informationdk informationdk

1,147 posts   20,629 followers   128 followings

Dagbladet Information  Billeder fra fotograferne og livet på avisen med den lille røde prik

I Småland, Sverige, ligger den lille by Fagerhult med blot 700 indbyggere. Information flyttede på den svenske valgdag til den lille by. ⠀

Fagerhults hjerte er købmandsbutikken Nära Dej, og ude foran sidder Lena Eriksson sammen med sine to venner Christer Blomkvist og Mikkel Andersson. De har allerede stemt. På Sverigedemokraterna. I sin ungdom stemte Lena Eriksson på Vänsterpartiet, fortæller hun og laver fredstegn med venstre hånd: ⠀
»Peace, love and Woodstock.« ⠀

»Men der var ikke bilafbrændinger i 60’erne,« tilføjer hun.⠀

Bynavnet er en levende metafor for den svenske landsby og for den svenske nation, og derfor er vi taget til Fagerhult for at portrættere byen og dens borgere på valgdagen. ⠀

Se og læs billedreportagen ved at klikke på linket i bio.

Foto: Peter Nygaard Christensen og Sigrid Nygaard

»Det er jo ikke sådan, at man møder på arbejde, og så siger den mandlige instruktør: ’Hej, vi skal arbejde sammen, jeg kan se, du er kvinde, så jeg kommer til at afbryde dig lidt oftere, og du kommer til at få lidt lavere løn end dine mandlige kolleger, og så kommer jeg en gang imellem til at forklæde nogle sexistiske kommentarer som komplimenter. Skal vi gå i gang?’ Men vi har oplevet nogle af de her ting i løbet af de 25 år, vi har været skuespillere – på en subtil måde, hvor man bagefter stod og overvejede, hvorfor man fik ondt i maven over en kompliment om ens bryster. Det er satire, men det kommer et ægte sted fra. Desværre.« For to år siden droppede DR komedieserien @DitteogLouise. Nu er Ditte Hansen og Louise Mieritz tilbage – med en spillefilm. Vi fulgte dem på promotur til Næstved og Faxe. Klik på link i bio for at læse mere.
Foto: Sigrid Nygaard. #ditteoglouise #ditteoglouisepåfilm

Skovhullæbe er en fredet orkidé, der vokser vildt i Danmark og normalt blomstrer i rigelige mængder.
Det kan ske, at planten aborterer sin blomst og frugt og lader dem falde af før bestøvning.
Men i år har nogle planter været så hårdt ramt af tørken, at blomsterne visnede allerede i knopstadiet.
I de 20 år skovhullæben er blevet overvåget i Kalø Skovene, er det ikke set i det omfang før. På billedet ses en skovhullæbe med visne knopper fra Kalø.
Foto: Peter Nygaard Christensen.
#dkgreen #orkide #skovhullæbe

Her er én, der har nydt godt af sommerens ekstreme varme.
Hvert år kommer duehalesommerfuglen fra Sydeuropa og lægger sine æg i blomsten gul snerre.
På en normal sommer er det danske vejr for koldt til, at æggene kan blive til noget, og der registreres sjældent mere end 50 til 100 udklækkede eksemplarer i Danmark. I år menes det, at der er kommet helt op imod 100.000 duehaler ud af det.  Nu samles de i flokke ved de sydvendte grænser for at forberede sig på at trække sydpå igen. På billedet ses en duehalesommerfugl fra Zoologisk Museum.

Foto: Peter Nygaard Christensen.
#dkgreen #sommerfugl #duehale

Sådan ser det ud, når varmen bliver ekstrem.
I næringsrige søer og fjorde ser man ofte opblomstringer af mikroskopiske alger, som farver vandet grønt, brunt eller rødt i juli-august måned. I år skete disse opblomstringer en del tidligere på grund af juni og julis varme og stille vejr.  Manglen på blæst i kombination med det varme vand førte til stillestående vand, og algerne gik i forrådnelse. Det førte til iltsvind i mange åer og søer. Heldigvis fik vi mere normalt vejr i august måned med lavere temperaturer og blæst, og det stillestående fik tilført noget ilt. På billedet ses algevand fra Furesø.

Foto: Peter Nygaard Christensen.
#dkgreen #alger #furesø

Sådan ser det ud, når varmen bliver ekstrem.
Majsavl er relativt nyt i Danmark. Siden år 2000 er arealet med majs mere end tredoblet fra ca. 50.000 hektar til ca. 180.000 hektar i 2018. Men i år har det tørre vejr været for voldsomt for de danske majssorter.
Manglen på vand har bl.a. betydet, at høsten har givet 25-30 procent mindre majs end normalt. Denne kolbe fra Nordsjælland har eksempelvis kun været i stand til at udvikle ganske få majs.

