Instagram post by @iamhasrizal Hasrizal

Penggunaan produk Apple akan memulangkan rasa berbaloinya apabila ia berada di dalam satu ekosistem. Teknologi iCloud masa kini misalnya, membolehkan saya copy teks di Macbook, paste di iPhone. Jika saya tak jumpa mana iPhone atau iPad, saya tanya Siri di Apple Watch, dan iPhone akan di’ping’ mengeluarkan alarm.
.
Nota yang saya salin dengan iPad Pro dan Apple Pencil, terus wujud di Macbook dan iPhone juga.
.
Buat presentation dengan Keynote, bentang guna komputer lecture hall tetapi kawal guna iPhone. Tidak perlu login akaun Google di komputer awam.
.
Kestabilan Macbook dan ketahanan fizikalnya masih cemerlang. Macbook sekarang dibeli pada 2015. Macbook Pro pertama dibeli pada 2011.
.
Jika ada dokumen yang hendak diimbas, saya scan guna iPhone atau iPad, dokumen terus terbit di Macbook.
.
Demikian juga Apple Watch efisyen dalam memantau degupan jantung, tekanan darah dan kualiti tidur pengidap OSA seperti saya.
.
Selain itu, mengambil nota secara tulisan tangan menggunakan Apple Pencil di iPad Pro sangat meningkatkan ingatan dan kefahaman saya kerana ia memaksimumkan functional specialisation yang mengintegrasikan sensation, movement control dan thinking.
.
Kindle, Kobo dan iBooks (kini Books), membolehkan saya membaca dengan puas di iPad dan iPhone, memotivasi saya untuk melepaskan semua buku yang dikumpul sepanjang hayat sebagai wakaf di perpustakaan sekolah kami. Cukup dengan digital library di peranti iOS dan Mac.
.
Ada pun benda-benda lain yang menyeksakan seperti kabel dan adaptors, ia sebahagian sisi penggunaan produk Apple yang memenatkan.
.
Jika melabur membeli peranti yang mahal, pastikan guna sehabis baik, dan membantu menjana produktiviti malah pendapatan. Baru berbaloi.
.
Tulisan penuh ada di fb.com/hasrizalabduljamil
.
#myfinlandmoment #appleproducts #applewatchseries3 #applewatch3 #applepencil #assistingTEL #nerdyrizal

32 Comments

  • 10w ago alqoidshoppe alqoidshoppe

    Complete set 👍

  • 10w ago abu_ihsanwahusna abu_ihsanwahusna

    @tijan_annur

  • 10w ago nasaruddin519 nasaruddin519

    Setuju. Awal2 memang mahal sikit but it will pay off eventually.

  • 10w ago razizainal razizainal

    Tp kalau beli new apple prod using the same apple acc, tak dapat extra space on cloud pun ustaz. One very big minus point for apple. And they keep sending email asking to pay for more cloud space 🤦🏻‍♂️

  • 10w ago muhd.fariz.ismail muhd.fariz.ismail

    Alhamdulillah syukur

  • 10w ago iamhasrizal iamhasrizal

    @razizainal depa memang jahat pun. Guna produk boleh. Tapi jangan buat menantu

  • 10w ago iamhasrizal iamhasrizal

    @nasaruddin519 lepas tu kena rompak sebab terpaksa tukar kabel 🤪🤣

  • 10w ago iamhasrizal iamhasrizal

    @alqoidshoppe iMac belum lagi 😅

  • 10w ago iamhasrizal iamhasrizal

    @muhd.fariz.ismail alhamdulillah ☺️

  • 10w ago nasaruddin519 nasaruddin519

    🤦🏼‍♂️

  • 10w ago mohd_akmal_vahidi mohd_akmal_vahidi

    Terbaik

  • 10w ago faizeerahaman faizeerahaman

    Ustaz. Pencil hanya boleh guna di ipad pro sahaja ?

  • 10w ago fleurvinca fleurvinca

    @qish_egar

  • 10w ago e_qish e_qish

    @fleurvinca perh! Nak kene beli complete set kak oiiii. 😂

  • 10w ago rasli rasli

    Terima kasih @iamhasrizal atas perkongsian, baru tahu juga ambil nota menggunakan pensil di ipad pro lebih efektif untuk tingkat daya ingatan.

  • 10w ago iamhasrizal iamhasrizal

    @faizeerahaman yes. Hanya compatible dengan iPad Pro. Earlier versions tak boleh

  • 10w ago iamhasrizal iamhasrizal

    @rasli yang meningkatkan daya ingatan itu adalah perbuatan menulis dengan tangan. Kesan yang sama juga boleh dibuat di atas kertas dan buku nota biasa. Cuma kalau nak buat secara digital, hanya selepas wujudnya Apple Pencil, baru selesa dan efisyen

  • 10w ago rasli rasli

    @iamhasrizal 👍 setuju

  • 10w ago faizeerahaman faizeerahaman

    @iamhasrizal terima kasih ustaz

  • 10w ago eza_ahmad eza_ahmad

    Wahh...terbaik arr review. Rasa mcm nk beli terus all those things....Gaji dh msk pulak tu.....adoiii

  • 10w ago azmih azmih

    Apple tv ; docking; wah blh jadi apple reviewer. Kt youtube blh dpt komisen ni

  • 10w ago syxzxnxpis syxzxnxpis

    @ezzahalazwar

  • 10w ago azmih azmih

    Ustaz review kt youtube ulas pjg lebar sikit.. of fb

  • 10w ago yati_ibr yati_ibr

    Saya bukan pengguna apple tapi dari tulisan ustaz² yg dulu yang terpahat diminda...kalau beli gajet mahal...make full use of it.jangan beli iPhone bagai akhirnya takat guna fb, wassap dan IG.rugi.

  • 10w ago ashraf.ilman ashraf.ilman

    @faizeerahaman new iPad 6th gen pun boleh guna Apple Pencil. Tak perlu pay more for Pro skrg ni.

  • 10w ago iamhasrizal iamhasrizal

    @ashraf.ilman awesome. Saya pun baru dapat tahu ni

  • 10w ago ashraf.ilman ashraf.ilman

    @iamhasrizal Apple markets it for education 😊

  • 10w ago vivaanna66 vivaanna66

    Ok baru tu fungsi nye..mcm best je...apple kne bayar ustaz ni

  • 10w ago arif_yunus arif_yunus

    @cik_wanna kalau on master boleh cari iPad pula 😁

  • 10w ago halimwan halimwan

    ramai lari ke surface bila Apple dah ngada2...😅

  • 10w ago shashazmar shashazmar

    Alah membeli menang memakai..

  • 10w ago afiq_tajol afiq_tajol

    Saya tak pernah guna produk Apple. Teringin juga cuba, bila mampu. Saya dah biasa guna android dan window. Saya guna Samsung Galaxy Tab S3 untuk tulis nota, buat mind map atau gant chart bagi menggantikan kertas. Saya individu 'visual'. Bateri pun tahan lama. Saya link dengan samsung A9 Pro atau laptop windows (Asus) saya melalui aplikasi evernote, google drive dan office 365. Cuma kelemahannya, tablet tu agak berat. Dan tulis di evernote kurang menyeronokkan berbanding guna apps Samsung Notes. Namun format fail Samsung Notes tak mesra. Hanya boleh dibuka guna apps yang sama.

Most Popular Instagram Hashtags