[PR] Gain and Get More Likes and Followers on Instagram.

mamafami mamafami

2187 posts   46570 followers   97 followings

  I am a simple person. Segala apa yang dikongsikan di sini adalah semata-mata dengan niat yg ikhlas kerana Allah SWT. #resepimamafami ๐Ÿ•๐Ÿž๐Ÿฐ๐Ÿ’

http://mamafami.blogspot.my/?m=1

๐Ÿ“… FRIDAY 24TH. NOVEMBER, 2017

Jangan sesekali kita memandang pada rupa kerana tak semestinya rupa yang kurang cantik tu rasanya tidak enak. Ma menulis berkenaan dengan #cendawangoreng mama ni ye dan tidak ada kaitan antara yang hidup dan yang telah tiada lagi ๐Ÿ˜
.
Ini kisah malam semalam punya makan malam (berapa banyak malam daaaa). Berhasrat nak goreng cendawan. Konon nak salut guna tepung readymix tapi disebabkan kelalaian mama tidak menyimpan baki tepung tu dalam peti ais, maka tepung yang sedikit cuma itu dah nazak rupanya. Maka bersemadilah dia dalam tong.

Memandangkan hasrat nak makan cendawan goreng tu amat tinggi, maka ku godamkan hajer apa yang ada.

CENDAWAN GORENG TAK BERAPA RANGUP

Cendawan tiram - disiat, dibasuh dan diperah
Sedikit bawang putih tumbuk
Sedikit cili mesin
Sedikit serbuk kari
Garam secukup rasa

Gaul rata semua di atas.
Panaskan minyak.
Goreng hingga keperangan. Siap.

Nota penaja : Tadi Kak Ana ada cadangkan masuk tepung jagung dan tepung kastad. Nanti #siscuba ye ๐Ÿ˜‰.
.
#resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homecooked #homecooking #oystermushroom #dinner #laukpauk #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

๐Ÿ“… FRIDAY 24TH. NOVEMBER, 2017

ASSALAMUALAIKUM
.
Allah aturkan antara kita 1 pertemuan di tetapkan 2 hati.
.
Dalam 2 hati di berikan 3 rasa..
Iaitu.. Sayang.. Kasih.. Kasihan.
.
Dalam 3 rasa itu di selitkan 4 tujuan..
Iaitu... Berkenalan.. Berteman.. Berkawan.. Bersama.
.
Dalam 4 tujuan itu tersembunyi 5 perkataan iaitu.. Teman Baik Selalu Ada di Sisi.
.
Dalam 5 perkataan itu tersembunyi 6 Impian.. Iaitu Sayang.. Kekal.. Setia.. Mengerti.. Menghargai dan Mengingati..
.
Dalam 6 impian itu tersimpul 7 huruf keramat..
Iaitu.. S. A. H. A. B. A. T
.
S. A. H. A. B. A. T
Perlu di kasihi bukan untuk di sakiti.
.
S. A. H. A. B. A. T
Perlu di sayangi bukan di benci.
.
S. A. H. A. B. A. T
Perlu di hormati bukan di kasari.
.
S. A. H. A. B. A. T
Perlu di pegang jangan di buang.
.
S. A. H. A. B. A. T
Perlu di hargai jangan di musuhi...
.
S. A. H. A. B. A. T
Tempatnya di hati bukan di kaki...
.
Selemah-lemahnya manusia ialah orang yang tak mau mencari sahabat. Dan orang yang lebih lemah dari itu Ialah orang yang mensia2kan sahabat yang telah di cari... PERSAHABATAN BAGAIKAN SEKOTAK CRAYON.
BERBEZA PENUH WARNA.
TETAPI... JIKA MEREKA BERSAMA... MEREKA DAPAT MEMBUAT PELANGI YANG INDAH.
.
itulah .
S A H A B A T
.
๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

๐Ÿ“… WEDNESDAY 22ND. NOVEMBER, 2017

As promised, I will share the tutorial on how to shape the cruffins. And I'll repost the recipe, in English version for Sis @rahimabintabdullateef . Hope this helps.

CRUFFIN
Adapted from : @ainazarina77

INGREDIENTS :

135g cold water
1/8 teaspoon salt
2 tablespoons caster sugar
1/4 teaspoon cream super (original recipe doesn't use this)
300g high protein flour
7g instant dried yeast (i used Saf Instant)
50g butter

TO SPREAD :
100 g butter - room temperature

BREAD MAKER METHOD :

1. Pour cold water into the BM pan. Add salt, castor sugar and cream super.
2. Add in the sifted flour and sprinkle the yeast.
3. โ€ŽTurn on the BM and choose Basic Dough function (on my Empress Breadmaker, it's setting number 13). After 5 minutes, add in the butter. Let the BM finishes it's cycle. Mine will take about 1 1/2 hours to complete.
4. โ€ŽRemove the dough from the BM. Divide into 30g balls.
5. โ€ŽRoll thin. 2 doughs at a time.
6. โ€ŽSpread a bit of butter on both surfaces. Roll 1 dough and place it on top of the second dough. Roll tightly.
7. Cut the dough into half, horizontally. โ€ŽRoll into a flowery shape and place it in a greased muffin cups. Let them rise double the size.
8. โ€ŽBrush a bit of milk powder and water mixture on top. Bake in a preheated oven at 200ยฐC for 20 minutes. Brush with butter soon as the cruffins are out of the oven. Enjoy.

