plansverige plansverige

1,072 posts   6,301 followers   390 followings

Plan International Sverige  Vi kämpar för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor.

Hurra – solpanelerna är på plats i Niger! 🌞🇳🇪😎🙌 Ofta går tekniken hand i hand med utvecklingen. Så är fallet just nu i Niger där vi och våra lokala samarbetspartners har påbörjat installationen av en mängd mini-solkraftverk. När hela nätverket är på plats kommer det att vara en del i ett projekt som ska ge över 6 000 kvinnor i Mali, Niger och Senegal inte bara ström utan även utbildning och stöd i småföretagande!

Ett av de första solkraftverken byggdes i Arabi Harous by i sydvästra Niger. Här ger panelerna ström till 107 hem, en skola, två moskéer, ett hälsocenter, en vattenpump och Arabi Harous kyl och frys, varifrån hon säljer kylda drycker och is till bybor och besökare. "Med det nya pumpsystemet kan vi skörda även om regnen uteblir", säger Arabi, som även är ledare för en grupp kvinnor som driver ett kollektivt jordbruk. "Vi odlar nu tillräckligt mycket morötter, tomater och bönor för att kunna sälja överskottet på marknaden." Tanken är att solkraftverket på detta vis ska kunna bidra till ett bättre liv för kvinnor, både när det gäller tillgång till sjukvård och utbildning och som en grogrund för ekonomiskt oberoende. "När projektet är på plats i testbyarna i Niger går vi in i nästa, mycket mer ambitiösa fas", säger Concha López på Plan International. "Då kommer projektet att spridas över Niger, Mali och Senegal och det kommer att påverka livet för tusentals kvinnor och unga."

🐟 Fiskar för jämställdhet! 🐟

För fem år sedan såg framtiden ganska mörk ut för Ana Isabel Sorto, 31, i El Salvador. Direkt efter grundskolan blev hon gravid och hoppade av sin utbildning för att ensam ta hand om sin son. Ett ganska vanligt öde i hennes by – här är utbildningsnivån låg och arbetslösheten hög.

Men en fiskfarm, finansierad av Plan International, har förändrat allt: "Innan fanns inga jobb. Nu har vi en damm full av fisk som vi odlar och säljer. Fiskfarmen ger glädje till hela byn", säger Ana Isabell.

I dag tjänar hon omkring 200 dollar i månaden, vilket är nästan dubbelt så mycket som minimilönen i El Salvador. Det ger henne en ekonomisk frihet att själv styra över sitt liv. En stor grej i ett land där många anser att kvinnans plats är i hemmet. 💪

Stoppa plasten! ✋

Över hela världen växer plastbergen – så också i Kambodja. Problemet blir inte bättre av att fyra miljoner kambodjaner idag saknar tillgång till rinnande rent vatten. För många av dessa människor existerar nämligen vatten fritt från föroreningar enbart i plastflaskor.

Plan International arbetar med flera projekt för att skapa en fungerande vattentillgång i hela landet, med bland annat brunnar, vattenledningar och reningsverk. Fram tills det är på plats behöver vi dock få till en lösning med mindre miljöpåverkan. Därför startade vi nyligen ett program som bland annat ska uppmuntra till användandet av återanvändningsbara vattenflaskor. 🌳

☀️ Vi trotsar värmen och laddar inför Tjejmilen i september.
🏃🏾‍♀️🏃‍♀️🏃🏽‍♀️🏃🏿‍♀️🏃🏼‍♀️🏃🏾‍♀️🏃🏻‍♀️🏃🏼‍♀️🏃🏽‍♀️🏃‍♀️🏃🏾‍♀️🏃🏼‍♀️🏃🏻‍♀️🏃‍♀️🏃🏽‍♀️🏃🏾‍♀️
Tack till @agnetasjodin @helenateodora @ptfia och alla som redan anmält att de springer Tjejmilen med rosa nummerlapp och alltså springer för alla flickors rätt till att själva bestämma över sin egen kropp! 💪
#tjejmilen @tjejmilensthlm #runningmotivation

