mamafami mamafami

2,474 posts   48,949 followers   104 followings

  I am a simple person. Segala apa yang dikongsikan di sini adalah semata-mata dengan niat yg ikhlas kerana Allah SWT. #resepimamafami ๐Ÿ•๐Ÿž๐Ÿฐ๐Ÿ’

๐Ÿ“… THURSDAY 24TH. MAY, 2018

AYAM SAMBAL BERSANTAN
menggunakan #phillipspressurecooker

CARA :

1. Perap ayam dengan serbuk kunyit, garam dan sedikit minyak bijan sekurang-kurangnya setengah jam. Ketepikan.
2. On kan PPC. Tuang sedikit minyak ke dalam inner pot. Masukkan ayam. Tutup periuk, laraskan tombol ke SEAL dan tekan PRESSURE COOK hingga keluar MANUAL. Tekan COOKING TIME dan "+" hingga keluar nombor 5. Tekan START. Bila tamat tempoh memasak, tekan CANCEL.
3. Berhati-hati laraskan tombol ke VENT. Setelah semua tekanan habis keluar, buka tutup periuk , tekan SAUTE/SEAR LOW TEMP dan tekan START. "Goreng" sebentar ayam tadi kalau mahu sedikit garing. Kalau tidak, boleh skip langkah ini. Keluarkan ayam dari periuk.
4. Masukkan sedikit minyak serta minyak ayam tadi ke dalam periuk dan tekan SAUTE/SEAR HIGH TEMP. Tekan START. Bila minyak telah panas, masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk. Tumis hingga wangi dan masukkan cili kisar. Tumis hingga garing. Masukkan asam jawa, garam, gula, serai diketuk dan secukup air. Kacau rata.
5. Masukkan santan. Bila telah mendidih, masukkan ayam dan kacau sebati. Biar merenih sebentar, tekan CANCEL.
6. Siap untuk dihidangkan.
.
#philipsmy #mamafamiresepippc #periuktekanan #pressurecooker #resepiperiuktekanan #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #periuktekanan #pressurecooker #resepiperiuktekanan #takenwithsamsungnote5
.
๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

๐Ÿ“… THURSDAY 24TH. MAY, 2018

Jangan memBAWANG kalau tak mahu dahi berTELUR.

Ok. Itu je nak cakap.

Babai.

#takenwithsamsungnote5
.
๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

๐Ÿ“… WEDNESDAY 23RD. MAY, 2018

Lagi satu buku yang dibiar sepi di rak buku. Yang ni lagi parah sebab masih terpenjara dalam plastik. Tak pernah diselak. Tak tahulah berapa parahnya rontaan jiwa dia. Maka kepada sesiapa yang sudi membebaskan dia, sila DM mama ye.

HOME FOOD
.
๐Ÿ An original chunky cookbook
๐Ÿ Every recipe triple tested
๐Ÿ 2 million copies of the series sold in 50 countries

RM45.00 termasuk postage di Semenanjung Malaysia.

Considered new.
Tak tahu berapa pages tapi tebal buku adalah 3.5cm.

Interested, please DM me or you can just leave a comment. Thank you.
.
#sayajualbuku #cookbook #bukuresepi #bukumasak
.
๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

๐Ÿ“… TUESDAY 22ND. MAY, 2018

Sila jangan marah. Saya pos gambar iftaar semalam pada jam ini kerana saya tidak tahu di jam jam yang akan datang, saya sempat pos ke tidak. Harap maklum.

DAGING MASAK LEMAK CILI PADI
menggunakan #phillipspressurecooker

CARA :

1. Hiris daging, cuci dan ketepikan. Kentang dikupas kulit, potong 4 dan ketepikan.
2. Tumbuk cili padi, bawang merah, halia dan garam kasar.
3. On kan PPC. Tuang minyak ke dalam inner pot dan tekan SAUTE/SEAR HIGH TEMP dan tekan START. Bila minyak telah panas, masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk. Masukkan serbuk kunyit dan tumis hingga garing. Masukkan daging dan kentang. Kacau rata. Masukkan santan secukupnya berserta serai. Tekan CANCEL.
4. Tutup periuk dan laraskan tombol ke SEAL. On kan PPC. Tekan butang PRESSURE COOK hingga keluar MEAT/POULTRY. Kemudian tekan START. Akan keluar nombor 15 di paparan hadapan.
5. Selepas PPC berbunyi menandakan telah siap masak, tekan CANCEL. Berhati-hati pusingkan tombol ke VENT untuk mengeluarkan tekanan. Kalau nak skip step yang ini, maka tunggulah pressure dalam periuk itu menurun dengan sendiri barulah boleh dibuka tutup PPC.
6. Tekan SAUTE/SEAR LOW TEMP dan tekan START. Masukkan perahan limau kasturi. Perasakan garam. Biar mendidih sebentar.
7. Tekan CANCEL dan offkan suis. Siap untuk dihidangkan.

