#SihatituJihad

MOST RECENT

Doakan Mama kembali ke pangkal jalan,seram nengok diri sendiri di cermin.Rasa nak nangis.Mama tahun lepas punya le melidi,sekejap je naik wey.Makan dengan bahagia,tidur dengan banyak,senang hati betul!

Insof Mama,lepas anak-anak tanya mama punya perut ada baby ke?! Ouch.. Ya tuhan,menusuk dikolbu wey.ok Mama cuba diet eat clean baru 3minggu.belajar makan sihat,senam sikit,joging sikit!nak menangis istiqamah tu,cut sugar,say no makan malam.sihat itu jihad kan,bukan tak pernah oprate appendix,insoflah wahai Mama.

Please doakan Mama ek!hari ni Mama muat baju lama,moga longgar lagi.huhu

#rinduMamatahunlepas #mamaanaktiga #eatclean #seronok #sihatitujihad

Lama sungguh tak buat kerja-kerja macam ni. Ai mean kerja-kerja rekod video sesambil the making of food sebelah tangan jer and sebelah tangan lagi pegang phone. Lepas tu fefeelin macam Chef Ammar " Masak dari hati, masak wif iman " ❤ Haa gituuh.
.
Tapi keje2 buat oats ni memang selalu je buat tetiap hari.
.
.
Ekceli terhasilnya video ni pun sebab ada akak sorang ni dekat tempat kerja dia semacam impressed dengan apa yang Ai makan tempoh hari.
.
" You makan apa ni dikkkk ? Macam sedap je. Nanti tunjuk kan dekat akak video, cara macam mana you buat. "
.
Okayyy. Ai on jeee. Benda simple. Balik umah tak nyempat apa terus buat. So terjadilah kejadian neh.
.
.
And benda ni jugak mengingatkan masa dulu-dulu masa baru buat ig. Time tu suka sangat stalk ig kokping. Especially #DapurFJ beliau. Suka tengok dia masak. Walaupun Ai sebenarnya tak suka masak *jujur neh. Sampaikan apa-apa jelah yang KF ni masak kalau bule semua benda aku nak screen shot. Lepastu simpan kemas2 dalam gallery. Nanti-nanti bila rajin mai boleh buat. Tapi haram sampai skang tak buat. Sampai dah bertukar phone baru. So jadinya semua resepi yang terkompol tu citer dia ---
.
" Telah ku kuburi ceritamu yang lalu menjadi kenangan. " 🤣
.
.
Okay oats ni kalau tengok cara-cara dia dah bule paham dah kan. Tak bagi resepi pun takpa. Kalau bagi resepi pepanjang pun kang memon sendiri pun tak larat nak baca.
.
Oh ya. Air tu kalau nak ganti ngan susu pun bule.Tadahal. Lagi sedap rasa dia. Dah siap tu. Overnight kan dia dalam esbok. Sok pagi dah bule makan dah.
.
.
.
P/s : Tips buat oats sedap -- Yang penting oats tu campur dengan air sejuk2 okay. Sekiranya nak oats tuh lalu di tekak serta Esophagus kau dengan mudah dan jayanya. Sila ikot arahan ni yeh. Kalau tak kena jugak dengan tekak korang jangan nak salahkan memon pulakk 🤣
.
.
.
.
#oats
#iloveoats
#banana
#apple
#letseat
#realfood
#cleanfood
#breakfast
#sihatitujihad
#sisdietkerr
#sisacah2diet

"Kenapa pula saya kena minum Qaseh Gold Adinda ni?" Sis, kesihatan adalah satu perkara yang sangat berharga. Mungkin kita tidak sakit. Tetapi sis yakin ke diri kita ni betul-betul sihat?
In shaa Allah, jika Sis amalkan minum Qaseh Gold Adinda secara konsisten 2 kali sehari (pagi & malam), Sis akan rasai perbezaannya kepada kualiti kesihatan Sis sendiri.
Jom kita baca sikit, beberapa fungsi minuman terbaik ini . . . ☺ Meningkatkan tenaga & kestabilan emosi
💖 Menstabilkan hormon & mengatur kembali kitaran haid
😖 Kurangkan masalah senggugut & keputihan
🌺 Memperbaiki sistem reproduksi wanita 👩‍👧‍👦 Menambah kuantiti & kualiti susu ibu
😰 Bantu melegakan sembelit, buasir, gastrik & migrain
😴 Berikan tidur yang lebih kualiti
🛡 Bantu meningkatkan sistem imun dan tubuh anda

