morten.elsoe morten.elsoe

1,467 posts   14,849 followers   768 followings

Morten Elsøe  Medforfatter til "Slut med forbudt", leder af Livsstilshuset v/Morten Elsøe og medstifter af VaneCoach-uddannelsen. Find hjælp, her:

Det er hårdt arbejde at lave grundige, evidensbaserede guides på ernæringsområdet. Men nogle skal jo gøre det.
#detoxdinhjerne #slutmedforbudt #instafit #fitfamdk

Hvilken type kost er mest “slankende” – på en sund måde? 🤔
Jeg beskæftiger mig mest med, hvorfor vi spiser, når vi IKKE er sultne.🤯
Men for personer, der rent faktisk primært spiser af sult og stopper når de er mætte – men som stadig kæmper med vægten – er det meget relevant at finde den type kost, der giver “mest mæthed for pengene”. Eller rettere: mest mæthed per kalorie.

Hvor meget noget mætter per kalorie, kaldes “mæthedsindeks”. En kost med et højt mæthedsindeks vil (igen: hvis ens spisning primært er styret af sult og mæthed) automatisk få én til at indtage færre kalorier. Og omvendt.
Både makronæringsstoffer – fedt, protein, kulhydrat – isoleret set, og hele fødevarer kan inddeles efter mæthedsindeks. Men hvad mætter så mest – og mindst?

Modsat hvad LCHF-paradigmet påstår, er fedt faktisk det makronæringsstof, der mætter MINDST, per kalorie. Og et kontrolleret studie fra ’16 viste, at folk gennemsnitligt spiste hele 900 kcal/dag mere på fedtrig kost end på en kulhydratrig [1].

Protein, derimod, er i adskillige studier vist at være det absolut mest mættende makronæringsstof. Et studie fra ’05 viste, at en fordobling af proteinindtagelsen medførte et spontant fald i kalorieindtagelse på hele 440 kcal/dag [2].

Der er kun lavet ét, grundigt studie på hele fødevarer (fra ’95) [3]. Foruden at vise, at kogte kartofler er det mest mættende, der findes, var det tydeligt, at frugt og grønt også havde et højt mæthedsindeks.

Sidst, men ikke mindst: en kost rig på planter er generelt en god idé, når vi snakker sundhed. Og et relativt højt proteinindtag hjælper til, at det man taber, er fedt – ikke muskler.

Så når du skal sammensætte et måltid, er dette mantra måske brugbart:

PRIORITÉR PLANTER & PROTEIN.


#mortenelsoe #detoxdinhjerne #science #vægttab #fitfamdk #instafit

Kan et æble om dagen holde doktoren væk🍎👊🏻👨🏼‍⚕️ – eller feder det fordi det indeholder sukker?😦🤔 Ammestuehistorier om det vi spiser, har nok altid eksisteret. Men det er som om, at de har udviklet sig i en uheldig retning. For selvom ét dagligt æble ikke er nogen garanti for sundhed, inviterer den overbevisning trods alt til sundere spisevaner. Det samme kan ikke siges om frygten for frugt(sukker)🙁 Et højt indtag af frugt er ret konsekvent forbundet med et bedre helbred. Fx viste et nyere studie på en halv million kinesere, at højere frugtindtagelse er forbundet med lavere risiko for type 2 diabetes – og med bedre blodsukkerkontrol hos eksisterende diabetikere. Derudover er æbler meget mættende per kalorie og i kombination med den søde smag, gør det æbler til en glimrende fødevare, hvis man gerne vil tabe sig. Det eneste problem er, at de er besværlige at spise. Ja, du læste rigtigt: en af de største barrierer for at spise mere frugt er, at man får klistrede fingre, at man skal af med skræl eller skrog, og andre ubehageligheder, der ikke gælder for slik og chokolade. Løsningen? For mange hjælper det ganske gevaldigt at skære frugten ud i både eller bidder 👍🏻 Så kan den indtages lige så “mindless” foran skærmen, som en pose Top Star Mix eller en plade Ritter Sport. Jeg tvivler på, at du kan nå op på de samme 500+ kalorier, som de indeholder, med æblebåde – der skal nemlig over 1 kg til 😅 Nå, men pointen er denne: Mindre frygt. Mere frugt. Lad ikke lowcarb-lobbyen bilde dig andet ind😤
(PS: Hvad fanden skal vi gøre med alle vores æbler? 😳) #æbler #slutmedforbudt #detoxdinhjerne #fitfamdk #instafit

