informationdk informationdk

1,169 posts   21,919 followers   129 followings

Dagbladet Information  Billeder fra fotograferne og livet på avisen med den lille røde prik

John Donnes berømte digt fra 1624 ‘No Man is an Island’ handler om, at alle mennesker hører sammen i et fællesskab, at der er noget som er større end den enkelte - og det taler ind i en ny tid med Brexit, skærpede grænser mellem nationerne og øen Lindholm. Vi har bedt 15 danske digtere genfortolke digtet.
Se alle digtene via link i bio. .
.
.
#asgerschnack #johndonne #poesi #klaushøeck #digt

Romanen ‘De’ markerer et højdepunkt i Helle Helles forfatterskab, fordi hun i skildringen af en ung pige fra firsernes Lolland og hendes dødeligt syge mor både raffinerer og udfordrer sin egen metode.

Helle Helle excellerer i at beskrive det helt nære, nærmest symbiotiske mor-datter-forhold gennem konkrete handlinger, præcise iagttagelser og en indforstået dialog, der aldrig er overforklarende, men altid til at forstå.

For dét er Helle Helle nomineret til Montanas litteraturpris, som blev indstiftet af Dagbladet Information og Testrup Højskole i 2006 og hvert år gives til en dansk forfatter af aktuel litteratur, som inden for sin genre er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde. Klik på link i bio for at læse om de andre nominerede.
.
.
.
Foto: Sigrid Nygaard

#hellehelle #litteratur #montanaslitteraturpris #montanaprisen

På Holbæk Sygehus ligger en ældre mand med lungebetændelse. Samtidig rejser en ægyptisk solgud gennem underverdenen. ’Amduat. En iltmaskine’ er en sammenskrivning af de to historier – fortalt af en søn til sin døende far. Engang besøgte de Kongernes Dal, hvor Solens færd gennem mørket er beskrevet i Tuthmosis III’s grav.

I ’Amduat. En iltmaskine’ har Harald Voetmanns tørre humor fået en ny og inderlig klangbund. Det hele kommer os i møde ved en kluntet håndskrift, som dels mimer det rituelle, men måske også bliver et ekko af det barn, der træder frem i sorgen – et barn, hvis kærlighed står og lyser afmægtigt i krydsfeltet mellem de to universer, han selv bringer sammen.

For dén er Harald Voetmann nomineret til Montanas litteraturpris, som blev indstiftet af Dagbladet Information og Testrup Højskole i 2006 og hvert år gives til en dansk forfatter af aktuel litteratur, som inden for sin genre er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde. Klik på link i bio for at læse om de andre nominerede.
.
.
.
Foto: Tor Birk Trads. Fotocollage: Sigrid Nygaard

#haraldvoetmann #amduat #litteratur #montanaslitteraturpris #montanaprisen

Der er noget verdens undergang over Jonas Eikas noveller. For hvad kommer der efter solen er brændt ud og efter festen og rusen og efter troen på, at pengene var alt? De lange noveller i novellesamlingen ‘Efter solen’ foregår lidt forskudt, lidt uden for eller under de velkendte og etablerede samfundsformer.

I en slags paralleluniverser eller fantasier, der har temmelig meget med virkeligheden at gøre.

Verden er i opløsning samtidig med at nye fællesskaber opstår – gerne som ulige og skæve erotiske relationer.
For ‘Efter solen’ er Jonas Eika nomineret til Montanas litteraturpris, som blev indstiftet af Dagbladet Information og Testrup Højskole i 2006 og hvert år gives til en dansk forfatter af aktuel litteratur, som inden for sin genre er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde. Klik på link i bio for at læse om de andre nominerede.
.
.
.
Foto: Sigrid Nygaard

#Jonaseika #eftersolen #litteratur montanaslitteraturpris ##montanaprisen

Vita Andersen har skrevet fra den afmægtiges position siden 1977. Her fyrre år efter er hun mere cool end nogensinde.

Hendes seneste roman ‘Indigo. Roman om en barndom’ begynder med en kasse med legetøj. En kvinde, Vita-fortælleren ikke kender, har henvendt sig til hende gennem hendes forlag. Kvinden har en kasse med legetøj, som har været Vitas. Forfatteren er på det tidspunkt småbørnsmor. Hendes børn er spændte på, hvad der kan være i kassen. Men kassen skal ikke åbnes, siger moren, måske til jul. Hun har aldrig åbnet den.

