izzar izzar

506 posts   69,033 followers   302 followings

Izzar Anwari 

PANTANG LEPAS BERSALIN:

Nak ikut cakap orang ke ikut cakap doktor?Ibu berpantang lepas bersalin ni perlu banyak nutrisi untuk recover balik. Kementerian Kesihatan menyarankan amalan pemakanan suku pinggan protein, suku pinggan karbohidrat, n separuh pinggan sayur & buah.
Protein seperti ikan, daging, telur penting untuk pembaikan tisu badan.Sayur n buah untuk elak sembelit n vitamin2 dalam sayur boleh membantu dalam proses penyembuhan luka.Karbohidrat untuk memberi tenaga kepada ibu. Air juga harus diminum sebanyak sekurang-kurangnya 3 liter untuk penghasilan susu ibu yang mencukupi. Senaman ringan/ ambulation pula amat digalakkan terutamanya buat ibu2 yang operate cesar bagi mengelakkan darah beku dalam vena(salur darah). Tu je pantang doktor2 suruh.Tapi kalau orang2 tua punya pantang memang banyak (bergantung kepada negeri asal).Belah wife asal Ganung, belah saya asal Kedah.So banyakla pantang2 yang diutarakan oleh belah masing2.Apa yang isteri n saya buat ialah layan je mana2 pantang tu, janji menepati saranan Kementerian Kesihatan Malaysia jugak.Takyah nak tunjuk siapa salah n betul.Jagala hati orang2 tua sambil ikut cakap doktor.Kan baguih. Tapi satu je saya nak cakap, kalau orang tua2 cakap takle bersenam sepanjang berpantang tu, janganla sampai 40-100 hari berpantang tu duduk atas katil tak bergerak je.Saya bawa wife gi berjalan kat taman pun ade yang bising.Kalau lepas operate tu tak start bergerak /ambulate, boleh dapat Deep Vein Thrombosis(DVT).DVT ialah darah beku yang boleh pergi ke otak( jadi strok) atau ke peparu (Jadi pulmonary embolism) n dua2 keadaan tu boleh menyebabkan kematian.So jangan sembunyi belakang alasan pantang untuk cover kemalasan anda.Jadi penunggang pantang pulak.No no no.
So apa pantang negeri hangpa? πŸ˜…

Dalam banyak2 tali, tali apa yang buat aku sakit hati? Tali ni la jawapannya.

Supporting Gol & Gincu Vol. 2. A must watch movie.Full of family and friendship values.And also addresses our current social issues.Our local movies are really doing well this year.Congrats to all of the talented casts and everyone involved in the movie.Thorbaik πŸ‘πŸ‘ @golgincu2 #teamyaya

Us at the Gol & Gincu Vol. 2 Gala last night.Congrats sayang for your new movie. Alhamdulillah 😁.Go and watch the movie guys.Best!Coming to your nearest cinemas on the 25th Oct.Jomm @golgincu2

Mat Ri Kan Gara. Memang kena pose2 pakai baju sukan ke? πŸ€­πŸ˜†

Poolamakk.Inilah Kacang Pool Haji yang famous tu ye.Sedap boh.Cheat day sikit hari ni.Apa lagi tempat makan yang best kat JB ni?

1st time nampak daging steak lepas lama berpantang.Camnila jadinya.Carnivore mode on!

Shawl : @nazeera_hq

Placenta previa (PP) merupakan komplikasi obstetrik dimana berlakunya pendarahan yang tak sakit/painless semasa hujung2 mengandung (3rd trimester) sebab placenta/uri tu terletak di bukaan serviks.Exact reason ia berlaku still unknown.Tapi kalau dah kena tu, redha la ye.Alhamdulillah, dengan teknologi ultrasound sekarang, PP dapat dikesan dari awal kandungan lagi.Tu pun kalau pergi regular routine checkup kat klinik.Kalau malas nak pi checkup klinik, nak kesan camne.Wife saya bleeding sebanyak tiga kali masa mengandung haritu.Ulang alik la kami ke Hospital Serdang tu.Sekali admit, stay sampai 5-6 hari.Balik rumah kena bed rest dalam bilik je.Tak boleh bergerak banyak.Mencabar gak sebab aku pun takleh ke mana2.lol.So berkubangla wife saya dalam bilik berbulan sehingga bersalin.Komplikasi PP ni memang banyak.Komplikasi kepada ibu n komplikasi kepada baby.Ada komplikasi biasa2, n komplikasi yang mengancam nyawa.Masa wife saya didiagnose PP, kitorang memang risau gila wei fikir pasal komplikasi tu semua. In the end, we decided to proceed doing all of our followups n appointments kat Hospital Serdang.Awat pi hospital gomen je wei? Koman betui..Haa, tu next time saya cerita kenapa.Yang penting, wife saya selamat melahirkan n baby Ayra kami selamat dilahirkan dengan sempurna sifat serta dagu terbelah macam mummy n daddy dia.Walaupun wife saya sebenarnya masuk emergency cesar sebab pendarahan yang teruk.Horror bro masa tu. Alhamdulillah semua selamat.And thanks isteriku kerana melalui semua dugaan ni dengan tabah n cemerlang.Ayra n I love you.😘😘

Visa bini approved !. Sekian, terima kasih.πŸ‘Œ

Bini ajak tengok movie The Nun.Mentang2 dah habis pantang.Aku dahla tak suka tengok movie scary.So aku pun keluar makan The Naan cheese.Bukan sahaja jiwa happy.Perut pun happy.Syukur

p/s: malam ni training.So makan lebih sikit.

Senyumlah senyumlah ahaii Cik Nin molekk.Hope u like the surprise. And we really enjoyed eating at this establishment. Great food and great ambience. ⚜In Collaboration with ⚜

DECORATION & EVENT PLANNER : @Ablissfulmoment.co

CAKE :
@rarakitchy
#Ablissfulmoment
#Ablissfulmomenttouch

Sahaja aku menjamak semua celebration ni buat biniku kerana haritu tak boleh. Amin.Happy belated anniversary, happy belated birthday for us, and congrats for being a mummy ,sayang. Maka berakhirlah sindrom isteri mengandung.Alhamdulillah.Welcome back, sayang.

Thanks for the collaboration despite the last minute request.Good service guys.

DECORATION & EVENT PLANNER : @Ablissfulmoment.co
CAKE : @rarakitchy
#Ablissfulmoment
#Ablissfulmomenttouch

Most Popular Instagram Hashtags