#biztransformer

MOST RECENT

.
COSMETIC EFFECT ON CONSULTANT
.
===========
.
Antara hasil sifat kecenderungan kosmetik adalah pemikiran bahawa KONSULTAN / SIFU MESTI DARI K.L
.
Jika dia seorang konsultan / SIFU dari K.L, sepatah yang disebut, terus jadi zikir dan ratib... .
Manakala, SUBSTANCE nya, jika diteliti sama sahaja dan paling sedih kadang² tak seberapa... (part paling sedih, isi tiada, tetapi maharnya melampau memeras keringat)
.
Saya sekadar kasihankan audien yang bila pulang, bertanya pada kita pula
.
Dan kita menyaksikan, ada yang benar² layak bertitle SIFU
.
Malangnya, kita juga menyaksikan, ramai juga yang tak layak, tapi tanpa segan silu mengaku SIFU
.
Saya teringat satu syarikat yang sangat gah dulu jatuh disebabkan antaranya "angkara" seorang SIFU muda yang masuk syarikat dan mengonon-ngononkan CEO
.
Alangkah CERDIK nya harga sebuah kebodohan
.
Yang benar,
.
Saya (termasuk team saya) - yang bukan sifu dan juga bukan konsultan dari K.L .
@idaharzulkuply
Senior Consultant
.
BIZTRANSFORMER
Business Turnaround Specialist for SMEs
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#kamiinsanbiasa
#kamibukansifu
#kamibukanorangkl
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda

.
7 Elemen SISTEM BISNES
.
==========
.
Elemen tersebut adalah
.
a) Structure
b) Job Scope (JD)
c) LOA
d) SOPs
e) Culture
f) Leadership
g) Communication flow
.
Dengan ada semua elemen di atas, maka banyak syarikat korporat boleh berfungsi dan beroperasi AUTO-PILOT tanpa penglibatan penuh OWNER
.
Sekaligus terus menjana PASSIVE INCOME
.
p/s : Apa khabar business-owner? masih nak lakukan semua benda seorang diri?
.
BizTransformer
Business Turnaround Specialist for SMEs
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#autopilot
#7elemensistembisnes
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda

.
FMCG game in hypermarket
=========
.
Usahawan kena hati2
.
Nak masuk pasaraya hypermarket macam G***t, T***o dan sebagainya
.
Kena buat COSTING betul2 supaya tak ada kos yang terlepas pandang
.
Jika terlepas pandang, dikhuatiri margin kita lebih rendah dari yang diketahui (negative margin adalah merbahaya)
.
Apatah lagi, semasa NEGOTIATE dengan buyer hypermarket berkenaan TRADING TERMS
.
Ada duit "PAU" (bukan rasuah, kick back atau sama waktu dengannya) yang akan menyusutkan margin contohnya UNCONDITIONAL REBATE etc
.
Tak termasuk lagi DC rental fee, listing fees per SKU dsb
.
Jika tak kira betul2 dan tak bersedia, maka takut2 margin jadi sangat SLIM atau mungkin TIADA langsung
.
Sebab itu ada usahawan yang masuk hypermarket kemudian keluar sebab tak nampak untung walaupun sales tinggi
.
Dan ada juga usahawan kembang kempis lubang hidung berbangga kerana produknya berjaya tersenarai ke hypermarket, tetapi setahun lepas tu terpaksa de-listed gara gara TIDAK FAHAM permainan FMCG di hypermarket (topik SERVICING dalam posting mendatang)
.
(Gambar menunjukkan kami sedang membantu client kami utk pengedaran produknya ke hypermarket dan retail outlet open market)
.
BIZ-TRANSFORMER
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#fmcg
#hypermarket
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda

.
Bila kita fokus kepada MATLAMAT (sambungan dari posting sebelum ini)
============
.
Kita mampu untuk mempermudahkan (simplify) proses
.
Kadang2, bila proses sudah terlalu banyak bunga2 yang dikutip sepanjang zaman
.
Maka, tiba-tiba ia jadi sebahagian daripada perkara yang perlu dalam proses
.
Ia jadi wajib ... ia jadi menyusahkan
.
Nak dibuang rasa bersalah, nak buat menyusahkan
.
Terlalu banyak bunga, menutup kelibat matlamat
.
Maka untuk menjadi mudah semula, kembalilah kepada matlamat sebenar
.
Biarlah proses itu jadi tulus sekalipun kelihatan terlanjang pada mata penganut kosmetik
.
P/S : Ramai usahawan kita masih terikat dengan gagasan bersifat kosmetik tanpa sedar
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#halatuju
#statusquo
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda
#kamilatihandagunaSOP

