svangerskap svangerskap

17 posts   49 followers   22 followings

  Fødselslege. Deler informasjon som angår ditt svangerskap og din helse.

Kardiotokografi (CTG) er en undersøkelse til bruk i svangerskap og fødsel som registrerer fosterhjerteaktivitet (kardio-) og livmorsammentrekninger (-toko). Dette brukes både ved kontroller i svangerskapet, når du kommer inn i fødsel og ofte underveis i fødselen. Det gir mye informasjon om hvordan fosteret har det og hvordan fosteret reagerer på riene.

Svangerskapskvalme/Hyperemesis gravidarum.
Vanlig, normal svangerskapskvalme begynner som regel i svangerskapsuke 4-6 og kan øke fram mot uke 9-10, deretter avta og gradvis forsvinne. I perioden mellom uke 12 til uke 15 forsvinner plagene helt hos de fleste. Men i noen tilfeller kan kvalmen vedvare over i de siste delene av svangerskapet.
Dersom tilstanden blir så alvorlig at den påvirker din allmenntilstand, at du blir dehydrert og går ned i vekt har du hyperemesis gravidarum. Du bør da ta kontakt med jordmor/lege. Du vil da få råd om behandling. Det er viktig med nok væske, dersom du ikke klarer å beholde noe og er svært dehydrert er det lurt å legges på inn på sykehus for væske og kvalmestillende intravenøst. Det finnes flere typer kvalmestillende tabletter du kan få på resept. Du bør også ta blodprøver for å se om det er andre faktorer som kan gjøre at du blir ekstra kvalm under graviditeten. Det er viktig å tilføre kroppen ekstra vitaminer. Ingefærrot kan også være kvalmenedsettende for noen. For de fleste vil kvalmen forsvinne mellom uke 12-20.
#svangerskap #pregnancy #gravid2018 #gravid2017 #hyperemesis

Intrahepatisk svangerskapskolestase 🤔

Opptil 20% av alle gravide er plaget med kløe.
1-3% av disse kan ha intrahepatisk svangerskapskolestase. Dette er kjennetegnet med kløe, spesielt i håndflater og under føttene, ofte verre om natten. Det er viktig å oppsøke lege for å få tatt blodprøver mtp leverpåvirkning. Dette er helt ufarlig for mor, men kan gi økt risiko for fosteret. Det finnes medisiner som kan hjelpe og du vil bli fulgt nøye opp med kontroller og ultralyd 😊

#gravid2018 #gravid2017 #svangerskap #pregnancy #pregnant

Hva kan du gjøre dersom du har bekkenløsning? -Bevegelsen i de aktuelle leddene må reduseres for å minske plagene. Få hjelp av en fysioterapeut
-Belte eller korsett som klemmer hoftekammene sammen, kan være nyttig
-Bassenggymnastikk kan redusere smertene
-Varme bad smertelindrer
-Akupunktur og stabiliserende øvelser har god effekt
-Langvarig bruk av krykker bør unngås
-Hold deg i bevegelse uten å overdrive 😊

#pregnant #pregnancy #svangerskap #gravid

Under graviditeten skjer det forandringer i leddbånd og brusk i bekkenet på grunn av hormonelle og mekaniske forhold. En viktig endring er at kroppen skiller ut mer av hormonet 'relaxin' som fører til en større grad av slakkhet i leddbåndene mellom de ulike benene i bekkenet og andre steder i skjelettet. Normalt har leddbåndene som oppgave å sørge for stabilitet og begrenset bevegelse mellom ulike ben i kroppen. Når da relaxinet påvirker tøyeligheten til leddbåndene, fører det til større bevegelse og avstand enn normalt mellom benene. Hos den gravide kan det føre til smerter – eller det vi kaller bekkenløsning.
Den fremre delen av bekkenet, også kalt symfysen, er en av de hyppigst plaget områdene under bekkenløsning, selv om denne slakkheten gjelder i flere leddbånd. Denne prosessen med slakning av leddbåndene er nødvendig for at bekkenet skal kunne 'gi etter' under fødselen slik at barnet lettere kan passere ut gjennom de vanligvis trange partiene. #svangerskap #pregnant #bekken #bekkenløsning

