novahuset novahuset

1,475 posts   1,792 followers   708 followings

Novahuset  För dig som utsatts för någon form av övergrepp eller har sex du ej mår bra av, samt anhöriga. Vi utbildar även verksamma och föreläser i skolklasser.

Alexandra, 14 år, och Jonathan, 16 år, förlorade sina mammor som mördades.
För snart sex år sedan träffade Aftonbladet dem första gången. Då var de åtta och elva år.
De talade om brotten som för alltid förändrat deras liv. “Först förstod jag inte att det var farligt för jag var bara tre år”, sa Alexandra, som såg sin mamma dödas av en före detta pojkvän. “Det hade varit bra med en trappa till himlen så att jag fick träffa henne”, sa Jonathan. Hans pappa mördade hans mamma Carla 2010.

Nu är Alexandra och Jonathan tonåringar och det har gjort ytterligare en intervju med dem. Se och lyssna på den gripande intervjun i länken i bio

164 barn har under 2000-talet upplevt att pappa dödat mamma. Vart tredje barn har sin morddömda pappa som vårdnadshavare, avslöjar Aftonbladets nya granskning.
Nu kräver experter att lagen ändras, vilket vi helt står bakom.

De dömda männen dödade barnens mammor, och kan fortsätta styra deras liv från fängelset. Som vårdnadshavare kan han neka barnet att få psykologhjälp, ansöka om pass eller något så enkelt som att byta skola eller börja spela fotboll. Vissa får även ha barnen boende hos sig, vissa mot sin vilja.

Länk i bio

Nu är det chattdags igen! Behöver du någon att prata med? Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp online eller offline, är du osäker på vad du har varit med om eller har du sex du inte mår bra av? Har någon kontaktat dig på ett sätt som du inte är bekväm med?
Vår chatt är öppen ikväll 19.00 - 21.00 som vanligt, gå bara in på novahuset.com och leta upp det lilla fönstret nere i högra hörnet. Du kan vara anonym och vi har tystnadslöfte. Inget är för litet eller för stort. Kom ihåg att vad du än har varit med om så är det aldrig ditt fel, och att vi lyssnar, tror på och finns för dig! Vill du läsa mer om stödet vi erbjuder? Gå in på novahuset.com/fa-stod

Karin och hennes sambo skulle se Sveriges match mot Sydkorea.
Väl framme på hotellet i Nizhny Novgorod ser det inte alls ut som utlovat. Det verkade vara en bordell.
Att Karin blir inbokad på en bordell av booking.com är inte så konstigt. En polis vi arbetar med i Norrköping har varit i kontakt med företaget när hotell här haft prostitution på sitt hotell där rummet är bokat via booking.com. Svaret var att hotellen inte får stryka bokningen då det inte är ett brott att sälja sex i Sverige. Att det begås brott när sexköpare kommer till hotellet tyckte inte booking.com var deras problem.
Detta bör lyftas och värt att vi agerar mot

I dagens NT tas bordellverksamhet i lägenheter upp. Ett omfattande problem som vi måste jobba emot. De utsatta drar alltid det kortaste strået. När man ska hyra ut sin lägenhet finns det saker man kan göra för att säkra upp så gott man kan och det är viktigt att hyresvärdar gör detta och samverkar med polisen. Utan efterfrågan får vi heller inget utbud.
Som en klok polis vi samarbetar med sa, det ska vara svårt att köpa sex här och vi håller helt med

Handeln med kvinnor sprider sig i landet, här möter @lisahsilfwer @simonhaggstrom som är kriminalinspektör på Noa.
Simon har vid flertalet gånger utbildat oss på Novahuset och i vårt arbete mot människohandel och prostitution är han en av de vi tar hjälp av då vi väldigt ofta möter personer som är eller har varit i någon form av prostitution. Att jobba med dessa frågor kräver kunskap och även bra samverkan med olika aktörer i samhället.
Länk i bio

Tack Kirsi och Mona på @freebirdsknittingduo för att ni skänker 50% av era armband till oss på Novahuset. Vill du köpa ett armband och stötta vårt arbete? Swisha då 100 kronor till 0709516609 och uppge namn och adress så kommer armbandet på posten så går 50 kr direkt till vårt stödjande och förebyggande arbete.
Tillsammans mot sexuella övergrepp!

