#budakpuisi

1546 posts

TOP POSTS

Assalamualaikum guys! So this is our wattpad account, can find us by @puisirosak. Actually still got a lot of undone things on our wattpad account tapi aku dah taknak hold lama-lama. So... this is it! Drop your wattpad username in the comment section dan aku akan check check them out 😉
.
Dan untuk yang mengikuti cerpen MURNI, malam ini aku akan update bahagian kelima di wattpad dan blog. Have fun reading my pieces!
.
Wattpad : @puisirosak
Twitter : @puisirosak
Emel : puisirosak@gmail.com
Blog : puisirosak96.blogspot.my
.
#puisirosak #budakpuisi #berontakata

Tidak aku harapkan simpati pada titis titis air yang mengalir dari mata,
Tidak aku mahu pujuk rayu pada setiap sendu dari jiwa,
Yang aku mahu manusia manusia itu kembali menjadi seperti dahulu;

Aku hanya mahu mereka, semula.

msb
Seremban
August 15

#puisirosak #puisi #budakpuisi #berontakata

Ro Ya Nun Dal Wau

Foto yang dahulu tertangkap dek mataku terlayar semula dalam benak
Satu per satu,
Setiap satunya membuat aku rindu biar momen momen lalu mengundang sebak di dada

Tidakkan luput oleh apa apa
Manakan pula aku lupa,
Manusia pada masa dulu itu yang ajarkan aku segala erti; pahit manis
Jatuh bangun aku manusia manusia itu saksinya

Rindu di dada ini,
Rindu yang terlalu

Foto foto masih kekal menyapa minda
Aku pejam mata
Ah rindu!

msb
Seremban
Oktober 2015

#puisirosak #puisi #budakpuisi #berontakata

HARNANI [4/13]
.
Sebulan lebih berlalu, keadaan masih sama. Abang Izmeth yang dingin. Iskandar yang lebih banyak mendiamkan diri. Zulkarnain yang kelihatan takut takut dengan aku. Dan aku, yang jauh lebih dingin dari Abang Izmeth.

Sejak ditampar Abang Izmeth hari itu, dia tidak lagi bercakap dengan aku. Cuma jika dia punya apa-apa pesanan, akan dia sampaikan melalui aplikasi Whatsapp. Begitu sahaja. Namun sekeras-keras hati aku, kebajikan Iskandar dan Zulkarnain tetap kujaga. Tidak aku tergamak mahu mengabaikan mereka seperti apa yang aku lalui dahulu.

Bunyi pesanan Whatsapp kembalikan aku ke alam realiti. Smartphone aku gapai lalu nombor keselamatan aku taip. 'Siap. Kejap lagi abang ambil Nani. Kita celebrate birthday Iskandar di rumah emak.' Hari ini 8 Julai, hari ulang tahun Iskandar. Aku ingat. Masakan aku lupa. Sedang dahulu sewaktu aku masih seorang maksu untuk mereka, tiap ulang tahun akan kuberi hadiah. Cuma untuk tahun ini, aku tiada objek untuk diberikan kepadanya sebagai hadiah. Aku hanya siapkan diri aku untuk merendahkan ego dan menerima segalanya dengan hati yang reda. Itu hadiah untuk Iskandar, Zulkarnain dan juga Abang Izmeth.

Kali ini aku nekad untuk lembutkan hati. Batu, jika kian erat digenggam, maka kian sakit tangan yang menggenggam. Tangan aku sudah teramat perit, jadi aku pilih untuk lepaskan.

#puisirosak #cerpen #budakpuisi #HARNANI

... atau, tidakkah kau punya ingatan terhadapku untuk kaujadikan elemen puisimu?

#puisirosak #puisi #budakpuisi #berontakata

Kekusutan tidak selesai jika lagi dikusutkan-
Kekusutan terlerai jika diselesaikan;

Lari dari masalah tidak membantu apa-apa
Malah, bicara sama Allah akan memberi satu semangat punca

Jangan malu minta dari Allah-
Jangan malu cerita pada Allah;

Yang manisnya,
Allah sudah tahu apa kekusutan kita-
Namun Allah terus juga mendengar

#puisirosak #puisi #budakpuisi #berontakata

"Jika bukan perkara baik-baik yang ingin disampaikan, diam."
.
#puisirosak #budakpuisi #berontakata

P/S: Abang Izmeth betul ke tak ada perasaan cinta langsung dekat #HARNANI ? Nantikan malam ini. Part 11! 😙

Mengapa begitu jadinya? Menenangkan, jua memberantakkan.

