plansverige plansverige

1,133 posts   7,547 followers   391 followings

Plan International Sverige  Vi kämpar för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor.

Vilka hjältar! Våra katastrofteam i Moçambique, Malawi och Zimbabwe har jobbat för högtryck i en vecka nu. I går rapporterade ett av teamen i Moçambique hur de med hjälp av en flodbåt undsatt totalt över 800 personer som flytt vattenmassorna på hustak och i träd.

Vill du stötta vårt katastrofarbete efter #Idai? Swisha valfri summa till nr 1230236851 ❤️ #cycloneidai

För fem år sedan klev den då sjuåriga Darwin upp innan gryningen varje dag. Det var hans jobb att hämta vatten till familjen – och vägen till vattenkällan var lång och brant.
💧
”Jag minns det mycket väl", säger Darwin. "Vi bar 20-litersflaskor med hjälp av våra kor. Det var tungt, det var brant och vägen var ofta lerig och halkig. Jag blev ofta sen till skolan.”
💧
När Plan International kom till Darwins samhälle i Filippinerna var ett av våra första projekt att installera en vattenpump. När denna vitala infrastruktur var på plats hade samhället möjlighet att förändras.
💧
Nu, fem år senare, har 145 av 150 hushåll toaletter. Mängden boskap har tredubblats och bönderna kan sälja sitt överskott. Och kanske viktigast av allt: barnen kan fokusera på sin skolgång, är friska och kommer till skolan pigga och utvilade.
💧
Idag, den 22 mars, firar vi och miljoner andra den internationella vattendagen. Därför att rent vatten är grunden för allt. 🎈

Katastrofinsatsen är igång!
Vår ”Disaster Risk Manager” i Malawi, Tambu Msiska, lämnade den här rapporten under gårdagen. Våra akuta fokus efter cyklonen Idai i Malawi, Moçambique och Zimbabwe är:
⚠️ Tillfälliga boenden, mat, vatten och sanitet
⚠️ Utdelning av ”katastrofpaket” med förnödenheter som tvål, filtar, bindor, m.m.
⚠️ Minimera riskerna för övergrepp och våld mot ffa unga flickor (som alltid är i riskzonen vid kriser)
⚠️ Sök och räddning av försvunna personer
.
Vill du stötta oss i vårt katastrofarbete? Swisha till 1230236851 ❤️
#cycloneidai #eidai

KATASTROFLÄGE I ÖSTRA AFRIKA EFTER STORM

Det råder just nu ett akut katastrofläge i Moçambique, Zimbabwe och Malawi efter att den kraftfulla cyklonen Idai drog in över området i helgen. 211 personer är bekräftade döda, men siffran förväntas stiga.

Plan International har flera katastrofteam på plats i de drabbade områdena. Vårt huvudfokus just nu är tillfälliga boenden, vatten och sanitet, mat samt skydd.

Som vanligt är barn, och i synnerhet flickor, extra utsatta vid kriser. Förutom att de löper en ökad risk att utsättas för våld och övergrepp riskerar nu många barn långa avbrott från sin utbildning. Därför satsar vi även resurser på att skapa trygga platser där föräldrar kan få information och barn bland annat får leka, prata med krisutbildad personal och gå i en provisorisk skola. ”Vi har ett gott samarbete med andra organisationer på plats för att säkerställa barnens, och särskilt flickornas, säkerhet ", säger Daniel Muchena, landschef i Malawi.

Du som har Fadderbarn i de drabbade länderna kommer att få mer information via mejl inom kort.
Vill du stötta oss i vårt katastrofarbete? Swisha ditt bidrag till nr 1230236851 ❤

Världens flickor tar täten i de globala klimatprotesterna! 🌎

Katastroferna och kriserna blir fler och värre, bland annat på grund av klimatförändringarna. I vårt arbete ser vi att barn, och särskilt flickor, drabbas extra hårt i krissituationer bland annat då det sexuella våldet ökar och de sociala skyddsnäten försämras.

Under kriser får flickor dessutom ofta minst mat när tillgången minskar och är de som i första hand tvingas stanna hemma när skolan blir osäker och otillgänglig, eftersom pojkars skolgång prioriteras och för att flickorna "behövs hemma". Ibland handlar det till och med om liv och död: vid tsunamin 2004 dog fyra gånger fler kvinnor än män, bland annat eftersom könsrollerna gör att färre flickor lär sig simma.

Idag väntas klimatdemonstrationer i omkring 1 500 städer runt om i världen, de här bilderna är från Stockholm. Majoriteten av organisatörerna, och deltagarna, verkar vara unga tjejer inspirerade av 16-åriga @gretathunberg.

Som en organisation som kämpar för att flickors åsikter och rättigheter ska tas på allvar, som arbetar dagligen för att flickors röster ska få höras, är deras engagemang en mäktig syn.

You go girls! 💪
#FridaysforFuture

Hurra! I går kväll stod det klart att @postkodlotteriet fortsätter stötta vårt arbete med ett grundstöd på nästan 19 miljoner kronor!
🙌
”Vi är stolta, glada och tacksamma över att ha Postkodlotteriets fortsatta förtroende. Tack vare detta stöd kan vi nu genomföra en rad viktiga satsningar i vårt arbete för barns rättigheter och flickors lika villkor", säger vår generalsekreterare Mariann Eriksson.

Stort tack till Postkodlotteriet och alla lottköpare!

