mamafami mamafami

1924 posts   41751 followers   88 followings

  I am a simple person. Segala apa yang dikongsikan di sini adalah semata-mata dengan niat yg ikhlas kerana Allah SWT. #resepimamafami πŸ•πŸžπŸ°πŸ’

http://mamafami.blogspot.my/?m=1

πŸ“… SATURDAY 22ND. JULY, 2017

These past 3 days had been so wonderful for me. I must have done something good to be rewarded this happiness by Allah SWT. #syukuralhamdulillah.

From the comments on the previous 2 days posts, I can conclude that there are people who benefits from what I had shared. Syukur sangat sangat. Thank you all for making my days.

Besides that, I have a new 'baby' in the house who had just joined our small family. Siapa tu? Ahaks... biarlah rahsia... buat sementara waktu.

Hari ni nak share something dari #noxxapressurecooker dulu ye. Sesuatu yang telah mama experiment semasa buat makan-makan untuk family cik besan last Sunday. Satu cara masakan yang sihat.
AYAM GORENG TANPA MINYAK, NOXXA

1. Seekor ayam, di potong 16. Dibasuh bersih dan diperahkan air limau kasturi. Gaul rata. Bilas.
2. Perapkan dengan sedikit serbuk kunyit, cili kisar, garam dan sedikit minyak bijan. Seeloknya tidak kurang dari setengah jam.
3. Susunkan ayam yang telah diperap ke dalam inner Noxxa. Tutup periuk. Laraskan tombol ke PRESSURE. On kan Noxxa dan tekan HP 3. Tekan on.
4. Apabila telah berbunyi tit tit, tekan off. Laraskan tombol ke STEAM untuk mengeluarkan tekanan di dalam periuk. Bila telah tiada bunyi berdesir, buka tudung periuk.
5. Tekan STIR FRY dan masak hingga air kering.

Nota : Kalau ayam tu nak dijadikan sambal, keluarkan air ayam tu dan stir fry ayam tadi sebentar sahaja. Air ayam boleh digunakan semasa memasak sambal nanti.

GAMBAR 1 : Ayam goreng siap dingap.
GAMBAR 2 : Ayam baru keluar dari Noxxa.
GAMBAR 3 : Ayam setelah di HP3
GAMBAR 4 : Air dan minyak ayam yang terhasil selepas HP3
GAMBAR 5 : Ayam sedang di stirfry

#mamafamiresepilaukpauk #mamafamiresepinoxxa #resepimamafami #mamafamiresepiayam #kongsiresepi #recipesharing #homebaked #lunch #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚

πŸ“… FRIDAY 21ST. JULY, 2017

Ok final part of the brownies in the making. Ma dah pernah share #videotutorial cara pipe topping dulu tapi tak apa, since ma ada ambil video semalam, ma share lagi sekali ye. Kak @siti5684 macam ni la kita pipe topping tu ye. Sila abaikan kecomotan di sana sini.

Awal awal tu tak nampak pulak. Kita gunting sedikit bucu piping bag ye.

Topping yang ma gunakan hanyalah coklat masakan yang dicairkan. Tu je.

Nota penaja : Ma ikhlas kongsi sedikit pengetahuan yang ada, kerana Allah Taala. Halal ye.

#mamafamitutorial #tutorial ##brownies #foodigers #foodblogger #homebaker #homebaked #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚

πŸ“… FRIDAY 21ST. JULY, 2017

Sebenarnya ada ambil video cara ma cairkan coklat guna Chocolatiere Chocolate Melting Pot tu. Tapi lupa samada dah terdelete or mama hanya post kat My Story and forgot to save it.

Anyway, ini cara mama tuangkan coklat cair ke dalam piping bag. Semua orang dah tahu kan? Tak apalah, ma tunjuk je.

#mamafamitutorial #tutorialvideo #videotutorial #homebaker #homebaked #brownies #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚

πŸ“… FRIDAY 21ST. JULY, 2017

Soalan lazim seterusnya.

Cutters tu mama letak sebelum bakar atau selepas dibakar?

Ini jawapannya ye. Mama letak SELEPAS brownies siap dibakar. Mama gunakan cutters tu hanya sebagai guideline aje. Kemudian mama akan potong menggunakan pisau. Harap jelas ye penerangan dan #videotutorial ini ye.

Nota penaja : Perkongsian ilmu ini ikhlas kerana Allah Taala.

#mamafamitutorial #homebaker #homebaked #brownies #foodigers #foodblogger #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚

πŸ“… FRIDAY 21ST. JULY, 2017

Soalan yang sering ditanya apabila mama post gambar brownies... Boleh tak mama tunjukkan cutters brownies yang mama gunakan?

