#bilasyadatrajinkedapur

86 posts

TOP POSTS

Menu orang tak sihat ceri beri..
Tapi orangnya tak makan..tukang masak yang makan..huhuhu..sebab so tukang masak pun ceri beri jugak dari pagi tadik.. Sup ikan merah
Bayam tumis air (nampak batang bayam je s3bab daun dia habis buat makanan #babyaairamushadah
#bilasyadatrajinkedapur #foodporn #supikanmerah #masakcampak2

Menu hari ni.

Alhamdulillah.. Soto tanpa begedil..hahahaha..πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯ Thank you sudi datang..lama gila tak jumpa..tak sempat borak panjang2..bila ntah nak jumpa lagi weiii.. Khas untuk #teammgibkl #team15tahunkotbaruberjumpa
#bilasyadatrajinkedapur

Laporrrrrrrrr.. Masaklah..hahahah..😜😜😜😜 Nasi Ulam paling malas sebab hiris sebesar2 alam daun2 ulaman tu.. Lepastu memang tak pernah dibuat orang kan makan nasi ulam dengan telur padi tu..telur tu sangat sedappp gilee..
😁😁😁😁😁
Sekali beli habis terus..kalau ade family jb berebut dengan mereka2..hahaha.. Siapa suka telur padi kita geng!! #bilasyadatrajinkedapur #nasiulam #healthyfood #masakcampak2 #foodporn

Menu 1. (Sebab ade 2 menu lagi lepas ni)πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€ Hari Raya ke-8.

Kuey Teow Fishball Soup Paling Mudah dan Sedap.. Bahan2 Sup: .
Kuey Teow Halus
Segenggam Ikan Bilis
Fishball
Daun Leek (xtau dalam bahasa melayu apa)
Air secukupnya untuk merebus
Secukup rasa
Lada Sulah Putih dan Hitam
.
Bahan2 untuk hiasan:
.
Fucuk Goreng (Digoreng dan hiris)
Daun Kucai
Daun Salad
Isi Ayam (racik2, tapi saya tak letak sebab dah lapar tadi)
Cili Padi Potong Kicap
.
.
Cara2 masak campak2 je tau:
.
Rebus ikan bilis dengan air yang secukupnya dalam 10 minit kemudian tapis keluarkan ikan bilis tadi. Ikan bilis tadi jangan buang..blend boleh perasakan bila nak masak masakan lain.
Masukkan fishball, daun leek, perasakan dengan lada sulah putih dan hitam dan serbuk secukup rasa.

Tadaaaaa..siap..ni lah fishball soup paling senang.
.
#bilasyadatrajinkedapur #healthyfood
#masakcampak2 #foodporn

Apa-apaan je la syadat ni kan.. Ade je nak up masak-masak padehal masak biasa je! Huh..orang duk buat teh viral, kat rumah saya ni lupa pulak nak beli teh uncang..tak ada teh makanya kopi pun kopi laaaaaa...πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“ Tak nak tengok unfollow/unfriend/hide status sajah kan..hehehehe
#bilasyadatrajinkedapur #resepi #tehviral #kopiviral

Juadah ke-3.

Laksa Johor VS Laksam!

Mana satu pilihan?

Dua2 menjadi pilihan..sebab tu sekali jalan masak.. Laksa Utaghaa?..
Tak pernah lagi buat sendiri sebab tau MIL masak tiada tandingan..hahaha.. Stop sekejap pergi paso..nak rebus spageti periuk besar xada..huhπŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯
.
#bilasyadatrajinkedapur #syawal2017 #menusyawal #healthyfood #foodporn

Menu ke-2.

Hari Raya ke-8.

