#bebjfaq

1262 posts

TOP POSTS

@Regrann from @eliqababyshop - Yeayyyy! Holiday mood ON! Persoalannya BeBJ ni boleh ke bawak pergi travel? Hmm πŸ˜•

Jawapannya boleh sesangat mommies semua. πŸ˜‰ TAPI.. Ha besar tapi tu. .

Tapi frozen baby food mesti kekal frozen dengan cara bawa cooler bag atau icebox dengan cooler packs/ icepacks yang mencukupi. Lebih pun apa salahnya 😁 Bertujuan makanan tersebut bertahan lebih lama sehingga 12 - 16 jam, bergantung kpd kualiti cooler bag itu sendiri. Ada sesetengah cooler bag yang boleh bertahan lama sehingga 12 jam, ada yg 4 -5 jam dah mula mencair. Sebaiknya untuk tujuan pegi travel, mommies boleh perabih sikit jaa duit untuk cooler bag yg berkualiti dan double insulated wall. Contohnya brand Medela & GaBag. πŸ‘πŸ‘πŸ‘ .

Dah boleh dah nak pergi terbang serata dunia pun. Semoga perjalanan mommies semua untuk bercuti baik - baik saja. .

#bebjfaq #travelwithBeBJ #traveltips #vacation - #regrann

Repost from @babyeatsbyjustlixa @TopRankRepost #TopRankRepost #BeBJFAQ Cara kenalpasti baby sudah ready untuk makan πŸ˜‰

#BeBJFAQ Cara kenalpasti baby sudah ready untuk makan πŸ˜‰
.
Mengikut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), untuk 6 bulan pertama hayat bayi cuma memerlukan susu ibu sahaja secara esklusif. Makanan semi solid/solid pula boleh diperkenalkan seawal usia 6 bulan sebagai makanan pelengkap (complementary)
.
Walaubagaimanapun, ada sesetengah doktor pakar bayi berpendapat makanan bayi boleh diperkenalkan seawal usia 4-6 bulan. Doktor pakar bayi boleh menilai tahap tumbesaran dan keperluan nutrisi bayi dan boleh mengesahkan jika bayi perlu makan lebih awal daripada usia 6 bulan. Ini perlu kerana memberi bayi makan terlalu awal sangat berisiko jika perut bayi anda tidak cukup matang untuk memproses makanan solid selain daripada susu (cecair)
.
Biar lambat asal selamat πŸ€— - #regrann - #regrann

Organic Chicken Stock restocking very soon! Do Whatsapp me at 016-921 0540 to order ❀️
.
KENAPA PERLU MENAMBAH BONE BROTH/CHICKEN STOCKS DALAM MAKANAN? "Hanya 2 bahan yang wajib untuk membuat bone broth, iaitu tulang & cuka. Ramuan lain untuk memberi rasa sedap. Cuka utk pastikan zat galian drp tulang larut ke dalam sup. Gunakan slow cooker atau pressure cooker. Jangan guna periuk aluminum, aluminium yg terlarut boleh jd racun.
.
Cuka boleh guna samada cuka makan biasa, apple cider vinegar atau perahan lemon. 1 sudu besar vs 4 cawan air. Masak dalam pressure cooker 1 jam, slow cooker 4 jam.
.
Sup yang dihasilkan boleh ditambah jadi perasa dalam masakan nasi, bubur, kuah sayur, kuah mee, asas kari dan sebagainya.
.
Tulang yang dimaksudkan ialah tulang ayam (chicken carcass), kaki ayam, ikan, lembu, kambing, ikan bilis (jgn buang tulang).
.
Think out of the box dan pastikan keluarga anda mengambil bone broth sekerap mungkin. Bagi bayi dan kanak2 sedang membesar, setiap hari"- Dr. Suriyakhatun.
.
Health benefits :
1. Gelatin found in bone broth helps seal and heal your gut. Promote healthy digestion
2. Chicken soup has a proven study that indicates it does Inhibits infection
3. Glucosamine extracted from boiled down bones reduces joint pain & inflammation
4. Amino acid fights inflammation, Glycine helps you sleeps better
5. High magnesium, calcium & other nutrients promote strong, healthy bones
6. Gelatin promotes healthy hair & nail growth
.
@babyeatsbyjustlixa Chicken stocks
WM : RM5.00 | EM : RM7.90
4oz each bottle
.
#chickenstocksbebj #bebjfaq

Butternut & Pumpkin Puree. Sesuai sebagai makanan pertama daripada 6 bulan. Rasa dia sangat halus, lemak manis dan tinggi dengan kalori, vitamin A, calcium, folate & potassium. Menu wajib cuba untuk baby yang baru start makan. BTW, Butternut ni buah import yang mahal tau πŸ˜‰
.
.

