#bilasyadatrajinkedapur

101 posts

TOP POSTS

Breakfast

Macaroni goreng 'bodo' pagi ni... Sebenarnya nak buat macaroni + sup ayam tapi bangun lambat pulak kul 5.30 pagi...so ini jekla bekalan hari ni.. #bilasyadatrajinkedapur #hmmytofit #journeytofit #healthyfood #foodporn

Brunch:

Sup ayam
Telo padi
Jering+petai ikan bilis

Agak2 menambah nasi ke tak??πŸ™„πŸ™„πŸ™„ #bilasyadatrajinkedapur #hmmytofit #journeytofit #nasisegenggam #foodporn

Satu bekal untuk en asben,

3 bekal untuk diri sendiri πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚...hahahaha

Breakfast
Nasi Goreng Butter πŸ™„πŸ™„πŸ™„πŸ™„ Lunch
Ikan goreng + cicah air asam kicap bawang
Telur Dadar
Buncis Goreng

#hmmytofit
#bilasyadatrajinkedapur
#journeytofit #foodporn #masakcampak2

Ada orang nak makan laksa.. Pencapaian terbaik syadat sebab selalunya masak #laksajohor setahun sekali jek..tapi tahun ni dah berkali2 pulak..hahaha...kpi dah tercapai melampau.. Makanya pepagi dah brekfast laksa johor..perkakas tak cukup pun layankan sajah.. #bilasyadatrajinkedapur #hmmytofit #journeytofit #healthyfood

Nasi Ulam 'bodo' for breakfast...hahahaha.. Misi bawak bekal dan bekalkan untuk encik asben.. Jenuh nak habiskan ulam2an semalam..esok nasi ulam..nasi ulam..nasi ulam lagi..hahaha.. #hmmytofit #bilasyadatrajinkedapur #journeytofit #nasiulam

Dah la bawak bekal nasi goreng ikan.. Beli lagi rendang.. Beli lagi kuih muih.. Apa semua ni..πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯ #bilasyadatrajinkedapur #nakkurustapimakanbanyak #journeytofit hahahahahaha

Sangat jarang buat laksa johor bawak ke office..selalunya sapa nak makan meh datang rumah.. Beruntunglah hari ni rezki kawan2 dapat makan πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹..sebenarnya diri sendiri pun tak makan tadi rupanya..patut lain macam feel dia..hukhukhuk.. #bilasyadatrajinkedapur #bilasyadattakmakanmasakansendirimacampelik #laksajohor #potluck

Apa-apaan je la syadat ni kan.. Ade je nak up masak-masak padehal masak biasa je! Huh..orang duk buat teh viral, kat rumah saya ni lupa pulak nak beli teh uncang..tak ada teh makanya kopi pun kopi laaaaaa...πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“ Tak nak tengok unfollow/unfriend/hide status sajah kan..hehehehe
#bilasyadatrajinkedapur #resepi #tehviral #kopiviral

Mee udon goreng mamak dengan sup tahu halia (bagi keluarkan angin yang liat nak keluar ni) 😣😣😣😣 #journeytofit #bilasyadatrajinkedapur

MOST RECENT

Dah berapa kali ada orang janji nk bawak sup ketam, asik postpone jek...πŸ™„πŸ™„πŸ™„ Jadinya, buat sendiri lah sup telur berfilamen ketam untuk hilangkan sakit kepala dari petang tadik!😣😣😣😣 .
.
#bilasyadatrajinkedapur #misi59kgsyadat #menudiet #foodporn #healthyfood #misikurus #hmmytofit

Dinner #babyaairamushadah
Pasta
Greenpeas
Stok ayam frozen
Puri brokoli+labu

Pasta rebus dulu lah..dah masak campak kan puri2 n green peas tu semua.. Aaira suka sangat..harap poo poo dia okey .. 20082017
Sunny-day

#bilasyadatrajinkedapur #puribayi #puree #makananbayi #babypuree #aairamushadah8months

Late lunch:
Cauliflower rice with salmon grill
(Dah lama nak buat, baru ni terbuat)