.
FAQs yang sering team kami terima
.
Q: "Boleh tolong bagi pendapat profesional kalian untuk bisnes saya sikit?"
.
A: "Boleh, silakan"
.
Q: "bisnes saya ni elok buat yang A dulu ke yang B dulu?"
.
A: "Apa halatuju bisnes sedara?"
.
Q: "Humm saya tak pasti"
.
A: "Jadi, tak kisahlah mana satu yang nak buat dulu"
.
Anda faham?
.
Apa halatuju bisnes anda?
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#halatuju
#statusquo
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda
#kamilatihandagunaSOP

.
Salam Jumaat
.
Sudah berselawat hari ini? Marilah kita perbanyakkan selawat, bersedekah dan berdoa pada hari Jumaat ini
.
Sistem Bisnes pada Kacamata Bani "M"
==========
.
Bangsa lain pun tak pandai mana dalam membina SISTEM BISNES
.
Tapi mereka BIJAK kerana mereka TAHU & FAHAM pentingnya sistem bisnes untuk PERKEMBANGAN BISNES
.
Manakala orang kita, buat-buat tak faham, sambil memberi alasan yang pelbagai untuk tidak "hire" barisan pengurusan untuk bantu bina sistem bisnes
.
Alasan biasa ialah "cash flow tight". Tapi hairan pemilik bisnes masih "wajib" bergaya dengan telefon pintar terbaru, jam tangan mahal (walaupun sering tak tepati waktu), makan di restoran mewah, berkenderaan mewah (walaupun re-con) serta bermotosikal besar
.
Apakah orang kita tidak pandai berbisnes? TIDAK! mereka bijak dan pandai cipta peluang
.
Tetapi mereka tidak jelas matlamat dan visi untuk berbisnes. Jika tidak jelas halatuju, usah bicara tentang SISTEM BISNES bukan?
.
.
BIZ-TRANSFORMER
.
(p/s: Bagi yang tersedar dari lamunan, kami sudi bantu anda untuk susun semula bisnes anda, dari susun semula organisasi syarikat, menetap semula visi hinggalah menyediakan custom made SOP utk bisnes anda)
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#pengurusanbisnes
#statusquo
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda
#kamilatihandagunaSOP

.
Supermarket Psychology
=============
.
Ingat RETAILER supermarket suka2 letak categori fresh item atau dry items?
.
Semuanya adalah dibuat berdasarkan PLANOGRAM dari kefahaman CUSTOMER PSYCHOLOGY
.
Memula, ikut kajian dibuat, jika pelanggan akan lebih banyak membeli jika mereka bergerak secara lawan arah jam
.
Sebab itu, kita dapati banyak supermarket mulakan PINTU masuk dari sebelah kanan
.
Pintu pula mesti menunjukkan welcoming signs
.
Biasanya, planogram yg bagus adalah apabila mereka letak item yang boleh membuatkan pelanggan FEEL HAPPY
.
Untuk itu, elok letak barangan FRESH seperti buah yang disusun berlawanan warna
.
Atau juga makanan pastry yang apabila dimasak akan naik baunya yang harum
.
Itu proses persediaan... kemudian, ada produk yang sengaja disusun berlainan segmen supaya dapat pastikan pelanggan pergi ke semua bahagian kedai
.
Komunikasi penting dalam supermarket, iaitu signage, pop ups, markers, product info dsb
.
Ruang laluan antara shelf (iaitu aisle) mesti sesuai ruangnya
.
Di shelf atau gondola, produk yang laju adalah di eye level
.
Biasanya produk kesihatan bahagian atas
.
Produk kanak2 adalah bahagian eye level kanak2
.
Dan banyak lagi strategi dalam supermarket yang merangsang pembelian termasuklah IMPULSE PURCHASE
.
Sesiapa yang meniaga KEDAI RUNCIT, serba sedikit boleh cuba memahami strategi2 di supermarket
.
BIZ-TRANSFORMER
.
(p/s: Kredit gambar kepada Google. Menunjukkan cara tradisional susun atur kedai runcit tempatan sudah pun tahu tentang ini, cuma perlu penambahbaikan lagi)
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#pengurusanbisnes
#statusquo
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda
#kamilatihandagunaSOP

