Instagram post by @barnradion Barnradion Sveriges Radio

Eller tror du inte att de finns? 👀 Så här trodde man förr i tiden.
FAKTA OM MYLINGAR I FOLKTRON:
👻En myling är spöket av ett barn som blivit övergivet av sina föräldrar för att de inte kunde ta hand om barnet.
👻Enligt folktron kunde mylingar dyka upp under golvplankorna i ett hus, i ett kärr eller i en stenhög. Där kunde man då höra gråt och barnskrik.

HUR MAN FÅR MYLINGAR ATT SLUTA SPÖKA:
👻För att få en myling att sluta spöka så ska man ge den ett namn. Eftersom mylingen blev övergiven fick den aldrig något namn, men den vill väldigt gärna ha ett.
👻Så om du skulle råka höra en röst från ett stenröse som ber om att få ett namn, är det kanske en myling du hör. Då kan du säga ”Du kan låna mitt namn, jag heter…”, så delar du med dig av ditt eget namn till mylingen. Då får den frid och kan försvinna.
👻Eller så kan du hitta på ett nytt namn till mylingen. Det viktiga är att du talar om för mylingen att du ger den ett namn, och säger namnet.

Källor: Wikipedia samt boken Nordiska väsen av Johan Egerkrans.

#barnradion #julkalendern #julkalendern2017 #marvinter #mylingar #väsen #nordiskaväsen #spökbarn #spöken @drama_sverigesradio

5 Comments

 • 63w ago vfors7 vfors7

  Vi prata om det här på en historia lektion rätt spännande tycker jag

 • 63w ago barnradion barnradion

  @fardinini04 Håller med om att det är spännande att läsa om mylingar. ✨ Fick ni lära er om fler väsen då också? 😀 /Stina

 • 63w ago vfors7 vfors7

  Vi pratade lite om vittror också 👍

 • 63w ago barnradion barnradion

  @fardinini04 Intressant! 💚 /Stina

 • 62w ago h_emmapyssel h_emmapyssel

  Superbra och spännande kalender i år! Här kan man förklara/visa vad mormor och hennes mamma trodde på när de var små (mormor är född 1947, mellan två små byar/orter i Östergötland). Hustomten tror hon på än idag trots att hon både har smartphone och Facebook-konto 😊 Vi har varit duktiga på historia i Sverige, men de här sakerna, våra väsen, glöms ofta bort men är jätteviktiga för att förstå kulturen bland ”vanligt folk” förr i tiden 😊 Stor applåd till författarna!

Most Popular Instagram Hashtags