Bahan2 utk 2 org makan
.
.
-Cauliflower/kobis bunga separuh (disagat/dihiris halus/diblend tp jgn hancur sgt)
-Carrot suku btg dihiris panjang
-Green peas segenggam
-Bawang besar sebiji
-Telur sebiji
-Perasa
-Minyak masak sesudu sahaja
(Resepi saya mmg xada cili ya, xboleh pedas kannnn😣😣😣😣)
.
.
Caranya:
Masak jek macamana masak nasi goreng tu.😎😎😎😎😎
.
Salmon tu perasakan dengan garam dan lada sulah..grill jek dengan minyak sikit.

20082017
.
#hmmytofit #misi59kgsyadat #journeytofit #foodporn #cauliflowerrice #menudiet #menudietatkins #tapimacamtakbolehtahanjektakmakannasi #bilasyadatrajinkedapur

Kenal kan dekat anak2 nama sayur2 sambil mengemas2..
Kacang buncis disebut kacang panjang..
Jering disebut telur..hahaha..macam2 hal lah..πŸ™„πŸ™„πŸ™„πŸ™„πŸ™„ .
Nak diet kan, so WAJIB paksa diri masak dari rumah dan ikut menu diet.. Makan kat cafe office/luar belum tentu bersih dan sihat..lagi2 macaam2 isu sekarang ni..ayam ikan ada 🐌 (xde ikon ulat..siput pun boleh lah..)
Tempat makan ada πŸ€..ngerii mak.. .
**Jangan kecam sis, sis memang simpan jek siap2 dalam tupperware, nanti nak masak baru siang/kopek/potong apa yang patut.. .
#hmmytofit #bilasyadatrajinkedapur #journeytofit #misi59kgsyadat #misikurus #jommasaksendiri

Brunch:

Sup ayam
Telo padi
Jering+petai ikan bilis

Agak2 menambah nasi ke tak??πŸ™„πŸ™„πŸ™„ #bilasyadatrajinkedapur #hmmytofit #journeytofit #nasisegenggam #foodporn

Breakfast

Macaroni goreng 'bodo' pagi ni... Sebenarnya nak buat macaroni + sup ayam tapi bangun lambat pulak kul 5.30 pagi...so ini jekla bekalan hari ni.. #bilasyadatrajinkedapur #hmmytofit #journeytofit #healthyfood #foodporn

Kejadian pagi tadi.. Nak buat lempeng sekali tepung habis..dapatlah berapa keping jek untuk bekalan sarapan pagi.

Jangan tertipu. Lepas makan lempeng makan nasi dengan sadin pulak πŸ™„πŸ™„πŸ™„πŸ™„πŸ™„ #bilasyadatrajinkedapur #hmmytofit #journeytofit #cabaranturunberatbadan

Ada orang nak makan laksa.. Pencapaian terbaik syadat sebab selalunya masak #laksajohor setahun sekali jek..tapi tahun ni dah berkali2 pulak..hahaha...kpi dah tercapai melampau.. Makanya pepagi dah brekfast laksa johor..perkakas tak cukup pun layankan sajah.. #bilasyadatrajinkedapur #hmmytofit #journeytofit #healthyfood

Satu bekal untuk en asben,

3 bekal untuk diri sendiri πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚...hahahaha

Breakfast
Nasi Goreng Butter πŸ™„πŸ™„πŸ™„πŸ™„ Lunch
Ikan goreng + cicah air asam kicap bawang
Telur Dadar
Buncis Goreng

#hmmytofit
#bilasyadatrajinkedapur
#journeytofit #foodporn #masakcampak2

Breakfast
Bihun goreng 'bodo' jekk..(portion tu share ngn kawan yek)

Lunch
Sup Ayam + Nasi Putih + taburan chia Seed

Dengan en asben sekali dipaksa bawak bekal..😎😎😎😎 #bilasyadatrajinkedapur #hmmytofit #journeytofit #foodporn

