#bebjfaq

1240 posts

TOP POSTS

#BeBJFAQ Cara kenalpasti baby sudah ready untuk makan πŸ˜‰
.
Mengikut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), untuk 6 bulan pertama hayat bayi cuma memerlukan susu ibu sahaja secara esklusif. Makanan semi solid/solid pula boleh diperkenalkan seawal usia 6 bulan sebagai makanan pelengkap (complementary)
.
Walaubagaimanapun, ada sesetengah doktor pakar bayi berpendapat makanan bayi boleh diperkenalkan seawal usia 4-6 bulan. Doktor pakar bayi boleh menilai tahap tumbesaran dan keperluan nutrisi bayi dan boleh mengesahkan jika bayi perlu makan lebih awal daripada usia 6 bulan. Ini perlu kerana memberi bayi makan terlalu awal sangat berisiko jika perut bayi anda tidak cukup matang untuk memproses makanan solid selain daripada susu (cecair)
.
Biar lambat asal selamat πŸ€—

#BeBJFAQ Cara kenalpasti baby sudah ready untuk makan πŸ˜‰
.
Mengikut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), untuk 6 bulan pertama hayat bayi cuma memerlukan susu ibu sahaja secara esklusif. Makanan semi solid/solid pula boleh diperkenalkan seawal usia 6 bulan sebagai makanan pelengkap (complementary)
.
Walaubagaimanapun, ada sesetengah doktor pakar bayi berpendapat makanan bayi boleh diperkenalkan seawal usia 4-6 bulan. Doktor pakar bayi boleh menilai tahap tumbesaran dan keperluan nutrisi bayi dan boleh mengesahkan jika bayi perlu makan lebih awal daripada usia 6 bulan. Ini perlu kerana memberi bayi makan terlalu awal sangat berisiko jika perut bayi anda tidak cukup matang untuk memproses makanan solid selain daripada susu (cecair)
.
Biar lambat asal selamat πŸ€— - #regrann - #regrann

Salam and hi! To all my @babyeatsbyjustlixa customers, these new Beef Stocks will be available soon for purchase. Do PM or WhatsApp me at 016-921 0540 to pre-order yours or follow @men_jaja for updates on the availability in store soon. Thank you! 😊
.
KENAPA PERLU MENAMBAH BONE BROTH/ STOCKS DALAM MAKANAN?
.
"Hanya 2 bahan yang wajib untuk membuat bone broth, iaitu tulang & cuka. Ramuan lain untuk memberi rasa sedap. Cuka utk pastikan zat galian drp tulang larut ke dalam sup. Gunakan slow cooker atau pressure cooker. Jangan guna periuk aluminium, aluminium yg terlarut boleh jadi racun.
.
Cuka boleh guna samada cuka makan biasa, apple cider vinegar atau perahan lemon. 1 sudu besar vs 4 cawan air. Masak dalam pressure cooker 1 jam, slow cooker 4 jam.
.
Sup yang dihasilkan boleh ditambah jadi perasa dalam masakan nasi, bubur, kuah sayur, kuah mee, asas kari dan sebagainya.
.
Tulang yang dimaksudkan ialah tulang ayam (chicken carcass), kaki ayam, ikan, lembu, kambing, ikan bilis (jgn buang tulang).
.
Think out of the box dan pastikan keluarga anda mengambil bone broth sekerap mungkin. Bagi bayi dan kanak2 sedang membesar, setiap hari"- Dr. Suriyakhatun.
.
Health benefits :
1. Gelatin found in bone broth helps seal and heal your gut. Promote healthy digestion
2. Chicken soup has a proven study that indicates it does Inhibits infection
3. Glucosamine extracted from boiled down bones reduces joint pain & inflammation
4. Amino acid fights inflammation, Glycine helps you sleeps better
5. High magnesium, calcium & other nutrients promote strong, healthy bones
6. Gelatin promotes healthy hair & nail growth
.
Beef Stocks
RM15 for set of 4 bottles
2oz each bottles
#beefstockbebj #bebjfaq #bebjkuantan