Idéen om, at alkohol kan “lukke ned for forbrændingen” – og derved bremse eller helt forbindre vægttab – er meget udbredt. Det er én af de ting, jeg ofte bliver spurgt til, når jeg holder “spørgetime” efter nogle af mine foredrag og det er en overbevisning, der ligger dybt hos mange af vores klienter i Livsstilshuset. Heldigvis passer det ikke🤗

Idéen udspringer sandsynligvis fra, at når man drikker alkohol, vil kroppen hurtigt skifte væk fra at forbrænde andre energikilder (fx fra fedtvæv), for at forbrænde alkoholen i stedet. For alkohol er det man kalder et “energigivende makronæringsstof”, der – ligesom fedt og kulhydrat – indeholder kalorier (ca. 7 kcal per gram). Med modsat de to andre, kan vi ikke lagre alkohol. Det skal med andre ord væk med det samme.
Det er dermed sandt, at alkohol lukker ned for forbrændingen af fedt, mens det er i blodet, således at vi kan skille os af med det hurtigst muligt. Men dette fokus på, hvad der forbrændes hvornår, er fuldstændigt, helt og aldeles ligegyldigt for fedttab på sigt: Det er det samlede regnskab, der skal ende i minus.
Faktisk øger indtagelsen af alkohol forbrændingen momentant, fordi det kræver energi for hjernen at respondere på indtagelsen med at producere de stoffer, der gør os i godt humør. Det betyder, at nettobidraget af kalorier fra alkohol er 20-30% lavere, end hvad der står i tabellerne.
Det behøver du dog heldigvis ikke bare at tage mit ord for. Selve myten er nemlig blevet testet – og punkteret – i et videnskabeligt studie fra 2004.
Studiet testede, hvorvidt en tremåneders lavkalorie-diæt med 10% af kalorierne fra hvidvin medførte et mindre vægttab, end en lavkalorie-diæt med 10% energi fra vindruesaft, hos 40 svært overvægtige kvinder.
Ikke nok med, at de ikke fandt nogen signifikant forskel mellem grupperne; der var faktisk en tendens til STØRRE vægttab hos de, der drak vin i stedet for vindruesaft.
Du behøver altså hverken at gå i panik, droppe morgendagens træning eller smide hele din indsats på gulvet, blot fordi du har drukket alkohol. Det er bare kalorier – ikke en magisk mikstur, der forhindrer fedttab.
#vin #vægttab #madmyter #detoxdinhjerne #slutmedforbudt #instafit #fitfamdk

Hvordan hjælper man børn til vægttab – uden det bliver starten på smugspisning, yoyo-vægt og et liv fyldt med slankekure?🤔 Det spørgsmål har Anne Gaardmand og jeg ad to omgange forsøgt at besvare i vores podcast “Detox din hjerne” (episode 7 og 16)🎧 Men ét er at høre en podcast eller to om det. Noget andet er at tackle det i sin egen familie😳 Indtil for ganske nylig måtte vi lade rådvilde forældre i stikken, men lige før sommer i år, mødte jeg den fantastiske unge kvinde, du ser på billedet: Rikke Tanderup Jensen. Rikke havde få måneder forinden færdiggjort VaneCoach-uddannelsen, og der var ganske tydeligt, at hun havde talent for den type samtale, der virkelig gør noget for folk. Det talent havde hun allerede taget i brug andetsteds, og da hun mødte mig havde hun i er år arbejdet med familier og børn ned til 3-årsalderen, med livsstilsudfordringer. Hendes CV var perfekt i forhold til at tilbyde famileforløb, men det var hendes væsen – hendes ro, hendes mod, hendes respekt og forståelse for familiernes udfordringer – der gjorde det til en nem beslutning at tilbyde hende en plads i @livsstilshusetaarhus. Men du behøver ikke at tage mit ord for det: send en uforpligtende mail til Rikke på rikke@mortenelsoe.dk hvis dit barn kæmper med vægten og du gerne vil sikre, at den kamp stopper nu👊🏻 #livsstilshusetaarhus #livsstilshusetvmortenelsøe #mortenelsoe #vægttab #børn #familie #detoxdinhjerne #slutmedforbudt