Note : Please refer to the #tutorialvideo for a clearer picture as how to shape the cruffins.

#resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homebaked #cruffin #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momsbaking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5 #mamafamitutorial
.
๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

๐Ÿ“… TUESDAY 21ST. NOVEMBER, 2017

Tak tahu nak cakap apa dah. Degil tak boleh diajar. Nak ikut kepala dang dia je. Kan dan frust. Cubalah ikut kata hati.

Eh.. mama bukan bebelkan orang lain. Bebel diri sendiri. DEGIL. Hati kata jangan guna papercups, guna silicone mould. Ehhhh dia guna gak papercups. Hah kan dah melekat. Dahlah tu, terlebih bakar sebab leka kat depan. Hah padan muka. Huwaaaa.

Sket baiklah ada 5 ketul yang guna silicone mould dan tak tarbako. Jadilah.. buat ubat. Apa apa pun, terima kasih Ina sebab share resepi. Mama ada ubah sikitttt je.

CRUFFIN
Diolah sedikit dari resepi : @ainazarina77

BAHAN-BAHAN

135g air sejuk
1/8 sudu kecil garam halus
2 sudu besar gula castor
1/4 sudu teh cream super
300 g tepung roti
7 g yis saf instant
50 gm butter

UNTUK SAPUAN
100 gm butter lembut

CARA BREAD MAKER :

1. Tuangkan air sejuk ke dalam BM. Masukkan garam, gula kastor dan cream super.
2. โ€ŽMasukkan tepung yang telah diayak. Taburkan yis di atasnya.
3. โ€ŽOn kan BM. Selepas 5 minit, masukkan butter. Biarkan BM menyudahkan proses menguli dan memeram doh. BM mama mengambil masa 1 1/2 jam.
4. โ€ŽKeluarkan doh dari BM. Bahagikan doh 30g tiap satu.
5. โ€ŽGelek 2 doh hingga nipis.
6. โ€ŽSapukan sedikit butter di permukaan kedua-duanya. Gulung doh 1 dan letakkan atas doh 2. Gulung.
7. โ€ŽBelah tengah memanjang. Gulungkan hingga menjadi seperti siput/bunga dan susun dalam muffin tin. Biar naik berganda.
8. โ€ŽSapukan sedikit bancuhan susu tepung dan air, di atas cruffin. Bakar pada oven yang telah dipanaskan dulu suhu 200ยฐC selama 20 minit. Sapukan majerin sebaik keluar dari oven.

Nota penaja : kalau rasa senoneng dengan kaedah membentuk, nanti ma share tutorial ye.

#resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homecooked #cruffin #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momsbaking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

๐Ÿ“… MONDAY 20TH. NOVEMBER, 2017

Our #dinner tonight. The whole family, 5 of us at #sushiking #thesummitusj .

Fatin 'announced' in the family message group that @sushikingmalaysia is having promotion. Details as follows (copied this from the website).
.
"Sushi King Malaysia is running Sushi King Promotion November 2017. With Sushi King Bonanza, enjoy Sushi, Tsumami, Miso Soup and selected drinks at RM3.18 only.

Sushi King Promotion November 2017 is valid for 4 days only from 20 November to 23 November 2017. Sushi King Bonanza RM3.18 per plate is appliable for Johor, Kelantan, Kuala Lumpur, Penang, Perlis, Putrajaya, Selangor & Sabah. Sushi King Promotion is valid for dine in only."
.
So guys, grab it while it last. All together, we had 33 plates of sushi. Much to our satisfaction. Adding to it, the staffs at Sushi King The Summit USJ are very friendly. We will surely dine there again and again, in shaa Allah.
.
ใ‚ใ‚ŠใŒใจใ†ใ”ใ–ใ„ใพใ™
Arigatou gozaimasu
.
ใŠใ‚„ใ™ใฟใชใ•ใ„ใ€‚
.
#mamafamishoutout #mamafamitolongpromote #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

๐Ÿ“… MONDAY 20TH. NOVEMBER, 2017

Haaa ni ha gambau tocang Elsa Frozen yang dah siap tu Lin @linlinmj . Tapi #janganmintak sebab #dahhabis . Entah kurun ke berapa kita buat tah.

Abaikan je caption caption kat gambar-gambar ni ye. Tu nama dia caption pujuk hati sendiri. Hahaha.

Gambar 'roti golok' (haaa ah yerrr la tuh!) dalam 2 gambar akhir tu adalah versi sememeh sebab ma buat 1 je untuk rasa. Yang lain, kosong gitu je sebab kerajinan ku hilang bagai buih buih di angkasa. (Amboihhhh).
.
Resepi ni tak dapat dipaparkan di sini untuk tidak melanggar syarat-syarat yang termaktub dalam undeng undeng pjj yang ma sertai. Harap maklum. Terima kasih.