.
Bisnes Restoran
.
Ada 4 kunci kejayaan (Key Sucess Factors) restoran .
1. Quality Product
.
2. Friendliness (mesra)
.
3. Speed
.
4. Clean
.
Biasanya restoran orang kita ada 2, sahaja, iaitu no 1 dan 4
.
Jika dikukuhkan keempat2 faktor itu, maka lebih berjayalah restoran itu
.
BIZ-TRANSFORMER
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#pengurusanbisnesrestoran
#statusquo
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda
#kamilatihandagunaSOP

.
URUS ORANG TAK SUSAH (finale)
.
Apakah kemungkinan MASALAH jika PENGURUSAN SUMBER MANUSIA (HRM) tidak kemas? (bahagian akhir)
.
iv) Motivasi staff “merudum”
Masakan tidak merudum? Bayangkan jika semua lapisan staff “menelan” sahaja yang organisasi tempat mereka bekerja tidak mempunyai polisi dan prosedur yang teratur untuk setiap unit atau jabatan. Mereka berpulun berpenat lelah bekerja menaikkan jualan serta mengembang luaskan aktiviti pemasaran, cukup setahun bekerja keras, pihak pengurusan pula terkapai kapai bagaimana untuk mengukur prestasi semua staff mereka. Maka bermula lah episode melengah lengahkan kiraan untuk membayar imbuhan samada instentif, bonus mahupun kenaikan pangkat. Perkara perkara semacam ini sebenarnya telah pun membunuh keinginan staff untuk bekerja keras untuk tahun tahun mendatang.
.
Jika dan hanya jika bisnes anda ada kesemua MASALAH di atas atau pun bunga bunga masalah seperti di atas lebih lebih lagi cara yang sesuai untuk MENGUKUR PRESTASI PEKERJA, kami ada cara untuk bantu, dengan ILMU dan SENI mengurus sumber manusia ini
.
Nak tahu lebih detail dengan langkah satu per satu menguruskan ORANG ini?
.
Klik link di atas 👆 HARI INI untuk kami bantu. Jangan tunggu hingga esok!
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#urusorangtaksusah
#statusquo
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda
#kamilatihandagunaSOP

.
Salam Jumaat yang barakah
.
Mari kita perbanyakkan selawat pada hari Jumaat ini disamping perbanyakkan bersedekah
.
PERKEMBANGAN DALAM BISNES
.
Ada 2 senario yang nyata
.
1. Tauke buka kedai makan, anak2 bantu, tiada sistem bisnes, tauke handle kedai sendiri sampai tua, kemudian meninggal, anak2 ganti, ulang semula proses yang sama, kedai masih tak berkembang, meniaga sampai tua
.
2. Tauke buka kedai, anak2 bantu, bina sistem bisnes, bisnes boleh auto-pilot, tauke buka cawangan, copy & paste sistem bisnes sedia ada, bisnes semakin berkembang, anak2 belajar cara kembangkan bisnes, bila tauke mati, anak2 ganti, kembangkan lagi bisnes, bisnes semakin besar
.
Tak perlu malu mengakui
.
Inilah yang berlaku dalam dunia nyata
.
BIZ-TRANSFORMER
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#pengembanganbisnes
#statusquo
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda
#kamilatihandagunaSOP

.
PENGURUSAN RESTORAN
.
Dipecahkan kepada 2
.
1. Back Of The House
2. Front of The House
.
Yang pertama merangkumi common department termasuklah HR, Finance & Account, Marketing, kitchen, purchasing
.
Yang kedua adalah cash management dan servis
.
Untuk maju dan berkembang, semua restoran mesti kukuh dari segi kedua2 aspek ini
.
Mesti ada SOP bagi membolehkan pencapaian piawaian yang ditetapkan
.
SOP membentuk SISTEM BISNES
.
SISTEM BISNES adalah ALAT, tetapi alat tidak akan memberi manfaat jika tidak digunakan atau diupayakan
.
Yang MENGUPAYAKAN dan MEMBERI KUASA kepada ALAT adalah KEPIMPINAN & VISI
.
Bagaimana ingin menumpukan VISI dan memacu KEPIMPINAN?
.
Hubungi kami dengan klik link di atas 👆HARI INI untuk kami TUNJUKKAN caranya
.
BIZ-TRANSFORMER
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#pengurusanrestoran
#statusquo
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda
#kamilatihandagunaSOP