#postkodeffekten

Glöm inte flickorna på 8 mars!
✖️Varje dag tvingas 30 000 flickor gifta sig.
✖️ Mens ses som något smutsigt och skamfullt, något som blir ett hinder för flickor.
✖️ Alla har rätt till en trygg och säker skolgång – men flickor är överrepresenterade bland de barn som tvingas hoppa av skolan.
✖️ Minst en av tre flickor kommer att utsättas för fysiskt eller sexuellt våld i sitt liv.

För att sätta ljuset på flickorna och deras situation har vi gjort den här filmen som regisserades av vår ambassadör Molly Nutley. Stort tack till henne och hela filmteamet, inte minst fotografen Hanna Kriisa! 💙

Bli Flickafadder på plansverige.org – för flickors framtid är allas framtid!

#kvinnodagen #8mars #förhenne

Är du en fena på att på ett pedagogiskt sätt förklara komplicerade skeenden på ett begränsat utrymme? Älskar du den nya tidens kommunikation där ett meme kan säga mer än 1000 ord? Går du igång på ord som "räckvidd", "konverteringsgrad" och "fredagsfika"? Då har vi ett vikariat du borde kolla in! 😃

Var med och gör skillnad för barns rättigheter och flickors lika villkor ✊ Du hittar tjänsten på plansverige.org/jobb (länk i bio)

“Jag tackar min mamma för att hon hjälpte mig att bli fri från mannen som rövade bort mig. Min plan är att bli rektor i framtiden. Ofta är det killarna som når långt med sina studier, men jag vill satsa på att bli bäst i hela skolan." - Aïcha, 13, Togo

I höstas reste vi till Togo tillsammans med fotografen @pietertenhoopen för att samla in flickors vittnesmål i ett land där religion och tradition i stor grad styr samhället.

Under lång tid har landet sett unga flickor dö i svåra förlossningar för att de gifts bort i barnäktenskap och blivit gravida alldeles för tidigt.

Men nu håller en förändring på att ske. Skadliga traditioner utmanas och fler flickor får idag möjlighet att gå i skolan. Plan International är med och stöttar flera projekt som arbetar mot barnäktenskap i landet.

Tillsammans med religiösa ledare, polis, skola, föräldrar och inte minst de unga själva pågår nu ett skifte i värderingarna där flickor tillåts ta mer plats och får vara med och bestämma över sin egen framtid. 💪

SOLDATEN SOM BLEV REKTOR
🌍
Tidigare slogs han mot terrorgruppen Boko Haram – nu slåss korpral Aminde Saando för alla barns rätt till utbildning.
🌍
Det är nu fyra år sedan Saando var med och befriade Gwoza i östra Nigeria från Boko Haram. Då låg stora delar av staden i ruiner. Saando insåg snabbt vikten av att områdets barn fick återuppta sin skolgång – och började undervisa dem på sin fritid. Han berättar att hans första klass bestod av bara nio elever:
🌍
”Men när ryktet spred sig om att det fanns en aktiv skola började fler föräldrar skicka sina barn till mig." Idag undervisar Saando och hans lärare, med stöd från Plan International Nigeria, över 4 300 elever.
🌍
”Vi har byggt klassrum, rekryterat frivilliga lärare och tränat dem i att stötta barn med krigstrauman", berättar vår projektledare Musa Inua Mshelia.
🌍
Länge var Saando orolig över framtiden – vad skulle hända med barnen om han blev omplacerad till en annan ort? Men nu känner han sig trygg med att utbildningen ska fortsätta även utan honom.
🌍
”Alla lärarna är engagerade i barnens framtid. Jag påminner dem alltid om att utan dem riskerar staden, och i förlängningen hela landet, att hamna i en ännu värre kris än den nuvarande”, säger Saando.

"Mamma, jag fryser och har ont i armen”

På bussterminalen i Ecuadors huvudstad Quito tröstar 20-åriga Yonaxis sin gråtande dotter. I flera nätter har de och övriga familjen, två barn och en man, sovit här med endast en svart sopsäck som skydd.

Yonaxis familj är en av hundratusentals venezuelanska familjer som de senaste åren lämnat sitt hemland på grund av den ekonomiska krisen.

Resan till Ecuador har varit tuff. Eftersom de inte hade några pengar till bussbiljetter fick familjen gå den 167 mil långa sträckan genom Colombia. ”Det tog oss en och en halv månad att komma hit. Det har varit en fruktansvärd resa eftersom våra barn är små och vi har behövt bära dem en stor del av tiden", säger Yonaxi.

Hur länge familjen ska stanna i Ecuador vet hon inte. Om inte hennes man kan hitta ett jobb snart ska de försöka ta sig vidare till Peru.

I slutet av 2019 beräknas fem miljoner venezolaner ha lämnat sitt hemland sedan 2012. Situationen beskrivs som allvarlig och ser ut att kunna pågå en lång tid framöver, enligt FN. "Anledningen till att så många väljer att lämna Venezuela just nu har att göra med att landet just nu befinner sig i en djup ekonomisk kris, säger Mikael Wiking", humanitär rådgivare på Plan International Sverige.

Plan International finns på plats vid busstationen i Quito och vid gränsstationer i Brasilien, Peru och Colombia för att se till att migranterna får mat, vatten, en sovplats och mediciner. Vi informerar också om asylprocessen och om var de kan få juridisk hjälp.

Tack för att du är med och stöttar vårt arbete! ✊️

Just nu blir vår generalsekreterare Mariann Eriksson intervjuad av @fahima.adem och #juristpodden! 🙌 ❤️ Temat är barns rättigheter och flickors lika villkor 💪 håll utkik efter avsnittet på kvinnodagen 8 mars!

Most Popular Instagram Hashtags