mijngoudentraan mijngoudentraan

304 posts   359 followers   634 followings

Esther  Mijn gouden traan gaat over glinsterende gouden tranen, (eigen) wijze rouw, kracht en toekomst. Aandacht voor rouw en verlies in het onderwijs.

Op mijn 'schoolreis' tafelkleedje, schitterde vanmorgen één schatkaart die heel belangrijk was voor vandaag. Gezellig!
Konden we mooi evalueren aan het einde van de dag. Wat vond jij gezellig vandaag?
En ondertussen vonden we ook in het bos nog schatten voor aan de glunderketting. 😁👍

Daar waar leven is, gaat het ook over de dood. Zoals tijdens een kringgesprek in groep 2.

Er gingen nog zeven vingers de lucht in. Die kinderen misten ook een opa of een oma. Verbinding in de ochtendkring en soms vergeten we hoe belangrijk dit soort momenten zijn voor de ontwikkeling van kinderen.
Heb jij ook zo'n moment? Graag hoor ik ervan en deel ik het via Mijn gouden traan.

Gouden boekentip 📔💛 Een inspirerend verhaal, geschreven door een juf die meemaakt dat een leerling uit haar klas ernstig ziek wordt en komt te overlijden. De verschillende invalshoeken maken het een rijk verhaal en laten je een traantje wegpinken.
Wat me vooral raakt is dat deze juf met haar hart bij de zieke leerling (Maartje) en haar klas is. Daar kan geen rouwprotocol tegenop. Ze volgt de kinderen, sluit daarbij aan en durft haar emotie te laten zien. Ze beschrijft zo mooi dat in de herinnering dagen met kleur zitten, ook al gingen er zoveel dagen zonder kleur aan vooraf.
Eigenlijk zou elke leerkracht dit boek moeten lezen! Want leren van ervaringen maakt ons zoveel sterker. Een boek vol inspiratie met liefde voor het hele verhaal van kinderen.
Kijk ook zeker op de website: www.dagenzonderkleur.nl. Daar kun je het boek bestellen.

Een belangrijk en fijn kader, waarbinnen een heleboel verschillende wegen bewandeld kunnen worden.

Welke weg? Die wordt bepaald door de omstandigheden. Vaak geven kinderen de voor hun belangrijke zaken aan. Waar ligt hun voorkeur? Hun interesse?
Natuurlijk is het handig om iets te weten van rouw en verlies. Het allerbelangrijkste om te beseffen is dat we de pijn niet weg kunnen nemen voor de ander. Rouw is niet iets wat we kunnen oplossen als we een bepaalde strategie volgen.

Gezien worden: nu en in de toekomst

Kinderen verdienen het om gezien te worden in hun rouwproces en met hun verlies. Hun veranderde levensverhaal heeft recht op erkenning en herkenning, nu en in een latere ontwikkelingsfase. Een ingrijpend verlies blijft een belangrijke rol spelen in het leven van een kind, zelfs als het volwassen is. Een kind kan competenties ontwikkelen om zich uiteindelijk te verbinden met zijn toekomst.

Passend en vertrouwd
De manier waarop zij de mogelijkheid krijgen om te gaan met hun verlies is zeer belangrijk voor hun verdere ontwikkeling evenals voor de manier waarop zij omgaan met eventuele volgende verlieservaringen. Belangrijk is dat het kind in warmte en veiligheid gevolgd wordt op zijn eigen unieke reis door het land van rouw. Voor kinderen, ouders en leerkrachten is het helpend om iets te weten van herkenbare elementen in een rouwproces kunnen zijn. Dit verschaft inzicht en biedt ruimte om een kind te kunnen ondersteunen op een manier die passend en vertrouwd is voor het kind.

Glunderkralen. De ketting wordt binnenkort gemaakt.
Iedereen betrokken in de klas.
Het rollen was al mindful en nu mag de glunderketting de komende tijd zijn werk gaan doen.

Wil je het kind dat een ernstig verlies meemaakt echt zien?
Wil je het leerlingvolgsysteem extra checken als je twijfelt over heftige gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in de levens van kinderen?
Wil je moeilijke en heftige gebeurtenissen samen delen met je collega’s, het als een team dragen? Ook dat voelt een kind.
Wil je vragen hoe het gaat met een kind? Of het kind iets wil vertellen?
Wil je het kind structuur bieden met wat extra ruimte?
Wil je met je hart bij het kind zijn? Weten wat er aan de hand is, dit voelt een kind.
Wil je er vertrouwen in hebben dat een kind sterke schouders heeft?
Wil je het onderwerp niet uit de weg gaan omdat je bang bent dat je het verkeerd doet?
Wil je meewandelen in door het voorgoed veranderde leven van het kind? Samenwandelen is vaak prettiger dan alleen.
Wil je onthouden dat er geen oplossing is voor een persoonlijk verlies? Erkenning en herkenning kunnen wel ondersteunen.
Wil je jezelf in acht nemen en hulp inschakelen als het te zwaar is? Ook dat is zorgen voor een kind.

Gouden weken: alle aandacht voor de groep. De kinderen weten dat de eerste werken goud van kleur zijn omdat we elkaar leren kennen. ✨✨

Stil verdriet in de klas. Ben je leerkracht en heb je een vraag? Laat het me weten!

Een nieuw schooljaar. Niet alle leerlingen kunnen met een schone lei beginnen en dragen al een heel levensverhaal met zich mee. Over aandacht voor rouw en verlies op school. Linkinbio.

Graag deel ik een reactie die ik kreeg op mijn post: ' Een verlies overleef je niet in één schooljaar.' Uit de vele reacties spreekt de behoefte die er is om dit onderwerp bespreekbaar te maken en aanwezig te laten zijn in het onderwijs.
Mijn gouden traan heeft dit jaar een absolute focus: het onderwijs! Heb je vragen of een inspirerend verhaal? Contact me zeker! 💛

Wij vieren een feestje.
Madé zeven jaar!
#verjaardag #birthday #zeven #mijngoudentraan

Most Popular Instagram Hashtags