Eh, butternut tu ape? πŸ˜•
.
Butternut ni sejenis labu. Ang moh panggil butternut squash pumpkin.. haaa 3 harakat nak sebut. Ringkasnya butternut lah

Sejenis sayur, satu keluarga dengan labu kan. Eh bukan peanut butter tu, bukan keluarga kacang πŸ˜‚
.
Rasa dia lemak2 manis. Tekstur lagi halus dan bau sangat wangi especially kalau dibakar. Babies mmg sangat suka ni. Mak n bapak budak pun I dah pernah tengok sapu licin sebotol. Test kata mereka πŸ˜‰πŸ˜›
.
Butternut ni tak angin ke?

Haa payah nak jawab angin tak angin sebab food tolerance setiap baby adalah lain2. Macam u makan kambing ok je tapi Mama Lix makan kambing jadi sakit kepala gittew. So far Alhamdulillah takde customer feedback cakap baby dorang sakit perut/angin colic makan Butternut puree kami.

First and foremost, sebaiknya kalau nak introduce new food kat baby always apply 4 days rule yaπŸ˜‰
.
#BeBJFAQ #butternutfaq #bebj #babyeatsbyjustlixa #babyeats #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #sayajual #puree #weaning #bebjmenu

#Repost from @babyeatsbyjustlixa with @regram.app ... Beet root. Beet root paling sesuai diperkenalkan kepada baby bermula pada usia 8 bulan ke atas. Beets mengandungi kandungan kalsium, potassium dan Vitamin A serta serat fiber yang tinggi, sangat bagus untuk kesihatan baby.
.
Apabila membeli beet root, pilih buah yang bersaiz sederhana berbanding bersaiz besar kerana berdasarkan pengalaman Mama Lix buah bersaiz lebih kecil isinya lebih lembut dan juicy. Buah yang besar isi dia agak dry dan warna pun tak cantik!
.
Cara yang paling sesuai untuk penyediaan beet root sebagai makanan baby ialah dengan cara bakar (roast) atau lebih baik 'steam' untuk mengekalkan kandungan vitamin A & Beta Carotene.
.
Simple Beet Root Rice Casserole Recipe
.
2 cawan beet root dipotong dadu atau sliced yg siap dimasak
3 cawan nasi brown rice
sebiji bawang kecil di potong dadu dan sauteed
1 cawan isi ayam rebus/bakar shredded
1/2 cawan BeBJ homemade chicken stocks
susu full cream/whole milk yogurt (secukup rasa)
spice (optional)
.
-Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata
-sediakan dish Casserole dengan non-stick cooking spray atau olive oil
-tuang campuran sama rata ke dalam dish dan bakar pada suhu 350 darjah selama 50 minit ke satu jam.
-biarkan sejuk sedikit sebelum hidang. mommies boleh blend sedikit jika perlu atau terus hidang utk toddler

p/s : beetroot ialah salah satu ingredients utama dlm menu kami Plums and Barley Porridge (8m+) Selamat mencuba πŸ˜‰ -Sumber dan Recipe oleh Wholesomebabyfood #BeBJFAQ

Part 2
.
Demonstrasi mudah utk penyediaan Menu Brown Rice Dinner by @babyeatsbyjustlixa 😊 .
#bebjfaq

