[PR] Gain and Get More Likes and Followers on Instagram.

minnakortti minnakortti

220 posts   989 followers   250 followings

Minna L. Immonen  Kuvataiteilija, Suomi / Visual artist, Finland

http://minnakortti.fi/

LUUKKU 15:
.
Sataa lunta.
Metsänrajaa hiihtää kissa,
kumarassa,
pitkin potkuin
.
Risto Rasa, Kaksi seppää 1976 (kirjassa Joulunlämpöä)
#minnaimmonen #minnakortti #joulukalenteri

LUUKKU 14:
Perinnäiset arvot
.
Huoleti voimme heittää
pois kiiltohopeat
ja punalakkitontut,
ajan haalistamat mutta muuten mitä heität ja mitä talletat:
.
nämä liput?
liput hilpeät maiden kaikkien,
jotka kiertävät puuta
kuin piiri yhteinen,
.
tämän nauhan?
jonka kirjaili kultakirjaimin
Sofia-täti aikana
biedermeierin
.
tämän tähden?
joka latvaan monin jouluin nostettiin,
jonka piirsi isoäitisi
tinapaperiin,
.
tämän jalan?
jolla kuusi on seissyt kallellaan,
jonka veistänyt on vaarisi
poikavuosinaan.
.
Aale Tynni, Yhdeksän kaupunkia 1958
(Kirjassa Joulunlämpöä)
#minnakortti #minnaimmonen #joulukalenteri

LUUKKU 13:
Joulukorttikaupoilla 5/5
(...jatkoa luukuista 9, 10, 11 ja 12)
.
Emäntä kysyi, että otatko vastaleivottua rieskaa ja maitoa.
Minä estelin, että ei tarvi kiitos. Minäpä laitan sanoi emäntä ja voiteli ison rieskapalan ja toi myös lasin maitoa.
Siinä istuin halkolaatikon päällä ja söin lämmintä rieskaa jonka päällä voi hiljalleen suli ja valui hieman kämmenselkään, mutta ei haitannut. Maku oli taivaallinen ja tunnelma hilpeä ja helpottunut.
Kortit oli myyty ja palkanlisänä söin lämmintä rieskaa ja join kylmää maitoa.
Tarkkailin samalla karvalakin alta pirttiä joka oli kuin suoraan joulusadusta.
Nurkkaan oli jo tuotu pieni kaunis joulukuusi, jonka oksilla paloi muutama oikea kynttilä.
Siinä syödessäni kehuin, että teillä hieno kuusi ja kyllä nuo oikeat kynttilät ovat kauniita. Jatkoin, että meillä ei laiteta oikeita kynttilöitä, kun meillä on niin paljon pieniä.
Syttyis varmaan koko terveystalo tuleen, kun ne hälisis sen kuusen kanssa. Isäntä myönteli, että kyllä se paloturvallisuusriski on, että saa olla heilläkin tarkkana näitten kanssa, ettei yläoksat kuumu. Teillä on hienot koristeetkin kuusessa sanoin samalla, kun otin toisen rieskasiivun emännältä. Meillä on aina liikaa koristeita kun kaikki haluaa laittaa ja isä aina sanoo, että saa ne pienet laittaa, jos ne haluaa. Tulee väkisinkin liikaa koristeita.
Pittäähän se lasten saaha, sanoi emäntä ja katsoi minua lempeästi ja jotenkin hilpeästi.
.
Kiitos ruuasta oli hyvää sanoin ja nousin lähtöä tekevin elkein.
Sanoin, että täytyy tästä lähteä se on kouluaamu huomenna.
Olin monesti kuullut isän sanovan kylästä lähtiessä, että se on työaamu huomenna. Emäntä kysyi, että lähdenkö kaveriksi sulle. Minä että kyllä mie pääsen.
Isäntä sanoi huvittuneena, että vai vielä saatille se tuo emäntä lähtis.
En osannut siihen oikein suhtautua ja sanoin, että kiitos kaikesta ja hyvää joulua.
Keventynein mielin ja hyvilläni kävelin kotia kohti ja ihastelin lumista maisemaa.
Kuu ja katuvalot olivat saman värisiä.
.
Teksti Lauri Laukkanen
#minnakortti #minnaimmonen #joulukalenteri

