Instagram post by @pks_nuorisoasunnot PKS Nuorisoasunnot ry

"Olin kolme kuukautta kodittomana vuonna 2017. Ennen asunnottomuutta asuin kolmiossa kaverini kanssa. Kun hän muutti pois opintojen perässä, en löytänyt uutta kämppistä. Jouduin luopumaan asunnosta, koska minulla ei ollut varaa maksaa vuokraa yksin.

Uutta kotia oli vaikea saada. Luottotietoni olivat menneet 18-vuotiaana. Minulla oli ulosotossa myös vuokraan liittyvä muistutusmaksu, joka oli paisunut viidestä eurosta noin 200 euroon. Oli syksy, ja moni muukin etsi asuntoa. Asunnottomana asuin parhaan kaverini luona yksiössä. Nukuin ilmapatjalla, etsin töitä ja asuntoa. Myöhemmin muutin tätini luokse asumaan.

Kuulin muistaakseni etsivältä nuorisotyöntekijältä, että paikkakunnallani on tavattavissa nuorten asumisohjaaja. Menin tapaamaan häntä ja sain selkeät neuvot, miten minun kannattaa toimia tilanteessani. Asumisohjaaja kertoi pitkälti sossun ja Kelan asioista – että mitä kannattaa tehdä missäkin järjestyksessä. Olin jo hiukan alkanut tehdä jotain asioita, mutta konkreettiset ohjeet olivat minulle hyödyllisiä. Etsivät nuorisotyöntekijät myös tukivat minua. Lisäksi sain hoidettua vuokraan liittyvän ulosotossa olevan velan sossun avulla.

Sain asunnon paikkakunnan nuorisoasunnoilta ja nyt asiat sujuvat hyvin. Asun kaupungin keskustassa ja sain ottaa asuntooni äidin koiran. Pääsin opiskelemaan alaa, jota olin pitkään halunnut. Edelleen luottotietoni ovat menneet, mutta maksan vuokran Kelan asumis- ja opintotuella. Lisäksi nostan opiskeluihini opintolainaa. Vuokra on ollut minulle aina etusijalla. Se yksi kerta johtui siitä, että myöhästymismaksu pääsi eskaloitumaan, kun sossu ei silloin aikoinaan suostunut maksamaan sitä maksua. Vaikka olihan se oma vika kuitenkin. Jos nyt tarvitsen tukea, kävelen asumisohjaajan luokse ja tiedän saavani apua.

Toivon, että nuorilla olisi saatavilla enemmän asumisneuvontaa. Kokemukseni mukaan tarvitaan ihmisiä, joita nuorten asiat kiinnostavat ja jotka haluavat oikeasti auttaa. Toivoisin enemmän joustamista nuorten tilanteiden mukaan, jotta asiat saadaan hoidettua ajoissa kuntoon." - Mies, 25 vuotta.

Most Popular Instagram Hashtags