| Baby Food & Toddler Meal Delivery |
.
Ready Stock ! πŸ˜‹πŸ˜‹
.
RM 6 per pcs, just reheat and serve !
.
WA 019.622.2624 untuk order dan penghantaran 😊
.
@Regrann from @babyeatsbyjustlixa - Stage 1 - Pumpkin Puree
.
Antara pilihan nombor 1 baby yang baru belajar nak makan. Ramai Mommy risau 'angin' bila nak bagi baby makan labu, keledek dan sebagainya. Sebenarnya, tak perlu risau. Food intolerance setiap baby adalah berbeza, sebab itu sangat penting untuk Mommy amalkan 4 days rule
.
Eh 4 days rule tu apa? 4 days rule adalah proses memperkenalkan makanan bayi secara berperingkat iaitu dengan menghidangkan menu yang sama selama 4 hari sebelum memperkenalkan menu yang baru. Tujuannya untuk memudahkan Mommy mengenalpasti makanan yang mana satu yg 'trigger' alergi atau intolerance. Mama Lix pernah kupas panjang lebar pasal tajuk 4 days rule ni. Jemput baca di #BeBJFAQ ya πŸ€—
.
Oh macam mana nak beli? Boleh walk in ke Authorised Outlets atau COD dengan ejen-ejen kami. Senarai agents πŸ‘‰ @bebjagents 😘
.
#babyfood #sayajual #babyfooddelivery #cod #pumpkin #puree #makananbayi #babyfoodonthego #justreheatandserve #bebj #halal #murah #bazaarpaknil #nopreservative #muslimproduct

Cara penyimpanan & cara - cara untuk memanaskan FROZEN FOOD BeBJ πŸ˜€

#bebjfaq

MOST RECENT

@Regrann from @babyeatsbyjustlixa - Keterujaan mama memperkenalkan makanan kepada bayi yang sudah mula makan makanan pejal kadang kala melebihi had yang sepatutnya. Semua jenis buah-buahan dan sayur-sayuran hendak diberikan kepada bayi dalam masa yang serentak.

Sebaiknya, ibu jangan terburu-buru memperkenalkan semua jenis makanan kepada bayi. Walaupun anak anda kelihatan berselera merasa makanan yang disuap tetapi ia bukan bermaksud anda boleh memberikan dia semua jenis makanan.

Pemberian makanan awal kepada bayi mesti disesuaikan dengan tahap usianya. Bayi usia enam hingga sembilan bulan yang baru diperkenalkan kepada makanan pejal sepatutnya diberi makan puri buah-buahan dan puri sayur-sayuran terlebih dahulu.

Apabila dia semakin menghampiri ulang tahun pertamanya, baharulah boleh diperkenalkan kepada makanan pejal yang bervariasi tetapi mesti yang bertekstur lembut.

Mengapa kita perlu memperkenalkan makanan mengikut tahap perkembangan bayi dan usianya?

1. Kerana mudah bagi kita untuk mengenal pasti sekiranya bayi mempunyai sebarang alahan terhadap makanan yang diberikan.

2. Mengikut peraturan pakar pemakanan, sebaiknya perkenalkan satu jenis buah dan sayuran dalam masa beberapa hari kepada bayi anda. Contohnya, ibu boleh memberikan pisang kepada bayi selama dua hari berturut-turut. Ini kerana alahan terhadap makanan hanya boleh dikesan selepas dua hingga tiga hari dia makan makanan tersebut.

3. Semakin meningkat usia bayi (12 bulan ke atas), ibu boleh mula memperkenalkan bubur nasi yang dicampur dengan sayur, daging, ayam atau ikan (dikisar)

4. Ibu juga boleh mula memperkenalkan makanan jejari seperti lobak merah, kacang buncis, brokoli yang direbus atau biskut bayi. Kelebihan pemberian makanan jejari iaitu boleh melatih kemahiran bayi memegang makanan dan merangsang pertumbuhan giginya.

Jangan obses ya ibu! Biarkan bayi menikmati pengalaman pemakanannya dengan bertenang - Pa&Ma

#bebjfaq #4daysrules #babyfood #makananbayi #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #expobaby #healthyfood #healthybabyfood #eatclean #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #babyfoodonthego - #regrann

@Regrann from @babyeatsbyjustlixa - Bila nak introduce Cheese kat baby? Antara soalan paling common Mommies tanya ialah bila boleh baby makan cheese atau boleh ke baby saya makan cheese?