LUUKKU 12:
Joulukorttikaupoilla 4/5
(...jatkoa luukuista 9,10 ja 11)
.
Menin sisälle pirttiin ja sanoin päivää, tarvitaanko täällä joulukortteja?
No nythän niitä juuri tarvitaankin, mistä tiesit tulla? Sanoi emäntä. Minä siihen, äiti hoksas ja kysyin, että mihin voin laittaa näkyville.
Emäntä sanoi, laita siihen halkolaatikon päälle. Halkolaatikko oli karkeatekoinen lattiamaalilla maalattu laatikko, jossa puut kuivuivat leivinuunin vieressä.
Karvalakki päässä nenää niiskuttaen menin polvilleni halkolaatikon eteen ja laitoin korttipinkat punaruskean laatikon päälle ja kortit näyttivät punaruskeaa taustaa vasten erikoisen kauniilta. Pikkuisen tipahti lunta karvalakista parin korttinipun päälle ja sanoin, oho ja pyyhkäisin kädellä lumet pois. Hieman päällimäiset kortit kastuivat, mutta emäntä sanoi, että ei se haittaa. Sanoin, että kyllä ne kuivuu ja voihan se kortti postissakin kastua. Isäntää hieman huvitti argumentointini ja hän koitti salata hymynsä ja vakuutti, että näin on, postihan se vasta monesti kasteleekin. Monesti on Lapin Kansan nurkka märkänä, kun laatikosta noutaa.
Emäntä kysyi, että minkä verran ne on muut ostaneet.
Sanoin, että mulla ois tässä vielä viisi sarjaa ja sitten olis urakka valmis eikä tarvis lähteä enää kaupalle, kun varpaitakin vähän palelee. Käytin tökerösti säälin tunteita hyväksi ja jos äiti olisi kuulut niin olisi tullut tupen rapinat.
Emäntä mietti ja sanoi, että tarvitaanhan sitä kortteja ensi joulunakin mie otan nuo kaikki.
Isäntä vähän äimisteli, mutta huomasi olla hiljaa, kun näki, että emäntä oli päätöksensä tehnyt.
Keräsin kortit nippuun ja laitoin kaikki yhteen pussiin jonka ojensin emännälle. Yhdessä laskimme kertyvän kauppasumman ja tarvittavan vastarahan ja päätimme kaupankäynnin... .
(jatkuu huomenna)
Teksti: Lauri Laukkanen
#minnakortti #minnaimmonen #joulukalenteri

LUUKKU 11:
Joulukorttikaupoilla 3/5
.
Mietin siinä kulkiessani, että jos kahden päivän aikana saisin kortit myytyä. Äitikin oli sanonut, että ei tarvitse urakoida, ettei väsy. Ajattelin aloittaa myynnin Koivurannansuoran melkein kaupungin puoleisesta päästä erään kuuluisan kirjailijan talosta. Tuo boheemi kirjailija varmaan ostaisi useamman korttisarjan ja voisin muissa taloissa käyttää tuota korttimäärää esimerkkinä , kun kysytään, että minkälaisia määriä ne on muut ostaneet?
.
Hämärtyvässä pakkaskelissä kävelin joulukorttikaupoille.
Alkumatkasta minun oli ohitettava eräs autio harmaa mökki josta lasten keskuudessa kerrottiin tarinaa, että sinne olisi hirttäytynyt joku mies ammoin. Mökin ohittaminen yksin otti aina lujille, mutta erikoisesti talvipimeällä. Onneksi oli katuvalot ja kirkas kuutamo, jotka hieman auttoivat itsehillinässä, ettei karannut juoksemaan. Villasukkia en kuitenkaan tuon kummitustalon kohdalla ruvennut kiskomaan. Kirjailija otti minut vastaan ystävällisesti ja osti neljä sarjaa kortteja, mikä oli reilusti yli odotusten. Lukuisien kissojen ympäröimänä hän isot aurinkolasit päässä maksoi vielä hieman suurpiirteisesti yli ja sanoi, että antaapi olla tasan. Ei paremmin olisi voinut Laurin korttimyynti alkaa. Meni juuri kuten olin suunnitellutkin, mutta vielä paremmin. En ollut osannut ajatella tarpeeksi suuresti ja kasvuhakuisesti.
Sain hyvän referenssin ja seuraavissa taloissa minulta kysyttiin, että paljonko ne ruukaa ostaa, johon vastasin, että no neljä sarjaa on ehkä tavallisin.
.
Kauppa kävi hyvin ja tarkoituksella olin jättänyt viimeiseksi talon jossa tiesin asuvan mukavan vanhan pariskunnan.
Kahdestaan asuivat pienen mäen päällä olevaa rintamamiestaloa ihan tien vieressä ja ajattelin, että voisin saada jäljellä olevat viisi korttisarjaa kerralla kaupaksi heille, niin ei jäisi seuraavalle päivälle enää myytävää.
Minun oli vain vielä kerran ohitettava kummitustalo, jonka lähellä tuo mukavan pariskunnan talo sijaitsi. Eteenpäin katsoen ja reippaasti askeltaen pääsin kummitustalon ohi ja koputin mukavan pariskunnan talon ovea, sisään kuului oven läpi. .
(...jatkuu huomenna)
Teksti: Lauri Laukkanen
#minnakortti #minnaimmonen #joulukalenteri

