majalahrasa majalahrasa

3,659 posts   172,965 followers   425 followings

Majalah RASA  #majalahrasa #rasashare #rasatv #resepi #sedap Browse through a wide variety of tasty recipes that you and your family will enjoy to the last bite!

Big Apple Restaurant di Berjaya Times Square Hotel ada buat offer sempena sambutan perayaan Krismas taw..memang murah compare dengan harga normal! Antara tawaran yang diberikan adalah:
Christmas Eve Buffet Dinner pada 24 Dec, Chritmas Hi-Tea Brunch pada 25 Dec, New Year’s Eve Buffet Dinner 31 Dec & New Year’s Hi Tea Brunch pada 1 Jan 2019 semua serendah RM58++ dari kanak-kanak, dewasa & warga emas..makanan semua memang tiptop min dah rasa..🤩😋
#majalahrasa #rasashare #bigapplerestaurant

Makkkkk!!! Aiii.. Tak cukup guna mangkuk..hambik haa guna cebok😅 ape tuuu.. Air Batu Campur Cebok nama dia...
.
.
Terliur kaaa, tengok gambar je tak cukup, kena pi rasa sendiri.. Kalau ceq nak pi utara nak bercuti ka balik kampung ka.. Pi lah singgah 🍧ABC CEBOK, KOMPLEKS PERNIAGAAN WANTAS, ALOR SETAR, KEDAH... 👍🏼🤩 Semua ada! .
.
Kredit: @startingcornercafe_ #rasashare #MajalahRasa #malayfood #abccebok #airbatucampurcebok

Wow menarik ni.. Boleh buat tuk anak2 atau sekeluarga.. Minum pagi boleh, petang boleh untuk jamuan pon boleh👍🏼😍
・・・
Resipi Nutella Bites

Bahan-bahan:
1 paket roti paratha (5 keping)
Nutella *Aluminium round tin saiz 6”
(senang boleh terus hidang)

Cara-cara:
1. Gunakan cawan untuk tekap bulatan pada setiap paratha dan potong dua jadikan separuh bulatan.

2. Sudukan sedikit nutella di tengah-tengah dan picitkan paratha di bahagian yang lurus sampai tertutup. Biarkan bahagian melengkung terbuka nampakkan isi nutella.

3. Susunkan rapat-rapat setiap paratha berisi nutella membentuk seperti jambangan bunga.

4. Bakar pada suhu 180c api atas bawah selama 40 minit atau sehingga paratha masak.
.
Join t.me/iburesepiku utk resepi sedap2
.
Kredit Resepi: Hurun'Iin Malik /resepisedap #repost #rasashare #MajalahRasa #malayfood #nutellabites
.

Resipi Pir Epal Puding.
Hai semua..Alright siapa yang terlepas tonton Program Rasa Ketuhar Kuali Episode 3, Isnin lepas, ni resipi kedua yang dimasak oleh Adam. Boleh tengok step by step dan di akhir video ni ada full resipi. Nanti boleh la cuba dan kongsikan dengan kami hasilnya. 😊

Saksikan Pogram Masakan Rasa Ketuhar Kuali Setiap Isnin, Jam 12 Tengah Hari Di Astro Prima dan Maya HD

Dan kalau you all nak
Resipi dari Program TV Rasa Instafamous, semua resipi-resipi ada di Website kami di www.rasa.my
#majalahrasa #rasatv #ketuharkuali

Haa dah petang-petang ni time ni lah tekak min tetiba teringin nak makan cendol..apo lagi...min pun pergi kat satu tempat ni cendol seksyen 7 Shah Alam belakang Unisel..🤩tempat ni memang dh terkenal ramai orang akan beratur..dibuka setiap hari kecuali sabtu & ahad jam 3pm-7pm..mula-mula cakap nak cendol, ehhh tetiba min order sekali laksa & rojak/pasembur..sedapnyaaa...😋🥰
#majalahrasa #rasashare #cendol #laksa #rojakpasembur #seksyen7shahalam

