seruaniman seruaniman

603 posts   7019 followers   1065 followings

Seruan Iman  Nasehat Islami berdasarkan Al-Quran, Hadist dan Sunah serta Ulama, di kutip dari Berbagai Sumber. Tag @seruaniman untuk share Info Kajian.

Ada sebuah pohon yang pernah menaungi Rasulullah SAW dari terik matahari, hingga hari ini masih hidup subur di tengah padang gersang di Yordania. Sebab itu, pohon ini dijuluki "The Only Living Sahabi" atau "Satu-satunya sahabat Nabi yang masih hidup". Padahal, di sekitarnya tidak ada pohon lain. Pohon Nabi ini bahkan sudah berumur ribuan tahun, namun anehnya pohon ini masih hidup sampai sekarang. Pohon ini menjadi bukti kenabian Nabi Muhammad SAW. Dan sepertinya pohon ini sengaja dibiarkan hidup oleh Allah SWT agar menjadi pengingat, kenangan, dan bukti sejarah masa lalu. [Sumber: ISLAM ON THE SPOT]

MALAM INI BERMULA 1 HINGGA 10 ZULHIJJAH: HARI-HARI TERBAIK UNTUK BERAMAL SOLEH

1. Firman Allah dalam Surah al-Fajr ayat 1-2:
"Demi waktu fajar. Dan (demi) malam-malam yang sepuluh."
.
Menurut Ibn ‘Abbas, Abdullah bin al-Zubair, Mujahid dan ramai kalangan ulama salaf dan khalaf bahawa yang dimaksudkan dengan sepuluh malam dalam di ayat ialah sepuluh hari (awal) Zul Hijjah (lihat: Ibn Kathir, Tafsir Ibn Kathir, 2/593. Dar Tibah).
.
Apabila Allah bersumpah dengan sepuluh hari Zulhijjah tersebut, pasti ia mempunyai keistimewaan yang tersendiri.

2. Dalam hadis Nabi ﷺ:
Daripada Ibn ‘Abbas, dia berkata: Rasulullah ﷺ bersabda: “Tiada hari-hari yang amalan soleh padanya paling Allah sukai melebihi sepuluh hari ini (sepuluh hari awal Zulhijjah)”.
.
Mereka bertanya: “Sekalipun jihad pada jalan Allah?”. Jawab Rasulullah ﷺ: Sekalipun jihad pada jalan Allah, melainkan seorang lelaki yang keluar (berjuang) dengan diri dan hartanya dan tidak mendapat semua itu kembali walaupun sedikit.”
(Riwayat al-Bukhari, al-Tirmizi -lafaz di atas adalah lafaz al-Tirmizi- , Abu Daud, Ibn Majah dll).
.
.
Dalam riwayat al-Darimi (berstatus hasan) daripada Ibn ‘Abbas, lafaz hadis seperti berikut:
“Tiada amalan yang lebih mulia di sisi Allah dan lebih besar pahala daripada kebaikan yang seseorang lakukan pada sepuluh hari Adha (sepuluh hari awal Zulhijjah).”
.
Berdasarkan hadis di atas, maka sepuluh hari awal Zulhijjah merupakan hari-hari yang paling disukai oleh Allah untuk kita melakukan amalan soleh. Pahala yang dijanjikan paling banyak & istimewa.

Marilah kita berusaha merebut peluang yang hebat ini dengan memperbaiki solat, memperbanyakkan ibadah sunnah, baca quran, zikir, sedekah, puasa, berdoa dan lain-lain.

#cahayaislam #firmanAllah #hadisnabi #zulhjjah #hidupkansunnah #tazkirah #jomdakwah #doa #zikir #solat #thedaiegraphy #igersmy #bangkitbersama

Apa sebenarnya yang ada dalam Ka'bah itu? Sebagaimana yang diperlihatkan dokumenter Kerajaan Arab Saudi. Ternyata, isi di dalam Ka'bah nyaris hanya berupa ruangan kosong. Bagian dalam Ka'bah terdapat tiga pilar dari kayu terbaik. Dan ada sebuah meja untuk menyimpan pengharum ruangan Ka'bah.
.
Atap dalam Ka'bah penuh dengan ukiran-ukiran mengagumkan. Lantai Ka'bah dibuat dari batu pualam putih. Dinding Ka'bah bagian dalam dibalut dengan batu pualam dan dihiasi dengan ukiran bergaya Arab atau kaligrafi. [Sumber: Republika]
.
.
TAG Sahabatmu yang ingin tau isi dalam Ka'bah 😍
.
Semoga kita bisa ke sana, Aamiin.

