[PR] Gain and Get More Likes and Followers on Instagram.

#bebjfaq

1381 posts

TOP POSTS

KENAPA PERLU MENAMBAH BONE BROTH/ STOCKS DALAM MAKANAN?
.
"Hanya 2 bahan yang wajib untuk membuat bone broth, iaitu tulang & cuka. Ramuan lain untuk memberi rasa sedap. Cuka utk pastikan zat galian drp tulang larut ke dalam sup. Gunakan slow cooker atau pressure cooker. Jangan guna periuk aluminum, aluminium yg terlarut boleh jd racun.

Cuka boleh guna samada cuka makan biasa, apple cider vinegar atau perahan lemon. 1 sudu besar vs 4 cawan air. Masak dalam pressure cooker 1 jam, slow cooker 4 jam.

Sup yang dihasilkan boleh ditambah jadi perasa dalam masakan nasi, bubur, kuah sayur, kuah mee, asas kari dan sebagainya.

Tulang yang dimaksudkan ialah tulang ayam (chicken carcass), kaki ayam, ikan, lembu, kambing, ikan bilis (jgn buang tulang).
.
Think out of the box dan pastikan keluarga anda mengambil bone broth sekerap mungkin. Bagi bayi dan kanak2 sedang membesar, setiap hari"- Dr. Suriyakhatun.

Health benefits :
1. Gelatin found in bone broth helps seal and heal your gut. Promote healthy digestion
2. Chicken soup has a proven study that indicates it does Inhibits infection
3. Glucosamine extracted from boiled down bones reduces joint pain & inflammation
4. Amino acid fights inflammation, Glycine helps you sleeps better
5. High magnesium, calcium & other nutrients promote strong, healthy bones
6. Gelatin promotes healthy hair & nail growth

Chicken stocks
RM5.00
4oz each bottle

Beef Stocks
RM15 for set of 4 bottles
2oz each bottles

Purchase via BeBJ Authorised COD or Outlets. List agents 👉 @bebjagents
.
#chickenstocksbebj #bebjfaq

This post was reposted using @the.instasave.app #theinstasaveapp
・・・
"KENAPA PERLU MENAMBAH BONE BROTH/CHICKEN STOCKS DALAM MAKANAN? "Hanya 2 bahan yang wajib untuk membuat bone broth, iaitu tulang & cuka. Ramuan lain untuk memberi rasa sedap. Cuka utk pastikan zat galian drp tulang larut ke dalam sup. Gunakan slow cooker atau pressure cooker. Jangan guna periuk aluminum, aluminium yg terlarut boleh jd racun.

Cuka boleh guna samada cuka makan biasa, apple cider vinegar atau perahan lemon. 1 sudu besar vs 4 cawan air. Masak dalam pressure cooker 1 jam, slow cooker 4 jam.

Sup yang dihasilkan boleh ditambah jadi perasa dalam masakan nasi, bubur, kuah sayur, kuah mee, asas kari dan sebagainya.

Tulang yang dimaksudkan ialah tulang ayam (chicken carcass), kaki ayam, ikan, lembu, kambing, ikan bilis (jgn buang tulang).
.
Think out of the box dan pastikan keluarga anda mengambil bone broth sekerap mungkin. Bagi bayi dan kanak2 sedang membesar, setiap hari"- Dr. Suriyakhatun.

Health benefits :
1. Gelatin found in bone broth helps seal and heal your gut. Promote healthy digestion
2. Chicken soup has a proven study that indicates it does Inhibits infection
3. Glucosamine extracted from boiled down bones reduces joint pain & inflammation
4. Amino acid fights inflammation, Glycine helps you sleeps better
5. High magnesium, calcium & other nutrients promote strong, healthy bones
6. Gelatin promotes healthy hair & nail growth

@babyeatsbyjustlixa Chicken stocks
WM : RM5.00 | EM : RM7.90
4oz each bottle

Purchase via BeBJ Authorised COD or Outlets. List agents 👉 @bebjagents
.
#chickenstocksbebj #bebjfaq"