Siapa pernah makan bledo ni.. min rase macam span hilang dimulut haha.. sedap sangat!
BLEDE (AGAR-AGAR TIMUN) RESIPI MERTUA
BAHAN-BAHAN:
agar-agar tali 37g/setahil
4 gelas air
1 gelas gula(kurang manis)
5 biji putih telur
cincau/coklat chip
pewarna merah
pewarna hijau
esen vanila.
CARA MEMASAK:
1. rendam agar-agar sekejap (xrendam pn xpe)
2. letak agar-agar atas dapur bersama 4 gelas air-kacau kejap
3. sementara agar-agar hancur, putar putih telur sampai gebu(contoh dalam gmbr),dan ketepikan.
4. kacau agar-agar dan masukkan gula + esen vanila.
5. angkat agar-agar tadi(sekali dengan periuk) letak dalam bekas berisi air.- kacau sampai agar-agar xpanas xsejuk.
6. selepas itu, masukkan putih telur yg siap diputar tadi kedalam periuk yang berisi agar-agar dan putar bagi sebati(contoh dalam gambar)
7. Ambil bekas/loyang loose(cth: bekas buat sendiri) letak tengah2 periuk dan masukkan coklat chip/cincau,pewarna merah kacau dengan lidi/pemukul telur(contoh dalam gambar)
8. lepas siap warna,angkat bekas tadi dan boleh la simpan dalam peti semalaman atau biarkan kat luar sampai agar-agar keras.
9. lepas keras, terbalikkan agar2 ats talam atau pinggan. dan boleh warnakan bahagian tepi dengan warna hijau. siap!
**maaf kalau salah silap.. ni hasil bljr dgn mertua sy.. harap sabar ye 😹
selamat mencuba.
Kredit resipi: Resepi puding dan agar-agar
#majalahrasa #rasashare #bledo

Terliur betul tengok kuih koci pulut hitam ni weyy..
Koci Pulut Hitam sedappppppppppppp !!!
😍
250g tepung pulut
1 1/2 cawan air (agak2)
1/2 cawan pulut hitam (blend & tapis)
1 sdb mnyk mask
*satukan semua bahan mnjd doh yg lembut. Bulatkm adunan & masukkn inti.. Rebus dlm air yg mndidh shingga timbul angkat kemudian msukkn dlm sntan leleh yg dbuat terlebih dulu.. Bungkus , kukus 3-5 minit
Inti
kelapa (kalau suka kacang hjau pun sedap)
Untuk leleh
2cawn santan (sy agak2 je)
1 cawan air
3sdb tepung beras
1sdk gram
*masak smpai likat
Selamat mencuba♥️
Resepi : Manda Syuhada
#majalahrasa #rasashare #kocipuluthitam

Sarapan cekodok/cucur ke pagi ni? Sedap nyer kalau dpt makan time hujan pagi2 ni ermmm😍
・・・
Resipi Cucur Ikan Bilis Bawang

Tepong Gandum Cap Rose 500 gram
Ikan Bilis
Bawang Besar 3 biji hiris
Kentang sebiji potong dadu kecik2
Cili merah 2 tangkai hiris
Telor Sebiji
Daun sup 1 tangkai potong halus
Air Panas 1 cawan
Air Sejuk ( peti ais ) 1 cawan
Air Masak 1 cawan
Serbuk Nasi Goreng Kampung
Tepung Beras cap Teratai 1 sudu besar

Gaul semua sekali, pastu goreng !

Sedappp !! Tips : Kentang / Tepong Beras / 3 jenis suhu air 🤪.
.
Kredit resipi: @yatiekitchen #rasashare #MajalahRasa #malayfood #cucur

Min nak tanye.. Ape menu makan tengahari korang tadi? ... Tengok min makan ape.. menarik tak.. Terliur kannn😅😁
.
.
Kalau korang berada kat area Shah Alam, bolehlah singgah Restoran Pinggan Putih, Seksyen 7, Shah Alam... Nak senang waze jer😉
.
.
Ape yang best.. Suasana cozy, siap pasang lagu2 lama.. Harge berpatutan dan lontong dia sedap👍🏼makanan pelbagai. Korang boleh rasa sendiri kesedapan masakan diorang. Nak mudah tengok menu kat gambar 👌😊
.
.
#rasashare #MajalahRasa #malayfood #rasareview #makandimana

