fynnjamal fynnjamal

12,618 posts   1,148,855 followers   27 followings

فصبر جميل  a passionate storyteller, a somewhat documenter. . but ultimately-- a devoted wife, and a defensive mother. . @fynnjamal.rtw @susujuna .

antara kontinjen2 #projeksayurangkasa kali ini:
.
bendi
kesum
kangkung
mint
asparagus
daun sup
terung
cili api
lada hijau
.
sayur2 berdaun semua kat tangga2 syurga belakang tu. ada bayam, lettuce, pelbagai lagi.
.
yg aku semai dari benih cuma sayur2 daun. jenis2 pokok berbuah ni aku order dulu dari @toclanasia suruh derang settle dari kecik, sampai kat aku ketika remaja je. senang haahah.
.
tinggal maintain dan jaga je.
.
korang jgn la dtg @toclanasia pastu expect dia macam kedai runcir boleh pilih2 sbb ada berjuta2 spesis dlm dunia. derang tak mampu nak teka apa pokok pilihan.
.
so be smart. ikut aku.
contact @toclanasia, cakap nak pokok apa— pastu pick up. kalau jenis tangga2 sorga ni boleh je pos. dan ikut je arahan. senang je insyaallah. dah terrer semai baru main hidroponik dalam pot.
.
xde org lahir2 terus pecut. main satu2 dulu. haaaa.
.
dari rumah lama mmg aku ada @toclanasia. tapi sbb ada kebun tanah belakang rumah— korang tak perasan kot. aku dari hareyyy tak tau apa2 pasal pokok sampai la ni ketagih nak kuis tanah. derang la banyak bantu.
.
tapi hidroponik ni xde kuis sgt. kau layan tgk je. macam main orked. xde nak buat apa pun. sbb senang gila ya الله ya ladan ya ladan.
.
kije kita—
observe air kat bawah pot / tank je.
.
tanah xyah gembur. sbb tanah pun xde. itu sabur kelapa je weh. serangga pun tak selera sgt nak kacau dia.
.
try la. hadiahkan pada abah mak korang. tengok dia punya syiok macammana. kemain bercerita kat surau nanti dia.
.
“aku ada hedroponek. ngko tau hedroponek tu apa? haaa. anak aku bagi tauuuu”
.
haahaha ok. terlebih tgk drama.

.
@umarcoclothing
@umarcoclothing
@umarcoclothing
.
Nah pesanan penaja:
.
ÜMAR & CO. - For Your Little Khalifah and You ❤
.
T-Shirt design JAWI & ISLAMIK untuk anak-anak serta seisi keluarga. Jom tengok readymade design kami #umarcosignatures. Juga readymade design untuk baby comel anda #umarcorompers.
.
✔Saiz dari baby ROMPER hingga 14 TAHUN! ✔T-shirt LENGAN PANJANG untuk anak perempuan ✔Material baju 100% cotton, sangat SELESA!
✔Pakej Ibu Ayah - T-Shirt dewasa lengan pendek, lengan panjang & Muslimah
✔Pesonalized nama pada t-shirt dalam rumi/jawi
.
TERBARU!! Set adik beradik #umarcoadikberadik sesuai untuk anak-anak pakai sedondon jalan-jalan cuti sekolah nanti. .
Nak pakai sedondon satu family? Boleh tengok sample ➡#umarcofamily. ⚡ Fast Delivery. 2-3 HARI BEKERJA selepas pembayaran. Termasuk tempahan custom!⚡
.
Jom browse semua design di ➡@umarcocatalogue
.
😊😊😊

mummy tgh jemur2 tuala tadi, pastu cari dua2 senyap je.
rupanya ada sambungan.
.
round 2.
💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️
.
#junadansakti
.

kalau ada balong dia, dibabainya mami tanpa peduli.
.
#junadansakti

.
@coach_asmara
@coach_asmara
@coach_asmara
.
Nah pesanan penaja:
.
Keyakinan diri hilang dan stress hanya kerana berat badan kita naik menyebabkan perjalanan hidup lain pun sedikit terganggu...jom kita usaha turun berat secara sihat.
.
Ramai yang dah berjaya turun berat dgn @coach_asmara . So, bg sape2 yg serius nak turun berat...bleh follow dan dm @coach_asmara atau 0122340251
.
Program tersusun dgn pemantauan coach.
Weight review setiap minggu
Meal plan yg dipantau oleh coach.
Exercise dgn bimbingan coach.
.
Meal plan pun best2  spageti,nasi hari2, pizza, dan mcm2 lagi...tapi berat badan turun 5-10kg dlm sebulan..
.
@coach_asmara
@coach_asmara
@coach_asmara