Salam and hi! To all my @babyeatsbyjustlixa customers, these new Beef Stocks will be available soon for purchase. Do PM or WhatsApp me at 016-921 0540 to pre-order yours or follow @men_jaja for updates on the availability in store soon. Thank you! 😊
.
KENAPA PERLU MENAMBAH BONE BROTH/ STOCKS DALAM MAKANAN?
.
"Hanya 2 bahan yang wajib untuk membuat bone broth, iaitu tulang & cuka. Ramuan lain untuk memberi rasa sedap. Cuka utk pastikan zat galian drp tulang larut ke dalam sup. Gunakan slow cooker atau pressure cooker. Jangan guna periuk aluminium, aluminium yg terlarut boleh jadi racun.
.
Cuka boleh guna samada cuka makan biasa, apple cider vinegar atau perahan lemon. 1 sudu besar vs 4 cawan air. Masak dalam pressure cooker 1 jam, slow cooker 4 jam.
.
Sup yang dihasilkan boleh ditambah jadi perasa dalam masakan nasi, bubur, kuah sayur, kuah mee, asas kari dan sebagainya.
.
Tulang yang dimaksudkan ialah tulang ayam (chicken carcass), kaki ayam, ikan, lembu, kambing, ikan bilis (jgn buang tulang).
.
Think out of the box dan pastikan keluarga anda mengambil bone broth sekerap mungkin. Bagi bayi dan kanak2 sedang membesar, setiap hari"- Dr. Suriyakhatun.
.
Health benefits :
1. Gelatin found in bone broth helps seal and heal your gut. Promote healthy digestion
2. Chicken soup has a proven study that indicates it does Inhibits infection
3. Glucosamine extracted from boiled down bones reduces joint pain & inflammation
4. Amino acid fights inflammation, Glycine helps you sleeps better
5. High magnesium, calcium & other nutrients promote strong, healthy bones
6. Gelatin promotes healthy hair & nail growth
.
Beef Stocks
RM15 for set of 4 bottles
2oz each bottles
#beefstockbebj #bebjfaq #bebjkuantan

#BeBJFAQ Cara kenalpasti baby sudah ready untuk makan 😉
.
Mengikut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), untuk 6 bulan pertama hayat bayi cuma memerlukan susu ibu sahaja secara esklusif. Makanan semi solid/solid pula boleh diperkenalkan seawal usia 6 bulan sebagai makanan pelengkap (complementary)
.
Walaubagaimanapun, ada sesetengah doktor pakar bayi berpendapat makanan bayi boleh diperkenalkan seawal usia 4-6 bulan. Doktor pakar bayi boleh menilai tahap tumbesaran dan keperluan nutrisi bayi dan boleh mengesahkan jika bayi perlu makan lebih awal daripada usia 6 bulan. Ini perlu kerana memberi bayi makan terlalu awal sangat berisiko jika perut bayi anda tidak cukup matang untuk memproses makanan solid selain daripada susu (cecair)
.
Biar lambat asal selamat 🤗 - #regrann - #regrann

.
[KHAS UNTUK BAYI 6 BULAN SEKITAR ALOR SETAR, JITRA, CHANGLUN & PERLIS]
.
.
Mommies, jangan lupa kalau beli SUPER VALUE BUY --> Stage 1 .
.
Sesuai untuk baby 6 bulan baru mula makan dan pastikan buat 4 days rule tau. .
🌸 Sebotol potong 4 bahagian (1oz satu bahagian) .
🌸 Beri baby makan 1oz 1 kali sehari sahaja .
🌸 Untuk 4 hari tu makan perisa yang SAMA sahaja, bila lulus tiada alergi baru cuba perisa lain pula .
.
ℹ️ Pakej Stage 1 ni sebenarnya boleh tahan sebulan, berbaloi baloi!!
.
Selepas baby dah lulus semua Ingredients asas utk 6 bulan, boleh mix and match pula. .
.
Contohnya, .
✅ 1oz labu + 1 oz lobak .
✅ 1oz Sweet potato + 1 oz pear .
✅1oz apple + 1 oz pear
.
.
Pelan2 increase portion dan kekerapan makan drp 1x sehari ke 2x sehari, jangan terus boleh makan terus bagi baby makan sebotol 4oz. Don't get tempted walaupun baby 'berselera, kita sebagai org dewasa perlu buat keputusan bukan ikut anak tau! .
.
Seronok sebenarnya buat 4 days rule sbb boleh juga digunakan untuk variasikan makanan anak tapi pada masa yang sama apply 4 days rule utk pastikan keselesaan dan keselamatan anak sebab kes alergi makanan ni ada yg mild dan ada yg serius. Jadi lebih baik Mommies berhati2 ya. Good luck! .
.
#BeBJFAQ #solidfood #babyfood

