sejarahmelayu sejarahmelayu

101 posts   1,807 followers   265 followings

تاريخ الملايو  ( The History Of Malay Race) “Tak kan Melayu hilang di dunia, selagi mana beramal pada agama Islam”- HANG TUAH

S I B O N G K O K P A H L A W A N M E L A Y U J O H O R Y A N G D I L U P A K A N
.
#sejarah #sejarahmelayu .
Si Bongkok memang nama asalnya manakala nama bapanya adalah Damak. Dinamakan dirinya sebagai ‘Si Bongkok’ berikutan keadaan tubuh badannya yang cacat iaitu bongkok ke kanan manakala tangan kirinya pula cengkung. Mukanya pula herot dan bengkak ke kanan.

Walaupun dilahirkan sebagai insan yang cacat, Si Bongkok membesar sebagai seorang pemuda yang gagah dan berani. Beliau cekap bermain senjata dan mahir dalam ilmu lautan. Si Bongkok juga dikatakan memiliki ilmu kebal yang menyebabkan jasadnya tidak akan luka sama ada ditembak atau ditikam senjata tajam.

Kewibawaan beliau dikagumi ramai pihak sehingga Si Bongkok diangkat menjadi pemimpin oleh pengikutnya yang ramai. Di kalangan musuhnya sendiri beliau digelar Panglima Si Bongkok.

Si Bongkok hidup di atas kapal layar di tengah laut. Dia mempunyai pengikut yang ramai dan masing-masing memang cekap bermain senjata serta mengendalikan kapal di laut.

Kebenciannya terhadap penjajah dan pemimpin tempatan yang mengadakan hubungan dengan bangsa asing itu menyebabkan Si Bongkok bersama pengikutnya bangkit menentang.

Mereka akan menyerang kapal bangsa asing yang melalui perairan Johor untuk berdagang di pelabuhan Tanjung Puteri atau Singapura. Tindakan itu menyebabkan British melabelkan mereka sebagai lanun.

Disebabkan serangan Si Bongkok dan pengikutnya, aktiviti perdagangan dan ekonomi di Tanjung Puteri dan Singapura semakin merosot kerana kebanyakan pedagang asing tidak lagi berani memasuki wilayah itu.

Keadaan itu menimbulkan kebimbangan kepada British menyebabkan bangsa asing itu mengarahkan Temenggung Abdul Rahman supaya menghapuskan kumpulan Si Bongkok.

Bagaimanapun, walau pelbagai cara digunakan untuk membunuh Si Bongkok, usaha itu tidak pernah berhasil kerana dipercayai tiada siapa yang mengetahui cara untuk mengatasi ilmu kebal yang dikuasai pahlawan itu.

M E L A K A
.
Semasa seorang pengembara Itali yang bernama Ludovico Vertema melawat Melaka antara tahun 1506 hingga 1510 pihak Portugis sering menghantar pengintip mareka ke Melaka untuk mencari maklmat tentang kemajuan perdagangan,, masyarakat dan kerajaan Melaka. Antara maklumat penting yang dibawa oleh portugis yang datang ke Melaka pada tahun 1506 dan 1508 ialah tentang strategi pertahanan Melaka. Beberapa lakaran tentang rupa bentuk dan binaan kota, istana dan kedudukan Bandar pelabuhan Melaka berjaya direkodkan.
Antara lakaran tersebut ada menunjukkan bentuk tembok kota Melaka dan pintu gerbangnya yang kukuh dan dibina daripada bahan binaan tempatan seperti batu laterit. Bahan binaan ini sememangnya banyak terdapat di Melaka. Kedua dua pengembara tersebut iaitu Jorge Mello yang datang pada tahun 1507 dan Jorge De Aguilar yang datang pada tahun 1508, telah menghantar maklumat kepada sejarawan kerajaan Portugal iaitu Joan De Barros.

Dari lakaran yang dibuat, ia membuktikan tentang teknologi Melayu pada zaman tersebut. Pembangunan fizikal dan infrastruktur Melaka ternyata mempunyai ciri-ciri keselamatan yang mantap dan setanding dengan keududkan kota di Negara Asia lain. Dalam hal ini kemungkinan juga kerajaan Melaka mendapat tenaga buruh daripada orang gujerat yang memang terkenal bukan sahaja sebagai pedagang tetapi juga sebagai tukang pembina rumah dan bangunan. Hal ini juga menggambarkan wujudnya semangat kerjasama yang erat diantara tukang-tukang Melayu dan India Islam di Melaka dari aspek pembangunan kota dan pelabuhan yang pentadbiranya berpandukan hukum Islam.