#Repost from @babyeatsbyjustlixa with @regram.app ... Beet root. Beet root paling sesuai diperkenalkan kepada baby bermula pada usia 8 bulan ke atas. Beets mengandungi kandungan kalsium, potassium dan Vitamin A serta serat fiber yang tinggi, sangat bagus untuk kesihatan baby.
.
Apabila membeli beet root, pilih buah yang bersaiz sederhana berbanding bersaiz besar kerana berdasarkan pengalaman Mama Lix buah bersaiz lebih kecil isinya lebih lembut dan juicy. Buah yang besar isi dia agak dry dan warna pun tak cantik!
.
Cara yang paling sesuai untuk penyediaan beet root sebagai makanan baby ialah dengan cara bakar (roast) atau lebih baik 'steam' untuk mengekalkan kandungan vitamin A & Beta Carotene.
.
Simple Beet Root Rice Casserole Recipe
.
2 cawan beet root dipotong dadu atau sliced yg siap dimasak
3 cawan nasi brown rice
sebiji bawang kecil di potong dadu dan sauteed
1 cawan isi ayam rebus/bakar shredded
1/2 cawan BeBJ homemade chicken stocks
susu full cream/whole milk yogurt (secukup rasa)
spice (optional)
.
-Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata
-sediakan dish Casserole dengan non-stick cooking spray atau olive oil
-tuang campuran sama rata ke dalam dish dan bakar pada suhu 350 darjah selama 50 minit ke satu jam.
-biarkan sejuk sedikit sebelum hidang. mommies boleh blend sedikit jika perlu atau terus hidang utk toddler

p/s : beetroot ialah salah satu ingredients utama dlm menu kami Plums and Barley Porridge (8m+) Selamat mencuba πŸ˜‰ -Sumber dan Recipe oleh Wholesomebabyfood #BeBJFAQ

Stage 1 - Pumpkin Puree
.
Antara pilihan nombor 1 baby yang baru belajar nak makan. Ramai Mommy risau 'angin' bila nak bagi baby makan labu, keledek dan sebagainya. Sebenarnya, tak perlu risau. Food intolerance setiap baby adalah berbeza, sebab itu sangat penting untuk Mommy amalkan 4 days rule
.
Eh 4 days rule tu apa? 4 days rule adalah proses memperkenalkan makanan bayi secara berperingkat iaitu dengan menghidangkan menu yang sama selama 4 hari sebelum memperkenalkan menu yang baru. Tujuannya untuk memudahkan Mommy mengenalpasti makanan yang mana satu yg 'trigger' alergi atau intolerance. Mama Lix pernah kupas panjang lebar pasal tajuk 4 days rule ni. Jemput baca di #BeBJFAQ ya πŸ€—
.
Oh macam mana nak beli? Boleh walk in ke Authorised Outlets atau COD dengan ejen-ejen kami. Senarai agents πŸ‘‰ @bebjagents 😘

| INFO |
.
WA 019.622.2624 utk dapatkan puree yang berkhasiat utk si manja! πŸ˜‰
.
@Regrann from @babyeatsbyjustlixa - Butternut & Pumpkin Puree. Sesuai sebagai makanan pertama daripada 6 bulan. Rasa dia sangat halus, lemak manis dan tinggi dengan kalori, vitamin A, calcium, folate & potassium. Menu wajib cuba untuk baby yang baru start makan. BTW, Butternut ni buah import yang mahal tau ο˜‰
.
Eh, butternut tu ape? ο˜•
.
Butternut ni sejenis labu. Ang moh panggil butternut squash pumpkin.. haaa 3 harakat nak sebut. Ringkasnya butternut lah
.
Sejenis sayur, satu keluarga dengan labu kan. Eh bukan peanut butter tu, bukan keluarga kacang ο˜‚
.
Rasa dia lemak2 manis. Tekstur lagi halus dan bau sangat wangi especially kalau dibakar. Babies mmg sangat suka ni. Mak n bapak budak pun I dah pernah tengok sapu licin sebotol. Test kata mereka ο˜‰ο˜›
.
Butternut ni tak angin ke?
.
Haa payah nak jawab angin tak angin sebab food tolerance setiap baby adalah lain2. Macam u makan kambing ok je tapi Mama Lix makan kambing jadi sakit kepala gittew. So far Alhamdulillah takde customer feedback cakap baby dorang sakit perut/angin colic makan Butternut puree kami.
.
First and foremost, sebaiknya kalau nak introduce new food kat baby always apply 4 days rule yaο˜‰
.
#BeBJFAQ #butternutfaq #bebj #babyeatsbyjustlixa #babyeats #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #sayajual #puree #weaning #bebjmenu #cod #delivery #butternutsquash #murah #makananbayi #babyfooddelivery

This post was reposted using @the.instasave.app #theinstasaveapp
・・・
"We have 7 different textured purees for your baby to try, recommended from 8 months onwards based on the ingredients being used

Apple & Apricot
Baby's Shepard's Pie (contains beef)
Butternut Chicken (contains chicken)
Sweet Chicken (contains chicken)
Chicken Veggies Casserole (contains chicken)
Sweetcorn Delights (contains fresh cows milk)
Sweet Potato & Spinach (with chicken stocks)

What's your baby's favorite?

