lenaadalberth lenaadalberth

501 posts   180 followers   125 followings

Lena Adalberth  Mor 👶🏼👧🏼💖 | Hustru 💍 | Forfatter 📚|Sprogpsykolog 🤓

Se min nyeste story, og få tre bud på, hvorfor vores skønne børn sommetider opfører sig vanskeligt - i vores voksenoptik altså 😉💜 #instastory #børn #hjernenifokus #inspiration

#repost @nordic_kids_living
... fordi det er godt set 😉😅💜 #dontjudge #weareallthesame

@voresborn viser stolt #boghylden frem 😃 Og dét gør mig glad 💜💗😍 Sådan en dejlig måde at starte ugen på ⭐️ #trykoggladgodnatlæsning #zoneterapi #godnat #sovtrygt @borneboger @annemariebilleder @katrine_birk @pixelwatching

Den skønneste tilbagemelding at læse 💜 Det varmer om hjertet, at Tryk og glad godnatlæsning gør sådan en forskel for børn og forældre 💜 Virkelig! Og at puttestunderne fyldes med så megameget kærlighed, nærvær og hygge er intet mindre end fantastisk 💜 Tak for de søde ord @ronjasen 💜⭐️💜⭐️ #trykoggladgodnatlæsning #sovtrygt #zoneterapi #nærvær #godnat #repost @katrine_birk @annemariebilleder @pixelwatching @nannanohr @borneboger

Optimal mentalisering sker i balancen mellem polerne og dimensionerne. Nogle gange er man bedre i nogen poler end andre - alt afhængig af hvordan man selv er blevet mødt i de forskellige følelser og tanker, samt hvilken relation og kontekst man står i. Mentalisering handler altså kort sagt om empati, sympati, relationskompetence, omsorg og alt derimellem. Når vi er bevidste om, hvordan evnen fungerer, bliver vi klogere på den og kan bedre reflektere over, hvordan vores eget og andres indre virker 💜 og måske vi endda så også forstår vores børn lidt bedre 💜 #mentalisering #psykologi #hjernenifokus #udvikling #børn

Den indre-ydre-dimension omhandler mentaliseringens fokus.
Enten er det indre træk eller ydre signaler, der definerer mentaliseringen. “Dimensionen beskriver dermed, om vi har direkte opmærksomhed mod vores egne eller den andens tanker og følelser, eller om vores opmærksomhed er rettet mod ydre handlinger.” (Fogtmann 2014: 36)

Den ydre mentalisering er fx, hvis man fokuserer på, at barnet sutter meget på sin underlæbe, og man så tolker, at barnet savner sin sut - altså måske er træt, utryg, nervøs eller andet.
Den indre mentalisering har ikke noget udtryk. Og det er ofte i denne pol, misforståelser opstår. Det sker, fordi man tolker på et ydre signal, som i virkeligheden er udtryk for en helt anden indre tilstand. (Kilde: (2012) Fonagy mfl. “Handbook of Mentalizing In Mental Health Practice”). #mentalisering #udvikling #psykologi #hjernenifokus #børn

Den affektive-kognitive-dimension, synes jeg, er en af de mest interessante.
Mentaliseringen skal helst være begge dele samtidig, for at vi kan tale om ‘god mentalisering’. Hvis man bliver for kognitiv, vil man miste forbindelsen til sin affektive kerne.
Altså hvis vi tænker for meget over, hvad vi selv eller andre føler i stedet for at mærke efter, så bliver vi for kognitive og ‘for meget i hovedet’ - hvilket gør os dårlige til at mentalisere.
Og omvendt hvis vi kun føler os frem og ikke tænker over, hvad der kan være af rationelle bevæggrunde for et givent udtryk, så vil mentaliseringen mangle perspektiv.
Balance i systemet er altså total kodeordet 💜 (Kilde: (2012) Fonagy mfl. “Handbook of Mentalizing In Mental Health Practice”).
#mentalisering #udvikling #psykologi #hjernenifokus #børn #staytuned

Denne dimension handler om, hvordan mentaliseringen sker.
Den implicitte mentalisering er automatisk og er bl.a. til stede, når man forstår turtagningsprincippet (først taler du-så taler jeg-så taler du-så taler jeg). Det er også den, der er på spil, når vi uden at tænke over det naturligt nikker, kigger indforstået på hinanden eller siger ‘mmh’ i samtale med andre.
Den eksplicitte mentalisering er refleksiv og kontrolleret. Det er den evne, vi bruger, når vi direkte bruger sproget til at finde oplysninger om mentale tilstande fx ved at spørge: “Hvordan har du/jeg det?”, “Hvad tænker du på?”, “Hvad føler du/jeg lige nu?”
(Kilde: (2014) Fogtmann C.F. “Forståelsens psykologi”).
#mentalisering #udvikling #psykologi #børn #hjernenifokus #staytuned

Selv-anden-dimensionen handler om mentaliseringens rettethed.
Er mentaliseringen rettet mod selvet eller den anden?
Hvis det er ens eget sind, man forsøger at forstå, mentaliserer man i selv-polen, og hvis det er den andens sind, man forsøger at begribe, er det naturligvis anden-polen, man befinder sig i.
Andenmentalisering er oftest knyttet til den enkeltes fortolkning af andres handlinger.
Det kan fx være, vi forsøger at skabe mening i, hvorfor vores barn ikke vil have tøj på, selvom det er koldt udenfor.
Polerne er tæt forbundet, fordi det er umuligt at sætte sig i den andens sted, hvis ikke man forstår sig selv.
Børns hjerner udvikler sig særligt i denne dimension ved at blive spejlet af deres primære tilknytningsperson i de unge år. Men gennem hele livet bliver vi gradvist klogere på os selv og andre. Derfor er evnen også fleksibel og afhængig af relationerne, vi har.
Jo tryggere relation, jo bedre mentaliseringsevne udviser vi i denne dimension. (Kilde: (2012) Fonagy mfl. “Handbook of Mentalizing In Mental Health Practice”). #mentalisering #psykologi #børn #udvikling #staytuned

Mentalisering er en mental aktivitet, som handler om “at have sindet på sinde”. Vi taler om mentalisering, når mennesker kan forestille sig, reflektere over og føle, hvad der foregår i både deres egen og andres indre verden - og på den måde forsøger at forstå menneskets intentioner. Evnen er opdelt i 4 dimensioner og 8 poler. Den udvikler sig hele livet men særligt i 0-3-års alderen. Mentaliseringsbegrebet fortæller jeg om de kommende dage 🤓 #staytuned #mentalisering #børn #psykologi #forståditbarn (Kilde: (2009) Faber M. & B.N. Næs - Mentalisering))

Vi er i Vores Børn med Tryk og glad godnatlæsning 🤩 Mere fokus på nærvær og rolige stunder med børnene 🥰 Sådan en skøn artikel 🙌🏻💜 Tak 💜 @voresborn @katrine_birk @annemariebilleder @pixelwatching @nannanohr #trykoggladgodnatlæsning #sovtrygt #højtlæsning #godnat #zoneterapi #voresbørn #inspiration

Most Popular Instagram Hashtags