nurulhidayahzaini nurulhidayahzaini

262 posts   104,825 followers   298 followings

محمد جزلان 💍  best of us are ones who benefit others, 12H user of N95 mask. SN medic👩🏻‍⚕️ Another few hour,Im with/out niqab. ❌paid/gift review 🇲🇾/🇸🇦

Teknik regangan hidung,pipi dan mulut agar kekal muda bercahayaa — Yusuf smiiileeeeeee 🤩

‎السلام عليكم ورحمة الله .
InshaAllah tidak lama lagi musim haji akan tiba,bagi yang terpilih untuk melakukan ibadah haji pada tahun ini,tahniah saya ucapkan dan smoga mendapat haji yang mabrur.
.
bagi sesiapa yang berhajat untuk melaksanakan haji badal pada tahun ini,dan masih mencari orang untuk melaksanakannya,inshaAllah saya (salah sorang student universiti islam madinah) boleh menggalas amanah tersebut,haji yang dilakukan dengan ilmu dan kefahaman sesuai mengikut alquran dan sunnah,inshaAllah.
.
Cuma ada beberapa perkara yang perlu saya tekankan :-
.
1-haji yang dilakukan memerlukan tasrih(permit dari kerajaan arab saudi)
Hal ini sangat penting kerana pernah berlaku kepada beberapa orang pelajar univ madinah yang ditangkap oleh pihak polis/askar kerana didapati melakukan haji tanpa permit,dan mereka ini dimasukan kedalam penjara beberapa hari lalu dihantar pulang ke malaysia(dibuang dari univ).
.
2-untuk memohon/mendapatkan permit,5000riyal diperlukan sekurang2nya.Jumlah ini termasuk bayaran upah,makan minum,penginapan,pengangkutan dan juga tasrih(permit/lesen)
.
3-berhubung dengan bayaran haji badal semurah 1500riyal,ianya perlu berhati2 kerana apa?
Tuan tuan boleh rujuk jawapannya pada link dibawah ini :
https://www.bharian.com.my/node/127136
.
Sebarang pertanyaan boleh rujuk/dm/pm
Mohamad jazlan mohd jan @jaz_z88

ليس سرور يعدل صُحبةَ الأخوان ولا غمّ يعدل فراقهم “
.
Tidak ada kegembiraan yang menyamai persahabatan bersama Ikhwan (saudara-saudara seiman) dan tidak ada kesedihan yang menyamai perpisahan dengan mereka.” .
*paling payah nak arrange anak soleh/solehah ni ambil gambar 😂
#womenempowerment
#supermom
#mutazawijin
#madinahfamily
#madinahbuddies

Disebalik kejayaan suami —
.
Ada isteri yang rajin buat milo panas sebelum study,
Tukang check tasmi’ Quran/notes even terkejar kejar nak catch dia cakap,
Tukang bangun ambil highlight dekat bilik bila dia dah duduk melekat dekat meja study,
Tukang typing assignmt arabic seketul ketul tekan keyboard,
Tukang teman main game sementara dia nak pupuk mood memorize kitab,
Dan semua tugasan tukang tukang yang sedia membantu
Tehehhee takdeee laaa 😂
.
Semestinya ada doa mak,ayah,adik2 yang dari jauh tak putus2 doakan along sentiasa menuntut ilmu dalam redha Allah. Yang sentiasa beri sokongan mental + physical + spiritual, walaupun strangers💕 syukran jzkk(saya punya doa ikut imam jee,sebab sy tukang amiiiinnnnn🙈)
.
You did it,B. InshaAllah all is well, semoga sentiasa menjadi manusia bermanfaat buat umat💪🏻💕

Wajah yang cantik — ke Tanah.
Hati yang cantik — ke Jannah.
Cceeewaahhh😂
.
Ada yang rindu kita ke? 🙈