Order now via @bebjagents 😘

#bebjmenu #bebj #babyeatsbyjustlixa #babyeats #babyfood #bebjfaq"

Video cara-cara nak bahagikan portion puree @babyeatsbyjustlixa utk dipanaskan. Mix & Match puree featuring Carrot, Butternut & Pumpkin & Peas Puree
.
Cara pemanasan ini hanya menggunakan dapur masak biasa sahaja 😊

#bebjfaq #caramemanaskan #bebj #babyeatsbyjustlixa #babyeats #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #sayajual #siscuba

@Regrann from @eliqababyshop - Yeayyyy! Holiday mood ON! Persoalannya BeBJ ni boleh ke bawak pergi travel? Hmm πŸ˜•

Jawapannya boleh sesangat mommies semua. πŸ˜‰ TAPI.. Ha besar tapi tu. .

Tapi frozen baby food mesti kekal frozen dengan cara bawa cooler bag atau icebox dengan cooler packs/ icepacks yang mencukupi. Lebih pun apa salahnya 😁 Bertujuan makanan tersebut bertahan lebih lama sehingga 12 - 16 jam, bergantung kpd kualiti cooler bag itu sendiri. Ada sesetengah cooler bag yang boleh bertahan lama sehingga 12 jam, ada yg 4 -5 jam dah mula mencair. Sebaiknya untuk tujuan pegi travel, mommies boleh perabih sikit jaa duit untuk cooler bag yg berkualiti dan double insulated wall. Contohnya brand Medela & GaBag. πŸ‘πŸ‘πŸ‘ .

Dah boleh dah nak pergi terbang serata dunia pun. Semoga perjalanan mommies semua untuk bercuti baik - baik saja. .

#bebjfaq #travelwithBeBJ #traveltips #vacation - #regrann

MOST RECENT

#EzRepost @bebjmenu with @ezrepostapp

@Regrann from @babyeatsbyjustlixa - SEMBELIT VS CIRIT BIRIT - Makanan apa yang perlu diberikan dan dielakkan?

CONSTIPATION VS DIARRHEA - What's to give and what's to avoid?

Jika baby mengalami sembelit, banyakkan beri baby makanan yang berfiber tinggi seperti buah buahan (Prune, plum, papaya, pumpkin) dan jus (epal atau Prune)
.
Jangkitan kuman atau virus, alergi makanan dan food poisoning boleh menyebabkan baby mengalami cirit birit. Cirit birit boleh menyebabkan baby mengalami dehydration jadi amat penting untuk memastikan baby minum susu atau air yang mencukupi
.
Jika cirit birit terlalu kerap atau berlarutan, sila bawa bayi berjumpa dengan doktor dan elakkan daripada memberi makan ubat tanpa nasihat doktor

Antara makanan yang Mommy boleh cuba beri pada baby jika mengalami cirit birit ialah roti (Bread), bubur nasi (Rice), Applesauce, roti bakar (Toast) = BRAT
. .

Order makanan bayi Baby Eats By Justlixa melalui ejan sah #faliyanamomstore #kedaisusuibugombak
.
Whatsapp kami +60132002069
.

#BeBJFAQ #babyfood #babypuree #babypasta #babyeatsbyjustlixa #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #sayajual #puree - #regrann #faliyanamomstre #kedaisusuibugombak

Hi Mommies, just sharing a trick to reheat your BeBJ meals using a microwave. Although some Mommies may not prefer to use microwave, using microwave is one of the most convenient and fast ways to reheat food 😊
.
Adding a glass or a bowl of water could help you retain the moisture of the food and avoid over-drying it
.
Use medium settings or defrost settings whenever reheating. We usually use 600 or 800 watt for 1 minute and we will take out the food and stir thoroughly. If needed, Mommies can add another 30-60 seconds to it
.
Note : if the meals have already been defrosted, Mommies do not need to reheat for too long
.
Always USE MICROWAVE SAFE and BPA FREE dish/glass whenever using the microwave
.
#bebjfaq #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #sayajual #puree #babypasta #damansara #makananbaby #makananbayi #healthyfood #pasta #spagetti #bebjmuar #bebjbatupahat

Balik kampung tak bawa makanan anak? Tak perlu risau, Dapatkan makanan baby dari @qaisbaby je. Sangat mudah tinggal #panaskanje mommy and daddy tak perlu pening kepala. Just Call/Whatsapp
.
017-7192783
017-7192783
017-7192783
.
Just reheat & serve. Makanan bayi keluaran Muslim semudah ABC untuk disediakan. Bukan saja jimat masa ibu, yang penting berkhasiat dan banyak pilihan. Baby pasti tidak jemu πŸ˜‰
.
Pilihan menu daripada 6 bulan sehingga 5 tahun. Dimasak penuh kasih sayang menggunakan bahan-bahan fresh tanpa sebarang garam, gula, perasa tiruan dan pastinya tanpa pengawet. Cuma panaskan terus boleh dimakan. Simple bukan?
.