#puisirosak #budakpuisi #berontakata #puisi

Engkau.
Sentiasa bertahta dihati.
Sentiasa di atas.
Tak pernah turun ke bawah.

Aku telah binakan sebuah sudut.
Hanya untuk kau huni.
Hanya engkau.
Percayalah.

Tapi kenapa sudut itu makin lama makin sunyi?

Adakah salah aku
Kerna terlalu menyayangi kau,
Sampai segala pahit itu aku telan sendiri.
Sampai segala duka itu aku simpan.
Sampai aku butakan semuanya hanya untuk puaskan hati engkau.

Tapi engkau seolah semakin menjauh.
Aku mungkin tidak lagi istimewa di mata kau.
Mungkin aku bukan lagi cinta hati kau.

Dan kini,
Aku keseorangan,
Meratapi kekosongan ini,
Sambil cuba menceriakan sudut itu kembali,
Dengan berjuta kenangan kita.

Tapi aku masih gagal.

#puisirosak #budakpuisi #berontakata

MOST RECENT

Menyusuri sungai yg masih alami.
Mendayaung tanpa henti.
Individu bersatu menjadi kami.
Pemandangan indah dipinggiran sungai.
.
.
.
Arus yang menyeramkan.
Tingkatkan hati diujung adrenalin
Kapal karet yg saling bertabrakan.
Bagai film pembajakan & preompakan.
.
.
.
Rafting sungai elo yang menyenangkan.
Tinggalkan bekas goresan.
Dan ingin kembalikan kenangan.
Bersama teman-teman penuh kekonyolan. .
.
#magelang
#jawatengahtrip #jawatengah #citraelorafting #sungaielo #elo #rafting #elorafting #raftingcitraelo #explore #indonesiatraveler #wonderfull_places #budakpuisi #katakataku #katakata

Pecinta senja larut dalam lamunan.
Bertegur sapa dengan cantiknya awan.
Memandangnya, buat semangat berkobaran.
Hingga lupa akan pedih kehidupan.
.
.
.
Mengugah kenangan, tumbuhkan kerinduan.
Memutar balik kenyataan, Hingga kefanaan yg ada dipikiran.
Sejuk & damai penuh ketenangan.
Jernihkan pikiran gelap penuh kehampaan.
.
.
.
Merah menyala bertaburan, tapi bukan perang.
Terkadang ia datang, kadang menghilang.
Bukan badut, tapi Senja buatku senang.
Terimakasih pertunjukan setiap malam menjelang. .
.
.
Taken : @frhnam_ .
.
.
#infosenijogja #lensakulonprogo #indonesia_photography #travelack #ayodolan #lingkarindonesia #jogjaku #wonderfuljogja #berandajogja #explorejogja #indozonetravel #adventure #travelingjogja #fokindonesia #viewjogja #sunset #pesonajogja #katakata #budakpuisi #pantaiglagah #pantai #pemecahombak #kulonprogo #beach #sandbeach

Seberkas cahaya jingga diufuk timur.
Kabut dan alam saling membaur.
Menerjang rongga hati yg kian meluntur.
Mata pedih, bercucuran bagai air mancur. .
.
.
Dibalik cobaan pasti ada harapan.
Mintalah kepada-Nya, kekuatan.
Teruslah naik tanpa ada yg kau jatuhkan.
Tetap menghadap ketanah meski kau menginjak awan.
.
.
.
Jika cintamu dihantam mentah.
Lalu hancur luluh lantah.
Entah bagaimana, Percayalah...
Cinta sejati serahkanlah, pada ALLAH.
.
.
.
Taken : @evaprll
.
.
.
#infosenijogja #lensakulonprogo #indonesia_photography #travelack #ayodolan #lingkarindonesia #jogjaku #wonderfuljogja #berandajogja #explorejogja #indozonetravel #adventure #travelingjogja #fokindonesia #viewjogja #sunrise_sunsets_aroundtheworld #pesonajogja #katakata #budakpuisi #bukitcendana #kulonprogo #sunrises #sunrise

Kutulis kulukis cerita ini.
Kujadikan sebuah histori.
Tak peduli nyata atau mimpi.
Tak peduli hidup atau mati.
.
.
.
Petualangan dipagi hari.
Bersama sahabat sejati.
Menerabas jalan, tanpa berhenti.
Bertemu dengan para petani.
.
.
.
Menemui tempat yg belum pernah kulihat.
Pemandangan indah diselimuti kabut.
Indah pedesaan & pesisir laut.
Petualangan konyol & lucu, akan terus berlanjut.
.
.
.
Taken : @weednestday
.
#mangrovebaros #baros #grass #river #jalurlintasselatan #budakpuisi #katakata