KENAPA PERLU MENAMBAH BONE BROTH/ STOCKS DALAM MAKANAN?
.
"Hanya 2 bahan yang wajib untuk membuat bone broth, iaitu tulang & cuka. Ramuan lain untuk memberi rasa sedap. Cuka utk pastikan zat galian drp tulang larut ke dalam sup. Gunakan slow cooker atau pressure cooker. Jangan guna periuk aluminum, aluminium yg terlarut boleh jd racun.

Cuka boleh guna samada cuka makan biasa, apple cider vinegar atau perahan lemon. 1 sudu besar vs 4 cawan air. Masak dalam pressure cooker 1 jam, slow cooker 4 jam.

Sup yang dihasilkan boleh ditambah jadi perasa dalam masakan nasi, bubur, kuah sayur, kuah mee, asas kari dan sebagainya.

Tulang yang dimaksudkan ialah tulang ayam (chicken carcass), kaki ayam, ikan, lembu, kambing, ikan bilis (jgn buang tulang).
.
Think out of the box dan pastikan keluarga anda mengambil bone broth sekerap mungkin. Bagi bayi dan kanak2 sedang membesar, setiap hari"- Dr. Suriyakhatun.

Health benefits :
1. Gelatin found in bone broth helps seal and heal your gut. Promote healthy digestion
2. Chicken soup has a proven study that indicates it does Inhibits infection
3. Glucosamine extracted from boiled down bones reduces joint pain & inflammation
4. Amino acid fights inflammation, Glycine helps you sleeps better
5. High magnesium, calcium & other nutrients promote strong, healthy bones
6. Gelatin promotes healthy hair & nail growth

Chicken stocks
RM5.00
4oz each bottle

Beef Stocks
RM15 for set of 4 bottles
2oz each bottles .
#chickenstocksbebj #bebjfaq

Help! Baby saya sembelit, tak tau nak bagi makan apa?! 😢😢
.
Don't worry Mommy. Sembelit, kembung atau cirit adalah situasi yang normal untuk baby yang sedang membesar. It is unavoidable terutamanya utk baby yang baru bermula solid food. Perut baby yang belum cukup matang kadang-kadang belum boleh nak hadam dengan baik sesetengah jenis makanan
.
Ok! So apa nak buat jika baby kembung atau sembelit. Pertama sekali Mommy kena stop beri baby makan makanan yang menyebabkan baby sembelit. Kat sini pentingnya process 4-days-rule sebab kita boleh immediately rule out makanan yang mana yang menyebabkan 'food intolerance' dan baby jadi sembelit 😉
.
Jadi immediately stop makanan tersebut. Perlu diingat, makanan yang menyebabkan sembelit tidak sama untuk setiap baby. Jadi jangan bandingkan atau samakan dengan baby jiran sebelah atau BFF tau. 4 days rule, 4 days rule, 4 days rule ☝️
.
Stop kan juga pemberian makanan yang tinggi fibre. BRAT adalah singkatan utk Banana, Rice, Applesauce & Toast. Pisang, nasi putih, puree apple atau roti bakar boleh memburukkan lagi situasi sembelit kerana kandungan fibrenya yang tinggi boleh mengeraskan najis. Jadi, kalau baby cirit, boleh bagi BRAT ya. Makanan lain yang Mommy boleh avoid adalah kentang putih, pasta dan juga produk tenusu (dairy) 😊
.
Jadi kalau tak boleh makan BRAT kena makan apa? Jawapannya SUPER P!!
.
Beri makanan seperti Papaya, Plums, Peach, Pumpkin dan Prune. Mommy boleh buat bubur oatmeal atau barley bersama super P foods utk baby yang 8 bulan ke atas supaya lebih kenyang. Menu BeBJ Mommy boleh cuba mcm dalam gambar di atas ya 😉
.
Kandungan gula dalam jus epal, prune atau anggur juga membantu utk baby yang sedang sembelit. Utk baby bawah 4 bulan, Mommy boleh cairkan 1oz jus epal atau anggur dlm air atau susu utk melawaskan pembuangan
.
Selain daripada beri makan, Mommy juga boleh guna minyak telon atau juga boleh cuba balm Collywables @elixirforsoraya kat tapak kaki dan juga perut baby. Letak tangan di atas pusat baby kemudian urut arah jam. Mommy juga boleh gerakkan kaki baby mcm kayuh basikal utk melegakan kembung. Mandi air suam panas juga boleh membantu melegakan sembelit. Good luck Mommy! 😘
#bebjfaq #bebj #baby