Okay, mama bukan hanya tunjukkan cutters nya sahaja tapi ma tunjukkan sekali cemana cara assemble cutters tu. Bukanlah nak kata korang tak reti tapi sahajalah nak bagi idea how the cutters look like ye. Cutters ni datang sekali dengan traynya. Mama gunakan size 10 inch x 10 inch.

Kita boleh adjust cutters ni untuk dapat jumlah brownies atau shortbread yang dikehendaki. Boleh 100 keping maksima. Boleh 50 keping dan juga boleh 25 keping. Kalau nak potong kurang dari 25, aje godang la pulak brownies eh. Agak agak la pun kalau nak jamu sungguh orang makan. Hahaha.

Update : Mama beli cutters ni kat kedai bakery. Either kat Bake With Yen or kat Bagus. But i bought them long time ago. Harga pun dah tak ingat.

Nota penaja : Please excuse the clumsiness. Nak kejar masa 1 minit. Tak tentu arah jadinya. Hahaha.

#mamafamitutorial #mamafamihartakarun
#foodig #foodigers #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚

πŸ“… FRIDAY 21ST. JULY, 2017

Tatkala mata ni membaca komen Kak @siti5684 di entry Karipap Pusar Dr @maryamliyana , tiba tiba mata macam masuk habuk. Bukan pujian yang ma harapkan dari apa yang ma kongsikan di IG, blog dan fotopages. Tapi apa yang ma harapkan sangat-sangat agar apa yang ma tinggalkan nanti, mendatangkan manafaat kepada yang membaca dan mencuba. Dan semoga ada sedikit pahala yang dititipkan buat mama bawa bekal ke sana nanti. Kepada semua, mama sangat berterima kasih dan menghargai kalian. Semoga Allah SWT terus memberkati kehidupan kita semua. Aamiin.

Okay, tak mo leleh leleh lagi. Ni mama tunjuk projek semalam selain dari projek Karipap Pusar. 2 kotak brownies. Satu Mak Chu punya dan satu lagi untuk menantu bawak pot luck jamuan hari raya kat pejabat dia.

Rasa-rasanya kan, mesti ada yang nak tanya memacam soalan kan pasal brownies ni. Dari satu soalan akan berlarutan ke soalan seterusnya. Hahaha.. Mama telah bersedia okay. Just stay with me and I will lead you the way. Wah gitew. Hahahaha.

To be continued. #homebaked #brownies #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚

πŸ“… THURSDAY 20TH JULY 2017

Last entry for today before I wrap up.and go to bed.

Wafa @iamwafaa ada tanya tadi macam mana rupa 'penyepit' yang mama gunakan untuk ambil video tadi.

Haaa ini lah dia. Yang warna putih tu mama punya. From now on, she will be known as Cik Cikeding. Hahaha.

Yang warna biru tu, mama belikan untuk kawan mama. Harganya RM10.00. Bukan Mr DiY punya. Yang ni lagi slim. Cik Cikeding tu, ma tengok tadi, RM13.50. Ma beli dulu masa sale, dapat RM10.00.

#mamafamihartakarun #mrdiy #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚

πŸ“… THURSDAY 20TH JULY, 2017

Hihihi..kan dah kata, rasanya ada yang berkenan nak tanya resepi #intikaripap . Sebenarnya mama dah share beberapa kali dah di #resepimamafami . Nanti cari ye. Cc sis @readxme .

Tapi kali ni nak share experiment semalam. Masak inti karipap guna #noxxapressurecooker . Main hentam je sendiri sebab tak jumpa bila google.

INTI KARIPAP GUNA NOXXA

1. On suis #noxxa dan tekan button STIRFRY. Tekan butang on. Masukkan minyak untuk menumis. Bila minyak dah panas, masukkan bawang putih dan merah yang dikisar. Biar garing dan wangi. Masukkan rempah kari secukupnya dan kacau rata.
2. Bila tumisan dah garing, masukkan daging cincang dan sedikit sahaja air. Kacau rata. Off kan Stirfry. Tutup tudung noxxa. Laraskan tombol ke PRESSURE dan tekan HP7. Tekan on.
3. Bila telah berbunyi tit tit, tekan OFF. Laraskan tombol.ke STEAM untuk mengeluarkan tekanan dalam periuk. Bila telah tiada bunyi berdesir, buka tudung periuk. Masukkan kentang yang telah dipotong dadu dan juga bawang besar potong dadu. Masukkan garam secukup rasa. Kacau rata.
4. Tutup periuk. Laraskan tombol ke PRESSURE. Tekan HP 10. Tekan ON.
5. Bila telah berbunyi tit tit, tekan OFF. Laraskan tombol ke STEAM untuk mengeluarkan tekanan dalam periuk. Bila telah tiada bunyi berdesir, buka tudung periuk. Masukkan daun bawang, kacau rata. Sekiranya inti basah, STIRFRY sebentar. Siap.