Asam Laksa resepi datin paduka @eina_azman ..thanksss datinn😍😍😍😍 Mudahnya memasak kan.. Bahan2
.
1 tin sardin (dikisar)
Laksa panjang
Serai (diketuk)
Bunga kantan
Daun kesum 4-5 tangkai
Asam keping 6-7 keping
Belacan (saya tambah ikut resepi saya)
Daun Pudina (utk hiasan)
Timun (utk hiasan)
Petis 1 sudu besar
Gula. Garam dan serbuk secukup rasa.
.
Bahan untuk dikisar
.
Bawang merah 2-3 biji
Cili padi 10 biji (ikut nak pedas masing2)
Nenas 1 biji (1/2 dikisar dan 1/2 utk hiasan)
.
Kisar bawang, cili padi dan belacan dan tumiskan hingga naik bau.
Kisarkan sardin dengan kuahnya2..masukkan ke dalam periuk tadi.
Masukkan serai, daun kesum, asam keping, bunga kantan, garam, gula dan serbuk secukup rasa.
Tambahkan air ikut kepekatan masing2.
Kisarkan nenas dan masukkan ke dalam periuk tadi. Letakkan 1 sudu petis. Kacau rata.

Done!!
.
#bilasyadatrajinkedapur
#asamlaksa
#healthyfood
#foodporn #masakcampak2

Juadah pertama.. Alhamdulillah syukur!
Ini saja lauk raya untuk esok.
Nasib ada rendang tok masak 3 minit..kah...ni pun buat ubat jek.. Ketupat mini pun okey..tahun ni tak de mood nak anyam ketupat.πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯ Kena beringat perut masih tak elok lagi.

#juadahraya2017 #teamrayakl #teamrayarumahsendiri #nohallahdahbiasa #bilasyadatrajinkedapur

Alhamdulillah.. .
Juadah ke-2.
Lemang beli dan Bihun Sup saja.. Tahun ni BERJAYA beli kuih raya 2 jenis je..yang lain2 orang bagi..πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† .
Salam Lebaran
.
HMMY
25 Jun 2017
1 Syawal 1438H

#raya2017 #teamrayakl #teamrayarumahsendiri #bilasyadatrajinkedapur

MOST RECENT

Menu orang tak sihat ceri beri..
Tapi orangnya tak makan..tukang masak yang makan..huhuhu..sebab so tukang masak pun ceri beri jugak dari pagi tadik.. Sup ikan merah
Bayam tumis air (nampak batang bayam je s3bab daun dia habis buat makanan #babyaairamushadah
#bilasyadatrajinkedapur #foodporn #supikanmerah #masakcampak2

Menu hari ni.

Alhamdulillah.. Soto tanpa begedil..hahahaha..πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯ Thank you sudi datang..lama gila tak jumpa..tak sempat borak panjang2..bila ntah nak jumpa lagi weiii.. Khas untuk #teammgibkl #team15tahunkotbaruberjumpa
#bilasyadatrajinkedapur

Masak lagi..
Curi2 makan sikit kepah masak lemak..
Kena beringat.. Lauk diri sendiri ikan goreng dengan sup daun leek with enoki mushroom jer. 😣😣😣😣 #bilasyadatrajinkedapur #healthyfood #foodporn #masakcampak2

Menu ke-2.

Hari Raya ke-8.

Asam Laksa resepi datin paduka @eina_azman ..thanksss datinn😍😍😍😍 Mudahnya memasak kan.. Bahan2
.
1 tin sardin (dikisar)
Laksa panjang
Serai (diketuk)
Bunga kantan
Daun kesum 4-5 tangkai
Asam keping 6-7 keping
Belacan (saya tambah ikut resepi saya)
Daun Pudina (utk hiasan)
Timun (utk hiasan)
Petis 1 sudu besar
Gula. Garam dan serbuk secukup rasa.
.
Bahan untuk dikisar
.
Bawang merah 2-3 biji
Cili padi 10 biji (ikut nak pedas masing2)
Nenas 1 biji (1/2 dikisar dan 1/2 utk hiasan)
.
Kisar bawang, cili padi dan belacan dan tumiskan hingga naik bau.
Kisarkan sardin dengan kuahnya2..masukkan ke dalam periuk tadi.
Masukkan serai, daun kesum, asam keping, bunga kantan, garam, gula dan serbuk secukup rasa.
Tambahkan air ikut kepekatan masing2.
Kisarkan nenas dan masukkan ke dalam periuk tadi. Letakkan 1 sudu petis. Kacau rata.