Sensationalistiske fødevaredokumentarer er den mest direkte vej til at blive overbevist om noget forkert🙄 Selv BBC’s “The truth about carbs” er tilsyneladende en omgang bullshit🐂💩 Man kunne ellers have håbet, at netop BBC havde formået at finde reelle eksperter, der forstod det mest basale omkring kost og vægt (= at det er kalorier, ikke kulhydrater, der er driveren👍🏻), men ak: det ser ikke ud til at være tilfældet😢 Tv-formatet inviterer desværre altid til fejlagtig formidling netop fordi, det er bullshit, der får opmærksomhed – ikke videnskabelig korrekt information, formidlet på nuanceret manér. Det har jeg også tidligere måttet indse: jeg har nemlig hele fire gange været i dialog med forskellige tv-stationer/produktionsselskaber om min deltagelse som central ekspert eller “behandler”. Hver gang var det en stor udfordring, at videnskaben – og jeg – sagde noget andet og mindre sensationelt, end det, de havde tænkt sig. Så de gik på jagt efter en anden. Altså én, der ville sige noget, der var “godt tv” – sandheden var mindre vigtig (læs: ligegyldig)😞 Så: næste gang du ser, at der er en fødevaredokumentar på programmet, så overvej lige en ekstra gang, om dig liv bliver bedre af mere misinformation🤔 #sandhedenomkulhydrater #bbc #mrsportofficial #mortenelsoe #detoxdinhjerne #slutmedforbudt #instafit #fitfamdk

#Repost @mrsportofficial (@get_repost)
・・・
BBC’s ‘The Truth About Carbs’...
-
If by truth you mean bullshit. Then yes. Yes you was telling “the truth” 😑
-
#carbsfordays #nutrition #eatwell #foodisfuel #fatloss #weightlossgoals #fatlosstips #carbs #macros #iifym #fitspo #keto #lowcarb #mrsport #instafood #health

Min taktik til at tøjle tankemylder: fordybelse i noget, der kræver min fulde opmærksomhed🔬 For mig er det at tage billeder, udenfor📸🌅🏞. Det er umuligt både at indstille på kameraet, vælge vinkel og perspektiv – og samtidig tænke på de mails jeg mangler at besvare og hvorvidt jeg nogensinde når alt det, der står i min kalender😬 Tidligere troede jeg, at det var nok bare at tænde tv’et og lade mig passivt underholde, men jeg fandt ud af, at der skulle noget andet/mere til at give mig ro😌 Hvad virker bedst for dig? #ro #sluk #mindfullness #detoxdinhjerne

Ved du hvad der beskytter din krop mod sygdom?🤔 INFLAMMATION!😠🤦🏼‍♂️ Inflammation er vitterligt kroppens måde at bekæmpe infektioner på, hvorfor er liv uden inflammation er et meget kort et af slagsen. Fald ikke for helsebranchens buzzwords og husk: sundhedsjournalistik er ikke til for, at du skal blive sundere, men for, at afsenderne skal tjene penge. På dig. #buzzwords #bullshit #antiinflammatorisk #antiinflammatoriskkost #detoxdinhjerne #slutmedforbudt #instafit #fitfamdk