Sebenarnya cheese generally safe to eat from 6 months tapi preferable mula introduce cheese adalah pada umur 8 bulan. Kalau baby ada history alergik susu lembu, asthma atau eczema, lebih baik delay until baby umur setahun baru mula.
.
Cheese atau melayu sebut keju (jarangla dengar org sebut keju kan, perasan tak?) sebenarnya sangat berkhasiat. Bukan setakat kalsium aje, kaya dengan protein, Vitamin A, D dan B12. Jadi cheese bukan sekadar utk kasi meleleh atau nak bagi sedap je tau. Ada satu artikel Mama Lix baca tu, dia ckp kalau selalu makan cheese boleh prevent gigi daripada cepat rosak. Ka-Chinggg 😁
.
So cheese macam mana boleh bagi kat baby? Kalau negara orang putih ada byk pilihan, organik Cheese pun berlambak macam macam ada! Kat Malaysia ni malangnya tak byk pilihan, kalau ada pun mahal nak arwah πŸ˜‚
.
Biasanya pilihan yang ada limited to Cheddar, Parmesan, Mozarella.. balik balik tu aje la.
.
Tapi whatever you do elakkan daripada beli processed cheese dan unpasteurised cheese sebab tak sesuai utk baby. Contoh processed cheese tu mcm sliced cheddar cheese mcm cheesedale tu. Yang tu Mommies boleh beli buat burger sodap. Untuk baby, pilihan yg terbaik ialah block cheddar cheese.

Brand yg paling Mama Lix recommend ialah Beqa (Red atau Black) sebab paling lowest sodium (garam) level atau pun Coon pun OK. Brand lain tunggu baby besar sikit boleh offer as finger food.
.
Cheese lain yg selalu mat salleh rekemen cottage cheese. Pun sesuai as finger food boleh google ada byk resipi best best guna cottage cheese. Oh, cheddar tu parut boleh, melt atas bubur/pasta pun boleh, campur dlm puri boleh, pendek kata campak je sket tak payahla ukur pakai pembaris atau beria nak sukat. Agak2 aje nak bg rasa πŸ˜‰

#bebjfaq #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #cheese - #regrann

@Regrann from @babyeatsbyjustlixa - 9 sebab perlu cuba buah naga (Pitaya/Dragonfruit)
1. Rendah kolesterol
2. Kaya dengan monounsaturated fat, bagus untuk kesihatan jantung
3. Kandungan fiber yang tinggi membantu mengatasi masalah sembelit
4. Bersifat anti-kanser kerana mengandungi anti-oksida yang lebih tinggi daripada acai-berry
5. Kandungan fiber yang tinggi juga membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah untuk pesakit diabetes
6. Antioksida yang tinggi membantu menegangkan kulit. Resipi Awet muda dengan masker buah naga anyone?
7. Dragonfruit membantu pesakit arthritis dengan cara meredakan keradangan sendi
8. Kulit dragonfruit boleh digunakan untuk merawat jerawat. Tepek saja di muka macam masker
9. Setanding aloe vera, campuran Dragonfruit, timun & madu boleh digunakan untuk meredakan 'sunburnt' πŸ˜‰

Wow, kalau macam ni Mommy pun boleh cuba Pitaya Tropical Breakfast kan? 😘
.
#bebjfaq #babyeatsbyjustlixa #panaskanje #bebj

We have 7 different textured purees for your baby to try, recommended from 8 months onwards based on the ingredients being used

Apple & Apricot
Baby's Shepard's Pie (contains beef)
Butternut Chicken (contains chicken)
Sweet Chicken (contains chicken)
Chicken Veggies Casserole (contains chicken)
Sweetcorn Delights (contains fresh cows milk)
Sweet Potato & Spinach (with chicken stocks)

What's your baby's favorite?

Order now via @bebjagents 😘

#bebjmenu #bebj #babyeatsbyjustlixa #babyeats #babyfood #bebjfaq - #regrann

@Regrann from @babyeatsbyjustlixa - 9 sebab perlu cuba buah naga (Pitaya/Dragonfruit)
1. Rendah kolesterol
2. Kaya dengan monounsaturated fat, bagus untuk kesihatan jantung
3. Kandungan fiber yang tinggi membantu mengatasi masalah sembelit
4. Bersifat anti-kanser kerana mengandungi anti-oksida yang lebih tinggi daripada acai-berry
5. Kandungan fiber yang tinggi juga membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah untuk pesakit diabetes
6. Antioksida yang tinggi membantu menegangkan kulit. Resipi Awet muda dengan masker buah naga anyone?
7. Dragonfruit membantu pesakit arthritis dengan cara meredakan keradangan sendi
8. Kulit dragonfruit boleh digunakan untuk merawat jerawat. Tepek saja di muka macam masker
9. Setanding aloe vera, campuran Dragonfruit, timun & madu boleh digunakan untuk meredakan 'sunburnt' πŸ˜‰