Isolerade från samhället, rädda för våld och övergrepp och utan tillgång till utbildning.
👇
- Det råder inga tvivel om att tonårsflickorna är några av Rohingyakrisens största offer. De trånga och överbefolkade förhållanden – inte bara i lägret utan också inne i de små tälten som de nu kallar sitt hem – har förödande inverkan på flickornas liv, säger Agnes Björn, humanitär chef för Plan International Sverige.

Som vid alla kriser är små barn och tonårsflickor bland de som drabbas hårdast. Tonårstjejer tvingas sluta skolan, gifts bort, utsätts för våld och riskerar att utsättas för människohandel - och glöms dessutom ofta bort i humanitära insatser.

I vår rapportserie berättar flickor om hur de upplever att de aldrig ens får yttra sig om saker som rör dem själva och deras framtid, de får inte röra sig fritt och missar värdefull utbildning. Därför uppmanar vi humanitära organisationer till att lyssna på tonårsflickor och se till att deras behov uppfylls.
👇
Läs mer om vårt arbete om flickor i kris på hemsidan. Länk finns i profilen.

GRATTIS PÅ 21-ÅRSDAGEN MALALA! 🎉🍰 Din styrka och ditt engagemang har gjort dig till en förebild i hela världen och vi går stolta vid din sida i kampen för utbildning och lika villkor! 💪 ❤️ Önskar vi och alla våra Planfaddrar!

SENASTE NYTT FRÅN GUATEMALA
En månad har gått sedan vulkanutbrottet i Guatemala. Du kanske undrar hur Plan International arbetar och vad vi gör? Som alltid i en katastrof är det barnen som drabbas hårdast och det är där vårt huvudfokus ligger.
📚
Skolorna ska snart börja öppna igen och vi delar ut skolmaterial för att se till att barnens återvändo till skolbänken går så smidigt som möjligt. Det är enormt viktigt att ALLA barn snabbt kan återvända till säkra skolor efter en katastrof som denna.
👇
Vi har sedan utbrottet även skickat madrasser, lakan, kuddar, hygienartiklar och blöjor till härbärgena och har upprättat säkra platser där barnen kan leka och få psykosocialt stöd.
👇
Oron för ännu ett utbrott är fortfarande stor och tiotusentals hushåll måste vara fortsatt beredda att evakuera om det skulle behövas.

Nu tackar vi för oss i Almedalen! 👋
Vi har ordnat seminarier och deltagit i samtal om barns rättigheter och flickors lika villkor. Förutom vårt arbete med barn ute i världen är vi en organisation som vänder oss till beslutsfattare för att få dem att lyssna på barn och unga och respektera deras rättigheter. Därför gick vi på Plan International Sverige med i gårdagens mångfaldsparad för att visa vårt stöd för allas rätt att vara sitt sanna jag, vara fri och bli respekterad.
❤️
Vi tar självklart avstånd från hot och våld som hindrar människor från att känna sig trygga och som hotar våra gemensamma mänskliga rättigheter.
❤️
Vi försöker bidra till en bättre, mer human värld, och förväntar oss att våra beslutsfattare tar ansvar och gör allt de kan mot nazismen och andra krafter som skadar ett öppet och fritt samhälle.
❤️
Tack till alla som lyssnade och deltog på våra seminarier. Utrikesdepartementet, Sida, Sverige i Världen, MÄN, RFSU, IRC, Rädda Barnen, Diakonia, Unicef, Kvinnors Nätverk, Sofia Arkelsten, Kerstin Lundgren, Concord, Läkarmissionen, FRII, Ungdomsbarometern.