Kun én ting er værre end når alternative eksperter spreder pseudovidenskabelig bullshit: når rigtige eksperter gør det🤦🏼‍♂️ Som jeg fortalte om i Madmagasinet tidligere i år, er kokosolie ikke noget mirakelmiddel. Helsekostindustrien har både fejlfortolket videnskaben på området og hevet påstande direkte ud af røven, i deres markedsføring af kokosolie. Derved har de tilsyneladende overtalt millioner af mennesker til at betragte dette raffinerede fedtstof som medicin eller vægttabspræparat – på trods af, at rene fedtstoffer er det mest fedende (læs: kalorietætte) der findes. Men folk med faglighed og forståelse for emnet, bør ikke falde i samme fælde, blot med modsat fortegn. Modsætningen til pseudovidenskabelige, ekstreme anprisninger er ikke pseudovidenskabelig ekstrem skræmmeretorik; det er nuancering, velunderbyggede påstande og perspektivering. Og når forskere forfalder til sort/hvid-formidling, underminerer det fagpersoners troværdighed, generelt😔 Som med alle andre fødevarekomponenter, kan kokosolie indgå i sunde kostvaner. Men du skal nok ikke spise det med ske😒 eller putte det i din kaffe 😞😞 og planteolier er, ud fra et sundhedsperspektiv, med al sandsynlighed et bedre valg🌱 – også til stegning 🍳. Heldigvis kom Arne Astrup på banen her. Læs hans kritik af Harvard-professorens usaglige udbrud via link i min story👍🏻👊🏻 #kokosolie #drforhelvede #clickbaiterikkepublicservice #slutmedforbudt #detoxdinhjerne #fitfamdk #instafit

“Fuck off, Linda” 🤣🤣🤣 #Repost @mrsportofficial (@get_repost)
・・・
Introducing the ab trainer. The latest piece of horse shit that’s being promoted on the Internet. Thanks @cristiano for once again making my job a lot tougher than it needs to be. Stick to footy, you’re good at that 👍🏼
-
Warning; if you don’t like abusive language, I’d scroll straight past this video ☺️
-
While electrical muscle stimulators (EMS) may temporarily strengthen and tone muscle, none in the abundance of research have been confirmed to be remotely useful for long-term weight loss, reducing thickness or obtaining abs.
-
In other words, save your fucking money 😇
-
#absworkout #emstraining #sixpad #fatlosstips #weightlosstransformation #muscle #weighttraining #mrsport #fitnessfreaks #workoutathome

Vil du have redskaber til at tackle din tvangsoverspisning?

I aften holder Birgit Alsinger (psykolog med speciale i spiseforstyrrelser) og jeg infoaften om tvangsoverspisning – det, der på engelsk hedder “binge-eating disorder" (BED). Det gør vi blandt andet fordi der pt ikke findes offentlige tilbud til de mange danskere, der lider af denne spiseforstyrrelse – både direkte og indirekte (BED medfører for det meste svær overvægt). Derfor har Birgit og jeg forberedt nogle konkrete redskaber, der kunne gøre en øjeblikkelig forskel for dig, der lider af BED.

Foruden hvad vi ellers kommer ind på, får du redskaber, der kan:

1. Reducere antallet af overspisninger.
2. Reducere omfanget af overspisninger.
3. Reducere reaktionen på overspisninger.

Vi er helt klar over, at vi ikke kan "kurere" nogen gennem et enkelt oplæg (og efterfølgende spørgerunde). Men det skal ikke afholde os fra at give dig noget, der har værdi med det samme – i stedet for blot en sludder for en sladder.
Vi glæder og begge meget til at se dig i aften kl. 19:30 til 21:00, i Livsstilshuset v/Morten Elsøe. (Find billetter via link i bio.) #bed #bingeeatingdisorder #overspisning #tvangsoverspisning

Kvinder er altså lidt underlige nogle gange 😜😉 Min kære forlovede har faktisk en helt særlig, meget charmerende vane med at involvere mig i sine tanker – uden at give en introduktion😄 I danskundervisningen kaldtes den måde at starte en bog på (så vidt jeg husker) “in medias res” – men den er vist sjældent lige så meget ud af det blå, som når Anne pludselig starter en samtale med: “Fx hvis man...” 🤣 Kender du andre, der gør det samme, eller er hun helt unik på det område? #hvadsnakkerviom #jegerikketankelæser #svigermorgørvistdetsamme @charlottelaustsen 😜

Most Popular Instagram Hashtags