Wow, kalau macam ni Mommy pun boleh cuba Pitaya Tropical Breakfast kan? 😘
.
#bebjfaq #babyeatsbyjustlixa #panaskanje #bebj - #regrann

#panaskanje .Just reheat & serve. Makanan bayi keluaran Muslim semudah ABC untuk disediakan. Bukan saja jimat masa ibu, yang penting berkhasiat dan banyak pilihan. Baby pasti tidak jemu πŸ˜‰
.
Pilihan menu daripada 6 bulan sehingga 5 tahun. Dimasak penuh kasih sayang menggunakan bahan-bahan fresh tanpa sebarang garam, gula, perasa tiruan dan pastinya tanpa pengawet. Cuma panaskan terus boleh dimakan. Simple bukan?
.
Order terus melalui ejen ejen kami di serata Malaysia. COD atau walk in ke outlet-outlet kami. Senarai agents πŸ‘‰ @bebjagents

#bebjfaq #babyfood #babypuree #puree #babyeatsbyjustlixa #babyeats #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #puribayi #pureebaby #makananbaby #makananbayi

.
APA ITU BEET ROOT ?
********* Beet root paling sesuai diperkenalkan kepada baby bermula pada usia 8 bulan ke atas. Beets mengandungi kandungan kalsium, potassium dan Vitamin A serta serat fiber yang tinggi, sangat bagus untuk kesihatan baby.
.
Apabila membeli beet root, pilih buah yang bersaiz sederhana berbanding bersaiz besar kerana berdasarkan pengalaman Mama Lix buah bersaiz lebih kecil isinya lebih lembut dan juicy. Buah yang besar isi dia agak dry dan warna pun tak cantik!
.
Cara yang paling sesuai untuk penyediaan beet root sebagai makanan baby ialah dengan cara bakar (roast) atau lebih baik 'steam' untuk mengekalkan kandungan vitamin A & Beta Carotene.
.
.
Simple recipe πŸ‘‡πŸ»
=============
Beet Root Rice Casserole
=============
.
2 cawan beet root dipotong dadu atau sliced yg siap dimasak .
3 cawan nasi brown rice .
Sebiji bawang kecil di potong dadu dan sauteed .
1 cawan isi ayam rebus/bakar shredded .
1/2 cawan BeBJ homemade chicken stocks .
Susu full cream/whole milk yogurt (secukup rasa) .
Spice (optional) .
.
- Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata .
- Sediakan dish Casserole dengan non-stick cooking spray atau olive oil .
- Tuang campuran sama rata ke dalam dish dan bakar pada suhu 350 darjah selama 50 minit ke satu jam .
- Biarkan sejuk sedikit sebelum hidang. mommies boleh blend sedikit jika perlu atau terus hidang utk toddler .
.
.
p/s : beetroot ialah salah satu ingredients utama dlm menu kami Plums and Barley Porridge (8m+)
.
.
Selamat mencuba πŸ˜‰
.
Sumber dan Recipe oleh Wholesomebabyfood