Disini kuselalu menunggu.
Terus menanti bersama sang waktu.
Berharap dan berdoa, untukmu.
Tersenyum meski terasa pilu.
Karena semua ditentukan oleh restu.
.
.
.
Ingin kupinta sesuatu darimu.
Sebuah keyakinan hatimu.
Jangan bimbang dan ragu.
Akan kuturuti semua permintaanmu.
Tapi ingat, aku bukan budakmu.
.
.
.
Penantianku memang dingin dan sepi.
Tak peduli jika kandas mimpi ini.
Aku akan sabar hingga nanti.
Akan kucoba bekukan emosi.
Petualanganku tak kan berhenti. .
.
.
Taken : @frhnam_
.
#infosenijogja #lensabantul #indonesia_photography #travelack #ayodolan #lingkarindonesia #jogjaku #wonderfuljogja #berandajogja #explorejogja #indozonetravel #adventure #travelingjogja #fokindonesia #viewjogja #sunris #sunrise #pesonajogja #katakata #budakpuisi #pantaipelangi #pantai #bantul #beach #sandbeach #pantaikidul

Pagi buta mereka susuri sungai.
Menyelam, berenang & menepi.
Bermodal keyakinan dan keteguhan hati.
Agar Kebutuhan hidup tercukupi.
Untuk sesuap nasi, untuk sebongkah rejeki.
.
.
Mereka tau apa yg sedang dihadapi.
Predator yang selalu mengintai.
Menunggu lengah, dan siap membantai.
Arus yg kejam bagaikan badai.
Menyeret semua yg ia lewati.
.
.
Sungai bagaikan rumah sendiri.
Tak peduli apa yg terjadi.
Mereka lakukan tiap hari.
Opak yang menghidupi.
Tetap lah gagah hingga kutua nanti.
.
.
Takken : @muhammadfajhrull

#river #sunrise #sunrise_sunsets_aroundtheworld #miror #budakpuisi #katakata

Bulan bersinar terang.
Menusuk awang-awang.
Berkedip Kilauan bintang.
Indah berjajar melintang.
.
.
.
Malam gelap tanpa penerang.
Tanpa kunang-kunang yang terbang.
Biasanya mereka datang saat petang?
Dimana mereka hilang? .
.
.
Mungkin mereka pindah ketempat yang tenang.
Jauh dari gedung yang menjulang.
Dari keramaian para pedagang.
Semoga mereka kembali pulang.
.
.
.
#drawingpenart #drawingpen #draw #drawing #inktoberindonesia #ink #penart #paper #snowman #artwork #hand #fur #pemula #art #katakata #puisi #budakpuisi #gumiho #girl #girls #face #mountain #night #moon

Agya
Irama detak seolah anomali bak kembang gula
Terdispersi cahaya
Sajak memuai beranjak tak menggema
Pun tak naif mengaku tak produktif
Sekian, tak lagi pasif
Masif.
.
.
📷 : Jember, 22 Mei 2017
📝 : Besuki, 21 Juni 2017
-------------------------------------------------------------------- .
Tentang rasa sakit yang berlebihan ketika kehilangan. Tidakkah berfikir bahwa sebenarnya tak akan ada rasa sakit jika tidak merasa memiliki?
.
.
#puisi #sajak #budakpuisi #sajakberbisik #sastra #puisilover #puisicinta #sajakcinta #puisijalanan #sajakrindu #sajakjalanan #budaksajak #baitpuisi #sajakpatah

ADINDA - part 1

Telefon pintar di atas meja makan dijeling bersahaja lalu helaian mee Maggie yang terakhir disedut laju ke dalam mulut. Memang dia tidak mahu angkat panggilan itu. Dia bosan!
.
"Kau boleh tak angkat call tu?" Tegur si Atiq yang muncul dari dapur bersama semangkuk mi goreng segera. Punggung dilabuhkan di kerusi sebelah Aazad.
.
"Malas." Jawab Aazad selamba. "Okay kalau tak nak angkat, aku rasa kau dah boleh silentkan phone tu. Memekak dari tadi."
.
"Kalau aku silent, aku tak dengar orang call."
.
"Masalahnya orang call pun kau tak angkat."
.
"Aku tak nak Dinda yang call."
.
"Dah tu? Kau ada chick lain eh?"
.
Aazad geleng menjawab soalan Atiq. "Aku tak bela ayam."
.
Atiq menjulingkan mata ke atas. Loyar buruk.
.
"Then kau tunggu bunda yang call?"
Aazad geleng lagi. Dan pada waktu itu telefon pintarnya bernyanyi lagi.
Dinda. Tertulis Dinda di atas skrin.
.
"Angkat jelah. Emergency agaknya."
.
"Perempuan tu tak adanya emergency. Clingy nak mampus asyik nak call, nak message. Sumpah annoying." Bebel Aazad dalam tidak sedar. Bahasa Aazad yang kasar sedikit menyentak Atiq. Mana tidaknya, Adinda itu kawan rapat dia dan dia juga yang memperkenalkan Adinda pada Aazad.
.
"Do not mess up..."
.
Tidak sempat Atiq menghabiskan amarannya, telefon bimbit Aazad bernyanyi nyaring lagi tetapi kali ini dengan nada dering yang berbeza. Terus Aazad menjawab panggilan itu tanpa menghiraukan Atiq.
.
Aazad melekapkan telefon di telinga dengan sengihan di bibir. Dia bangkit memasuki dapur-- ingin menjauhi Atiq.
"Hello, baby. Dah makan?"
.
Sayup-sayup kedengaran di telinga Atiq suara Aazad yang kian menghilang. Atiq mengeluh.