Cara penyimpanan & cara - cara untuk memanaskan FROZEN FOOD BeBJ 😀

#bebjfaq

MOST RECENT

#Repost @babyeatsbyjustlixa with @repostapp
・・・
KENAPA PERLU MENAMBAH BONE BROTH/CHICKEN STOCKS DALAM MAKANAN? .
Hanya 2 bahan yang wajib untuk membuat bone broth, iaitu tulang & cuka. Ramuan lain untuk memberi rasa sedap. Cuka utk pastikan zat galian drp tulang larut ke dalam sup. Gunakan slow cooker atau pressure cooker. Jangan guna periuk aluminum, aluminium yg terlarut boleh jd racun.

Cuka boleh guna samada cuka makan biasa, apple cider vinegar atau perahan lemon. 1 sudu besar vs 4 cawan air. Masak dalam pressure cooker 1 jam, slow cooker 4 jam.

Sup yang dihasilkan boleh ditambah jadi perasa dalam masakan nasi, bubur, kuah sayur, kuah mee, asas kari dan sebagainya.

Tulang yang dimaksudkan ialah tulang ayam (chicken carcass), kaki ayam, ikan, lembu, kambing, ikan bilis (jgn buang tulang).
.
Think out of the box dan pastikan keluarga anda mengambil bone broth sekerap mungkin. Bagi bayi dan kanak2 sedang membesar, setiap hari"- Dr. Suriyakhatun.

Health benefits :
1. Gelatin found in bone broth helps seal and heal your gut. Promote healthy digestion
2. Chicken soup has a proven study that indicates it does Inhibits infection
3. Glucosamine extracted from boiled down bones reduces joint pain & inflammation
4. Amino acid fights inflammation, Glycine helps you sleeps better
5. High magnesium, calcium & other nutrients promote strong, healthy bones
6. Gelatin promotes healthy hair & nail growth

@babyeatsbyjustlixa Chicken stocks
WM : RM5.00 | EM : RM7.90
4oz each bottle

Purchase via BeBJ Authorised COD or Outlets. List agents 👉 @bebjagents
.
#chickenstocksbebj #bebjfaq

Looking for some easy-to-make, yummy dishes for our little ones ? You've come to the right place, Mommies😍
.
We have several choices for babies from weaning to toddlers. Above are the list of @babyeatbyjustlixa menu for the little minions😊👆🏻
*swipe to the left to see more*
.
Kindly contact 013-9802287 to order
.
#babyeatsbyjustlixa #bebj #bebjobt #bebjfaq #babyfood #babyfoodonthego #homemadepuree #homemadebabyfood #weaning #puree #babypuree #bebjkeramat #bebjtamanpermata #bebjsetiawangsa #bebjwangsamaju #bebjklcc #bebjmelawati

Hello Mommies🤗 For those who have been asking for BeBJ in several days before, it's very unfortunate to inform that we have ran out of few stages and our bestseller Chicken Stocks too. But NOW.....we have just restocked them ALL😍😍😍
.
.
Kindly contact 013-9802287 to order
.
#babyeatsbyjustlixa #bebj #bebjobt #bebjfaq #babyfood #babyfoodonthego #homemadepuree #homemadebabyfood #weaning #puree #babypuree #bebjkeramat #bebjtamanpermata #bebjsetiawangsa #bebjwangsamaju #bebjklcc #bebjmelawati

@Regranned from @babyeatsbyjustlixa - ‘Fussy Eater’ biasanya merujuk kepada baby yang memilih makan, kebiasannya tidak serius dan semetinya bukan penyakit!

The most important thing yang Mommy perlu ingat ialah untuk tidak memberi pilihan untuk makan. If baby tak nak makan makanan yang dihidangkan, tak mengapa, don’t make a fuss, simply take the meal away and move on!