Done!!
.
#bilasyadatrajinkedapur
#asamlaksa
#healthyfood
#foodporn #masakcampak2

Menu 1. (Sebab ade 2 menu lagi lepas ni)πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€ Hari Raya ke-8.

Kuey Teow Fishball Soup Paling Mudah dan Sedap.. Bahan2 Sup: .
Kuey Teow Halus
Segenggam Ikan Bilis
Fishball
Daun Leek (xtau dalam bahasa melayu apa)
Air secukupnya untuk merebus
Secukup rasa
Lada Sulah Putih dan Hitam
.
Bahan2 untuk hiasan:
.
Fucuk Goreng (Digoreng dan hiris)
Daun Kucai
Daun Salad
Isi Ayam (racik2, tapi saya tak letak sebab dah lapar tadi)
Cili Padi Potong Kicap
.
.
Cara2 masak campak2 je tau:
.
Rebus ikan bilis dengan air yang secukupnya dalam 10 minit kemudian tapis keluarkan ikan bilis tadi. Ikan bilis tadi jangan buang..blend boleh perasakan bila nak masak masakan lain.
Masukkan fishball, daun leek, perasakan dengan lada sulah putih dan hitam dan serbuk secukup rasa.

Tadaaaaa..siap..ni lah fishball soup paling senang.
.
#bilasyadatrajinkedapur #healthyfood
#masakcampak2 #foodporn

Laporrrrrrrrr.. Masaklah..hahahah..😜😜😜😜 Nasi Ulam paling malas sebab hiris sebesar2 alam daun2 ulaman tu.. Lepastu memang tak pernah dibuat orang kan makan nasi ulam dengan telur padi tu..telur tu sangat sedappp gilee..
😁😁😁😁😁
Sekali beli habis terus..kalau ade family jb berebut dengan mereka2..hahaha.. Siapa suka telur padi kita geng!! #bilasyadatrajinkedapur #nasiulam #healthyfood #masakcampak2 #foodporn

Hari Raya Ke-6.

Alhamdulillah. Syukur.

Masih tak keluar beraya. Tahun ni orang lain update gambar beraya..saya update gambar masak je la..kalau boring sila unfriend..πŸ™„πŸ™„πŸ™„πŸ™„ Menu hari raya 6.

Nasi Ayam Penyet with Sup Kaki Ayam.
Sambal belacan spesial dan πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘ lepastu mendapat la gastrik muntah2 tadi ni hah..tak serik2 namanya..
.
#syawal2017
#raya2017
#masakcampak2 #bilasyadatrajinkedapur #healthyfood

Alhamdulillah. Syukur.

Juadah Hari Raya ke-3.

Kuey teow goreng dan Nasi Impit Bergoreng Meriah..😜😜😜 Masak2 dan makan2 sendiri sambil melayan anak2 tengok kartun 😭😭😭😭 Masih tak jejak tanah keluar beraya lagi.

#raya2017 #syawal2017 #bilasyadatrajinkedapur #healthyfood #masakcampak2 #foodporn

Sejenis mengidam.

Juadah raya ke-2. Alhamdulillah syukur.

Laksa Johor VS Laksam.. Jemput tengok.. 5 hari duduk rumah makin naiklahhh berat..huh

#bilasyadatrajinkedapur #raya2017 #syawal2017 #healthyfood #foodporn #terajintanpasengaja

Juadah ke-3.

Laksa Johor VS Laksam!

Mana satu pilihan?