#puisirosak #budakpuisi #cerpen

Terbang menuju nirwana.
Dituntun kuda perkasa.
Memandang Bintang kejora.
Sebuah peta yg tak bisa dibaca manusia. .
.
.
Harta karun yang berarti.
Terus mencari meski diujung matahari.
pesan dari orang yg telah mati.
Warisan nenek moyang yg tersembunyi.
.
.
.
Awal penciptaan dunia.
Cinta kasih Adam & Hawa.
Dendam, Kebaikan, kehancuran, perang dan cinta.
Hingga sampai kekehidupan kita. .
.
.
Taken : @finsahut4_

#bukitpanguk_kediwung #jogja #bantul #infosenijogja #mangunan #lensabantul #indonesia_photography #travelack #ayodolan #lingkarindonesia #jogjaku #wonderfuljogja #berandajogja #explorejogja #indozonetravel #adventure #travelingjogja #fokindonesia #viewjogja #sunrise #kabut #bukitpanguk #pesonajogja #katakata #budakpuisi

Setiap waktunya terlihat nyata
Setiap detiknya sangat berharga.
Setiap menitnya begitu terasa.
Setiap jamnya tak kan terlupa.
.
.
.
Bumi gelap gulita, bagai mendung tiap harinya.
Mahluk hidup kebingungan dan hiri hara.
Tak tau arah, tak saling sapa.
Yg terpenting selamat nyawa mereka.
.
.
.
Tanda hari akhir, matahari terbit dibarat.
Sebelum tertutupnya pintu taubat.
Saling bantu untuk semua umat.
Tak perlu membedakan, saling bergandeng dan gengam dengan erat. .
.
.

Taken : @frhnam_ .
.
#infosenijogja #lensakulonprogo #indonesia_photography #travelack #ayodolan #lingkarindonesia #jogjaku #wonderfuljogja #berandajogja #explorejogja #indozonetravel #adventure #travelingjogja #fokindonesia #viewjogja #sunrise_sunsets_aroundtheworld #pesonajogja #katakata #budakpuisi #wadukminibanjaroya #kulonprogo #sunrises #sunrise #wadukminikulonprogo #waduk #wonderfulkulonprogo

Menunggu adalah hal membosankan.
Menunggu lebih baik daripada alami penyesalan.
Tapi jangan sampai salah pada pilihan.
cinta itu bukanlah mainan.
.
.
.
2 mempelai bergaun pengantin.
Saling berbagi dan menutup kekurangan.
Sebuah janji diatas Al-Quran.
bukan sekedar harian atau mingguan.
.
.
.
Tapi setelahnya dan selamanya.
Untuk perbaiki keturunanya.
Untuk menghidupi keluarganya.
Dan untuk mendapatkan Surga-NYA.
.
.
.
#drawingpenart #drawingpen #draw #drawing #inktoberindonesia #ink #penart #paper #snowman #artwork #hand #fur #pemula #art #katakata #puisi #budakpuisi #ring #rose #time #love #wedding

.
I don't know the formula for how it works. I can't tell you what to read, what to believe in, where to work, what to like, what to hate. But i can say - go for what feels good, go as deep as it feels right to. Smile as you can, change for better as you can. Till it feels good, everything will appears beautiful 🌸 . .

#quotes #instawriter #instawrite #instapoetry #instapoem #igwriters #spilledink #poetsofinstagram #poem #poet #poetry #poeticsighs #igersmy #sajakberbisik #writersofig #writerscommunity #budakpuisi #puisilover #ig_malaysia #sajaksederhana #puisirosak #poeticsoul #poetscorner

Most Popular Instagram Hashtags