Maklumat yang diperolehi daripada lakaran yang diterbitkan di Belanda pada tahun 1508 itu juga menunjukkan bahawa pintu gerbang ke kota Melaka yang ada sekarang sebenarnya bukanlah dari bahan binaan asal portugis. Berdasarkan lakaran yang ditemui melalui penelitian yang telah dibuat, mendapati asal binaan Melayu Melaka yang dimusnahkan Portugis telah diganti serta diubahsuai mengikut senibina Portugis. Senibina yang sama dilihat di Goa, Macao dan Ternate. Maklumat ini cukup membanggakan orang melayu khasnya dan Nusantara amnya kerana lakaran ini menjadi bukti Yang Nyata.

“T A’ K A N M E L A Y U H I L A N G D I D U N I A, S E L A G I M A N A B E R A M A L D E N G A N A G A M A I S L A M”
Bila di pikirkan balik memang selama ini ayat Hang Tuah “ Ta’kan Melayu hilang dunia “ adalah ayat tergantung. .
Tidak dinafikan lagi siapa yang menang maka sejarah di tulis oleh si pemenang.
.

K E R D I P A N B I N T A N G M E L A Y U D I L A N G I T T U R K I🇹🇷
.
.
PART 3
.
Sejarah amat penting untuk mebimbing kita lebih maju ke hadapan. Jangan sesekali melupakan perjuangan Pahlawan Pahlawan Melayu yang berjuang mempertahankan Agama, Bangsa dan negara.
Video dari : @potyis

K E R D I P A N B I N T A N G M E L A Y U D I L A N G I T T U R K I 🇹🇷
.
.
PART 2
.
Pelbagai senjata yang digunakan oleh orang Melayu dahulu digelapkan sejarah seperti lela, rentaka, meriam, terakol dan sebagainya.
Video dari : @potyis

K E R D I P A N B I N T A N G M E L A Y U D I L A N G I T T U R K I🇹🇷
.
.
Hubungan antara kerajaan Uthmaniah dengan kerajaan Melayu Nusantara yang dahulunya sangat rapat.
.
.
Video dari : @potyis

A L A M M E L A Y U
.
.
#SejarahMelayu
#Melayu
.
Part last : Diari Alfonso de Albeurque
.
.
Beliau seorang yang Gemar menulis Diari setiap hari. Di dalam diari beliau tercatat pertemuan Beliau dengan Laksaman Hang Tuah.
Sumber : Dr Rohaidah & Professor Hashim

A L A M M E L A Y U
.
.
#SejarahMelayu
#Melayu
.
PART 16 : Buku Suma Oriental ( catatan perdagang portugis Tom Pires)
.
.
Tome Pires adalah seorang pedagang Portugis yang sangat terkenal suatu ketika dahulu. Beliau telah membuat buku Suma Oriental. Didalam buku ini ada tercatat kegagahan Hang Tuah Sebagai Laksamana Melaka dan tercatat juga tentang kekayaan dan kekuasaan kerajaan Melayu Melaka.
Sumber : Dr Rohaidah & Professor Hashim

A L A M M E L A Y U
.
.
#Sejarahmelayu
#melayu
.
PART 15 : Buku Rekidai Hoan (III)
.
.
Sebenarnya banyak catatan luar yang menceritakan tentang Kerajaan Melayu. Khazanah khazanah Melayu Semenanjung Banyak telah di rampas dan dimusnahkan oleh penjajah. Oleh kerana itu Melayu semenanjung terkial kial mencari sejarahnya setelah dijajah hampir 300 tahun. Namun, satu persatu satu rahsia makin terungkai tentang Siapa sebenarnya Melayu. Semua diatas KehendakNya.
Sumber : Dr Rohaidah & Professor Hashim

A L A M M E L A Y U
.
.
#sejarahmelayu
#Melayu
.
PART 14: Buku Rekidai Hoan
.
.
Didalam Hikayat Hang Tuah ada dicatatkan Perjalanan Melaka Ke Ryukyu. Ini sama seperti yang dicatat dalam Rekidai Hoan. Terdapat 10 pucuk surat diplomatik Kerajaan Ryukyu dan Kerajaan Melaka.
Sumber : Dr Rohaidah & Professor Hashim

A L A M M E L A Y U
.
.
#SejarahMelayu
#Melayu
.
PART 13 : Buku Rekidai Hoan
.
.
Buku Rekidai Hoan yang dicatat oleh Kerajaan Ryukyu yang kini digelar Okinawa, Jepun. Buku ini mencatatkan hubungan diplomatik dan perjalanan Orang Melaka ke Ryukyu di ketuai Oleh Laksamana Hang Tuah. Sekaligus mematahkan kenyataan sesetengah pihak yang mendakwa Hang Tuah adalah Mitos.
Sumber : Dr Rohaidah & Profesor Hashim

A L A M M E L A Y U
.
.
#SejarahMelayu
#Melayu
.
PART 12 : Keris Melaka di jepun (ii)
.
.
Keris 9 luk yang di jumpai di Okinawa, Jepun yang dahulunya adalah sebuah tanah jajahan China (Ryukyu). Sumber : Ustaz Auni

Most Popular Instagram Hashtags