Riwayat Anas bin Malik merekam kisah berkaitan surat Al-Ikhlas.
.
Suatu ketika 70.000 malaikat di utus datang kepada seorang sahabat di madinah yang meninggal. Kedatangan para malakat itu hingga meredupkan cahaya matahari. 70.000 malaikat di utus hanya karena almarhum sering membaca surat ini.
.
Anas bin Malik yang saat itu sedang bersama Nabi Muhammad SAW di tabuk merasakan cahaya matahari redup tidak seperti biasanya dan malaikat jibril datang kepada nabi untuk memberitakan kejadian yang sedang terjadi di Madinah.
.
Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa membaca surat Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka tubuhnya tidak akan membusuk di dalam kuburnya dan paramalaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titia siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (HR Qurtuby).
.
Sungguh surat al-ikhlas ini memiliki pahala yang besar bagi yang mangamalkannya, dari pada waktu luang kita terbuang akan jauh lebih baik bila kita membaca surat pendek ini.
.
Dari Abu Sa’id (Al-Khudri) bahwa seorang laki-laki mendengar seseorang membaca dengan berulang-ulang Qul Huwallahu ahad’. Tatkala pagi hari, orang yang mendengar tadi mendatangi Rasululah SAW dan menceritakan kejadian tersebut dengan nada se akan-akan merendahkan surat Al-Ikhlas.Kemudian Rasulullah SAW bersabda :
.
”Demi yang jiwaku berada di tangan-Nya, sesungguhnya surat ini sebanding dengan sepertiga Al-Qur’an”. (HR Bukhari no.6643)
.
Nabi Shalllallahu alaihi wasaallam bersabda , “apakah seorang di antara kalian tidak mampu untuk membaca sepertiga Al-Qur’an dalam semalam?” Mereka mengatakan “Bagaimana kami bisa membca sepertiga Al-Qur’an ?” Lalu nabi Shallallahualaihi wasallam bersabda, Qul huwallahu ahad itu sebanding dengan sepertiga Al-Qur’an”.(HR. Muslim no.1922).
.
Subhanallah, semoga kita bisa mengamalkannya setiap waktu.
.
Jangan lupa di bagikan saudaraku

Allahu 😢😭


.

Bertaubatlah, karena Allah sang maha penerima Taubat. .
.

Yuk Saling mengingatkan sesama , semoga hidup kita dirahmati dan diberkati Allah ﷻ, silahkan share dan tag sahabatmu, #Yuk amalkan Sunnah Rasulullah ﷺ.
.
Mari berselawat ❤️
اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّد
.

Semoga Bermanfaat dan Berpahala Bagi Kita Semua.. Aamiin
.
♡♡♡■■■¤¤¤ FOLLOW ¤¤¤■■■♡♡♡
> @NasehatUlama @NasehatUlama <
○○~} Ulama Pewaris Para Nabi {~○○
.
Sehat selalu Buya Yahya

#NasehatUlama #Dakwah #TausiyahUlama
#Islam #Muslim #Rasulullah #Allah

1. Banda Aceh

2. Bali

3. Banten

4. Bangka Belitung

5. Bengkulu

6. Jambi

7. Jakarta

8. Gorontalo

9. Manado

10. Padang

11. Solo

12. Medan

13. Makassar

14. Lampung

15. Yogyakarta

16. Riau

17. Papua

18. Dan lain lain

JOM LAKSANAKAN IBADAH KORBAN PADA TAHUN INI

Rugi tak buat Ibadah Korban. RUGI SANGAT! Tapi tak berdosa kalau tak buat.

Kenapa kami kata rugi buat Korban? Kerana Nabi ﷺ dan para sahabat baginda amat mencintai ibadah ini dan tak pernah meninggalkannya pada setiap Aidiladha. Ini menunjukkan betapa hebatnya & besarnya makna ibadah ini. Lihat hadis2 berikut:
.
“Dari Ibnu Umar radiallahu ‘anhuma berkata: Rasulullah ﷺ telah menetap (mukim) di Madinah selama sepuluh tahun, baginda tetap menunaikan korban”. (Hadis Riwayat at-Tirmizi)
.
"Pada masa Rasulullah ﷺ, setiap seseorang lelaki berkorban dengan seekor kambing untuknya dan untuk keluarganya”. (H/R Tirmizi, kitab al-Adhahi 2/1216 (hadis ini disahihkan oleh beliau). Dikeluarkan oleh Ibnu Majah, 2/2546 (dengan sanad yang sahih). Hadis ini disahihkan juga oleh Syeikh Muhammad Nashiruddin al-Albani)

Sekurang-kurangnya laksanakanlah 1 bahagian lembu hanya RM300.00 untuk diri sendiri.
Allah dah bagi banyak nikmat dah pada kita. Korban inilah kita nak tunjukkan tanda syukur kita.

Hikmah melaksanakan Ibadah Korban :
1) Menghidupkan sunnah Nabi Allah Ibrahim a.s
& Nabi Muhammad ﷺ
2) Mendidik jiwa ke arah takwa dan mendekatkan diri kepada Allah SWT.
3) Mengikis sifat tamak dan mewujudkan sifat murah hati mahu berbelanja ke harta ke jalan Allah SWT.
4) Menghapuskan dosa dan mengharapkan keredhaan Allah SWT.
5) Menjalinkan hubungan kasih sayang sesama manusia terutama di antara golongan kaya dan golongan yang kurang bernasib baik.

Jika anda nak semua hikmah di atas, laksanakan ibadah Korban pada tahun ini!

1 bahagian lembu : RM300.00 sahaja
1 ekor kambing : RM580.00 sahaja

Hubungi :
Fitrah Ummah Services
012-333 5615 / 018-2929 006
“Together We Share”
www.fitrahummah.com
Follow ig: @mudahnyaakikahkorban

#cahayaislam #korban #aidiladha #zulhijjah #fitrahummah #hidupkansunnah #igersmy #jomdakwah #thedaiegraphy

Most Popular Instagram Hashtags