Dua2 menjadi pilihan..sebab tu sekali jalan masak.. Laksa Utaghaa?..
Tak pernah lagi buat sendiri sebab tau MIL masak tiada tandingan..hahaha.. Stop sekejap pergi paso..nak rebus spageti periuk besar xada..huhπŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯
.
#bilasyadatrajinkedapur #syawal2017 #menusyawal #healthyfood #foodporn

Alhamdulillah.. .
Juadah ke-2.
Lemang beli dan Bihun Sup saja.. Tahun ni BERJAYA beli kuih raya 2 jenis je..yang lain2 orang bagi..πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† .
Salam Lebaran
.
HMMY
25 Jun 2017
1 Syawal 1438H

#raya2017 #teamrayakl #teamrayarumahsendiri #bilasyadatrajinkedapur

Juadah pertama.. Alhamdulillah syukur!
Ini saja lauk raya untuk esok.
Nasib ada rendang tok masak 3 minit..kah...ni pun buat ubat jek.. Ketupat mini pun okey..tahun ni tak de mood nak anyam ketupat.πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯ Kena beringat perut masih tak elok lagi.

#juadahraya2017 #teamrayakl #teamrayarumahsendiri #nohallahdahbiasa #bilasyadatrajinkedapur

Menu simple petang ni..yang membuatkan tambah nasi berpinggan2 ni..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ Peria goreng telur
Sotong + udang goreng paprik kunyit

#bilasyadatrajinkedapur #foodporn

Lunch of the day: 😍😍😍😍 Kepah Masak Lemak Cair
Ikan siakap bakar cicah sambal belacan asam
Pucuk paku goreng sos tiram

Jemput tengok ya...nasi tak masak lagi..sila lah tunggu 10 minit..huhu..
.

#bilasyadatrajinkedapur #foodporn #resepi #resepicampakcampak #makantengahari

Menu Brunch tadi.
Menu malas.

Sukiyaki Homemade
Kerabu Pegaga
Begedil Tembam (ni tak buat, orang bagi..haha)

#bilasyadatrajinkedapur #resepi ##sukiyaki #foodporn #instafood

Malam tadi dah kene sound dengan 'orang sebelah' yang saya ni sekarang makan dah tak ikut time..makan apa saja dah tak mcm dalam pantang hari tu..dah tak makan makanan berkhasiat..πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯ Alkisahnya saya mengadu kenapa susu macam dah drop ni..tu yang kene sound 😣😣😣 semalam..huhu.. Makanya lunch tadi masaklah 'NASI AYAM MAK KO IJO' ni dan 'SUP AYAM MAK KO MERAH'...ehhh.. Ayam yang leftover punya..sbb tu panaskan balik dia rentung...hahahaha..jadilah...M lebih ni
#bilasyadatrajinkedapur #resepi #resepinasiayam #nasiayam

Menu lunch hari ni..menu diet..
πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰ Ayam Bbq Sos Blackpepper
Ikan Goreng + Garlic goreng
Ulam Pegaga cicah sambal air asam

#bilasyadatrajinkedapur #resepi #masakcampakcampak #akuyangmasakkoyangpanas

BISKUT SYADAT ala BISKUT GERY VIRAL tuuuuu...(hahhh..tu dia panjang nya nama)

Thanks kpd si pemberi resepi biskut gery ni kan...lupa fb apa la dia...tak jumpa pulak..
Dan biasalah kalau dah nama syadat dia memang sesuka hati derhaka resepi.. Ini resepi syadat 😍😍😍
Biskut Hup Seng Crackers tanpa gula (saja nak guna ni sebab ni je ada kat rumah)
Cheesedale 5 keping
Butter 2 sudu besar
Susu pekat manis 5 sudu besar
Choclate chip untuk tabur

Seperti yang korunk tau..campur je semua bahan tadi kan..kemudian sapu kan dekat biskut..dan saya taburkan lah chocolate chip bagi lagi sedap...tunggu sejuk sikit lepastu sedia untuk NGAPPP...hahaha..
#bilasyadatrajinkedapur #resepi #resepimudah #biskutgery #biskutgeryviral #resepiderhaka

Lunch semalam

Again...Bila malas masak 😣😣😣😣
Nasi Ulam Ikan Pekasam with Telor Goreng

Buat lebih..simpan..hari ni makan lagi πŸ€—πŸ€—πŸ€— #resepi #resepimudah #bilasyadatrajinkedapur #healthymeals #nasiulam #foodporn #instafood

Most Popular Instagram Hashtags