På billedet ses misdannede majskolber fra en mark i Græsted

Foto: Peter Nygaard Christensen. #dkgreen

Sådan ser det ud, når varmen bliver ekstrem. Når græsset er gult, har køerne ikke haft nok at spise. Det har presset de økologiske landmænd til at sende langt flere køer til slagtning end normalt på denne tid af året.
I en periode på 5-6 uger over sommeren registrerede Danish Crown knap en fordobling af antal slagtninger sammenlignet med samme periode sidste år.
De mange slagtninger tidligt på sæsonen vil formentlig betyde, at der kan blive mangel på økologisk oksekød på et tidspunkt mellem efteråret 2018 og sommeren 2019. Billederne her er af en slagtet ko fra Sjælland.
Foto: Peter Nygaard Christensen.

#dkgreen

Illustrator @miamottelson er tilbage – med et brag af en avisforside. Og vi har meget mere klimastof på vej.

Lørdag den 8. september er der klimamarch i verdens storbyer – og samme dag sætter vi med en særlig klimaavis fokus på klimakrisen og på dem, der har valgt at forsøge at gøre noget ved den.

Hvad gør du?

Klik på link i bio, hvis du vil prøve at indgå en personlig klimaaftale ... med dig selv.
#klima #grønomstilling #klimamarch #climatemarch

Storm og Patrick starter i vuggestue på samme tid. Begge drenge er velfungerende og har rare forældre. Alligevel er Patrick bagud fra starten. Hvorfor? Fordi hans forældre er ufaglærte, mens Storms forældre er akademikere. Hør mere i Moderne Ideer Podcast.
Video: Rasmus Raun Westh

#moderneideer #ulighed #socialarv

Allerede da hun var i tyverne og læste Paul Austers bog The Invention of Solitude vidste Mathilde Walter Clark, at hun på et tidspunkt ville skrive om sin fraværende far. Og da hun for nogle år siden fik den tanke, at faren kan dø uden, at hun overhovedet ville få besked om det, blev det presserende. For det hele ville bare kunne forsvinde, erindringen, sporene efter ham og hendes sporadiske liv med ham uden, at hun fik mulighed for at få at finde ud af, hvem han egentlig var. »Jeg ledte efter noget, men vidste ikke hvad, bare at det ikke var det og det. Undervejs var der så en lyd, der svarer til en stemning. Det kompositoriske, rækkefølgen af de enkelte stykker, er svært. Det er prosaens forbandelse, fordi det jo er en løgn. Det er prosaens indbyggede løgn. Det, at tingene har en rækkefølge er jo kun, hvis man skal skrive et cv, men det er ikke en sandfærdig måde at skrive et menneskeliv på. Det er ligesom at lave jazz, det skal svinge.« Foto: Sigrid Nygaard

Som vegetar skal man lægge øre til lidt af hvert. Vi er nødt til at vende op og ned på det hele, så de grønne bliver de seje, og de andre bliver de pinlige, mener sociolog, forfatter og vegetar Rasmus Willig.

Læs vores serie om at spise dyr og bliv klogere på argumenterne for og imod at droppet kødet. Klik på link i bio.
Video: Rasmus Raun Westh

#vegetar #vegetarian #vegetarisme #vegan #veganer #grønomstilling

»Børn skal lære at slås, så vi kan få en fredeligere verden.«⠀

Ikke en holdning, der bliver luftet hver dag på det fredelige Frederiksberg. Ordene kommer fra en israeler, Zeev Cohen. Verdens næsthøjest graduerede udøver af selvforsvars- og kampsystemet Krav Maga. ⠀
For ifølge ham har »børn allerede fra børnehaven et behov for at kunne forsvare sig. De kan også blive ramt af ubehagelige begivenheder. Både fysisk og emotionelt. Noget, der kan sætte sig årelange spor.« Angriberne kan både være andre børn eller i værste fald voksne, siger Cohen.⠀

»I Krav Maga forholder vi os til virkeligheden. Evnen til at forsvare sig selv giver et bedre liv. Derfor arbejder vi også med den vrede, nogle børn kan have med sig. Den skal de lære at forholde sig til. De skal kunne kontrollere den og bruge den målrettet. Vi vil gerne uddanne børnene til at blive gode medborgere, der passer på hinanden og andre.«⠀

Læs hele artiklen ved at klikke på linket i bio.⠀
Foto: @skjoldjensen
#KravMaga #ZeevCohen

Most Popular Instagram Hashtags