Yes, mereka mungkin akan berlapar, yes mereka akan menangis, tetapi jika baby menolak makanan yang diberi dan Mommy cepat-cepat menyediakan makanan yang mereka suka, mereka akan dengan segera mula faham yang jika mereka menolak & menangis (buat akal) Mommy akan cepat mengalah, sekaligus belajar untuk memanipulasikan Mommy!
.
Tetapi jika Mommy tetap pendirian & gigih serta tidak cepat mengalah, baby akan cepat faham bahawa dia tiada pilihan dan belajar untuk makan je apa yang di hidangkan, kalau tak nanti lapar! 😅
.
Method ni mungkin agak kejam tetapi amat berkesan. Yang penting Mommy mesti bertabah. ✊
.
Tanggungjawab menyediakan makanan berkhasiat dan seimbang adalah tugas Mommy/Daddy dan jangan biarkan baby yang tentukan apa yang mereka perlu atau suka makan.
Remember, kids wont starve themselves. They will eat 😉

#bebjfaq #babyeatsbyjustlixa #bebj #babyeats #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #sayajual #puree #nosugar #nopreservatives #nosalt - #regrann

Musim travel kembali.. Ramai mak2 yg bertanya tips utk bawak baby food BEBJ semasa travel.. Jom baca.. 👇👇👇 ✈✈TRAVELLING TIPS BERSAMA BEBJ✈✈
・・・ Mommies yang nak pegi travel tu kalau nak bawak stok frozen boleh letak dlm cooler bag mcm ni bersama ice packs, insyaAllah tahan overnight, naik flight ke Korea, Japan, Aussie, Hong Kong dan Dubai pun pernah customer BeBJ bawak. Kalau rasa was was boleh mintak cabin crew simpan kan dalam fridge dorang during the flight. Check in hotel terus transfer masuk fridge/chiller, the food should last approximately 5 days in the fridge. .
** Gentle reminder, food might slowly defrost during travel and if fully defrosted, kindly consume within 24 hours and do not refreeze ya. Jika masih ada ice particles masih boleh refreeze 😉
.
To reheat, you can reheat the food using a microwave. Our containers are not BPA free but it is freezer & microwave safe. You can opt to transfer first into a microwave-safe dish if your are cautious about BPA😉.
.
Satu cara lagi untuk reheat if microwave is not available is to bring along a small bottle and food warmer. We used to carry around Little Bean (or any brand) bottle and food warmer whenever travelling. Slow to reheat food but it's convenient and portable, but most importantly, happy tummy makes happy baby kan?
.
Happy travelling Mommies, enjoy your holidays 😘 .
.
#BeBJFAQ #bebj #bebjlove #travelwithbabies #holidays #familyvacation #dontpanic

#Repost @babyeatsbyjustlixa (@get_repost)
・・・
Hi Mommies, just sharing a trick to reheat your BeBJ meals using a microwave. Although some Mommies may not prefer to use microwave, using microwave is one of the most convenient and fast ways to reheat food 😊
.
Adding a glass or a bowl of water could help you retain the moisture of the food and avoid over-drying it
.
Use medium settings or defrost settings whenever reheating. We usually use 600 or 800 watt for 1 minute and we will take out the food and stir thoroughly. If needed, Mommies can add another 30-60 seconds to it
.
Note : if the meals have already been defrosted, Mommies do not need to reheat for too long
.
Always USE MICROWAVE SAFE and BPA FREE dish/glass whenever using the microwave
.
#babyeatsbyjustlixa #bebj #bebjobt #bebjfaq #babyfood #babyfoodonthego #homemadepuree #homemadebabyfood #weaning #puree #babypuree #bebjkeramat #bebjtamanpermata #bebjsetiawangsa #bebjwangsamaju #bebjklcc #bebjmelawati

