juansean_ juansean_

1,166 posts   1,865 followers   738 followings

👦🏻sean 🇲🇾  ; an effin' proud Malaysian. ; street, culture, documentary, people. ; experimenting 16:9 ratios on my shots. ; Isaiah 55:8 @thianjuan_

; monkey see, monkey do.

; dijatuhkan ke bumi tapi masih terus menatap ke langit.

; spent the morning surrounded by greens.
Thank goodness the weather was good and cooling. 🍃

; shot on film, minor edits on lightroom.

; perubahan. #GE14

; seia, sekata, sehati, sejiwa.

; selendang songket palembang.

Antara ramai cara tenunan, songket adalah satunya yang amat mahal. Hal ini kerana bahan yang digunakan adalah benang emas ataupun perak. Tabahan pula, masa yang digunakan untuk membuat sekeping songket adalah sekurang-kurangnya 3 bulan untuk corak yang senang dan kurang rumit. Terdapat ramai jenis songket di sekeliling nusantara. Di Malaysia ada juganya songket dari Terengganu (Malaysia) yang mumpunyai corak yang agak sama di Indonesia, cuma cara tenun ataupun coraknya beza sedikit sahaja. Ini menunjukkan bahawa terdapat hubungan perdagangan antara kedua-dua tanah sejak zaman dulu lagi.

Bagi pendapat dan perhatian saya, songket Palembang masih paling cantik, popular dan menarik. Makna corak juga amak simbolik. Terdapat juga songket Jambi yang coraknya mempunyai lambang/ makna yang mempunyai isi sejarah.

Zaman sekarang ini, songket di pasaran telah mula menggunakan benang sintetik yang serupa dengan emas dan perak; serta cara tenunan telah dibuat daripada mesin tenun. Walaupun harganya murah, namun kualiti songket industri ini tidak boleh dibandingkan dengan songket tenunan tangan. Yang kesan negatifnya adalah erti adat dan sejarah kian hilang kerana songket-songket di pasaran mula ada simbol yang tidak bermakna apa pun. Selain itu, ramai pemakai tidak tahu sejarah songket lagi.

Apa-apa pun, konsep yang diungkit di atas juga amat sama bagi kain batik.

; walaupun hanya di seberang, namun aku tetap rindukannya.

bak kata "shorga dibawah telapak ibu", shorga juga diletak atas tanah airku, Malaysia. 🇲🇾 If people call this homesick, then I'll admit that I am.

; hope you'll have a good time serving the nation for the next two years, malpz! Can't help but to only say "长大了咯"!

;

; morning shadows.

; sunday, family day.

Most Popular Instagram Hashtags