Nasi Ulam 'bodo' for breakfast...hahahaha.. Misi bawak bekal dan bekalkan untuk encik asben.. Jenuh nak habiskan ulam2an semalam..esok nasi ulam..nasi ulam..nasi ulam lagi..hahaha.. #hmmytofit #bilasyadatrajinkedapur #journeytofit #nasiulam

Sangat jarang buat laksa johor bawak ke office..selalunya sapa nak makan meh datang rumah.. Beruntunglah hari ni rezki kawan2 dapat makan πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹..sebenarnya diri sendiri pun tak makan tadi rupanya..patut lain macam feel dia..hukhukhuk.. #bilasyadatrajinkedapur #bilasyadattakmakanmasakansendirimacampelik #laksajohor #potluck

Mee udon goreng mamak dengan sup tahu halia (bagi keluarkan angin yang liat nak keluar ni) 😣😣😣😣 #journeytofit #bilasyadatrajinkedapur

Dah la bawak bekal nasi goreng ikan.. Beli lagi rendang.. Beli lagi kuih muih.. Apa semua ni..πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯ #bilasyadatrajinkedapur #nakkurustapimakanbanyak #journeytofit hahahahahaha

Buat siap2 #puribayi #puribrokoli puri labu ke puri epal ke ..frozenkan nanti tinggal masukkan sajek bila nak buat bubur nasi...Alhamdulillah semua puri dah test #babyaairamushadah suka dan banyak makan..especially bila campur dengan puri #avacado
πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯ Anak dah 3 baru pandai nak bagi anak homemade puri...dua anak sebelum ni main beli jek..huh.. #bilasyadatrajinkedapur #homemadepuree #puribayi

Menu orang tak sihat ceri beri..
Tapi orangnya tak makan..tukang masak yang makan..huhuhu..sebab so tukang masak pun ceri beri jugak dari pagi tadik.. Sup ikan merah
Bayam tumis air (nampak batang bayam je s3bab daun dia habis buat makanan #babyaairamushadah
#bilasyadatrajinkedapur #foodporn #supikanmerah #masakcampak2

Menu hari ni.

Alhamdulillah.. Soto tanpa begedil..hahahaha..πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯ Thank you sudi datang..lama gila tak jumpa..tak sempat borak panjang2..bila ntah nak jumpa lagi weiii.. Khas untuk #teammgibkl #team15tahunkotbaruberjumpa
#bilasyadatrajinkedapur

Masak lagi..
Curi2 makan sikit kepah masak lemak..
Kena beringat.. Lauk diri sendiri ikan goreng dengan sup daun leek with enoki mushroom jer. 😣😣😣😣 #bilasyadatrajinkedapur #healthyfood #foodporn #masakcampak2

Menu ke-2.

Hari Raya ke-8.

Asam Laksa resepi datin paduka @eina_azman ..thanksss datinn😍😍😍😍 Mudahnya memasak kan.. Bahan2
.
1 tin sardin (dikisar)
Laksa panjang
Serai (diketuk)
Bunga kantan
Daun kesum 4-5 tangkai
Asam keping 6-7 keping
Belacan (saya tambah ikut resepi saya)
Daun Pudina (utk hiasan)
Timun (utk hiasan)
Petis 1 sudu besar
Gula. Garam dan serbuk secukup rasa.
.
Bahan untuk dikisar
.
Bawang merah 2-3 biji
Cili padi 10 biji (ikut nak pedas masing2)
Nenas 1 biji (1/2 dikisar dan 1/2 utk hiasan)
.
Kisar bawang, cili padi dan belacan dan tumiskan hingga naik bau.
Kisarkan sardin dengan kuahnya2..masukkan ke dalam periuk tadi.
Masukkan serai, daun kesum, asam keping, bunga kantan, garam, gula dan serbuk secukup rasa.
Tambahkan air ikut kepekatan masing2.
Kisarkan nenas dan masukkan ke dalam periuk tadi. Letakkan 1 sudu petis. Kacau rata.

Done!!
.
#bilasyadatrajinkedapur
#asamlaksa
#healthyfood
#foodporn #masakcampak2

Most Popular Instagram Hashtags