Rice So Berry !
.
How does it taste ?
Deliciously creamy❤️👍🏻
.
What's so special about it ?
Dates, Basmathi rice and chia seeds are being soaked up with all the coconut and berryness🤗
*swipe left to see full ingredients*
.
Ehh...Is it safe for babies to consume chia seeds ?
Yes ! Always apply the basic 4-days rule or check with your pediatrician first, but generally speaking chia seeds are FANTASTIC for babies eight months and older🤗 They are full of antioxidants, omega 3 fatty acids and fiber.
.
All this while, I only know the fact that chia seeds can do magic to Breastfeeding Mommies. Tak pernah tahu pun yg chia seeds pun sgt bagus utk baby. Woahaaa! Ilmu baruu..😂
.
Still curious about this amazing little seeds ?🤔Try this delicious dessert by @babyeatsbyjustlixa that will delight your little foodie-in-training😍😍😍
.
Kindly contact 013-9802287 to order
.
#babyeatsbyjustlixa #bebj #bebjobt #bebjfaq #babyfood #babyfoodonthego #homemadepuree #homemadebabyfood #weaning #puree #babypuree #bebjkeramat #bebjtamanpermata #bebjsetiawangsa #bebjwangsamaju #bebjklcc #bebjmelawati

#Repost @babyeatsbyjustlixa (@get_repost)
・・・
[Info re-sharing] Oatmeal digalakkan direndam terlebih dahulu sebelum dimasak sekiranya anda atau anak ada mempunyai masalah :
-eczema
-asthma
-resdung
-kurang zat besi (anemia)
-GERD
.
Kalau pun tidak mempunyai masalah penghadaman, tetapi ingin meningkatkan kandungan zat besi dan lain-lain mineral dalam diet anak, maka saya galakkan juga. Cuma kaedahnya bagi kita orang Malaysia mungkin sedikit rumit, tapi perlu dijelaskan, bukan senang untuk senang :)
.
Mengapa perlu sangat untuk direndam?
.
Berikut adalah pelajaran sains ringkas untuk membantu anda memahami mengapa anda mungkin mahu "merendam" bijian anda:
.
Bijirin adalah benih. Benih bertujuan untuk melalui sistem belum dicernakan supaya mereka boleh ditanam di tempat lain (berfikir secara alami).
.
Untuk membuatkan ia tidak mudah dicerna dan mampu "dipindahkan untuk ditanam di tempat lain", terdapat beberapa anti-nutrien di dalamnya untuk menjadikan mereka sukar untuk dihadam.
.
Benih juga perlu dipertahankan sehingga masa yang sesuai untuk percambahan, jadi mereka mempunyai bahan-bahan tertentu yang menghentikan aktiviti enzim aktif percambahan.
.
Sebatian ini juga bertindak untuk menghalang aktiviti enzim aktif dalam sistem pencernaan anda.
.
"Merendam" bijirin penuh boleh membuat mereka lebih mudah dicernakan dan membantu sistem anda mendapat semua nutrien dalam makanan.
.
Baca info lanjut penjelasan kenapa bijirin perlu direndam dan cara-cara merendam di rendambijirin.blogspot.com
.
#babyeatsbyjustlixa #bebj #bebjobt #bebjfaq #babyfood #babyfoodonthego #homemadepuree #homemadebabyfood #weaning #puree #babypuree #bebjkeramat #bebjtamanpermata #bebjsetiawangsa #bebjwangsamaju #bebjklcc #bebjmelawati

Did you know? .
#BeBJFAQ .

Butternut & Pumpkin Puree. Sesuai sebagai makanan pertama daripada 6 bulan. Rasa dia sangat halus, lemak manis dan tinggi dengan kalori, vitamin A, calcium, folate & potassium. Menu wajib cuba untuk baby yang baru start makan. BTW, Butternut ni buah import yang mahal tau 😉
.
.

Eh, butternut tu ape? 😕
.
Butternut ni sejenis labu. Ang moh panggil butternut squash pumpkin.. haaa 3 harakat nak sebut. Ringkasnya butternut lah

Sejenis sayur, satu keluarga dengan labu kan. Eh bukan peanut butter tu, bukan keluarga kacang 😂
.
Rasa dia lemak2 manis. Tekstur lagi halus dan bau sangat wangi especially kalau dibakar. Babies mmg sangat suka ni. Mak n bapak budak pun I dah pernah tengok sapu licin sebotol. Test kata mereka 😉😛
.
Butternut ni tak angin ke?

Haa payah nak jawab angin tak angin sebab food tolerance setiap baby adalah lain2. Macam u makan kambing ok je tapi Mama Lix makan kambing jadi sakit kepala gittew. So far Alhamdulillah takde customer feedback cakap baby dorang sakit perut/angin colic makan Butternut puree kami.

