fynnjamal fynnjamal

10640 posts   986843 followers   205 followings

فصبر جميل  a passionate storyteller, a somewhat documenter. . but ultimately-- a devoted wife, and a defensive mother. . contact@fynnjamal.com . .

http://fynnjamal.com/

#mangkuktependaddy:
.
nasi
siakap goreng kunyit
telur dadar dgn basil
sup daging (resepi sama macam #FJSoto cuma guna daging)
#FJSambalKicap
.
resepi semua ada kat @DapurFJ.

mummy nak melintas kat studio / opis daddy pun berdebor2. dia selamba masuk lalu koyak bass trap daddy.
.
SIAP GELAK.
.
mmg gedebey mu.
haahahahaahah.

i remember it so clearly last year, that day few hours before his weekly futsal.
.
dia kata "yang. saya dah tak bersukan pakai seluar pendek lagi" sambil senyum2 separuh malu separuh bangga pada diri sendiri.
.
aku seringai seluas2 sengih:
saya tau.
.
it was such a warming feeling seeing the one you love is like you, trying, too.
.
and i know it is not easy.
mungkin tidak utk org lain,
tapi aku tau betapa susah utk sang suami.
.
aurat adalah kebiasaannya tertakluk cuma pada wanita. tertangkup setakat pakai tak pakai tudung, sinsing tak sinsing lengan-- all that jazz.
.
hijrah di rantau melayu hanya riuhkan perihal perempuan. perempuan seksi pakai tudung-- terus sensasi. perempuan free hair pakai jubah-- terus kecah.
.
tak ada orang pun sibukkan laki2 main bola dgn seluar pendek. tak ada yg pergi pada laki2 yg baru berseluar trek panjang utk berkata: "tahniah! bila berhijrah?"
.
hahaaha. betul, kan?
.
aku selalu pujukkan kita semua:
EVERYONE is trying.
kau, aku, dia.
sama.
.
ada org jaga aurat dulu baru jaga solat. ada org jaga mulut dulu baru baca quran. ada org muliakan anak yatim dulu baru bayar zakat.
.
apa yg kita boleh buat adalah berdoa kita SEMUA mati dalam sempat. semoga kita tak ajal dalam cuma baru satu ibadat.
.
antara aku dan suami, aku yg berminat utk kembali kpd agama الله lebih dulu. sehingga hari ini, dlm disiplin aku dgn niqab di muka, suami aku masih berambut panjang dan belum mampu setiap maghrib berumah di sejadah membaca kalaamullah. apakah salah?
.
asiah bersuami firaun. apakah salah asiah? nuh beristeri ingkar. apakah salah nuh?
.
itu pasangan2 terbuka menolak الله. tetap asiah dan nuh tak berterusan bertanggungjawab utknya.
.
sedang suami aku sekadar manusia biasa yg bergelut dgn imannya.
.
aku saksi dia mencuba.
cuma mungkin tak sepantas masyarakat standard.
itu sahaja.
.
dan aku cukup dgn manusia2 mencuba. kerana aku takkan lupa siapa dan dari mana aku ini datangnya.
.
suatu masa dahulu aku sendiri tak pernah menyangka begini aku akan jadi pada hari ini.
kalau dia sudi bersabar dgn aku--
takkanlah zalim aku utk aku tidak menunggu.
.
dia suami ku.
sekecil mana langkahnya--
aku ada utk dia.

bang long keras kat situ sebab dia nak fokus. mmg kalau kena sepuk kau nanti-- jgn salahkan bang long ye, bang chik. hahahaahah.
.
#junabunny

beberapa hari lepas ketika aku share tentang homeschooling juna, ada satu cikgu tulis di ruang komen: dia berhenti awal kerana dia tahu dia tak mampu.
.
aku puji dia.
sebab dia amanah dgn perasaannya.
.
berapa ramai guru2 yang meneruskan kerja kerana itu sumber gajinya? maka ikhlas yg ada cuma baki2. anak murid silap sedikit-- terus dinyampah-benci?
.
no one should judge her choice. dia tau dia tak mampu. dia tau kekuatan dia bukan di situ. dia tak salah kerana dgn terbuka dia mengaku.
.
tengok macam juna ni. i mean-- you guys know him. tau lah sikit2 ttg dia. jadi banyaklah sedikit sabar kalian belanja utk dia. tapi bayangkan anak2 lain. yang tak berapa disudikan utk dilayan. kesian mereka.
.
tak dgr arahan. fokus tak lama. macam2 kekurangan yang kalau tak dipaksa utk ikhlas dalam sabar-- mmg laju jari2 cikgu mengutil peha mereka.
.
allahu akbar. semoga kita semua amanah dgn anak2 yg dipertanggungjawabkan pada kita.
.
semua yg bertanya tips utk menjadi guru terbaik, aku selalu jawabkan satu:
sayang mereka seperti anak kandungmu.
.
kerana hakikatnya--
kalianlah ibubapa mereka yg lebih lama bersama mereka berbanding ibubapa mereka sendiri.