Sakit anak derita ibu.
.
Mati jiwa melihat permata hati terbaring pucat, dicucuk merata,tube disambung ke tubuh kecil diiringi tangisan menahan rasa sakit.
Terbang hati orangtuanya.
Ada sesuatu yang terasa kosong di dalam dada.
Ingin rasanya menggantikan sakit dan derita si anak.
Ingin rasanya untuk mengenyahkan segala penderitaannya.
Namun ternyata kita tak mampu berbuat apa-apa.
.
Saat-saat seperti ini, kita benar-benar merasakan kelemahan diri kita.
Terasa, bukan kita yang kuasa memberikan kesembuhan.
Terasa, kita sendiri membutuhkan tumpangan.
.
‎مَا يَزَالُ الْبَلاَءُ بِالْمُؤْمِنِ وَالْمُؤْمِنَةِ فِي نَفْسِهِ وَوَلَدِهِ وَمَالِهِ حَتَّى يَلْقَى اللهَ تَعَالَى وَمَا عَلَيْهِ خَطِيْئَةٌ
“Sentiasa cubaan itu menimpa seorang mukmin atau mukminah pada dirinya, anak ataupun hartanya, sampai dia bertemu dengan Allah ta’ala dalam keadaan tidak memiliki kesalahan.” (HR. At-Tirmidzi no. 2399, dikatakan oleh Al-Imam Al-Albani t dalam Shahih Sunan At-Tirmidzi: hasan shahih)
.
Dalam kegalauan menghadapi sakit yang diderita si buah hati, kita berharap, semoga Allah berikan taufik kepada kita untuk bersabar.
Allah yang membimbing kita untuk menempuh kesabaran, Allah pula yang memberikan pahala kesabaran itu.
Kita pun berharap agar segala kesusahan yang kita alami dapat menjadi jalan bagi kita untuk mendapatkan syurga.
.
Salam sayang dari @jaz_z88 + nurul buat ibu bapa yang menghadapi dugaan anak,semoga terus kuat buat si permata hati,dan kepada Allah jua kita meletakkan pengharapan.
(Mohon doa kalian💕)

@jaz_z88 pesan time jumpa kawan2 lepak lepak one night stay up tu nanti tukar sikit style reunion tu, perempuan ni x lepas gosip #janganmengata.
.
Try tukar sembang ilmiah sikit pastu ajak jemaah sesama,rugi tau solat sorang. Pahala sikit ja dapat. ni kalau jemaah sekali korang free jadi imam, ‘makhluk lain’ pun nak pulun pahala 27,boleh claim dekat akhirat inshaAllah.
.
sejenis yang shaitoooon tu korang la kalau tak solat😂dulu shaitoon pun sujud dengan Allah,dia ingkar sebab tak mau sujud dengan Nabi Adam ,tapi kita ni lagi sombong la sujud dengan Allah pun tak mau,wuuwuu lagi tinggi level jahat dari shaitoonn😅
.
( da habis layan movie horror turki ke tuuuu? 👻)

Reflection for myself either💪🏻( saya + @jaz_z88 sangat menghargai for those yang using our vid + pic to motivate + inspiring others in dakwah,jangan risau kami tak marah if untuk kebaikan ummah malah mengkagumi bakat kalian😊semoga Allah redha)
.
#Reposting @its.asyrafx with @instarepost_app -- .
Assalamualaikum ❤️
.
Video dari @nurulhidayahzaini 😅😅
.
“Wanita yg tak baik adalah utk lelaki yg tak baik , dan lelaki yg x baik adalah utk wanita yg x baik ⚒ Wanita yg baik pula adalah utk lelaki yg baik , dan lelaki yg baik pula adalah utk wanita yg baik”
(An-Nur : 26)
.
Kalau diri kita ni dah terlalu murah , adakah layak kita nak dpt jodoh yg mahal ❓ Kalau diri kita ni dah selalu sandar kat bahu gf/bf , adakah layak utk kita dpt jodoh yg jaga ikhtilat ❓Diri murah , tp berdoa nk jodoh yg mahal 🤣
.
Ayat td dah secara jelas ckp , orang baik adalah utk orang yg baik 💯 Ada sesetgh orang , masa kahwin , sorang baik sorang jahat 😕 Adakah ayat quran td TERSILAP ⁉️ Tidak 🚫 Cumanya , jodoh yg pada awalnya jht td InSya-Allah kelak akan menjadi baik atas bimbingan pasangannya itu 💖
.
Pernah couple ❓ Masih couple ❓ Jangan risau ✔️ Pintu taubat masih terbuka luas 🌈 Hanya tinggal awak je utk melangkah masuk ke pintu tersebut ✨ Jangan rasa diri itu seorang yg baik selagi tidak meninggalkan larangan Allah 💢
.
Dah byk kali member bebel “WALAA TAKROBU ZINA” ‼️ Tapi awak buat tak tahu 😑 Bisu ke pekak pon tak tahu la 💩 Bila diri terbiasa bermaksiat , itu tandanya hati hitam ☠️ Cara nk putihkan hati balik adalah dgn cara tinggalkan maksiat td dan dekatkan diri dgn Islam 😇
.
Kesimpulannya , ubah diri , InSya-Allah jodoh pembimbing syurga bakal menjadi pasangan hidup kita ⭐️ Bukanlah berniat mahu menyindir sesiapa , post ini hanyalah utk memberi peringatan kpd diri saya sendiri dan kpd awak yg melihatnya 🌤
.
#HAroadtohijrah #hijrah #maksiat #jodoh #islam #tarbiah #tarbiahsentap #hati #zina #couple #coupleislamik #islam #tarbiah #tarbiahsentap #islamic #malay #malaysia #indo #indonesia #dakwah #tazkirah #ceramah #hati #rakan #sahabat #Rasulullah #Muhammad #NabiMuhammad