Qaseh Gold Adinda yang dirumuskan daripada bahan semula jadi tinggi kualiti seperti kurma, madu dan delima, bukan sahaja selamat diamalkan malah telah membantu ramai kaum hawa memperolehi kualiti kesihatan yang lebih baik untuk kerharmonian keluarga.
Bukankah mencegah itu lebih baik daripada mengubati? 😘

#QasehAdinda
#KecantikanLuaranDalamanWanita
#SihatItuJihad
#qasehgoldTerengganu

Mari kita teruskan!
Breakfast #day26
Canadian Purple Wheat Bread with Egg + Cayenne pepper.
Premium Swiss Coffee by @treasure.sugar is just a perfect companion😍

#roadto70kg
#eatcleanmalaysia
#menusihat
#eatclean
#sihatitujihad

Dinner sis mlm ni.. simple je.. tauhu goreng guna air fryer.. tempe bakar.. ulam2 sikit.. Bahan2 sambal ala kuah pecal:
Bwg putih 2 ulas
Bwg merah 1 (dua2 tu goreng guna air fryer)
Cili flakes 1 sudu mkn.. (ikut suka nak pedas mana.. boleh tmbh)
Badam 10 biji
Stevia 2 titik
Sedikit garam
2 sudu mkn cuka teen (nak guna cuka biasa pun boleh)
Cara2:
Blend semua bahan tu guna air sikit je.. Dah hncur semua..tuang dlm mangkuk.. pnskan dlm microwave 2 minit.. siap *senang jer nak kenyang*😅 #eatcleanmalaysia
#eatclean2018
#sihatitujihad

Alhamdulillah...second run...virtual run jer sis bleh😙😙 #2018theironladyrun
#10kmvirtualrun
#siscuba💪
#hikingrun
#sihatitujihad
#eathealthy
#eatclean

Korang lunch apa? Abe Mie mkn nie jer tghari ni..
.
#jomsihat
#sihatitujihad

Janganlah benci nasi.. Nasi tak bersalah pun.. Makan lah tanpa rasa bersalah.. Diet kena makan... Jom la lunch kawan-kawan.. #sihatitujihad
#kurusitubonus

Perkongsian kempen perang terhadap gula nukilan Dr Hafiz Sulaiman Pengerusi PERDIM Wellness. .
LANGKAH UTAMA KUATKAN IMUNITI BADAN : 6 SEBAB ELAKKAN GULA TAMBAHAN.
------------------------------------------
.
1) GULA MAKANAN KUMAN

Gula merupakan makanan kuman bakteria dan kulat. Semakin banyak gula kita ambil, semakin pesat kuman ini membiak.

Gula berlebihan juga meningkatkan stres dalaman yang merendahkan imuniti. Virus, bakteria, kulat dan parasit badan jadi kuat apabila imuniti badan lemah.

2) GULA MAKANAN KANSER

Bagi pesakit kanser, gula terbukti secara saintifik merupakan makanan bagi sel kanser.

Pesakit kanser juga senang mendapat jangkitan kuman apabila imuniti badan lemah.

3) GULA BERLEBIHAN MENINGKATKAN KERADANGAN@ KEBAKARAN DALAMAN.

Gula meningkatkan aktiviti sel penyebab keradangan. Keradangan ini umpama "kebakaran dalaman" badan kita. Akibatnya, sel-sel badan termasuk saraf, otot sendi dan juga sistem pertahanan badan akan berada dalam keadaan tertekan kerana kebakaran dalaman ini.

4)GULA BERLEBIHAN GANGGU KUMAN USUS.

Gula juga menganggu keseimbangan persekitaran (mikrobiom) sistem pencernaan yang merupakan pusat imuniti badan. Kuman "baik" jadi lemah dan kuman penyakit jadi kuat.

Apabila makanan utama kulat iaitu gula itu banyak, musuh ketat kulat iaitu kuman baik usus pula mati, kulat akan berpesta. Kulat biasanya jarang keluar kecuali bila imuniti lemah dan gula tinggi.

Contohnya : Penyakit diabetes selalu dapat jangkitan kulat.

4) GULA BERLEBIHAN BEBANKAN ORGAN HATI.

Organ hati penting untuk detoks dan menghasilkan sel imuniti badan contohnya makrofaj.

Gula berlebihan terutamanya fruktosa meningkatkan beban di organ hati dan menyebabkan hati jadi berlemak.

Hasilnya, fungsi detoks badan jadi lemah dan imuniti badan merosot.