Normal varighet av et svangerskap er 40 uker og 3 dager regnet fra første dag i siste menstruasjon, det vil si 283 dager. Overtid er definert ved svangerskapsvarighet 294 dager eller mer. Dette kan også formuleres som svangerskapsuke 42+0, eller 11 dager etter termindato

Prematuritet anvendes som benevning på barn født før 37. graviditetsukes utgang. Barn født mellom uke 33 og uke 36 betegnes som for tidlig født (PT – Pre Term), barn født i uke 29–32 betegnes som for tidlig født (VPT – Very Pre Term), og før uke 29 som ekstremt mye for tidlig født (EPT – Extremely Pre Term).

Ekstrauterint svangerskap eller ektopisk svangerskap er et svangerskap der det befruktede egget fester seg og utvikler seg utenfor livmorhulen. Ekstrauterin betyr det som ligger utenfor livmoren.
Omkring 0,5–1 % av alle graviditeter ender som ektopiske.

Passasjehindring i egglederne etter gjennomgått underlivsbetennelse, f.eks. gonoré eller klamydia, er årsaken til ektopiske svangerskap i de fleste tilfellene. Misdannelser og feil i mekanismene som styrer transporten av egget fra eggstokkene til livmoren kan være årsaken.

Omtrent sju dager etter befruktningen vil egget, som da består av en liten kule med celler, begynne å grave seg ned i slimhinnen på det stedet det måtte befinne seg. Normalt vil det være i livmoren, men hvis transporten ned gjennom egglederen ikke har foregått normalt, vil det være et annet sted. De fleste ekstrauterine svangerskap er i egglederen, men de kan også være på eggstokken eller hvor som helst i bukhulen. Når egget fester seg i egglederen kalles det et tubarsvangerskap.

Ekstrauterine svangerskap ender etter noen uker enten med at fosteret dør, eller med at det blir blødning fra vevet der egget har gravd seg ned og begynt å lage morkake. En slik blødning foregår inne i bukhulen og kommer ikke til syne.
Når et ekstrauterint svangerskap i egglederen tar slutt, kalles det også en tubarabort. Det vil som regel føre til at det blir blødning i egglederens vegg under placentavevet. Fosteret (som på dette tidspunktet er ca. 1 cm langt) og deler av placenta (morkaken) løsner fra veggen og kan støtes ut i bukhulen. Egglederen fylles så av blod og abortrester. Hvis prosessen går sin naturlige gang, kan blødningen stoppe og tilstanden helbredes. I svært mange tilfeller derimot, fortsetter blødningen, slik at blodtapet kan bli flere liter og livstruende for kvinnen.

Det er derfor viktig å ringe legen/sykehuset for å få rask hjelp 💛 #gravid #pregnant #graviditet #ultrasound #trimester1

Tvillingfødsler 👭👫👬1 av 80 menneskefødsler resulterer i tvillinger, og en fjerdedel av disse er eneggede. Det fødes flest tvillinger i Afrika, og færrest i Asia. Midt imellom befinner vi oss. I 2013 var det 960 tvillingfødsler og 18 trillingfødsler. Det vil si at 1,63 prosent av fødslene var tvillingfødsler, og 0,03 prosent trillingfødsler.

Uterus 💝 Før du ble gravid så livmoren din ut som en liten pære. Den veide 70 gram, og rommet maks 10 milliliter (litt mer om du har vært gravid før). Mot slutten av svangerskapet vil livmoren veie ett kilo og romme mellom 5 og 10 liter.

Et ukomplisert keisersnitt tar ikke mer enn 45 minutter. Barnet er forløst kun etter ca 10 minutter. 👼🏼 Det som tar tid er å sy livmoren, fascien og huden pent sammen igjen. #svangerskap #gravid #pregnant #keisersnitt

Most Popular Instagram Hashtags