LUUKKU 10:
Joulukorttikaupoilla 2/5
(jatkoa edellisestä luukusta)
.
... Pakkasta oli parikymmentä astetta ja lumi narskui mukavasti vinkkeleiden, eli huopatossujen alla kun astelin pihasta isolle tielle ja lähdin Rovaniemen suuntaan kävelemään. Minulla oli vaatetuksena normaalit arkivaatteet, joita talvella tapasin käyttää.
Alaraajoja peittämässä oli alushousut, villahousut ja toppahousut, joissa oli uutena ollut ohuella mustalla langalla tikattuna vinoruudutus, mutta joka oli jo miltei kokonaan hävinnyt, niin että ohuet langanpäät vain heiluivat kävellessäni. Ylävartaloani peitti pitkähihainen valkoinen aluspaita, paksu villapaita ja päälyhousujen kanssa samaa sarjaa oleva toppatakki, jonka ruudutus oli saanut yhtä kovaa kyytiä. Vielä oli paksu villainen irtokauluri, kädessä lapaset ja päässä nikitaksi kutsuttu karvalakki, jonka karvat olivat etupuolelta palaneet lumilinnassa kynttilöitä sytytellessä.
Nikitan korvaläpät heiluivat ja niitä ei saanut enää kiinni, koska niiden sitomiseen tarkoitetut narunpätkät olivat poissa.
Hyvä oli niissä kamppeissa siinä pikkupakkasessa kulkea ja tarkoituksenmukaiset olivat siihen aikaan lasten talvivaatteet Sinetän kylässä ja varmaan myös samalla korkeudella olevissa kylissä itärajan toisella puolella oli samanlaisissa vaatteissa kulkevia lapsia. Ihana universaali ajatus.
Poikkeuksena Neuvostoliiton lapsiin minulla oli eräs pieni puute vaatetuksessani. Olin hukannut koulun urheilutunnilla sukkani johonkin ja minulla oli vinkkeleissä vain villasukat.
Asiasta en kotona viitsinyt mainita, koska ajattelin löytää sukat huomenna koulusta. Pelkät villasukat ovat huopatossuissa huonot, koska ne valuvat varpaita kohti ja keskimäärin kahdeksan sadan metrin välein ne valuivat möykyiksi niin, että kantapäät olivat paljaina vinkkeleissä...
.
(Jatkuu huomenna)
Teksti: Lauri Laukkanen
#minnakortti #minnaimmonen #joulukalenteri