I stedet for åbner Vita Andersen scene for scene ind til en ulykkelig barndom, et uhyggeligt rum.
For det er hun nomineret til Montanas litteraturpris, som blev indstiftet af Dagbladet Information og Testrup Højskole i 2006 og hvert år gives til en dansk forfatter af aktuel litteratur, som inden for sin genre er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde. Klik på link i bio for at læse om de andre nominerede.
.
.
.
Foto: Peter Nygaard Christensen

#vitaandersen #litteratur montanaslitteraturpris ##montanaprisen

Nanna Storr-Hansen er en ny, vild stemme i dansk lyrik. Hendes poesi er elektrisk og flabet, hun kan tillade sig meget og tillader sig meget. Hun skriver råt og suverænt om den fysiske kærlighed i sin anden digtsamling Mimosa, som består af tre afsnit, »Øen slayer«, »BBY« og »Teen Age«. For den er hun nomineret til Montanas litteraturpris, som blev indstiftet af Dagbladet Information og Testrup Højskole i 2006 og hvert år gives til en dansk forfatter af aktuel litteratur, som inden for sin genre er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde. Klik på link i bio for at læse om de andre nominerede.
.
.
.
Foto: Sigrid Nygaard

#nannastorrhansen #mimosa #litteratur montanaslitteraturpris #litteratur #montanaprisen

Theis Ørntofts ‘Solar’ er en vild roman, der begynder med en fodrejse, dumper ned i Albertslund og ender i apokalypsen.
Det er flotheder, studentikose brøl, men det er også årvågent og intellektuelt nysgerrigt – og sjovt og oppe at køre med gode iagttagelser og overrumplende vendinger.
For den er Ørntoft nomineret til Montanas litteraturpris, som blev indstiftet af Dagbladet Information og Testrup Højskole i 2006 og hvert år gives til en dansk forfatter af aktuel litteratur, som inden for sin genre er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde. Klik på link i bio for at læse om de andre nominerede.
.
.
.
Foto: Peter Nygaard Christensen
#theisørntoft #solar #montanaslitteraturpris #litteratur #montanaprisen

»Du forstår ikke hvor skamfuldt det ville være at mislykkes med at komme til Europa. Det er derfor folk dør på hegnet og i Middelhavet. Hellere det end at vende hjem som en fiasko«. Vi kalder dem migranter. De kalder sig de 612. Læs deres historie via link i bio.
.
.
.

Foto: Peter Nygaard Christensen. Videoredigering: Anders Rye Skjoldjensen.

Kisma Barrie og 611 andre unge mænd fra Vestafrika har brugt nogle af de bedste år af deres liv på at jagte en drøm om Europa. I månedsvis boede de sammen i den marokkanske skov lige op til grænsehegnet, der beskytter den spanske enklave Ceuta fra resten af det afrikanske kontinent. Her planlagde de en fælles storm på hegnet.
Og mens solen stod op en tidlig morgen i juli, angreb de. For 612 af dem lykkedes det at komme over og sætte deres ben på europæisk jord. Læs deres historie via link i bio.

Tegninger: Mia Mottelson

»Selv hvis man går, når det første barn bliver myrdet, tager man jo noget med hjem« . . .

Lars von Trier laver de film, som ingen andre har lyst til at lave, og han ser ingen andre film, fordi han ikke vil miste sit fokus.

Hans seneste film, seriemorderthrilleren ’The House That Jack Built’, skildrer grumt og blodigt fem af seriemorderen Jacks mord – eller værker – mens den diskuterer kunstens væsen og godt og ondt og stikker en provokerende finger i øjet på Triers kritikere.
Vi har talt med ham om den nye film og hans ambition om at få publikum til at tænke selv. Klik på link i bio for at læse mere.
Foto: @skjoldjensen #larsvontrier #thehousethatjackbuilt

Morten Grunwald er død, 83 år gammel. Mange husker ham først og fremmest som Benny fra Olsen Banden – men han var også en kæmpeskikkelse i dansk teater, hvor han generøst delte ud af sin fascination af dramatikeren Samuel Beckett. »Jeg vil gerne spille Becketts partitur,« sagde han om at instruere ’Mens vi venter på Godot’. Og Grunwalds sidste optræden på de skrå brædder blev forestillingen ’3 x Beckett’ i 2017. Ifølge vores anmelder havde han aldrig været smukkere.

Foto: Tine Sletting

Sidste år hærgede 9.000 skovbrande i Californien og nedbrændte over 10.000 bygninger. Det var på et enkelt år. Nu brænder Californien igen.

I efteråret rejste to danske fotografer dertil for at forstå ildens væsen. Klik på link i bio for at se, hvad de fandt bag flammerne.

Video: @skjoldjensen og Rune Aarestrup Pedersen. Klip: Rasmus Raun Westh
#skovbrande #klimaforandringer #californien

Most Popular Instagram Hashtags