#bebjfaq #babyfood #babypuree #puree #babyeatsbyjustlixa #babyeats #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #puribayi #pureebaby #makananbaby #makananbayi #bebjmuar #bebjbatupahat

Pumpkins are loaded with vitamin C and other nutrients and make a perfect nutritional first food for your baby. Pumpkin can be started at 6 months for your baby
.
Nutritional Benefits of Pumpkin for baby
1. It is rich in dietary fiber and prevents constipation.
2. It helps build a strong immune system.
3. It has antibacterial quality and kills intestinal worms.
4. It is rich in antioxidants
.
Pumpkins are very versatile. You can serve not only as puree to your baby, but you can also add pumpkin into other meals such as soup, muffins, pancakes, porridges, pies, cookies or simply as bread spread πŸ˜‰
.
Make life easier by buying @babyeatsbyjustlixa Pumpkin Puree which has been steamed and pureed to perfection to your baby meals today. Only RM6 per bottle for a wholesome taste of goodness ❀️
.
#BeBJFAQ #bebj #babyeatsbyjustlixa #babyeats #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree .
.
*facts from Google

Keterujaan mama memperkenalkan makanan kepada bayi yang sudah mula makan makanan pejal kadang kala melebihi had yang sepatutnya. Semua jenis buah-buahan dan sayur-sayuran hendak diberikan kepada bayi dalam masa yang serentak.

Sebaiknya, ibu jangan terburu-buru memperkenalkan semua jenis makanan kepada bayi. Walaupun anak anda kelihatan berselera merasa makanan yang disuap tetapi ia bukan bermaksud anda boleh memberikan dia semua jenis makanan.

Pemberian makanan awal kepada bayi mesti disesuaikan dengan tahap usianya. Bayi usia enam hingga sembilan bulan yang baru diperkenalkan kepada makanan pejal sepatutnya diberi makan puri buah-buahan dan puri sayur-sayuran terlebih dahulu.

Apabila dia semakin menghampiri ulang tahun pertamanya, baharulah boleh diperkenalkan kepada makanan pejal yang bervariasi tetapi mesti yang bertekstur lembut.

Mengapa kita perlu memperkenalkan makanan mengikut tahap perkembangan bayi dan usianya?

1. Kerana mudah bagi kita untuk mengenal pasti sekiranya bayi mempunyai sebarang alahan terhadap makanan yang diberikan.

2. Mengikut peraturan pakar pemakanan, sebaiknya perkenalkan satu jenis buah dan sayuran dalam masa beberapa hari kepada bayi anda. Contohnya, ibu boleh memberikan pisang kepada bayi selama dua hari berturut-turut. Ini kerana alahan terhadap makanan hanya boleh dikesan selepas dua hingga tiga hari dia makan makanan tersebut.

3. Semakin meningkat usia bayi (12 bulan ke atas), ibu boleh mula memperkenalkan bubur nasi yang dicampur dengan sayur, daging, ayam atau ikan (dikisar)

4. Ibu juga boleh mula memperkenalkan makanan jejari seperti lobak merah, kacang buncis, brokoli yang direbus atau biskut bayi. Kelebihan pemberian makanan jejari iaitu boleh melatih kemahiran bayi memegang makanan dan merangsang pertumbuhan giginya.

Jangan obses ya ibu! Biarkan bayi menikmati pengalaman pemakanannya dengan bertenang - Pa&Ma

#bebjfaq #4daysrules #babyfood #makananbayi #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #expobaby #healthyfood #healthybabyfood #eatclean #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #babyfoodonthego #bebjbatupahat #bebjmuar

#BeBJFAQ Cara kenalpasti baby sudah ready untuk makan πŸ˜‰
.
Mengikut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), untuk 6 bulan pertama hayat bayi cuma memerlukan susu ibu sahaja secara esklusif. Makanan semi solid/solid pula boleh diperkenalkan seawal usia 6 bulan sebagai makanan pelengkap (complementary)
.
Walaubagaimanapun, ada sesetengah doktor pakar bayi berpendapat makanan bayi boleh diperkenalkan seawal usia 4-6 bulan. Doktor pakar bayi boleh menilai tahap tumbesaran dan keperluan nutrisi bayi dan boleh mengesahkan jika bayi perlu makan lebih awal daripada usia 6 bulan. Ini perlu kerana memberi bayi makan terlalu awal sangat berisiko jika perut bayi anda tidak cukup matang untuk memproses makanan solid selain daripada susu (cecair)
.
Biar lambat asal selamat πŸ€— - #regrann

