svenskakyrkan svenskakyrkan

6214 posts   8522 followers   4402 followings

Vandringskontot Svenska kyrkan  Följ Svenska kyrkans liv & verksamhet. Just nu har Stina Ekholm Tysk och Paulina Mark hand om kontot.

http://svenskakyrkan.se/

"Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft" Fil 4:13
Ett av mina bästa bibelord. Jag har det som ett mantra när jag tränar. Jag påminner mig om det när jag måste upp tidigt i november och allt jag vill är att få lite mer sömn. Jag inkluderar det i min bön innan jag ska skriva tenta. Jag läser det om och om igen när jag mår dåligt. Jag säger det högt när jag ska göra något jag egentligen inte vågar. 'Allt förmår jag, Allt förmår jag, Allt förmår jag. Genom Gud som ger mig kraft.'
Men jag tänker det också när jag har tagit mig uppför en backe på längdskidorna. Eller när jag klarat mina tentor. Jag upprepar det när jag ska somna alldeles lycklig efter en fin dag. För allt har jag ju förmått, med hjälp av Gud som ger mig kraft och stöd./Stina
Syntolkning: En person med glasögon och keps. Utsikt över hus och slätt.
#svenskakyrkan #bibeln #theholyland

Efter Salomos död beskrivs det i Konungaböckerna om hur det enade riket delades i två. Israel i norr och Judah i syd. År 722 F.v.t erövrade Assyrierna Israel. Judah klarade sig undan Assyrierna eftersom Jerusalem inte föll. Kung Hiskia i Judah byggde en vattentunnel så att Jerusalem klarade belägringen i slutet av 700-talet. Den står kvar än idag och vatten rinner fortfarande i den. Vi gick igenom den, det tog en halvtimme. Mäktigt!
Syntolkning: En person går i en trång tunnel.
Hörtolkning: Vatten som rinner och plaskar.
#svenskakyrkan #cityofdavid #silwan #arkeologi

Tankarna snurrar efter flera långa och välfyllda dagar i rad. Öken- och bergslandskapen ger bibelberättelserna liv, samtidigt som kursen ger utrymme att vrida och vända på dem. Jag vill tro att reflektionen är det viktigaste, vad man än bestämmer sig kring sanningshalt i vissa texter. Att våga brottas på olika sätt med bibeln och med Gud, för att sedan kunna landa i en genomtänkt tro och förtröstan. Den här resan är för mig ett sätt att brottas, samtidigt som jag får se och förstå den miljö som berättelserna uppkom i - och förstå lite mer varför de uppkom, och vad vi kan göra av det idag.

Gud, tack för att du låter mig brottas, för att du låter mig vrida och vända på saker så att jag ska förstå. Tack för att du tålmodigt väntar på att jag ska landa i förtröstan hos dig. Jag ber för natten som kommer, jag ber om vila, ro och för att jag ska få vakna till ännu en dag där jag kan utforska min relation till dig.

Syntolkning: ett hål i en stenläggning vätter ut mot ett ökenlandskap /Paulina✨

1. Syntolkning: En person i hatt framför en monter med en sten i.
I Bibeln står det att Jesus var av Davids ätt. David beskrivs vara Israels kung under 1000/900 F.v.t. På denna sten från 800 f.v.t finns en inristning som nämner Davids ätt och bevisar att den funnits i någon form. Det finns inga större fynd som visar på att Solomons och Davids dynastier skall ha funnits i den enorma storlek som skildras i Konunga- och Samuelsböckerna, utan många forskare tror snarare att David var en militär ledare på ett mindre område.

