan benci.
Hanya cinta Yang mengubah situasi.
Hanya cinta yang membolak balikan hati.
.
.
.
#infosenijogja #lensakulonprogo #indonesia_photography #travelack #ayodolan #lingkarindonesia #jogjaku #wonderfuljogja #berandajogja #explorejogja #indozonetravel #adventure #travelingjogja #fokindonesia #viewjogja #sunset #pesonajogja #katakata #budakpuisi #pantaiglagah #pantai #pemecahombak #kulonprogo #beach #sandbeach

.
The universe will keep hitting you with the same lessons in cycles until you learn
.
And they never said you need to learn in a classroom
.
Not all classroom have four walls
.
Everywhere you go and everyone you meet has something to teach you
.
Majority of things will be learn from experience, not from a classroom
.
#quotes #instawriter #instawrite #instapoetry #instapoem #igwriters #spilledink #poetsofinstagram #poem #poet #poetry #poeticsighs #igersmy #sajakberbisik #writersofig #writerscommunity #budakpuisi #puisilover #ig_malaysia #sajaksederhana #puisirosak #poeticsoul #poetscorner

Kalo uda gk dikasih cinta ya senyumin aja anggap aja semuanya itu cobaan yg sedang dihadapi jadi pasti ada solusi๐Ÿ˜Š
Tag&share ke siapa aja
โ—‹
โ—‹
โ—‹
Backgroundby:@junjunntnjng17_
#sastra #sajak #parapuitis #pat #ter #quotes #coffeset #pathdaily #omoteloletom #baper #budakpuisi #palembangup #bayunglencir #jambi #palangkaraya #kalimantan #indonesia #kata2cewek #pena_malam #penetration #likeforlike

Jika ku trus berjuang kuharus siap menerima segalah cobaan tapi jika ku pulang sebagai pencundang kuharus siap menerima segala hinaan...
Tag someone
โ—‹
โ—‹
โ—‹
#sabtu #selamatpagi #sajak #pena_malam #parapuitis #baper #sajadah #cinta #cin #warriors #pathdailyindonesia #budakpuisi #sastra #palembangup #motivasionline

Disaat termenung sendiri . #budakpuisi #puisirosak

Kamu manusia sederhana.
yang memberikan cinta yang luar biasa.
Kamu manusia istimewa.
Yang membuat hidup berwarna. .
.
.
Sejenak hujan turun menyapa hariku.
Berkas cahaya mentari hangatkan sanubariku.
Senyum manis terbungkus dibenakku.
Wangimu masih tercium dibusanaku.
.
.
.
Terus bertahan walau diterpa badai cobaan.
Tetap bersama walau jarak memisahkan.
Menguji Kesabaran dan ketabahan.
SeMoga semua menjadi kenyataan.
.
.
.
#budakpuisi #katakata #pantaigoacemara #beach

Most Popular Instagram Hashtags