#mamafamiresepikuih #mamafamiresepinoxxa #mamafamiresepidaging #kongsiresepi #recipesharing #homebaked #lunch #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚

πŸ“… THURSDAY 20TH. JULY, 2017

Ish dah meng-spam #karipappusing pulak hari ni. Tanpa niat ok. Asalnya tadi nak test ambil video dengan bantuan Sis Cikeding. Tapi lepas tu datang pulak soalan demi soalan. Dan untuk tidak menghampakan semua pihak, ma cubalah jawab setahu mungkin ye.

KULIT KARIPAP PUSING

Doh A :
3 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit air panas
Air sejuk secukupnya

Doh B :
2.5 cawan tepung gandum
Majerin Planta secukupnya - anggaran boleh dikepal

Kaedah :
1. Kacau garam dan sedikit air panas hingga larut. Masukkan air sejuk.
2. Tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam tepung hingga mendapat doh yang lembut.
3. Bahagika kepada 16 bebola kecil. Bulat-bulatkan dan ketepikan. Tutup dengan tuala lembab.
4. Untuk doh B, masukkan planta ke dalam tepung hingga boleh dikepal menjadi 16 bebola kecil.
5. Leperkan doh A dan letakkan doh B di tengah. Bungkuskan. Lakukan step yang sama kepada semua 15 doh yang lain.
6. Step seterusnya boleh rujuk kepada video di #mamafamitutorial

Hmmmm agak-agak lepas ni ada tak yang tanya cemana nak buat inti. Huhuhu... bila nak habis daaaa kalau cam ni. Hahaha.

Nota penaja :
1. Sis Osu @osu48, cara yang sis describe tu adalah lagi satu cara untuk membuat karipap pusing or karipap siput as you call it. Hopefully next time I will try using that method and record it.
2. Sis @d_shima92 Sis @inamail08 ini resepinya ye.

#mamafamiresepikuih #resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homemade #snack #teatime #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #spiralcurrypuff #takenwithsamsungnote5
.
βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚

πŸ“… THURSDAY 20TH JULY, 2017

This is for you Sis Kash @kashkuisine .

Sorrylah lambat sikit up sebab I 'isi tank' dulu. Lapar tu belum sarapan. Hahaha. Video ni ambil kat port lain pulak. Kat dining room. Jadinya kuranglah sikit 'sound effect' dari luar. Hahahaha.

So yes, I hope this will be of some help to those watching ya.

#mamafamitutorial #karipappusing #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚

πŸ“… THURSDAY 20TH. JULY, 2017

Pagi ni, tetiba rasa macam nak try ambil #videotutorial . Sajalah suka suka je. Eh tak... tak.. mama tak de beli tripod ke apa mak datuk pod pun. Ma guna stand dengan sepit kat Mr DiY. Ahaha. Ada karang orang kata duta Mr DiY pulak.

Anyway inilah cara mama buat #karipappusing ye. Dulu dah pernah tunjuk tapi kira ni ulang tayanglah ye. Semoga mendatangkan manafaat buat yang menonton.

Harap maaflah ada memacam bunyi bunyian kat background. Jiran belakang rumah ni buat renovation dah dekat 2 bulan.

#mamafamitutorial #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚

πŸ“… WEDNESDAY 19TH. JULY, 2017

Cerita roti lagi dan lagi dan lagi.

Meh nak citer sikit cemana ma tolong doh ni naik cepat sikit walaupun yang sebenarnya doh ni tak perlu proofing sangat.

Gambar 1 :
Lepas dah uli, bulat-bulatkan dan susun dalam dulang pembakar yang telah dilenser dengan #plantamargarine

Gambar 2 :
Tutup dulang berisi doh roti dengan dulang.
Letakkan periuk berisi air panas di atas dulang tersebut.

Gambar 3 :
Sementara tunggu oven panas, doh dah naik cengginiiiii ha... tak caya, ce terai.

Nota penaja : Ini cara mama je ye. Salah silap harap dimaafkan.

#homebaked #bread #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #yesyumr #mamafamitips #takenwithsamsungnote5
.
βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚βš‚

Most Popular Instagram Hashtags