Nota : Gambar straight forward sebab itu je yang saya mampu. Haha.
.
#philipsmy #mamafamiresepippc #periuktekanan #pressurecooker #resepiperiuktekanan #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #periuktekanan #pressurecooker #resepiperiuktekanan #takenwithsamsungnote5
.
๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

๐Ÿ“… TUESDAY 22ND. MAY, 2018

LATEST UPDATE : SOLD

Lagi satu buku yang dibiar sepi di rak buku. Meronta minta dibuka tapi harapan tinggal harapan. Wah gitew. Haha.

500 CAKES
by Susannah Blake

Contents :
Foolproof cakes
Classic cakes
Coffee & cake
Creamy cheesecakes
Tortes & Gateaux
Special occasion cakes
Cakes for special diets

Hardcover.
RM30 termasuk postage di Semenanjung Malaysia.

Interested, please DM me or you can just leave a comment. Thank you.
.
#sayajualbuku #cakebook #bukuresepi #bukukek
.
๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

๐Ÿ“… TUESDAY 22ND. MAY, 2018

Orang lain sibuk buat kuih buat kek, kita pulak sibuk jual buku kek. Tapi tak apalah... SIBUK gak namanya tu. Asal tak menyibuk hal orang, dah okaylah tu kan.

Dalam usaha untuk mengurangkan harta karun dalam rumah ni, maka ma nak jual buku ni dan banyak lagi kot.

CAKES AND CAKE DECORATING, STEP BY STEP. The complete practical guide to decorating with sugarpaste, icing and frosting, with 200 beautiful cakes for every kind of occasion.
Author : Angela Nilsen, Sarah Maxwell and Janice Murfitt.

Hardcover.
RM45 termasuk postage di Semenanjung Malaysia.
Interested, please DM me or you can just leave a comment. Thank you.
.
#sayajualbuku #cakebook #bukuresepi #bukukek
.
๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

๐Ÿ“… MONDAY 21ST. MAY, 2018

Menu sahur dini hari
Dimasak pada malam tadi
Ditambah air panas dan dihangatkan semula pagi ini
Syukur ke hadrat Illahi atas rezeki untuk kami

BUBUR LAMBUK PESEN MAMA
menggunakan #phillipspressurecooker

BAHAN-BAHAN :

Beras
Bawang merah - dihiris
Bawang putih - dihiris
Halia - dihiris
Daging - dipotong kecil
Udang kering - disangrai dan ditumbuk halus
1 kiub ayam
Frozen vege
Santan secukupnya
Garam secukup rasa

CARA :

1. Masukkan semua bahan di atas ke dalam inner pot PPC. Tutup periuk, laraskan tombol ke SEAL.
2. On kan PPC. Tekan butang PRESSURE COOK hingga keluar MANUAL. Tekan COOKING TIME, butang "+" sehingga keluar nombor 20. Tekan START.
3. Selepas PPC berbunyi menandakan habis waktu memasak, tekan CANCEL dan off kan suis PPC.
4. Biarkan tekanan hilang sendiri tanpa memusing tombol ke VENT. Selepas tekanan habis, buka tudung periuk dan kacau. Kalau bubur pekat, boleh tambahkan air panas.

Nota : Kalau nak makan untuk sahur, biarkan sahaja bubur di dalam PPC. Esok paginya, hanya tekan SAUCTE/SEAR LOW TEMP dan START. Tambahkan air panas secukup cair yang diperlukan. Biar panas sebentar bolehlah tekan CANCEL dan off kan suis PPC.
.
#philipsmy #mamafamiresepippc #periuktekanan #pressurecooker #resepiperiuktekanan #yesyumr #kongsiresepi #resepimamafami #recipesharing #homecooked #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #momskitchen #bloggermasakan #momscooking #takenwithsamsungnote5
.
๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

๐Ÿ“… SATURDAY 19TH. MAY, 2018

Anda ada masaalah untuk bangun sahur?
Jangan khuatir, katil ini dapat membantu.
Kalau tak bangun jugak, tak taaaahulah.
.
.
.
Sanggup?
Haha mama tak sangguplah wei. Mahu tak sempat habis sebulan Ramadhan dah 'jalan' kot. Asyik terkejut je. Hihihi.
.
๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

๐Ÿ“… FRIDAY 18TH. MAY, 2018

Menu sahur pagi tadi ye. Jangan pulak kata mama dah siap masak. Hehe.