#EzRepost @babyeatsbyjustlixa with @ezrepostapp

#BeBJFAQ Cara kenalpasti baby sudah ready untuk makan πŸ˜‰
.
Mengikut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), untuk 6 bulan pertama hayat bayi cuma memerlukan susu ibu sahaja secara esklusif. Makanan semi solid/solid pula boleh diperkenalkan seawal usia 6 bulan sebagai makanan pelengkap (complementary)
.
Walaubagaimanapun, ada sesetengah doktor pakar bayi berpendapat makanan bayi boleh diperkenalkan seawal usia 4-6 bulan. Doktor pakar bayi boleh menilai tahap tumbesaran dan keperluan nutrisi bayi dan boleh mengesahkan jika bayi perlu makan lebih awal daripada usia 6 bulan. Ini perlu kerana memberi bayi makan terlalu awal sangat berisiko jika perut bayi anda tidak cukup matang untuk memproses makanan solid selain daripada susu (cecair)
.
Biar lambat asal selamat πŸ€— - #regrann

#faliyanamomstore
#kedaisusuibugombak
#makananbayi
#agengombak
#agenbebjgombak

🌴 INFO SANTAN KELAPA 🌴
.
Boleh ke baby makan makanan bersantan? Bolehhhhh! Kenapa pulak tak boleh? Jika baby tiada alahan kekacang, tiada masalah untuk introduce santan seawal 7 atau 8 bulan di dalam masakan utk baby.
.
Pastikan santan/kelapa dicampur dalam makanan yang baby sudah lulus 4 days rule sebelum ini supaya mudah dikenalpasti sekiranya baby alergik kepada kelapa. Jangan intro dua makanan baru dalam satu satu masa jika baby ada risiko/history alergi sebelum ini
.
Amat RARE sebenarnya utk baby mengalami alergik terhadap kelapa. Kelapa mengandungi khasiat B vitamins, protein, zink, phosphorus dan iron. Kelapa sangat mudah dihadam oleh perut bayi kerana mengandungi laurid acid yang tinggi SAMA MACAM SUSU IBU jadi sebenarnya sangat bagus utk melawan jangkitan kuman dan meningkatkan sistem immune bayi

Wow, mesti Mommy baru tahu kan? πŸ˜„
.
Menu Rice So Peachy atau Rice So Berry mengandungi santan kelapa. Rasanya lemak lemak. Mcm nasi lemak. Mula-mula Aunty rasa macam pelik jeee Nasi Lemak Peach/ Berry tapi bila dah rasa. FUYYOOH! Macam tak percaya rasa dia cenggituu πŸ˜‚

#bebjfaq #coconut #peach #berry #babyfood #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #homemadepuree #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #puribayi #sayajual #puree #babypasta #damansara #makananbaby #makananbayi #babyeatsbyjustlixa #bebj #bebjmenu #shahalam

#Repost from @babyeatsbyjustlixa with @regram.app ... Beet root. Beet root paling sesuai diperkenalkan kepada baby bermula pada usia 8 bulan ke atas. Beets mengandungi kandungan kalsium, potassium dan Vitamin A serta serat fiber yang tinggi, sangat bagus untuk kesihatan baby.
.
Apabila membeli beet root, pilih buah yang bersaiz sederhana berbanding bersaiz besar kerana berdasarkan pengalaman Mama Lix buah bersaiz lebih kecil isinya lebih lembut dan juicy. Buah yang besar isi dia agak dry dan warna pun tak cantik!
.
Cara yang paling sesuai untuk penyediaan beet root sebagai makanan baby ialah dengan cara bakar (roast) atau lebih baik 'steam' untuk mengekalkan kandungan vitamin A & Beta Carotene.
.
Simple Beet Root Rice Casserole Recipe
.
2 cawan beet root dipotong dadu atau sliced yg siap dimasak
3 cawan nasi brown rice
sebiji bawang kecil di potong dadu dan sauteed
1 cawan isi ayam rebus/bakar shredded
1/2 cawan BeBJ homemade chicken stocks
susu full cream/whole milk yogurt (secukup rasa)
spice (optional)
.
-Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata
-sediakan dish Casserole dengan non-stick cooking spray atau olive oil
-tuang campuran sama rata ke dalam dish dan bakar pada suhu 350 darjah selama 50 minit ke satu jam.
-biarkan sejuk sedikit sebelum hidang. mommies boleh blend sedikit jika perlu atau terus hidang utk toddler

p/s : beetroot ialah salah satu ingredients utama dlm menu kami Plums and Barley Porridge (8m+) Selamat mencuba πŸ˜‰ -Sumber dan Recipe oleh Wholesomebabyfood #BeBJFAQ

