isnmalaysia isnmalaysia

946 posts   3503 followers   169 followings

Institut Sukan Negara ™  facebook.com/isnmalaysia

http://www.isn.gov.my/

MINGGU GEMILANG SUKAN NEGARA :Lagi juara-juara Dunia dihasilkan Malaysia

Tahniah kepada pemenang-pemenang pingat emas Kejohanan Dunia IPC London, Muhammad Ziyad Zolkefli dan Abdul Latif Romly. Selain menyumbang pingat emas, kedua-duanya cemerlang memperbaharui rekod dunia dalam acara masing-masing.
Terbaharu, kejayaan atlet terjun negara Cheong Jun Hoong yang mencatat sejarah memenangi pingat emas dalam acara 10 meter platform wanita di Kejohanan Akuatik Dunia FINA di Budapest awal pagi tadi.
Satu sambutan ketibaan Juara-Juara Dunia akan diadakan. Ayuh rakyat Malaysia sertai sambutan jaguh-jaguh dunia seperti maklumat berikut: Tarikh: 24 Julai 2017 (ISNIN)
Lokasi: Pentas Aras 5, KLIA
Masa: 1530 - Skuad terjun dari Budapest Hungary
1750 - Skuad Paralimpik dari London #TeamMAS #takethepodium #TeamISN #poweredbyISN

Sekitar Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Kementerian Belia dan Sukan di perkarangan Axiata Arena Bukit Jalil sebentar tadi. Hampir 8000 orang hadir dimana antara juadah yang disediakan adalah 80 ekor kambing bakar. Selain Menteri Belia dan Sukan, Brig. Jen. Khairy Jamaluddin, turut sama hadir memeriahkan majlis rumah terbuka ini Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

TEAMISN CONDUCTED SPORTS TAPING (BEGINNER LEVEL) FOR BASIC SKILLS EXPOSURE

By: Nor Ikhsan Mohd Noor & Mohd Zaid Mohd Ghazali, Centre for Professional Education, Research and Education Division, Institut Sukan Negara

13 JULY 2017, BUKIT JALIL: Institut Sukan Negara(ISN) through Centre for Professional Education, Research and Education has conducted Sports Taping Course : Beginner (Pilot Test). The main objective of this course is for pilot-testing the revised module as well as getting feedback from participants on the effectiveness of the overall module content and implementation of the course.

30 ISN internal participants among officers and staff from Sports Medicine Division and High Performance Division have attended the course. Throughout the course, participants have been exposed to basic knowledge and skills on Sports Taping and had opportunity to apply the basic techniques of sports taping on knee and ankle. To fulfill the overall course requirements, participants were required to complete pre & post written test and practical evaluation before given a certificate of attendance.

In general, all participants have successfully completed the course. The pre & post written test and practical evaluation have shown that participants’ understanding and basic techniques on sports taping increased. The basic knowledge is beneficial for participants as their daily work routine involves high performance athletes.

#poweredbyisn #takethepodium #TeamMAS For more updates log on to www.isn.gov.my or FACEBOOK: INSTITUT SUKAN NEGARA MALAYSIA

Tahniah @khairul.hafiz.jantan melebur rekod kebangsaan acara 200 meter berusia 49 tahun milik Tan Sri Dato' Dr. M. Jegathesen dalam final Terbuka Malaysia sebentar tadi dengan catatan 20.90 saat. Hafiz antara atlet yang berada dalam projek sains sukan kendalian Pusat Prestasi Tinggi ISN sejak tahun lalu dalam usaha untuk meningkatkan prestasi pelari pecut negara untuk berdepan Sukan SEA 2017 #KITAJUARA #TeamMAS #kl2017 #takethepodium #bangkitbersama #poweredbyISN

Jumpa lagi warga Kelantan.. next kita jumpa #TeamISN di Selangor 🙋🏼#FitMalaysia #Larianobor #bangkitbersama #KL2017 #TEAMMAS #poweredbyISN #winningmentality

#TeamISN dah ada kat Pantai Irama, Bachok 🙋🏼 jom datang booth kami try wattbike dan FMS 🚴🏼‍♀️ #FitMalaysia #Larianobor #TeamISN #bangkitbersama #KL2017 #TEAMMAS #poweredbyISN #winningmentality

HARRIF SALLEH DIPANTAU RAPI TEAMISN MESKIPUN DIBENARKAN BERLATIH KE MELBOURNE
14 JULAI 2017, BUKIT JALIL: Selepas hampir seminggu menjalani program pemulihan di bawah kendalian Institut Sukan Negara(ISN), pemenang dua pingat emas Sukan SEA Singapura Mohd Harrif Salleh menarik nafas lega selepas dibenarkan menyertai pasukannya, Terengganu Cycling Team(TSG) berlatih untuk Kem Fasa Akhir Kita Juara di Melbourne, Australia esok.
Harrif mendapatkan khidmat sains sukan daripada #TeamISN sejak Jumaat lalu susulan kecederaan retak tulang di bahagian belakang pinggang yang dialami pada ketika beraksi dalam Jelajah Korea bulan lalu.