BUBUR AYAM
menggunakan #noxxapressurecooker

1. Kosek 1/2 cawan beras hingga bersih dan tos. Ketepikan.
2. Tuang sedikit minyak ke dalam inner pot #noxxa . On kan suis. Tekan STIRFRY dan tekan ON/OFF. Bila minyak telah panas, masukkan 2 ulas bawang putih yang dicincang. Tumis hingga wangi dan masukkan pula 1/2 bawang besar yang dipotong dadu dan juga hirisan halia. Bila bawang telah layu, masukkan hirisan kecil isi ayam.
3. Tekan ON/OFF. Masukkan kentang yang dipotong dadu, frozen mixed vege, 1 kiub ayam Maggi @maggi.malaysia dan beras yang telah dibersihkan tadi. Tuang 2 1/2 cawan air ke dalam inner pot dan kacau rata. Jika perlu, tambah garam.
4. Tutup periuk dan laraskan tombol ke PRESSURE. Tekan butang HP18. Tekan ON/OFF.
5. Selepas Noxxa berbunyi menandakan tamat tempoh memasak, tekan ON/OFF. Berhati-hati laraskan tombol ke STEAM. Bila semua tekanan telah habis, bolehlah dibuka tudung periuk.

Nota :
1. Kalau nak bubur yang lebih cair, sila tambahkan amaun airnya ye.
2. Kali ni ma tak tumis darat sebab dah lewat malam. Nak tido.
.
#mamafamiresepinoxxa #periuktekanan #pressurecooker #resepiperiuktekanan #resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homecooked #chickenporridge #buburayam #maggi #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

๐Ÿ“… THURSDAY 17TH. MAY, 2018

SAMBAL UDANG PETAI

1. Siang udang. Kulitnya dicuci dan direbus dengan sedikit air untuk stok.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bawang merah yang dikisar/ditumbuk. Tumis hingga wangi dan masukkan cili kisar.
3. Bila telah garing, masukkan asam jawa Adabi @adabi_consumer . Kacau rata dan tuangkan stok udang tadi berserta garam secukup rasa.
4. Masukkan santan, udang dan petai. Kacau rata hingga udang bertukar warna.
5. Masukkan bawang besar yang dipotong separuh bulat. Kacau 1 hingga 2 minit dan padamkan api. Sedia untuk dihidangkan.
.
#resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homecooked #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote5
.
๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

๐Ÿ“… THURSDAY 17TH. MAY, 2018

Waktu Berbuka Puasa Bagi Negeri2 di Seluruh Malaysia

Terengganu - waktu maghrib
Kelantan - waktu maghrib
Pahang - waktu maghrib
Johor - waktu maghrib
Melaka - waktu maghrib
Negeri Sembilan - waktu maghrib
Selangor - waktu maghrib
Kuala Lumpur - waktu maghrib
Perak - waktu maghrib
Kedah - waktu maghrib
Perlis - waktu maghrib
Pulau pinang - waktu maghrib
Sabah - waktu maghrib
Sarawak - waktu maghrib
Sekian Saja Waktu Berbuka Puasa Bagi Negeri di Seluruh Malaysia.

Jangan pandai2 nak tukar waktu๐Ÿ‘ฎ๐Ÿป
.
๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

๐Ÿ“… WEDNESDAY 16TH. MAY, 2018

Pada suatu tengahari yang mendung, seorang mama telah meng-whatsapp anak bongsunya.

Mama : Adik, mama masakkan adik pasta for lunch ye?
Adik : Nakkkkk
Mama : Adik nak carbonara ke Olio?
Adik : Oliooo pleaseeee.
Mama : Olio sausage ke salmon?
Adik : Dua dua pun boleh. Tq.

Setengah jam kemudian...
.
Mama : Adikkkk.... dah siap.
Adik : Coming.

Cuba bayangkan wajah adik bila tengok rupa 'oglio' dia. Hahahahaha.
.
#resepimamafami #kongsiresepi #recipesharing #homecooked #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #momscooking #momskitchen #yesyumr #kicapmudim #takenwithsamsungnote5
.
๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

Most Popular Instagram Hashtags