First and foremost, sebaiknya kalau nak introduce new food kat baby always apply 4 days rule ya😉
.
#BeBJFAQ #butternutfaq #bebj #babyeatsbyjustlixa #babyeats #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #sayajual #puree #weaning #bebjmenu

👆
Pear puree (6m) from Stage 1
RM6 per bottle of 4 oz
.
.
Whatsapp 012-2709868 to place the order
.
Delivery areas - AMPANG - CHERAS - PUTRAJAYA - CYBERJAYA - SERDANG and nearest areas...
.
.
#makananbayi #babypuri #babyfood #bebjfaq #bebjmenu #ampang #cheras #cyberjaya #putrajaya - #regrann

🍎An apple a day can keep a doctor away🍎🍎
.
Apple puree (6m) from Stage 1
RM6 per bottle of 4 oz
.
.
Whatsapp 012-2709868 to place the order
.
Delivery areas - AMPANG - CHERAS - PUTRAJAYA - CYBERJAYA - SERDANG and nearest areas...
.
.
#makananbayi #babypuri #babyfood #bebjfaq #bebjmenu #ampang #cheras #cyberjaya #putrajaya - #regrann

Wow....banyaknya khasiat Pitaya ni..
.
.
Pitaya Tropical Breakfast
Available in Stage 3 - Little Foodie
RM79 for 10 bottles (mix flavours) .
Whatsapp 012-2709868 to place the order
.
Delivery areas - AMPANG - CHERAS - PUTRAJAYA - CYBERJAYA - SERDANG and nearest areas...
.
.
#makananbayi #babypuri #babyfood #bebjfaq #bebjmenu #ampang #cheras #cyberjaya #putrajaya - #regrann

@Regranned from @babyeatsbyjustlixa - Cara-cara memperkenalkan makanan pertama bayi menggunakan teknik 4-days-rule (6 MONTHS BABY) 🍎🍋🍐🍊
.
✅ Pastikan mula dengan '4 Days Rules'
✅ Satu bekas dibahagi/dipotong kepada empat (1oz satu bahagian)
✅ Beri baby makan 1oz satu kali sehari
✅ Empat hari cuma makan perisa yang sama
✅ Bila tiada alergi, baru mula dengan perisa yang lain dengan menggunakan cara yang sama
✅ Sekiranya semua perisa sudah dibuat '4 Days Rules' boleh cuba untuk mix &match
✅ Mix & Match - 1oz labu + 1oz lobak @ 1oz sweet potato + 1oz pear/1oz apple
✅ Perlahan-lahan naikkan kuantiti/kekerapan makan baby dari 1x sehari ke 2x sehari
.
❌ JANGAN TERUS BERI BABY 4OZ (SATU BEKAS)
.
#bebjfaq #bebj #babyeatsbyjustlixa #babyeats #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #sayajual #puree #babypasta #damansara - #regrann - #regrann

‘Fussy Eater’ biasanya merujuk kepada baby yang memilih makan, kebiasannya tidak serius dan semetinya bukan penyakit!

The most important thing yang Mommy perlu ingat ialah untuk tidak memberi pilihan untuk makan. If baby tak nak makan makanan yang dihidangkan, tak mengapa, don’t make a fuss, simply take the meal away and move on!

Yes, mereka mungkin akan berlapar, yes mereka akan menangis, tetapi jika baby menolak makanan yang diberi dan Mommy cepat-cepat menyediakan makanan yang mereka suka, mereka akan dengan segera mula faham yang jika mereka menolak & menangis (buat akal) Mommy akan cepat mengalah, sekaligus belajar untuk memanipulasikan Mommy!
.
Tetapi jika Mommy tetap pendirian & gigih serta tidak cepat mengalah, baby akan cepat faham bahawa dia tiada pilihan dan belajar untuk makan je apa yang di hidangkan, kalau tak nanti lapar! 😅
.
Method ni mungkin agak kejam tetapi amat berkesan. Yang penting Mommy mesti bertabah. ✊
.
Tanggungjawab menyediakan makanan berkhasiat dan seimbang adalah tugas Mommy/Daddy dan jangan biarkan baby yang tentukan apa yang mereka perlu atau suka makan.
Remember, kids wont starve themselves. They will eat 😉

#bebjfaq #babyeatsbyjustlixa #bebj #babyeats #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #sayajual #puree #nosugar #nopreservatives #nosalt

Most Popular Instagram Hashtags