.
URUS ORANG TAK SUSAH (part III)
.
Apakah kemungkinan MASALAH jika PENGURUSAN SUMBER MANUSIA (HRM) tidak kemas? (sambungan)

iii) Pekerja mula rimas dan kebingungan
Bayangkan anda merupakan seorang “fresh graduate” dengan ijazah sarjana muda di dalam jurusan rekabentuk grafik. Dan anda bertuah diambil bekerja di dalam suasana ekonomi yang suram walaupun jawatan yang ditawarkan “lari” daripada bidang anda. Anda dilantik ke jawatan eksekutif jualan. Dari hari pertama anda mula bekerja, tiada skop kerja yang jelas untuk anda. Apa yang anda dimomokkan ialah “Ini ialah target jualan kita, dan kita terkebelakang 40% daripada target sebenar kita”. Pengurus yang menyelia anda terus menetapkan target jualan yang perlu dan perlukan “result” segera. Anda perlu outstation ke sana ke mari. Maka selepas dua minggu anda perlu membuat laporan berkaitan. Anda bertuah kerana mampu membuat jualan dan mencapai target mingguan yang ditetapkan walaupun tiada latihan dalaman yang diberikan
.
Tiba masa untuk anda membuat tuntuan perjalanan dan juga bertanya tentang komisyen jualan. Ini kerana anda diberitahu setiap jualan ada komisyen yang diraih. Malangnya, tiada komisyen yang dikira kerana jawatan anda belum disahkan dan masih dalam percubaan. Dan anda juga baru tahu tuntutan perjalanan hanya boleh dibuat sebulan sekali walaupun rakan rakan sejawatan anda yang lain mengatakan tuntutan boleh dibuat seminggu sekali. Anda berkecamuk. Bila anda meminta dengan pengurus anda polisi dan prosedur yang berkaitan dengan unit Jualan ini, pengurus anda dengan selamba berkata, "polisi kita berubah mengikut keadaan sesuai dengan perkembangan semasa, tetapi apa yang ada adalah yang dibuat 5 tahun dahulu". Anda terkesima dan terkejut.
.
Pernah hadapi situasi caca marba ini?
.
atau adakah sistem pengurusan sumber manusia anda saling tak tumpah seperti ini?
.
Jika "YA", sememangnya anda "memelihara" barah dalam bisnes anda dalam diam
.
Nak tahu lebih detail dengan langkah satu per satu menguruskan ORANG ini?
.
Hubungi kami dengan klik link di atas 👆HARI INI untuk kami BANTU!
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya

.
URUS ORANG TAK SUSAH (part II)
.
Apakah kemungkinan MASALAH jika PENGURUSAN SUMBER MANUSIA (HRM) tidak kemas?
.
i) High Turnover of Staff (Kadar keluar masuk pekerja yang tinggi)
Ini merupakan situasi biasa bagi bisnes IKS. Keterbiasaan berlaku ramai pekerja keluar masuk ini telah menyebabkan ada stigma di kalangan pemilik bisnes IKS. Ia juga menjadi suatu halangan kepada bisnes IKS untuk kekal di dalam pasaran lebih daripada 3 tahun. Antara sebab biasa yang diberikan oleh pekerja yang berhenti adalah seperti tempat lain yang tawarkan gaji lebih menarik, bos terlalu mengongkong, bos tidak membayar overtime dengan betul, bos tidak membayar potongan berkanun dengan tepat dan bermacam macam lagi isu pokok dan isu remeh
.
ii) Kehilangan staff yang berpotensi tinggi
Ya, itu sudah PASTI berlaku. Dengan kata lain, jika bisnes tidak mempunyai PENGURUSAN SUMBER MANUSIA yang betul betul kemas dan menyeluruh, akan berlaku satu fenomena yang dipanggil “Brain Drained” di mana bakat bakat bagus di dalam organisasi akan keluar untuk menyertai organisasi yang lebih menghargai bakat tersebut. Fenomena ini bukan sahaja berlaku pada bisnes IKS, ia berlaku di mana mana sahaja pada semua peringkat.
Jika dan hanya jika bisnes anda ada kesemua MASALAH di atas atau pun bunga bunga masalah seperti di atas lebih lebih lagi cara yang sesuai untuk MENGUKUR PRESTASI PEKERJA, kami ada cara untuk bantu, dengan ILMU dan SENI mengurus sumber manusia ini
.
Nak tahu lebih detail dengan langkah satu per satu menguruskan ORANG ini?
.
Hubungi kami dengan klik link di atas 👆HARI INI untuk kami BANTU!
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#urusorangtidaksusah
#statusquo
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda
#kamilatihandagunaSOP

.
Kita bukan nak jadi Akauntan
===================
.
Ramai usahawan yang kami bantu sering mengadu bahawa kursus anjuran agensi tentang keusahawanan lebih lebih lagi pada bab perakaunan dan simpan kira terlalu teknikal. Sudahnya usahawan yang terlibat "kembali" ke tabiat asal
.
Sewajarnya agensi terlibat perlu lebih mendasar dan proaktif
.
Seharusnya usahawan kena jadi usahawan, bukan akauntan
.
Maka berikan tugas kepada ahlinya
.
Ada pun, yang usahawan IKS perlu faham adalah
.
1. Apa itu Harga, kos dan margin.