LUUKKU 9:
Tänään joulukalenterissa alkaa jatkokertomus Minna-Kortin toimistusjohtajan Laurin ensimmäisistä joulukorttikaupoista vuonna 1969. .
Joulukorttikaupoilla 1/5
.
Joulukuun alkupuolella, ollessani kansakoulun toisella luokalla, äitini kysyi töistä tultuaan, että kuka haluaa myydä joulukortteja ja tienata joulurahaa. Hän oli saanut myytäväksi jonkin hyväntekeväisyysjärjestön joulukortteja.
Minä sanoin, että voin mie.
Muutama siskonikin ilmaisi halunsa myydä niitä ja äiti kertoi meille hinnat ja miten myydään.
Sanokaa päivää kun menette taloon ja kysykää, että tarvitaanko täällä joulukortteja. Älkää kysykö, että ostatteko, koska se on niin tunkeilevaa. Toivottakaa hyvää joulua joka taloon pois lähtiessänne ja kiittäkää osti eli ei.
.
Näin hienotunteisesti lupasimme toimia ja äiti jakoi kortit pakastepusseihin. Korttimalleja oli yhdeksän ja sain myytäväksi jokaista mallia 25 kappaletta.
Tyhjensin maastonvihreän koulureppuni sänkyni päiväpeitteelle ja laitoin korttipussit reppuuni.
Minulla oli siis repussa myytävänä yhdeksän kahdenkymmenenviiden joulukortin nippua, jotka olivat punaisella kuminauhalla niputettu omaan pussiin.
Samanlaisen annoksen äitini teki muutamalle siskolleni.
Vanhemmat veljeni eivät halunneet enää osallistua tällaiseen "lasten ohjelmaan" ja seurasivat huvittuneina lähtövalmistelujani. Äiti heitä torui ärtyneenä ja sanoi, että antakaa Laurin touhuta. Niin kerta, ajattelin ja olin äidin kanssa samaa mieltä. Mitä tuossa nyt on erikoista jos lähtee kortteja myymään, ootteko jotenkin parempia muka?
Äiti sanoi, että mene sinä Lauri tuonne Koivurannalle päin niin tytöt lähtee kylälle, ettette mene samoihin taloihin...
.
(jatkuu huomenna...)
Teksti: Lauri Laukkanen
#minnakortti #minnaimmonen #joulukalenteri

Minna-Kortin pop up Kädentaitajien lahjapajalla Oulussa on avoinna. Pajan aukioloajat: ma-pe 10.00-18.00 la 10.00-17.00 ja su 11.00-17.00 🎅🏻 täällä ollaan, tervetuloa!

LUUKKU 8:
.
Tässäpä on tonttupojat oikeat, hip hei.
Heilläpä on naamataulut soikeat, hip hei.
Töppöset vilkkaa, kulkuset kilkkaa
Työtä, työtä, heillä on kaiken yötä.
.
#minnaimmonen #minnakortti #joulukalenteri

LUUKKU 7:
Talvi-iltana .
.

Huurre puita huokailee
talvitaivaan alla.
Suksen latu suhisee
hiljaa kuutamolla.
.
Ikkunasta katselee
pikku piltti rukka.
Ikkunahan ilmaantuu
jäinen kultakukka.
.
Lapsi kauan kaihoten
katsoo ikkunalla.
Hiihtää jouluenkeli
hiljaa kuutamolla.
.
Einari Vuorela, Kansakoulun laulukirja 1927 (Kirjassa: Lumi hiljaa leijailee)
#minnakortti #minnaimmonen #joulukalenteri

LUUKKU 6:
On maista kaikista sittenkin tää synnyin maa kaikkein rakkahin. Vie minne tiesi, sen tuttu liesi on lämpöisin.
. Voi kuin on kaunihit järvet sen ja kosket kouhuissa pauhaten, sen pilven väikky ja lähteen läikky ja taivas sen!
.
Minna-Kortti onnittelee 100-vuotiasta Suomea ja toivottaa kaikille hyvää itsenäisyyspäivää! 🇫🇮
#minnaimmonen #minnakortti #joulukalenteri #suomi100

LUUKKU 5:
Sydämeni on raskas
.
Sydämeni on raskas
onnesta. Hellyydestä.
Otan kuvan ilmasta: joulupuun oksa tuossa lähellä.
Keveänä kultainen pallo leijuu sen varassa.
Toinen oksa on saanut koristeekseen omenan. Oikean.
Nykyaikaan todentotta sopimaton koriste:
rikkoo lumon, keveyden sopusoinnun.
Painaa
oksan
lähelle maata.
.
Oksan
onnesta raskaan.
.
Lassi Nummi, Hiidentyven 1984 (Kirjassa Joulun lämpöä)

Most Popular Instagram Hashtags