#EzRepost @babyeatsbyjustlixa with @ezrepostapp

Keterujaan mama memperkenalkan makanan kepada bayi yang sudah mula makan makanan pejal kadang kala melebihi had yang sepatutnya. Semua jenis buah-buahan dan sayur-sayuran hendak diberikan kepada bayi dalam masa yang serentak.

Sebaiknya, ibu jangan terburu-buru memperkenalkan semua jenis makanan kepada bayi. Walaupun anak anda kelihatan berselera merasa makanan yang disuap tetapi ia bukan bermaksud anda boleh memberikan dia semua jenis makanan.

Pemberian makanan awal kepada bayi mesti disesuaikan dengan tahap usianya. Bayi usia enam hingga sembilan bulan yang baru diperkenalkan kepada makanan pejal sepatutnya diberi makan puri buah-buahan dan puri sayur-sayuran terlebih dahulu.

Apabila dia semakin menghampiri ulang tahun pertamanya, baharulah boleh diperkenalkan kepada makanan pejal yang bervariasi tetapi mesti yang bertekstur lembut.

Mengapa kita perlu memperkenalkan makanan mengikut tahap perkembangan bayi dan usianya?

1. Kerana mudah bagi kita untuk mengenal pasti sekiranya bayi mempunyai sebarang alahan terhadap makanan yang diberikan.

2. Mengikut peraturan pakar pemakanan, sebaiknya perkenalkan satu jenis buah dan sayuran dalam masa beberapa hari kepada bayi anda. Contohnya, ibu boleh memberikan pisang kepada bayi selama dua hari berturut-turut. Ini kerana alahan terhadap makanan hanya boleh dikesan selepas dua hingga tiga hari dia makan makanan tersebut.

3. Semakin meningkat usia bayi (12 bulan ke atas), ibu boleh mula memperkenalkan bubur nasi yang dicampur dengan sayur, daging, ayam atau ikan (dikisar)

4. Ibu juga boleh mula memperkenalkan makanan jejari seperti lobak merah, kacang buncis, brokoli yang direbus atau biskut bayi. Kelebihan pemberian makanan jejari iaitu boleh melatih kemahiran bayi memegang makanan dan merangsang pertumbuhan giginya.

Jangan obses ya ibu! Biarkan bayi menikmati pengalaman pemakanannya dengan bertenang - Pa&Ma

#bebjfaq #4daysrules #babyfood #makananbayi #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #expobaby #healthyfood #healthybabyfood #eatclean #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #babyfoodonthego

Beet Root juga pilihan sesuai untuk dijadikan sebagai pewarna ssmulajadi dalam makanan 😍

@Regrann from @babyeatsbyjustlixa - Beet root. Beet root paling sesuai diperkenalkan kepada baby bermula pada usia 8 bulan ke atas. Beets mengandungi kandungan kalsium, potassium dan Vitamin A serta serat fiber yang tinggi, sangat bagus untuk kesihatan baby.
.
Apabila membeli beet root, pilih buah yang bersaiz sederhana berbanding bersaiz besar kerana berdasarkan pengalaman Mama Lix buah bersaiz lebih kecil isinya lebih lembut dan juicy. Buah yang besar isi dia agak dry dan warna pun tak cantik!
.
Cara yang paling sesuai untuk penyediaan beet root sebagai makanan baby ialah dengan cara bakar (roast) atau lebih baik 'steam' untuk mengekalkan kandungan vitamin A & Beta Carotene.
.
Simple Beet Root Rice Casserole Recipe
.
2 cawan beet root dipotong dadu atau sliced yg siap dimasak
3 cawan nasi brown rice
sebiji bawang kecil di potong dadu dan sauteed
1 cawan isi ayam rebus/bakar shredded
1/2 cawan BeBJ homemade chicken stocks
susu full cream/whole milk yogurt (secukup rasa)
spice (optional)
.
-Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata
-sediakan dish Casserole dengan non-stick cooking spray atau olive oil
-tuang campuran sama rata ke dalam dish dan bakar pada suhu 350 darjah selama 50 minit ke satu jam.
-biarkan sejuk sedikit sebelum hidang. mommies boleh blend sedikit jika perlu atau terus hidang utk toddler

p/s : beetroot ialah salah satu ingredients utama dlm menu kami Plums and Barley Porridge (8m+) Selamat mencuba πŸ˜‰ -Sumber dan Recipe oleh Wholesomebabyfood #BeBJFAQ - #regrann #makngahbebj #bebjkajang #bebjbrickfields #bebjbangsar