Sedapnyaaa mi kari...dah lama rasa tak makan..boleh lah cuba buat kat rumah nanti..😋🤩
Mi Kari
Bahan-bahan untuk kuah:
1/4 ekor ayam (nak lebihpun boleh) - potong kecil
3 labu bawang besar
7 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 bungkus kecil rempah kari ayam
1/2 bungkus kecil rempah kari ikan
Setangkai daun kari
1 1/4 cawan santan pekat (terpulang nak kurang atau lebih, ikut selera masing2)
1 1/2 liter air
Minyak untuk menumis
Sedikit daun sup, daun bawang, daun ketumbar dan bawang goreng
Kerang direbus ambil isinya - jika suka
Fishball dan fishcake - jika suka
1 batang cellery dipotong kasar - jika suka
Sedikit air asam jawa
1 sudu makan kerisik
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan lain:
Mee kuning - dicelur
Taugeh - dicelur
Daun sup, daun bawang - dihiris halus
Bawang goreng
Telur rebus - dibelah 2 atau 4 (atau telur puyuh)
Tauhu goreng - dipotong2
Limau kasturi - belah 2 (jika suka)
Bahan-bahan untuk sambal:
30 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
Gula, garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa
1 cawan air
1 sudu makan minyak masak (nak lebihpun boleh)
Cara menyediakan kuah:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang dikisar kasar. Bila agak garing masukkan daun kari dan rempah yang dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga naik minyak. Masukkan ayam dan kacau sebentar. Masukkan air, gula, garam, air asam jawa, sedikit hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Biar mendidih, kecilkan api dan renihkan sehingga ayam masak dan kuahnya mesra. Masukkan santan, fishball, fishcake, kerang, cellery dan kerisik. Biar sebentar sehingga mendidih semula. Akhir sekali masukkan tauhu kering dan matikan api.
Cara menyediakan sambal:
Kisar cili kering bersama bawang besar dan bawang putih. Masukkan ke dalam periuk bersama air, air asam jawa dan minyak. Masak sambil dikacau sekali sekala hingga pekat.
Hidangkan mee bersama kuah, sambal, tauhu goreng, taugeh, hirisan daun sup, daun bawang, bawang goreng, telur rebus dan limau kasturi.
Selamat Mencuba!!!
kredit: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
#majalahrasa #rasashare #mikari

PUDING SAGU PELANGI.
Bahan A (masak dulu tau)
1 cwn sagu
Bahan B
Agar2 20g
1 liter air
1 cwn gula (ikut tokak)
1 cwn santan (susu cair pun boleh)
3 jnis warna (ikut fevret memasing)
Cara Mamasak:
A
Lepas dah masak sagu..lalukan bawah air
Bagi ilang kanji tu...so akan terpisah..
N bahagikan 3 bahagian...
Masukkan pewarna... So dh dpt 3 kaler kan
Kalau rajin wat la bbyk kaler lg menarik...
B
Smntra tu masak agar2 td ngn gula...n air
Agak dah mendidih masuk santan/susu. Terus tutup api... Yer...
C
Masukkan sama rata ke sagu yg 3 kaler td...
Mcm sy..kaler merah sy sdikitkan... Sebab belah kepala je...
D
Agak2 3senduk selapis... Bekukan 2minit..toreh2 masukkan lapisan kaler ke2...
Dan seterusnya...
Kredit resipi: Resepi Puding & Agar-Agar
#rasashare #majalahrasa #pudingsagupelangi

Hujan2 ni dapat makan pemanis mulut sedap sangat.. Buat yang simple2 jer macam Sagu Gula Melaka ni ermmmmm sedap! 😍

RESIPI SAGU GULA MELAKA
Bahan2 - Susu cair / santan
- Sagu sepeket (jenis kecik)
- Gula melaka
- Rose sirap/pewarna hijau
- Daun pandan

Cara-caranya. - Air Gula - Hancurkan gula melaka
- Masak dgn daun pandan
- Air jgn byk.. sbb nak bg pekat..
**klu x pekat gula tu, nnt tambah gula pasir putih tu sikit bg likat sikit.. bukan likat banyak hehe..
- biarkan sejuk dlm 15 minit 🍧Sagu - Rebus sagu tu dalam periuk dgn air paras2 sagu. klu nak letak daun pandan pun bole..
- Masukkan sirap rose tanpa gula tu 2 sudu besar
- Standby air extra sbb takut air kering cepat..
- Masak smpai hilang warna putih sagu tu & jd mcm lembut creamy2
- Biarkan sejuk dan masukkan dlm bekas lain

Untuk hidangan - Letak gula merah tu dulu dlm 3 sudu besar
**bole adjust klu xnak manis sgt**
- Letak sagu timpa atas gula tu dlm 2 senduk nasik
- Tuang susu cair atas sagu.. jgn byk sgt..
- Kalau guna santan, letak garam sikit aje..
- Pastu sejukkan dalam peti ais.. siap!
.
.
#rasashare #MajalahRasa #malayfood #sagugulamelaka

Most Popular Instagram Hashtags