mamafami mamafami

1973 posts   43711 followers   90 followings

  I am a simple person. Segala apa yang dikongsikan di sini adalah semata-mata dengan niat yg ikhlas kerana Allah SWT. #resepimamafami πŸ•πŸžπŸ°πŸ’

http://mamafami.blogspot.my/?m=1

πŸ“… WEDNESDAY 23RD. AUGUST, 2017

Manalah perginya mama ni ye? Tu la, mama pun tak tahu apa yang disibukkan sangat. Tapi memang sibuklah. Tahu tahu dah nak tukar hari. And to sit down and type the recipe on the phone, it's like ages. Ni ada peluang taip kat komputer dalam aplikasi KEEP, barulah ma boleh curi masa to do so. Ala umo-umo cenggini, vision pun macam kurang sikit. Jari lak terlebih gebu. Kalau taip kat phone, madang silap tekan je. Jadinya pempahamlah ye. Ahaks.

MI UDANG guna #noxxapressurecooker
Sumber : Buku @cikiahkicen

MI UDANG

Bahan-bahan :
16 ekor udang sederhana besar
2 biji kentang - direbus dan dilecek
10 tangkai cili kering dikisar
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar pes kacang tanah (ma tak letak sebab tak ada)
1 kiub ayam (ma guna Maggi @maggi.malaysia )
garam dan gula
2 biji telur

Bahan kisar :
2 sudu besar udang kering
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Kaedah penyediaan :

1. SF dan panaskan minyak. Tumis bahan kisar. Masukkan cili mesin.
2. Masukkan kentang dan semua sos.
3. Masukkan udang hingga kemerahan sekejap dan tambah air.
4. Masukkan kiub ayam, pes kacang tanah, garam, gula dan off SF.
5. Tekan HP3 minit dan masukkan telur sebiji demi sebiji.
6. Hidang dengan mee dan tabur bawang goreng @nuha.bawang.goreng , daun sup, daun bawang, cili merah dan limau kasturi.

Nota penaja :
Ini adalah apa yang tercatit dalam buku CKK. Pada mama, 'kaedah' tu ditulis agak 'advance level' ye. Sesiapa yang dah biasa guna #noxxa akan tahu caranya. Sesiapa yang tak tahu, tanya ye. Sebab kalau nak tulis step beginner, panjang tu. Nanti bosan pulak nak baca. Hehehe.

#mamafamiresepinoxxa #resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homecooked #dinner #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁

πŸ“… TUESDAY 22ND AUGUST, 2017

Good bye sweethearts.
May you be happy with your new owners. I had a lovely time making you my darling #towelteddy .

Semua #teddybeartowels ni dah selamat diserahkan kepada yang empunya. Semoga majlis 9hb September ini berjalan dengan lancar, dipermudahkan dan diberkati. Allahumma Aamiin.

#mamafamikerastangan #mamafamiteddies #weddingdoorgift #sayajual #doorgiftkahwin #doorgiftaqiqah #takenwithsamsungnote5 #yesyumr #foodblogger
.
βš€βš€βš€βš€βš€βš€βš€βš€βš€βš€βš€βš€βš€βš€βš€

πŸ“… SATURDAY 19TH AUGUST, 2017

Sukan Sea telah dirasmikan.

Tak dapat pergi stadium, tengok kat TV pun jaaaadilah.

#sukansea2017
.
⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁

πŸ“… SATURDAY 19TH. AUGUST, 2017

SAUSAGE AGLIO OLIO NOXXA cara mama

1. Didihkan sedikit air dalam periuk biasa dan masukkan sosej. Rebus seketika sahaja dan keluarkan sosej. Hiris kecil. Air rebusan di simpan.
2. Masukkan 4 cawan air, 300g spagetti, sedikit minyak dan sedikit garam ke dalam periuk #noxxa. Tutup tudung periuk dan lock.
3. Laraskan tombol ke PRESSURE. Tekan LP 8 minit. Bila berbunyi tit tit, tekan OFF dan off kan suis noxxa. Laraskan tombol ke STEAM untuk melepaskan wap tekanan. Toskan spagetti.
4. Masukkan minyak zaiton ke dalan periuk Noxxa. Tekan STIR FRY. Tumiskan bawang putih cincang. Masukkan cili flakes dan hirisan sosej. Kacau sebentar. Masukkan sedikit air rebusan sosej tadi dan hirisan capsicum 3 warna. Masukkan garam secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan spagetti dan kacau rata. Off STIR FRY dan off suis Noxxa. Sedia untuk dihidangkan.

#mamafamiresepipasta #mamafamiresepinoxxa #resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #resepinoxxa #homecooked #resepipasta #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁

πŸ“… FRIDAY 18TH. AUGUST, 2017

Salam Maghrib.
#sekadarberkongsi
#sharingiscaring
.
⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁

πŸ“… FRIDAY 18TH. AUGUST, 2017

#lunch date with my son. Upah drive mama around. Hehehe.

Lunch at Josh n Janna.
#nasiayam
#chickenchop
#sirapais

#alhamdulillah

#foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁

πŸ“… THURSDAY 17TH. AUGUST, 2017

Entry ini adalah untuk rujukan mama semata-mata. Tapi kalau orang lain nak tumpang baca, silalah. Masih PERCUMA. Hahahaha. Gurau je lah. Pagi pagi kenalah ceria supaya In Shaa Allah sepanjang hari pun akan ceria. Semoga dipermudahkan segala urusan kita semua untuk hari ini. Aamiin. Fii Amanillah.