Stage 1 - Pumpkin Puree
.
Antara pilihan nombor 1 baby yang baru belajar nak makan. Ramai Mommy risau 'angin' bila nak bagi baby makan labu, keledek dan sebagainya. Sebenarnya, tak perlu risau. Food intolerance setiap baby adalah berbeza, sebab itu sangat penting untuk Mommy amalkan 4 days rule
.
Eh 4 days rule tu apa? 4 days rule adalah proses memperkenalkan makanan bayi secara berperingkat iaitu dengan menghidangkan menu yang sama selama 4 hari sebelum memperkenalkan menu yang baru. Tujuannya untuk memudahkan Mommy mengenalpasti makanan yang mana satu yg 'trigger' alergi atau intolerance. Mama Lix pernah kupas panjang lebar pasal tajuk 4 days rule ni. Jemput baca di #BeBJFAQ ya πŸ€—
.
Oh macam mana nak beli? Boleh walk in ke Authorised Outlets atau COD dengan ejen-ejen kami. Senarai agents πŸ‘‰ @bebjagents 😘

Eczema Friendly Menu
.
.
#BeBJFAQ

Q : Baby saya dah 9 bulan tapi takde gigi sebatang pun lagi. Boleh ke nak makan pakej B?
A : Boleh, baby tak memerlukan gigi untuk mengunyah. Gusi baby sudah cukup kuat untuk mengunyah semi solid foods seperti bubur, pasta dan sebagainya sehinggalah geraham pertama muncul pada usia 12-18 bulan
.
Plus, gigi baby kalau keluar pun gigi pagar depan yang mana boleh gigit2 manja je bukan untuk mengunyah kan? πŸ˜…πŸ˜…
.
Jadi, asalkan baby pandai mengunyah dan menelan dengan baik, tiada masalah untuk beri baby makan puri kasar, makanan dilecek ataupun bubur kasar bermula usia 8 bulan ke atas
.
Ada Mommies mengisar halus makanan sehinggalah baby tumbuh gigi. Sebenarnya amalan ni tidak bagus kerana melewatkan memperkenalkan makanan bertekstur juga boleh memberikan kesan kepada pertumbuhan gigi dan rahang yang kuat. Gigi pun tumbuh tak cantik tau? πŸ˜‰

Avoid braces, encourage them to chew!

Read more about weaning solid foods at #BeBJFAQ #Repost @babyeatsbyjustlixa with @insta.save.repost β€’ β€’ β€’

Keterujaan mama memperkenalkan makanan kepada bayi yang sudah mula makan makanan pejal kadang kala melebihi had yang sepatutnya. Semua jenis buah-buahan dan sayur-sayuran hendak diberikan kepada bayi dalam masa yang serentak.

Sebaiknya, ibu jangan terburu-buru memperkenalkan semua jenis makanan kepada bayi. Walaupun anak anda kelihatan berselera merasa makanan yang disuap tetapi ia bukan bermaksud anda boleh memberikan dia semua jenis makanan.

Pemberian makanan awal kepada bayi mesti disesuaikan dengan tahap usianya. Bayi usia enam hingga sembilan bulan yang baru diperkenalkan kepada makanan pejal sepatutnya diberi makan puri buah-buahan dan puri sayur-sayuran terlebih dahulu.

Apabila dia semakin menghampiri ulang tahun pertamanya, baharulah boleh diperkenalkan kepada makanan pejal yang bervariasi tetapi mesti yang bertekstur lembut.

Mengapa kita perlu memperkenalkan makanan mengikut tahap perkembangan bayi dan usianya?

1. Kerana mudah bagi kita untuk mengenal pasti sekiranya bayi mempunyai sebarang alahan terhadap makanan yang diberikan.

2. Mengikut peraturan pakar pemakanan, sebaiknya perkenalkan satu jenis buah dan sayuran dalam masa beberapa hari kepada bayi anda. Contohnya, ibu boleh memberikan pisang kepada bayi selama dua hari berturut-turut. Ini kerana alahan terhadap makanan hanya boleh dikesan selepas dua hingga tiga hari dia makan makanan tersebut.