Ung och företagsam! 💪😀
17-åriga Ella Wigh från Åkersberga är med och skapar en bättre framtid för världens flickor. Med sitt UF-företag Armstrong, som säljer snygga egentillverkade armband, skänker hon 20 procent av intäkterna till Plan Internationals arbete. ❤️ Vi tog oss ett snack med henne.

Hej Ella, tack för ditt härliga engagemang, berätta lite om varför du valt att skänka en del av inkomsten till arbetet för flickors lika villkor.
– Jag är en ung tjej själv och vill att fler flickor ska ha samma möjligheter att själva bestämma över sina liv som jag har. Därför känns det självklart för mig låta delar av intäkterna i företaget gå till Plan Internationals arbete.

Armbanden är gjorda i mockaimitation och till stor del återanvända muttrar.
– Muttrarna ska symbolisera det starka i mitt företagsnamn, Armstrong UF.

Hur kom du på idén?
– För några veckor sedan var min kompis från Finland hos mig på besök. Jag tyckte att hon hade så fina armband och frågade var de kom ifrån. Hon sa då att de var handgjorda. Det fick mig att tänka till och dessutom gillar jag att pyssla så på den vägen är det. 👍Vi önskar Ella lycka till med sitt företag.

Ett armband kostar 100 kronor och du lägger din beställning genom Ellas Instagramkonto @armstronguf eller hennes mail ewigh@telia.com.

Schack för jämställdhet! 💪

I Haiti finns det många föreställningar om vad som anses "manligt" respektive "kvinnligt". En av dem är att tjejer är sämre än killar på logiskt tänkande som att räkna, utforma strategier – och att spela schack.
Struntprat naturligtvis, något som tjejerna i vår nystartade schackklubb gärna bevisar. Här träffas 260 ungdomar, mestadels flickor, med jämna mellanrum för att utmana varandra över de klassiska rutorna. ♛

Nu är vi på plats i Almedalen! Träffa oss på Sidas mötesplats #sverigeivarlden fram till torsdag. Just nu pågår Makt över den egna kroppen - nyckel till utveckling för världens flickor med @linde_hans @sofiaarkelsten @mermarianne @sverigeivarlden #almedalen

Skulle du köpa en ask Alvedon för 5000 kronor?

I Venezuela är det just nu priset du får betala på grund av det allvarliga ekonomiska läget och den politiska kris som pågått i landet sedan 2012. På sex år har BNP i landet rasat med 35 procent! "I Venezuela hade jag tre jobb, ändå räckte inte pengarna till att försörja min familj. Vi har sparat pengar så att vi ska kunna lämna Venezuela och ta oss till Peru, men det har inte varit lätt. Min son är sjuk och vi har inga pengar att ta honom till doktorn. Blöjorna är på väg att ta slut och vi har inte råd att ta in någonstans så att vi kan få sova och duscha", säger Luis, 20, år vid gränsstationen mellan Peru och Ecuador.

Han, flickvännen Bertha och deras två söner är bara några av de över en miljon venezolaner som hittills valt att lämna sitt hemland under det senaste året. Situationen beskrivs nu som den största migrationskrisen i Latinamerikas historia. "Jag insåg att läget var riktigt allvarligt när vår grannes son dog eftersom han inte hade råd att köpa de mediciner hans son behövde. Jag vill inte att det ska hända mina barn", säger Bertha.

Plan International arbetar inte i Venezuela just nu, bland annat för att situationen tidigare varit ganska god i landet med ekonomisk tillväxt och låg barnfattigdom. I och med denna kris förändras situationen och vi bevakar utvecklingen noga.

Däremot finns vi på plats vid gränsstationerna i Brasilien, Ecuador, Colombia och Peru för att erbjuda migranterna grundläggande hjälp så som mat, vatten, någonstans att sova och mediciner. "Läget är allvarligt och det finns mycket som talar för att den här krisen kommer att pågå under lång tid", säger Agnes Björn, humanitär chef på Plan International Sverige.

Most Popular Instagram Hashtags