#BeBJFAQ

Cara penyimpanan & cara - cara untuk memanaskan FROZEN FOOD BeBJ πŸ˜€

#bebjfaq

#Repost from @bebjmenu with @regram.app ... @Regrann from @babyeatsbyjustlixa - Secara asasnya 'milestone' atau pertumbuhan setiap bayi adalah berbeza jadi kebiasaannya di antara usia 4-6 bulan
.
Walaubagaimanapun, Kementerian Kesihatan Malaysia menyarankan bahawa 6 bulan pertama, susu ibu adalah makanan eksklusif, jadi pemberian 'solid food' terlalu awal boleh menyebabkan bayi gagal untuk mendapatkan khasiat sepenuhnya daripada susu ibu seperti yang diperlukan
.
Jadi, seeloknya, 'solid food' hanya dimulakan pada usia 6 bulan ke atas atau apabila bayi sudah boleh :
- duduk tegap tanpa bantuan ibubapa (dengan sendirinya)
- dan menunjukkan minat terhadap makanan (meleleh air liur bukan petanda sudah bersedia utk makan ya πŸ™ƒ)
.
Elakkan juga menyuap makanan kepada bayi yang sedang berbaring πŸ‘ŽπŸ‘Ž
.
Bayi boleh dipangku atau diletakkan di dalam kerusi khas untuk makan (high-chair, bumbo seat)
.
Pastikan ibu mengamalkan teknik '4-days-rule' dan sebaiknya mengikut saranan 'baby food chart' supaya bayi diperkenalkan setiap jenis makanan mengikut had umur yang sesuai dan memudahkan mengenalpasti alergi makanan
.
Makanan bayi juga tidak perlu ditambah sebarang garam atau gula kerana bukan sahaja badan bayi tidak mampu untuk memprosesnya tetapi juga deria rasa bayi adalah semulajadi sudah mampu mengenalpasti rasa asli setiap makanan yang diberikan, deria rasa bayi sangat kuat!
.
Ibu bapa juga disarankan untuk tidak perlu terburu-buru untuk memperkenalkan makanan kepada bayi kerana bayi mempunyai seluruh hidupnya untuk makan πŸ˜„
.
Order makanan bayi Baby Eats By Justlixa melalui ejen sah πŸ‘‰ @bebjagents
.
#BeBJFAQ #bebj #babyeatsbyjustlixa #babyeats #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #makananbaby #makananbayi - #regrann

@Regrann from @babyeatsbyjustlixa - #BEBJFAQ - How long BeBJ Healthy Baby and toddler meals last? When does it expire?

For optimum nutrients retention, frozen baby food is best to be consumed within 1 or 2 months. However, stored correctly in the freezer, the food should still safe to be consumed and last up to 6 months or even 1 year.

It is also important to remember, defrosted frozen baby food should not be refrozen to avoid bacteria contamination and food poisoning
.
.
#bebj #babyeatsbyjustlixa #babyeats #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #sayajual #puree #babypasta #damansara #makananbaby #makananbayi - #regrann

Bila? πŸ€” @Regrann from @babyeatsbyjustlixa - Secara asasnya 'milestone' atau pertumbuhan setiap bayi adalah berbeza jadi kebiasaannya di antara usia 4-6 bulan
.
Walaubagaimanapun, Kementerian Kesihatan Malaysia menyarankan bahawa 6 bulan pertama, susu ibu adalah makanan eksklusif, jadi pemberian 'solid food' terlalu awal boleh menyebabkan bayi gagal untuk mendapatkan khasiat sepenuhnya daripada susu ibu seperti yang diperlukan
.
Jadi, seeloknya, 'solid food' hanya dimulakan pada usia 6 bulan ke atas atau apabila bayi sudah boleh :
- duduk tegap tanpa bantuan ibubapa (dengan sendirinya)
- dan menunjukkan minat terhadap makanan (meleleh air liur bukan petanda sudah bersedia utk makan ya πŸ™ƒ)
.
Elakkan juga menyuap makanan kepada bayi yang sedang berbaring πŸ‘ŽπŸ‘Ž
.
Bayi boleh dipangku atau diletakkan di dalam kerusi khas untuk makan (high-chair, bumbo seat)
.
Pastikan ibu mengamalkan teknik '4-days-rule' dan sebaiknya mengikut saranan 'baby food chart' supaya bayi diperkenalkan setiap jenis makanan mengikut had umur yang sesuai dan memudahkan mengenalpasti alergi makanan
.
Makanan bayi juga tidak perlu ditambah sebarang garam atau gula kerana bukan sahaja badan bayi tidak mampu untuk memprosesnya tetapi juga deria rasa bayi adalah semulajadi sudah mampu mengenalpasti rasa asli setiap makanan yang diberikan, deria rasa bayi sangat kuat!
.
Ibu bapa juga disarankan untuk tidak perlu terburu-buru untuk memperkenalkan makanan kepada bayi kerana bayi mempunyai seluruh hidupnya untuk makan πŸ˜„
.
Order makanan bayi Baby Eats By Justlixa melalui ejen sah πŸ‘‰ @bebjagents
.
#BeBJFAQ #bebj #babyeatsbyjustlixa #babyeats #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #sayajual #puree #babypasta #damansara #makananbaby #makananbayi - #regrann - #regrann

@Regrann from @babyeatsbyjustlixa - Apabila anda sudah merawat masalah yang menjadi punca kepada berat badan anak tidak bertambah, maka lakukan pula beberapa tip bagi menambah berat badan mereka. Apa pun ia mesti dirujuk kepada pakar pemakanan yang bertauliah terlebih dahulu.