Meskipun menunjukkan kesan positif, Harrif bagaimanapun tetap berada dalam pemantauan ISN dimana beberapa perkara perlu dilakukan agar kecederaannya pulih menjelang Sukan SEA bulan hadapan. “Saya gembira pihak perubatan ISN membenarkan saya berlatih di Melbourne cuma ia perlu dilakukan dengan berperingkat. TEAMISN akan terus memantau keadaan harian saya dan akan berkomunikasi bersama jurulatih TSG, Jeremy Hunt untuk memberikan latihan khas agar ia sesuai dengan keadaan semasa saya,” kata Harrif. “Keputusan ISN membenarkan saya berlatih di Melbourne sudah pasti melonjakkan semangat saya untuk mempersiapkan diri dalam keadaan terbaik agar dapat menyumbangkan pingat kepada Malaysia,” tambah Harrif.
Ketua pegawai operasi TSG Nasiruddin Wan Idrus turut yakin dengan semangat tinggi yang ditunjukkan pelumba berusia 28 tahun itu untuk beraksi di Sukan SEA. “Dari laporan doktor yang kita terima pagi ini, Harrif menunjukkan kesan positif dimana kecederaannya agak pulih cuma sekarang beliau perlu dipantau dari segi prestasi. Kelemahan yang ada telah dikenalpasti dan akan diperbaiki dalam masa terdekat dengan latihan khas yang akan dibincangkan dengan jurulatih. Saya yakin semangat tinggi yang ditunjukkan Harrif untuk berada dalam skuad enam pelumba lebuhraya menggalas cabaran negara ke KL2017 bulan depan,” kata Nasiruddin.
Siang tadi Harrif bersama pihak pengurusan TSG bertemu Pengarah Bahagian Perubatan ISN, Dr. Arshad Puji di Bukit Jalil.

#poweredbyISN #Kitajuara #bangkitbersama #kl2017 #TeamMAS

Dokumentari: ISN MANTAPKAN PERSIAPAN SKUAD OLAHRAGA NEGARA MENJELANG KL2017(SIRI 1)
Pegawai: JAD ADRIAN WASHIF @jad_adrian , KETUA KETUA PUSAT SUKAN KEKUATAN DAN DAYA TAHAN ISN
Terbitan: Unit Komunikasi Korporat, Institut Sukan Negara
Persiapan atlet Kita Juara @khairul.hafiz.jantan @badrulmanap @azam.masri semakin giat dijalankan antaranya di Sekolah Sukan Tunku Mahkota Ismail(SSTMI) di Bandar Penawar Johor.

SSTMI menempatkan barisan atlet berbakat negara iaitu skuad pelari pecut kendalian jurulatih Mohd Poad Mohd Kassim.

Sudah pasti Institut Sukan Negara(ISN) memainkan peranan dengan memberi perkhidmatan sains sukan bagi memantapkan persiapan skuad negara.

#PoweredbyISN #KITAJUARA #bangkitbersama #kl2017 #takethepodium #TeamMAS.

Untuk video penuh layari FACEBOOK: INSTITUT SUKAN NEGARA MALAYSIA atau YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=1SOiW9T1XWc&feature=youtu.be

#PoweredbyISN #KITAJUARA #bangkitbersama #kl2017 #takethepodium #TeamMAS

HARRIF SALLEH @harrif_saleh DAPATKAN PERKHIDMATAN TEAMISN UNTUK PULIH DARIPADA KECEDERAAN KERETAKAN TULANG

9 JULAI 2017, BUKIT JALIL- Menjelang 40 hari ke Sukan SEA Kuala Lumpur 2017, Mohd Harrif Salleh nama yang tidak asing lagi dalam acara berbasikal lebuhraya bersama pasukan bertaraf benua, Terengganu Cycling Team(TSG) mendapatkan perkhidmatan sains sukan dari Institut Sukan Negara(ISN) dalam misi mempertahankan pingat emas yang dimenangi di Sukan SEA Singapura pada tahun 2015.
Harrif yang sepatutnya berlepas ke Melbourne, Australia Khamis lalu bagi menjalani latihan fasa akhir Sukan SEA terpaksa menunda hasratnya sekurang-kurangnya 7 hingga 10 hari untuk mendapatkan rawatan di ISN.