Ma masak #nasigoreng untuk sarapan bebudak ni sebelum pergi kerja. Masak guna #noxxapressurecooker . Alhamdulillah ma rasa ini yang terelok sekali kejadiannya berbanding dengan yang dulu dulu.

#mamafaminotanoxxa

1. Sukatan air, sama seperti sukatan masak nasi.
2. Guna LP8.
3. Bila dah habis 8 minit, keluarkan steam dan jangan buka tutup periuk selama 5 minit or so.

NASI GORENG SESUKAHATI
Bahan-bahan :

Beras dikosek dan ditoskan
Bawang putih*
Bawang merah*
Cili merah*
Sedikit udang kering* - rendam kejap
Ikan bilis* -rendam kejap
Mix vege
Telur - dipukul sedikit
Garam secukup rasa
Sedikit ajinomoto - optional
Sedikit minyak untuk menumis

#mamafamiresepinoxxa #resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homecooked #breakfast #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #tupperware #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁

πŸ“… WEDNESDAY 16TH. AUGUST, 2017

Pergi mana mama? Senyap je 2, 3 hari ni?
Ish ish ish... i busy tahap gaban. Gaban pun tak busy cam i.

Sila abaikan #mamafamisembangsengal ye. Ini adalah tanda tanda saya tak de idea nak menulis. Hehehe.

Ini lauk tak tahu zaman bila. Tapi sebab gambar tak basi, mama share la kat sini ye.

SAMBAL SOTONG

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk, hingga wangi.
2. Masukkan cili mesin dan tumis hingga garing.
3. Masukkan sedikit air, asam jawa, gula dan garam. Kacau rata.
4. Masukkan sedikit kicap manis dan sotong. Bila sotong telah hampir masak, masukkan bawang besar dipotong bulat. Kacau sebentar dan padamkan api.

#resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homecooked #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁

πŸ“… MONDAY 14TH. AUGUST, 2017

Segmen #mamafamitolongpromote
Promote apa?
Gadget dapur.
Beli mana?
Mana lagi kalau bukan Mr DiY @mrdiy2u

Yang corong untuk tuang cecair ni made of #silicone rasanya. Selitkan sahaja di sisi mangkuk, dah boleh tuang. Jangan tanya mama beli kat Mr DiY mana ye sebab yang ini Fatin yang belanja. Fatin kata harganya under RM5.00.

Untuk @mrs_ujang77 mama sertakan gambar botol bernozel 3 tu ye. Sebenarnya mama ada botol yang bersaiz besar. Yang tu lagi best tapi ntah mana diamnya. Kenalah guna yang kecik ni. Di Mr DiY, selain dari nozel.3, mereka ada juga menjual yang nozel 5.

Nota : Jangan pergi Mr DiY sekarang ye. Dah tutup. Dah pukul 11 malam koooottt.

#mamafamitutorial #foodies #foodig #foodigers #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #mrdiy #alwayslowprice #takenwithsamsungnote5
.
⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁

πŸ“… MONDAY 14TH. AUGUST, 2017

As promised, here is how I do the folding. Mind the messy folding in the #videotutorial . I am nervous when there are people watching. Hahaha.

If you find rolling like this takes time, then you can just fold each lace pancake twice. The result will be like the ones in the last photo (please swipe to view). The taste is the same. Hahahaha.

P/s : Thanks Tim @timah_fz for the 'trimming' lesson. Muahciked.

#mamafamitutorial
#foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁

πŸ“… MONDAY 14TH. AUGUST,Β  2017

I had planned to upload this #tutorialvideo yesterday but was busy and when I have the time to sit, it is already midnight. Anyway here goes nothing.

Dearest Dolly @rehanabhana, sorry for taking ages to post the recipe in English.
And to Nisaa @nisaalwai, as promised, here is the video of the #rotijala (#lacepancake) making.

Note 1 : The silicone brush, bowl and the bottle are from Mr Diy @mrdiy2u

Note 2 : The lace pancake in this video looked so messy. Honestly, I just made this, using this pan, once. For the rest, I used my round pan instead. Didn't take any video using the round pan yesterday because my guests had arrived. But you can browse through my IG. I have posted before.

LACE PANCAKE

Blend
1 egg
1/2 cup full cream milk (Low Fat Dutch Lady)
1/2 cup water
Salt to taste
Yellow food coloring
🍳
Add in
1 cup flour and blend till a smooth bater is produced.
🍳
Pour into the 3 or 5 nozzles bottle.
🍳
Grease a flat frying pan with a thin layer of corn oil over medium fire. Drizzle the batter as shown in the video.
🍳
The folding method will be shown in the next tutorial ya.

#mamafamitutorial #resepimamafamiΒ  #kongsiresepi #recipesharing #homecooked #teatime #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁

πŸ“… SUNDAY 13TH. AUGUST, 2017

My aunt and my cousins came by to see my mom. Tak tahu nak jamu apa, buat je la #rotijala dan #kariayam

Tapi punyalah lembabnya buat sampai my aunty masuk dapur spot check. Si @timah_fz lah punya pasal ni. Layan lagi hakak menceceh. Ahahahaha.

Anyway nice to have you guys. Nanti datang lagi ye Mak Dod, Kak Tipah dan Tim.

P/s : Sempat gak dak Tim jadi tok guru tadi. Ahaks. Thank you lalink.

#homecooked #teatime #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁⚁

Most Popular Instagram Hashtags