15.08.2017.
buat pertama kalinya,
kita bermain badminton sesama suami-isteri.
.
rare.
hahahaahahaha.

amboi. tunjuk terrer.
.
#junaspokenwords

haipaaaaaaaarrrr beteii.

sebab itulah the best way to respond to everything is wallahu a'lam.
.
segala hal ni--
mmg الله sahaja yang tau.
.
sahaja.

whiteboard dapur utk tulis2 grocery dan menu kini dah jadi bilik darjah utk kak ratna, our new helper. ahahahah.
.
bi iznillah.
.
semoga cukup cinta dia utk anak kami utk dia ikhlas menjaga our bakti arjuna fitri.

sekarang takyah serabut dah. call je dan tunggu depan pintu.
dah macam jual pizza dah. hahaahahah.
.
@susujuna.kl
@susujuna.johor
@susujuna.perlis
@susujuna.perak
@susujuna.melaka
@susujuna.penang
@susujuna.pahang
@susujuna.sabah
@susujuna.kelantan
@susujuna.negerisembilan
@susujuna.kedahdarulaman
.
#susukambing
#susukambingjuna
#susujuna
#bringmetomakkah
.
SENARAI STOKIS SUSUJUNA DI SETIAP NEGERI
.
🔘KL & SELANGOR
@susujuna.kl
📞011-2233 6655
.
🔘JOHOR
@susujuna.johor
📞012-9386 650
.
🔘MELAKA
@susujuna.melaka
📞016-7024 071
.
🔘NEGERI SEMBILAN
@susujuna.negerisembilan
📞013-2747 349
.
🔘PERAK
@susujuna.perak
📞013-4142 362
.
🔘PULAU PINANG
@susujuna.penang
📞012-5133 556
.
🔘SARAWAK
@susujuna.sarawak
📞012-8826 035
.
🔘KEDAH
@susujuna.kedahdarulaman
📞017-5457 782
.
🔘PERLIS
@susujuna.perlis
📞013-4503 808
.
🔘PAHANG
@susujuna.pahang
📞014-6009 150
.
🔘KELANTAN
@susujuna.kelantan
📞013-7906 378
.
🔘TERENGGANU
@susujuna.terengganudaruliman
📞016-350 1414
.

secara mudahnya:
1) solat tahan kentut-- sampai terasa dia termasuk balik; takpe.
2) solat tahan kencing, tahan berak; tak boleh.
.
aku ni ada penyakit nombor dua ni. astaghfirullah. kadang2 nak jaga wudhu' sangat, tahan. lepas tu nanti masa dah masuk waktu je terus solat. bagus memang bagus di awal waktu. tapi kadang2 lari jugak fokus tu.
.
kena betulkan!
kena jgn layan mainan syaitan.
.
konon2 nanti rasa takpe sebab at least solat awal. padahal asalnya salah. rasulullah tak suka. haaa nampak tak macammana syaitan buat kita rasa "takpe". eeeiii!! jahatnya.
.
dalam satu ceramah aku dengar, antara cara syaitan memasuki hati dan fikiran manusia adalah dgn membuatkan kita kata "takpe, asalkan...".
.
maksudnya, dia buat kita sanggup selang-seli benda salah dgn benda baik. dia ajar kita sebut "sekurang2nya".
.
tahan kencing masa solat takpe. at least solat kita di awal waktu. kejar pahala itu je dulu.
.
tak berhenti mencarut takpe. at least kita pakai tudung. kejar pahala itu je dulu.
.
tulis komen keras2 kasar2 supaya org tau dia salah tu takpe. at least aku buat sebab aku sayang الله. kejar pahala itu je dulu.
.
in islam, peribahasa "two wrongs dont make a right" sememangnya di ambil dgn makna paling jelas.
.
salah tetap kira dosa.
betul tetap kira pahala.
.
bertumbuk2 nak dpt turn solat di raudhah--
dosa.
solat di raudhah--
pahala.
.
yang dosa tetap masuk neraca untuk ditimbang. dapat pula yg ditumbuk tak mau settle sampai nanti di akhirat? naya kita.
.
so faham, ye?
.
settle je perihal jamban tu. jgn konon nak jaga bil air sangat. masa gosok gigi-- air paip macam pesta songkran-- tak de kisah pulak, kan? haahahah.
.
harap memanfaat!

Most Popular Instagram Hashtags