#homebaked #braidedbread #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

๐Ÿ“… MONDAY 20TH. NOVEMBER, 2017 Dah balik dari 'field work' untuk sessi pagi. Petang tak keluar kot. Makanya nak dating dengan Miss Phillips Plus Size. Hahahaha.

Tapi sebelum berdating yang harus mama lupa diri, baiklah ma update cara kedua 'menyulam' doh roti, seperti yang telah dijanjikan tadi.

Tapi kalau tanya mama, cara pertama tadi lebih molek kejadiannya.

#jomtengok #videomamafami #mamafamitutorial #braidingbread #stepbystep #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

๐Ÿ“… MONDAY 20TH. NOVEMBER, 2017

Dapur tak beroperasi separuh hari belah pagi. Belah petang pun tak tahu lagi macam mana. Hahaha.

Maka dengan ini, untuk mengisi slot hari Isnin (pergh ayat tak menahan. Muahahaha! ) maka mama kongsikan video cara mendandan doh roti ala ala Elsa Frozen (ahahaha... elsa la sangat!!). Ini adalah cara pertama. Karang (in shaa Allah) ma kongsikan cara kedua pulak ye.

#jomtengok #videomamafami #mamafamitutorial #braidingbread #stepbystep #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

๐Ÿ“… SUNDAY 19TH. NOVEMBER, 2017

Hari ni dok ulang alik ulang alik kat route yang sama sebab gi cuci kereta-kereta yang sudah 'berubah warna' kerana diselaputi debu debu yang berterbangan di awangan.

Asal lalu je, nampaklah stall pacak tepi jalan dekat taman permainan tu, jual laksa telur sebiji dan sosej bakar. Trip terakhir, En Hubby kata, cubalah beli dan rasa. Sebungkus RM5.00.

Kebetulan bro @pok_ang baru 'sajikan' laksa. Nak masak sendiri, memang tak kuasa. Maka beli je la sorang sebungkus. Tu dia eh... pedas! Gigih nak habiskan, dengan sehelai tisu dapur di tangan dan satu mug susu strawberry di sebelah. #syukuralhamdulillah habis juga walaupun mengambil masa yang sedikit panjang. Rezeki tak baik dibazirkan. Biar perlahan asal selesai. Hehe. Alahai dik non.. ko taruk cili api ke dik. Macam nak pengsan hachik nak ngabeskan. Hahaha.

#laksapenang #pedas #bukansayamasak #sayabelije #foodjournal #foodgram #foodig #foodigers #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

๐Ÿ“… SUNDAY 19TH. NOVEMBER, 2017

Cerita pagi tadi. En Hubby kata dah muak cari sarapan kat pasar tani. Makana Pn Wifey memberi dua cadangan. Roti bom frozen atau jemput-jemput bilis. Maka inilah pilihannya. Jemput tengok je la ye. Nak jemput makan, dah habis. Hehe.

Mudah je nak buat jemput-jemput ni. Bahan-bahannya :
Ikan bilis direndam dan ditumbuk
Tepung gandum
Baking powder
Garam
Bawang besar hiris
Cili cincang
Air secukupnya

Cara memasak adalah digoreng dalam minyak panas. Sesuai dijadikan hidangan minum petang juga. Sedap dicicah bersama sos cili.

#resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #anchoviesfritters #homecooked #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

๐Ÿ“… SUNDAY 19TH. NOVEMBER, 2017

#halfboiledegg just the way I like it. #telurayamkampung lagi. Beli kat Pasaraya Matahari.

Gambar 2 :
'Bibik' yang tolong 'masakkan' telur ni. Dah 25 tahun umur bibik tu. Masih gigih berkhidmat untuk kami.

Ma suka makan telur separuh masak yang tak berapa cair. Jadinya lepas air yang di dalam bekas rendaman tu habis turun ke bawah, mama masukkan telur tu di dalam bekas berisi air yang di bawah tu. Rendam sampailah tiba masa mama nak makan. Gitu je.

#foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

๐Ÿ“… SATURDAY 18TH. NOVEMBER, 2017

Sepanjang hari tiada di rumah. Apa sajalah aktiviti mama kan? Hehe. Itu sebabnya mama suka weekends. Boleh jalan jalan jalan jalan jaaaaalan je dengan En Hubby. Tak payah gi jalan kat track pun, dah boleh capai target 8k steps. Hehe.

Balik dari Genting Premium Outlet, En Hubby minta masakkan maggi. In Shaa Allah no hal punya. Anything for you. Wah gitu. Ahaks.. 'jack' la sikit. Mana tahu besok dapat gi jalan lagi. Hihihi.

Confirmed ada yang tertanya tanya, mama shopping apa kat GPO kan. Jawapannya, satu apa pun tak beli. Mak chu dan Pak Chu belanja makan kat Kenny Rogers, lepas tu kami jalan-jalan cuci mata, lepas tu balik. Hihihi.
#resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homecooked #dinner #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5 #videomamafami #maggikari
.
๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

Most Popular Instagram Hashtags