[PR] Gain and Get More Likes and Followers on Instagram.

srekja.mk srekja.mk

8,731 posts   18,987 followers   4,274 followings

srekja.mk  Дестинација ➡ #среќа ❤ Вашата среќна онлајн продавница. 😊 Contact for marketing 📧 marketing@srekja.mk

Флоренс Најтингел (12 мај 1820 - 13 август 1910) позната англиска медицинска сестра, социјален реформатор, писател и статистичар.

Во својата работа како предводник на денешната професија медицинска сестра се истакнала за време на Кримската војна, каде што се грижела за ранетите војници. Поради неа оваа професија доби висок углед и Најтингел стана икона во викторијанското општество. Била нарекувана „Госпоѓата со ламбата“, поради нејзината навика ноќе да ги проверува ранетите војници.

Најтингел ја поставила основата на денешната професија медицинска сестра со основањето на нејзиното училиште за медицински сестри во болницата Сент Томас во Лондон, првото световно училиште за медицински сестри во светот. Заклетвата на Најтингел, наречена така во нејзина чест, ја положувале новите медицински сестри. Меѓународниот ден на медицинските сестри се слави во светот секоја година на нејзиниот роденден. Нејзините социјални реформи вклучуваат подобрување на здравството за сите делови од британското општество, помагање на земјите од вториот и третиот свет, како и проширување на прифатливите форми на учество на жените во работната сила.

Најтингел била познат и версатилен писател. Во текот на нејзиниот живот, многу од нејзините објавени дела се занимавале со ширење на медицинското знаење. Некои од нејзините дела се напишани на едноставен англиски јазик со цел сите да можат да ги разберат. Таа исто така помогна во промовирањето на графичкото претставување на статистички податоци. Голем дел од нејзиното пишување, вклучувајќи ги и делата за религијата и мистицизмот, е објавено постхумно. ➡️Во март, месецот на жените, се потсетуваме на жените кои оставија силен белег во светската историја.
#ИнстаСреќа #среќа #мисла #изрека #цитат #жена

Габриел Бонер Коко Шанел (19 август 1883 – 10 јануари 1971)

Ќерка на обични работници, нејзината мајка починала кига таа имала 12 години, а татко и ги бапуштил. Живеела во сиропиталиште, а пред да стане еден од најголемите дизајнери во светот, таа пеела во кабаре и правела шапки. ➡️Во март, месецот на жените, се потсетуваме на жените кои оставија силен белег во светската историја.
#ИнстаСреќа #среќа #мисла #изрека #цитат #КокоШанел #жена

Анели Мари „Ана“ Франк (1929 - 1945) била германско девојче од еврејско семејство од градот Франкфурт Ана со своето семејство се преселила во Амстердам во 1933 година, откако нацистите дошле на власт во Нацистичка Германија и се стремеле за окупација на Холандија која започнала во 1940.
Таа со своето семејство се криела во собите од работната зграда на нејзиниот татко, а после две години биле пронајдени и испратени во концентрационите логори. Седум месеци по нејзиното апсење, Ана починала од тифус во концентрациониот логор Берген - Белзен, набрзо умрела и нејзината сестра Маргот Франк. Нејзиниот татко Ото останал жив и успеал да се врати во Амстердам каде што ги нашол сочувани дневниците на својата ќерка кои подоцна биле објавени во 1947 година. Дневникот којшто и бил даден на 13-тиот роденден претставува хронологија на настаните од тој ден, па се до 1 август 1944 година,
Дневникот служи како сведоштво на животот за време на Холокаустот и стана една од најчитаните светски книги. ➡️Во март, месецот на жените, се потсетуваме на жените кои оставија силен белег во светската историја.
#ИнстаСреќа #среќа #мисла #изрека #цитат #МајкаТереза #жена

Most Popular Instagram Hashtags