1. Berikan tiga kali hidangan makanan utama (karbohidrat, sayur dan lauk) dalam sehari dan dua kali kudapan yang terdiri daripada buah-buahan, roti dan biskut.

2. Masukkan hidangan menu berasaskan daging lembu sebagai makanan utama untuk anak. Ini kerana daging mengandungi zat besi yang tinggi. Tetapi jangan bagi anak minum susu selepas makan daging kerana susu menghalang penyerapan zat besi dalam badan. Sebaiknya hidangkan jus buah yang mengandungi vitamin C kerana ia membantu penyerapan zat besi.

3. Tambah satu sudu kecil minyak zaitun extra virgin ke dalam hidangan makanan anak yang sudah siap dimasak. Minyak zaitun kaya dengan kandungan lemak. Minyak zaitun extra virgin yang tidak bersuhu tinggi dan tidak menggunakan bahan kimia dalam proses pembuatannya sangat sesuai ditambah ke dalam makanan si kecil.

4. Gandakan kandungan karbohidrat dalam menu utama anak. Contohnya hidangkan nasi dan sup ayam yang turut mengandungi kentang dan makaroni.

5. Hidangkan buah-buahan yang tinggi kalori seperti pisang dan avokado sebagai kudapan anak.

6. Berikan anak snek tambahan seperti roti, biskut atau pisang satu jam sebelum dia tidur.

7. Penggunaan mentega juga boleh membantu merangsang penambahan berat badan anak. Gunakan ia untuk menggoreng telur atau roti.

Walaupun anda berusaha untuk menambahkan jumlah pengambilan karbohidrat dalam menu anak tetapi perlu tetap mengekalkan gizi yang seimbang iaitu mesti ada hidangan protein, zat besi dan vitamin dalam menu hariannya.

Berikut adalah 15 jenis makanan yang berupaya membantu menambah berat badan bayi dan kanak-kanak.

1. Susu penuh krim
2. Yogurt penuh krim
3. Keju
4. Pisang
5. Ragi
6. Avokado
7. Keledek
8. Telur
9. Ubi kentang
10. Mentega
11. Ghee
12. Mentega kacang
13. Minyak zaitun
14. Kekacang
15. Ciku

Selamat mencuba πŸ€— *Artikel sumber Google
#bebjfaq #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #

Perlukan bantuan dalam menyediakan hidangan berkhasiat dan lazat untuk si kecil? 😘

Sama ada untuk dimakan begitu sahaja atau dijadikan bahan tambahan dalam masakan, menu-menu BeBJ datang dengan pakej lengkap : HOMEMADE | LAZAT | MENJIMATKAN MASA | MENU YANG MENARIK πŸ‘

Cuma #panaskanje πŸ€—

COD untuk kawasan Kajang & Brickfields (weekday) melalui Mak Ngah di www.wasap.my/60127076642 atau klik link WA di bio πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘† #panaskanje #bebjfaq #babyfood #babypuree #puree #babyeatsbyjustlixa #babyeats #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #puribayi #pureebaby #makananbaby #makananbayi #makngahbebj #makngahbebjinfo #bebjkajang #bebjbrickfields

SEMBELIT VS CIRIT BIRIT - Makanan apa yang perlu diberikan dan dielakkan?

CONSTIPATION VS DIARRHEA - What's to give and what's to avoid?

Jika baby mengalami sembelit, banyakkan beri baby makanan yang berfiber tinggi seperti buah buahan (Prune, plum, papaya, pumpkin) dan jus (epal atau Prune)
Jangkitan kuman atau virus, alergi makanan atau food poisoning boleh menyebabkan baby mengalami cirit birit. Cirit birit boleh menyebabkan baby mengalami dehydration jadi amat penting untuk memastikan baby minum susu atau air yang mencukupi
.
Jika cirit birit terlalu kerap atau berlarutan, sila bawa bayi berjumpa dengan doktor dan elakkan daripada memberi makan ubat tanpa nasihat doktor