2. Apa itu Profit & Loss Account, Balance sheet & aliran tunai.

3. Macam mana nak rekod akaun secara CASH ACCOUNTING ( duit masuk & keluar)

4. Apa itu CoGS / COS
.
5. Accounting Doc seperti Invoice / Bill, PV, CV, OR

6. Bagaimana mengendalikan ALIRAN TUNAI.

Itu sahaja.

Tak perlu untuk mahir ACCRUAL ACCOUNTING yang guna double entry
.
Hubungi kami dengan tekan link di atas👆 HARI INI untuk kami BANTU!
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#usahawanbukanakauntan
#statusquo
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda
#kamilatihandagunaSOP

.
URUS ORANG TAK SUSAH (part I)
.
Mengurus bisnes sama “pening” dengan mengurus sumber manusia di dalam bisnes. Ia adalah fitrah. Maksudnya “kepeningan” mengurus manusia di dalam bisnes berlaku di semua peringkat bisnes, dari sekecil kecil bisnes hinggalah ke sebesar besar bisnes
.
Bagaimana untuk mengurus sumber manusia?
.
Untuk mengurus sumber manusia (lebih lebih lagi di negara kita), perkara paling utama semua pemilik bisnes kena AMBIL TAHU ialah keboleh pakaian peraturan dalaman bisnes dengan AKTA berkaitan sedia ada.
.
Itu adalah perkara ASAS.
.
Kemudian, dengan ASAS itu, perjalanan bisnes boleh diuruskan selaras dengan perkembangan bisnes dan operasinya. Apabila bisnes sudah semakin besar, pengurusan SUMBER MANUSIA (HR) sewajibnya mesti mulai kemas
.
Nak tahu lebih detail dengan langkah satu per satu menguruskan ORANG ini?
.
Hubungi kami dengan tekan link di atas👆 HARI INI untuk kami BANTU!
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#turnaroundspecialist
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#urusorangtidaksusah
#statusquo
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda
#kamilatihandagunaSOP

.
SISTEM BISNES - (buat anda yang keliru dengan IT system)
.
Sistem Bisnes pada definisi mudah oleh kami di SME Biz Transformer adalah menjalankan, mengurus dan menggerakkan bisnes mengikut polisi-polisi dan prosedur-prosedur (SOP) kerja yang bersistematik dan berstruktur
.
Apakah manfaat untuk syarikat yang mengamalkan sistem bisnes ini?
.
Manfaat yang paling berharga bagi syarikat yang ada sistem bisnes ini ialah membantu pemilik syarikat memastikan seluruh tenaga kerja syarikatnya melaksanakan kerja secara teratur dan secara yang paling baik sebagaimana acuan yang telah ditetapkan oleh syarikat
.
Dan yang paling menarik ialah SOP membantu pemilik bisnes melakukan DUPLIKASI dengan mudah. Sangat cocok untuk usahawan yang ingin menambah dan mengembang luas bisnes anda walaupun pada hakikatnya bisnes yang baru nak mula juga sewajarnya WAJIB ada SOP
.
Mengapa GUSAR kerana TAKTAHU nak bangunkan SOP?
.
Sila tekan link di atas 👆 untuk berhubung terus dengan kami
.
#biztransformer
#smecorpmalaysia
#smebank
#dilemmafasadua
#terapiinstagram
#kualalumpur
#damansara
#petalingjaya
#johorbahru
#kuantan
#berikanmasa
#binapasukan
#kawalbisnesdarijauh
#bisnesbersistem
#laburpadasistembisnes
#stafadalahaset
#trainyourteam
#sistembisnesbukansistemITsahaja
#statusquo
#hrm
#training
#strategicplanning
#actionplanning
#transformasi
#kamibantu
#kamitunjukcara
#kamilatih
#kamiajar
#kamibinaSOPuntukanda
#kamilatihandagunaSOP

Most Popular Instagram Hashtags