5) GULA BERLEBIHAN SEBABKAN GANGGUAN HORMON.

Hormon kenyang (leptin) jadi tak sensitif : kita jadi lapar sokmo

Hormon insulin jadi tak sensitif : Kita jadi penat sokmo sebab gula tercicir kat dalam salur darah saja, tak dapat masuj sel. Penat otot, penat otak, penat jiwa dan "batin". #redoxamin #redoxaminkemaman #redoxaminethebiohealer #pulihusus #peranglawangula #sihatitujihad #eczemafighter

Breakfast ....simple2 jer
Alhamdulillah....
.
.
Telur 2 biji
Salad
Roti gandum ( dh mkn dulu😁)
In shaa allah kenyang smpai lunch nnti😄
.
.
Day 50
#eating #eatclean #realfood #portion #menumalaysia #egg #eggbreakfast #healtybreakfast #healtyeating #breakfast#balanceddiet #jomsihat #sihatitujihad #food #foodporn

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan menghirup udara segar sambil menikmati keindahan alam.
Nikmat sihat.
jom jalani kehidupan yang lebih sihat
http://wasap.my/601115317530/turunberatsecarasihat

#coach_imah #sihatitujihad #kesihatanbaik #nikmatihidup

Telur adalah makanan yang kaya drngan protien
.
.
Waktu pagi sangat sesuai utk kita mengambil telur sebagai sarapan atau snacking, kerana kita x digalakkan ambil sarapan yg tinggi kandungan GI.. .
Tapi kena igt..telur rebus ye, bukan telur goreng dan seelok2nya kalau nak mkn, 3 biji telur putih
.
Share pd mmber2 korang jika info ni bermanfaat
.
#teamdillaazrai
.
Coach dilla +60127722936
.
#loseweịght #weightlosstransformation #healthyactivelifestyle #healthyfood #jomkurussihat #nakkurus #sihatitujihad #sihat

Dinner #day23.
.
1/2 cwn parboiled rice
Bak Choy + capsicum goreng tiram
Daging masak kicap (rebus daging dgn bwg merah, putih, halia, rempah tumis, lada putih dan lada hitam. Tmbh kicap pekat skit, biar smpi kering airnya). #roadto70kg
#mealpreputkkhamis
#sihatitujihad

Makan nasi setiap hari pun blh kurus!!!
.
.
Peringatan utk penggemar nasi, jangan makan nasi lebih dari segenggam tangan kita.. Kunyah perlahan-lahan dan nikmati makanan kita sebenar² nikmat
.
Nasi merupakan karbohidrat yg diperlukan oleh badan selain dari tu kena jugak ambik protien dan fibre atau serat dr sayur²an.. Amalkan konsep suku suku separuh semasa mengambil makan tengahari
.
#teamdillaazrai
.
Coach dilla +60127722936
Coach azrai +60127845654
.
#sukusukuseparuh #pinggansihat #mealplan #jomkurussihat #sihatitujihad #kurusituibadah #kurusdenganilmu #kurusmakannasi #jubahmuslimah #shawllabuh #hijab #hijabfashion #plussizefashion #extrasize #dramatv3 #lazadamalaysia #onlinegroupcoaching #janganbencicintaku

Teacher Marlia is so sleepy after having her lunch. So, she needs her black Essenso coffee with Treasure Drop from @treasure.sugar.
#roadto70kg
#sihatitujihad

Dinner sis mlm ni.. aglio olio zucchini.. resepi tiru kat youtube jer😅
cuma udang..sis tukar dgn isi ikan tenggiri yg direbus dulu..then hancur2kan.. *senang jer nak kenyangkan*
#eatcleanmalaysia
#eatclean2018
#sihatitujihad
#fitblastx
#fitblastxdiplomatikputrajaya

Always looking forwrd to have “my me time” keluarkan peluh sambil menikmati keindahan alam di kws sekitar rumah.. dah mcm “autumn in Amsterdam” pemandangan kat sini... xyah pegi jejauh😅
.
#joggingkwsrumahjer
#aafiyatlifestyle
#sihatitujihad

AM snack.. ni la buah bidara yg dikaitkan dgn nasik lemak tu😅apa kaitan ..sis pun tak sure😎
Sng jer nak kenyang (tagline sis)😘
Even kita outdoor.. bwk je bekal buh dlm beg.. jgn berlapar.. #eatcleanmalaysia
#eatclean2018
#sihatitujihad
#fitblastx
#fitblastxdiplomatikputrajaya

Most Popular Instagram Hashtags