2.Syntolkning: Stenar som ser ut som en trappa. Bakom breder hus ut sig.
Kung David sägs ha slagit sig ner i Jerusalem och byggt upp en blomstrande huvudstad. Det är inte lätt bevisa eller motbevisa för arkeologin. Det är svårt och oerhört känsligt att gräva i Jerusalem. Man har dock hittat 'The stepped stone structure' som är som en stöttande struktur för en stor stenstruktur som ligger ovanför. Några forskare är helt oense om datering av strukturen. Är det ett bevis på Davids stad eller är den byggt mycket senare? Är det delar av Davids palats eller något helt annat?
#arkeologi #svenskakyrkan #theholyland

Blöt sjal på huvudet, bästa sättet att klara 40 grader i stekande sol, högst upp på ett berg i öknen.
#svenskakyrkan #mezada #dödahavet #arkeologi

Syntolkning: En sandplätt syns i en dal framför ett berg. En väg slingrar sig ned till ett litet tält.
Shilo är ett område i bergsbygden där israeliterna skall ha haft förbundsarken (Josua 18). I området har det hittats spår av bosättningar från så långt bak som bronsåldern(3000 f.v.t.). Flera kultplatser har hittats, men inget arkeologiskt fynd tyder på att någon av dem skulle varit tillägnad Jahve. Under järnåldern(1200-587 f.v.t) då israeliterna skall ha kommit till Shilo, var staden bara bebodd 100 år innan den förstördes.
På bilden finns ett tält där tabernaklet kunde ha varit. Några arkeologiska fynd som stödjer detta finns inte.
#svenskakyrkan #Shilo #theholyland #arkeologi

Hur började allt?
I Bibeln står det att Israeliterna kom till landet Kanaan efter uttåget ur Egypten. Uttåget har daterats mellan 1500-1200 f.v.t. Men har uttåget ägt rum? Det finns inga arkeologiska bevis för det. Hade tusentals människor vandrat i öknen borde man kunna hitta spår av det. Dessutom var Kanaan under Egyptens styre under denna period. Dessa sarkofager kommer från Kanaan och visar på Egyptens inflytande.
Syntolkning: Terrakotta-kistor med ansikten utkarvade.
#svenskakyrkan #arkeologi #bibeln

Vi åker som sagt med Teologiska högskolan Stockholm (THS) som ägs av Equmeniakyrkan. Vi är 10 personer på kursen som kommer från Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och Katolska kyrkan. Under våren har vi träffats och gått igenom historien från Israeliternas framkomst till Templets fall år 70 v.t.
Syntolkning: En grupp på en terass framför Västra muren och Tempelberget i Jerusalem.
#svenskakyrkan #jerusalem #arkeologi

Hej allihop! Den här veckan har vi kontot. Till vänster är Paulina Mark, teologistuderande och aktiv i Botkyrka församling. Till höger är Stina Tysk, prästkandidat i Göteborgs stift och aktiv i Skarpnäcks församling. Vi pluggar på Teologiska högskolan i Stockholm och nu är vi i Israel med kursen "Arkeologi och Bibelns historia". Kommande dagar hoppas vi kunna ge er en arkeologisk inblick i bibelns berättelse. #svenskakyrkan #jerusalem #arkeologi

Ordet "undervisning" är ett av mina favoritord och jag brukar tänka att det betyder "att visa på under". Under våra vandringar möter vi många under i oss själva, i gruppen och i skapelsen. Om en vecka konfirmeras årets grupp och efter det börjar arbetet med att planera en vandring för föräldrarna, då på Österlen. Jag hoppas att det ska finnas intresse hos föräldrarna att få ta del av något deras ungdomar upplevt och att det blir ett fint möte med andra tonårsföräldrar, pilgrimsrörelsen och skapelsen. Tack för oss den här instgramveckan! /Mikaela

Konfirmanderna om liknelsen om det förlorade fåret, Luk 15:4-6: "Vi tolkade texten ur vår vandrings synvinkel. Fåret som kom bort är den eller de i vår grupp som hade en jobbig dag eller inte orkade lika mycket. Mannen symboliserar gruppen som stöttar den som har det jobbigt genom att sjunga, peppa och hjälpa till att bära det borttappade fårets bördor, både genom att bära någons bibel eller att dela med sig av sitt vatten."

Malva: "Vi är så olika i gruppen, ändå passar vi ihop. Alla är lite galna på olika sätt. Av det kr jag mig att man ska ge alla en chans. Då kanske det funkar ändå, även om man inte trodde det från början"

Most Popular Instagram Hashtags