Nu är det chattdags igen! Behöver du någon att prata med? Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp online eller offline, är du osäker på vad du har varit med om eller har du sex du inte mår bra av? Har någon kontaktat dig på ett sätt som du inte är bekväm med?
Vår chatt är öppen ikväll 19.00 - 21.00 som vanligt, gå bara in på novahuset.com och leta upp det lilla fönstret nere i högra hörnet. Du kan vara anonym och vi har tystnadslöfte. Inget är för litet eller för stort. Kom ihåg att vad du än har varit med om så är det aldrig ditt fel, och att vi lyssnar, tror på och finns för dig! Vill du läsa mer om stödet vi erbjuder? Gå in på novahuset.com/fa-stod

När man är liten så oroar man sig för moster under sängen, och i mörket utanför fönstret på natten rör sig vidunderliga ting. Det man egentligen är rädd för är det okända och det är något som följer med oss ut i livet. Som vuxen förstår vi att det enda som finns under sängen är en och annan damråtta, men vi vet att vidunderliga saker händer där ute i världen och att det inte är begränsat till nattens mörka timmar. I grunden vill vi kanske tro det bästa om andra och vi har svårt att föreställa oss hur någon kan göra fasansfulla saker mot andra, så när vi ställs inför de riktiga monstren så blir vi förvånade för de gav ju sken av att vara goda människor. Kanske är det så att ingen är helt igenom god eller ond, att de som begår monstruösa saker mot andra är av en blandad kompott eller kanske är det en roll de spelar för att de innerst inne vet att det är fel, eller åtminstone förstår att omvärlden tycker att det är fel. Vilket det än är så står vi inför det faktum att det existerar monster i vår värld och inte bara i mörkret. En vanlig fördom vi möter om sexuella övergrepp är att det sker utomhus som till exempel överfallsvåldtäckter, men statistiken visar att förövaren oftast är någon man känner och övergreppen oftast sker innomhus. En sådan syn på sexuella övergrepp kan göra att man förminskar det man blivit utsatt för, att man definerar det som något annat och det är i det utrymmet monstren har rum att manövrera.

Visst kan man skämta om allt, men bör man göra det? Svaret är egentligen enkelt: Nej, man bör inte skämta om vissa saker. Något som Åsa Kastbom, Maria Dufva och Per-Åke Wecksell tyvärr behöver förtydliga i denna debattartikel. Yttrandefriheten är en grundsten i demokratin men den kommer med restirktioner och ett otroligt ansvar. Att det finns någon sorts ”helig regel” som säger att det ska vara okej att skämta om allt måste ses i kontrast mot vad det man skämtar om innebär. Vi på Novahuset hade önskat ett en text som denna inte hade behövt skrivas, för vilken frisk människa skrattar åt att våldta ett barn. Vi kommer fortsätta kampen mot ett samhälle fritt från sexuellt våld samt för varenda unge.

Länk finns som vanligt I våran bio.

Vi är tacksamma för att Länsförsäkringar Östgöta tar det förebyggande arbetet inom sporten på allvar.
I deras samarbetsavtal villkorar de sitt stöd och ställer krav på deras samarbetsparter. Nu adderar de ytterligare ett villkor som innebär att föreningar ska göra utdrag från brottsregistret för alla ledare, tränare och domare. Deras förhoppning är att det ska försvåra för förövare och stärka ungdomars skydd mot sexualbrott och andra grova brott.
Detta är något vi länge försökt få till med politiker mfl men det är ännu idag alltså inget som säger att en behöver lämna utdrag när en ska jobba med barn vilket vi tycker är otroligt beklagligt och dåligt.
Det är ju inom olika föreningar bl a vi möter på pedofiler och barnförövare, de dras dit barnen vistas.
Länsförsäkringar Östgöta är även en av våra sponsorer, idag är vi ännu mer stolta över detta samarbete.

Otroligt tacksamma för de advokater och målsägandebiträden vi jobbar med. Vi ser att det är så viktigt att ha en bra samverkan med polis och jurister i fall som detta. Vi alla gör vår del och tillsammans gör vi det så bra som möjligt för målsäganden.
I detta fall @advokatulrikawangle som i sista bilden uttalar sig om domen. Tack för stöd och bra bemötande av vår gemensamma klient 🙏🏼

Most Popular Instagram Hashtags