Ia susulan kecederaan retak tulang di bahagian belakang pinggang yang dialami pada insiden kemalangan ketika beraksi dalam Jelajah Korea bulan lalu.
Dalam sesi pemulihan hari pertama bersama TeamISN Jumaat lalu, Harrif mendapat perkhidmatan daripada Pegawai Pemulihan Perubatan dari Bahagian Perubatan Sukan, Pusat Fisioterapi dan Rehabilitasi(ISN), Muhd Noorfaizalazrul Muhammad Azalai.
Bagi Harrif kecederaan ini memberi cabaran buatnya namun dia optimis akan pulih dengan segera dengan mengikut perancangan yang dirangka ISN sepanjang 10 hari ini. “Saya berterima kasih kepada ISN terhadap bantuan untuk memulihkan kecederaan retak tulang saya ini. Saya harap akan segera sembuh agar dapat beraksi dengan baik untuk membantu Malaysia memenangi pingat emas di Sukan SEA Kuala Lumpur Ogos ini,” kata Harrif.
Untuk berita lanjut sila lawati FACEBOOK: INSTITUT SUKAN NEGARA MALAYSIA #kl2017 #bangkitbersama #TeamMAS #TeamISN #poweredbyisn

#TEAMISN JADI TUMPUAN DI #FITMALAYSIA PERAK

9 JULAI 2017, BAGAN DATOH: Sambutan meriah diterima TeamISN pada program FitMalaysia di Sekolah Kebangsaan Simpang Empat, Hutan Melintang, Bagan Datoh hari ini dimana warga tempatan membanjiri booth Institut Sukan Negara(ISN) untuk menguji kemampuan fizikal masing-masing.
Dalam mempromosi perkhidmatan sains sukan, TeamISN membawa dua ujian kecergasan iaitu Wattbike dan Functional Movement Screening(FMS) untuk dicuba warga Bagan Datoh.
Turut sama hadir pihak pengurusan ISN, Pengarah Bahagian Perubatan, Dr. Arshad Puji dan Pengarah Bahagian Kewangan, En. Nik Haris Nik Ibrahim.

Bagi Dr. Arshad Puji, meskipun berstatus luar Bandar, kesedaran aspek kesihatan dan kecergasan dikalangan warga Bagan Datoh amat mengagumkan. “Apa yang saya lihat keinginan warga Bagan Datoh terhadap aspek kesihatan dan kecergasan amat tinggi kerana mereka memanfaatkan kehadiran TeamISN di sini dengan mencuba perkhidmatan-perkhidmatan sukan yang kami bawa hari ini. Malah mereka turut berminat mengetahui tentang sains sukan untuk mengamalkan gaya hidup sihat,” kata Dr. Arshad.
Empat pegawai ISN yang turun padang hari ini adalah pegawai fisiologi senam, Christopher Pok dan Iginituise Ganni, Pegawai Fisioterapi, Nor Effendi Yassin dan Penolong Perubatan, Musinah Atigang.
Selain itu menarik FitMalaysia di Perak kali ini dimana tumpuan terarah kepada larian obor Sukan SEA 2017 yang singgah di Bagan Datoh.
Obor Sukan SEA 2017 dibawa Adun Pengkalan Hulu, Tuan Haji Aznel Ibrahim sebelum diserahkan kepada Pegawai Daerah Batang Padang, Tuan Azizi Abd Aziz untuk ke lokasi seterusnya iaitu ke Tapah.
FitMalaysia Perak dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air Negeri Perak, Dato’ Zainol Fadzi Paharuddin.
Hadir sama dalam majlis yang sama, Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan Malaysia, En. Nik Abd Kadir Nik Mohammad dan Pengurus Besar Telekom Malaysia Negeri Perak, Tuan Haji Badrul Hisyam Bahari.
#TeamISN #bangkitbersama #KL2017 #TEAMMAS #poweredbyISN #winningmentality

Pasangan En. Salleh dan Pn. Zainah yang berusia lingkungan 60an tidak melepaskan peluang mencuba Wattbike dan Functional Movement Screening(FMS) di booth TeamISN di FitMalaysia Perak #poweredbyisn #kl2017 #bangkitbersama #fitmalaysia #TeamISN

Temui TeamISN di SK Simpang Empat, Hutan Melintang Perak sempena FitMalaysia dan Larian Obor Sukan SEA Kuala Lumpur! #kl2017 #bangkitbersama #poweredbyisn #kl2017 #TeamISN

Most Popular Instagram Hashtags