Antara makanan yang Mommy boleh cuba beri pada baby jika mengalami cirit birit ialah roti (Bread), bubur nasi (Rice), Applesauce, roti bakar (Toast) = BRAT
. .
#BeBJFAQ #babyfood #babypuree #babypasta #babyeatsbyjustlixa #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #sayajual #puree #makngahbebj #makngahbebjinfo #bebjkajang #bebjbrickfields

#BeBJFAQ Cara kenalpasti baby sudah ready untuk makan πŸ˜‰
.
Mengikut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), untuk 6 bulan pertama hayat bayi cuma memerlukan susu ibu sahaja secara esklusif. Makanan semi solid/solid pula boleh diperkenalkan seawal usia 6 bulan sebagai makanan pelengkap (complementary)
.
Walaubagaimanapun, ada sesetengah doktor pakar bayi berpendapat makanan bayi boleh diperkenalkan seawal usia 4-6 bulan. Doktor pakar bayi boleh menilai tahap tumbesaran dan keperluan nutrisi bayi dan boleh mengesahkan jika bayi perlu makan lebih awal daripada usia 6 bulan. Ini perlu kerana memberi bayi makan terlalu awal sangat berisiko jika perut bayi anda tidak cukup matang untuk memproses makanan solid selain daripada susu (cecair)
.
Biar lambat asal selamat πŸ€—

| Baby Food Delivery |
.
Ready Stock! Ready Stock ! 😊
.
WA 019.622.2624 untuk order dan penghantaran.atau klik link whatsapp di profile @armell_shoppe .
@Regrann from @babyeatsbyjustlixa - 9 sebab perlu cuba buah naga (Pitaya/Dragonfruit)
.
1. Rendah kolesterol
.
2. Kaya dengan monounsaturated fat, bagus untuk kesihatan jantung
.
3. Kandungan fiber yang tinggi membantu mengatasi masalah sembelit
.
4. Bersifat anti-kanser kerana mengandungi anti-oksida yang lebih tinggi daripada acai-berry
.
5. Kandungan fiber yang tinggi juga membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah untuk pesakit diabetes
.
6. Antioksida yang tinggi membantu menegangkan kulit. Resipi Awet muda dengan masker buah naga anyone?
.
7. Dragonfruit membantu pesakit arthritis dengan cara meredakan keradangan sendi
.
8. Kulit dragonfruit boleh digunakan untuk merawat jerawat. Tepek saja di muka macam masker
.
9. Setanding aloe vera, campuran Dragonfruit, timun & madu boleh digunakan untuk meredakan 'sunburnt' πŸ˜‰
.
Wow, kalau macam ni Mommy pun boleh cuba Pitaya Tropical Breakfast kan? 😘
.
#bebjfaq #babyeatsbyjustlixa #panaskanje #bebj #sayajual #babyfood #toddlermeal #dragonfruit #pitaya #nopreservatives #solidfood #bazaarpaknil #sedap #makananberkhasiat #nosugar #murah #muslimproduct

Baby ada eczema? Semak Tips Memperkenalkan Makanan untuk Bayi Eczema & senarai menu Eczema friendly berikut πŸ˜‰ #bebjfaq

9 sebab perlu cuba buah naga (Pitaya/Dragonfruit)
1. Rendah kolesterol
2. Kaya dengan monounsaturated fat, bagus untuk kesihatan jantung
3. Kandungan fiber yang tinggi membantu mengatasi masalah sembelit
4. Bersifat anti-kanser kerana mengandungi anti-oksida yang lebih tinggi daripada acai-berry
5. Kandungan fiber yang tinggi juga membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah untuk pesakit diabetes
6. Antioksida yang tinggi membantu menegangkan kulit. Resipi Awet muda dengan masker buah naga anyone?
7. Dragonfruit membantu pesakit arthritis dengan cara meredakan keradangan sendi
8. Kulit dragonfruit boleh digunakan untuk merawat jerawat. Tepek saja di muka macam masker
9. Setanding aloe vera, campuran Dragonfruit, timun & madu boleh digunakan untuk meredakan 'sunburnt' πŸ˜‰

Wow, kalau macam ni Mommy pun boleh cuba Pitaya Tropical Breakfast kan? 😘
.
#bebjfaq #babyeatsbyjustlixa #panaskanje #bebj

Most Popular Instagram Hashtags