lama tak share peluang bina mahligai kat akhirat sana. aku harap korang tetap tak berhenti memberi. sbb ITU adalah soalan bocor kepada macammana nak lapang rezeki.
.
kedekut dgn الله;
dan الله akan kedekut dgn kita.
.
insyaallah januari 2019 aku akan ke palestine lagi. amin amin amin. misi masih sama. menyampaikan kalau2 ada yg nak menyambut pesanan rasulullah saw; utk pergi ke aqsa— atau setidaknya menghulurkan minyak pelita utk aqsa yakni sadaqah utk menghidupkan terus masjid teragung selepas haram dan nabawi.
.
tahun lepas kita berjaya bawa menghampiri rm200k masuk. itulah yg digunapakai utk memperbetul masjid, membeli kelengkapan dan sebagainya.
.
niat seterusnya adalah utk kami di @intotaqwa_malaysia set up maahad tahfiz di masjidil aqsa. amin!!
.
cita2 terakhir aku adalah apabila masa telah sampai, biarlah aku jadi salah seorang tenaga pengajar di situ. tak mampu ajar hadith dan quran— aku ajar english je sudah. hahaha. amin!!
.
buat sementara, kita fund sekolah tahfiz je kat situ. macam yg korang tolong kami set up sekolah kecik utk wanita dan kanak2 di rohingya dulu. atau masa kita bantu tahfiz di makkah musim haji tuari.
.
insyaallah bi iznillah;
kalau الله gerakkan hati kalian nak tolong bantu—
adalah rezeki kita semua bersatu.
.
aku tak pernah takut dgn apa yg dibuat. kalau sekadar tiga orang hulur rm13 pun— aku tau— الله yg decide dia nak banyak tu.
.
ada satu ceramah aku tonton;
kau tak nak sadaqah—bukan kau yg lebih hebat sbb tentukan siapa dapat duit kau.
tapi sbb الله tak duit kau.
.
pergh.
setepekkk kat muka.
.
semoga الله sudi dgn setiap amalan kita. amin.
.
details utk sumbangan ada kat slide terakhir. gambar ketiga dan keempat terakhir tu adalah tasik galilea. tasik yg rasulullah saw dah pesan. bila kering je— dajjal keluar— settle. kiamat.
.
aku dah berada kat sana. tgk sendiri tahap keringnya. aku bandingkan dgn gambar jemaah yg dtg beberapa tahun sebelum. allahu akbar.
.
yg rumput banyak2 dan lebat daunnya tu— semua tu dulu dasar tasik. allahu akbar.
.
kiamat betul2 kat pangkal dagu. kita masih sibuk nak keep up dgn siapa penyanyi nombor satu yg layak masuk final.
.
haih.
.
#FJWinterAqsa

standby skang! in few mins okeh?

ramai tanya:
“kalau kak fynn mmg langsung tak baca buku, macammana kak fynn belajar dan cari ilmu?”
.
first thing’s first.
identify YOU.
.
(and yes. this is ALSO for you, wahai cikgu2)
.
manusia adalah unik dan kemampuan manusia adalah organik. adik-beradik macammana pun sama didikan mak bapak dan genetik;
overgenerallizing is just unrealistic.
.
40 anak murid dalam kelas.
TIDAK SEMESTINYA yang bodoh itu lemah otak—
or worse—
pemalas.
.
some adapt things differently. itu sahaja.
.
(sebelum ibubapa nak banyak bunyi—
kalau nak special treatment pada anak—
hantar private school. settle)
.
apa pun—
tanpa langsung aku beri keizinan anak2 murid membubuh salah pada guru yg tak cekap dan mak bapak yg tak bagi duit lebih utk kita belajar di institusi mahal—
this entry is FOR YOU;
kamu2 yang SEIKHLASNYA mau pandai.
.
identify.
kita jenis mana.
.
penghafal:
.
berjilid2 mampu disimpan dlm otak. tak pergi kelas pun xpe. study sendiri je, result boleh gempak. segala mak nenek formula selamba keluarmasuk otak.
.
pendengar:
.
jenis memori lebih kencang kerja kalau ada bantuan audio. kalau dia study— kena ada mp3, kena ada radio. kalau earphone kena rampas— kiamat dunia dia, wo.
.
pemvisual:
.
tak boleh miss kelas macammana pun letih tak tidur tadi malam. perlu nampak gerakan guru di papan hitam. waktu perperiksaan kalau terlupa, boleh nampak dgn sekadar pejam.
.
ada banyak lagi. but ini mmg top 3. nak identify kena dgn amanah. bukan ikut suka hati.
.
hanya sbb kau suka hiburan, tak semestinya kau punya method belajar adalah dgn muzik. tgk bespren skor tanpa belajar, kau berangan kau pun tak perlu revise utk paper fizik.
.
tolong sedar diri.
.
pernah aku ada satu cikgu cakap depan jiran dia “kitorang (guru2 kat bilik guru) selalu fikir dia ni tak gi jauh. xmenjadi”
.
aku buat degree masa tu. bukan lalu sijil ke diploma. direct intake kot.
.
point being—
know your type.
and get your way.
.
aku tau aku lemah menghafal dan kelebihan aku adalah visual— aku belajar dgn tgk dokumentary, movie, direct interview, tak miss kelas, etc.
.
kosmet pernah sound. aku kije layan movie je kat laptop. xnampak study. tuduh aku bawak toyol.
.
kau tengok movie merapu cinta romen2;
kau la bah.
.
lol.

kawan bergaduh mummy. banyak dosa mummy pada ahli syurga ni. semoga dia tak berhenti sayang mummy.

satu hari nanti kita buat exhibition #doodlebyjuna.

.
@rezkijannah
@rezkijannah
@rezkijannah
.
Nah pesanan penaja:
.
Sampai bila nak jahil malas belajar isi kalam Allah? Pergi ke kelas untuk menuntut ilmu alasan tiada masa, suruh tag sendiri kata tidak reti.
.
#alquransiaptag by @rezkijannah dah ada tinggal nak baca sahaja.
.
Selain itu, #tagkesyurga juga sangat membantu utk mereka yg masih tercari2 dan ingin mendalami Al-Quran.
.
Sangat disarankan kepada anda utk dapatkan #tagkesyurga ni dan tag sendiri dekat Al-Quran anda. Tagnya mengandungi sirah nabi, doa2, peringatan dan byk lagi. Sgt bagus jika ada satu dirumah.
.
Melalui #tagkesyurga ni sedikit sebanyak dapat membantu kita dekatkan diri dgn illahi. Manualnya sgt mudah difahami.
.
Boleh follow dan dapatkan di @rezkijannah @rezkijannah @rezkijannah

disney princesses adalah penuh tipudaya. aku tido siap menjejes airliur. harreyyy betul expectation.

Most Popular Instagram Hashtags