3. Semakin meningkat usia bayi (12 bulan ke atas), ibu boleh mula memperkenalkan bubur nasi yang dicampur dengan sayur, daging, ayam atau ikan (dikisar)

4. Ibu juga boleh mula memperkenalkan makanan jejari seperti lobak merah, kacang buncis, brokoli yang direbus atau biskut bayi. Kelebihan pemberian makanan jejari iaitu boleh melatih kemahiran bayi memegang makanan dan merangsang pertumbuhan giginya.

Jangan obses ya ibu! Biarkan bayi menikmati pengalaman pemakanannya dengan bertenang - Pa&Ma

#bebjfaq #4daysrules #babyfood #makananbayi #homemadebabyfood #babyfoodonthego #weaning #halal #baby #babypuree #expobaby #healthyfood #healthybabyfood #eatclean #solidfood #solidfoodforbaby #homemade #babyfoodonthego

Balik kampung ho ho ho balik kampung. Hati Girang!!! 😍
.
Q : Soalan paling kerap di tanya 'BeBJ ni boleh bawak tak nak bawak travel?'
A : Jawapannya BOLEH πŸ‘Œ. Samada bercuti travel naik kereta atau flight mahupun keretapi boleh saja bawak bekalan baby food frozen dengan syarat mesti disimpan dalam cooler bag atau icebox sepanjang perjalanan. Sebaiknya tambah cooler packs/icepacks untuk bantu menyejukkan makanan lebih lama.
.
Q : Berapa lama boleh tahan dalam cooler bag?
A : up to 12 or 16 hours, bergantung kualiti cooler bag itu sendiri. Ada sesetengah cooler bag boleh tahan lama sehingga 12 jam, ada yg 4-5 jam dah start mencair. Sebaiknya untuk tujuan pegi travel, invest cooler bag yg berkualiti dan double insulated wall (contoh Medela & GaBag)
.
Q : Hotel tempat saya stay nanti tak ada freezer, ada fridge atau mini bar biasa je? Berapa lama boleh tahan?
A : Boleh simpan sejuk sehingga 5 hari sebelum fully defrosted. Apabila makanan frozen disimpan sejuk bukan beku, makanan ni akan slowly mencair (defrosted). Kalau fridge tu betul-betul sejuk, insyaAllah boleh tahan sehingga 5 hari macam tu. Always buat test 'taste & smell' sebelum panaskan dan hidang untuk baby
.
Q : BeBJ ni boleh bawak naik flight tak?
A : Boleh, untuk penerbangan domestik dalam Malaysia selalunya tiada masalah. Puan boleh bawak cooler bag masuk ke kabin. Untuk penerbangan luar negara, dinasihatkan semak dengan airplane company atau syarat-syarat utk negara tu sendiri samada boleh atau tidak bawa bekalan baby food frozen ke dalam negara mereka. Setakat ini, BeBJ dah sampai ke Australia, London, Saudi, Hong Kong, Switzerland, Thailand, Indonesia, Korea, Japan dan tak ada masalah asalkan declare sbg baby food
.
Q : Macam mana nak panaskan, hotel saya stay nanti dalam bilik tak ada microwave?
A : Boleh minta staff hotel tolong panaskan sewaktu dine-in di restoren, atau bawa bersama baby bottle/food warmer. Ada sesetengah Mommies bila travel bawa Multi-purpose pot utk reheat/light cooking during travel. Last resort, panaskan guna air panas pun boleh πŸ˜‰

Happy traveling Mommies 😘
.
#bebjfaq #travelwithBeBJ

#Repost @babyeatsbyjustlixa (@get_repost)
・・・
#BeBJFAQ Cara kenalpasti baby sudah ready untuk makan πŸ˜‰
.
Mengikut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), untuk 6 bulan pertama hayat bayi cuma memerlukan susu ibu sahaja secara esklusif. Makanan semi solid/solid pula boleh diperkenalkan seawal usia 6 bulan sebagai makanan pelengkap (complementary)
.
Walaubagaimanapun, ada sesetengah doktor pakar bayi berpendapat makanan bayi boleh diperkenalkan seawal usia 4-6 bulan. Doktor pakar bayi boleh menilai tahap tumbesaran dan keperluan nutrisi bayi dan boleh mengesahkan jika bayi perlu makan lebih awal daripada usia 6 bulan. Ini perlu kerana memberi bayi makan terlalu awal sangat berisiko jika perut bayi anda tidak cukup matang untuk memproses makanan solid selain daripada susu (cecair)
.
Biar lambat asal selamat πŸ€— - #regrann

Most Popular Instagram Hashtags