Umar Hakim bin Naimullah turn 4 today🎂
.
Cikngah + pakngah selalu doakan Umar growing up healthy and being such a great chaliph macam Umar Al Faruq. Dari kecik lagi Umar dah berpewatakan mcm Umar Al Khatab dah,dah tau lariiiiii lajuuu bila nampak perempuan ramai ahahaha jaga ikhtilat katanya😂(geng pakngah la konon)
.
‘Great superpower comes with great responsibility’ - spiderman. Umar banyak tanggungjawab tau.semalam dah entertain nasyid lagu ainul mardhiah,tolong ayah gardening,siram pokok atuk,jaga baby yusuf then bagi gift flower dekat ummi.u have such a pure heart💕
.
May Allah bless this spideykid Umar. May Allah giv rizq to us also to growing up a beautiful baby and experience all this memory,amin😊

Wanita itu pemaaf,
Tapi ingatannya tajam —
.
Saat kau berhenti menyakitinya,
Bukan bererti dia langsung bahagia.
.
Ingatannya yang mengambil alih,
Menyakiti dirinya dalam diam.
.
Sangat beruntung bila bertemu titik ikhlas,
Kerana sebahagian besar terluka hidupnya.
.
Sekian sajak beberapa kerat dari saya🙈

Rasullullah SAW bersabda,

خَيْرُ النِّسَاءِ مَنْ تَسُرُّكَ إِذَا أَبْصَرْتَ، وَتُطِيْعُكَ إِذَا أَمَرْتَ، وَتَحْفَظُ غَيْبَتَكَ فِيْ نَفْسِهَا وَمَالِكَ “
.
Sebaik-baik isteri adalah yang menyenangkan jika engkau melihatnya, taat jika engkau menyuruhnya,serta menjaga dirinya dan hartamu disaat engkau pergi.” .
.
Alhamdulillah,such an honour being invited to try no 1 face spa muslimah owned by @bellealyahya.selalu kita datang untuk consult skin,dia akan terus paksa kita ambil pakej dia,but not in @naarabellefacespa.ktdamansara,they will scan and suggest us what the best for our skin.
.
Facespa @naarabellefacespa.ktdamansara
@naarabellefacespa.ktdamansara
@naarabellefacespa.ktdamansara
will be the mossssttttt recomendation face spa muslimah#1 Malaysia yang menyediakan bermacam pakej and its worth every penny,trust me.
.
✔️Free beauty consultation.
✔️student promo
✔️combo promo
✔️bridal package
✔️face spa surround with alunan zikir (time face kena pamper,hati pun ikut zikir tau)
✔️very friendly staff
✔️affordable price for expensive treatment.
.
Go and try, inshaAllah the result will amazed you 💆🏻‍♀️
@nadyarahmannn will guide you best treatment for ur skin, thankyouuu nadia😍
#naarabellekotadamansarafeedback
#naarabelle #naarabellefacespa #naarabellefacespakotadamansara #naarabellebeauty

Hi salam alaik guys,so quick review.
.
- im stayin at studio apartment at #regalia kuala lumpur 2day 1 night for rm200.
- bookin can be made via booking.com or airbnb, up to you. Check je guna semua apps,compare the price, read all the info including the facilities by host.
- tak bestnya sebab ramai lepak regalia so dari sepatutnya dia jadi service apartment 5star,jadi 2star sebab crowded orang jenjalan pakai towel,tak nampak exclusive dah😂 pool pun penuh,nak swim pun krikk krikk takut langgar orang. park pun payahhh gila, so kami park dekat flyover level 4, then bila kami nak merayap kami call uber😝
- but anyhow everythin is nice maybe depend on ur budget. (Kami datang bukan nak mandi pool) 😂
- tapi kalau nak view sky pool rooftop nampak klcc + kl tower,this is recomendation for siapa yang suka shoot la.
.
And my superb flowly blouse from @hijabgaleria @hijabgaleria @hijabgaleria seriousllyyyy murah and super selesa,material fabric dia nice. Korang try la banyak gila clothing brand dia especially khimar yang best best.

Most Popular Instagram Hashtags